教育王國

標題: 2014九月升中元朗區家長又齊齊交流 [打印本頁]

作者: 樂消遙    時間: 13-10-29 14:54     標題: 2014九月升中元朗區家長又齊齊交流

各位元朗 mom / dad, 各位準備好未?

屯門今年b1位多過b1生, 唔知元朗情況如何?我阿仔準備選校,想大家也交流吓

作者: jenny200211    時間: 13-10-30 10:25

你好,我個女會直升一條龍中學.....
作者: Rosannaau    時間: 13-10-30 10:55

請問宏信書院,好唔好,會否很辛苦呢?
作者: well_being    時間: 13-10-30 12:43     標題: 引用:請問宏信書院,好唔好,會否很辛苦呢?

原帖由 Rosannaau 於 13-10-30 發表
請問宏信書院,好唔好,會否很辛苦呢?
我個仔今年小六,又係好煩惱點樣去選,又想揾間唔好太多功課。

作者: 樂消遙    時間: 13-10-30 14:07

宏信係直資, 唔會太辛苦, 我有個朋友個仔由傳統學校轉咗入去, 結果成績好咗, 仲話尋回讀書的興趣, 不過我相信要視乎小朋友性格, 如果自律性不足, 讀直資會有風險
作者: silvia_ng    時間: 13-10-31 08:18     標題: 回覆:2014九月升中元朗區家長又齊齊交流

我仔唔係今年升,而家五年級咋。不過我都考慮緊入元朗考中學,而唔留係油尖旺區。希望多啲家長分享下你地打算考咩中學,同埋點解啦,因為我住元朗唔係太耐,唔係好認識呢。

作者: 樂消遙    時間: 13-10-31 11:53     標題: 回覆:silvia_ng 的帖子

咁奇怪?好多人想出去讀,你卻入嚟讀。其實元朗學位不足,好大競爭,小朋友b?我勸你考慮清楚。

作者: 701003    時間: 13-10-31 12:52     標題: 引用:你好,我個女會直升一條龍中學.....

原帖由 jenny200211 於 13-10-30 發表
你好,我個女會直升一條龍中學.....
青年會?耀道?循道衞理?

作者: two2c    時間: 13-10-31 14:32

回復 701003 的帖子

仲有伊小同伊小分, 伍冕端都係一條龍

作者: jenny200211    時間: 13-10-31 21:40

依我個細女既成績估計Band1尾一Band2頭.及經過家庭會議及個女既意願,都係想直上耀道中學。據我觀察知道耀道中學係一間好積極進取及會給小朋友多方面學習既學習,最重要佢既校風非常好..(因為我個大女都係讀耀中的,今年S.5嗱)
作者: hkangel89    時間: 13-11-3 21:39

屯門的情況比元朗好好多。
作者: silvia_ng    時間: 13-11-4 16:53     標題: 引用:咁奇怪?好多人想出去讀,你卻入嚟讀。其實

原帖由 樂消遙 於 13-10-31 發表
咁奇怪?好多人想出去讀,你卻入嚟讀。其實元朗學位不足,好大競爭,小朋友b?我勸你考慮清楚。

...
我仔如按小四成績,應係band 1b.
我地油尖旺網,男仔通常選九龍華仁或聖芳濟書院,但兩間升大學入學率我絕對存疑。其他band 1學校又同外區爭(我發現都幾多人鐘意呢個網的中學,如伊中), 我仔冇乜特異功能,只係英文及數學較突出,咪希望用流利既英文博下係自行一擊即中囉。

作者: MATHEWMA    時間: 13-11-7 08:03     標題: 回覆:silvia_ng 的帖子

九龍的伊中就band 1, 如果在元朗區就只有天水圍的伊中,好像不是全英中,你仔仔有b1 成績,一定要在元朗讀的話,不如試吓鄉中,崇德或信義啦!

作者: silvia_ng    時間: 13-11-7 13:03     標題: 引用:九龍的伊中就band+1,+如果在元朗區就只有天

原帖由 MATHEWMA 於 13-11-07 發表
九龍的伊中就band 1, 如果在元朗區就只有天水圍的伊中,好像不是全英中,你仔仔有b1 成績,一定要在元朗讀 ...
鄉中同崇德都係朋友推介,另外仲有元商。我會去簡介會睇睇高中選科果啲安排,事關呀仔有要求。
相反地,又唔知呀仔quali是否合乎人地要求

作者: hkangel89    時間: 13-11-7 18:23

回復 silvia_ng 的帖子

老實說,祟德和鄉中自行都只收每間小學頭幾名的學生,競爭很大,所以必需有信心自行才兩間都選。其實元朗仍有不少B1中學,如趙中,商中,信義等。也有直資的李兆基也不錯。(今屆狀元學校)

作者: silvia_ng    時間: 13-11-7 20:43     標題: 引用:回復+silvia_ng+的帖子 老實說,祟德和鄉

原帖由 hkangel89 於 13-11-07 發表

老實說,祟德和鄉中自行都只收每間小學頭幾名的學生,競爭很大,所以必需有信心自 ...
yes,...所以我諗我仔小學又唔係元朗,人地都唔識我地學校乜頭乜路,無啦啦走去考,又唔知咩水平,又唔係考得頭,所以都好擔心。因此我希望可以係揾啲入表就有得面試,博面試表現及全港排名囉。

作者: hkangel89    時間: 13-11-7 22:44

以往經驗,崇德入表就有得INT.,但鄉中會選人見。

作者: silvia_ng    時間: 13-11-11 21:02     標題: 引用:回復+silvia_ng+的帖子 以往經驗,崇德入

原帖由 hkangel89 於 13-11-07 發表

以往經驗,崇德入表就有得INT.,但鄉中會選人見。
thanks for your info.  而家真係乜都假,攪掂啲成績先,今次test 啲中文跌到嚇死我!

作者: Rosannaau    時間: 13-11-12 11:46

有無媽咪幫小朋友報咗李兆基呀?難入嗎?
作者: happymamma    時間: 13-11-12 14:11

Rosannaau 發表於 13-11-12 11:46
有無媽咪幫小朋友報咗李兆基呀?難入嗎?
學業成績:中英成績有B, 數成績達A, 常B+, 操行A-以上

作者: Rosannaau    時間: 13-11-12 16:03

如中文、英文、常識 A ,數學 B,操行 B 可以嗎?
作者: 701003    時間: 13-11-12 20:59     標題: 引用:如中文、英文、常識+A+,數學+B,操行+B+可

原帖由 Rosannaau 於 13-11-12 發表
如中文、英文、常識 A ,數學 B,操行 B 可以嗎?
如面試表現正常—必入

作者: 123smile    時間: 13-11-14 11:12     標題: 回覆:2014九月升中元朗區家長又齊齊交流

請問B尾有咩好校風的呢,謝謝你們

作者: 小巫女女    時間: 13-11-16 01:54

不如我俾個網址大家參考下丫,雖然唔肯定係咪最新,但都可以睇下!
http://www.schooland.hk/ss/yuen-long\"\"
作者: 小巫女女    時間: 13-11-16 01:55

我大女今年都係小六,而家又係頭痛緊自行選邊間!
作者: lauanan    時間: 13-11-22 08:57

作者: edu123    時間: 13-11-22 16:56

有參考價直

元朗區2013年升中資訊
http://www.edu-kingdom.com/forum ... amp;fromuid=1153299

作者: LoveChild    時間: 13-11-25 17:10

我都想知, 如果2B2A, 操行B+, 咁李兆基入唔入到?
咁李兆基係直資, 仲可唔可以大抽獎?
作者: babybaby2010    時間: 13-11-25 17:59

LoveChild 發表於 13-11-25 17:10
我都想知, 如果2B2A, 操行B+, 咁李兆基入唔入到?
咁李兆基係直資, 仲可唔可以大抽獎? ...
只可以講有機會

如果李兆基收左, 就冇得再大抽獎架喇

作者: Rosannaau    時間: 13-11-25 18:20

李兆基如3B1A,操行B,有中文,英文作文公開比賽獎,有校
際朗誦及鋼琴,有校內運動獎,有賣旗,有校長推薦信,機會大嗎
作者: 123smile    時間: 13-11-26 01:38     標題: 回覆:2014九月升中元朗區家長又齊齊交流

請問現階段需要準備portfolio 面試的嗎? 謝謝大家,

作者: 123smile    時間: 13-11-26 01:39     標題: 回覆:2014九月升中元朗區家長又齊齊交流

我甚麼也未準備,今次英文又係c, 想死

作者: 樂消遙    時間: 13-11-26 11:38     標題: 回覆:2014九月升中元朗區家長又齊齊交流

李兆基咁高要求?只係今年出咗狀元之喎

作者: amychoi    時間: 13-11-27 07:39     標題: 引用:李兆基咁高要求?只係今年出咗狀元之喎 +

原帖由 樂消遙 於 13-11-26 發表
入學要求只是中英數達B, 操行就好似係B+, 網址有寫的。

作者: LLMUMMY    時間: 13-11-27 09:33

樂消遙 發表於 13-11-26 11:38
因為出左一個狀元, 學校突然出名, 亦希望值此吸引多d好學生, 提高水平, 這是人之常情

不要給"狀元"元字所吸引, 狀扁亦不少

讀直資, 學生自律性一定要好強好強, 否則 會好辛苦

作者: KCWO    時間: 13-11-27 11:05

回覆 LLMUMMY 的帖子

讀直資,自律性要好強,是否因為少功課?
作者: amychoi    時間: 13-11-27 13:23     標題: 引用:Quote:樂消遙+發表於+13-11-26+11:38+李兆

原帖由 LLMUMMY 於 13-11-27 發表
因為出左一個狀元, 學校突然出名, 亦希望值此吸引多d好學生, 提高水平, 這是人之常情

不要給"狀元"元字所 ...
請問妳的小朋友好似已畢業嗎?

作者: camey2000    時間: 13-11-28 10:10

我囡囡B1無跟升一條龍中學,暫時心水基元基朗,哥哥就讀盧中,但囡囡喜愛活動,所以唔揀.

因為未睇到各校DSE成績,所以未決定那間
作者: 樂消遙    時間: 13-12-1 20:51     標題: 回覆:2014九月升中元朗區家長又齊齊交流

剛剛聽完盧中簡介會,同心中所想好大距離,有冇學生家長分享吓?

作者: AnnLok    時間: 13-12-2 11:07

我都想知.
作者: 701003    時間: 13-12-2 13:07     標題: 引用:剛剛聽完盧中簡介會,同心中所想好大距離,

原帖由 樂消遙 於 13-12-01 發表
剛剛聽完盧中簡介會,同心中所想好大距離,有冇學生家長分享吓?
盧中俾我ge印象—校規嚴、重學業、拨尖有餘、補底不足!書生格肯刨書的小朋友適合

作者: KaKwanc    時間: 13-12-2 15:58

請問裘錦秋和張煊昌是Band幾呢? 校風如何?
作者: 701003    時間: 13-12-2 21:56     標題: 引用:請問裘錦秋和張煊昌是Band幾呢?+校風如何?

原帖由 KaKwanc 於 13-12-02 發表
張中band 2b裘中band 2c-3a

作者: bobo    時間: 13-12-2 22:53

回覆 701003 的帖子

可以評價下商中嗎? 我上網頁睇過, 佢好似較著重數學, 其他活動也不是太出色, 如數學上無咩獎, 是否面試比較無著數呢? 謝謝
作者: 701003    時間: 13-12-3 00:48     標題: 引用:回覆+701003+的帖子 可以評價下商中嗎?+我

原帖由 bobo 於 13-12-02 發表

可以評價下商中嗎? 我上網頁睇過, 佢好似較著重數學, 其他活動也不是太出色, 如數學上 ...
商中公開試成績穩定,唔使猛谷上位!但有一批老師退休或快退休,有少少青黃不接的情況!收生8成以上都係band 1,邊緣人只有靠運等統一派位啦!個人覺得數理方面有潛質,獨立愛思考的小朋友較適合入商中!

作者: bobo    時間: 13-12-3 11:02

很感謝你的分析, 因為細仔要選校了, 他成績是全級12, 全A(除左音樂外),  操行6年也是A, 所以想選崇德 (哥哥在讀) 同商中, 本來是崇德搭盧中 (揀盧中是覺得呢間學校不太摧谷), 但朋友叫我搏下商中, 所以現在心大心細, 仍未決定, 未知有何高見?
作者: 701003    時間: 13-12-3 12:51     標題: 引用:回覆+701003+的帖子 很感謝你的分析,+因為

原帖由 bobo 於 13-12-03 發表

很感謝你的分析, 因為細仔要選校了, 他成績是全級12, 全A(除左音樂外),  操行6年也是A ...
第一祟德,二商中要搏就搏到盡!穩陣就一商中,二白約瀚/基元

作者: KCWO    時間: 13-12-3 14:14

請問信義如何?有冇分精英班?
作者: 701003    時間: 13-12-3 14:28     標題: 引用:回覆+701003+的帖子 請問信義如何?有冇分

原帖由 KCWO 於 13-12-03 發表

請問信義如何?有冇分精英班?
無分精英班,有普通話班信義前幾年高調冒起,吸引好多band 1生入讀,近期已漸漸調節,band 1來說,初中會比較舒服,高中壓力漸升!天水圍中學潛力無限!如果心頭不高,穩穩定定,信義係好選擇,班多收生自然比例高,唔想出元朗爭崩頭,band 1生留在天水圍更易出頭

作者: KaKwanc    時間: 13-12-3 15:14

701003 發表於 13-12-2 21:56
張中band 2b裘中band 2c-3a

Thanks a lot!
作者: tiantiangood    時間: 13-12-3 21:31

bobo 發表於 13-12-2 22:53

可以評價下商中嗎? 我上網頁睇過, 佢好似較著重數學, 其他活動也不是太出色, 如數學上 ...

反正是博,如果我是你,自行會去盡D,1.祟德,2.信義 或趙中,如果保守些,白約翰,基元也不錯。但他們真的收了你,你是否接受。
溫馨提示:本星期六是崇德的資訊日。
.

作者: sosandyso    時間: 13-12-10 20:19

作者: hkangel89    時間: 13-12-10 20:40

回覆 sosandyso 的帖子

自行只有四十個位,競爭真的很大,但唔好唔記得,大抽獎有18個位留給天天小學,著數好多。

作者: wing~    時間: 13-12-10 22:33

想請教一下商中同盧中邊間好D??我身邊的朋友選基元伯約X多,係咪全A先有機會自行祟德?

作者: hkangel89    時間: 13-12-10 23:13

白約翰老師關心學生,而近年公開試成績不錯,祟德申請的便可面試,但成績操行為主,聽說今年資訊日很多人,相信競爭也大。
作者: 小小婦人    時間: 13-12-11 11:25

大家好, 我仔仔都係今年小六, 但佢成績麻麻, 想揀band 2尾至 band 3學校, 你地有咩見議?
作者: camey2000    時間: 13-12-11 16:23

701003 發表於 13-12-2 13:07
盧中俾我ge印象—校規嚴、重學業、拨尖有餘、補底不足!書生格肯刨書的小朋友適合

...
你既印象完全正確,我囝囝初中時比較活躍多言,被老師印象為唔聽話學生
作者: camey2000    時間: 13-12-11 16:36

KaKwanc 發表於 13-12-2 15:58
我囡讀裘錦秋F2,只收B1尾B2學生,今年DSE 考成績都很好,校風都好嚴,F3先可以出外食LUNCH,老師都很留意學生言行成績

張煊昌B2中,以前天瑞返工,常見到幾個學生在輕鐵事無忌憚講粗口,校服不整齊感覺校風不好

作者: LLMUMMY    時間: 13-12-11 19:08

回覆 camey2000 的帖子

我朋友都讀裘錦秋,  佢都話校風好嚴, 今年DSE成續
作者: bobo    時間: 13-12-11 21:13

回覆 tiantiangood 的帖子

我就係想自行搏D, 學校評亞仔係 1A尾1B頭, 所以我自行多數係崇德拖商中(因個人唔太LIKE 趙中),  到統一先將盧中放第二位, 本來我自行都有考慮過基元, 但聽講基元都幾多功課, 仲谷過崇德, 我怕亞仔頂唔順, 其實商中我都唔係有好大把握架, 因佢太著重數, 雖則我仔數都係A, 但面試無奧數獎會無咩著數, 而對外比賽及活動, 商中除左數外, 都無咩突出, 即係話其他課外活動佢地好似唔多推動, 入去真係 齋讀書, 我仔玩開英詩朗誦同英劇, 如去到商中就未必可以再有機會再延續, 所以我現在仍有10%考慮中
作者: 701003    時間: 13-12-11 21:21     標題: 引用:回覆+tiantiangood+的帖子 我就係想自行搏

原帖由 bobo 於 13-12-11 發表

我就係想自行搏D, 學校評亞仔係 1A尾1B頭, 所以我自行多數係崇德拖商中(因個人 ...
band 1尾,自行崇德、商中注定浪費彈藥純粹試一次入崇德面試無意義!咁搏法,不如谷行小朋友,考好最後呈分試,搏大抽獎,搏叩門好過啦!仲有,基元功課適中,平均三兩樣,都叫多?

作者: 701003    時間: 13-12-11 21:24     標題: 引用:Quote:原帖由+bobo+於+13-12-11+發表回覆+t

原帖由 701003 於 13-12-11 發表
band 1尾,自行崇德、商中注定浪費彈藥純粹試一次入崇德面試無意義!咁搏法,不如谷行小朋 ...
點解唔試屯門四大天王?自行崇德第一,第二揀屯門天王

作者: bobo    時間: 13-12-11 22:05

NOT BAND 1尾, 係BAND 1A尾呀, BAND 1 唔係分ABC 咩? 嘻嘻, 我有朋友個仔今年 FORM 1, 佢話基元好多功課, 佢晚晚做到好夜喎, 補習班MISS 都話基元多功課過崇德, 崇德都唔係成日布功課做
作者: bobo    時間: 13-12-11 22:10

嘩, 四大天王佢邊讀得到呀, 同埋我唔想去第二區, 搭車出出入入晒時間 MA, 係返元朗, 朝早派信(車返學)一車就搞掂
作者: tiantiangood    時間: 13-12-11 22:11

回覆 bobo 的帖子

你的大仔讀祟德,崇德的要求你相十分清楚,老生常談,自行要選自己喜歡的學校,入了不會呻笨的,否則不如等大抽獎。如果是B1頭至中,科科A,選祟德也合理,因也有些人不喜歡崇德的,例如有很多人喜歡鄉中,故不一定要全級頭三名才有資格,我的小朋友當年也不是全級五名之內。

作者: bobo    時間: 13-12-11 22:16

對, 頭幾名都未必人人揀崇德, 好多人都係鄉中趙中先, 我大仔都唔係頭果 D 名次入崇德嘅, 佢一定係攪珠入嘅, 所以我覺得細仔以現在成績, 如果面試不太差, 都應該有D 機啩, 仲想問多樣野, 之前崇德搞左次英詩朗誦賽, 我仔係佢果組內拎左冠軍, 填表填埋落去, 唔知希無著數D呢?

作者: tiantiangood    時間: 13-12-11 22:20

一定有著數,崇德好有人情味也好睇你是否真的LIKE佢學校,自行冇揀,叩門機會也大減。
作者: bobo    時間: 13-12-11 22:39

崇德會有叩門位嗎? 因我要有所準備. 知邊間有叩門位, 做定FILE
作者: tiantiangood    時間: 13-12-11 22:52

校長在資訊日話今年冇叩門位,唔知是否真的没有,但舊年仲有,而且派表時會問自行有冇報崇德。
作者: hkangel89    時間: 13-12-11 23:03

回覆 bobo 的帖子

科科A,唔洗叩門卦崇德啱唔啱你個仔,可能你清楚過天天GOOD

作者: bobo    時間: 13-12-12 17:47

回覆 hkangel89 的帖子

咬呀, 好難講架, 元朗英中位唔夠, 如果自行佢唔得, 統一我係會將崇德放第一, 但都唔擔保一定入喎, 我舊年有朋友個仔全級考12派入元中呀, 雖然元中都係英中, 但比你, 當時會去叩門嗎? 所以好難講, 都係要兩手準備, 要先知道邊D學校有叩門位準備定先
作者: heung522    時間: 13-12-12 19:25

我舊年貪方便返學, 自行,甲部,乙部都選趙聿修, 將元朗band1學校放最前, 天水圍中學放6-8位, 最後大抽獎抽了第7位 --- 信義! 都唔錯 !
作者: tiantiangood    時間: 13-12-12 20:57

bobo 發表於 13-12-12 17:47
回覆 hkangel89 的帖子

咬呀, 好難講架, 元朗英中位唔夠, 如果自行佢唔得, 統一我係會將崇德放第一, 但都 ...
崇德粉絲

作者: sosandyso    時間: 13-12-13 13:57

作者: sosandyso    時間: 13-12-13 14:01

作者: hkangel89    時間: 13-12-14 00:09

數字上是著數D,但大部份B1學生都會湧去四大,其次是馬中,田中,兩間官中等。問題是:1.是否只要是B1學校,你不介意小朋友遠D讀。2.每間B1學校自行學位仍是僧多粥少,假設平均每間有二百到三百人申請,競爭仍是激烈。

作者: LoveChild    時間: 13-12-14 08:05

hkangel89 發表於 13-12-14 00:09

數字上是著數D,但大部份B1學生都會湧去四大,其次是馬中,田中,兩間官中等。問題 ...

想問什麼是四大?
作者: hkangel89    時間: 13-12-14 09:38

升中江湖上稱梁銶琚、陳瑞芝、百週年、董玉娣為屯門中學的四大天王。
作者: 123smile    時間: 13-12-14 10:08     標題: 回覆:2014九月升中元朗區家長又齊齊交流

請問自行應該未必有得interview ...我應該自行報番穩打穩扎學校定博間好學校呢?因我仔觀校後好鍾意,但成績未得,但都總算是band2組別,我很煩,謝謝大家

作者: tiantiangood    時間: 13-12-14 11:39

回覆 123smile 的帖子

如果穏打穏紥的已是心儀中学,當然好,否則可考慮博好一些,没絕對的,視乎自己的取向,今天裘錦秋有升中講座,如对此校有兴趣,可去看看
作者: bobo    時間: 13-12-14 22:53

其實又唔算係粉絲, 咁崇德各方面評價都正面, 有成績有活動, 功課唔算多, 加上亞哥在讀, 我揀第一是理所當然吧, 自問我仔鄉中無本事讀啦, 崇德都唔知讀唔讀得掂架, 不過點都要揀架啦, 咁自行揀得佢, 純一都應該會揀佢放第一
作者: hkangel89    時間: 13-12-15 20:31

GOOD CHOICE
作者: BoBoChau    時間: 13-12-16 10:56

我囝囝5級第一次呈分band 1尾 band 2頭,但第二次呈分跌咗落去,依加係屬於band 2
想問一問

我第二個選擇
鄧佩瓊 vs 元公中

請問大家俾個意見
作者: 樂消遙    時間: 13-12-16 13:00

回覆 BoBoChau 的帖子

元中唔係b1中,同盧幹庭差不多嗎?佢係元朗5大主流學校喎,時而勢易得咁快?
作者: wing~    時間: 13-12-16 17:22

BoBoChau 發表於 13-12-16 10:56
我囝囝5級第一次呈分band 1尾 band 2頭,但第二次呈分跌咗落去,依加係屬於band 2
想問一問
我會選鄧佩瓊,咁你第一選擇邊間??
作者: hkangel89    時間: 13-12-16 22:07

樂消遙 發表於 13-12-16 13:00
回覆 BoBoChau 的帖子

元中唔係b1中,同盧幹庭差不多嗎?佢係元朗5大主流學校喎,時而勢易得咁快? ...
請問邊五大主流學校?

作者: 701003    時間: 13-12-16 22:17     標題: 引用:我囝囝5級第一次呈分band+1尾+band+2頭,但

原帖由 BoBoChau 於 13-12-16 發表
想問一問
元中已升返band 1c,而且校風比TPK好好多band 2仲有頂頭大熱的基朗!天水圍band 2都有好多好選擇!

作者: BoBoChau    時間: 13-12-17 10:02

wing~ 發表於 13-12-16 17:22
我會選鄧佩瓊,咁你第一選擇邊間??
我會進取些選擇基元

作者: BoBoChau    時間: 13-12-17 10:06

hkangel89 發表於 13-12-16 22:07
請問邊五大主流學校?
我猜一猜 有錯請各媽咪補充

鄉中 趙中 崇德 商中  元中

作者: BoBoChau    時間: 13-12-17 10:10

701003 發表於 13-12-16 22:17
元中已升返band 1c,而且校風比TPK好好多band 2仲有頂頭大熱的基朗!天水圍band 2都有好多好選擇!

...
小朋友係元朗讀小學,對於天水圍中學我有向主任查詢過,但都是不太熟識,
請問可有band 2 中學提議 thx

作者: Rosannaau    時間: 13-12-17 11:52

羅桂祥,翁祐,裘錦秋,張煊昌都係Band 2
作者: zhuzhu    時間: 13-12-17 12:36

其實元朗中學banding可以從HKDSE2013 results 略知一二.
20133322%入U%U+AssEng4Chi4Maths4LS4

YL SungTak

90%

54%

73.4

鄉中

82%

55%

84%

62.6

趙聿修

47%

元朗信義

71%

48%

36.2

Lee Shau Kee

63%

38%

72%

54%

商會

盧幹庭2012

61%

白約翰

82%

基元

58%

26%

天水伊舊

47%

羅桂祥

41%

21%

YL 公立

18%

鄧佩瓊2012

20%

10%

基朗

42%

12%

天水青年會

30%

天官No data

翁佑6%

88(L2)

作者: 小蜜蜂BB    時間: 13-12-17 14:10

李兆基是不是b1
作者: zhuzhu    時間: 13-12-17 14:40

小蜜蜂BB 發表於 13-12-17 14:10
李兆基是不是b1
李兆基以前收Band2多, 但出來成績比收band 1的好. 李兆基變band one 是遲早的事 ,
反觀元中收band one, 卻只交出band 2成績!

作者: 小蜜蜂BB    時間: 13-12-17 15:02

回覆 zhuzhu 的帖子

Thank you!
作者: hkangel89    時間: 13-12-18 00:01

zhuzhu 發表於 13-12-17 12:36
其實元朗中學banding可以從HKDSE2013 results 略知一二.
好有心機,THX

作者: well_being    時間: 13-12-18 15:28

想請問裘錦秋校風如何?
作者: wing~    時間: 13-12-18 22:33

可以分享吓Band2邊間校風比較好?
作者: camey2000    時間: 13-12-19 11:12

回覆 well_being 的帖子

我囡囡讀緊校風都好嚴
作者: KaKwanc    時間: 13-12-19 14:56

回覆 camey2000 的帖子

校風好重要,我囡囡自行好大機會選裘中。但因佢唐姐就讀張中F4,佢都好入讀。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5