教育王國

標題: 請問KV家長,有冇人最終都唔收細佬妹? [打印本頁]

作者: cynthiachm    時間: 11-11-27 09:10     標題: 請問KV家長,有冇人最終都唔收細佬妹?

請問KV家長,有冇人的哥哥姐姐在KV讀緊,但最終都唔收細佬妹?
作者: cheungmingwai    時間: 11-11-27 09:37

有,我知有2位這樣情況,有哥哥姊姊讀開,不是有特別優勢
作者: eebabyma    時間: 11-11-27 10:43

原帖由 cheungmingwai 於 11-11-27 09:37 發表
有,我知有2位這樣情況,有哥哥姊姊讀開,不是有特別優勢

依家間間都無這個優勢了,哥哥姊姊讀開都唔一定會收細佬妹,都係要睇返細果個的表現(even哥哥姐姐在校表現好好),上年識人大果個讀民生同KV,都係唔收細果個,不過問過學校如在call waiting階段,細佬妹同outsider同分,就會俾位細佬妹囉。
作者: gskw    時間: 11-11-27 15:18

我識人家姐讀緊但妹妹唔收
作者: lalawowo    時間: 11-11-27 15:40

我估係睇哥哥姐姐在校嘅表現,好就會收弟弟妹妹,否則就唔收。其實得嗰幾分鐘面試,收唔收我覺得都係取決於父母表現/背景多,父母好,就會教得出好嘅哥姐,繼而弟妹。
作者: gskw    時間: 11-11-27 16:34     標題: 回覆 5# lalawowo 的文章

唔係,友人問過學校,唔係睇兄姊係學校表現同成績,而係當弟妹獨立個體睇,就算弟妹waiting, 去年寫咗3封求位信都入唔到。
作者: bb007    時間: 11-11-27 17:52

我細囡都係WAITING, 佢面試表現都唔錯, 做斉要做既野, 仲係超大囡, 我地都有D surprise, 惟有話無緣, 但唔係太失望, 之前take 左啟思, 會考慮下岩唔岩佢讀, 想佢開心D, 唔好好似哥哥咁谷.
作者: leapfrog    時間: 11-11-27 17:57

It seems fair!!
作者: Bebichhichi    時間: 11-11-28 11:00

哥哥讀緊, 細佬waiting only
作者: dais    時間: 11-11-28 11:12

This is a fair policy. Why should school take sisters &brothers? It is so unfair for those kids with no siblings. Look at he primary school system! This is bad...and this is why people are protesting against it now.
作者: cynthiachm    時間: 11-11-28 13:10

但你們知道為何有些有哥哥姐姐的小朋友有2nd in, 而有些有沒有呢?
作者: cynthiachm    時間: 11-11-28 13:11

但你們知道為何有些有哥哥姐姐的小朋友有2nd in, 而有些有沒有呢?
作者: Bebichhichi    時間: 11-11-28 13:17     標題: 回復 12# cynthiachm 的帖子

呢個問題我都想知
作者: e33895    時間: 11-11-28 14:13

我有朋友係哥哥in K2, 妹妹唔收.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5