教育王國

標題: 停止討論...某人出言人身攻擊! [打印本頁]

作者: wilon0904    時間: 12-6-8 00:27     標題: 停止討論...某人出言人身攻擊!

應該讓小朋友一同面試。
作者: an~gel    時間: 12-6-8 00:38     標題: 回覆:wilon0904 的帖子

認同呀,好唔開心呀,見到BK有甘多小朋友抽得甘差

作者: bebelee    時間: 12-6-8 00:41     標題: 回覆:唉…大家認唔認同這個統一派位欠缺公平?

完全覺得這派位制道不合時宜!

作者: luilui007    時間: 12-6-8 00:41

不認同! 應是全世界都沒有公平, 點解有些小孩生在富裕國家, 有些小孩生在第三世界, 你們還是早點接受現實
作者: wing    時間: 12-6-8 01:28

大抽獎 抽唔到想要既學校  輸在運氣  輸在地址   咁點會公平

如果大家一齊考過試  我成績唔夠人好  派唔到   我真係心甘命抵  
作者: k_lego    時間: 12-6-8 01:34

係好唔公平, 但世界上又點會有絕對既公平丫..

我都係心儀2線學校姐, 都唔得..

作者: CALVEN    時間: 12-6-8 05:58

係唔公平,

但如果要面試,我怕d小朋友1歲已被家長安排學18般舞藝

我囝只抽到第2志願,都算我自己心頭好,

我囝有同學抽到般小,但可能佢係細囝,平日既佢反應對答...就....,或者有教無類,有奇蹟呢.
作者: kochiman2004    時間: 12-6-8 06:05

抽到第1志願 => 公平,
抽到第2~30志願 => 唔公平

作者: Iamtomy    時間: 12-6-8 06:27     標題: 引用:抽到第1志願+=>+公平,抽到第2~30志願+=>+唔

原帖由 kochiman2004 於 12-06-08 發表
講得好,抽得唔好嘅就一定話唔公平啦。拗都無意思。

作者: skwai888    時間: 12-6-8 07:17

This is the game~~要千方百計同佢玩的
作者: ElEl    時間: 12-6-8 07:22     標題: 引用:抽到第1志願+=>+公平,抽到第2~30志願+=>+唔

原帖由 kochiman2004 於 12-06-08 發表
我雖然抽到第一志願,但我都覺得唔公平,唔分自行或統一,全世界一齊抽,輸運氣條氣都順啲

作者: mission    時間: 12-6-8 07:32

wilon0904 發表於 12-6-8 00:27
應該讓小朋友一同面試。
政府公佈今年數字上有七成幾人抽到頭三志願學校,計埋自行過八成添。年年都有人投訴不公平,但唔知係咪比較大部份人都入到心儀學校,到衣家社會都冇强大聲音要改變衣個制度.....
作者: admiral1008    時間: 12-6-8 07:56

世界上跟本就無公平呢兩個字,何况我地身處香港!
作者: admiral1008    時間: 12-6-8 07:56

:;pppp::;pppp::;pppp:
作者: lojo11    時間: 12-6-8 08:13

有得interview, 都唔一定係公平... 見個十幾分鐘, 好像睇到d咩... 或者筆試會對同一班考試的小朋友會有d標準... 但唔一定係公平...
作者: ANChan59    時間: 12-6-8 08:24

大家都是成年人,在歷史及現今世代,那會有絕對公平.....

升小的逰戲規則,有一定程度順應各方家長的紛亂要求而成。家長唔改變,冇得改變。其他國家是就近入學,可能反應大的家長會用雙非來反駁,我建議看看我在教育廣場所寫臺灣的多方位入學方法。
作者: gloria_cwy3    時間: 12-6-8 08:35

呢個世界無絕對公平,但呢個制度確實有問題存在,試想想一間 band 1 小學,班中有資優、有讀寫障礙、有自閉、有過度活躍、有輕度智障 (因為現在是融合教育),你叫個老師點教......這是我的親身感受
作者: appleycma    時間: 12-6-8 08:40     標題: 回覆:唉…大家認唔認同這個統一派位欠缺公平?

到要考時,冇吟叻d的小朋友又少左機會

作者: ballbeef    時間: 12-6-8 08:44

我覺得抽籤係最好,我唔贊成得個5/6歲又要in又要考咁辛苦,所以我個囝都係in左一間直資,in前冇任何準備,得就得,唔得就算.....揀統一派位都係揀屋企附近,連馬路都唔駛過,費事同人爭名校.....
作者: chunchundaddy    時間: 12-6-8 08:48     標題: 回覆:gloria_cwy3 的帖子

如果要全民面試,恐怕小孩子嘅快樂時光會越來越小,一歲未夠就要被一d有大志嘅父母培養十八般嘅武藝。曾經見過一位爸爸,面試完後,大聲鬧個小朋友,「呢個問題你都晤識答?」另一方面,入唔到所謂嘅band 1 學校,又係咪代表小朋友嘅前路會特別難行呢?

作者: HaYi    時間: 12-6-8 08:49

有人說抽是不公平, 有人說考是不公平, 不過兩者比較, 我自己選了考的制度, 因為相信比較表現到小朋友的水準, 同家長的意願.  起碼選得同一間學校的, 理念都相近.

作者: ANChan59    時間: 12-6-8 08:50     標題: 回覆:appleycma 的帖子

妳反映多數家長的真心話,就算自己孩子成績較差,都想入較優的學校,所以先有現在的畸形收生制度。

學位一定有,如果唔係邊需要殺校,家長眼中只有名校,才會有此不平衝的結果。

作者: bebelee    時間: 12-6-8 08:54     標題: 回覆:ElEl 的帖子

完全同意你的説法!應該全部人一齊抽!

作者: sheffield    時間: 12-6-8 08:59

不可能有一個制度是完全公平的!到全部小朋友都一齊interview,就算你個小朋友平時幾叻,又或者當日狀太唔好呢!咁又點呢?!同一個level的小朋友多的是,但每間學校又有限額,咁又應該邊間收邊個呢?!in 得差個班又點呢?你要他們在同一個校被標簽為最差的小朋友嗎?
如你認為孩子在interview能突圍,咁隨了抽獎,外面一樣有千多元學費的好學校,如陳守仁和英華等,不能付擔DG的,咁你咪可以去考這些平價的好學校囉!再唔係,咪去叩你心儀的官小和津小門囉!叻的小朋友總是有機會的。
制度是有漏洞,但那個制度沒有漏洞呢?!香港的選擇已經很多,為何不從好的一方面去看?!
不喜勿插!
作者: Joe8889    時間: 12-6-8 09:05

你小朋友真是叻的, 你明年小二再考啦.
要5歲人仔咁辛苦, 不是每個家長想/能做到的.
作者: JustAParent    時間: 12-6-8 09:05     標題: 回覆:唉…大家認唔認同這個統一派位欠缺公平?

說公平,世界上有什麼公平得過抽獎。不滿的家長,其實是投訴制度不「公道」。我孩子十八般武藝,有乜理由唔面試、唔鬥運動、唔比樂器、唔測IQ ... 還有呢?唔知,總之要我孩子賭運,唔公平!但幼稚園是學前教育,為什麼會變了少林寺銅人巷去練武爭小學呢?換另一個角度看,大學生畢業,一時間找不到高薪厚職,做父母還不是說,慢慢來,比心機,會越做越好的,很少說唔公平;但對幾歲大的幼兒,我們可沒這種耐性,輸在起跑缐,都完了,合理嗎?有人認為政府在教育上做得不夠,我反而覺得她錯在做得太多,令學校脫離市場運作,直資可能是最終出路。但如果都轉直資或私校,話唔公平的人可能更多。

作者: gloria_cwy3    時間: 12-6-8 09:07

chunchundaddy 發表於 12-6-8 08:48
如果要全民面試,恐怕小孩子嘅快樂時光會越來越小,一歲未夠就要被一d有大志嘅父母培養十八般嘅武藝。曾經 ...

我也反對全民面試,因為只會令家長特訓孩子,令孩子更大壓力。但 "融合教育" 真的很有問題。而" 融合教育+ 大抽獎" 制度令很多名校都轉了直資,因為想保証收生。這個直資制度就更有問題,有錢 "谷" 小朋友十八般武藝,有 "錢" 交學費,就可以有多幾個選擇。無錢的,孩子再聰明就只能等統一派位,等運到。這是最不公平的
作者: gloria_cwy3    時間: 12-6-8 09:15

其實政府也有責任教育家長唔一定要升名校 ( 或俾信心家長),好多家長明知仔女能力不足,也要抽名校,造成學位錯配。

作者: joemyt    時間: 12-6-8 09:16

抽唔到獎,唔可以話唔公平,只能說自己唔夠好運 !

拔萃/聖保羅男女/英華等等都係比大家去考,你地有無去考呢?咁樣又公唔公平呀?

自己生個仔/女識行識走,人地個出世就有問題,咁又公平嗎?

作者: gloria_cwy3    時間: 12-6-8 09:24

全民面試也是不公平的,以我仔仔為例,佢七月尾出世,14 個半月就要考pn,考 pn 時佢是最細果批,同一些大仔/ 超大仔相比,interview 表現一定比人差。
所以,每個制度都有唔公平的地方。這個世界根本就不公平,要學會接納。
家長也不要有太多負面情緒,因為孩子是會感受到的。
作者: Iamtomy    時間: 12-6-8 09:28     標題: 引用:不可能有一個制度是完全公平的!到全部小朋

原帖由 sheffield 於 12-06-08 發表
不可能有一個制度是完全公平的!到全部小朋友都一齊interview,就算你個小朋友平時幾叻,又或者當日狀太唔 ...
妳真係理性,唔同其他人,入唔到名校就話個制度就唔到佢。不如中小學都skip佢,比個6歲小朋友直入劍橋大學哪。唔係到時又話中學派位唔公平,大學入學試唔準確。

作者: pooh仔    時間: 12-6-8 09:29     標題: 引用:不可能有一個制度是完全公平的!到全部小朋

原帖由 sheffield 於 12-06-08 發表
不可能有一個制度是完全公平的!到全部小朋友都一齊interview,就算你個小朋友平時幾叻,又或者當日狀太唔 ...
Agreed!
何來一個規則可以滿足晒任何人!
為何要一個六歲都未夠嘅小朋友去承受壓力,都有好多人上嚟講自己嘅小朋友in咗幾多間,但通通都唔得!
另一方面改為用面試去考核,家長所認為名校咪一窩蜂去,所謂二綫學校咪冇人問津!

作者: winnietingting    時間: 12-6-8 09:33     標題: 引用:+本帖最後由+gloria_cwy3+於+12-6-8+09:25+

原帖由 gloria_cwy3 於 12-06-08 發表

全民面試也是不公平的,以我仔仔為例,佢七月尾出世,14  ...
其實大家真想全部小一收生都經面試?真不介意由k2甚至k1,小朋友已經開始特訓,裝備自己面試?

不過現實殘酷,我知現在有些小朋友已如此準備考小一直資/私小學校。

作者: kerkermui    時間: 12-6-8 09:35

令我諗起,係咪要整個統一入學試!
作者: QQilky    時間: 12-6-8 09:37

作者: wilon0904    時間: 12-6-8 09:38

回復 luilui007 的帖子

用吓腦諗嘢啦!如果沒有努力,最終咪被淘汰

作者: 四隻貓    時間: 12-6-8 09:40

如果全港大抽獎, 班雙非又可以抽埋一份, 到時佢地抽到名校, 入侵各區, 大家又點睇呢???
其實唔駛唔開心或者怨恨唔公平, 小朋友讀書叻, 就算派得唔好, 第二年可以去考插班轉返好學校. 當然, 家長會辛勞一點.
派到名校既亦要時刻提醒自己, 沒有努力, 孩子是不容易在名校讀下去的. 派到不等如讀到.不妨看看那些名校, 每年有幾多學生頂唔住要轉校.....

有人一出世就含住金鎖匙, 有人一出世就百病纏身. 本來就沒有公平.
作者: Cutemom0808    時間: 12-6-8 09:42

直資/私校制度已給了孩子太大壓力,如果連津校呢度門都要加壓,我們的孩子太可憐了
作者: Andymammy    時間: 12-6-8 09:48     標題: 回覆:winnietingting 的帖子

其實,依家趨勢係由N班前已經特訓!N班學位已經唔多,家長仲要入名幼兒園,直上考小學,考N校失敗,下年又要考K1,兩年後又要預備考直資,製作portfolio ,參加簡介會,考唔到,等大抽獎又失敗時,又要預備叩門面試!
噢!呢D咁有目標既生活,令到夫妻同心!

作者: skwai888    時間: 12-6-8 09:48

其實應該入左私校同直資後冇得抽獎仲公平d~~
作者: 點算好    時間: 12-6-8 09:49

Legacy Admissions 唔系尐咩新鮮事. 如果搞個全幼試, 出得太深, 又會有人說做成富者之子"學富五車", 貧者之子無"立錐之地". 出得太淺, 人人過關又有什麼意思. 來個全港大抽獎, 住南區的, 派到西貢, 上水的南下東區. 再加上全港性面試, 繼後的叩門大作戰....  
作者: Andymammy    時間: 12-6-8 09:57     標題: 回覆:skwai888 的帖子

直資收咗,已經冇得大抽獎!但私小收咗,可以繼續抽!

作者: Janellemama    時間: 12-6-8 10:02

世界係冇絕對公平,只有盡量公平,就算美國都有分校網
其實我覺得現行制度已經算ok,要小朋友考試、成績、特異功能去揾學校,係未想迫死個細路丫

作者: OB-father    時間: 12-6-8 10:03

世界本來就是不公平,
另外,抽得太差的家長是否過份追取?
作者: fsforth    時間: 12-6-8 10:05

回復 wilon0904 的帖子

六合彩都好唔公平, 期期都有人中, 但係有更多人廿元都中唔到,
但從另外一個角度看, 只要你夠十八歲, 就可以下注, 人人都有機會一夜發達

自覺有實力的, 有直資私校戰場;
自覺有運氣的, 也可以一試教育局做莊的大賭場.
人人都有機會

作者: winnietingting    時間: 12-6-8 10:06     標題: 引用:世界係冇絕對公平,只有盡量公平,就算美國

原帖由 Janellemama 於 12-06-08 發表
世界係冇絕對公平,只有盡量公平,就算美國都有分校網
其實我覺得現行制度已經算ok,要小朋友考試、成績、 ...
如果真係咁,我諗更多人送子女入國際學校同去外國。

作者: gloria_cwy3    時間: 12-6-8 10:06

所以我只會俾仔仔學游水 ( 因為驚佢第日玩水上活動浸親),同埋只會學鋼琴 (雖然識鋼琴 INTERVIEW 係無分加,但我想佢大個仔可以在教會的兒童崇拜做司琴) 。
一定唔會谷佢有特異功能

作者: 四隻貓    時間: 12-6-8 10:08

skwai888 發表於 12-6-8 09:48
其實應該入左私校同直資後冇得抽獎仲公平d~~

入左直資確係唔可以參加抽獎的.
不過入左私校就照樣可以抽獎.

作者: rayeu160    時間: 12-6-8 10:19

點解咁多有 $佬, 我唔係......世上邊有公平架!!! 變共x黨會唔會公平d...
作者: hellojl    時間: 12-6-8 10:38

sheffield 發表於 12-6-8 08:59

好同意, 如要interview咪又係惻埋响1班小朋友身上, 有d只係怕羞, 其實好乖好好教好勤力.  正如 我地大人見工, 都唔係份份ok la!

返而真係要增加抽查借地址的case, 保障真係住果區的小朋友!!!

作者: Charlotte_mom    時間: 12-6-8 10:44

制度有好多漏洞, 我絕對同意:
-點解要有監護人制度? 有幾多人真係搵親戚湊過夜?
-點解咁多人假領洗/借地址?
-點解直資可以hold幾間?
-點解哥哥入男女校細妹可以直入, 哥哥入男校細妹就得10分?
仲有好多好多

我唔係小一家長, 但真係覺得個制度有問題, 話雖如此, 我更唔讚成全部考/in, 而家個社會已經夠變態, 5歲人仔portfolio仲厚過我, 如果間間都in, 只會令學前training加劇(唔好以為傳統名校至競爭大, 而家想入間開心學校都爭餐飽)

起碼而家in完唔得, 或者經濟上負擔唔起, 都仲有個公平既抽獎遊戲(well, 一人一個number點都叫公平掛)令小朋友有機會分配到心儀學校
作者: rayeu160    時間: 12-6-8 10:49

回復 rayeu160 的帖子

咪就係LAW....所以邊有"公平"架...

作者: Iamtomy    時間: 12-6-8 10:51     標題: 引用:制度有好多漏洞,+我絕對同意:-點解要有監護

原帖由 Charlotte_mom 於 12-06-08 發表
制度有好多漏洞, 我絕對同意:
-點解要有監護人制度? 有幾多人真係搵親戚湊過夜?
-點解咁多人假領洗/借地址? ...
有條有理,讚!

作者: twobirds    時間: 12-6-8 10:57

我覺得這個制度是相對公平的.
但是有漏洞, 有灰色地帶, 最大問題是學校水平太參差! 成績太參差! 整體學校教育水平提升才是根本.

作者: MAYANGUSPO    時間: 12-6-8 11:05

(1) 唔讚成全面考試, 得個幾歲人仔...未讀已嚇c佢
(2) 唔讚成宗教有分加, 以防有假野...
(3) 讚成名校網列入必抽查政策及加重刑罰...
(4) 讚成提倡15年免費教育...
(5) 讚成直資/私校都不能參加抽獎, 亦只能hold1間...
(6) 讚成有世襲分以便家長容易照顧... 申報: 只有1名小朋友
(7) 讚成大抽獎, 因諗唔到更好更公平方法...

純粹個人意見...不喜勿插
作者: Master167    時間: 12-6-8 11:14

我覺得應該好似六合彩咁, 整個現場直播抽獎過程, 大家一齊坐喺電視機前對number 咪幾好.....純屬搞笑, 但不失是一個好方法
作者: mokchingyin0910    時間: 12-6-8 11:17     標題: 回覆:唉…大家認唔認同這個統一派位欠缺公平?

唔應該有第一輪計分制!要抽就一次過會公平D!

作者: Agenda    時間: 12-6-8 11:27

我都唔讚成, 父母係舊生有5/10 分...........

作者: chanwendy    時間: 12-6-8 11:28

我覺得而家有抽獎又有直資私校比大家選擇已經好公平了, 相信抽獎係公平的咪去抽獎囉, 相信面試係公平咪去私校直資囉.  但如果又相信面試報完私校直資都冇一間收而最後要走返去抽獎的話, 就請唔好在抽得唔好時又呻唔面試唔公平了.
作者: wilon0904    時間: 12-6-8 11:39

咁嗰啲有幾間私小係手,又抽到第一自願,但又去叩門,你地話呢啲係咩人呢?
作者: pooh仔    時間: 12-6-8 11:40     標題: 引用:(1)+唔讚成全面考試,+得個幾歲人仔...未讀

原帖由 MAYANGUSPO 於 12-06-08 發表
(2) 唔讚成宗教有分加, 以防有假野... ...
以天主教學校為例,感恩祭時會在學校舉行彌撒,如被派入去嘅學生在成九成以上冇宗教信仰,唔夠學生負責做扶祭,領聖體,讀經等,咁仲喺一間天主教學校,即喺名不副實!
如驚領洗紙喺假,可以send去天主教總堂覆核是否真偽,如真有授洗過是會有記錄的!
除上述一項,其他好亦認同你所諗嘅方案。
註:來年或以後我沒有子女入學,改與不改對我亦沒多大相干!

作者: MAYANGUSPO    時間: 12-6-8 11:48

回復 pooh仔 的帖子

um...或者可以咁睇, 相信大部份家長, 最主要主要~既目的係讀好書, 而唔係為左幫手做扶祭,領聖體,讀經等...而我既出發點更唔係要去攻擊其他宗教, 只係在乎每個小朋友都應該得到一個較公平的入場卷而已...
作者: 兔仔得媽    時間: 12-6-8 11:48

共產又話唔公平,自由社會又話唔公平,究竟想點?
已經是十二年免費教育啦,係讀到書就係讀到啦!

作者: MAYANGUSPO    時間: 12-6-8 11:53

另又想八下...其實基督教同天主教都有分加, 咁道教同佛教有冇呢? 如冇, 係咪都應有會較公平d呢... 全港一齊有or一齊冇再大家碌碌碌...
作者: k_lego    時間: 12-6-8 11:55     標題: 引用:黎個制度起馬可以隔咗d雙飛我覺得好公平喎

原帖由 QQilky 於 12-06-08 發表
黎個制度起馬可以隔咗d雙飛
我覺得好公平喎
點隔左d雙飛?

作者: pooh仔    時間: 12-6-8 11:58     標題: 引用:回復+pooh仔+的帖子 um...或者可以咁睇,+

um...或者可以咁睇, 相信大部份家長, 最主要主要~既目的係讀好書, 而唔係為左幫手做扶 ...
如喺一個教徒當有需要時喺有義務去負責做這件工作的,所以唔喺教徒的話就以為喺一件額外工作,心諗我喺入嚟讀書,唔做這些嘢!
如你喺一個教徒你應明白我所講的,如不我只是"對牛彈琴"!

作者: QQilky    時間: 12-6-8 12:00

作者: pooh仔    時間: 12-6-8 12:01     標題: 引用:另又想八下...其實基督教同天主教都有分加,

另又想八下...其實基督教同天主教都有分加, 咁道教同佛教有冇呢? 如冇, 係咪都應有會較公平d呢... ...
當然有啦!只要同一宗教就有很加!

作者: gloria_cwy3    時間: 12-6-8 12:02

QQilky 發表於 12-6-8 12:00
計分制
雙飛, 冇舊生分, 冇兄弟分, 咁咪隔咗囉

統一大抽獎,係唔計分的
作者: QQilky    時間: 12-6-8 12:04

作者: MAYANGUSPO    時間: 12-6-8 12:04

咁您絕對100%係對牛彈琴了~因我只get到您言下之意, 非信徒就冇資格做呢d野, 亦寓意著非信徒就唔會出自真心幫手做呢d野, 更明顯係非信徒就另謀高就會適合d, 而家d位已咁短缺, 再咁分您我真係唔洗讀書...
作者: MAYANGUSPO    時間: 12-6-8 12:07

不過都係算吧la, 我地大家都係得個up字黎發洩下啫...呢個政府永遠都係背道而馳
作者: Cutemom0808    時間: 12-6-8 12:08

MAYANGUSPO 發表於 12-6-8 11:48

um...或者可以咁睇, 相信大部份家長, 最主要主要~既目的係讀好書, 而唔係為左幫手做扶 ...

如果係信徒,自然希望學校以相同宗教培育仔女,而教會亦有義務協助信徒培育其仔女信仰,所以有5分加的是可理解

非信徒只想到學校只是教書的地方自然不理解

作者: Cutemom0808    時間: 12-6-8 12:13

MAYANGUSPO 發表於 12-6-8 12:04

咁您絕對100%係對牛彈琴了~因我只get到您言下之意, 非信徒就冇資格做呢d野, 亦寓意著 ...

是真的,教會規定非信徒是冇資格做呢d野的

有些學校更是規定學生在一些階段要堅振等

作者: pooh仔    時間: 12-6-8 12:14     標題: 引用:回復+pooh仔+的帖子 咁您絕對100%係對牛彈

咁您絕對100%係對牛彈琴了~因我只get到您言下之意, 非信徒就冇資格做呢d野, 亦寓意著 ...
你get 啱一半,只可以喺信徒先要履行義務!
咁你可以選啲冇宗教背境,又或者慈善辦學團體咪公平囉,大家都冇宗教這個分!
又不是間間有宗教背境都咁受歡迎,只是來來去去都喺人人熟悉那些熱門學校!
請你放心,香港有十二年免費教育人人都會有書讀!

作者: MAYANGUSPO    時間: 12-6-8 12:16

冇錯~只係大家既"希望"著點唔同, 我都希望係學校學到品德同學術, 同人相處之道, 互相關懷照顧, 互助互勉, 堅毅不屈既精神, 但無可否認, 信徒有分加, 已係比非信徒佔優, 係鐵一般既事實...但生活係呢個社會, 唯有跟rules走...而一般蟻民絕對冇任何氣力去反抗, 亦係鐵一般既事實~呢一round, 我地認輸
作者: sytw    時間: 12-6-8 12:21

MAYANGUSPO 發表於 12-6-8 11:05
(2) 唔讚成宗教有分加, 以防有假野... ...
你呢7個point我完全認同

作者: Cutemom0808    時間: 12-6-8 12:23

MAYANGUSPO 發表於 12-6-8 12:16
冇錯~只係大家既"希望"著點唔同, 我都希望係學校學到品德同學術, 同人相處之道, 互相關懷照顧, 互助互勉,  ...

不單看家長希望著點吧,也要看教會及學校的希望著點,正如我之前說教會亦有義務協助信徒培育其仔女信仰

作者: sytw    時間: 12-6-8 12:27

其實無論個制度係點,都總有人覺得唔公平,而家個制度我都一樣有好多覺得可以改良下,但點都好,我真係覺得唔好整咩統一考試呢d,到時d小朋友一定俾d家長日谷夜谷,好可憐!

我覺得而家最緊要係修例俾本土小朋友有優先派位,杜絕班單雙非先,同埋增加支源去捉d報假地址既人
作者: hellojl    時間: 12-6-8 12:30

MAYANGUSPO 發表於 12-6-8 11:53
另又想八下...其實基督教同天主教都有分加, 咁道教同佛教有冇呢? 如冇, 係咪都應有會較公平d呢... ...

有!  佛教有歸依紙, 上水有間正慧小學勁多人APPLY, 因每年好多人入到鄧顯!

作者: Andymammy    時間: 12-6-8 12:32     標題: 回覆:Cutemom0808 的帖子

同意!唔認同學校創辦宗旨及理念,大家都辛苦!

作者: jojoplanet    時間: 12-6-8 12:47

k3又好難叫佢地一齊面試去訐估..查實可以個TSA試可以做埋一個個人評估..到小四再轉一次校..等差不多資質既人一齊讀咁會好d.

N年前係space學英文個時個course有個assessment等d差不多level既係同一個level讀, 個時幾好架....隔咗數年我又space讀英文oral course但佢己無咗assessment, 總之你報就係讀埋同一班...d質素太參差..有d跟本係連讀一篇簡單文章都有因難..而有d己可以英語對話..
作者: jojoplanet    時間: 12-6-8 12:50

Andymammy 發表於 12-6-8 09:48
其實,依家趨勢係由N班前已經特訓!N班學位已經唔多,家長仲要入名幼兒園,直上考小學,考N校失敗,下年又 ...

呢D咁有目標既生活,令到夫妻同心
作者: Gagagogo    時間: 12-6-8 12:59

k_lego 發表於 12-6-8 11:55
點隔左d雙飛?
我想是以小朋友學習為出發點,首先針對跨境返學的問題,像加拿大,早年有很多回流的港人,近年想送子女回家讀pubic school, 但當地政府早著先機,不想些父母放低個細路就走人,所以就規定父或母必須伴讀,那則是話,父或母需要有居留權,政府可提供免費教育,因孩子在當地出世,有這權利,但大人亦要有義務,不要留低細路,製造很多社會及家庭問題。

當初政府引入單非和雙非,話就是人口老化,吸收新血,但陰謀論想下,我們這新一代的港生,都會比我們上一代更重點栽培我們的孩子,當孩子個個都是大學生時,那個會去洗碗、倒垃圾...........部分新血? 我們做香港人真的是被這stupid政府愚弄的一群。

作者: Haz-mama    時間: 12-6-8 13:15

回復 wilon0904 的帖子

抽到第一志願, 重要去叩門, 係咪有病呀!  本身派得好差個d已經有好大壓力同要去叩門, 重要插入嚟爭?  其實係咪要張個d已經派到頭3志願的, 封鎖佢哋叩門, 攪到依家亂七八糟, 個個係又叩唔係又叩, 真係好離譜!!!!

作者: Amy47    時間: 12-6-8 13:34

其實我覺得一定有人唔開心, 不過想講嘅係有D學校真係同30年前嘅一樣, 點解教署唔要佢地KEEP返高小小水準呢...因為有D真係好似做又有人派過黎, 唔做有人派過黎咁...究竟係學校問題定教署問題?
作者: Sumyeema1    時間: 12-6-8 14:07

應該讓小朋友一同面試。

年年都有家長話:制度唔公平!

但你口中的公平(面試), 我又覺得唔公平。

點算?

其實你 suggest 面試,大可以報 10, 20 間直資/私校
e + 好多傳統名校都轉作直資
岩晒你!

作者: 四隻貓    時間: 12-6-8 14:09

我想問, 我間小學已被殺校, 我想仔女讀都無得讀, 0甘就無左舊生既分, 呢d又係唔公平???
有利於自己既野就係公平, 無利於自己就係不公平??

與其整日埋怨不公平,
不如努力教仔, 有左好成績, 間間學校搶住收你啦.
作者: pooh仔    時間: 12-6-8 14:31     標題: 回覆:MAYANGUSPO 的帖子

如你想小朋友培育信仰唔一定喺學校㗎,你可以星期六/日帶小朋友返你屋企附近嘅聖堂上主日學咁就得㗎嗱!

作者: cktc1996    時間: 12-6-8 14:43

四隻貓 發表於 12-6-8 14:09
我想問, 我間小學已被殺校, 我想仔女讀都無得讀, 0甘就無左舊生既分, 呢d又係唔公平???
有利於自己既野就 ...

萬分同意, 我哋就係無宗教的一羣, 兩公婆都屋邨小學不是名校畢業生....
阿仔乜分都無,小學要自己叩門入不錯天主教小學, 中學自行考進天主教B1A男校......

我自小教孩子不要追求公平, 每一個人所得所遇都不會一樣, 埋怨只會令人消極...

何不正面積極面對現實....只要盡力, 孩子一定能找到適合自己的路既.....

作者: Karlie    時間: 12-6-8 16:19

作者: BBTao    時間: 12-6-8 16:28

唔分自行或統一, 不要計分制,所有適齡一齊抽, 咁先公平! 點解要分Old Boy/Girl & 宗教分???
作者: ANChan59    時間: 12-6-8 16:40

回復 四隻貓 的帖子

與其整日埋怨不公平,
不如努力教仔, 有左好成績, 間間學校搶住收你啦._______________________________________

Basic to the basic.

作者: iluvchun    時間: 12-6-8 18:02

統一考試代表到公平嗎?
撇除屋企有冇能力俾小朋友學野之外, 每個小朋友都有自己既天賦: 有人語文能力好, 有人數理好, 有人運動好
就算可以制定一個公認係公平既考試, 如果考試當日個小朋友病左, 發揮唔到, 又如何?
樓上有家長講得好正確, 點解有人生於大富之家, 同時又有人一出世就百病纏身
不過我都唔認同父母係畢業生就會有多些分數
作者: jeremyphlam    時間: 12-6-8 18:22

應該讓小朋友一同面試。

每種制度總有人說不公平,全部一起面試又會有人說富人資源好些,贏在起跑線上,學生間間去面試又辛苦.....

作者: Charlotte_mom    時間: 12-6-8 18:41     標題: 回覆:唉…大家認唔認同這個統一派位欠缺公平?

我女報小一時,我未係教徒,我女都未係,當時我覺吾公平架!點解教友揀教會學校就有5分,非教友揀非教會學校又吾見有5分!可能有非教友想入非教會學校架嘛係咪先?!到而家,我同個女都係教友,當然明教友要領聖體,靈修等重要性,點解佢地想入教會學校我亦200%了解。但係,對「非教友應該有5分揀非教會學校」呢個迷思(原則性公平),仍然存在

作者: chunchundaddy    時間: 12-6-10 09:33     標題: 引用:回復+四隻貓+的帖子 與其整日埋怨不公平,+

原帖由 ANChan59 於 12-06-08 發表
回復 四隻貓 的帖子

與其整日埋怨不公平,
討論下啫,又唔代表一定係埋怨,亦都唔代表果位父母冇努力培養小孩

作者: ANChan59    時間: 12-6-10 09:46

回復 chunchundaddy 的帖子

You better address to 四隻貓。
She doesn't undermine others effort, may be more on their strategic focus ..... I can't see any conflict....

作者: wilon0904    時間: 12-6-10 10:46

咁可能啲資質低抽到名校,啲資質好啲抽到被殺校兼無人揀,呢啲咪叫所謂嘅公平囉, 真可悲!
作者: Iamtomy    時間: 12-6-10 11:03     標題: 引用:咁可能啲資質低抽到名校,啲資質好啲抽到被

原帖由 wilon0904 於 12-06-10 發表
咁可能啲資質低抽到名校,啲資質好啲抽到被殺校兼無人揀,呢啲咪叫所謂嘅公平囉, 真可悲! ...
請問點分資質高低呢?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5