教育王國

標題: 小一預備班已分組 [打印本頁]

作者: Panda_mother    時間: 12-7-13 22:21     標題: 小一預備班已分組

大家快收信啦 ! 小兒是第六組.
作者: savannamama    時間: 12-7-13 22:35     標題: Panda_mother 的帖子

我女女係第五組!

作者: ohmybuddy    時間: 12-7-13 23:50

咁今年應該起碼有五班了,唔知會唔會有六班添呢??
作者: Panda_mother    時間: 12-7-13 23:55

今年好似得四班, 不過預備班就將佢地分成六組.如果有六班,就可以多d人開心d
la !
作者: lingling06    時間: 12-7-14 00:19

請問是否和校車乘車証一同寄來的?因為我只收到接送証。
作者: leungchingyiu    時間: 12-7-14 02:34

一齊收到的!靖瑤係第三組,請多多指教!
作者: GOGGBB    時間: 12-7-14 16:24     標題: 回覆:小一預備班已分組

小兒是第四組,佢好期待快啲到星期一喎!

作者: waiman222    時間: 12-7-14 18:00     標題: 回覆:GOGGBB 的帖子

小兒第6組,多多指教

作者: tolulu    時間: 12-7-14 22:06

我囡囡係第一組!
作者: lingling06    時間: 12-7-15 22:00

原來分組資料在通告最頂,我看漏了。我兒也是第一組。

明天就開始上預備班,希望仔仔和其他小朋友也有一個好開始!
作者: KJAS    時間: 12-7-15 22:14

Hi, 我女女係第六組, 明天見!
作者: misssuet    時間: 12-7-15 22:34

我是第四組, 明天見!
作者: TCKC    時間: 12-7-15 22:46

My son is also in group six. It's nice to meet you all tomorrow.
作者: OCT0609    時間: 12-7-16 09:46

回復 tolulu 的帖子

你好,我囡囡也是第一組.
作者: tolulu    時間: 12-7-16 10:19

我囡囡會星期四先返,希望你地有咩特別或其他野可以話我知!Ths^^我都驚遲咗幾日返識唔到朋友呀!
作者: daphnel    時間: 12-7-16 13:59

my daughter is in group 4.Nice to meet you all.
作者: may123    時間: 12-7-16 16:42

仔仔第三组
作者: dindin123    時間: 12-7-16 16:44

我女第二組,今日返家後好開心同我分享
作者: JASMINE1020    時間: 12-7-16 18:57

我女都是第二組, 今日起身早,說不想去了, 但上完一天就話好開心, 一定要讀KTS.
作者: 花仔媽咪    時間: 12-7-16 20:52

JASMINE1020 發表於 12-7-16 18:57
我女都是第二組, 今日起身早,說不想去了, 但上完一天就話好開心, 一定要讀KTS. ...
我亞女昨天仍說要讀第二間學校,今日放學同我講好開心, 都一定要讀kts,佢話老師超好,
囡囡是第一組

作者: Panda_mother    時間: 12-7-16 21:41

仔仔話開心過返KG wow
唔知每組的時間表係咪一樣呢? 我地第六組會係:
第一星期 - 數學
第二星期 - 中文
第三星期 - 英文

作者: Laney    時間: 12-7-16 22:03

第四組一樣
作者: waiman222    時間: 12-7-16 23:49     標題: 回覆:Panda_mother 的帖子

Panda_mother 我個仔都係第6組呀!佢叫Daniel 多多指教呀!

作者: Panda_mother    時間: 12-7-17 09:52

回復 waiman222 的帖子

Hi Daniel ma ma 你好。小兒叫Tony,多多指敎!
作者: waiman222    時間: 12-7-17 10:18

回復 Panda_mother 的帖子

Hello, Tony ma ma 日後多多聯絡, 你今日有無送阿仔返學呀,
我今天有送阿仔返學, 同學仔好像比昨天多了, 我們第6組共有31人呀.

作者: OCT0609    時間: 12-7-17 10:35

回復 花仔媽咪 的帖子

你好呀,我囡囡也是第一組,她叫Charlotte,多多指教.
她昨天上校車前十分緊張,擔心老師會很惡喎.
結果,昨晚不停說她在課室的事,說麥老師很好人.
今早,高高興興地上校車.

作者: tolulu    時間: 12-7-17 12:11

作者: Panda_mother    時間: 12-7-17 15:36

Hello Daniel ma ma, 這星期我都會送佢,不過因為明天是KG的畢業禮,所以請了一天假。可否麻煩你明天Post手冊的內容在此!!!萬二分感激!!!
今年真係有好多同學仔,初時以為每組二十人左右,原來每組都有三十多人,唔知今年係唔係真會有六班呢之前還以為得四班,報錯料
以後一定多多交流交流
作者: waiman222    時間: 12-7-17 18:06

Tony Ma Ma, OK沒問題, 我明天post 給你
請問今天第6組有無功課呀, 阿仔同我講說沒有, 奇怪???
等我放工返屋企睇下先.

作者: waiman222    時間: 12-7-17 18:07

回復 OCT0609 的帖子

hi 歡迎加入
作者: Panda_mother    時間: 12-7-17 19:06

亞仔話要做的功課已在學校完成。而今天在手冊內的內容餘下:

1. 明帘`帶1上B 書 作
2. 溫第八課
明交校服回條(如未交者)

作者: waiman222    時間: 12-7-17 19:17

1B 只有書, 沒作喎 ? 你有沒有作呀?
阿仔都有同我講沒有功課, 我就是怕他聽D唔聽D.
現在攪到我變緊張大師添

作者: Panda_mother    時間: 12-7-17 20:48

Daniel ma, You may refer to the booklist :

1. 新一代數學 1上A
2. 新一代數學 1上B
3. 新一代數學 習作 1上 (無分A & B)

So I believe for '習作' bring the same one is OK !

Relax la !有排緊張呀!!

作者: waiman222    時間: 12-7-17 21:07     標題: 回覆:Panda_mother 的帖子

Thank you 呀!Tony mama

作者: Panda_mother    時間: 12-7-17 21:36

You are welcome. 大家互相幫忙和一起研究吓.  大家都係working mum, 真係幾辛苦ga
Good night !
作者: waiman222    時間: 12-7-18 10:30

各位早晨呀, 今日落雨, 所以我選擇了今天搭校車.
問過D高年級的家長, 佢哋話 返學係小學部正門落車, 如果落雨會有EE拿遮, 遮佢哋入去.
而放學搭校車就會係另外一邊上車.
聽到咁樣我就放心晒, KTS真係安排得好好呀.

作者: waiman222    時間: 12-7-18 14:16

Tony MaMa, Daniel回覆今日第六組, 沒有功課, 溫12-14課.
(功課可能在學校做了, 所以要回家後才知道, 稍後再告知你)

作者: heichingma    時間: 12-7-18 16:46

Hi, 我女女Michelle 是第一組,請多多指教。今天她說沒有功課
作者: heichingma    時間: 12-7-18 16:48

唔知預備班同一組是否即P1也是同班呢?
作者: waiman222    時間: 12-7-18 17:50

回復 heichingma 的帖子

聽以往的家長說, 到P1時會分班啊.
作者: heichingma    時間: 12-7-18 18:12

謝謝你!
作者: Panda_mother    時間: 12-7-18 19:25

Thanks Daniel ma ma, Just back home.  黃Sir今天下午也致電給我告知盡量補做13-14 課的作業. 老師真有交帶.你有沒join KTS 2012 Facebook 個 group.  I just join it.
作者: waiman222    時間: 12-7-18 19:51

Tony Ma Ma, 黃Sir真係好呀打電話比你, KTS的老師真好.

我都Join了Group, 你係facebook叫乜名呀, 我個名係Daniel 呀
另外, 我見到Daniel 話在堂上做了1上B工作紙P.1-6頁

作者: Yanamami    時間: 12-7-18 20:49

heichingma 發表於 12-7-18 16:48
唔知預備班同一組是否即P1也是同班呢?
P1編班會重新mix埋再編, 但總會有5個左右同一班. 即係話每一班都有人識la.

作者: Panda_mother    時間: 12-7-18 21:42

回復 Yanamami 的帖子

Thanks Yanamami ! 請問今年是否比往年人多了呢?走了六班六年級便收六班一年班呢?
作者: familyhei    時間: 12-7-19 14:44

我的仔仔编在第一組,他說小息會到操場吃茶點,很享受的樣子呢!
作者: waiman222    時間: 12-7-19 17:12

回復 Yanamami 的帖子

Yanamami, 真的很多謝你, 有你這樣熱心的家長, 真的幫了我們這些新生家長好多呀.

作者: alwaysbear    時間: 12-7-26 17:16

已問學校大約開5班, 分班名單8月尾會於學校網頁公佈.
我的仔仔在第五組, 可能大家將來編在同一班!!
大家小朋友喜歡上預備班嗎?

作者: BB成長期    時間: 12-7-26 18:03

作者: RoseInPink    時間: 12-7-27 09:14

作者: alwaysbear    時間: 12-8-2 17:45

tomorrow is the last day of 預備班,提醒大家Aug 8 回校取校服和課本(如果之前有簽通告經學校訂)
作者: Panda_mother    時間: 12-8-2 21:54

Thanks alwaysbear ! 期代中, 你們會包書嗎?
作者: B1    時間: 12-8-3 22:27

大家好, 阿囝第五組, 預備班今天最後一日, 佢既收獲係...識左一大堆同學及好幾位好好人的老師+姐姐, 仲有熟知小賣部最平最貴的小食/飲品...佢超愛KTS..

請多多指教, 互勉之!!
作者: B1    時間: 12-8-3 22:30

書會包, 阿囝用野粗, 學期未完如書已爛, 失禮死...呵呵...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5