教育王國

標題: 學之園K2 vs 民生K1? [打印本頁]

作者: an~gel    時間: 11-12-10 16:25     標題: 學之園K2 vs 民生K1?

我女係0812BB, 舊年考K1考10間全部WAITING, 好好彩最後都有LH收左英普, 返左學幾個月, 亞女語文方面真係進步咗好多, 今年再同佢考3間龍校(MS, GH, SPK), 而家第一間知道結果係民生 收左英普班K1, 老實講除左一條龍吸引之外, 其他各方面都覺得唔夠LH好, 究竟我留返喺LH K2好還是轉去民生讀K1?!
作者: LittlePigmom    時間: 11-12-10 16:32

LH一點都唔差過MS, 除非係SPK, 唔係都係讀K2, 再作打算, 如果跟得上, 多一年去考小一, 好過重讀K1.  LH出黎考到好既小一機會都好大.
作者: rabbithung    時間: 11-12-10 16:37

我個女都是0812,上年LH收左英普,我最終放棄,因為想她做大B,選擇了另一間的N班。民生今年都收了女兒讀K1。

你的考慮點應該是什麼類型小學,如果又是個十間八間很HOT的直資或私立小學,你的女兒是細女,競爭力一定不夠,除非很標青。

純粹是個人看法。
作者: an~gel    時間: 11-12-10 16:42

就係驚亞女考小一又係細女呢個問題, 我都知道LH真係好好, 但而家競爭真係好大, 有點兒驚~!!!相反如果GH/SPK收嘅話, 就真係唔洗考慮, 最弊係一間(GH)2月先有結果, 一間(SPK)2月先面試~!
作者: Rickylama    時間: 11-12-10 16:42

時間是金錢,不應留班。
只要住在好校網便可抽好小學。
作者: Ononma    時間: 11-12-10 20:41     標題: 回覆 1# an~gel 的文章

留班係好浪費時間,不過現在考小學競爭好大,考到民生我會讀,十幾年吾使煩呀。
作者: minnamy    時間: 11-12-10 20:45

MS:wahaha:
作者: sllau    時間: 11-12-10 21:08

我囡囡讀ms k2, 姑仔個囡囡lh讀k2, 我無刻意去比較課程, 但係我敢講我囡囡好有自信企出來在陌生人當中朗讀, 英文發音準確, 但係我姑仔囡囡無呢個膽量, 讀英文係無尾音既, 還有ms既德育係教得好好的,最近一連串的敬老活動, 囡囡去完老人院後, 在巴上佢一定會讓座給老人家....
申報我有個超細女 囡囡明年會即將在MS重讀K1 (英普班)...
作者: waiwai1234567    時間: 11-12-10 23:17

i will choose ms too
作者: chongnicole    時間: 11-12-10 23:41

我個女係10月細B,我覺得細B在學習上係跟到無問題,只係interview時無大B咁成熟和sharp醒。如果小朋友跟得上,純粹為了吳想冒險考小學去留班,就真系有少少浪費時間...
作者: an~gel    時間: 11-12-11 02:33

其實有無人會留班K3(第一年考得唔好可以考多一年)?
作者: alibabah    時間: 11-12-11 15:56

不要為讀得好少少而浪費時間 (個gap又唔係話村校同ms咁大), touch wood留番佢高中[url=]repeat[/url]

或者大學轉系來得實際! 記住香港經典漫畫王小虎既霹靂狂龍都係打到最尾先出架!:omouth:

作者: chicken    時間: 11-12-11 16:20

Hi an~gel ,

我地舊年因為GH及細女, 而放棄左LH K2, 因為小一面試真係壓力好大, 無論小朋友定大人, 重要配合幸運因素, 同時,GH小學英文會教深1年, 做大女手腦協調會好些, 亦較有自信, 另GH係私校, 3年後還可以參加大抽獎, (好似MS好早要申報放棄政府派位, 有錯的話, 請MS媽咪更正)

但無論如何LH真是一間很好的學校, 如選擇留低, 家長就要放多些時間配合學校教材, 其實LH 小朋友學術水平唔差, 都會考到很多好學校, 希望你能為小朋友做出最好的選擇

原帖由 an~gel 於 11-12-10 16:42 發表
就係驚亞女考小一又係細女呢個問題, 我都知道LH真係好好, 但而家競爭真係好大, 有點兒驚~!!!相反如果GH/SPK收嘅話, 就真係唔洗考慮, 最弊係一間(GH)2月先有結果, 一間(SPK)2月先面試~! ...

作者: BBG1    時間: 11-12-11 16:42

不太值得為ms留一年。
作者: LL222    時間: 11-12-11 18:06

我有個朋友,我問佢小學自行收生抽成點,佢話抽到St Mary,我恭喜之餘再問佢,咁in咗邊D私立同DSS呀?佢話DGS同SFA,in SFA係想了解interview format, 為弟弟作準備。

我話 that's it? 只in2問?佢話係呀,佢讀GH幼,GH小已收咗佢個女•••

See, 呢D咪叫零壓力law

各位讀緊LH KV SC HKPS KM 而只有二十分或以下嘅家長,升小一有冇壓力呢?我就有啦!

唔駛諗,比留位費MS再等GH SPK

PS. 各位in GH嘅家長係咪好想知第一年德幼K3係唔係直升德小.........呢.....朋友講咗...... 賣個関子先..... 比個Like 我話你知
作者: sllau    時間: 11-12-11 23:35

我個同事個大女在GH讀小學, 細女讀k3, 我聽佢講都要去考其他學校, 因為學校無話實收佢個細女....
作者: porporchi    時間: 11-12-12 10:10

我都開始明白家長所講K3時既壓力

但係我又咁諗wow, 如果MS既k3學生除非打算真係上民小, 否則佢地出去考私校夠唔夠kv/sc/LH 呢派學生呢

對唔住, 我總係覺得ms 出去考會低一線, 因為佢地相對來講學術冇佢地o個幾間咁強

所以我都1516, 如果PC 收左, 係唔係去PS好, 定留番o係kv/sc/lh 好呢
作者: an~gel    時間: 11-12-12 20:45

甘你舊年決定放棄LH時痛苦嗎???我就係等緊GH嘅結果, 如果GH收就一定會放棄LH(不過好痛苦), 因為唔想小朋友考小一甘大壓力, 而家始終小朋友年紀還小, 同佢去考幼稚園佢心理都無甘大壓力, 只係見到公公/婆婆時呻兩句話:點解媽咪要同我轉校?!...但我聽到甘樣個心都有D唔舒服~!

原帖由 chicken 於 11-12-2011 16:20 發表
Hi an~gel ,

我地舊年因為GH及細女, 而放棄左LH K2, 因為小一面試真係壓力好大, 無論小朋友定大人, 重要配合幸運因素, 同時,GH小學英文會教深1年, 做大女手腦協調會好些, 亦較有自信, 另GH係私校, 3年後還可以參加 ...

作者: an~gel    時間: 11-12-12 20:48

X 100個......快D講啦~!

原帖由 LL222 於 11-12-2011 18:06 發表
我有個朋友,我問佢小學自行收生抽成點,佢話抽到St Mary,我恭喜之餘再問佢,咁in咗邊D私立同DSS呀?佢話DGS同SFA,in SFA係想了解interview format, 為弟弟作準備。

我話 that's it? 只in2問?佢話係呀,佢讀GH幼,GH小已收咗佢個女 ...

作者: morning617    時間: 11-12-12 20:53

我囝囝也正讀LH的PN班, 剛被MS取錄了K1
LH真係非常好, 好唔捨得, 但又真係好驚三年後又要再戰....現在正煩惱中, 但最慘係MS的英普班始終是新開的, 好多未知之數*(如: 是雙班主任嗎? /程度如何?)
作者: cwymama    時間: 11-12-12 21:20     標題: 回復 17# porporchi 的帖子

我識幾個响民幼讀嘅小朋友上年都考得幾好喎,有一個男仔考到英華及蔡繼友,另兩個女仔就考到SFA。

作者: cwymama    時間: 11-12-12 21:41     標題: 回覆 20# morning617 的文章

民幼現任校長係响維記轉任過來的,所以我諗佢有足夠經驗做英普班的。我無响LH讀過,所以對LH比唔到咩嘢意見(我覺得LH係好嘅,因為我幾個朋友讀緊嘅都大讚),而民生就真係好著重德育及自律性嘅培育,學術方便真係唔太深,如果家長想去考私小就真係要自己下功夫,不過就我認識民幼嘅小朋友上年都考得幾好,如果想要多啲民生資料可pm我,希望幫到你。

作者: LL222    時間: 11-12-12 22:53

原帖由 an~gel 於 11-12-12 20:48 發表
X 100個......快D講啦~!

好眼瞓,睇完天與地,又要tum呀女瞓,唔想冇咗自己唔好生啦~~~~ 德幼直升機,明天長盡講吧
作者: LL222    時間: 11-12-12 22:54

Deleted".......

作者: LL222    時間: 11-12-12 22:55

Repeated....

作者: chicken    時間: 11-12-12 23:08     標題: 回復 5# cwymama 的帖子

英華及蔡繼友依家重未有結果, 蔡繼友要等到明年1月先知收唔收,英華要等到明年1月先知有無2nd in播
作者: chicken    時間: 11-12-12 23:20     標題: 回復 9# an~gel 的帖子

都痛苦架, 1月收取錄信, 考慮左幾個月先捨得放棄LH, 但唔想小朋友咁大壓力, 自已又唔想天天等郵差派信個種坐立不安心情, 所以最後選擇GH
作者: cwymama    時間: 11-12-12 23:23     標題: 回覆 26# chicken 的文章

佢哋今年九月已經讀緊小一。

作者: mianyang_99    時間: 11-12-13 08:59

原帖由 sllau 於 11-12-10 21:08 發表
我囡囡讀ms k2, 姑仔個囡囡lh讀k2, 我無刻意去比較課程, 但係我敢講我囡囡好有自信企出來在陌生人當中朗讀, 英文發音準確, 但係我姑仔囡囡無呢個膽量, 讀英文係無尾音既, 還有ms既德育係教得好好的,最近一連串的敬老 ...

hi...我諗呢個要歸功於學校既閱讀計劃啦...呀仔讀左幾個月k1, 有d簡單既中英圖書(每版一, 兩句個d), 已經可以自己讀...仲會朗讀比其他人聽(學校要求)~~

所以我一d都唔覺得ms學術淺, 只係佢樣樣課程都好平均, 唔係淨係sell language, 呢點亦係我buy佢既原因~~
作者: sllau    時間: 11-12-13 09:14

係呀, 學校個閱讀計劃真係唔錯, 既可認字又可訓練自信心, 總可以培養閱讀興趣...
琴日, 我囡囡有套偉論, 事源佢見到樓下有大包小包既垃圾:
囡囡: 嘩咁多垃圾既, 呢個地球會地震嫁...
我: 點解地震??(我真係唔明!!!)
囡囡:嗱地球原本係咁(佢攞隻手出來,打平放), 人類製造太多垃圾,令到地球傾斜,咁就地震啦....d野應該要再用呀!
我: O...(我都係唔係好明)....
不過我諗佢呢套偉論應該近期學校的環保教育學返來既, 但係就知D唔知D啦...
屋企D舊報紙雜紙唔會比我地掉, 屋企有一個箱專放佢呢D"寶物","草"一大堆到屋苑癈紙日時去換文具....哈....
作者: mianyang_99    時間: 11-12-13 09:23

原帖由 sllau 於 11-12-13 09:14 發表
係呀, 學校個閱讀計劃真係唔錯, 既可認字又可訓練自信心, 總可以培養閱讀興趣...
琴日, 我囡囡有套偉論, 事源佢見到樓下有大包小包既垃圾:
囡囡: 嘩咁多垃圾既, 呢個地球會地震嫁...
我: 點解地震??(我真係唔明!!!)
...

係呀...呀仔冇你女女咁叻, 講咁多...但佢都成日話個地球就黎死啦...d野要"回收", "循環"再用...咁..咁..咁...

佢識得呢d名詞...我都覺得學校教得好好啦....我都相信, 德育要由細做起先有效果~~
作者: LL222    時間: 11-12-13 10:24

去年 in 德望K1, waiting, 冇收, 左腦安慰自已, "唔收都未必壞事, 德望教得淺 (家長日校長講明唔會吹谷, 朋友亦講德望真係淺過原本個女讀個間), 如果德望小學唔收, 出去in其它私小, 都幾大獲, 德望幼稚園又冇track record".

但右腦又同自已講, 如果德望小學高%唔收德望幼稚園畢業生, 仲冇人敢比個女去讀!? 點會唔收呀?

結果, 第一年K3升德小, 只有一個waiting, 其餘全部直上, 各位現佢/準GH家長, 放心啦!!

最最最重要係, GH冇唔比D學生參加小入學派位 (有D龍學係唔比嫁)

(I really don't know why the one need to be put in the waiting list, don't ask me.)
作者: chicken    時間: 11-12-13 14:49     標題: 回覆 1# LL222 的文章

好似係面試時不停喊
作者: LL222    時間: 11-12-13 16:11

原帖由 chicken 於 11-12-13 14:49 發表
好似係面試時不停喊

都K3, 仲喊?
作者: lovelinda    時間: 11-12-13 17:07     標題: 回復 1# an~gel 的帖子

hi, angel, nice to hear your good news..........congrat!!

in my opinion, i will choose LH.
作者: lovelinda    時間: 11-12-13 17:13     標題: 回復 15# LL222 的帖子

haha~~~LL222, 我諗我都會同你朋友一樣, 本來諗住考兩間算了!!

不過聽你講, 你朋友"in SFA係想了解interview format, 為弟弟作準備。".............我諗我都要參考一下, 可能要考多點........

作者: lukimama    時間: 11-12-13 17:52     標題: 回復 15# LL222 的帖子

sorry what is DSS?and

DGS, SFA?  

sorry, please explain.
作者: lovelinda    時間: 11-12-13 19:05     標題: 回復 37# lukimama 的帖子

DSS---直資小學
DGS---女拔
SFA---聖方濟各
作者: vivichana    時間: 11-12-13 19:18

I would choose lh
I have applied lh for my daughter but did not apply for ms (personal preference)
作者: LL222    時間: 11-12-13 19:38

原帖由 lukimama 於 11-12-13 17:52 發表
sorry what is DSS?and

DGS, SFA?  

I m new mom mom, sorry, please explain.

DSS=直資
DGS=女拔萃
SFA=聖芳済各
作者: LL222    時間: 11-12-13 20:10

原帖由 lovelinda 於 11-12-13 17:13 發表
haha~~~LL222, 我諗我都會同你朋友一樣, 本來諗住考兩間算了!!

不過聽你講, 你朋友"in SFA係想了解interview format, 為弟弟作準備。".............我諗我都要參考一下, 可能要考多點........ ...

o下?你仲有乜更好小學可以in呀?女拔?
作者: an~gel    時間: 11-12-13 21:44

lovelinda: 好掛住你呀!你囡囡返學開心嗎?真係好羨慕你囡囡甘叻,不過我今年都會努力!多謝你嘅意見,我諗我都會認同你嘅講法!

原帖由 lovelinda 於 13-12-2011 17:07 發表
hi, angel, nice to hear your good news..........congrat!!

in my opinion, i will choose LH.

作者: chicken    時間: 11-12-13 22:48     標題: 回復 9# LL222 的帖子

今年同仔仔去小一面試, 每次都見到有小朋友喊架, 因為氣氛緊張, 環境陌生, 有d小朋友真係驚到喊, 依d臨場狀態真係父母都估唔到, 亦是所謂的無形壓力
作者: LL222    時間: 11-12-14 11:21

原帖由 chicken 於 11-12-13 22:48 發表
今年同仔仔去小一面試, 每次都見到有小朋友喊架, 因為氣氛緊張, 環境陌生, 有d小朋友真係驚到喊, 依d臨場狀態真係父母都估唔到, 亦是所謂的無形壓力

但响返自已地頭in播.....
作者: Cutemom0808    時間: 11-12-14 11:33

原帖由 LL222 於 11-12-11 18:06 發表

我話 that's it? 只in2問?佢話係呀,佢讀GH幼,GH小已收咗佢個女 ...

以我了解MS唔俾大抽獎+升民小只有70%

所以我小朋友讀LH pn時我不報MS,只考慮SPK、SH及GH先會離開LH
作者: chichibb    時間: 11-12-14 14:04     標題: 回復 45# Cutemom0808 的帖子

我同你一樣, 雖然已經in左培正, 不過我諗只係gh同spk先可以令我離開lh, 當然佢地收先算啦
作者: Cutemom0808    時間: 11-12-14 14:08

原帖由 chichibb 於 11-12-14 14:04 發表
我同你一樣, 雖然已經in左培正, 不過我諗只係gh同spk先可以令我離開lh, 當然佢地收先算啦

哈,我和您不一樣,我小朋友目前已不在讀LH
作者: strawberry11    時間: 11-12-14 14:18

---   delete  ---

作者: EggEgg08    時間: 11-12-14 16:49

angel,  我係你都不會為MS放棄LH....除非你好like MS 小學....又不是100%直升, 俾你升又要放棄派位, 我覺得呢間小學未係好到要我放棄這些東西....我小朋友去年n班讀LH, 真係一流...去年有 TT & MS offer....我地沒有去MS留位...只在TT & LH struggle...最後pick 了TT.....但如你有德望, St Paul offer...就絕對不用諗..走得過 !!!!
作者: michelle_lxh    時間: 11-12-14 17:47

原帖由 strawberry11 於 11-12-14 06:18 發表
Hi Angel,

舊年記得你post 有st cat PN class offer,我話我個仔都有offer(08年12月細b),但最終我冇讀St cat PN class去 左啟思讀,個仔今年再考插班,原本打算報高主教K1,但老師說他可明年9月插班K2,不用repeat K1,結果收了 ...

請問你為甚麽離開啓思附屬小學的幼稚園啊?
作者: michelle_lxh    時間: 11-12-14 18:00

原帖由 strawberry11 於 11-12-14 06:18 發表
Hi Angel,

舊年記得你post 有st cat PN class offer,我話我個仔都有offer(08年12月細b),但最終我冇讀St cat PN class去 左啟思讀,個仔今年再考插班,原本打算報高主教K1,但老師說他可明年9月插班K2,不用repeat K1,結果收了 ...

請問你為甚麽離開啓思附屬小學的幼稚園啊?是不是學校不好?
作者: strawberry11    時間: 11-12-14 18:25     標題: 回復 51# michelle_lxh 的帖子

-- delete --

作者: wendysuperbaby    時間: 11-12-15 07:26

聽奶奶講,ms是九龍算出名好學校多年,反之tsl 及cky較新。
Ms英普幾好,得一間加有小學backup.  Lh有乜優點強項不足,現任家長最清楚。
看過小一個邊,升小主要睇小朋友interview 表現, 兩間都係英普,學術又唔係差太遠, 不過ms升小無壓力。
Congratulation for having good offers.
作者: Cutemom0808    時間: 11-12-15 09:08

原帖由 wendysuperbaby 於 11-12-15 07:26 發表
聽奶奶講,ms是九龍算出名好學校多年,反之tsl 及cky較新。
Ms英普幾好,得一間加有小學backup.  Lh有乜優點強項不足,現任家長最清楚。
看過小一個邊,升小主要睇小朋友interview 表現, 兩間都係英普,學術又唔係差太遠, 不過m ...

提醒多一次MS唔係直升一條龍,得70%升到

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5