教育王國

標題: 收到Learning Habitat K1 結果未?? [打印本頁]

作者: chachalai    時間: 11-11-30 13:13     標題: 收到Learning Habitat K1 結果未??

請問有無人已經收到Learning Habitat K1 結果??
作者: Xylitol12    時間: 11-11-30 14:19

我都好心急想知...in個日話係12月1號....
作者: cherie_baby    時間: 11-11-30 14:36

剛打過電話到學校問,話明天會發信通知結果。
作者: jocelynma0504    時間: 11-11-30 14:40

Tomorrow will issue the letter, that means will not receive the result tomorrow. I think we know the result on Friday!
作者: Xylitol12    時間: 11-11-30 14:43

唔係呀,我剛剛打去紅磡果間,佢話昨晚已經寄出左.....
作者: jocelynma0504    時間: 11-11-30 14:44

That means will receive in this afternoon. It is because I live in Hunghom also!!
作者: Xylitol12    時間: 11-11-30 14:47

最遲聽日.
作者: littlejimjim    時間: 11-11-30 15:00

今早問過青衣, 佢d信今早寄出, 所以佢話明天可以收到.
作者: wishwong    時間: 11-11-30 15:19

Thanks..

雖然唔會讀.. 但都好想知道係REJECT定WAITING.. 哈哈哈哈~~

原帖由 littlejimjim 於 11-11-30 15:00 發表
今早問過青衣, 佢d信今早寄出, 所以佢話明天可以收到.

作者: rosaki    時間: 11-11-30 15:23

原帖由 wishwong 於 11-11-30 15:19 發表
Thanks..

雖然唔會讀.. 但都好想知道係REJECT定WAITING.. 哈哈哈哈~~

點舛唔讀呀??我見過佢評價都好高喎!!我暫時未見過有人狠批或彈佢地喎!!
LH只差在名氣, 但如果佢收左, 我會放棄YORK同KV喎!!
作者: jocelynma0504    時間: 11-11-30 15:36

Why give up KV? I have KV offer also. However, I plan to study KV instead of Learning Habitat!! I understand the language is better in LH. However, LV seems more famous!!
作者: tantanmama    時間: 11-11-30 15:39     標題: 回復 3# cherie_baby 的帖子

請問你打去邊間分校問?
作者: wishwong    時間: 11-11-30 15:42

其實係自己覺得啟小幼更適合自己小朋友.. 我冇質疑LH既水平..
但INTERVIEW過... 發現佢地問既問題係細仔冇辨法完成, e.g.用衫夾. 無論我小朋友(細仔)幾努力試,,佢跟本唔夠力開...所以知道LH係TARGET咩學生... 亦SURE佢地唔會俾OFFER我小朋友...

同埋較喜歡啟小幼一條龍, 升小唔洗再考過...

原帖由 rosaki 於 11-11-30 15:23 發表

點舛唔讀呀??我見過佢評價都好高喎!!我暫時未見過有人狠批或彈佢地喎!!
LH只差在名氣, 但如果佢收左, 我會放棄YORK同KV喎!!

作者: rosaki    時間: 11-11-30 15:55

原帖由 jocelynma0504 於 11-11-30 15:36 發表
Why give up KV? I have KV offer also. However, I plan to study KV instead of Learning Habitat!! I understand the language is better in LH. However, LV seems more famous!!

因為LH比KV開心好多, 而KV係中數勁同埋多功課, LH係英勁, 我對自己個B唔係求佢成績好, 我比較重視心靈, 希望佢有快樂的童年!!
主要我係清楚我想條路點行啫, 並唔係覺得KV比LH差, KV亦無可能係一間差的幼稚園!!否則我都唔考佢啦!!
作者: jocelynma0504    時間: 11-11-30 15:57     標題: 回復 14# rosaki 的帖子

I think may be different parent's expectation. Haha!
作者: rosaki    時間: 11-11-30 16:02

原帖由 wishwong 於 11-11-30 15:42 發表
其實係自己覺得啟小幼更適合自己小朋友.. 我冇質疑LH既水平..
但INTERVIEW過... 發現佢地問既問題係細仔冇辨法完成, e.g.用衫夾. 無論我小朋友(細仔)幾努力試,,佢跟本唔夠力開...所以知道LH係TARGET咩學生... 亦SURE ...

我個係大B, 佢都無可能有力開到個夾架,我諗佢地閱B無數, 無可能唔知佢地開唔到架, 佢地要求並唔係要你做晒所有動作, 答到所有問題, 而係透過INTERVIEW個時間, 觀察同留意小朋友的感情/個性, 佢地專揀比較開心的小朋友!!因為LH係一間開心的幼稚園.

我都等緊宣道開波, 如果佢收, 我就真係難揀LH同宣道喇!!因為貪宣道有小學!!直升機會有60%
作者: wishwong    時間: 11-11-30 16:25

如果你講既係真.. 咁我小朋友都有機會... 但佢設計既問題真係我in咁多間最高難度...
希望你搵到最鍾意既學校喇~~
原帖由 rosaki 於 11-11-30 16:02 發表

我個係大B, 佢都無可能有力開到個夾架,我諗佢地閱B無數, 無可能唔知佢地開唔到架, 佢地要求並唔係要你做晒所有動作, 答到所有問題, 而係透過INTERVIEW個時間, 觀察同留意小朋友的感情/個性, 佢地專揀比較開心的小 ...

作者: Xylitol12    時間: 11-11-30 16:48

今日無信,,,我諗要聽日
作者: cherie_baby    時間: 11-11-30 17:32     標題: 回復 12# tantanmama 的帖子

我問的是大角咀果間
作者: taboboy    時間: 11-11-30 18:06

我大仔讀LH, 對學校好有信心
另我亦相信佢地interview的目的並不只是看小朋友的能力, 而都著重家長跟小朋友一起面試時的態度

e]原帖由 rosaki 於 11-11-30 16:02 發表

我個係大B, 佢都無可能有力開到個夾架,我諗佢地閱B無數, 無可能唔知佢地開唔到架, 佢地要求並唔係要你做晒所有動作, 答到所有問題, 而係透過INTERVIEW個時間, 觀察同留意小朋友的感情/個性, 佢地專揀比較開心的小 ... [/quote]
作者: aptiva    時間: 11-11-30 18:51

我小朋友係0908,佢開夾呢part完全無問題,因為之前上playgroup老師都有同佢玩呢d,而老師話玩呢樣有助佢手指有力,將來揸筆寫字都有用。
其實有時做唔做到都唔一定影響個結果,好多時學校收生標準同interview表現都無太大關係。
作者: MiniCooperS    時間: 11-11-30 20:32

原帖由 wishwong 於 11-11-30 15:42 發表
但INTERVIEW過... 發現佢地問既問題係細仔冇辨法完成, e.g.用衫夾. 無論我小朋友(細仔)幾努力試,,佢跟本唔夠力開...所以知道LH係TARGET咩學生... 亦SURE ...

我就覺得St. Cat難D喎...
我覺得佢面試的內容係好用心去設計,我對LH的印象十分好呀﹗
作者: lukimama    時間: 11-11-30 21:53     標題: 回復 16# rosaki 的帖子

rosaki,

宣道直升機會唔係有60%, 讀宣幼係冇優勢升宣小, 已經問過學校, 你要CHECK清楚呵.

另外, KV同LHK都有OFFER, 我都會PICK LHK.
作者: jlbb1    時間: 11-12-1 00:29

作者: bbmylove09    時間: 11-12-1 01:31

同意, 我阿女大B, 平時我也有同佢用衫夾玩, 所以佢都無問題, 但唔代表阿女一定得, 學校仲要睇好多方面. 我都好緊張

原帖由 aptiva 於 11-11-30 18:51 發表
我小朋友係0908,佢開夾呢part完全無問題,因為之前上playgroup老師都有同佢玩呢d,而老師話玩呢樣有助佢手指有力,將來揸筆寫字都有用。
其實有時做唔做到都唔一定影響個結果,好多時學校收生標準同interview表現都無太大關係 ...

作者: bbmylove09    時間: 11-12-1 01:33

阿女跟唔到幅圖砌, 佢無咩想像力
原帖由 jlbb1 於 11-12-1 00:29 發表
同意, 用衫夾,細仔邊到夠力..切果件積木都唔容易...

作者: ho_yan2406    時間: 11-12-1 01:53

咁快一年,我仲好記得去年12月1日去開信箱既情境,希望聽日聽到你地的好消息~!
作者: wishwong    時間: 11-12-1 08:44

唔好意思,我冇報st cat. 所以比較唔到。 另外,我基本上唔多贊成讀幼稚園要面試,所以越深越反感。因為小朋友跟本上係一張白紙,唔需要去面對呢啲野。不過呢個係香港幼稚園既遊戲規則,冇辦法。
原帖由 MiniCooperS 於 11-11-30 20:32 發表

我就覺得St. Cat難D喎...
我覺得佢面試的內容係好用心去設計,我對LH的印象十分好呀﹗

作者: 1001jenny    時間: 11-12-1 10:21

我想插K2,但3間LH好似有一間升小(直資,私校)結果特別好的。我想入LV個間,因近屋企,但LV升小(直,私)結果相對好似遜色的。點解呢?另外,英普同英粵班,聽有的讀緊嘅媽咪講很多家長都想入英普班,因為英普班的老師更加有經驗(指LV分校,其他不知)。想請教各位有經驗的家長,有么嘢可以分享下,多謝
作者: angelacylui    時間: 11-12-1 11:18

有無人知道如果有兄弟姊妹係LH讀緊或LH畢業,有優先收生嗎?
作者: wchow10    時間: 11-12-1 11:28

DEL

作者: littlejimjim    時間: 11-12-1 11:36     標題: 回復 30# angelacylui 的帖子

佢無話優先, 但我見囝囝的同學, 多數都收晒佢d弟妹, 見哥哥姐姐讀上午班, 那麼弟弟妹妹就可以讀上午班. 如果哥哥姐姐讀下午班, 那麼弟弟妹妹就可以讀返下午班.
作者: angelacylui    時間: 11-12-1 11:43

唔該晒,如果兄弟姊妹已經畢左業呢?

原帖由 littlejimjim 於 11-12-1 11:36 發表
佢無話優先, 但我見囝囝的同學, 多數都收晒佢d弟妹, 見哥哥姐姐讀上午班, 那麼弟弟妹妹就可以讀上午班. 如果哥哥姐姐讀下午班, 那麼弟弟妹妹就可以讀返下午班. ...

作者: wishwong    時間: 11-12-1 11:44

你咁講攪到我都鍾意番間學校TIM...
我個仔IN既時候,, 我見個MISS起勢咁寫野.. 唔通佢寫緊我?? 我都做緊INTERVIEW?? 哈哈~

原帖由 wchow10 於 11-12-1 11:28 發表
我諗LH未必真係考小朋友ge能力ga,佢好大機會睇家長同小朋友一齊面試ge態度,會觀察家長點同小朋友相處,同埋小朋友面對問題ge解難態度

我之前帶小朋友sat返學校上興趣班,無意中睇到佢地d評分紙(當時未開始interview, ...

作者: 安安太太    時間: 11-12-1 12:33

其實由家長和小朋友踏入學校開始, 全部行為都在計分, 當然包括家長的行為!
作者: rosaki    時間: 11-12-1 12:38

總括來說, 大家都好喜歡LH!!
所以我都好LIKE, 希望有OFFER啦!!
我報LV的, 因為我住果頭!!!!!!
祝大家好運!!!!!!!!!

作者: littlejimjim    時間: 11-12-1 12:54     標題: 回復 33# angelacylui 的帖子

唔敢答你, 但我相信只要個哥哥姐姐在讀緊lh中, 你多參與學校活動(因為lh都俾我覺得好重家教事宜), 我相信當你的小朋友畢左業後, 老師都會記得, 到時都會收番弟弟妹妹.
作者: wishwong    時間: 11-12-1 12:55

你意思係IN之前o係出面玩都有人計分? 唔係吓麻??
原帖由 安安太太 於 11-12-1 12:33 發表
其實由家長和小朋友踏入學校開始, 全部行為都在計分, 當然包括家長的行為!

作者: otin    時間: 11-12-1 13:18

超細b ,青衣waiting
作者: jocelynma0504    時間: 11-12-1 13:24

I am also waiting list! 0905baby!
作者: wishwong    時間: 11-12-1 13:29

好緊張呢
作者: chachalai    時間: 11-12-1 13:39

有無人收到凱帆校result?
作者: wchow10    時間: 11-12-1 13:49

DEL

作者: chloe09    時間: 11-12-1 14:26     標題: 回復 2# chachalai 的帖子

好開心有普英班pm OFFER
作者: chachalai    時間: 11-12-1 14:35     標題: 回復 1# chloe09 的帖子

囡囡一定in得好好??
作者: porporchi    時間: 11-12-1 14:54

其實LH eng+pth offer 好吸引, 不過同kv/sc比...點揀好呢?
作者: cherie_baby    時間: 11-12-1 15:01     標題: 回復 42# chachalai 的帖子

今日出信,應該明天先收到信.
作者: porporchi    時間: 11-12-1 15:04

凱帆o個面收到了!
作者: littlecook    時間: 11-12-1 15:18     標題: 回復 1# porporchi 的帖子

Hi porporchi,

收左你小朋友讀邊班呀?
你小朋友係大B定細B?
3間都收好叻呀!
作者: Xylitol12    時間: 11-12-1 15:24

sigh.... 0910... LV waiting
作者: porporchi    時間: 11-12-1 15:27     標題: 回復 49# littlecook 的帖子

我小朋友係4月, 千其唔好講我小朋友叻...坦白講, 我去年IN邊間, 衰邊間, 所以今年先in咁多間, 我小朋友唔係咩叻叻, 只不過佢叫做OK定, 老師問佢野時可以答到, 我law到個位都好好彩, 我真心想講句, 好多小朋友都叻, 冇offer 係因為唔夠位, 而唔係自己既仔女問題!
作者: Xylitol12    時間: 11-12-1 15:35

LV... waiting....
作者: Xylitol12    時間: 11-12-1 15:39

希望好似校長講...聖誕節會有第二round offer ... 過左sc 同 kv 既登記之後,會有家長放棄,會有位放番出來....
作者: porporchi    時間: 11-12-1 15:48

知唔知佢有幾多位呀? 因為佢本身都有pn學生會上k, 就算pn學生想走, 佢地一日未有kv/sc offers, 都唔會走住, 所以我估佢first round 比既offer 未必好多

我今年去interview 比去年pn interview 見得少人左, 應該冇去年咁多人報, waiting 我覺得有機架! 唔好唔開心, 一定有機架!
作者: wishwong    時間: 11-12-1 15:51

我住青衣都未收到信....點解?
作者: Xylitol12    時間: 11-12-1 16:07

我朋友個仔係果度讀,佢話上年call waiting call 到9月10月,機會唔錯嫁...我諗x'mas 係call呢一round無要offer既家長,而9月10月就call 本身LH pn但 K1轉去sc, kv 同其他龍校學生...
希望真係有機啦....
作者: chloe09    時間: 11-12-1 16:27     標題: 回復 12# chachalai 的帖子

果日都真係in得好好表現架,全部做到哂同答啱哂所有野,但到見校長果部份,就比校長既問題令我成個人灰哂,我仲以為只有waiting list!
但真係好好彩,咁少位都有份。
我上年有朋友都係waiting list到最後一刻先有offer,所以大家有waiting list也不用太擔心,可能有機會的。
作者: 安安太太    時間: 11-12-1 16:50

之前聽校長講過其實入學校開始已經會留意你們, 你們的相處, 行為, 所以唔係淨係入到去見老師先開始!

原帖由 wishwong 於 11-12-1 12:55 發表
你意思係IN之前o係出面玩都有人計分? 唔係吓麻??

作者: mirage    時間: 11-12-1 16:51

PM英普班收了,KV pm都有offer,唔知點揀。
作者: Xylitol12    時間: 11-12-1 16:56     標題: 回復 58# 安安太太 的帖子

不如你順便問下校長寫求位信有用嗎?
作者: free2act    時間: 11-12-1 17:07

原帖由 wishwong 於 11-12-1 15:51 發表
我住青衣都未收到信....點解?

我收到信,TY比左個PM位。
作者: littlejimjim    時間: 11-12-1 17:32     標題: 回復 60# Xylitol12 的帖子

我個囝係讀凱帆, 我上年都有寫, 所以我可以話你知凱帆校一定有用! 我問其他凱帆pm class (之前係waiting)的家長, 10個有8個都有寫求位信!
作者: cherie_baby    時間: 11-12-1 17:47     標題: 回復 48# porporchi 的帖子

結果點?點解我仲未收到嘅?
作者: MiniCooperS    時間: 11-12-1 18:17

凱帆waiting, 0910boy
作者: cherie_baby    時間: 11-12-1 20:40

我仲未收到信呀!
原帖由 MiniCooperS 於 11-12-1 18:17 發表
凱帆waiting, 0910boy

作者: ho_yan2406    時間: 11-12-1 22:29     標題: 回復 31# wchow10 的帖子

係呀,雖然難,但小朋友讀得好開心~見佢同我去食飯見到餐牌d字,認到牛奶個牛同個肉字,跟住同我講牛肉,o個刻好開心架~
作者: ho_yan2406    時間: 11-12-1 22:32     標題: 回復 34# wishwong 的帖子

唔奇呀,玩滑梯時已經有老師睇住
作者: fatty64    時間: 11-12-1 22:32

only waiting for TY ~^^
作者: hkg00479    時間: 11-12-1 23:14

Ty waiting list 唔知多唔多人係waiting list.有冇人知waiting list有冇分次序呢?waiting list既學生,如果學校仲有位要唔要再in?
作者: wishwong    時間: 11-12-1 23:27

雖然有睇住, 但都冇可能MARK到野喎..成村人O係度玩..
原帖由 ho_yan2406 於 11-12-1 22:32 發表
唔奇呀,玩滑梯時已經有老師睇住

作者: AABma    時間: 11-12-2 00:08

大角咀PM英普班收左
另有KV 上午班,要抉擇.
作者: ho_yan2406    時間: 11-12-2 00:21     標題: 回復 70# wishwong 的帖子

可能咁岩留意到呢~而且唔只一個老師睇嘛~
作者: jlbb1    時間: 11-12-2 00:58

作者: loksumyan    時間: 11-12-2 09:18

1009細女收左K1 pm英普, 可以同家姐一齊返學, yeah
作者: porporchi    時間: 11-12-2 09:22

有人話求位信有用, 因為有人試過work, 不過我去年試過就唔work了, 自問寫得好好, 好詳細, 所以都要睇番佢地仲有冇位囉!

有kv同LH既朋友, 大家開另外一條thread討論一下呀!
作者: summother    時間: 11-12-2 11:21

waiting list.....
作者: michelle_lxh    時間: 11-12-2 11:37

我仲沒收到信哦
作者: michelle_lxh    時間: 11-12-2 11:42

我等緊係凱帆的結果
作者: wishwong    時間: 11-12-2 12:22

有冇家長係今日收到信呢?
作者: summother    時間: 11-12-2 12:27

原來學子園得ACCEPT OR WAITING, 無REJECT.....
咁多人都waiting, 都唔知wait唔wait到, 灰!
作者: loksumyan    時間: 11-12-2 12:34

if you really want your kids study in LH, don't give up, keep writing letters to the Principal la....

I have a chat with LH Principal, they would consider those who keep asking for the seat even though after the sch year began

For those without letters, they will not call after the sch year began since they don't want to bother the parents.
作者: michelle_lxh    時間: 11-12-2 12:56

原帖由 loksumyan 於 11-12-2 04:34 發表
if you really want your kids study in LH, don't give up, keep writing letters to the Principal la....

I have a chat with LH Principal, they would consider those who keep asking for the seat even thou ...

你意思講有部分家長係不會收到信?
作者: Cavebaby    時間: 11-12-2 13:06     標題: 回復 5# michelle_lxh 的帖子

都係同一間分校,尋日收到,我估您今日有信架啦!
作者: michelle_lxh    時間: 11-12-2 13:20

好似現在講到都系PM,有人收到AM末?
作者: loksumyan    時間: 11-12-2 13:29

原帖由 michelle_lxh 於 11-12-2 12:56 發表

你意思講有部分家長係不會收到信?

If you are on waiting list, you can keep writing letter to the Principal to ask for a seat.
作者: HAYDEEC    時間: 11-12-2 14:15     標題: 回復 6# summother 的帖子

原來冇reject呀?唉,等我仲以為有一絲希望tim ....
作者: 力力媽媽    時間: 11-12-2 14:15

康城分校仲未有信吖!
作者: littlejimjim    時間: 11-12-2 14:46     標題: 回復 84# michelle_lxh 的帖子

上午英粵班, 本身校內的下午班學生都未分夠, 所以只會有得幾個位俾校外生.
作者: iloveal    時間: 11-12-2 14:51

waiting too..
作者: iloveal    時間: 11-12-2 14:53

原帖由 littlejimjim 於 11-12-2 14:46 發表
上午英粵班, 本身校內的下午班學生都未分夠, 所以只會有得幾個位俾校外生.

係咪青衣校呀?
想問如果係waiting, 佢有無內部用分數排了次序call waiting ga? 可唔可以問學校waiting 機會高唔高呀?
作者: jvcfamily    時間: 11-12-2 14:54     標題: 回復 10# wishwong 的帖子

wishwong: I know you've applied for TY campus. I haven't received any letter yet ( I just called grandma a few minutes ago) Dunno why it takes so long... I think it's much faster for me to collect the letter from school directly..
作者: snoopymom    時間: 11-12-2 14:55

康城收下午英普
唔知轉上午既機會有幾大呢
作者: iloveal    時間: 11-12-2 14:56

原帖由 jvcfamily 於 11-12-2 14:54 發表
wishwong: I know you've applied for TY campus. I haven't received any letter yet ( I just called grandma a few minutes ago) Dunno why it takes so long... I think it's much faster for me to collect the ...

i also applied TY campus and received letter until this morning.  I also live in TY !
作者: Xylitol12    時間: 11-12-2 14:58     標題: 回復 90# iloveal 的帖子

i just called the school and they said sequence of the waiting will be given according to their marks in the interview....

I didn't ask if my kid's chance is high or low although I really want to know ... really doubt if they will answer...
作者: littlejimjim    時間: 11-12-2 15:01     標題: 回復 90# iloveal 的帖子

我囝囝係凱帆校的, 校內生係用抽籤方法派位, 等上午有位時轉現有下午班的同學上上午. 至於校外生waiting, 我知學校係有分分數, 但唔緊要, 你寫多d信去求位, 我相信俾到位你的機會會大好多! 但你打去問學校, 我上年試過, 學校係唔會答架!
作者: mythirdbaby    時間: 11-12-2 15:14

My son got PTH/ENG PM, in fact my 1st priority is CHI/ENG.
作者: iloveal    時間: 11-12-2 15:17

原帖由 Xylitol12 於 11-12-2 14:58 發表
i just called the school and they said sequence of the waiting will be given according to their marks in the interview....

I didn't ask if my kid's chance is high or low although I really want to kno ...

Oh i see. Thanks! Are you also in TY campus? I really really want to put my son in LH TY.  I also applied PN for my son as he is 0909bb.  Not sure if this will affect his K1 result.
作者: littlejimjim    時間: 11-12-2 15:19     標題: 回復 94# Xylitol12 的帖子

我有朋友揀青衣, 佢係1/12收信, 不過都係waiting. 你這樣說, 是不是1/12收信的是會高分d, 入的機會會大d?

作者: wishwong    時間: 11-12-2 15:59

I guess I may receive it tonight after work. haha~~

原帖由 iloveal 於 11-12-2 14:56 發表

i also applied TY campus and received letter until this morning.  I also live in TY !

作者: wishwong    時間: 11-12-2 16:01

有關係嗎? D信會分開幾日寄出?

原帖由 littlejimjim 於 11-12-2 15:19 發表
我有朋友揀青衣, 佢係1/12收信, 不過都係waiting. 你這樣說, 是不是1/12收信的是會高分d, 入的機會會大d?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5