教育王國

標題: 小一自行分配結果 - 聽日就係喇!!! [打印本頁]

作者: kunbe    時間: 11-11-17 18:54     標題: 小一自行分配結果 - 聽日就係喇!!!

如題

只有20分, 唔知結果點, 好緊張....

作者: TheWiseMom    時間: 11-11-17 19:22

Me too. But I'm not optimistic. Now I just pray.
作者: kunbe    時間: 11-11-17 19:33

pray for u...
作者: pokinponi    時間: 11-11-17 19:44

我都係20分抽,如果貢都中,真係要第一時間去買六合彩lor
作者: hialice    時間: 11-11-17 19:58

我都係20分, 現在只餘下自行這間學校, (其他直/私都無機會), 希望可以派到自行呢間~
作者: wonderbaby    時間: 11-11-17 20:36

倒數令我諗起之前區議會選舉時既廣告~~約定你仲有4日咋!
作者: happy105    時間: 11-11-17 20:47

乜20分唔係機會都幾大咩
作者: Ms.Mak    時間: 11-11-17 20:57

原帖由 happy105 於 11-11-17 20:47 發表
乜20分唔係機會都幾大咩

20分只是有份抽.
作者: KikiDaddy    時間: 11-11-17 21:33

my son just has 15分, so focus all our efforts on DSS and private schools.
作者: 唉瘋    時間: 11-11-17 21:54

心情愈來愈緊張,始終要等埋星期一先可以作決定,好擔心要捱到下年六月扣門。
作者: 空谷幽兰    時間: 11-11-17 22:25

我仔得15分,唔使旨意了  。唯有写叩门信先。
作者: mamatinetine    時間: 11-11-17 22:37

20分都應該好大機會掛. 我滿懷希望喎, 唔好嚇我.
星期一係咪一定要去學校睇, 唔知幾點可以有得睇 ?
作者: sabina_bb    時間: 11-11-17 22:37

如果首輪收左吾去註冊有冇得玩大抽獎?
作者: mamatinetine    時間: 11-11-17 22:41

可以, 但應該唔會有人咁做呀. 你都係鐘意果間先CHOOSE 啫, 何況大抽獎就真係講運氣.
作者: sabina_bb    時間: 11-11-17 22:46

因為哥哥就讀所以必收,咁依家有間私校做back up 所以想貪心點博間好點的!
作者: Siutoma    時間: 11-11-17 23:09

好驚呀!!!!!!
作者: mamatinetine    時間: 11-11-17 23:10     標題: 回復 2# sabina_bb 的帖子

哦! 咁又唔同講法
作者: pgn    時間: 11-11-17 23:17     標題: 回復 1# mamatinetine 的帖子

我昨晚仲發夢自己衰左,  最慘私校已無望, 所以我心情超級大緊張同好驚,
作者: puiyingmama    時間: 11-11-17 23:23

原帖由 Ms.Mak 於 11-11-17 20:57 發表

20分只是有份抽.

原來20分都唔係sure win好驚呀
作者: pgn    時間: 11-11-17 23:25     標題: 回覆 1# pgn 的文章

其實有分甲類同乙類, 甲類係必收生, 例如, 有兄姊及父母係老師, 我地計分屬於乙類,最慘乙類只有30個位比我地呢班15分, 20分, 25分去抽, 睇到咁多人都有20分, 我諗我道算20分, 機會都好緲亡, 機會又係要落到由教育局抽籤, 又係睇運,
作者: chickenwing2006    時間: 11-11-17 23:28

係呀, 1121 唔中 ..... 就要等到 6 月 4 日啦 ..... 有排折磨呢

原帖由 唉瘋 於 11-11-17 21:54 發表
心情愈來愈緊張,始終要等埋星期一先可以作決定,好擔心要捱到下年六月扣門。

作者: law_panda    時間: 11-11-17 23:29     標題: 回復 1# kunbe 的帖子

Me too!  希望成功!
作者: chickenwing2006    時間: 11-11-17 23:31

我揀個間仲要 3x 年 history , 我估 20 , 25 分既大有人在 .....要中好難抽 lor

原帖由 pgn 於 11-11-17 23:25 發表
其實有分甲類同乙類, 甲類係必收生, 例如, 有兄姊及父母係老師, 我地計分屬於乙類,最慘乙類只有30個位比我地呢班15分, 20分, 25分去抽, 睇到咁多人都有20分, 我諗我道算20分, 機會都好緲亡, 機會又係要落到由教育局 ...

作者: puiyingmama    時間: 11-11-17 23:38

原帖由 chickenwing2006 於 11-11-17 23:31 發表
我揀個間仲要 3x 年 history , 我估 20 , 25 分既大有人在 .....要中好難抽 lor

我果間,都係有三十幾四十年歷史呀
作者: sabina_bb    時間: 11-11-17 23:41

咁我即系點呀?哥哥呢間在區內已好好。即系我搏吾到出面的學校了?咁如果我決定要私校系吾系吾洗去註冊了?咁樣系吾系即時放左個位出來?
我有99%揀私校!
作者: joycelu18    時間: 11-11-17 23:58

15分唔晒念了
作者: Peter2880    時間: 11-11-18 01:49

係唔係用申請編號check 呀?
作者: chickenwing2006    時間: 11-11-18 01:55

唔 g 出名定係出 ref numbers ?? 下星期一 9:00
去番學校睇, 好緊張呀

原帖由 Peter2880 於 11-11-18 01:49 發表
係唔係用申請編號check 呀?

作者: yeewaibb    時間: 11-11-18 09:49

呢round register 咗, 應不會可以抽大抽獎, 除非你不去register

我們呢一代, 己經有小朋友, old boy/girl 太多了.....

我得15分, 預咗不得
作者: kunbe    時間: 11-11-18 10:58

yes, should check by name and the app number together.
作者: eddy234    時間: 11-11-18 11:07     標題: 小一自行派位

你們的心情, 上年今天也跟你們一樣. 我囡兒上年是20分抽到心儀的小學. 回想當天未看結果的心情就好像十塊石頭壓在心口上.  祝各位能派到心儀的小學. 就算落空也不要太傷心. 因到最後很多私校會放位出來的. 只要唔放棄. 就算私校現在回覆不接受到最後也有很多位放出來的.
作者: waiwaikwok1    時間: 11-11-18 11:14

唉!!
作者: taktakb2006    時間: 11-11-18 12:13

請問係咪去返該校睇結果就ok ? Thanks.
作者: TheWiseMom    時間: 11-11-18 12:17

Does anyone know whether I should check the result at the school or at its website?  Many thanks in advance!
作者: JUNEYEUNG    時間: 11-11-18 12:28

我得15分, 選左一間天主教學校, 預算衰緊, 現在寄望大抽獎, 同時都睇緊一些二線小學做第二志願啦, 無奈
作者: hilarylau    時間: 11-11-18 13:19     標題: 回復 34# TheWiseMom 的帖子

Different schools announce in different way.

Most of them announce on website and at the school premise.
作者: TheWiseMom    時間: 11-11-18 13:39     標題: 回復 36# hilarylau 的帖子

Many thanks! Hope that school is user-friendly that I can check its website.
作者: alljodesign    時間: 11-11-18 14:33

我早兩日又係發夢上學校網站睇,結果唔收阿女
我只剩一間私校等緊消息,唔收嘅機會都好大

原帖由 pgn 於 11-11-17 23:17 發表
我昨晚仲發夢自己衰左,  最慘私校已無望, 所以我心情超級大緊張同好驚,

作者: KellyChim    時間: 11-11-18 16:38

各位家長, 你地好, 我想了解下 ( 我小朋友係k1), 自行分配係未可以揀私校,直次同津校 ( 只可揀1間 )??? 如果唔收, 就要等大抽獎??  多謝指教 !!!  ( 我唔係好明個制度係點..hehe)
作者: PCMW    時間: 11-11-18 17:56

我仔都係15分,博一博,冇諗過得,所以冇壓力!
作者: little星星    時間: 11-11-18 17:59     標題: 回復 1# PCMW 的帖子

小一自配學位下周一公布

全港各官立及資助小學將於下周一(21日)公布有關2012年9月入讀小一的學校自行分配學位取錄名單。

教育局發言人表示:「今年有45,715名兒童申請官立及資助小學的自行分配學位,有20,795名兒童獲派此類學位。其中屬於有兄╱姊在該校就讀或父╱母在該校任職類別共9,480人,餘下11,315人則屬按『計分辦法準則』分配類別。」

教育局提醒所有曾經為子女申請自行分配學位的家長,應於星期一(11月21日)或星期二(11月22日)上午9時至下午5時,攜同小一入學申請表的家長副本,前往所申請的小學查閱申請結果。獲得自行分配學位的兒童,其家長須於星期三或星期四(11月23或24日)學校辦公時間內,前往所申請的小學辦理註冊手續。家長須注意個別學校的註冊程序及要求,例如須攜帶小一入學申請表的家長副本及兒童相片的數目等。

發言人說:「家長若因要事不能在上述指定期間辦理註冊手續,必須事先與學校負責人聯絡,以便作出適當安排,否則將視作放棄該學位論。」

根據小一入學統籌辦法,所有官立及資助小學的自行分配學額約為該校小一學額總數的百分之五十,餘下的百分之五十學額將留待稍後統一派位階段時分派。

發言人補充說:「教育局會於明年1月上旬以書信通知未能獲得自行分配學位及只準備參加統一派位的申請者,於1月14或15日前往指定的統一派位中心,辦理選校手續,以便進行統一派位。」

他提醒所有家長,曾經獲派小一學位的兒童,日後不可再次重新參加小一入學統籌辦法。

(即時新聞)
作者: chengvenus    時間: 11-11-18 18:19

我都好緊張,希望有好消息
作者: midcotse    時間: 11-11-18 18:21

請問如果自行收咗,可唔可以等到月底先註冊,因為,另一間小學(waiting list)月底先知有無位.
作者: cc86    時間: 11-11-18 18:36

希望大家都有好消息
作者: prettygirls    時間: 11-11-18 19:16     標題: 回復 2# midcotse 的帖子

http://www.edb.gov.hk/FileManage ... 12_poaleaflet_c.pdf

獲取錄需要十一月二十三日或二十四日註冊
作者: TheWiseMom    時間: 11-11-18 19:29

原帖由 kunbe 於 11-11-17 19:33 發表
pray for u...

Also pray for you & all the parents here.
作者: midcotse    時間: 11-11-18 19:45

如果自行註冊後,直資通知有位,可唔可以取消自行果位呢?
作者: BOBO128    時間: 11-11-19 00:43

我細囡 k3 班內, 只是熟識部份家長, 已經分別有 5 位是熱門學校必收生(有姐姐就讀) ! 仲有 2 個 25 分在手....等 21/11 confrim !

作者: hialice    時間: 11-11-19 09:09

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=15815945

今年自行分配成功率只有45.5%
作者: hialice    時間: 11-11-19 09:18

【明報專訊】明年9月入學的小一自行分配學位申請下周一放榜,今年4.57萬名申請者中,9480人透過「世襲」自動入讀心儀學校,餘下3.62萬名非世襲生,只有1.13萬獲派位,成功率只有31.2%,創10年新低。

http://news.mingpao.com/20111119/gca1h.htm
作者: chickenwing2006    時間: 11-11-19 09:28

即係 2 個都活唔到一個 ............

原帖由 hialice 於 11-11-19 09:09 發表
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20111119&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=15815945

今年自行分配成功率只有45.5%

作者: tiffanylmc    時間: 11-11-19 10:08

作者: little星星    時間: 11-11-19 11:13     標題: 回復 1# tiffanylmc 的帖子

比率創 14年新低
<---手有20分都驚, 唉~~
作者: kunbe    時間: 11-11-19 12:47     標題: 回復 7# midcotse 的帖子

yes, can retrieve gar
作者: mw7183    時間: 11-11-19 23:08

九龍塘聖嘉有結果了.大家快啲去CHECK
作者: chickenwing2006    時間: 11-11-19 23:22

Yvonne ma ,

waiting for yr good news !!!!!

原帖由 mw7183 於 11-11-19 23:08 發表
九龍塘聖嘉有結果了.大家快啲去CHECK

作者: BabyHilary    時間: 11-11-19 23:42

yvonne得左, 好鄧佢地一家人開心呀!
感謝天主!

原帖由 chickenwing2006 於 11-11-19 23:22 發表
Yvonne ma ,

waiting for yr good news !!!!!

作者: puiyingmama    時間: 11-11-19 23:59

聖家都幾好喎, 將資料放上網, 唔需要專登返學校睇.
恭喜抽中的小朋友呀!
作者: OscarBoy    時間: 11-11-20 00:11

我地有20分, 原本都唔怕, 但好似諗落都有D驚.
作者: carnationBB    時間: 11-11-20 00:11

作者: Peter2880    時間: 11-11-20 00:19

聖家真好,甘快post result
作者: wing    時間: 11-11-20 02:07

我地得10分  .....  連夢都無得發
作者: wing    時間: 11-11-20 02:09

請問知唔知聖家 如果自行無揀佢 甲部又無揀佢 最後仲可唔可以叩門架??
作者: kunbe    時間: 11-11-20 15:30

wah!!! so fast to have result !!!

congrat to those who have offers ah !
作者: ew911    時間: 11-11-20 15:40

原帖由 wing 於 11-11-20 02:09 發表
請問知唔知聖家 如果自行無揀佢 甲部又無揀佢 最後仲可唔可以叩門架??

Wing,
如果你真係有興趣,你就照叩門(試一試都好)。根據我上年經驗,聖家係只要你有交資料叩門,你都有機會考筆試。(希望今年無改變。)
作者: wing    時間: 11-11-20 16:31     標題: 回復 65# ew911 的帖子

唔該晒你 ~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5