教育王國

標題: 德望簡介會 [打印本頁]

作者: bon_bonny    時間: 11-11-19 17:02     標題: 德望簡介會

今日去完個簡介會更加鍾意呢間學校呀!
作者: LittleButter    時間: 11-11-19 18:39

係呀, 連我老公聽完, 竟然都話好鐘意這間學校呀!! 因為他從來都不會喜歡任何一間KG!!!
作者: Chocolatefree    時間: 11-11-19 19:15

可否分享一下用容?thx thx
作者: bon_bonny    時間: 11-11-19 20:20

原帖由 Chocolatefree 於 11-11-19 19:15 發表
可否分享一下用容?thx thx

德望會focus係品格, 我最欣賞係校長講左句, "適當時候會注入適當o既教育, 學寫字前會做好準備功夫" 佢地唔會好似好多名校咁, K1就要學寫字, 佢地會令小朋友先喜愛學習
作者: alibabah    時間: 11-11-19 21:33

係呀, 呢兩個points 真係見到校長佢幾insightful,
同埋佢都話要培養小朋友自信心, 同埋似乎家校合作都講得好具體  

<不過, 我有個同事由德望出來, 英文唔見得好, 更不會感恩, 只能說畢業生有時很個別>

原帖由 bon_bonny 於 11-11-19 20:20 發表

德望會focus係品格, 我最欣賞係校長講左句, "適當時候會注入適當o既教育, 學寫字前會做好準備功夫" 佢地唔會好似好多名校咁, K1就要學寫字, 佢地會令小朋友先喜愛學習 ...

作者: bon_bonny    時間: 11-11-20 10:49     標題: 回復 1# alibabah 的帖子

佢地都只係重開左2年, 我估同你同事當年比較應該改革左掛
作者: lnp    時間: 11-11-20 10:57

請問有冇會考成績資料?
作者: bon_bonny    時間: 11-11-20 12:44     標題: 回復 1# lnp 的帖子

咁個簡介會又無提及喎!
作者: icbb1230    時間: 11-11-20 16:10

吓,會考成績?幼稚園咋喎!至於英文,我覺得就算係其他名幼稚園都唔見好出色。好嗰d通常都係出去學及屋企能給予好嘅語境學習。
作者: pusal    時間: 11-11-20 18:44

作者: bon_bonny    時間: 11-11-20 19:52

有冇人知今年有幾多人報名?同收多人?
作者: lnp    時間: 11-11-20 20:26

如果一定要比
gh 小学比
高主教小学
培正小学

三問邊間学術水平高d
作者: a_for_apple    時間: 11-11-20 20:35

我聽完都好鐘意呀!  原本都唔係太想妹妹幼稚園已經係讀女校, 但聽完又係另一種諗法.  下星期 interview, 希望 ok 啦.

briefing 完後問過 sister pauline, 今年收 1600+ 表, 收生 150 人, 如有錯漏請更正.
作者: a_for_apple    時間: 11-11-20 20:35

我聽完都好鐘意呀!  原本都唔係太想妹妹幼稚園已經係讀女校, 但聽完又係另一種諗法.  下星期 interview, 希望 ok 啦.

briefing 完後問過 sister pauline, 今年收 1600+ 表, 收生 150 人, 如有錯漏請更正.
作者: MC-煎    時間: 11-11-20 23:26

1600+!!?? 咁同舊年差唔多!
作者: MC-煎    時間: 11-11-20 23:37     標題: 回覆 12# lnp 的文章

INP, 冷靜D!!

你報左咁多間, 你究竟認識佢地有幾多!
我舊年同個女報左7間, 今年同個仔報返同樣六間!(少左GH), 因為我唔熟唔食!
學校歷史背景強項以及畢業生特質我都略知一二!

呢一刻, 我諗你唔好費心起會考成績/小學等級!你先了解幼稚園, In左成功左至再諗下一步啦!
作者: richwong    時間: 11-11-21 11:40     標題: 有無家長會後有問到,明年K1收幾多學生,幾班?

大家是否知道GH是幾多人1班呢?
作者: Chocolatefree    時間: 11-11-21 12:17

Thx thx Bon Bonny!
原帖由 bon_bonny 於 11-11-19 20:20 發表

德望會focus係品格, 我最欣賞係校長講左句, "適當時候會注入適當o既教育, 學寫字前會做好準備功夫" 佢地唔會好似好多名校咁, K1就要學寫字, 佢地會令小朋友先喜愛學習 ...

作者: Syamky    時間: 11-11-21 13:16

30人一班, 3位老師
作者: glocatcat    時間: 11-11-21 13:26

我聽完反而有唔同感覺, SISTER PAULINE 睇得出佢係好有心既人, 如果佢係校長我會好BUY, 反之校長佢好似好多野都唔清楚咁, 連學交簡介都係照住個PROJECTOR 黎讀, 唔知會唔會只係因為表達技巧問題

不過學習的環境真係非常好, 完全係一個好讀書的環境
作者: fc1111    時間: 11-11-21 14:05

我去交表時已經覺得學校環境很吸引,不過太太之前比較喜歡玫瑰崗,後來她去完聼簡介會,大家一致認爲將GH作爲首選之一。。。十分之一的機會,希望阿女得啦!
作者: Syamky    時間: 11-11-21 14:27

Sister Pauline 同校長真係好好, 好有愛心, 學校有專for學生家長的private Facebook group, 互相交流,學校活動相片即日便會post上Facebook, 家長們又會發表文章互相扶持, Sister 常常在Facebook和家長傾談,很多家長都和她是”Facebook朋友” 相信很少學校能做到校監和家長距離這麼”近”   

還記得Sister 曾經跟我們家長說過, 小朋友曾經是Good Hoper, 一生都是Good Hoper, 好感動

作者: chloe1010    時間: 11-11-21 14:59

簡介會果日阿囡病左,要湊住佢,去唔到個簡介會tim,聽你地甘講,我都好放心,希望囡囡到時in得好好地la
作者: hangyodon    時間: 11-11-21 15:08

我想問你地會唔會住好遠都會考慮GH?
作者: LaiMing1966    時間: 11-11-21 15:27     標題: 回復 24# hangyodon 的帖子

我個日交表時見到隔離個地址係馬鞍山,我覺得好遠囉……
作者: hangyodon    時間: 11-11-21 15:33

原帖由 LaiMing1966 於 11-11-21 15:27 發表
我個日交表時見到隔離個地址係馬鞍山,我覺得好遠囉……

我又係交表時見到隔離個地址係葵涌.....

我想知佢校巴cover到邊到架~~~

thanks
作者: MC-煎    時間: 11-11-21 15:51     標題: 回復 25# LaiMing1966 的帖子

咁你就錯喇! 我住MOS, 上車同落車時間仲好過部分九龍塘(又一居)!
只有亞皆老街/界限街某幾個站會搭少8-10分鐘(來回)!
作者: MC-煎    時間: 11-11-21 16:27     標題: 回復 26# hangyodon 的帖子

好似最遠青衣同大埔!
作者: LaiMing1966    時間: 11-11-21 16:32     標題: 回復 27# MC-煎 的帖子

噢!是嗎?我真係孤漏寡聞添!要好好惡補香港的地理了……
作者: 拾仔    時間: 11-11-21 17:13

有無人知佢幾$學費架?????
作者: WBB    時間: 11-11-21 17:18

想請教各位MAMA:

去完introduction day之後,我也喜歡GH,但感覺想d老師比較Serious,而我囡囡性格暫時睇到都係比較頑皮(其實係好頑皮), 現在23 Months,今年年尾先足夠2years old!

比d意見我,GH會否不適合我女兒?
作者: tsangnamnam    時間: 11-11-21 17:25     標題: 回復 2# 拾仔 的帖子

2011/12 學費 $30000 (分10期)
http://www.chsc.hk/kindergarten/
作者: 國家    時間: 11-11-21 17:57

Good Hope確實是一所非常好的學校, 我現在小女是K1, 當年都好像你們有少少擔心, 都struggle給女兒讀GH還是另外3間九龍塘出名的學校, 但最後我們都選擇了GH。你們可以好安心把女兒交給她們, 因為她們每一位老師及校工對小朋友都是100%好, 非常有愛心, 小朋友可以在短短2個月內就學懂關心別人, 愛護及珍惜, 這些都一一在我小女上看到, 她們每一位小朋友都好喜歡返學及好pround of being a goodhoper。至於功課上,我一點都唔覺得小, 每日都有1-2頁功課, 就好像上一個weekend, 佢有5份功課及一份book report, 學生每星期二都會去library借書, 每星期都要做book report。祝你們成功, 明年在gh校園見。
作者: AthenaNG    時間: 11-11-22 14:12

其實自要決定阿女將來讀 k1 既學校, 不斷搵緊唔同既學校。
係搵學校當中, 就越黎越鐘意 good hope。最初都知佢係 2010重開幼稚園會否不及其他歷史較長既幼稚園好, 雖然佢初頭有不足之處, 但我從觀察及親身感受, 都感覺到學校是有聽取意見, 有改善。

如舊年簡介會同 interview是同一日, 無錯是有利家長不用請假, 但過長的等候時間, 對於一個兩至三歲的小朋友來說, 實話實說, 真的會影響其面試表現。如上一次我囡兒於九龍塘某校面試, 見三點半, 但最終四點十五分才見, 四十五分鐘的等待時間, 加上適逢小女午睡時間, 要面試見得好, 真的有點困難。小女是十一月細囡, 所以報了十間八間學校, 發現多次面試後, 都是一些等候時間短, 早上至中午面見的學校較為有利, 如碰上午睡時間面見的學校, 她的反應相對慢, 甚至不回答老師, 所以面見完畢都會心中有數不會獲得取錄。今年good hope 將簡介會及interview時間分開, 本人覺得相當之好。

GH之辦學理念是德育行先, 希望小孩懂得感恩, 且有喜樂, 老師有愛心, 且讓小女孩學習愉快學習,學懂怎樣學習, 喜愛學習, 不是填鴨一味谷, 真的很好, 可以讓小朋友先打好基礎。另聽完簡介會後, 發現她們都希望小女孩可直升gh 小學中學, 這正正時本人所想。

越搵更多有關 GH既資料, 越喜愛這所學校, 真的很希望女兒可以讀這所學校, 不過佢係細女, 可能都要等下一年再黎過, 加上佢最近又返 NURSERY, 都有少少唔適應, 我怕佢去到新學校環境情緒不穩..... interview 就,.. 擔心!! 希望上天畀過機會囡囡啦!!
作者: simsimwong    時間: 11-11-22 15:59

will all u 'mind' it is a pure girl school? is it not good to let girl to admit girl school since kindergarten>??
作者: LaiMing1966    時間: 11-11-22 16:25

it's one of my concern

原帖由 simsimwong 於 11-11-22 15:59 發表
will all u 'mind' it is a pure girl school? is it not good to let girl to admit girl school since kindergarten>??

作者: tanglulu    時間: 11-11-22 16:42

nothing is perfect, just have to weight which factor is more important, to have co-ed education or to have a safe coverage for primary, or can choose co-ed one dagon school but competetion is very keen
作者: ruby1314    時間: 11-11-22 17:19

我地住屯門都報左呀 唉...都真係好遠咁!!不過真係好心儀啊!所以都嘗試下先
原帖由 hangyodon 於 11-11-21 15:08 發表

作者: bon_bonny    時間: 11-11-23 03:32

原帖由 Syamky 於 11-11-21 14:27 發表
Sister Pauline 同校長真係好好, 好有愛心, 學校有專for學生家長的private Facebook group, 互相交流,學校活動相片即日便會post上Facebook, 家長們又會發表文章互相扶持, Sister 常常在Facebook和家長傾談,很多家長 ...

作者: bon_bonny    時間: 11-11-23 03:37

原帖由 hangyodon 於 11-11-21 15:08 發表

我住西九, 話遠又唔係好遠, 不過遠過去九龍塘囉, 但簡介會後GH都係我首選
作者: bon_bonny    時間: 11-11-23 03:44

原帖由 simsimwong 於 11-11-22 15:59 發表

i don't mind pure girl...女仔講野同學野一般都比男仔快dd, 全女班學習進度應該會高d...

好白痴咁唸, 個女到小學中學時期做lesbian都好過比人搞大個肚...嘩哈哈
作者: tanglulu    時間: 11-11-23 12:40

wow, you are so funny!!
its true that some of them may have this tendency as always so close to girls for such a long time, but i can say, quite lots of them will be back to ''normal'' when they go to univeristy and meet more boys......
作者: KellyChim    時間: 11-11-23 13:36

我都有去個簡介會, 聽完之後真係超喜歡!!!! 不過仲有3weeks 先 interview, 好想帶呀囡入去行行..hehe !
作者: tongtong2007    時間: 11-11-23 13:59

my girl is studying in K1. Good Hope is great!
作者: 國家    時間: 11-11-23 14:57

Hope can help you.

S Pauline Mic
Is it good to study in a girls' School?

I have heard many parents expressing worries of letting their daughters studying in a girls' school for fear that they may grow up with pyschological problems. In the SCMP today, there is an article "How MIssion Schools gave Girls a Chance" and several educators have these opionions to offer:

They said girls tended to mature faster - intellectually and emo...tionally - than boys, so co-educational classrooms might be harder to teach and monitor.

"Secondary school is a time when young people are very curious, and easily distracted," Lau said with a laugh. "It is easier to focus on studies and other parts of personal growth in a same-sex environment. Also, girls can be more `themselves' among girls, without boys around."

So dear parents, thank you for your trust in us. We will do our best to nuture your girls to be elegant ladies with qualities of future leaders.

原帖由 LaiMing1966 於 11-11-22 16:25 發表
it's one of my concern

作者: Syamky    時間: 11-11-23 15:03

德望係一間好著重德育的學校, 學校好強調要train d 女孩做”elegant lady” throughout 15 yrs’ education. 例如幼稚園老師會教小朋友女仔的基本manner, 穿裙子坐下要自己掃好裙子坐. 而且會教導小朋友有愛心, 如小朋友病了老師會叫班上小朋友一起為病了的小朋友祈禱. 學校講明佢地係著重全人教育, 是15年through-train的教育, 學校成日強調中小幼係大家庭, 有時會辦中小幼聯校活動, 雖然不是guarantee 一條龍, 但sister 說會盡力幫waiting list的小朋友, 希望她們在幾個月時間努力有所進步, 去年好似差不多德幼waiting德小的小朋友小學都收回, 這樣可以保持學校質數.

小朋友上學都很開心. 坦白講課程不會很深很谷, 所以如果家長想要課程好深好谷如九龍塘那些名校, GH一定不是那杯茶. 我諗課程算適中, 每天30min NET English, 有Phonics 學, 有PTH, 每星期小朋友會到學校Library(好靚) 看書和借書. 每星期五有週會, 有時以英文和PTH進行, 又會每次請其中一班學生上台表演給全校其他小朋友看,訓練小朋友自信心. 茶點係另一樣我地很滿意的地方, 天天不同款且十分健康, 如粥,麥片, 魚肉燒賣,甚至老火湯, 馬拉盞, 腸粉  

資料希望幫到大家.
作者: ramen    時間: 11-11-23 16:09

XXXXXXXXXX

原帖由 Syamky 於 11-11-23 15:03 發表
德望係一間好著重德育的學校, 學校好強調要train d 女孩做”elegant lady” throughout 15 yrs’ education. 例如幼稚園老師會教小朋友女仔的基本manner, 穿裙子坐下要自己掃好裙子坐. 而且會教導小朋友有愛心, 如小 ...

作者: Syamky    時間: 11-11-23 16:53

ramen, 你過獎啦….我都係好多時要靠其他媽咪報料….不過我覺得GH d家長真係好close, 好守望相助…
作者: richwong    時間: 11-11-23 16:57

請問GH的現任家長,有無住沙田呢?
簡介會後,我都幾鐘意間學校,但從沙田搭校車,辛唔辛苦呢?我小朋友返K1時,始終3歲都未夠。
作者: chloe1010    時間: 11-11-23 18:00     標題: 回復 46# Syamky 的帖子

學校好強調要train d 女孩做”elegant lady” throughout 15 yrs’ education <--- 嘩,同我既理念一樣呀,我就係想搵d學校可以train up囡囡斯文d、乖d,阿囡真係好粗魯、又曳
作者: pigpig33    時間: 11-11-24 15:01

當日因為阿女病咗所以去唔到個簡介會, 實在好擔心因為缺席簡介會而影響面試結果! 請問去過11月19日2:00-2:45pm的家長, 當日校方有否為出席者留名?
作者: tanglulu    時間: 11-11-24 16:20

the school have collect the ticket from everyone, and on the ticket there is your girl's name and no., so they can know who have attended the meeting
作者: 國家    時間: 11-11-24 17:12

我識得有沙田的同學仔, 大埔都有。

原帖由 richwong 於 11-11-23 16:57 發表
請問GH的現任家長,有無住沙田呢?
簡介會後,我都幾鐘意間學校,但從沙田搭校車,辛唔辛苦呢?我小朋友返K1時,始終3歲都未夠。

作者: applegun    時間: 11-11-24 21:19

我感覺德望KG不如大家講得甘好喎,小學和中學是不差,這點可以認同,但是KG我真是好保留,1)簡介會....好聽正常,比錢搵人寫正常來講都唔會寫得唔好吧,hardsell  學校喎, 所以這點我不認同簡介會好就=KG好, 2)親身經歷:報名時排隊排超長時間, 我自問有兩個小朋友, 見KG都見過10幾20間, 講真GH-KG是我感覺最差同最耐的一間, 那日報名我前面有100人左右, 竟然排了2個幾鐘, 我去培正我前面有500人左右,我排了半個鐘就ok了, 唔講安排, 凈講人手,我數過GH-KG出5-7人做+校長行來行去唔知道做甚麼, 而培正出30人, 3)我親身同校長傾過有關安排,感覺她耍太極, 無正面面對和解決問題應酬了幾句就話要去招呼其他家長, 其實入番office 坐, 4) 始終GH-KG新開2-3年,好多事都未上軌道,所以選校真的不要盲目跟從,一定要好了解間KG,雖然我報名了,但是我唔會去interview,大家+油吧
作者: ramen    時間: 11-11-24 21:53

報左名但唔會去 in ---> 我相信好多家長會多謝你的

原帖由 applegun 於 11-11-24 21:19 發表
我感覺德望KG不如大家講得甘好喎,小學和中學是不差,這點可以認同,但是KG我真是好保留,1)簡介會....好聽正常,比錢搵人寫正常來講都唔會寫得唔好吧,hardsell  學校喎, 所以這點我不認同簡介會好就=KG好, 2)親身經歷:報 ...

作者: MC-煎    時間: 11-11-24 23:18

原帖由 applegun 於 11-11-24 21:19 發表
我感覺德望KG不如大家講得甘好喎,小學和中學是不差,這點可以認同,但是KG我真是好保留,1)簡介會....好聽正常,比錢搵人寫正常來講都唔會寫得唔好吧,hardsell  學校喎, 所以這點我不認同簡介會好就=KG好, 2)親身經歷:報 ...

我十分贊同簡介好唔等於學校好!
情況就有如報名時間長就唔代表學校唔好一樣!!!
作者: luilui007    時間: 11-11-25 00:16

當日報名時, 附近有對夫婦, 排噤耐鬧噤耐, 內容尖酸刻薄, 不堪入耳, 態度可惡又無禮, 三番四次對數位工作人員用無禮的態度質詢, 又表示要投訴, 當日見到他們對學校的安排十分不滿, 滿口惡言...
身教比知識重要, 父母的言行比任何一位老師更重要, 否則讀什麼學校都一樣...
作者: ChanKaYip    時間: 11-11-25 08:59     標題: :)

噫... 咁可能我在你附近排隊喎 :)
我都見到有一位家長,感覺到佢都係好不耐煩,口黑面黑。

我十分喜歡這間幼稚園,係四條龍中的首選 :),所以我當日9:00就排隊交表,前面已經有60-70人在排,(我仲意為我自己好早添),但我覺得有經驗的家長都知道要排隊去一些好學校啦:) 我覺得這是我應為我女兒付出的心血。連為她排隊也不肯,怎也說不過去我愛她。

我個女好有性格,唔鐘意比陌生人一對一問問題...唉!!! 所以SC同其他九龍塘名校都無份!!!我個女係12月超細B,希望德望肯收留,奉主名求.. 阿門
作者: lnp    時間: 11-11-25 09:52

原帖由 chloe1010 於 11-11-23 18:00 發表
學校好強調要train d 女孩做”elegant lady” throughout 15 yrs’ education  

同意
.
作者: siden    時間: 11-11-25 10:32

原帖由 MC-煎 於 11-11-24 23:18 發表

我十分贊同簡介好唔等於學校好!
情況就有如報名時間長就唔代表學校唔好一樣!!!

作者: Syamky    時間: 11-11-25 10:34

正如在小學那邊見到一條thread講, 每年學校報名/放榜時間都會有d 家長故意出來抹黑學校, 希望減低競爭…..小心小心…

(請不要對號入座)
作者: wanabe    時間: 11-11-25 10:43

好緊張, 囡囡聽日interview啦, 希望佢all good啦

大家都加油呀!!
作者: Syamky    時間: 11-11-25 10:46

Good Luck to everyone and wish to see you in GH campus next year!
作者: 國家    時間: 11-11-25 11:35

各位準GH師妹加油!! 記得父母的問卷都會計分的。
作者: wanabe    時間: 11-11-25 11:41

我其實最擔心係呢部份. 請問你仲記得問卷大致上嘅內容嗎? Thanks!

原帖由 國家 於 11-11-25 11:35 發表
各位準GH師妹加油!! 記得父母的問卷都會計分的。

作者: Syamky    時間: 11-11-25 11:52

同埋不用早到, 舊年經驗早到只可在校門外排隊….帶定d野俾小朋友等侯時消磨時間….去年學校沒有開放遊樂設施俾小朋友玩 (因為實在太多人!) 有d家長便投訴學校冇野entertain佢小朋友令佢小朋友interview表現欠佳....
作者: MC-煎    時間: 11-11-25 12:27     標題: 回覆 66# Syamky 的文章

揾來賴!
使唔使搬去Disney隔離呀!?

小朋友定性俾活潑更難囉!!
作者: 國家    時間: 11-11-25 12:44

上年係我老公填的, 問題大致係問父母對子女的期望, 教學理念, 課外活動等, 一張A4紙, 不過不知道今年的interview模式會否更改, 上年大約是8-10個小朋友一齊group in.
作者: wanabe    時間: 11-11-25 14:09

Thanks for your info. Much appreciated!

原帖由 國家 於 11-11-25 12:44 發表
上年係我老公填的, 問題大致係問父母對子女的期望, 教學理念, 課外活動等, 一張A4紙, 不過不知道今年的interview模式會否更改, 上年大約是8-10個小朋友一齊group in. ...

作者: bon_bonny    時間: 11-11-25 23:30

原帖由 Syamky 於 11-11-23 15:03 發表
德望係一間好著重德育的學校, 學校好強調要train d 女孩做”elegant lady” throughout 15 yrs’ education. 例如幼稚園老師會教小朋友女仔的基本manner, 穿裙子坐下要自己掃好裙子坐. 而且會教導小朋友有愛心, 如小 ...

Thanks for ur information
作者: bon_bonny    時間: 11-11-25 23:34

多謝你令我囡囡可以多個機會呀!
作者: simsimwong    時間: 11-11-26 01:29

我都係咁話!thx for giving my girls chance! I am very nervous for tomorrow interview

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5