教育王國

標題: 普教中有無後遺症? [打印本頁]

作者: vailon    時間: 13-11-30 22:10     標題: 普教中有無後遺症?

我擔心普教中, 怕細路仔過一後時間
只識用普通話讀中文字, 唔識廣東音.
將來佢睇書腦入面都係用普通話運作.
作者: 1234ats    時間: 13-12-1 09:52

很多广东省学生都有这个问题。
以前香港只用广东话上课,学生也经常读错字。现在如果用普通话上课,广东话发音肯定受影响。
我建议学校如用普通话教中文,所有生字老师也必需同时用广东话教一次。但似乎很少学校注意这问题。
作者: bebeyan    時間: 13-12-1 10:19     標題: 回覆:普教中有無後遺症

我囡沒有問题,小一至小四也是普教中,常。廣,普也懂。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 13-12-1 10:42     標題: 回覆:普教中有無後遺症

我仔都沒問題,睇吓你地平時在家用咩為母語啫,如果一直用廣東話溝通,冇可能學左普通話就唔識。

作者: Yanamami    時間: 13-12-1 10:55

過份擔心。小朋友每天接觸邊個語言/方言時間多d?我女由K1已喺普教中,到而家作文有時仲見到口語!:;pppp:
作者: ANChan59    時間: 13-12-1 11:00     標題: 回覆:普教中有無後遺症?

後遺症是普通話好好

作者: Bluegene    時間: 13-12-1 11:20

回覆 vailon 的帖子

視乎學校幾多年級開始普教中. 若一年級開始, 到P3 TSA 中文朗讀會有 D 問題. 學校可能每週補多堂廣東話去學番 d 字點讀. 或者要留意下識唔識讀 . 另外上咗中學, 若不是普教中, 又可能廢咗一半武功.
作者: Laputa    時間: 13-12-1 12:15

從小學普通話是想學生有良好語境去運用和熟習, 希望長大時可以用普通話流利應對, 不是只看著TSA 和中學
作者: serinac    時間: 13-12-1 13:45     標題: 引用:我擔心普教中,+怕細路仔過一後時間只識用普

原帖由 vailon 於 13-11-30 發表
將來佢睇書腦入面都係用普通話運作. ...
我恨都恨唔到小囡可用普通話思考,即使老師説她的普通話幾👌....

作者: elizatyy    時間: 13-12-1 16:22

My son has learnt PTH since KG and he is now studying in bi-lingual school which is teaching Chinese purely in PTH.  He feels more comfortable and studies better in PTH when reading Chinese.  The "bad" side-effect is, I need to improve my own PTH in order to help him in dictation revision.
作者: HKTHK    時間: 13-12-1 22:20

回覆 elizatyy 的帖子

I also needed to improve my PTH in order to read to them
作者: 1234ats    時間: 13-12-2 11:39

我不反对普教中,我估计大部分香港普教中的学生会用广东话思考和阅读。

无论普教中或粤教中,目的也是希望学生能学好中文、普通话与粤语。
我是大力提倡中文课无论普教粤教,所有生字的普粤音都应该同时教。
中文科每课课文生字只不过十来个,多教几个读音用不了多少时间,但我没听过有学校这样做。

没有普教中之前,一些日常口语不常用的生字的粤音也经常有人读错。如果普教中学校不教生字的粤音,学生便缺乏一个正规渠道学习粤音,香港的粤语很快便不伦不类。语言需要承传发展,没有承传便会自然没落。

我怀疑香港有多少家长会关注(或介意)子女将粗糙读成粗造,造诣读成造指,或将褫夺读成递夺。
香港人可以用粤语念诗,台湾很多人可以用台语唸诗,但国内除了粤语地区外,在大部分非普通话语系的地区包括福建,浙江,客家等等,55岁以下的人基本不能用家乡话唸诗读报。现在连上海话也备受威胁。

香港中学中文课本每课的生字都有普通话和粤语拼音,这是好事。香港学校都会教bopomofo,但很少学生能掌握粤语
九个声调,学生单看粤语拼音也不识发音,最后变成有边读边。我们社会对粤语的轻视可见一斑。

学好普通话固然重要,但保持好粤语文化也是我们的责任,我们自己轻视粤语,其他人没有义务替我们保存发展。

作者: hin080908    時間: 13-12-2 11:55

作者: akys    時間: 13-12-2 12:14

暫時發覺除了聽及發音好一點外,沒有什麼特別,作文不見特別好,反而用了很多我們不常用的字詞。我覺得除了像ISF,IS等學校全用普通話取代粵語外,一般普教中效果並不如大部分人想得那麼好,但要讀多一樣。
作者: HKTHK    時間: 13-12-2 13:05

回覆 1234ats 的帖子

Definitely agree on Cantonese. How many people know Catonese pinyin?  And if not, how can you learn the pronoun inaction of a new word?  It is also very difficult to look for Cantonese dictionary with pinyin online.
作者: vailon    時間: 13-12-2 13:29

akys 發表於 13-12-2 12:14
暫時發覺除了聽及發音好一點外,沒有什麼特別,作文不見特別好,反而用了很多我們不常用的字詞。我覺得除了 ...
"用了很多我們不常用的字詞"

這就是其中一點我不喜歡的,
自己家裡的孩子變成了不像香港人.

作者: vailon    時間: 13-12-2 13:34

1234ats 發表於 13-12-2 11:39
我不反对普教中,我估计大部分香港普教中的学生会用广东话思考和阅读。

无论普教中或粤教中,目的也是希望 ...

同意, 但香港很少人會深入理解其利弊,
多數只從小朋友學懂普通話, 方便將來北上發展
這角度去想.

我早參加了聖雅各小學的入學講座,
其校長說"普教中"是田北辰先生在語
常會提倡的, 但沒有科學數據證明
對小朋友學習中文有幫助.

但他們應家長要求, 每級也開設了
一班"普教中", 但一定要是中文科
優異生才可被編到這一班.

作者: anna59    時間: 13-12-2 13:59

普教中除左可以令小朋友學多一種語言之外, 根本對學中文冇乜幫助, 除非個學生本身中文程度好好, 否則, 如果比我再選擇, 我會選廣東話教中文, 因為現在學生學既中文實在太深, 尢其上左小五之後,已經學緊中學既野
作者: vailon    時間: 13-12-2 18:16

anna59 發表於 13-12-2 13:59
普教中除左可以令小朋友學多一種語言之外, 根本對學中文冇乜幫助, 除非個學生本身中文程度好好, 否則, 如果 ...

假設香港人母語係廣東話

97前用英文教學, 後來改左用母語, 話學生易吸收啲
搞搞下改埋用普通話教,即係又用返非母語.

只不過非母語由英語變左普通話.

香港教育真係榻糊塗

作者: skkeung    時間: 13-12-2 19:39     標題: 引用:Quote:anna59+發表於+13-12-2+13:59+普教中

原帖由 vailon 於 13-12-02 發表
假設香港人母語係廣東話

97前用英文教學, 後來改左用母語, 話學生易吸收啲
香港光輝不斷暗淡,每人話香港教育用了母語有關!那麼中國又不是用英文,為何中國的競爭力不斷上升?我們以識英文為榮,睇不超大陸人!中國强大只有曰本人、美國人及香港人不高興!

作者: vailon    時間: 13-12-2 19:50

skkeung 發表於 13-12-2 19:39
香港光輝不斷暗淡,每人話香港教育用了母語有關!那麼中國又不是用英文,為何中國的競爭力不斷上升?我們以 ...

我擔心緊學普通話同平時用廝東話溝通有無衝突,
又關中國國力咩事?
你意思係香港學校普教中係同中國國力有關
而唔係按小朋友的利益作考慮?

作者: awah112    時間: 13-12-2 19:55     標題: 回覆:普教中有無後遺症

作者: skkeung    時間: 13-12-3 07:23     標題: 引用:+本帖最後由+vailon+於+13-12-2+19:52+編輯

原帖由 vailon 於 13-12-02 發表
唉!你為什麼要學普通話?咪因中國強大!若非洲岡果強大,你就會要求小朋友學非洲語!對否?

作者: homamama    時間: 13-12-3 11:32

我仔小學試左2年全校普教中, 今年開始1-4年級取消左, 只用於5.6年級.
作者: vailon    時間: 13-12-3 16:18

homamama 發表於 13-12-3 11:32
我仔小學試左2年全校普教中, 今年開始1-4年級取消左, 只用於5.6年級.

有無講原因?

作者: chymama2    時間: 13-12-4 23:04     標題: 引用:+本帖最後由+1234ats+於+13-12-2+11:44+編

原帖由 1234ats 於 13-12-02 發表

我不反对普教中,我估计大部分香港普教中的学生会用广东话思 ...

作者: chymama2    時間: 13-12-4 23:11     標題: 回覆:普教中有無後遺症

有個朋友過來人,個仔讀小學全普教中,平日日常溝通無問題,以為無事,但對住份報紙叫佢讀,佢就只係識讀普通話.唔識用廣東話。

作者: coco_lam725    時間: 13-12-5 00:46     標題: 回覆:普教中有無後遺症

作者: bebeyan    時間: 13-12-5 18:58     標題: 回覆:普教中有無後遺症

我囡也雙語也可。學校普通話教中,常。回家我用廣東語同她温書,默書,看圖書,因為我也不會普通話。她現在是很流利普通話,是我的小老師。

作者: 786    時間: 13-12-5 20:38     標題: 引用:我擔心普教中,+怕細路仔過一後時間只識用普

你太妃人憂天了。擔心小朋友要你幫忙用普通話默書,你說得唔正,他要求你用廣東話讀出好過啦。

作者: huba    時間: 13-12-5 21:31     標題: 引用:回覆+elizatyy+的帖子 I+also+needed+to+i

原帖由 HKTHK 於 13-12-01 發表
回覆 elizatyy 的帖子

I also needed to improve my PTH in order to read to them
幫阿仔默詞語時,我用廣東話先讀,然後請阿仔用普通話讀完至寫。

作者: HKTHK    時間: 13-12-5 21:35

回覆 huba 的帖子

You are hard working!  I am lazy and don't help them with dictation
作者: hadwinboy    時間: 13-12-5 23:09     標題: 引用:我擔心普教中,+怕細路仔過一後時間只識用普

我有擔心過(因我母親教中文她提醒我要留意此問題),所以每篇課文我要我仔以普通話及粵語朗讀,平時每晚講故仔時段我只會用粵語。但近排我仔有另一個問題,便是講一句說話中間突然會加插了一個字普通話,例如你快啲"己"我啦..

作者: vailon    時間: 13-12-8 23:23

hadwinboy 發表於 13-12-5 23:09
我有擔心過(因我母親教中文她提醒我要留意此問題),所以每篇課文我要我仔以普通話及粵語朗讀,平時每晚講故 ...

唉,就係驚呢樣。

如果真係讀普教中學校,我都一定會每日用廣東話讀報紙比我聽。

作者: CrabPincers    時間: 13-12-9 09:20     標題: 回覆:普教中有無後遺症

呢度讚成用普教中的家長,我其實想知,有幾多個小朋友已經上中學高中?即係要預備考dse?

作者: vailon    時間: 13-12-9 17:27

CrabPincers 發表於 13-12-9 09:20
呢度讚成用普教中的家長,我其實想知,有幾多個小朋友已經上中學高中?即係要預備考dse?

...

係咪驚Oral有問題?

作者: vailon    時間: 13-12-9 17:30

hadwinboy 發表於 13-12-5 23:09
我有擔心過(因我母親教中文她提醒我要留意此問題),所以每篇課文我要我仔以普通話及粵語朗讀,平時每晚講故 ...

係咪普教中既學校, 多數常識科都係用埋普通話?

作者: Charlotte_mom    時間: 13-12-9 18:37

CrabPincers 發表於 13-12-9 09:20

...

我女S2, 我知學校DSE會轉用廣東話考
作者: Charlotte_mom    時間: 13-12-9 18:37

vailon 發表於 13-12-9 17:30

我仔果間唔係, 不過唔介意採用普通話人去教其他科目
作者: bebeyan    時間: 13-12-9 18:38     標題: 回覆:vailon 的帖子

我囡係的,常識,中文上堂全是全普通對答。

作者: tws2010    時間: 13-12-9 21:04

Be careful.  My colleagu takes the PTH exam.  She said the examiner told her a lot of teachers take the same exam but they just need to have a pass but in fact they are not good in PTH.  Even my kid said his PTH teacher could not pronounce the word correctly

Personally, I don’t prefer teaching in PTH。  Cantonese are more close to the language in the ancient times。
作者: vailon    時間: 13-12-9 22:53

tws2010 發表於 13-12-9 21:04
Be careful.  My colleagu takes the PTH exam.  She said the examiner told her a lot of teachers take  ...

我都唔喜歡普教中,怕個仔成個思維方式,寫作邏輯會變左大陸人咁。
但無奈我手上唯一一間揸手私校係用普教中。

作者: Laputa    時間: 13-12-9 23:01

vailon 發表於 13-12-9 22:53
我都唔喜歡普教中,怕個仔成個思維方式,寫作邏輯會變左大陸人咁。
但無奈我手上唯一一間揸手私校係用普教 ...
Vailon,apply your theory to learning English, then student who study English would have "English thinking" and writting logic?

作者: HKTHK    時間: 13-12-10 02:54

Since when is the language of instruction equal to the way of thinking?  I don't see the connection
作者: conniewktang    時間: 13-12-10 07:24     標題: 回覆:tws2010 的帖子

唔好話小學老師有PTH發音唔好嘅中文老師,中學也不少!他們備課時唔知備中文內容先定普通話字讀音先,好多PTH叻的小朋友都知老師發音不正確,唔知嘅就學錯PTH讀音,都幾弊嫁,用PTH教中文老師表達得唔係咁好,講唔明,而家長又未必知,唔係個個中文老師都係PTH叻!

作者: WingBB-222    時間: 13-12-10 10:19     標題: 引用:+本帖最後由+1234ats+於+13-12-2+11:44+編

原帖由 1234ats 於 13-12-02 發表

我不反对普教中,我估计大部分香港普教中的学生会用广东话思 ...
非常贊同 1234ats 的意見!

其實大多普教中的小學都是為了迎合家長的要求而開辦的。
我想最大的隱憂是大部分中學 DSE 會用回廣東話,所以DSE中文口試

曾經去過一間普教中小學入學面試時,與當值的普通話大使用普通話交談,他的普通話並不流暢,很多時候他要停一停、想一想,怎樣用普通話表達。。。。普通話成為了我們溝通的障礙 (利申:我本人普通話不差,可以流行應對)

想起胡適一百年前在五四運動時提倡「我手寫我囗」,誠盼今天我們香港的小孩也不會因為語言帶來學習的障礙 ~~共勉之!!

作者: CrabPincers    時間: 13-12-10 11:00     標題: 引用:Quote:原帖由+1234ats+於+13-12-02+發表本

原帖由 WingBB-222 於 13-12-10 發表
非常贊同 1234ats 的意見!

其實大多普教中的小學都是為了迎合家長的要求而開辦的。
我個女小學中學都無普教中

我曾經之前,看過一個家長寫的野,日子太久,我不記得在邊樹看,係幾時既事,我有小小印象佢女口試,要讀一篇文章,其中有幾個深字,佢女不識讀,佢女由細係普教中

當然,好多家長都認為,我們用廣東話溝通,點會不識講廣東話,但我最近看仔(小五)的課文,當中有讒言,私塾,我諗呢d字,大家平時都好小會講到

我不反對用普教中,應該話無乜感覺,搵學校,我絕對不會去刻意搵普教中的學校,如果心義的學校真係普教中,我會要佢用廣東話讀課文,讀報紙

大部份家長覺得,用普教中的作文會流暢,好d, 甘apply落英中,係不係英中的所有學生作文能力就高d?

我女去台灣旅行,全程問路,買野,叫食物,溝通無問題,學校功課打中文,用拼音

要作文好,多看課外書,不是看果d叛x少年,看名著,小用網絡方言上fb, whatsapp

重申不反對普教中,但是不是大部份人講到天上有地下無,只有好處無壞處,我就質疑

作者: winglongyan    時間: 13-12-10 12:38

"普教中有無後遺症"此問題我都有點疑問????代我分享我的問題.

個案一"大仔"
三年幼稚園 = 有接觸過普通話.每個星期學校都有一/二堂.沒有出去上普通話興趣班
六年小學 = 學校只有二班是普教中.佢讀其中一班.六年來佢普通話ok,廣東話更加ok.
小一溫默書時我同佢講普通話.小二後我同佢講廣東話.每次都有9x以上.除在默課外文.但作文就十分之差.唔覺用左普通話上堂,對佢D作文有幫助.
中學(現F.2) = 廣東話上堂.作文都一樣差.只有一樣見佢好就是中文會話(廣東話),佢可在全級180人中考27.相信佢在DSE會話一定沒問題.
因佢真係死盛把口

個案二"細仔"
三年幼稚園 = 有接觸過普通話.每個星期學校都有一/二堂.沒有出去上普通話興趣班
小學 (現P.2) = 全校普教中.佢普通話OK,但有時佢會在做功課/睇書時不自覺地講/讀普通話出來及一些字佢不董廣東話點讀只董普通話.而且同佢默中文字時,佢聽唔明廣東話,我要轉普通話才明.作文好唔好我現時唔知.因時間上早.

我的個案,都唔知是普教中的問題,還是小朋友的問題??????
作者: panbaby    時間: 13-12-10 13:45

小朋友讀了幾年普教中,普通話基本上是可以和說普通話的朋友如台灣人及大陸人溝通,聽和說都沒有問題。由於學的時候年紀還少,很多時他們的發音比大人長大才學好好多。

至於後來會不會用普通話思維,用字和平時講嘢只識普通話唔識廣東話,我見唔到有呢個問題.  因為除了上堂,測默時用普通話外,其他時間在學校,家裏, 交際都是用廣東話.  廣東話接觸面咁廣, 點會只識普通話發音唔識廣東話發音??  

有關師資問題, 個問題就像學英文一樣, 好多學校教英文的老師都好可能不是以英文為母語, 能做完全字正腔圓.  基本上教小學都唔會有大問題.

在文法上, 我相信用普通話廣東話影响不大, 都是讀個篇文章, 講嘢可能廣東話同普通話有分別, 但寫時白話文就是咁寫, 可能有些俚語方言不同, 但基本上同一篇文, 全中國人講任何方言學漢字都看得明.  所以影响小朋友文法的最主要不是普教或廣東話教, 是要小朋友多看, 多讀, 多寫.

你話普教最唔好的地方在那裏? 就是好多時要家長(或補習老師)學埋一份幫佢温習囉...
作者: HKTHK    時間: 13-12-10 13:58

回覆 panbaby 的帖子

Can he think in PTH?
作者: panbaby    時間: 13-12-10 14:06

回覆 HKTHK 的帖子

梗係唔會啦! 一日除了上個幾個字普通話(仲係先生講多), 其他十幾個鐘都講廣東話, 這可能嗎?
作者: HKTHK    時間: 13-12-10 14:10

回覆 panbaby 的帖子

Thank you!  真的不知道能不能夠做到, 尤其是普教中一段時間的小朋友
作者: Yanamami    時間: 13-12-10 14:25

panbaby 發表於 13-12-10 13:45
小朋友讀了幾年普教中,普通話基本上是可以和說普通話的朋友如台灣人及大陸人溝通,聽和說都沒有問題。由於 ...

好同意。我女同你小朋有情況一樣。但我甚至唔洗同她用PTH溫習,我只會廣東話,她自己轉臺。
作者: Charlotte_mom    時間: 13-12-10 15:56

普通話教中文, 唔等於作文叻左, 呢樣我知, 睇我女就知, 唔通大陸人日日講普通話就自動文筆流暢?
純粹覺得語言要靠浸, 日日講至易有進步(assume無學壞師), 我仔學校出街做問卷, 要搵遊客, 即席轉台一係講英文一係講普通話, d大陸遊客會讚小朋友講得好 (試過帶個女去公司annual dinner, 即場拎住支咪爆肚, 北京藉老闆娘讚架), 呢d就係日子有功
普教中vs廣教中. 對我黎講成效無分別的(就學習中文來說), 講真, 不過如果真係要2揀1, 我揀普教中, 順便學埋普通話姐
作者: zhuzhu    時間: 13-12-10 16:05

如果老師普通話教音純, 我支持普教中, 小學生學普通話打底會好D!
作者: vailon    時間: 13-12-10 17:45

panbaby 發表於 13-12-10 14:06
回覆 HKTHK 的帖子

梗係唔會啦! 一日除了上個幾個字普通話(仲係先生講多), 其他十幾個鐘都講廣東話, 這可 ...

我擔心唔係佢唔識"講"廣東話,
而家睇書時佢唔識某些字既廣東話讀音.

作者: panbaby    時間: 13-12-10 19:40

識普通話讀音唔會廣東話讀音?在廣東話的環境裏,出現的機會較少。
就算間中有,又如何?
如果是英文生字,又會點做?不就是讀俾佢聽或查字典嗎?
小朋友平時講幾句英文家長會有不安嗎?

作者: CrabPincers    時間: 13-12-10 20:06     標題: 回覆:普教中有無後遺症

更正,岩岩問左個女,原來今年開始dse中文口試已經取消左朗讀呢part, 但小組討論就強左個一分鐘solo

作者: 魚王    時間: 13-12-10 20:51     標題: 回覆:普教中有無後遺症

我覺得普教中對我呢些中文差的人有用。我個仔做續句,有個图是個公仔,提供是字:妹妹,有。咁個仔立即用廣東話講:妹妹有個公仔,我叫佢用普通話作,他說:妹妹有個洋娃娃。又如:弟弟有件冷三vs弟弟有一件毛衣。

作者: 978212    時間: 13-12-10 22:53

大陸的新聞和電視劇很多都是用書面語言來表述,非常遺憾香港的新聞和劇集用的是口語,試問每天輸入的都是口語,輸出的怎麼可能是書面語。這點在我兒子身上體現的可謂淋漓盡致,他很喜歡閲讀書籍,但是他的中文欠佳。
作者: Charlotte_mom    時間: 13-12-10 23:39     標題: 引用:大陸的新聞和電視劇很多都是用書面語言來表

原帖由 978212 於 13-12-10 發表
大陸的新聞和電視劇很多都是用書面語言來表述,非常遺憾香港的新聞和劇集用的是口語,試問每天輸入的都是口 ...
認同!環境因素亦直接影響中文學習,本地人寫中文亦好多時達意吧了,離個「好」字好遠。

作者: hadwinboy    時間: 13-12-10 23:46     標題: 引用:Quote:hadwinboy+發表於+13-12-5+23:09+我

原帖由 vailon 於 13-12-09 發表
我仔間小學常識用廣東話教,只有中文科是用普通話

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5