教育王國

標題: **劍擊與乒乓** [打印本頁]

作者: bbforever    時間: 12-10-23 22:44     標題: **劍擊與乒乓**

我的小朋友,男仔5歲,手腳慢協調唔靈活。
學劍擊定乒乓好呢?
作者: Unclejt    時間: 12-10-23 23:04

回復 bbforever 的帖子

乒乓啦!搵人玩都容易d。
作者: Web    時間: 12-10-23 23:07

何不考慮體操?
作者: bbforever    時間: 12-10-24 11:14

體操都玩過幾個月,但center唔係咁好一教15,太多人,所以無玩,太遠去返學又唔想
作者: dogmonkey    時間: 12-10-24 12:43

fencing的確限時限地點, 又要器材(縛電),有教練在旁,太細兒童不建議在家練習, 如果只是你提意的2樣中選擇, 乒乓球的確方便d, 起碼book clubhouse都可以玩.

但訓練手腳協調, 應該有好多其他活動吧?! 為何只這兩樣中作選擇?
作者: MSBOY    時間: 12-10-24 14:58

dogmonkey 發表於 12-10-24 12:43
fencing的確限時限地點, 又要器材(縛電),有教練在旁,太細兒童不建議在家練習, 如果只是你提意的2樣中選擇,  ...

YES, even go to the park can help improve the hand-foot coordiantion.
作者: lillymarie    時間: 12-10-24 15:19

訓練手腳協調,和他玩多些捉yi yan,拋接皮球。乒乓球亦是好,不過,如果小朋友本身協調未成熟,將需要更多鼓勵,因為初初會玩得無咁好,成功感不大。
作者: bbforever    時間: 12-10-24 15:54

本身都有1星期1堂游水,但練唔到反應快。
劍擊好近屋企,對面街就係。
作者: birdbird    時間: 12-10-28 22:04

我會覺得 ping pong 會實際過fencing, 而且個效果會快d.
5歲小朋友, 想訓練反應, 就要比d識得郁ge 野佢玩.
ball games 係一個好開始. ping pong係一個life long sports,
而且家長可以做小朋友的第一個老師.
要小朋友有一個 lifelong sports, 而且學有所成,
家長的參與 和將那個 sports 溶入生活才會成功的.
fencing, 如果家長自己不曉, 相信要小朋友對此運動有堅持,
有點難度.
而且, 玩 fencing 的成本其實幾高, 那些器材又不常買得到,
以一般家庭來說, 是一個高成本的運動.
總括來說, 2揀1, ping pong 會是一個較實際, 易於結交朋友的運動.
作者: 仔仔錫錫你    時間: 12-10-29 10:39

有得學唔同有得玩,fencing 學得掂都要搵friend 一同玩,亦要早幾日book 場;乒乓球可以日日玩,自己對牆打亦可,點睇乒乓球功效都大d

其實練反應手腳協調最好方法不是學什麼什麼,只要做家長每日抽15~30mins 落公園扔下球,踢下波,追下跑下就得,擔保1星期見效!如果落街都無時間,就叫小朋友在家爬多d,爬行係最好訓練手腳協調的方法。
作者: olima    時間: 12-10-29 14:20

回復 仔仔錫錫你 的帖子

考慮下攀石,對手腳協調好好。

作者: bbforever    時間: 12-10-30 02:02

好多謝名位的意見呀
作者: timzoey021311    時間: 12-11-29 18:33

作者: martialartsmum    時間: 12-12-1 16:07

我本身有練開Fencing. 但儅我爸爸教我乒乓時,我都會手忙腳亂.用的 muscle 同focus 都好different. 但就如大家說,乒乓的確實際D.
作者: fri31985    時間: 13-3-26 13:40

兩樣都好唔同,,,,你可以睇下個小朋友LIKE 邊樣AR~~~MAYBE 兩樣都唔一定佢喜歡
作者: bbforever    時間: 13-3-27 00:06

已玩咗劍擊幾個月,估唔到上堂勁留心,平時都猛咁提着工步,勁攪笑!
反而叫佢4月開始游番水,勁唔願意,都唔知點攪.….....
作者: hoihoima    時間: 13-3-27 12:31

回復 bbforever 的帖子

bbforever, where does your boy learn fencing?  Is the centre / course any good?  Thanks!

作者: sukitelfold    時間: 13-3-27 14:23     標題: 回覆:hoihoima 的帖子

訓練身體協調,最理想>幼兒體操+劍、羽或乒。

作者: 花仔媽咪    時間: 13-4-6 20:51     標題: 回覆:bbforever 的帖子

手眼協調去學擧石啦!

作者: bbforever    時間: 13-4-6 21:46

攀石就無學,只係在公園玩下d一幅牆的攀石或架~~

作者: CATHERINEAUNTIE    時間: 13-4-8 14:14

作者: est    時間: 13-4-14 23:57

bbforeve,I would like to know how old was your boy when he started playing fencing.  Is it difficult to learn?
Thanks

作者: bbforever    時間: 13-4-15 01:17

我見我仔玩果班一般k2玩到而家k3,好多因為哥哥玩開細佬都跟住玩~
我諗要聽得明指令,識得分到左右會好d~
我仔都係剛5歲半先至玩,玩咗半年度~
佢好鐘意劍擊但玩得一般,因佢係大小肌發展慢既細路(K2先識雙脚跳連學校評估表體能最多僅僅合格),佢係需要比人家更花時間去學任何運動~
我想我仔咁都玩到兩下,應該唔難學(因為要求唔高)

作者: FCC    時間: 13-4-16 15:44     標題: 回覆:bbforever 的帖子

請問在那裡學劍撃,小兒7years,謝謝

作者: tingarting    時間: 13-4-22 21:57

學乒乓球la
作者: kwanwai112    時間: 13-5-9 13:11

作者: jjd    時間: 13-5-13 08:10

bbforever 發表於 12-10-24 15:54
本身都有1星期1堂游水,但練唔到反應快。
劍擊好近屋企,對面街就係。
請問你小朋友在那裡學劍撃?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5