教育王國

標題: DSE放榜準備 [打印本頁]

作者: lam010    時間: 13-7-2 23:20     標題: DSE放榜準備

DSE 7月15放榜, 所以想開個topic比所有等放榜的家長. 如果還未諗好點準備, 可以入黎傾
作者: 小彬彬    時間: 13-7-2 23:32

我準備咗一d, 但仲有好多嘢未準備
作者: JP    時間: 13-7-3 00:22     標題: 回覆:lam010 的帖子

要準備甚麼?
我淨係幚仔申請左UCAS, 有幾個conditional offers咋

作者: lam010    時間: 13-7-3 01:30

回復 小彬彬 的帖子

你暫時準備了甚麼?
作者: 小彬彬    時間: 13-7-3 10:30

lam010 發表於 13-7-3 01:30
回復 小彬彬 的帖子

你暫時準備了甚麼?
申請左一間大陸的大學, 申請左台灣的大學

作者: Yesmee    時間: 13-7-3 11:25

一早準備好了, 9月去瑞士讀酒店.
作者: Yesmee    時間: 13-7-3 11:27

lam010 發表於 13-7-2 23:20
DSE 7月15放榜, 所以想開個topic比所有等放榜的家長. 如果還未諗好點準備, 可以入黎傾 ...

樓主, 你自己又有 d 咩準備, 可以分享一下.
作者: 小彬彬    時間: 13-7-3 15:19

Yesmee 發表於 13-7-3 11:25
是否收到unconditional offer

作者: Yesmee    時間: 13-7-3 15:29

小彬彬 發表於 13-7-3 15:19
是否收到unconditional offer

conditional offer 好早已收到啦, 學費都比晒, 機票都買左啦, 依家等飛咋~~
作者: Yesmee    時間: 13-7-3 15:32

小彬彬 發表於 13-7-3 10:30
申請左一間大陸的大學, 申請左台灣的大學

幾時有消息呀 ?

聽講話有d大學可以直入, 唔洗再 in 喎, 係嗎 ??

作者: schoolrun    時間: 13-7-3 16:11

小彬彬 發表於 13-7-2 23:32
我準備咗一d, 但仲有好多嘢未準備

Wishing you all the best, DSE results and Us in Taiwan and Mainland!
作者: 小彬彬    時間: 13-7-3 16:11

Yesmee 發表於 13-7-3 15:32
幾時有消息呀 ?

聽講話有d大學可以直入, 唔洗再 in 喎, 係嗎 ??
大陸果間巳經收左, 如果香港冇大學收先至比學費, 台灣要等dse 放榜再揀學校

作者: 小彬彬    時間: 13-7-3 16:18

schoolrun 發表於 13-7-3 16:11
Wishing you all the best, DSE results and Us in Taiwan and Mainland!
謝謝......................................

作者: 小彬彬    時間: 13-7-3 16:19

Yesmee 發表於 13-7-3 15:29
conditional offer 好早已收到啦, 學費都比晒, 機票都買左啦, 依家等飛咋~~
想問下要幾錢一年

作者: 小彬彬    時間: 13-7-3 16:22

JP 發表於 13-7-3 00:22
要準備甚麼?
我淨係幚仔申請左UCAS, 有幾個conditional offers咋
你個仔申請左乜嘢科?

作者: JP    時間: 13-7-3 16:27

回復 小彬彬 的帖子

精算+數學
你地呢?

作者: 小彬彬    時間: 13-7-3 16:29

JP 發表於 13-7-3 16:27
回復 小彬彬 的帖子

精算+數學
我幫我個仔揀左 international business management

作者: Yesmee    時間: 13-7-3 16:33

JP 發表於 13-7-3 16:27
回復 小彬彬 的帖子

精算+數學

精算, 好錢途啊
作者: Yesmee    時間: 13-7-3 16:35

小彬彬 發表於 13-7-3 16:19
想問下要幾錢一年

包食包住連學費, 第一年會貴小小, 大概 hk$28萬.
作者: 小彬彬    時間: 13-7-3 16:36

Yesmee 發表於 13-7-3 16:35
包食包住連學費, 第一年會貴小小, 大概 hk$28萬.
是否有實習, 有薪金的

作者: Yesmee    時間: 13-7-3 16:38

小彬彬 發表於 13-7-3 16:11
大陸果間巳經收左, 如果香港冇大學收先至比學費, 台灣要等dse 放榜再揀學校
...

你首選是否台灣呀?  幾錢學費一年 ??  
作者: Yesmee    時間: 13-7-3 16:40

小彬彬 發表於 13-7-3 16:36
是否有實習, 有薪金的

係呀, 半年校內讀書, 半年出國實習, 有薪金的, 大概有萬多元一個月工資 (如果在瑞士實習).
作者: JP    時間: 13-7-3 16:45

回復 小彬彬 的帖子

大陸哪間大学?
作者: 小彬彬    時間: 13-7-3 16:48

Yesmee 發表於 13-7-3 16:38
你首選是否台灣呀?  幾錢學費一年 ??
我首選不是台灣, 主要我個仔去左台灣肯定唔會返香港, 所以唔想比佢去, 除非國立台灣大學收啦, 但聞說都好難入
台灣讀私立大學鬆動d一年 10万左右, 讀國立6万左右(包食宿學費)

我想我個仔去nottingham university大陸分校, 巳經收咗, 學費一年6万人仔, 住宿租金一年1万人仔左右

作者: Yesmee    時間: 13-7-3 16:48

小彬彬 發表於 13-7-3 16:29
我幫我個仔揀左 international business management

恕我多口問句:  你幫你仔揀 ?? 咁佢本身自己有無興趣 business ??  
我有朋友上年又係好像你咁, 幫佢仔揀左 business 係澳洲讀, 點知讀左唔夠一年, 佢仔成日都話呢科好悶, 好想返黎 hk 喎, 唔想再讀 business 啊....所以揀科都好緊要, 如果無興趣會讀得好辛苦.

作者: 小彬彬    時間: 13-7-3 16:50

Yesmee 發表於 13-7-3 16:48
恕我多口問句:  你幫你仔揀 ?? 咁佢本身自己有無興趣 business ??  
我有朋友上年又係好像你咁, 幫佢仔揀 ...

明白, 我個仔jupas 自己都係揀business 的, 應該冇問題

作者: 小彬彬    時間: 13-7-3 16:54

JP 發表於 13-7-3 16:45
回復 小彬彬 的帖子

大陸哪間大学?
University of Nottingham China Campus
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2573290
我有介紹過的

作者: Yesmee    時間: 13-7-3 16:56

小彬彬 發表於 13-7-3 16:48
我首選不是台灣, 主要我個仔去左台灣肯定唔會返香港, 所以唔想比佢去, 除非國立台灣大學收啦, 但聞說都好難 ...

e...點解你咁肯定你仔唔返香港, 如去台灣讀.  
我叔仔又係, 多年前在台灣讀大學, 讀完之後都唔返黎hk, 一去就10幾年啦..

nottingham 是否係英國大學, 分校在上海果間呀? 聽講開左無幾耐, 唔知校風如何呢 ?

作者: 小彬彬    時間: 13-7-3 17:08

Yesmee 發表於 13-7-3 16:56
e...點解你咁肯定你仔唔返香港, 如去台灣讀.  
我叔仔又係, 多年前在台灣讀大學, 讀完之後都唔返黎hk, 一 ...
因為台灣d 大學香港唔多認可, 所以去台灣讀大學多數都唔返香港, 我個仔同我講明在台灣讀完大學便會在台灣生活, 我老婆聽見吓到面青

nottingham 是英國大學, 分校在宁波, 巳經有5介畢業生, 上海果間是new york 大學

nottingham 大陸分校校風不錯的, 我找到家長的qq群, 和家長有交流過, 知道不少家長是中學老師和大學教授, 學生畢業後多數會到外國升學, 少部份會就業

作者: Yesmee    時間: 13-7-3 17:22

小彬彬 發表於 13-7-3 17:08
因為台灣d 大學香港唔多認可, 所以去台灣讀大學多數都唔返香港, 我個仔同我講明在台灣讀完大學便會在台灣生 ...

哦...聽你分析又係呀, 我仔之前都有同我講, 佢話如果沒有機會去瑞士讀書, 佢都可能會揀台灣, 佢講法同你仔一樣, 不過就無你仔咁堅決話一定要留在台灣發展同生活.  再者, 我就係見到我叔仔係台灣畢業之後, 香港又搵唔到食, 所以佢唔番黎香港都係有原因既, 有見及此, 我就打消亞仔去台灣既念頭啦.

聽你咁講, Nottingham 都唔錯啊, 學費唔算貴, 話晒都叫做英國大學呀.

希望你仔順利考入心儀既大學, 預祝成功 !!

作者: 小彬彬    時間: 13-7-3 17:28

Yesmee 發表於 13-7-3 17:22
哦...聽你分析又係呀, 我仔之前都有同我講, 佢話如果沒有機會去瑞士讀書, 佢都可能會揀台灣, 佢講法同你仔 ...
謝謝, 最好就係考到香港d 大學, 省錢, 又唔洗担心..........

瑞士讀酒店管理都好好的, 我認識到一個Nottingham大陸分校的學生, 佢畢業後都打算到瑞士讀酒店管理master degree

作者: Yesmee    時間: 13-7-3 17:41

小彬彬 發表於 13-7-3 17:28
謝謝, 最好就係考到香港d 大學, 省錢, 又唔洗担心..........

瑞士讀酒店管理都好好的, 我認識到一個Nottin ...

係呀, 入到香港8大都好呀. 離鄉別井出去讀書, 其實我都好唔捨得亞仔架

但人係要長大既, 出去讀書可以磨練下佢意志同訓練佢獨立.

我仔份人好外向,  讀酒店不單只係我同老公既意願, 也是亞仔既興趣,
而且每半年出國實習, 我就係想佢捱下, 比佢知道搵食艱難.  

作者: 小彬彬    時間: 13-7-3 17:47

Yesmee 發表於 13-7-3 17:41
係呀, 入到香港8大都好呀. 離鄉別井出去讀書, 其實我都好唔捨得亞仔架

但人係要長大既, 出去讀書 ...
我個仔是宅男, 好內向, 出去讀書我其實都好担心.........

作者: JP    時間: 13-7-3 17:47

回復 Yesmee 的帖子

報瑞士大学酒店要咩成績? SAT, IELTS?

作者: Yesmee    時間: 13-7-3 17:54

JP 發表於 13-7-3 17:47

報瑞士大学酒店要咩成績? SAT, IELTS?

每間大學要求唔同, 最基本都要 IELTS   5.0 或以上, 再睇埋校內 & DSE 成績
作者: Yesmee    時間: 13-7-3 17:58

小彬彬 發表於 13-7-3 17:47
我個仔是宅男, 好內向, 出去讀書我其實都好担心.........

你唔洗擔心啦, 你得閑飛去上海探佢都好方便呀.
佢地都有暑假每年可以返黎香港呀 ??

我見我的朋友佢仔去澳洲, 美國讀書, 一年都返黎香港兩次既 ?!

瑞士都係一年返黎香港一次.

作者: JP    時間: 13-7-3 18:03

Yesmee 發表於 13-7-3 17:54
每間大學要求唔同, 最基本都要 IELTS   5.0 或以上, 再睇埋校內 & DSE 成績

OIC, thanks!
我有朋友既仔上年DSE中文科失手不達標,後來去左瑞士讀酒店。原來學費冇想像中o甘貴,仲平過英國大学。

作者: 小彬彬    時間: 13-7-3 18:18

Yesmee 發表於 13-7-3 17:58
你唔洗擔心啦, 你得閑飛去上海探佢都好方便呀.
佢地都有暑假每年可以返黎香港呀 ??
想問下瑞士是否讀三年?

作者: Yesmee    時間: 13-7-3 18:32     標題: 引用:Quote:Yesmee+發表於+13-7-3+17:54+每間大

原帖由 JP 於 13-07-03 發表
OIC, thanks!
我有朋友既仔上年DSE中文科失手不達標,後來去左瑞士讀酒店。原來學費冇想像中o甘貴,仲平過英 ...
其實之前我都有同老公同亞仔一齊去聽過好幾個海外升學講座,也有諗過去澳洲,美國,英國升學,不過聽完之後都好迷惘,15,16 個心好亂,直到最後聽埋瑞士酒店個talk之後,我地3人個腦就好似被叮一下,叮醒左咁,亞仔話:終於找到方向了!

學費都係我地好concern既 ,不過原來瑞士學費不是我們想像中貴,而且實習有工資,再加上我仔性格較sociable外向,佢又鐘意cooking. 學術性科目佢一d都沒興趣,讀商科悶死佢都似,我和老公都認為比佢讀酒店,可以訓練下佢待人接物方面既態度,學下容忍,睇顧客面色,呢d都係書本上學唔到既,幸好,亞仔本身都對酒店都有相當大既興趣,否則迫都迫佢唔到。

作者: Yesmee    時間: 13-7-3 18:36     標題: 引用:Quote:Yesmee+發表於+13-7-3+17:58+你唔洗

原帖由 小彬彬 於 13-07-03 發表
想問下瑞士是否讀三年?
3年係學士,如讀多一年即4年就 master

作者: JP    時間: 13-7-4 09:47

Yesmee 發表於 13-7-3 18:32
其實之前我都有同老公同亞仔一齊去聽過好幾個海外升學講座,也有諗過去澳洲,美國,英國升學,不過聽完之後 都好迷惘,15,16 個心好亂,直到最後聽埋瑞士酒店個talk之後,我地3人個腦就好似被叮一下,叮醒左咁,亞仔話:終於找到方向了!
恭喜妳仔找到自己的興趣方向!
我兩仔都好遲熟,細仔中四仲未知自己想點;大仔要到中六報大学前才立定志向

作者: jj825fung    時間: 13-7-4 11:24

幣! 我乜都無準備, 我叫亞仔報副學士, 佢又唔肯報話讀黎無用, 我都有睇D海外升學, 但佢又唔想, 淨係話如果唔得就重讀, 請問大家對重讀有乜意見呢? 我有幾個朋友都唔建議重讀.
作者: jj825fung    時間: 13-7-4 11:25

幣! 我乜都無準備, 我叫亞仔報副學士, 佢又唔肯報話讀黎無用, 我都有睇D海外升學, 但佢又唔想, 淨係話如果唔得就重讀, 請問大家對重讀有乜意見呢? 我有幾個朋友都唔建議重讀.
作者: aachan2250    時間: 13-7-4 11:30

回復 jj825fung 的帖子

阿仔都係咁, 熱愛香港, 邊度都唔想去, 成績差,
擔心ive都入唔到, 可以讀咩?

成績差, 咩學校可以申請? 好擔心佢!

作者: 小彬彬    時間: 13-7-4 11:42

Yesmee 發表於 13-7-3 18:36
3年係學士,如讀多一年即4年就 master
去瑞士真係一個不錯的選擇.........

作者: Yesmee    時間: 13-7-4 11:43

JP 發表於 13-7-4 09:47
恭喜妳仔找到自己的興趣方向!
我兩仔都好遲熟,細仔中四仲未知自己想點;大仔要到中六報大学前才立定志向:qu ...

你大仔都好叻呀, 報精算/數學係一個好有前途&錢途既科目,

打算在美國讀呀? 幾錢一年 ? 是否要先讀 cc ??

作者: 小彬彬    時間: 13-7-4 11:45

jj825fung 發表於 13-7-4 11:25
幣! 我乜都無準備, 我叫亞仔報副學士, 佢又唔肯報話讀黎無用, 我都有睇D海外升學, 但佢又唔想, 淨係話如果 ...
如個囝囝有決心, 重讀都可以的, 我個仔都重讀

作者: JP    時間: 13-7-4 11:55

Yesmee 發表於 13-7-4 11:43
你大仔都好叻呀, 報精算/數學係一個好有前途&錢途既科目,

首選响香港讀,入唔到就去英國讀。學費好似16000鎊。
"前途&錢途"?未敢諗,十劃未有一撇!

作者: Yesmee    時間: 13-7-4 12:15

jj825fung 發表於 13-7-4 11:25
幣! 我乜都無準備, 我叫亞仔報副學士, 佢又唔肯報話讀黎無用, 我都有睇D海外升學, 但佢又唔想, 淨係話如果 ...

重讀有冇用 ? 如果佢成績唔係太差既, 都可以試下重讀,

副學士我覺得無咩用, 學費都唔平喎, 都要 10萬一年, 係嗎 ?

如果可以負擔到呢個數目, 我就寧願送佢出國讀啦, 大陸都可以,

作者: Yesmee    時間: 13-7-4 12:18

JP 發表於 13-7-4 11:55
首選响香港讀,入唔到就去英國讀。學費好似16000鎊。
"前途&錢途"?未敢諗,十劃未有一撇!
...

英國幾時開學 ? 收生有咩要求 ?  dse 成績 + IELTS  ?
作者: jj825fung    時間: 13-7-4 12:53

小彬彬 發表於 13-7-4 11:45
如個囝囝有決心, 重讀都可以的, 我個仔都重讀

小彬彬 :

你個仔唔係去Nottingham Univesity讀咩? 見你介紹呢間大學我都有興趣, 請問難唔難申請? 我見入學要求要考IELTS, 仺佢未考, 唔知而家去考趕唔趕得切呢?

作者: 小彬彬    時間: 13-7-4 14:02

jj825fung 發表於 13-7-4 12:53
小彬彬 :

你個仔唔係去Nottingham Univesity讀咩? 見你介紹呢間大學我都有興趣, 請問難唔難申請? 我見入 ...
小兒上年肥中文, 今年重考, 考唔到本地大學便去Nottingham Univesity 大陸分校

agent 同我講 international business management 好易入, 夠分便收, 其他會難一些

學校代表會到香港, 可以直接去問

寧波諾丁漢大學招生辦公室的主管, Mr. Ryan Parker將會在2013年 7月6 - 7日(週六至日)參加第十五屆香港國際教育展.
展覽詳情:
第十五屆香港國際教育展
日期: 2013年 7月6 - 7日 (週六至日)
時間: 中午12時 - 下午7時
地點: 香港會議展覽中心 - 3G展館
費用: 免費入場
寧波諾丁漢大學攤位號碼: C16

作者: JP    時間: 13-7-4 14:26

Yesmee 發表於 13-7-4 12:18
英國幾時開學 ? 收生有咩要求 ?  dse 成績 + IELTS  ?

IELTS 6.5+ DSE 555
英國mid/end Sept開學

作者: homama    時間: 13-7-4 14:48

回復 JP 的帖子

Hi, JP,

UCAS 是否有兩次deadline - mid January and end June?  請問有可分別?
你囝囝是否經agent 報? 報了哪些大學?  

Tks.

作者: Yesmee    時間: 13-7-4 15:01

JP 發表於 13-7-4 14:26
IELTS 6.5+ DSE 555
英國mid/end Sept開學

等DSE 放榜之後成績, 可以趕到9月中開學嗎 ?
作者: JP    時間: 13-7-4 15:10

homama 發表於 13-7-4 14:48
回復 JP 的帖子

Hi, JP,
UCAS 是否有兩次deadline - mid January and end June?  請問有可分別?
你囝囝是否經agent 報? 報了哪些大學?  

should be 3 deadlines--1)mid Oct for Oxbridge/medicine/dental
                                      2) mid Jan
                                      3) June (not sure)
不太清楚有何分別,我仔mid Jan自己報左5間有辦精算+數學的大学(such as LSE, Southampton, City U of London, Manchester, Leicester)

作者: JP    時間: 13-7-4 15:14

Yesmee 發表於 13-7-4 15:01
等DSE 放榜之後成績, 可以趕到9月中開學嗎 ?

應趕到,我朋友囡考UK A Level, 8月尾才放榜都趕到
作者: jj825fung    時間: 13-7-4 15:33

回復 小彬彬 的帖子

係呀! 剛才我email去問, Mr. Ryan Parker好快就回覆咗我.
Thank you, 小彬彬!

作者: homama    時間: 13-7-4 15:43

Thanks, JP.
作者: mimikitty28    時間: 13-7-5 09:59

Yesmee 發表於 13-7-3 15:29

咁快比左錢買埋機票? 萬一成績不達標時點算?
作者: happyelainelo    時間: 13-7-5 10:30

我都驚大仔入唔八大  但又唔想去大陸同台灣   驚將來出來做野香港D公司唔認可
其實讀IVE “製”唔“製”得過?
作者: 樂樂    時間: 13-7-5 11:51

happyelainelo 發表於 13-7-5 10:30
我都驚大仔入唔八大  但又唔想去大陸同台灣   驚將來出來做野香港D公司唔認可
其實讀IVE “製”唔“製”得 ...
我覺得制得過,讀副學士入u 機會好微,除非你dse 失手,就靠副學士入u,
如果唔係讀IVE 實際D.

另聽我大仔佢D中學同學講,係CU 同浸會讀緊運動科學科,佢地話呢科有好多副學士升上來既學生.

作者: Yesmee    時間: 13-7-5 12:04

mimikitty28 發表於 13-7-5 09:59
咁快比左錢買埋機票? 萬一成績不達標時點算?

瑞士學校已經睇過亞仔中學校內中四至中六成績, 加埋 IELTS 達標, 已出左 CONDITIONAL LETTER 收左佢啦,

9月2日開學啦.再唔交學費就當係自動放棄架啦.

作者: 樂樂    時間: 13-7-5 12:13

Yesmee 發表於 13-7-5 12:04
瑞士學校已經睇過亞仔中學校內中四至中六成績, 加埋 IELTS 達標, 已出左 CONDITIONAL LETTER 收左佢啦,

...
咁如果香港大學收左,你地都係浪費左張機票?

作者: Yesmee    時間: 13-7-5 12:22

樂樂 發表於 13-7-5 12:13
咁如果香港大學收左,你地都係浪費左張機票?

唔會浪費,  因為一心一早已堅決去外國升學, 再者,讀酒店都係佢自己最大既興趣 !

作者: Miranda_Ho    時間: 13-7-6 13:01

但我有位朋友一年前係瑞士讀完酒店課程,到依家都未揾到工!
作者: 小彬彬    時間: 13-7-6 14:24

Miranda_Ho 發表於 13-7-6 13:01

但我有位朋友一年前係瑞士讀完酒店課程,到依家都未揾到工!  ...
估計是個別情況, 我有朋友在澳門酒店工作, 是電腦部門的, 她說酒店的人手長期短缺............
另外我哥哥女兒讀副學士酒店管理的, 一讀完便馬上揾到工

作者: Yesmee    時間: 13-7-6 23:46     標題: 引用:Quote:Miranda_Ho+發表於+13-7-6+13:01+回

原帖由 小彬彬 於 13-07-06 發表
估計是個別情況, 我有朋友在澳門酒店工作, 是電腦部門的, 她說酒店的人手長期短缺............
另外我哥哥 ...
我都覺得應該係個別情況,我真係未聽過讀完酒店搵唔到工喎

我朋友個仔兩年前讀完酒店畢業,都唔知幾搶手呀,仲有好多offer添. 其中一個係去非洲較落後地區,可能當地難請人,竟然有5萬蚊人工一個月請佢過去長駐

作者: Yesmee    時間: 13-7-7 00:02     標題: 引用:回復+Yesmee+的帖子 但我有位朋友一年前係

原帖由 Miranda_Ho 於 13-07-06 發表

但我有位朋友一年前係瑞士讀完酒店課程,到依家都未揾到工!  ...
其實讀完酒店唔一定要入番酒店業,仲有好多出路架,如機場,會展event management, 旅遊業等等。 搵唔到工可能係佢個人問題,如果唔介意由中低層做起,真係好少話搵唔到工架喎。

我有個朋友佢個女舊年在美國一間好知名既大學畢業,工商管理碩士畢業都搵唔到工做,就因為佢高不成低不就,直到現在都寧願閑在家,無計啦,屋企有錢又唔係等佢搵錢開飯,就算無工返都唔緊要啦!

作者: 小彬彬    時間: 13-7-7 15:22

Yesmee 發表於 13-7-6 23:46
我都覺得應該係個別情況,我真係未聽過讀完酒店搵唔到工喎

我朋友個仔兩年前讀完酒店 ...
比你講到我都心郁郁, 其實我在澳門酒店做電腦的朋友大力推薦我個仔讀酒店管理, 但始終對酒店行業不熟識, 我個仔又話冇乜興趣, 所以都係選商科..........................

作者: Yesmee    時間: 13-7-7 15:48     標題: 引用:Quote:Yesmee+發表於+13-7-6+23:46+我都覺

原帖由 小彬彬 於 13-07-07 發表
比你講到我都心郁郁, 其實我在澳門酒店做電腦的朋友大力推薦我個仔讀酒店管理, 但始終對酒店行業不熟識, 我 ...
小彬彬,其實之前我仔咪又係,話對酒店冇興趣喎,我同佢講不如聽下個talk先啦,聽下冇壞架,反正又唔洗比錢又唔係叫你即刻決定,任何事情都係架啦,知多d對自己都會有幫助嘛,點知佢聽完個talk之後,真係改觀晒,原來讀酒店有咁多出路既,仲有機會去其他國家實習添,视野更廣闊。

更何況你有朋友現在於酒店業工作,你更容易方便去了解這行業前景如何。

作者: 小彬彬    時間: 13-7-7 17:27

Yesmee 發表於 13-7-7 15:48
小彬彬,其實之前我仔咪又係,話對酒店冇興趣喎,我同佢講不如聽下個talk先啦,聽下冇壞架,反正又唔洗比錢 ...

我朋友是做database administrator 的, 是電腦的中層管理人員, 由於電腦行業辛苦, 佢有一兩個後生d 的同事去瑞士讀左一年便回港或澳門酒店做, 人工好, 14-5個月糧, 冇咁辛苦.............我朋友都有想過轉做酒店, 但做酒店要由低做起, 佢一把年紀, 要佢做執房過唔到自己果關

作者: Yesmee    時間: 13-7-8 10:57

小彬彬 發表於 13-7-7 17:27
我朋友是做database administrator 的, 是電腦的中層管理人員, 由於電腦行業辛苦, 佢有一兩個後生d 的同事 ...

咁又係.....不過你朋友做電腦部部已經幾好呀, 中層管理人員, 真係冇咩需要要轉行喎, 經驗和年資都係好辛苦累積下來的.
作者: 小彬彬    時間: 13-7-8 13:55

Yesmee 發表於 13-7-8 10:57
咁又係.....不過你朋友做電腦部部已經幾好呀, 中層管理人員, 真係冇咩需要要轉行喎, 經驗和年資都係好辛苦 ...

電腦行業是不許人間見白頭的, 除非上左 management, 唔係的話過左40就好難揾食, 年紀日漸大, 辛苦累積下來的經驗好快便out, 學習日新月異的電腦感到吃力, 做嘢思考冇後生仔咁快, ..........前途一片暗淡
作者: Miranda_Ho    時間: 13-7-8 16:41

各位 jm 於放榜當日會否陪同子女返校攞成績?
作者: jj825fung    時間: 13-7-8 16:53

Miranda_Ho 發表於 13-7-8 16:41

我亞仔話千其唔好
作者: JP    時間: 13-7-8 17:15

Miranda_Ho 發表於 13-7-8 16:41

我仔學校上屆好多父母同子女一齊返校睇放榜。
我都會,一來快D知成績,二來可即場問老師點排JUPAS志願/或其他升學去向。我覺得不需要專登避忌。

作者: Yesmee    時間: 13-7-8 17:39     標題: 引用:Quote:Miranda_Ho+發表於+13-7-8+16:41+各

原帖由 jj825fung 於 13-07-08 發表
我亞仔話千其唔好
我仔都唔想我同佢一齊去,雖然我都好心急又緊張,anyway 佢會第一時間 whatsapp 我知 result.

作者: 小彬彬    時間: 13-7-8 18:04

雖然有準備, 但接近放榜, 心里開始有 d 緊張...........

作者: Bettyperry    時間: 13-7-8 21:13

我會同佢一齊去,其實我同老公都好緊張,但又要辦好輕鬆,怕佢有壓力。
作者: Miranda_Ho    時間: 13-7-8 21:38

回復 JP 的帖子

你仔仔係咪band 1 名校?  
作者: AS-Ma-Ma    時間: 13-7-8 23:05     標題: 回覆:Yesmee 的帖子

咁一年學費學費系咪可以咁計 : around hk$28 萬 less $60000 (半年實習around $10000/month)  = $220000

作者: AS-Ma-Ma    時間: 13-7-8 23:10     標題: 回覆:Yesmee 的帖子

yesmee,  我睇完你咁講,勁有興趣知多D, 可否pm你agency 嘅資料比我 ?
我仔好想出國,無耐歐美澳都太貴啦,讀酒店都好啱佢性格。

作者: Yesmee    時間: 13-7-9 09:49

AS-Ma-Ma 發表於 13-7-8 23:05
咁一年學費學費系咪可以咁計 : around hk$28 萬 less $60000 (半年實習around $10000/month)  = $220000

...

係呀, 我仔呢間係熟於中檔價錢(學費)既大學, 其實仲有幾間平 d 既, 有  d 大學有埋餐飲, 旅遊課程,  有 d 就只係著重酒店管理, 所以不同學校就有不同既學費啦.  總括黎講, 3年大學課程大概由60幾萬至120萬都有, 睇下你對大學環境同選修科目既要求囉.
作者: Yesmee    時間: 13-7-9 09:54

回復 AS-Ma-Ma 的帖子

as-ma-ma

你仔今年dse考生 ??  
嗯...聽多 d talk 都無壞既, 最重要都係要睇你仔興趣啊, pm 左你啦,

作者: AS-Ma-Ma    時間: 13-7-9 23:06     標題: 回覆:Yesmee 的帖子

唔系今年,佢升F5
就系佢成日都唔爹唔吊咁,我就早D 幫佢睇定D 資料,希望佢睇啱就有個目標囉。

作者: Yesmee    時間: 13-7-9 23:17

回復 AS-Ma-Ma 的帖子

哦..早D搵定多D資料參考下都好既, 我仔都係中五果年開始搵資料預備~~

作者: jj825fung    時間: 13-7-10 14:54

你地真係好媽媽, 咁早就搵資料.
作者: 波子    時間: 13-7-10 22:10

放榜日你地會陪他們嗎?
作者: Bettyperry    時間: 13-7-10 22:21

想問大家如果放榜後中文或英文是但一科肥左,除左重讀或出國,係香港重有咩可讀
作者: mimikitty28    時間: 13-7-11 11:14

Bettyperry 發表於 13-7-10 22:21
想問大家如果放榜後中文或英文是但一科肥左,除左重讀或出國,係香港重有咩可讀 ...

如果其他科都好好成績, 只係一時失手一科, 可以報讀副學士, (GPA取得3.x以上的, 可以申請返回8大的學士學位)
作者: Yesmee    時間: 13-7-11 12:31

mimikitty28 發表於 13-7-11 11:14
如果其他科都好好成績, 只係一時失手一科, 可以報讀副學士, (GPA取得3.x以上的, 可以申請返回8大的學士學 ...

返回8大的學士學位是緊接大學year 2 還是由 year 1 開始讀 ?
作者: mckm2007    時間: 13-7-13 11:41     標題: 引用:一早準備好了,+9月去瑞士讀酒店.

原帖由 Yesmee 於 13-07-03 發表
我侄女都報左shms,未考ielts同dse未出,但做了一個鐘入學英文試同睇埋校內成績就收了。請問你仔仔讀邊間?

作者: Bettyperry    時間: 13-7-14 11:50

回復 mimikitty28 的帖子

但係副學士同HD都要5科合格先得喎,因亞女有conditional offer都要中英加三科合格先得。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5