教育王國

標題: 救世軍報名 [打印本頁]

作者: mama122013    時間: 13-6-10 16:37     標題: 救世軍報名

剛才在網上看過資料,但不太肯定有無理解錯,想問若今年12月底才出世的BB,就算一有出世紙就去排救世軍的幼兒園,一般要排到幾時才有機會入學?是否2016年才夠年齡?

謝謝!

作者: funghon    時間: 13-6-11 14:41     標題: 回覆:救世軍報名

呢間野:;pppp:寄報名表已經要收報名費,跟住寄番張號碼回條俾我,之後就冇灑聲氣收報名費都應該賺到佢笑

我知我個係細仔,機會係微d!!!
但係吾似另一間幼兒園,打番電話俾我話機會真係好低,問我報吾報,跟住就成份form,連支票都寄番俾我

作者: winlui    時間: 13-6-11 16:02

回復 mama122013 的帖子

我女2011年2月出世, 我同年4月入form. 排到而加都未有得 interview. 只係寄信來問我是否continue waiting.  報名費又一早收晒,,,, 唉...
作者: mama122013    時間: 13-6-11 17:04

即係只能望天打卦?

作者: LittleBallBall    時間: 13-6-13 17:10

我仔10年6月出世, 7月幫佢去排.... 今日突然打黎話排到有得in喎, 應該係in n2 (k1) 插班.... 唔知in咩?! 其實呢間係咪真係咁好架... ? 有無媽媽可以分享下... ?
作者: smiley7x24    時間: 13-6-13 18:08

funghon 發表於 13-6-11 14:41
呢間野寄報名表已經要收報名費,跟住寄番張號碼回條俾我,之後就冇灑聲氣收報名費都應該賺 ...
報名費幾多$$呀???
作者: carol123    時間: 13-6-14 16:11

回復 LittleBallBall 的帖子

我仔仔現在禾輋救世軍讀N4, 今年畢業, 救世軍係全日制幼兒園, 訓練小朋友自理能力好好, 學術方面每星期一堂普通話和外籍老師課, 數學系行蒙特梳利, 英文係教Phonics,  每天老師都會做1份教學日誌e-mail比各家長, 我覺得幾好起碼知道佢每日學左D咩, 唱了什麼歌, 有什麼事發生, 徐了學費就沒有其他雜費要收, 書簿費最多六, 七百元一年, 每個月都有不同專題研習, 増加佢地探索興趣, 不同主題有不同戶外活動, 有品格成長課, 以我來說我已很滿足, 好多人話佢收了報名費又無得面試好唔抵, 我覺得見人見智, 10元報名費只是買個保險, 以我仔仔為例, 佢係12月細仔, 當年面試了好幾間都係得個吉,  到最後差不多開學救世軍才打電話來有位, 基本上佢call得面試都會收, 總好過一d學校太多人面試到最後又唔收
作者: abby0624    時間: 13-6-14 17:01

我個仔12個月時交報名表,跟住收到電話話要排3年喎
作者: Winnie3q    時間: 13-6-14 20:05     標題: 回覆:救世軍報名

請問係咪間間救世軍都好好架?

作者: Heyheyjoyjoy    時間: 13-6-14 23:31     標題: 回覆:救世軍報名

咁多間,有乜分別,邊間好d?

作者: Heyheyjoyjoy    時間: 13-6-14 23:32     標題: 回覆:救世軍報名

咁多間,有乜分別,邊間好d?

作者: angelatjiu    時間: 13-6-15 01:28

其實佢出名係因為用蒙特梳利教學,其他好唔好就唔知啦,不過我估學術方面應該一般。
作者: mama122013    時間: 13-6-16 19:20

回復 carol123 的帖子

咁都幾好wor
查實我都對佢地的教學方式有興趣, 訓練自理能力都幾重要{:1_1:}

作者: mama122013    時間: 13-6-16 19:22

回復 angelatjiu 的帖子

我都係對呢種教學法有興趣

作者: funghon    時間: 13-6-16 21:48     標題: 引用:回復+LittleBallBall+的帖子 我仔仔現在禾

原帖由 carol123 於 13-06-14 發表

我仔仔現在禾輋救世軍讀N4, 今年畢業, 救世軍係全日制幼兒園, 訓練小朋友自理 ...
應該係30蚊

作者: Stinkypig    時間: 13-6-16 22:04     標題: 回覆:救世軍報名

救世軍一向好多人排,尤其全日班,耐心等吧!

作者: MrsloMan    時間: 13-6-18 10:41

救世軍幼兒學校報名費係20元...
作者: kvvvcheung    時間: 13-6-19 15:56

我都想找一間學校是行蒙特梳利教學法~ 唔知除左救世軍仲有沒有其他幼稚園行呢套呢?
作者: LittleBallBall    時間: 13-6-21 12:15

有無媽媽既小朋友係讀荃灣嗰間呢? in完真係收咗我仔... 我想知道係咪間間都同carol123講既大致一樣....

因為我仔讀緊本來嗰間, n班己有普通話堂, 英文亦有教phonics, 其實佢讀完第一年, 已經識哂26個字母既phonics讀音喇, 有數學堂... 我仔竟然識簡單加數, 唔知係咪學校教.... ??

我依家收到救世軍話收佢, 見佢普通話到n3(k2)先有得讀, 同樣有教phonics... 又有啲擔心程度會否倒退咗咁?

我見佢書簿費真係好平.... 但書本相對唔算多... 我仔學校n班半個學期都教4本中文書呢, 而阿仔又真係學得識返黎, 好開心咁唸番啲內容我聽.... 所以有啲啲想法, 救世軍既課程係咪偏淺呢?

補充少少... 其實我唔係催谷型家長, 只係覺得佢依家學校 (其實係無咩名, 好普通幼稚園乍) 都讀得好地地, 係咪應該要轉校? 又怕轉咗佢唔適應.... 但見人人都好想入, 所以, 又15/16轉唔轉好... 有媽媽可以幫下我嗎?
作者: irenekong1117    時間: 13-6-21 13:28

救世軍白田好唔好呢?我尋日收到電話可以in
作者: 抱抱娃娃    時間: 13-6-21 14:53

我都報左, 支票已經過左我$20.

之前打電話去已經話N班已經有400幾個numbers, 應該一定係冇位, 之後話妳都可以照排K1既.  不過佢係唔係都第一時間扣左妳$20報名費先.
作者: LittleBallBall    時間: 13-6-21 14:59

佢係一條龍咁排隊既, 總之輪到你個number就call你去見咁, 即係n1班輪唔到, 到n2輪到就call你, n2輪唔到, 到n3有位就再輪... 咁按個number次序去in既... 不過我當年排19x, 都要等3年...即係in n2, 如果4xx, 真係唔知輪到幾時..
作者: mama122013    時間: 13-6-21 19:01

謝謝各位答覆, 終於明白多D 佢個報名機制

作者: carolwang    時間: 13-6-21 19:13     標題: 引用:佢係一條龍咁排隊既,+總之輪到你個number就

原帖由 LittleBallBall 於 13-06-21 發表
佢係一條龍咁排隊既, 總之輪到你個number就call你去見咁, 即係n1班輪唔到, 到n2輪到就call你, n2輪唔到, 到 ...
你190幾等3年係邊區?我囡囡180幾唔知要我幾耐…n2=k1?

作者: jilly_goodsiste    時間: 13-6-21 20:15     標題: 回覆:救世軍報名

我個女16個月大,已經幫佢排緊15_16年度k1

作者: JJMumMum    時間: 13-6-22 03:47     標題: 回覆:救世軍報名

我仔今年讀海富,都係一樣。親身去報名好d佢會講多d嘢你知,老師都好好人

作者: CREATION    時間: 13-6-22 10:25

佢地做專題研習教學係出名好的
作者: LittleBallBall    時間: 13-6-24 16:37

回復 carolwang 的帖子

我係荃灣嗰間呀...
佢係n1, 升n2; n2 = k1

作者: LittleBallBall    時間: 13-6-25 10:46

myjacob, 其實我仔係自己學校都學到野呀, 學校既歌仔, 中文, 英文, 普通話, 數學等學咗返黎一啲抗拒都無, 而且係真係學識既...

不過佢讀嗰間係細學校, 所以諗救世軍較大, 可能資源更好....? 其實自己決定得15/16, 但同其他人傾過, 大家都覺得救世軍較好 (不過我心裡面知道救世軍課程比佢自己學校既淺), 所以就打算轉... 其實都好怕做錯決定....
作者: myjacob    時間: 13-6-25 15:09

LittleBallBall 發表於 13-6-25 10:46
myjacob, 其實我仔係自己學校都學到野呀, 學校既歌仔, 中文, 英文, 普通話, 數學等學咗返黎一啲抗拒都無,  ...
我個小朋友讀緊N4. So far 我很滿意這間學校. 但坦白講因為學術程度較淺, 出去考直資小學會比較難. 但係除學術外, 其他方面是一流的.
作者: LittleBallBall    時間: 13-6-26 14:18

回復 myjacob 的帖子

我都無打算要考咩直資小學, 不過都擔心課程淺, 升上小學時會否較難適應 / 涵接乍... 但已做決定, 都係順其自然lu~
作者: erica-camy    時間: 13-6-26 15:31

可否請教你小朋友原本讀邊間幼兒園, 因為我仔嚟緊都起荃灣讀, 想做個參考, 謝謝你!

作者: LittleBallBall    時間: 13-6-26 15:54

回復 erica-camy 的帖子

我仔係麗城嗰邊既安得兒, 其實係啲細細間幼稚園乍... 基本上去in就會收嗰啲學校, 本來都無乜期望, 但個仔又返得開心, 同真係學到野返黎... 我又覺得呢間學校都ok~
作者: tszheibama    時間: 13-6-26 16:01

我囡囡今年5月出世~已經幫佢報左..排56~唔知有冇機會入到N1呢~~
作者: LittleBallBall    時間: 13-6-26 16:17

回復 tszheibama 的帖子

N1聽講好少位,,,, 好似話十幾個位乍... 但n2就好大機會囉... 所以如果真係n1已經要小朋友入學, 就最好搵多幾間報名in下穩陣啲...
作者: Dragonbabygirl    時間: 13-6-27 23:12     標題: 引用:回復+erica-camy+的帖子 我仔係麗城嗰邊既

原帖由 LittleBallBall 於 13-06-26 發表

我仔係麗城嗰邊既安得兒, 其實係啲細細間幼稚園乍... 基本上去in就會收嗰啲學校,  ...
你好,我想請問下安得兒N1有幾多堂普通話同net?因為我苦惱梗讀邊間,謝謝

作者: LittleBallBall    時間: 13-6-28 17:39

回復 Dragonbabygirl 的帖子

其實我無真係問過老師普通話堂同英文堂的時間分配, 英文外籍老師肯定係一個星期至少一堂, n班會教哂a-z的單音phnoics, 我個仔都學識哂; 而學校其實係有2個外籍英文老師既, 係註學校... 所以小朋友都容易接觸到佢地

至於普通話, 咁岩我仔n嗰班, 雙班主任, 其中一位係佢地既普通話老師, 班上其實有啲講普通話既同學仔, 所以, 我估唔多唔少, 除咗真係上課, 某程度上佢地日常又都會接觸到普通話架...

所以呢, 我仔返咗一年n, 佢對英文同普通話都完全唔怕, 有時仲會自己講"咩"啲或者亂up當講普通話或者英文... 而日常我地只係用廣東話溝通; 但又好得意, 突然同佢轉channel 講普通話或者英文, 佢都會識得轉channel有反應... :p

作者: LittleBallBall    時間: 13-6-28 17:41

你其實依家苦惱比較緊邊間呀? 問心, 我自己都幾喜歡安得兒架.. 雖然我最後都係決定比個仔轉校...  
作者: Dragonbabygirl    時間: 13-6-28 17:41     標題: 引用:回復+Dragonbabygirl+的帖子 其實我無真係

原帖由 LittleBallBall 於 13-06-28 發表

其實我無真係問過老師普通話堂同英文堂的時間分配, 英文外籍老師肯定係一個星 ...
多謝分享,我都想搵間注重語言嘅幼兒園讀N

作者: Dragonbabygirl    時間: 13-6-28 17:44     標題: 回覆:Dragonbabygirl 的帖子

其實我想阿囡讀joyful,但學費真係貴,鐘意佢語境好,我覺得咁細學語言易吸收

作者: happybbpig    時間: 13-6-29 13:57

carol123 發表於 13-6-14 16:11

我仔仔現在禾輋救世軍讀N4, 今年畢業, 救世軍係全日制幼兒園, 訓練小朋友自理 ...
收咪好羅,係咪一出世就報? n4是什麽?  是否一年收30個讀n? 佢條龍咁長,排50都過左30喎,已無機? 你仔仔12月先入form就收左? 係點呢? 一月出世的係咪排前d?
作者: happybbpig    時間: 13-6-29 14:01

LittleBallBall 發表於 13-6-21 12:15
有無媽媽既小朋友係讀荃灣嗰間呢? in完真係收咗我仔... 我想知道係咪間間都同carol123講既大致一樣....

...
bb本來讀邊間? 學校教得唔錯喎
作者: happybbpig    時間: 13-6-29 14:03

irenekong1117 發表於 13-6-21 13:28
救世軍白田好唔好呢?我尋日收到電話可以in
你排了多久? in pn?
作者: happybbpig    時間: 13-6-29 14:06

LittleBallBall 發表於 13-6-21 14:59
佢係一條龍咁排隊既, 總之輪到你個number就call你去見咁, 即係n1班輪唔到, 到n2輪到就call你, n2輪唔到, 到 ...
n2即k2? 要插班? 咁你b 有沒讀? k2有人退覺先有位?
作者: happybbpig    時間: 13-6-29 14:08

JJMumMum 發表於 13-6-22 03:47
我仔今年讀海富,都係一樣。親身去報名好d佢會講多d嘢你知,老師都好好人

...
你仔仔剛出世?
作者: happybbpig    時間: 13-6-29 14:19

tszheibama 發表於 13-6-26 16:01
我囡囡今年5月出世~已經幫佢報左..排56~唔知有冇機會入到N1呢~~
佢由年頭開始是1號咁派? 五月只是56咁前?
作者: JJMumMum    時間: 13-6-30 22:51     標題: 引用:Quote:JJMumMum+發表於+13-6-22+03:47+我仔

原帖由 happybbpig 於 13-06-29 發表
你仔仔剛出世?
前年

作者: happybbpig    時間: 13-7-1 01:04

JJMumMum 發表於 13-6-30 22:51
前年
讀n, 他出世後多少個月報?大約排幾多號?
作者: JJMumMum    時間: 13-7-2 15:04     標題: 引用:Quote:JJMumMum+發表於+13-6-30+22:51+前年

原帖由 happybbpig 於 13-07-01 發表
讀n, 他出世後多少個月報?大約排幾多號?
出世3個月報,排121

作者: carol123    時間: 13-7-2 16:23

回復 happybbpig 的帖子

我仔仔唔係一出世就報, n4就是K3, 以我讀果間為例N1大約收22個,  N1排唔到, 再去第2年排N2, N2=K1大約收55個, 扣返原本N1 22個學位, 就只剩33個學位, 所以一月份出世既小朋友會著數D, 我仔仔係12月細仔, 當年佢都係排200幾號, 都係要之前有人放位先可以後補上

作者: happybbpig    時間: 13-7-3 15:11

carol123 發表於 13-7-2 16:23

我仔仔唔係一出世就報, n4就是K3, 以我讀果間為例N1大約收22個,  N1排唔到, 再去 ...

即又跟籌no.又跟出世月份排? 你仔仔12月都有學位真好啊
作者: erica-camy    時間: 13-7-3 16:28

幾日無上, 遲咗睇添, 我都有朋友個仔讀安得兒OK, 我有IN亦收咗, 但個時先知佢今年開始無全日班, 只得半日, 但我無人湊, 所以要放棄讀!
作者: LittleBallBall    時間: 13-7-4 14:51

係跟收form先後排number, 因為要有出世紙先報得, 咁早啲出世, 早啲拎到出世紙, 咁咪可以排到前啲number,.... 咁入到既機會咪高囉...

唔記得係邊度睇過, 話救世軍叫得in, 好高機會收, 因為唔係考個小朋友, 要小朋友show表現嗰種interview。

作者: LittleBallBall    時間: 13-7-4 14:53

乜安得兒新學年無咗全日班咩? 其實我有要求過新學年轉全日, 不過學校係答我因為full咗, 所以轉唔到喎...

其實安得兒都係in得就收, 唔係揀人收嗰啲學校, 所以基本in得都收硬喇~

作者: erica-camy    時間: 13-7-4 16:54

咪就係咁啱今年開始只辦上, 下午班, 有可能唔收全日班可以收多D學生呱, 同埋有可能慢慢有D口碑呱, 連介紹我個個朋友都唔知今年無全日!
作者: LittleBallBall    時間: 13-7-4 17:10

咁又係... 有口啤啲野就開始唔同.... 希望佢會keep得越來越好喇....
今年去睇過佢既畢業禮, 請咗田北辰去做主禮嘉賓,.... 睇得出學校有向上游既決心既...

作者: happybbpig    時間: 13-7-4 17:17

LittleBallBall 發表於 13-7-4 14:51

係跟收form先後排number, 因為要有出世紙先報得, 咁早啲出世, 早啲拎到出世紙, 咁 ...
係, 但佢得幾十k1位, 十多個是n升上去讀, 咁剩番仲少位收新生啦, 所以都無乜寄望

作者: LittleBallBall    時間: 13-7-4 17:21

我都排19x架... 都收到喎... 入n2 (k1), 聽講其實好多人最途會放棄唔排喇~ 2百以內都算有機會~
作者: happybbpig    時間: 13-7-4 17:57

LittleBallBall 發表於 13-7-4 17:21

我都排19x架... 都收到喎... 入n2 (k1), 聽講其實好多人最途會放棄唔排喇~ 2百以 ...

但年年都唔同啦, 但能你果年咁岩有位卦, 你係bb出世多少個月排? 我成日諗邊有成半人唔排呢?
作者: LittleBallBall    時間: 13-7-5 16:33

我個仔6月出世, 唔記得7月定8月先去幫佢報架~ 但又真係咁好彩有機會喎...
作者: erica-camy    時間: 13-7-18 17:28

我剛剛收到救世軍打嚟話下星期一IN, 如果係就今年讀N班, 我會IN, 但搞到我15/16. 原本已經諗住讀YWCA算, 唉, 如果收, 都唔知點揀好.
作者: magicscat    時間: 13-7-18 22:24     標題: 引用:我仔10年6月出世,+7月幫佢去排....+今日突

原帖由 LittleBallBall 於 13-06-13 發表
我仔10年6月出世, 7月幫佢去排.... 今日突然打黎話排到有得in喎, 應該係in n2 (k1) 插班.... 唔知in咩?! 其 ...
我都想知

作者: anglesb    時間: 13-7-19 00:46

作者: KAKAMAMAKAKA    時間: 13-7-19 15:17

回復 tszheibama 的帖子

我女今年3月出世, 我乜都唔識又無攪, n1&n2係咩野來咖? 我而家去仲有無得排呢唔知? 同埋其實2013年b而家係要報n班先講緊?
作者: jscyiu    時間: 13-7-19 23:01

我都想知.. Thx!

作者: yanyanmun    時間: 13-7-20 23:30

very good for all Salvation Army Pre Schools
especially the whole day schools
作者: LittleBallBall    時間: 13-7-22 12:16

咁你in咗未呀?
我最後決定比個仔讀救世軍喇.... 之前都係一心諗住比佢原校升讀, 所以都已經交哂留位/書簿費嗰啲... 但駁一駁, 希望新校更好~ 所以都係決定轉囉...

作者: LittleBallBall    時間: 13-7-22 12:21

回復 magicscat 的帖子

其實救世軍interview唔同其他幼稚園既interview, 無去考個小朋友啲乜野, 反而去到要填問卷, 想睇下家長心態係點咁喇...
之後, 家長同小朋友一齊去見校長... 都只有校長講自己同學校既教學理念,,, 當然, 期間佢會觀察家長同小朋友既說話同反應喇... 咁in完, 幾日就收到信話收喇... 不過由填問卷到interview, 加埋都幾長時間, 用咗一個鐘有多呀... 但我無問校長咩, 只係校長講咩, 我就聽咁乍~ 連校長問我, 我有咩問題想問佢, 我都話無.... 就係咁簡單,

作者: LittleBallBall    時間: 13-7-22 12:27

KAKAMAMAKAKA, 救世軍一有出世紙就可以去報名, 佢係按收報名表先後去排隊既... 即係早報名, 排前面既no, 咪早有得in, 早收囉... 如果遲咗報, 又有位, 佢就按no前後一直去叫人in, in到有人讀個學位為止... 即係越排得後, 就越唔知有無機會in lor... 佢唔似其他學校, 收咗form就叫你去in咁...
作者: magicscat    時間: 13-7-24 00:25     標題: 回覆:LittleBallBall 的帖子

littleballball,多謝你回覆

作者: erica-camy    時間: 13-7-24 11:15

尋日收到消息收我仔, 最後我都係決定讀, 但要諗下點安排6點湊, 因為我起荃灣放6點趕唔切

作者: LittleBallBall    時間: 13-7-24 14:58

恭喜... 多個同學仔~ :)

作者: tanglin    時間: 13-7-24 21:31     標題: 回覆:LittleBallBall 的帖子

我仔排380. 係咪無可能讀到?

作者: seven_dwarfs    時間: 13-7-25 03:10     標題: 引用:回復+LittleBallBall+的帖子 尋日收到消息

原帖由 erica-camy 於 13-07-24 發表

尋日收到消息收我仔, 最後我都係決定讀, 但要諗下點安排6點湊, 因為我起荃灣 ...
請問你救世軍個no.排第幾?thanks

作者: Chickee    時間: 13-7-25 11:32

我覺如你是心儀救世軍, 你就唔好理而家排到咩number, 照報左先, 因佢昳一條龍跟入form 先後次序來排, 排你前面的, 好可能有好多是上年, 前年, 大前年報的, 小朋友已經在其他學校讀緊, 所以根本唔會再轉校。另一批人又可能只是人報佢報,  因救世軍一有出世紙就可以報, 有家長當買個保險都唔奇。所以, 最後真係想入的, 未必如你想像咁多。以我細女為例, 一有出世紙就入表, number 700幾, 等左一年, 佢都有機會in N2。
作者: sadsam    時間: 13-7-25 11:37

其實佢地IN得你就9成9收埋你架喇,只不過係程序上見你你姐~
作者: sadsam    時間: 13-7-25 11:39

回復 KAKAMAMAKAKA 的帖子

佢地既N1 = PRE-NUR (即學前班) - 教自理能力多D,旦都有教小朋友中文認字同數字。
N2 = K1
N3 = K2
N4 = K3

作者: erica-camy    時間: 13-7-25 16:07

回復 seven_dwarfs 的帖子

我仔排 35, 我以為K1先有機會入, 點知N班收12個都有我個仔份.

作者: seven_dwarfs    時間: 13-7-25 23:10     標題: 引用:回復+seven_dwarfs+的帖子 我仔排+35,+我

原帖由 erica-camy 於 13-07-25 發表

我仔排 35, 我以為K1先有機會入, 點知N班收12個都有我個仔份.
原來你排咁前,我女排171,無望Lu,嚟緊8月會返ywca的N1

作者: erica-camy    時間: 13-7-26 16:16

我仔原本都係8月返YWCA, 係臨時CALL我IN, 我先轉, 其實我都交晒所有錢
作者: seven_dwarfs    時間: 13-7-27 00:19     標題: 引用:回復+seven_dwarfs+的帖子 我仔原本都係8

原帖由 erica-camy 於 13-07-26 發表

我仔原本都係8月返YWCA, 係臨時CALL我IN, 我先轉, 其實我都交晒所有錢 ...
如果救世軍有,我都會轉

作者: 雪晴25    時間: 13-7-30 13:06

你仔讀邊間YWCA, 上兩星期救世軍都打黎問我IN 唔IN, 但我YWCA 都比哂錢, 所以推佐..
作者: seven_dwarfs    時間: 13-8-2 09:24     標題: 引用:回復+seven_dwarfs+的帖子 你仔讀邊間YWCA

原帖由 雪晴25 於 13-07-30 發表

你仔讀邊間YWCA, 上兩星期救世軍都打黎問我IN 唔IN, 但我YWCA 都比哂錢, 所以推 ...
唔係我小朋友轉讀救世軍,係Erica-camy仔仔轉讀救世軍,不過我女女都將會返荃灣間YWCA

作者: mama122013    時間: 13-8-4 22:15

即係12月出世但1月報,都係排番上年條隊?

作者: carol123    時間: 13-8-5 10:27

係, 12月出世係要排返同一年既隊, 所以好唔著數, 一般都要等到6, 7 月有人放位先有得見
作者: ling921    時間: 13-8-5 14:01

funghon 發表於 13-6-11 14:41
呢間野寄報名表已經要收報名費,跟住寄番張號碼回條俾我,之後就冇灑聲氣收報名費都應該賺 ...

請問唔係間間糼稚園都會收報名費架咩? 我報左五間, 五間都收$30至$40蚊呀, 我報十間要成三百幾蚊,揾笨呀.
作者: funghon    時間: 13-8-9 22:36     標題: 引用:Quote:funghon+發表於+13-6-11+14:41+呢間

原帖由 ling921 於 13-08-05 發表
請問唔係間間糼稚園都會收報名費架咩? 我報左五間, 五間都收$30至$40蚊呀, 我報十間要成三百幾蚊 ...
啟思係面試時交報名費。
明愛收到form後,見我仔係細仔,覆電話俾我話機會十分低,提議我報下年k1好過,同埋寄番所有野,包括支票俾我。

作者: ps...baby    時間: 13-8-10 16:30     標題: 引用:回復+mama122013+的帖子 係,+12月出世係要

原帖由 carol123 於 13-08-05 發表

係, 12月出世係要排返同一年既隊, 所以好唔著數, 一般都要等到6, 7 月有人放位先 ...
想問甘如果12月出世、1月先報n1,做大仔、甘係咪大机會呢?

作者: chungbb123    時間: 13-8-14 22:43

回復 ps...baby 的帖子

Yes, I want to know also. ^^
作者: lkwkenneth    時間: 13-8-14 23:34     標題: 回覆:救世軍報名

如果我一間排15,一間排18, 係咪大機會?

作者: hwli517517    時間: 13-8-15 17:20     標題: 回覆:救世軍報名

大家好,我bb今年七月尾出世,想問在哪裡可以清楚知道報名救世軍既程序?謝謝!

作者: little_alice    時間: 13-8-16 11:47

我問過北角果間, 佢話好少收外面d學生, 因佢地有托嬰, 所以會收晒佢地先.
我都唔知報唔報, 我囝囝係2011年12月b, 細b....今年無書讀, 要做大b

作者: Sasa1110    時間: 13-8-21 13:01

咁我想問報救世軍的幼兒學校和幼稚園有甚麼分別,因好多都是收2-6歲。咁報幼兒學校好還是幼稚園好?
作者: Sasa1110    時間: 13-8-21 13:02

hwli517517 發表於 13-8-15 17:20
大家好,我bb今年七月尾出世,想問在哪裡可以清楚知道報名救世軍既程序?謝謝!

...

http://pses.salvation.org.hk/
有埋報名表的

作者: jjojoy    時間: 13-8-22 11:49

有無媽媽報左沙田乙明幼兒園? 我B係11月細B, 想報N班.
蒙特梳利教學 已經APPLY左起N班架啦?

我其實有第二個心水幼稚園, 但佢無N班....所以搵緊沙田大圍區好既N班.

但如果蒙特梳利教學真係咁厲害, 我都想佢讀埋救世軍田家炳幼稚園...

如果報唔到救世軍N班, 又要出去再搵過, 但我細B, 如有機會, 佢都好遲先通知.....咁我咪會手忙腳亂?!~
作者: happyyoyo    時間: 13-8-23 16:23

我同囝囝上年10排左沙田果間, no 係5百幾, 機會應該都好微啦
作者: mama122013    時間: 13-8-26 17:20

咁無辦法啦,唯有睇下阿B 有無機會讀吧,謝謝啊!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5