教育王國

標題: KV你地 in成點啊 ? [打印本頁]

作者: bopui0607    時間: 11-11-5 15:05     標題: KV你地 in成點啊 ?

各位爸爸媽媽,你地in成點啊?流程都算快 !
作者: 雙寶媽媽    時間: 11-11-5 16:16

鍾意佢地咯安排,不洗等好耐就有的IN,但IN個時就覺得老師好似好趕,喇喇聲IN完拜拜。
作者: fatty64    時間: 11-11-5 16:35

IN完好失望

老師冇heart !!! 好cool , 連我都有d驚~!!!
個樣完全係唔願in...唉...
我本身好鍾意kv...所以特別失望!
作者: Lachesis    時間: 11-11-5 16:41

作者: 雙寶媽媽    時間: 11-11-5 16:50

原帖由 Lachesis 於 11-11-5 16:41 發表
尋日簡直係大奇蹟日
囡囡平時好鬼怕醜
但佢in果時識答問題又識玩d遊戲
仲唱埋歌
又幫手執玩具同拍番好張櫈仔
老師比禮物同糖佢有講多謝
最後同老師講byebye
...

抵赞
作者: snoopymom    時間: 11-11-5 16:53

唔肯唱歌係咪就無機會架啦?我仔咩都識答就係唔肯唱歌
作者: bopui0607    時間: 11-11-5 16:55

sure win la !

原帖由 Lachesis 於 11-11-5 16:41 發表
尋日簡直係大奇蹟日
囡囡平時好鬼怕醜
仲唱埋歌
...

作者: shrimpy    時間: 11-11-5 16:58

其實in得咁快,佢地點樣決定收邊個唔收邊個呢?我小朋友in咗大約五分鐘,歌仔都係唱到一半就唔駛佢再唱了,真係快過食快餐。
作者: Lachesis    時間: 11-11-5 16:58

作者: Lachesis    時間: 11-11-5 17:02

作者: bopui0607    時間: 11-11-5 17:22

你仲會in邊D啊 ?

原帖由 Lachesis 於 11-11-5 16:58 發表

希望今次成功啦
打左個底
咁之後12月同1月in另外2間心儀學校就放心好多

作者: marcoli8    時間: 11-11-5 17:33

其實有無人知點解男仔女仔要分開黎in既?Thx~
作者: TiTiTiTi    時間: 11-11-5 17:37

原帖由 marcoli8 於 11-11-5 17:33 發表
其實有無人知點解男仔女仔要分開黎in既?Thx~

唔分開in,容乜易變左女校?
普遍女孩子既語言能力較佳,又文靜D(唔好話我性別歧視!)
作者: bopui0607    時間: 11-11-5 17:40

分開我覺得fair, 同番自己性別比o羅.

原帖由 TiTiTiTi 於 11-11-5 17:37 發表

唔分開in,容乜易變左女校?
普遍女孩子既語言能力較佳,又文靜D(唔好話我性別歧視!)

作者: Lachesis    時間: 11-11-5 17:42

作者: MC-煎    時間: 11-11-5 17:59

我個仔仔就普普通通!
諗住唔好要佢搭咁耐車去, 就搭的士, 點知暈車浪, 成個人“偶”左!

問佢野都有答既, 但係就“偶”住答囉!!

我想問唱歌係咪家長同老師傾計時唱架?
我好似無留意到我個仔仔唱歌啵!

但係返來問佢有無唱, 佢又話有!!
作者: kellymami    時間: 11-11-5 18:01

尋日簡直係大奇蹟日
囡囡平時好鬼怕醜
仲唱埋歌
...

作者: LuLuKiuKiu    時間: 11-11-5 18:08

原帖由 bopui0607 於 11-11-5 17:40 發表
分開我覺得fair, 同番自己性別比o羅.

agreed! 男仔同女仔發展好唔同!
作者: DominicB    時間: 11-11-5 18:13

我個女今朝好彩退左燒,先同佢去in,表現一定麻麻,始終食左藥,不過佢身體健康我反而放心哂。有時都諗可能阿女想留係原本的幼兒園,所以病俾我睇。唉!
原帖由 bopui0607 於 11-11-5 15:05 發表
各位爸爸媽媽,你地in成點啊?流程都算快 !

作者: lnp    時間: 11-11-5 18:21

我個女表現同lachesis小朋友差不多
滿意

但我想問1) 你一個老師in?
2)為選協思?(小学並不是直資)
作者: byc6    時間: 11-11-5 18:27

In 阿仔個老師無乜少容,佢有D驚,所以佢唔係In得特別好,但好彩老師話佢肯唱歌。。。 都係要等結果喇。。。
作者: 66173    時間: 11-11-5 18:40

我個女都係今曰IN,我都好滿意,希望收啦,我淨係報左呢間咋^^
作者: miio    時間: 11-11-5 19:41

我個仔做哂所有指令, 但2位老師冇笑容, 有d趕時間既感覺, 令我覺得佢好似唔係好like我個小朋友, anyway, 佢唔收都好, 但亞仔既表現係我心目中已係no.1
作者: cow1303    時間: 11-11-5 19:43

首先, 我非常滿意學校安排, 只有等咗10mins. 分開男女面試都好公平, 因男女有好大分別.

我覺得好好彩, 2個老師年紀相約, 好好笑容, 好親切.
第1位老師問完我個仔叫咩名, 幾多歲, 跟住又問叫咩名.....第2位老師已經大笑咗出嚟話, 岩岩答完又問名?!?! 第1位老師笑住話自己interview in 到人都亂埋..... 之後第2位老師開始in我, 所以再聽唔到呀仔點答. 最後我個仔係唱咗支happy birthday song.

我好滿意成個流程!!!! 如果有offer就最好, 冇offer都冇計, 唯有原校升K1.
作者: cow1303    時間: 11-11-5 19:45

原帖由 66173 於 11-11-5 18:40 發表
我個女都係今曰IN,我都好滿意,希望收啦,我淨係報左呢間咋^^

你好勇敢呀!!!! 只報1間.
我個仔讀HKPS N1, 我都報咗3間...
作者: Gerard    時間: 11-11-5 20:34

作者: Lachesis    時間: 11-11-5 20:47

作者: Lachesis    時間: 11-11-5 20:54

作者: kellymami    時間: 11-11-5 20:55

Me too!   

原帖由 66173 於 11-11-5 18:40 發表

作者: joannalee88    時間: 11-11-5 20:57

my interview is smooth, no need to wait  long time. I interview at 10am and arrive at 9:30am. I can go in also.

The  teacher ask my daughter's name,age, who bring youto the school, who make the polytail  to her! She can all answer! (In a soft and low voi e:;pppp:
When playing the building blocks, she can f and puzzle
作者: joannalee88    時間: 11-11-5 20:57

my interview is smooth, no need to wait  long time. I interview at 10am and arrive at 9:30am. I can go in also.

The  teacher ask my daughter's name,age, who bring youto the school, who make the polytail  to her! She can all answer! (In a soft and low voi e:;pppp:
When playing the building blocks, she can f and puzzle
作者: joannalee88    時間: 11-11-5 21:04

When playing the building blocks, she can follow. Then the teacher give her three pieces animal puzzle, she can do it also. Then another teacher start to ask me questions! She sing at the end underthe prompting of me and teacher. She say thank you and buy buy to all teachers and put back the chair!

Actually even though she can fullfill most of the questions, i dont think it is easy to have offer cos too many children applied! Do you know why many application this year?

作者: joannalee88    時間: 11-11-5 21:05

When playing the building blocks, she can follow. Then the teacher give her three pieces animal puzzle, she can do it also. Then another teacher start to ask me questions! She sing at the end underthe prompting of me and teacher. She say thank you and buy buy to all teachers and put back the chair!

Actually even though she can fullfill most of the questions, i dont think it is easy to have offer cos too many children applied! Do you know how many application this year?
作者: 66173    時間: 11-11-5 21:11

係呀,如果KV唔收,我就原校升K1,所以今曰面試我完全冇壓力,亦冇特別教女女d乜,所以可能冇壓力就表現好d,大家努力呀^^
原帖由 cow1303 於 11-11-5 19:45 發表

你好勇敢呀!!!! 只報1間.
我個仔讀HKPS N1, 我都報咗3間...

作者: 萬樂豬    時間: 11-11-5 21:25

我見 2 個老師都勁好笑容同禮貌呀, 不過, 就聽唔到問囝囝邊個帶你黎之類問題, 只係一開始玩個發泡膠積木, 又攞張申請表指張相問係邊個, 同埋....有一張圖, 但唔知佢問乜......仲有個陀螺咁囉.....

旨於我...太過緊張, 答老師亂哂龍, 唉~~ 激死 !!
作者: ffaye    時間: 11-11-5 21:26

Can both parents join the interview? Or one? Thanks!
作者: 萬樂豬    時間: 11-11-5 21:27

ONE, 另一個係後門等......
作者: gskw    時間: 11-11-5 21:31

同意其他家長,講真,感覺實在麻麻,老師冇笑容,一般小朋友實驚!過程太快(雖然安排得好暢順,幾乎唔駛等)但好似被人趕咁...
作者: 萬樂豬    時間: 11-11-5 21:38

咁又係,係等候室時, 坐唔夠 1 分鐘又要轉位, 個小朋友都唔知咩事, 亞媽不停坐下又走下, 令小朋友有少少怪囉....唯有同佢玩下轉換視線.......
作者: gskw    時間: 11-11-5 21:49

Sigh... 又想佢收,但收又驚佢太過填鴨,另到小朋友唔鐘意。算啦... 順應天意!
作者: alibabah    時間: 11-11-5 21:50

Kentville 既問題至少有少許難度 (僅僅比 St Cat 淺少少咁), 那末至少可以令家長知道hit rate 有幾高, 機會大唔大, 好過有些幼稚園問題太淺, 令人茫無頭緒.

不過又係那句, 若各位家長的寶貝並非池中物, 入唔入到好的幼稚園, 都可以龍穿鳳, take it easy & 繼續努力!
作者: tsangk2    時間: 11-11-5 21:53

I only interview with one teacher, you all have 2?
作者: chunyatmama    時間: 11-11-5 21:54

My gal was doing fine.  The teachers were nice.  They sang the song together with my gal.
作者: gskw    時間: 11-11-5 21:54     標題: 回覆 42# tsangk2 的文章

Yes 2 teachers! One was playing w the kid and one was asking me questions!
作者: cow1303    時間: 11-11-5 22:03

原帖由 萬樂豬 於 11-11-5 21:38 發表
咁又係,係等候室時, 坐唔夠 1 分鐘又要轉位, 個小朋友都唔知咩事, 亞媽不停坐下又走下, 令小朋友有少少怪囉....唯有同佢玩下轉換視線.......

相反, 就係在等侯室不停轉位, 令到我個仔好忙碌, 因為我哋一人一個位, 對我個仔來講成個等待過程變得好好玩.
作者: bopui0607    時間: 11-11-5 22:05

你本身讀邊間 ?

原帖由 66173 於 11-11-5 21:11 發表
係呀,如果KV唔收,我就原校升K1,所以今曰面試我完全冇壓力,亦冇特別教女女d乜,所以可能冇壓力就表現好d,大家努力呀^^

作者: MiniCooperS    時間: 11-11-5 22:18

我係第一日interview的早上8:45interview的,兩位老師都好好,我個仔唔多肯唱歌,佢地都好有耐性,無即刻趕我地走,仲讚我個仔好得意﹗

其實連續幾日interview,老師都好辛苦的﹗如果佢有8000個applicants,當佢有20組老師,一組老師一日就要in超過130個小朋友+家長。佢地都係人,都會攰的...要佢地全日都笑面迎人,佢地都好辛苦﹗

其實去interview真係撞彩的﹗小朋友心情好唔好,我地都控制唔到喇﹗大家平常心喇﹗我個仔係細仔,我都係當同佢去見識吓,當抽獎囉﹗呢D名校,都係收大仔多的﹗

大家都唔好太大壓力﹗
作者: 仕澄母    時間: 11-11-5 22:35

希望各位師弟師妹,能夠入到KV,因為她能夠使你的子女學到另你意想不到生活,在此祝大家好運
作者: 萬樂豬    時間: 11-11-5 22:42

原帖由 仕澄母 於 11-11-5 22:35 發表
希望各位師弟師妹,能夠入到KV,因為她能夠使你的子女學到另你意想不到生活,在此祝大家好運

我都好想做到你的師弟呢.....>< 
作者: bopui0607    時間: 11-11-5 22:44

點樣意想不到?

原帖由 仕澄母 於 11-11-5 22:35 發表

作者: DominicB    時間: 11-11-5 22:46

我都會報協恩,不過唔知佢小學會否轉直資?如果未轉住,咁都希望攪珠派位得。宜家in 幼稚園就無咁大壓力。
原帖由 Lachesis 於 11-11-5 20:47 發表

尋日2個老師in
一個比分
一個同囡囡in
最後比分果個仲同我傾左一陣

其實你講得啱
我最終目的都係協恩...

作者: coeychung0406    時間: 11-11-5 22:46

哎!真係比個女激糞咗,老師問佢叫咩名?佢就講咗佢老豆個名 最尾老師叫佢唱歌,佢就辦唱歌係冇聲果隻,但係咀仔有陏動的 仲要最後比老師識穿咗
作者: wing_tsangky    時間: 11-11-5 23:08

我想問..KV INTERVIEW...媽咪係咪一定唔可以理個仔架?????屁股唔掂櫈係咪都死梗??
老師問我..個仔平時唱咩歌.
我話好多架喎...佢話是但揀首..我係同2個老師一齊聽個仔唱架...
同埋佢要呀仔玩陀螺....叫佢轉比佢睇..
只砌左2個PUZZLE ...冇問過顏色...冇問其他喇....
呀仔唱歌又跳舞咁...臨走前指住牆上D動物讀哂出黎...

最後老師送糖比佢..佢送左比媽咪..

不過我都覺得老師冇HEART...趕收工..
好似求其咁...!!!我地都未離開..佢地2個已經起身話去廁所...
作者: 萬樂豬    時間: 11-11-5 23:14

咁亞女係明玩野喎, 哈哈哈~~~ 古古惑惑先聰明嘛....

原帖由 coeychung0406 於 11-11-5 22:46 發表
哎!真係比個女激糞咗,老師問佢叫咩名?佢就講咗佢老豆個名 最尾老師叫佢唱歌,佢就辦唱歌係冇聲果隻,但係咀仔有陏動的 仲要最後比老師識穿咗 ...

作者: 萬樂豬    時間: 11-11-5 23:15

咦~ 點解你可以睇到囝囝問咁多野既 ?? 我掛住答老師問題, 都唔知問左咩, 只係聽到問相係邊個咋, 同埋送左陀螺比佢, 無嘞......我聽得 3 句野.....

原帖由 wing_tsangky 於 11-11-5 23:08 發表
我想問..KV INTERVIEW...媽咪係咪一定唔可以理個仔架?????屁股唔掂櫈係咪都死梗??
老師問我..個仔平時唱咩歌.
我話好多架喎...佢話是但揀首..我係同2個老師一齊聽個仔唱架...
同埋佢要呀仔玩陀螺....叫佢轉比佢睇..
...

作者: coeychung0406    時間: 11-11-5 23:32     標題: 回覆 54# 萬樂豬 的文章

係喎!佢真係成日都玩嘢 佢亞媽我心血少真係就嚟頂唔順啦
作者: 萬樂豬    時間: 11-11-5 23:37

我個囝都差唔多, 佢唱歌時....係個下巴貼住枱面黎唱....係敷衍了事囉.........一話走得, 一枝箭沖出去.....真係激死...

原帖由 coeychung0406 於 11-11-5 23:32 發表
係喎!佢真係成日都玩嘢 佢亞媽我心血少真係就嚟頂唔順啦

作者: 小K    時間: 11-11-5 23:43

大家是否有察覺到,入到一間點表房,有3個老師中,其中面向她們最左手邊那個沒有做過任何事,但右邊兩個老師忙個不停,而且個樣子比另外兩個覺大年紀的,是否是根德園的校長嗎?

有old boys/old girls帶細仔細女in時認得出嗎?我好想知道。
作者: coeychung0406    時間: 11-11-5 23:46     標題: 回覆 53# wing_tsangky 的文章

Ha, In 我地個兩位老師係我未起身,就已經連人帶枱都搬走咗啦
作者: marcoli8    時間: 11-11-5 23:49

原帖由 coeychung0406 於 11-11-5 23:46 發表
Ha, In 我地個兩位老師係我未起身,就已經連人帶枱都搬走咗啦

下?連人帶枱搬走?咁誇張?
作者: carnationBB    時間: 11-11-5 23:53

作者: 萬樂豬    時間: 11-11-5 23:57

吓........唔係呱 ??  你IN幾點呢 ? 係咪就黎收工呀 ?? 其實早 IN 有著數, 起碼老師無咁攰....IN 我個 2 個幾好笑容

原帖由 coeychung0406 於 11-11-5 23:46 發表

作者: coeychung0406    時間: 11-11-6 00:03     標題: 回覆 60# marcoli8 的文章

真架!我行到門口交申請表時已經唔見咗張枱同個兩位老師啦,可能我係In4:45pm佢地好累有事走先
作者: marcoli8    時間: 11-11-6 00:07

原帖由 coeychung0406 於 11-11-6 00:03 發表
真架!我行到門口交申請表時已經唔見咗張枱同個兩位老師啦,可能我係In4:45pm佢地好累有事走先

咁佢地真係誇張!哈哈~
作者: babykei    時間: 11-11-6 00:48

作者: crm1chm    時間: 11-11-6 00:55

good!  我都係同個仔講係一場game,多好小朋友一齊玩,一齊happy
作者: alibabah    時間: 11-11-6 02:43

我見到有個家長在門口同個仔講 “頭先你又唔唱, 依家先來唱, 媽咪唔聽你唱勒!”

呢個世界就係咁, 我個囡唱左幾句, 今晚黑在公園先知佢識唱晒A至z成首歌, 我可唔可以講先前媽媽那句喔! 不過佢識考試唱幾句都算係咁勒, 細B…

作者: chengmsh2006    時間: 11-11-6 11:02

My son is vey shy. He never answered teacher's questions during previous interview (before SC & KV). Luckily, "to me, he really did very well during KV interview, he answered teacher's questions (like what's your name? how old are you?.....) and sang a whole ABC song. Actually, I don't know whether he could answered all questions correctly or not. But I think it is the great improvement. All mama, don't give up.

Of course, I hope my son can have a KV offer la cos KV is my cup of tea but I'm worried that cos my son seems could not show him as a polite child (Not sure whether he said "good afternoon" or not.But he said "byebye" and put back the chair
with my reminder. Also, someone said to me that teacher will give a Candy to the child for success case "last year". Is that correct? Anyone can share?
作者: lnp    時間: 11-11-6 11:51

think all kids got the candy before leaving .
作者: lnp    時間: 11-11-6 11:54

Do u know why some have two interviewers
But some have one?
作者: yk_t    時間: 11-11-6 12:44

我成個過程10分鐘都無,但係我都有聽到女女唱歌!!
至於老師除了問點解選佢地學校,邊個湊女女外,其他咩問題都無問到,我諗都一定係陪跑...
作者: yk_t    時間: 11-11-6 12:48

仲有d老師真係急到呢!!!!!
完全無得比你發揮到!!!!:cry:
作者: marcoli8    時間: 11-11-6 12:53

老師問我:小朋友同邊個住?邊個湊?有無親戚朋友係度讀緊?戒左片未?平時陪小朋友時會做d乜?佢鐘意唱咩歌?點解揀佢地間學校?

問小朋友:叫咩名?幾多歲?邊個帶佢黎?可唔可以舉高手?嘴仔係邊?砌積木!睇情景圖!唱歌...........等等~

作者: yk_t    時間: 11-11-6 13:05

咁..你地可能會大機會好多,起碼有得比你地發揮..
原帖由 marcoli8 於 11-11-6 12:53 發表
老師問我:小朋友同邊個住?邊個湊?有無親戚朋友係度讀緊?戒左片未?平時陪小朋友時會做d乜?佢鐘意唱咩歌?點解揀佢地間學校?

問小朋友:叫咩名?幾多歲?邊個帶佢黎?可唔可以舉高手?嘴仔係邊?砌積木!睇情景圖!唱歌...........等等~ ...

作者: 萬樂豬    時間: 11-11-6 13:11

問得咁詳細既??? 咁我諗自己都係陪跑....你實得啦.....

原帖由 marcoli8 於 11-11-6 12:53 發表

問小朋友:叫咩名?幾多歲?邊個帶佢黎?可唔可以舉高手?嘴仔係邊?砌積木!睇情景圖!唱歌...........等等~ ...

作者: sasahunghung    時間: 11-11-6 13:24

幾時會有結果?
作者: Ackl1002    時間: 11-11-6 13:29

原帖由 小K 於 11-11-5 15:43 發表
大家是否有察覺到,入到一間點表房,有3個老師中,其中面向她們最左手邊那個沒有做過任何事,但右邊兩個老師忙個不停,而且個樣子比另外兩個覺大年紀的,是否是根德園的校長嗎?

有old boys/old girls帶細仔細女in時認得出嗎?我好 ...

你講開又記得係噃, 有個老師齋坐, 會吾會睇吓邊個小朋友坐吾定呢?
作者: Ackl1002    時間: 11-11-6 13:32

原帖由 marcoli8 於 11-11-6 04:53 發表

同你D問題exactly一樣子
作者: marcoli8    時間: 11-11-6 13:41

原帖由 萬樂豬 於 11-11-6 13:11 發表
問得咁詳細既??? 咁我諗自己都係陪跑....你實得啦.....

未必既!我都係平常心~
作者: muimuichu    時間: 11-11-6 13:58

同我地問既問題一樣,你個小朋友係咪男仔,IN 左邊間房近門口個組老師?
作者: 66173    時間: 11-11-6 14:20

綠茵英文國際幼稚園
原帖由 bopui0607 於 11-11-5 22:05 發表
你本身讀邊間 ?

作者: JR東日本    時間: 11-11-6 14:44

原帖由 Ackl1002 於 11-11-6 13:32 發表

同你D問題exactly一樣子

我都是問這些, 還有:平日誰人照顧她, 家中用什麼語言, 小朋友是否比較慢熱.  不過她沒有叫我個女唱歌, 只是問她有否唱歌, 我說她不懂唱歌, 但喜歡跳舞.
作者: marcoli8    時間: 11-11-6 14:55

原帖由 muimuichu 於 11-11-6 13:58 發表

同我地問既問題一樣,你個小朋友係咪男仔,IN 左邊間房近門口個組老師?

我的是女孩子!印象中好似係個間房~
作者: janlamxo    時間: 11-11-6 15:11

今朝去IN, 老師無叫阿囡唱歌喎, 咁係咪無行呢?
不過佢應該都答晒老師D問題, 仲係快而準個隻, 但個PAT離開張CHAIR, 又答問題懶鬼馬咁, 叫佢轉個陀螺又唔轉收埋係後面, 學校係咪唔鍾意收呢TYPE學生呢.......
作者: wing_tsangky    時間: 11-11-6 23:14

唔係呀嘛。真係咁過份...=3="

作者: wing_tsangky    時間: 11-11-6 23:22

咪就係因為我掛住睇係呀仔IN...自己冇咩理到老師囉....肯定死梗啦...我拖累左呀仔...=3="
原帖由 萬樂豬 於 11-11-5 23:15 發表
咦~ 點解你可以睇到囝囝問咁多野既 ?? 我掛住答老師問題, 都唔知問左咩, 只係聽到問相係邊個咋, 同埋送左陀螺比佢, 無嘞......我聽得 3 句野.....

作者: wing_tsangky    時間: 11-11-6 23:23

我都係呀....不過唔知佢有冇問邊個帶佢黎?可唔可以舉高手?嘴仔係邊?砌積木!睇情景圖!

作者: marcoli8    時間: 11-11-6 23:33

原帖由 wing_tsangky 於 11-11-6 23:22 發表
咪就係因為我掛住睇係呀仔IN...自己冇咩理到老師囉....肯定死梗啦...我拖累左呀仔...=3="

In我小朋友既兩個老師都唔係同步進行!因為一個老師負責問,而另一老師亦留心我小朋友的對答!所以我全程都可以留意到佢問的問題~
作者: Momopig    時間: 11-11-6 23:45

我噚日都好好彩遇到2個好有笑容嘅老師, 可能我個仔係大仔(0811), 所有問題都好快答到同唱埋歌.  而另一個老師掛住睇阿仔答哂所有問題先開始問我嘢, 所以我都可以睇到問阿仔咩嘢.  當佢問我嘅時候, 阿仔同另一個老師玩陀螺笑到好大聲.  而老師一開始就問我如果無上午班, 下午班會唔會考慮. 另外都有問邊個湊/同邊個住/平時會去邊/點解報KV/有無親戚係度讀.
作者: klm402    時間: 11-11-7 00:05

原帖由 Momopig 於 11-11-6 23:45 發表
我噚日都好好彩遇到2個好有笑容嘅老師, 可能我個仔係大仔(0811), 所有問題都好快答到同唱埋歌.  而另一個老師掛住睇阿仔答哂所有問題先開始問我嘢, 所以我都可以睇到問阿仔咩嘢.  當佢問我嘅時候, 阿仔同另一個老師 ...

Hi! Momopig, nice to meet u! My girl also be a big b this year who was born on 08nov. And god blessed us we met two nice teachers today, interview went so smooth and my little girl answer all the question correctly! I felt so happy of that and hope may get their offer very soon!
作者: 飯島寶    時間: 11-11-7 00:11

你地問既問題老師都有問我,但想問下老師有冇問你地, 如果第時返學會點返??(即係搭乜車??)

唔知係咪因為我住東涌太遠, 所以佢先問我點返學??? 我答左佢, 佢就係張報名表地址則邊寫左我個答案~~~

唔知有冇機~~~
作者: marcoli8    時間: 11-11-7 00:22

原帖由 飯島寶 於 11-11-7 00:11 發表
你地問既問題老師都有問我,但想問下老師有冇問你地, 如果第時返學會點返??(即係搭乜車??)

唔知係咪因為我住東涌太遠, 所以佢先問我點返學??? 我答左佢, 佢就係張報名表地址則邊寫左我個答案~~~
唔知有冇機~~~ ...

呢條老師無問我!
作者: 上等人    時間: 11-11-7 01:13

可能你係所有人之中最遠個位..真係好遠,如果唔搬小朋友真係好橙.
原帖由 飯島寶 於 7-11-2011 00:11 發表

唔知有冇機~~~ ...

作者: chickenwing2006    時間: 11-11-7 04:39

係呀, exactly 同問我同阿仔既一樣都係呢 D ...... 不過 3 日要 IN 8XXX 人 ..... 老師都變哂機械式操作

作者: bopui0607    時間: 11-11-7 09:56

真係有8000幾份applications ? 有幾多個位啊 ? 真係渺茫............................

原帖由 chickenwing2006 於 11-11-7 04:39 發表
係呀, exactly 同問我同阿仔既一樣都係呢 D ...... 不過 3 日要 IN 8XXX 人 ..... 老師都變哂機械式操作

作者: chanmyim    時間: 11-11-7 10:02

我星期六都好好彩遇到2個好有笑容嘅老師, 可能我個仔係大仔(0811),他現在都讀緊K1,自己同小朋友都無壓力。如果收他,可能考慮給他做大B,下年再讀K1。不收原校升K2。加上他是大B,相信表現應不錯。所有問題都好快答到,老師給陀螺他,他好喜歡陀螺,叫他唱ABC歌,他就把陀螺當咪使用,好投入唱歌,2位老師都笑著。老師一開始就問我如果無上午班, 下午班會唔會考慮. 另外都有問邊個湊/同邊個住/平時會去邊/點解報KV/有無親戚係度讀.面試完之後,還一直拿陀螺當咪,一直唱歌。
作者: fatfatwong    時間: 11-11-7 10:12

作者: Bear@ding    時間: 11-11-7 11:02

我個女都係玩動物PUZZLE同配對積木呀!最後就冇玩陀螺啦,老師只係送左個陀螺比佢..叫佢講THANK YOU。
如果姐姐讀過..我相信實加到分呢。老師問我有冇親戚朋友係度讀..我都只係照直同佢講..冇呀..佢個樣好驚訝...
佢再問我..用咩語言同個女溝通..我話..廣東話..佢又係好驚訝...唉~搞到我諗左好耐..我有答錯D咩..
呢幾日都LOR LOR戀...唔知得唔得..等既時間真係好漫長..:(
原帖由 fatfatwong 於 7-11-2011 10:12 發表
我仔仔琴日都in左,過程好快,我一拎張form比兩位老師,佢地都好好笑容,亞仔怕羞拉住我,老師都好好同佢講唔使驚.媽咪會係度陪住你....
跟住另一個問我問題既老師一睇到我張form寫左姐姐之前係kv畢業,而家讀緊咩小學,就 ...

作者: Sinman68    時間: 11-11-7 11:15

尋日簡直係大奇蹟日
囡囡平時好鬼怕醜
仲唱埋歌
...

想請問老師比粒糖你們的小朋友是課室內的老師? 還是最後去門口到交表時比的?

我個小朋友係臨走出門口,交回份表格給老師時,老師被粒瑞士糖佢.你地係埋甘??
作者: AYMK    時間: 11-11-7 12:10

ME TOO AR, 都唔知叫好唔好彩...因為我見個老師不斷咁望住個門口, 好似等緊唔知咩咁...問得又急...

原帖由 tsangk2 於 11-11-5 21:53 發表
I only interview with one teacher, you all have 2?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5