教育王國

標題: 就快被主流幼稚園趕走 [打印本頁]

作者: 小草王道    時間: 13-10-9 09:43     標題: 就快被主流幼稚園趕走

我仔3歲, 讀緊主流幼稚園k1. 老師差不多日日打黎, 明明返3個鐘學, 9月只比阿仔返1個鐘, 10月返2個鐘,

10月返左1日2個鐘, 就打黎問可否轉1.5小時, 同埋可唔可以家長陪埋上堂, 連家長觀課日都叫我仔做唔好去,

佢差在未開口叫我退學咋  

我仔排緊s,e位, 好似重要年幾先有位, 11月先見政府精神科, 我而家重可以點做 .

真係要阿仔無書讀.

幼兒園我地都in過2間, 2間見過阿仔後有位都唔收, 我已經唔知可以點做,

作者: juniorli    時間: 13-10-9 10:18     標題: 回覆:就快被主流幼稚園趕走

你仔仔有什麼問題呢?如經濟上許可,會否考慮私人密集訓練如協康,香港耀能協會,健基,樂天,領思等等機構辦的,再留在那間幼稚園可能會浪費時間!

作者: kaka1128    時間: 13-10-9 10:33

搵下屋企附近"次熱門"而有I位既學校, 反半日班, 下晝再出去搵私人訓練.

作者: 小草王道    時間: 13-10-9 10:44     標題: 引用:搵下屋企附近"次熱門"而有I位既學校,+反半

原帖由 kaka1128 於 13-10-09 發表
搵下屋企附近"次熱門"而有I位既學校, 反半日班, 下晝再出去搵私人訓練.
個間I位就係返過2日暫託。話攪唔掂要我走。到見K1入學唔收添。2間都係咁

作者: 小草王道    時間: 13-10-9 10:45     標題: 引用:你仔仔有什麼問題呢?如經濟上許可,會否考

原帖由 juniorli 於 13-10-09 發表
你仔仔有什麼問題呢?如經濟上許可,會否考慮私人密集訓練如協康,香港耀能協會,健基,樂天,領思等等機構 ...
問過。成8科幾蚊。我比唔起

作者: 小草王道    時間: 13-10-9 10:46     標題: 引用:你仔仔有什麼問題呢?如經濟上許可,會否考

原帖由 juniorli 於 13-10-09 發表
你仔仔有什麼問題呢?如經濟上許可,會否考慮私人密集訓練如協康,香港耀能協會,健基,樂天,領思等等機構 ...
8千幾蚊

作者: kaka1128    時間: 13-10-9 10:49

回復 小草王道 的帖子

我知step 半日密集班可以申請減免, 你打去問下.
作者: lillymarie    時間: 13-10-9 10:52

打電話給S,E位的學校,講佢地知你小朋友的情況,睇下佢地有咩建議?
作者: mckm2007    時間: 13-10-9 10:55     標題: 回覆:小草王道 的帖子

揾s位暫托。

作者: 我係女仔    時間: 13-10-9 12:56

你住邊區?
作者: 小草王道    時間: 13-10-9 14:53     標題: 引用:揾s位暫托。 +

原帖由 mckm2007 於 13-10-09 發表
揾s位暫托。
打左啦。因為未讀k1前有返開。所以都打左去問。個主任話新生比較多。只可以比2天我。重唔包保個個月有得返

作者: 小草王道    時間: 13-10-9 14:54     標題: 引用:你住邊區?

原帖由 我係女仔 於 13-10-09 發表
你住邊區?
葵芳。葵芳保良局同青衣路德會都見過我仔。2間都唔收。佢地有I位的

作者: 小草王道    時間: 13-10-9 14:55     標題: 引用:回復+小草王道+的帖子 我知step+半日密集

回復 小草王道 的帖子

我知step 半日密集班可以申請減免, 你打去問下.
我問下先。謝謝

作者: methy    時間: 13-10-9 15:00     標題: 回覆:小草王道 的帖子

S位暫託係咁上下時數,當幫補。11月睇精神科,快喇,會考慮食藥控制,等上堂定d?K1老師知唔知道小朋友好快覆診?請佢地繼續幫手,暫時係過渡期,睇左醫生,食左藥應該會改善好多。
學校可能已經盡左好大既力,佢地想你配合,就配合住先,唔好退學住,加油。

作者: 小草王道    時間: 13-10-9 15:13     標題: 引用:S位暫託係咁上下時數,當幫補。11月睇精神

原帖由 methy 於 13-10-09 發表
S位暫託係咁上下時數,當幫補。11月睇精神科,快喇,會考慮食藥控制,等上堂定d?K1老師知唔知道小朋友好快 ...
我諗k1未必有藥食。3歲人仔要食藥既話真係好可怕

作者: methy    時間: 13-10-9 15:32

回復 小草王道 的帖子

oh,原來咁細個無藥食?我阿仔s位同學(不同組)有ADHD,個媽媽分享佢個仔食左藥,定左,又入左最叻果班,佢話佢仔未食藥前,佢未試過一覺瞓天光,日日以打仗,而家真係舒服好多,當然藥物始終有副作用,要取捨佢既好處同壞事就人人睇法都唔同。

我路過多口,無意冒犯、請勿見怪~

作者: 小草王道    時間: 13-10-9 16:05     標題: 引用:回復+小草王道+的帖子 oh,原來咁細個無藥

回復 小草王道 的帖子

oh,原來咁細個無藥食?我阿仔s位同學(不同組)有ADHD,個媽媽分享佢個仔食左藥,定左,又 ...
你忘了我嗎。之前成日有傾開的。你囡囡幾大呀。阿仔是個好哥哥吧。我仔可一覺訓天光的。有成10個鐘

作者: methy    時間: 13-10-9 16:16     標題: 回覆:小草王道 的帖子

我太多PM了,搵唔返同你傾過既記錄。

ADHD個個表現有分別,我聽親都係無得瞓多。有得瞓就好囉。
阿哥年尾就4歲了,成日比阿妹爬去搶佢玩緊既玩具,佢一係走開,一係唔比阿妹搶,但阿妹總會勝利。

作者: kaka1128    時間: 13-10-9 16:32     標題: 回覆:小草王道 的帖子

再試下葵盛東同青衣既信義會天恩

作者: annaanna    時間: 13-10-9 16:58

K1唔食藥住啦,通常都升左小學,6歲先考慮食藥
作者: ppyy333    時間: 13-10-9 17:51

回復 小草王道 的帖子

己PM您, GOOD LUCK , 祝您早日搵到愛心幼園.
作者: crystal媽咪    時間: 13-10-9 21:46

小朋友有無攻擊別人/自殘的行為??
如無的話,學校只是比說話你聽,不用退學。
你有無返工,無的話間中去學校,當自己係影子老師,
提下小朋友如何守規則,幫他融入群體。

作者: 小草王道    時間: 13-10-10 07:05     標題: 引用:小朋友有無攻擊別人/自殘的行為??如無的

原帖由 crystal媽咪 於 13-10-09 發表
小朋友有無攻擊別人/自殘的行為??
如無的話,學校只是比說話你聽,不用退學。
你有無返工,無的話間中去 ...
有少少自殘行為。唔多。我要上班

作者: 小草王道    時間: 13-10-10 07:08     標題: 引用:回復+小草王道+的帖子 己PM您,+GOOD+LUCK+

原帖由 ppyy333 於 13-10-09 發表
回復 小草王道 的帖子

己PM您, GOOD LUCK , 祝您早日搵到愛心幼園.
收到了。謝謝。好多謝你

作者: 小草王道    時間: 13-10-10 07:08     標題: 引用:我太多PM了,搵唔返同你傾過既記錄。 ADHD

我太多PM了,搵唔返同你傾過既記錄。

ADHD個個表現有分別,我聽親都係無得瞓多。有得瞓就好囉。
阿妹好叻woo

作者: 小草王道    時間: 13-10-10 07:09     標題: 引用:再試下葵盛東同青衣既信義會天恩 +

再試下葵盛東同青衣既信義會天恩
我打去問問先

作者: BKVIP    時間: 13-10-10 15:01     標題: 回覆:就快被主流幼稚園趕走

搵s位暫托,下午再私人密集.  找一些社福機構有為特殊兒童開辦的興趣班和訓練班。不要浪費時間了。

作者: 小草王道    時間: 13-10-10 15:22

BKVIP 發表於 13-10-10 15:01
搵s位暫托,下午再私人密集.  找一些社福機構有為特殊兒童開辦的興趣班和訓練班。不要浪費時間了。
搵左啦, 2歲時已經返緊 s位暫託, 返左幾個月後, 因為新學期, s位要睇緊d新生 , 所以無再比我地返

9月中已經打左電話返去, 講左阿仔既情況, 而家一星期比阿仔返2天半

我仔已經返緊2間既訓練堂了,
  ...

作者: Big-Mouth    時間: 13-10-11 13:49

針灸都可以試吓
作者: 小草王道    時間: 13-10-12 06:56     標題: 引用:針灸都可以試吓

原帖由 Big-Mouth 於 13-10-11 發表
針灸都可以試吓
佢郁過不停,點針打暈佢就易

作者: bearclub    時間: 13-10-12 08:18     標題: 回覆:就快被主流幼稚園趕走

我覺得你排s位,即係普通幼稚園唔適合佢,無謂浪費佢時間,快點報私人s位啦!如果經濟有困難,好多都有減免。就算要$8000,都要讀啦,錢大不了再搵過,黃金時間過咗就無。。

作者: shuna    時間: 13-10-12 12:14     標題: 回覆:就快被主流幼稚園趕走

非常同意, 普通幼稚園都唔適合佢, 勉強只會浪費時間同金錢, 又令個仔有唔好既記憶, 佢係咪自閉症?上私人堂或半天密集班會更有進步, 如果經濟困難就同主任傾下, 有唔同基金可資助, 如果只係覺得貴就幫你唔倒, 5歲前幫到個仔幾多得幾多, 過左想幫都冇用, 佢而家既歲數係進行最快既時期, 之後同同齡既差距會更大, 想追都未必追倒, 1年後好彩入到s位,讀1年便做升小學評估決定 讀返普通小學定特殊學校, 唔好彩等2年先入到s位, 讀2個月就評估, 你個仔冇乜時間架咋。

作者: KIKI678    時間: 13-10-12 22:53     標題: 引用:非常同意,+普通幼稚園都唔適合佢,+勉強只會

原帖由 shuna 於 13-10-12 發表
非常同意, 普通幼稚園都唔適合佢, 勉強只會浪費時間同金錢, 又令個仔有唔好既記憶, 佢係咪自閉症?上私人堂 ...
世事無絕對,s位要等兩年,未等到唔系個個家庭都比都私人s位果大筆錢。
其實系城市的某些毫不起眼的吊腳位,系有可能包容我地小朋友的愛心學校…… 未等到s位 或 剛由s位出番嚟 都可以去果度落腳……

作者: KIKI678    時間: 13-10-12 22:59     標題: 回覆:KIKI678 的帖子

仲有小康之家 夾心階層系好慘,供樓,養家去咗大部份收入,但因有樓 & 其他資產,過唔到審查……
兩口子份工不上不落,唔穩陣,少一份入息都唔得,無積蓄備用只唔得……
理想 …… 我都想…… 計過度過…… 唔系咁易想……

作者: bearclub    時間: 13-10-13 18:05     標題: 引用:仲有小康之家+夾心階層系好慘,供樓,養家

原帖由 KIKI678 於 13-10-12 發表
仲有小康之家 夾心階層系好慘,供樓,養家去咗大部份收入,但因有樓 & 其他資產,過唔到審查……
兩口子份 ...
我咪係咁囉,咩資助都申請唔到,咁都要讀㗎,$8000/月都要讀架!就算有愛心學校可以包容你,都未必有能力及資源幫你啦!人地密集有個別單對單訓練,人手又多(1:3),我唔明仲有咩要考慮囉。

作者: KIKI678    時間: 13-10-13 21:49     標題: 引用:Quote:原帖由+KIKI678+於+13-10-12+發表仲

原帖由 bearclub 於 13-10-13 發表
我咪係咁囉,咩資助都申請唔到,咁都要讀㗎,$8000/月都要讀架!就算有愛心學校可以包容你,都未必有能力及 ...
我計過自已果盤真系嘔唔出就嘔唔出……

作者: 小草王道    時間: 13-10-14 22:14     標題: 引用:Quote:原帖由+KIKI678+於+13-10-12+發表仲

原帖由 bearclub 於 13-10-13 發表
我咪係咁囉,咩資助都申請唔到,咁都要讀㗎,$8000/月都要讀架!就算有愛心學校可以包容你,都未必有能力及 ...
唔係話嘔就嘔得出。我明白大家都係緊張小朋友.但我真係無8000千可以比佢讀呢。咁我又可以點

作者: 小草王道    時間: 13-10-14 22:16     標題: 引用:非常同意,+普通幼稚園都唔適合佢,+勉強只會

原帖由 shuna 於 13-10-12 發表
非常同意, 普通幼稚園都唔適合佢, 勉強只會浪費時間同金錢, 又令個仔有唔好既記憶, 佢係咪自閉症?上私人堂 ...
已經上緊私人堂。有個別、職業、言語但都係未得。而家學校未趕佢走。不過我考慮緊係咪轉校

作者: 小草王道    時間: 13-10-14 22:17     標題: 引用:Quote:原帖由+shuna+於+13-10-12+發表非常

原帖由 KIKI678 於 13-10-12 發表
世事無絕對,s位要等兩年,未等到唔系個個家庭都比都私人s位果大筆錢。
其實系城市的某些毫不起眼的吊腳位 ...
我個區2間幼兒園都唔包容。唉。我都唔知點。

作者: 小草王道    時間: 13-10-14 22:19     標題: 引用:Quote:原帖由+bearclub+於+13-10-13+發表我

原帖由 KIKI678 於 13-10-13 發表
我計過自已果盤真系嘔唔出就嘔唔出……
我都嘔唔出。為有返住2邊。3日暫託,2日主流。頂住先

作者: shuna    時間: 13-10-16 16:55     標題: 回覆:小草王道 的帖子

http://slp.heephong.org/cht/training/info/autism_and_asperger_syndrome
如果係自閉症, 協康會有2日班, 3日班, 5 日班選擇, 有經濟困難有減費, 可考慮。
如果普通發展遲緩都有呢d班。

作者: bauhiniakan2000    時間: 13-10-16 22:10

11月見精神科求下醫生,睇下醫院比唔比到 D 訓練你.
作者: 小草王道    時間: 13-10-21 06:51     標題: 引用:http://slp.heephong.org/cht/training/inf

原帖由 shuna 於 13-10-16 發表
http://slp.heephong.org/cht/training/info/autism_and_asperger_syndrome
如果係自閉症, 協康會有2日班,  ...
唔得呀。路程遠阿媽頂唔住咁樣2頭走。我唔做野既話。連讀既資格都無

作者: 小草王道    時間: 13-10-21 06:51     標題: 引用:11月見精神科求下醫生,睇下醫院比唔比到+D+

原帖由 bauhiniakan2000 於 13-10-16 發表
11月見精神科求下醫生,睇下醫院比唔比到 D 訓練你.
可以咁樣架

作者: bauhiniakan2000    時間: 13-10-21 10:30

小草王道 發表於 13-10-21 06:51
可以咁樣架

試下喇,最初 cac 唔俾亞仔做語言評估,我求佢地都肯俾.
作者: 小草王道    時間: 13-10-21 20:34     標題: 引用:Quote:小草王道+發表於+13-10-21+06:51+可

原帖由 bauhiniakan2000 於 13-10-21 發表
試下喇,最初 cac 唔俾亞仔做語言評估,我求佢地都肯俾.
好。謝謝你。我會試下

作者: checkylam    時間: 13-10-22 10:42

醫院比 D 訓練, 要有心理準備, 都係要排隊, 唔知等幾耐, 可能快, 可能慢, 不過好過冇,
作者: 小草王道    時間: 13-10-22 17:36     標題: 引用:醫院比+D+訓練,+要有心理準備,+都係要排隊,

原帖由 checkylam 於 13-10-22 發表
醫院比 D 訓練, 要有心理準備, 都係要排隊, 唔知等幾耐, 可能快, 可能慢, 不過好過冇,  ...
又係等

作者: 720cherry    時間: 13-10-29 14:46

回復 shuna 的帖子

咩叫私人暂托位
作者: BKVIP    時間: 13-10-29 16:33     標題: 引用:醫院比+D+訓練,+要有心理準備,+都係要排隊,

原帖由 checkylam 於 13-10-22 發表
醫院比 D 訓練, 要有心理準備, 都係要排隊, 唔知等幾耐, 可能快, 可能慢, 不過好過冇,  ...
係,醫院個d ST 要隔3-4個月先排一堂半小時的ST堂俾我小朋友。如小朋友讀緊s位,佢只包6堂,如讀緊i位就10堂,未排到可能會送多几堂。老實講有=無,隔咁耐,仲要半小時你諗下教得几多嘢,仲要下下去e院上,所以我直情同佢講唔要個位。

作者: shuna    時間: 13-10-30 17:42     標題: 回覆:720cherry 的帖子

冇私人暫托位呢樣野

作者: 芒果米池    時間: 13-10-31 23:50     標題: 引用:Quote:原帖由+bearclub+於+13-10-13+發表我

原帖由 小草王道 於 13-10-14 發表
唔係話嘔就嘔得出。我明白大家都係緊張小朋友.但我真係無8000千可以比佢讀呢。咁我又可以點:pity ...
我情況同你差不多,所以好明白你呀,唔係因為貴而唔去讀,而係讀左,連自己生活搭車都成問題!

我都睇過,要8500,最慘夾心,咩資坐都無,我都好怕學校要我退學呀

作者: 芒果米池    時間: 13-11-1 01:36     標題: 回覆:就快被主流幼稚園趕走

我諗學校唔會咁絶情嘅,向好方面諗先啦,如果真係殺到埋身,為有求下情,再搵社署幫忙,到時或者比係快啲有位都唔定呢,香港政府唔會比小朋友無書讀既,我淨係識得講咋,我都好迷惘,大家都要努力,頂住呀!

作者: 小草王道    時間: 13-11-1 22:54     標題: 引用:我諗學校唔會咁絶情嘅,向好方面諗先啦,如

原帖由 芒果米池 於 13-11-01 發表
我諗學校唔會咁絶情嘅,向好方面諗先啦,如果真係殺到埋身,為有求下情,再搵社署幫忙,到時或者比係快啲有 ...
問左主流。佢唔想我仔退。11月開始比我仔返正常時間。可能係我仔已經返得小時間。11月份只會返7日。希望加左訓練,我仔會更好啦。你都要加油呀

作者: 芒果米池    時間: 13-11-3 12:42     標題: 引用:Quote:原帖由+芒果米池+於+13-11-01+發表我

原帖由 小草王道 於 13-11-01 發表
問左主流。佢唔想我仔退。11月開始比我仔返正常時間。可能係我仔已經返得小時間。11月份只會返7日。希望加 ...
咁都真係好好彩了,唔使周圍去搵學校,不過佢只係返七日,咁其餘嘅時間係咪都帶佢去做訓練治療呢 ?很貴呢!

作者: happybobobaby    時間: 13-11-4 11:31     標題: 引用:Quote:原帖由+Big-Mouth+於+13-10-11+發表

原帖由 小草王道 於 13-10-12 發表
佢郁過不停,點針打暈佢就易
就係多動,用針灸可舒緩不由自主的衝動。起初下針時比較痛,之後感覺好點。

我跟你處境一樣,仔終於兩年後排到s位,現在中心打電話來是告訴我他今日的表現,有咩需要我跟進,不是投訴⋯⋯

我仔針了十個月,不是說自閉症狀消失了,是他的情緒比較穩定下來,加上訓練治療,而且他學習好好多!

作者: 小草王道    時間: 13-11-4 13:51

芒果米池 發表於 13-11-3 12:42
咁都真係好好彩了,唔使周圍去搵學校,不過佢只係返七日,咁其餘嘅時間係咪都帶佢去做訓練治療呢 ?很貴呢 ...

其他時間係s位返暫託, 叫做可以比我媽鬆下, 唔洗咁辛苦,

作者: 小草王道    時間: 13-11-4 13:52

BKVIP 發表於 13-10-29 16:33
係,醫院個d ST 要隔3-4個月先排一堂半小時的ST堂俾我小朋友。如小朋友讀緊s位,佢只包6堂,如讀緊i位就10 ...

咁耐, 半個月先一次咋,

而家政府真係

作者: 芒果米池    時間: 13-11-4 15:15     標題: 引用:Quote:原帖由+checkylam+於+13-10-22+發表

原帖由 BKVIP 於 13-10-29 發表
係,醫院個d ST 要隔3-4個月先排一堂半小時的ST堂俾我小朋友。如小朋友讀緊s位,佢只包6堂,如讀緊i位就10 ...
我暈了基本上小朋友去到醫院呢啲地方,都唔鍾意架啦,實扭到飛天,仲要得半小時,扭扭下,個半小時話咁快就無咗

作者: 芒果米池    時間: 13-11-4 15:17     標題: 引用:Quote:芒果米池+發表於+13-11-3+12:42+咁都

原帖由 小草王道 於 13-11-04 發表
其他時間係s位返暫託, 叫做可以比我媽鬆下, 唔洗咁辛苦,
真係辛苦,我同老公講,不如買咗間樓,攞綜援啦,不如整埋我有精神病有抑鬱症,咁咪唔使煩有錢去俾佢訓練啦。個政府真係痴線

作者: methy    時間: 13-11-4 15:42

回復 芒果米池 的帖子

某程度上都幾同意..收到關愛基金既信..做治療有資助,超平,可惜有入息,無份。

私人訓練..每小時千千聲,個個月萬萬聲..好彩派到s位後.每月只係幾百蚊..終於覺得自己交左咁多年稅,有返d福利。

作者: 小草王道    時間: 13-11-4 18:10     標題: 引用:Quote:原帖由+小草王道+於+13-11-04+發表其

原帖由 芒果米池 於 13-11-04 發表
真係辛苦,我同老公講,不如買咗間樓,攞綜援啦,不如整埋我有精神病有抑鬱症,咁咪唔使煩有錢去俾佢訓練啦 ...
我都想咁講

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5