教育王國

標題: 48網填表策略分享 [打印本頁]

作者: 2boba    時間: 14-6-23 10:04     標題: 48網填表策略分享

1)平兆、德兆、藍循、聖馬太、油基顯、油基法
區內大熱,放乙二或以下一定不會中,如乙一至乙五均填為以上大熱,「中到乙一當然好,否則就等食三寶」。乙一㨂得大熱,乙二、三最好放得保險D。

2)聖愛德華、觀官(秀明道)
都好熱,有傳都喺非乙一唔會中。

3)聖安當、聖約翰天主教、基顯、基法
乙二都應該仲有機會,可作為保險線

4)秀明、陳呂
乙五、六都仲得

5)其餘的基本上點排都得,一般都會放三寶(雲泉、樂善堂、閩僑)最尾。

6)如果無跨區心水,甲一可以同乙一一樣。

7)甲二、三可以作為叩門誠意,基本上唔會中,除非你放間三線上去!

8)記得唔好甲一、二、三同乙一、二、三完全一樣,咁填超錯!因為如果係大熱,放乙二、三等如自殺,如果係二線,放甲二、三好大機會中,咁你就無咗中乙一嘅機會嘞!

9)有人會咁諗,博盡佢,六間大熱順序排,以表誠意,預咗叩門,但要知叩門真係要講天時地利人和,要好好裝備小朋友學術,又要有靚靚內容嘅portfolio ,臨場表現又要keep得好,因為你唔知學校開邊樣,有D要你三條一、有D重點睇portfolio ,來自邊間名幼,有乜特異功能、有D同你做筆試⋯⋯

10)有一種現象,抽到乙二都叩門。
越來越多人用的保險策略,首選心儀,為免中三線或三寶,次選已經喺二線保險線學校,好彩就抽中乙一,唔好彩都唔洗慌失失叩十幾廿間門,最多針對一線果幾間叩,因有二缐backup,叩門個心都定D。

11)選校唔係大熱就一定好,最緊要睇適唔適合自己小朋友,可以考慮多D唔同角度,如小朋友定唔定,谷唔谷得,學校近唔近,家長有無時間跟功課⋯⋯等。

作者: aa219104    時間: 14-6-23 10:21

回覆 2boba 的帖子

今年我女同學仔,放陳呂乙四都入唔到,所以明年大家要留意下

作者: 小兔~阿比    時間: 14-6-23 10:22

如果咁講,愛德華應該乙2入唔到,我上上年佢填佢甲2(我就係甲123同乙123填埋1樣)甲三我填秀明道官中,最後派乙12
作者: 2boba    時間: 14-6-23 10:27     標題: 引用:回覆+2boba+的帖子 今年我女同學仔,放陳

原帖由 aa219104 於 14-06-23 發表
回覆 2boba 的帖子

今年我女同學仔,放陳呂乙四都入唔到,所以明年大家要留意下
吓!陳呂乙四都入唔到!

作者: 2boba    時間: 14-6-23 10:29     標題: 引用:如果咁講,愛德華應該乙2入唔到,我上上年

原帖由 小兔~阿比 於 14-06-23 發表
如果咁講,愛德華應該乙2入唔到,我上上年佢填佢甲2(我就係甲123同乙123填埋1樣)甲三我填秀明道官中,最後 ...
今年有人講過聖愛德華乙二入唔到,不過有沒有人乙一入唔到就唔知!

作者: 你逗你乐    時間: 14-6-23 10:42

琴日去圖書館遇左一個媽媽,話個女乙一報左圣愛德華都入唔到。。。
作者: rayeu160    時間: 14-6-23 10:45

前2年, 陳呂排第4都好多人入到...
作者: sundae525    時間: 14-6-23 12:05

你逗你乐 發表於 14-6-23 10:42
琴日去圖書館遇左一個媽媽,話個女乙一報左圣愛德華都入唔到。。。
咁利害
作者: 2boba    時間: 14-6-23 12:10     標題: 回覆:48網填表策略分享

其實好奇怪,論升中派位、成績同校風,聖安當都唔比聖愛德華差,但聖愛德華就熱好多,唔揀第一無機會,聖安當就乙二都好大機會!

作者: sundae525    時間: 14-6-23 13:11

2boba 發表於 14-6-23 12:10
其實好奇怪,論升中派位、成績同校風,聖安當都唔比聖愛德華差,但聖愛德華就熱好多,唔揀第一無機會,聖安 ...
會唔會因為中學係女校+BAND2?
作者: 小兔~阿比    時間: 14-6-23 13:28

地區都係1問題拉,藍田得4間小學,藍田人又多到成個山頭,想輕鬆啲都係揀愛德華
作者: 2boba    時間: 14-6-23 14:38     標題: 回覆:48網填表策略分享

睇番舊貼,原來都好多人乙三、四揀陳呂!

作者: 320BeBe    時間: 14-6-23 14:52

今年   甲一:德兆,甲二:官小(秀明)
           乙一:德兆,乙二:官小(秀明),乙三:陳吕
最後係派了陳呂 ,好彩!
作者: OnDIETMaMi_48KG    時間: 14-6-23 15:07     標題: 回覆:48網填表策略分享

今年秀官好似好難入咁

作者: 320BeBe    時間: 14-6-23 15:33

回覆 OnDIETMaMi_48KG 的帖子

如你真的心儀佢,最好放甲1,乙1就無死!
作者: OnDIETMaMi_48KG    時間: 14-6-23 15:42     標題: 引用:回覆+OnDIETMaMi_48KG+的帖子 如你真的心

原帖由 320BeBe 於 14-06-23 發表

如你真的心儀佢,最好放甲1,乙1就無死!
我心幾心儀呢間, 自行得15分要入係咪好難?

作者: 320BeBe    時間: 14-6-23 16:11

難D囉!多數都要大抽獎了!因為下年仲難!
作者: OnDIETMaMi_48KG    時間: 14-6-23 16:26     標題: 引用:+本帖最後由+320BeBe+於+14-6-23+16:13+編

原帖由 320BeBe 於 14-06-23 發表

唉…苦惱, 大抽獎都好睇彩數

作者: 你逗你乐    時間: 14-6-23 17:21

為左08年開始小朋友就多左,我女同學的家姐03年好易就入左平兆。
作者: 奥脫福    時間: 14-6-23 17:32

你逗你乐 發表於 14-6-23 10:42

聖愛德華都要放乙一兼重要抽?!真係無言。。。

作者: 2boba    時間: 14-6-23 18:03     標題: 引用:+本帖最後由+奥脫福+於+14-6-23+17:32+編輯

原帖由 奥脫福 於 14-06-23 發表
我覺得陳呂乙四要抽都好無言!

作者: lauwingtai    時間: 14-6-23 18:17

2boba 發表於 14-6-23 10:04
1)平兆、德兆、藍循、聖馬太、油基顯、油基法
區內大熱,放乙二或以下一定不會中,如乙一至乙五均填為以上 ...
聖若翰天主教小學今年有人中乙十五喎!
作者: lamlam24    時間: 14-6-23 18:33     標題: 回覆:48網填表策略分享

作者: 320BeBe    時間: 14-6-23 20:46

好似我咁,直資私校都全軍覆沒,排位就更加要保險D,如果唔係就好危險,随時派D都唔知係边樹的學校就死lu!
作者: Hong497    時間: 14-6-23 21:49

回覆 320BeBe 的帖子

是不是油塘

香港道教聯合會圓玄學院陳呂重德紀念學校  這間好不好啊?

作者: Hong497    時間: 14-6-23 21:51

回覆 lamlam24 的帖子

你好,我想問下,油塘

香港道教聯合會圓玄學院陳呂重德紀念學校  這間好不 好?

作者: aking    時間: 14-6-23 21:58     標題: 引用:回覆+lamlam24+的帖子 你好,我想問下,油

原帖由 Hong497 於 14-06-23 發表

你好,我想問下,油塘
我女派左去聖公會聖約翰小學

作者: 2boba    時間: 14-6-23 23:46     標題: 引用:回覆+lamlam24+的帖子 你好,我想問下,油

原帖由 Hong497 於 14-06-23 發表

你好,我想問下,油塘
呢間陳呂近年好多人揀,乙四都要抽,聽聞人到精英班都唔錯。

作者: 你逗你乐    時間: 14-6-24 08:18

我都住藍田,問左好多家長,佢啲都話不想細佬太辛苦,同埋最重要近啲。好多家長都驚派係好遠。。。我屋苑保安話有個家長派到牛頭角,家長都暈左。。。08年的B真係多,我女同學好多家長都是乙一放圣愛德華。同埋好多家長都係派到秀茂坪天主教,都不開心。。。校車吃飯加埋都要成千蚊一個月,都不知這間學校點?
作者: stefi    時間: 14-6-24 09:40     標題: 回覆:48網填表策略分享

我牛頭角基顯排乙2都抽唔到

作者: MVH    時間: 14-6-24 09:57     標題: 回覆:stefi 的帖子

牛基顯已經唔多人㨂,乙二都唔得?係咪因為牛下邨多左d big 6 ?

作者: 2boba    時間: 14-6-24 15:31

小結:

只可放乙一,放乙二無機嘅小學:
平兆、德兆、藍循、聖馬太、油基顯、油基法、
聖愛德華、觀官(秀明道)

乙二要抽,放乙三無機嘅小學:
牛基顯

乙三要抽,放乙四無機嘅小學:

乙四要抽,放乙五無機嘅小學:
陳呂

三寶:
雲泉、楊仲明、閩僑

有無家長可以再分享多D?
作者: griffinma    時間: 14-6-24 15:39     標題: 回覆:48網填表策略分享

陳呂好些還是秀明小學好些?已知陳呂今年排第三入到,排第四要抽。請問秀明小學要排第幾至入到?謝謝

作者: 2boba    時間: 14-6-24 15:43

秀明乙六都得。
作者: griffinma    時間: 14-6-24 15:53     標題: 引用:+本帖最後由+2boba+於+14-6-24+15:43+編輯+

原帖由 2boba 於 14-06-24 發表

秀明乙六都得。
但陳呂和秀明2者比較,是否陳呂好些?堅樂又如何?謝謝

作者: stefi    時間: 14-6-24 15:55     標題: 引用:牛基顯已經唔多人㨂,乙二都唔得?係咪因為

原帖由 MVH 於 14-06-24 發表
牛基顯已經唔多人㨂,乙二都唔得?係咪因為牛下邨多左d big 6 ?
我都覺得好意外,呢間放乙2都唔得

作者: stefi    時間: 14-6-24 15:55     標題: 引用:Quote:原帖由+2boba+於+14-06-24+發表本帖

原帖由 griffinma 於 14-06-24 發表
但陳呂和秀明2者比較,是否陳呂好些?堅樂又如何?謝謝
我女第3志願入左堅樂,有親戚讀緊話唔差

作者: 奥脫福    時間: 14-6-24 16:01

2boba 發表於 14-6-24 15:31

三寶:
雲泉、樂善堂、閩僑

叫番揚仲明好d!樂善堂或會令人誤會係41之寶!  

作者: 2boba    時間: 14-6-24 16:14

stefi 發表於 14-6-24 15:55
我都覺得好意外,呢間放乙2都唔得
有時真喺估佢唔到!
作者: 2boba    時間: 14-6-24 17:04

填表要小心,官塘區呢幾間學校好易搞亂:

聖若翰天主教小學(48)
九龍灣聖若翰天主教小學(46)
佐敦谷聖若瑟天主教小學(46)
聖若瑟英文小學(私)

仲有間"彩雲聖若瑟小學(45)"就在聖若翰天主教小學對面!

作者: samanthalht    時間: 14-6-24 19:39     標題: 回覆:2boba 的帖子

上年我陳呂第四,樂華天主教第五都唔得,派了三寶其一

作者: 2boba    時間: 14-6-24 20:02     標題: 引用:上年我陳呂第四,樂華天主教第五都唔得,派

原帖由 samanthalht 於 14-06-24 發表
上年我陳呂第四,樂華天主教第五都唔得,派了三寶其一
咁你個隨機號碼真係好後!

作者: mobeebarbee    時間: 14-6-25 08:30

大家好!我派左乙2聖愛德華天主教小學呀!
作者: sundae525    時間: 14-6-25 08:39     標題: 回覆:48網填表策略分享

派到乙二,無可能好似之前話乙一都派唔到。

作者: lauwingtai    時間: 14-6-25 08:56

sundae525 發表於 14-6-25 08:39
派到乙二,無可能好似之前話乙一都派唔到。
原文話「琴日去圖書館遇左一個媽媽,話個女乙一報左圣愛德華都入唔到」,正宗道聽途說
作者: sundae525    時間: 14-6-25 09:10

lauwingtai 發表於 14-6-25 08:56
原文話「琴日去圖書館遇左一個媽媽,話個女乙一報左圣愛德華都入唔到」,正宗道聽途說 ...
係啦, 我之前都話有無咁誇, 乙一都無.
作者: 奥脫福    時間: 14-6-25 09:55

mobeebarbee 發表於 14-6-25 08:30

大家好!我派左乙2聖愛德華天主教小學呀!

咁就正路好多!不過48網情況都仲好惡劣:加派、小班變大班,有得走
都真係走為上著!

作者: 奥脫福    時間: 14-6-25 09:59

lauwingtai 發表於 14-6-25 08:56

原文話「琴日去圖書館遇左一個媽媽,話個女乙一報左圣愛德華都入唔到」,正宗道聽途說 ...

唔奇丫,如果佢填左甲二、三的話。。。  

作者: MVH    時間: 14-6-25 11:34

睇晒你地d賽果: 其實真係好難講, 好睇個No. 前唔前, 如果前ge, 相信次熱ge學校排得後都抽到, 如果唔好彩個No.後ge, 真係好大機會去3寶

所以如我樂華有20分, 係咪唔應該博呢? 萬一我個No.好後咪死火

各位俾d意見我啦, 我越睇越驚呀

同埋你地估個No. 同大細仔有冇關係ge lei?
作者: 2boba    時間: 14-6-25 12:16

回覆 MVH 的帖子

>>個No. 前ge, 相信次熱ge學校排得後都抽到個No. 幾前都好,次熱嘅學校排得後都會抽唔到,人哋No.後過你,人哋次熱排第二,你張大熱順序排,咁人哋次熱嘅機會就高過你。

>>所以如我樂華有20分, 係咪唔應該博呢? 萬一我個No.好後咪死火
>>各位俾d意見我啦, 我越睇越驚呀
如果你覺得樂華ok嘅,可以:
1)自行選樂華,做定backup,等叩門。

2)自行選最心儀,抽中就好happy,唔中就做叩門誠意分,之後甲一乙一選最心儀,乙二或乙三樂華(今年有人乙4中樂華),咁就又可心儀,又有樂華做保險,中樂華後再叩心儀都定D。

>>同埋你地估個No. 同大細仔有冇關係ge lei?
你信政府,就絕對冇關。

作者: MVH    時間: 14-6-25 12:24

人哋No.後過你,人哋次熱排第二,你張大熱順序排,咁人哋中次熱嘅機會就高過你。<<--No.1 個位抽時, 一路順住抽, 到No. 1個位有學校先到No.2 ga ma, 咁點會No.1冇機會, 但No. 2有呢?

自行選樂華,做定backup,等叩門<<--我自行選左又收ge就要報ga la, 基本上連大抽獎都冇得玩, 咁點再叩門?

sorry! 唔係好明...
作者: MVH    時間: 14-6-25 12:27

所以No. 1如果選ge學校, 就算大熱順排, 佢因為no. 前都好大機會ga, 俾左學校佢先到No. 2 ge抽, 跟住No. 2有學校, 先到No. 3去抽ga ma, 我聽講座係咁講, 希望我冇get錯
作者: 小兔~阿比    時間: 14-6-25 12:43

自行,抽獎同叩門係3樣野黎,你自行得左,只會無得抽獎,任何人都可以叩門,所以方法1係work的,但如果係我,我揀方法2,樂華應該乙2都好穩陣
作者: 2boba    時間: 14-6-25 12:59     標題: 引用:所以No.+1如果選ge學校,+就算大熱順排,+佢

原帖由 MVH 於 14-06-25 發表
所以No. 1如果選ge學校, 就算大熱順排, 佢因為no. 前都好大機會ga, 俾左學校佢先到No. 2 ge抽, 跟住No. 2有 ...
錯哂!係跟志願處理先,當你隨機號碼喺40,你乙一選大熱一校,大熱一校得30個位,咁你唔中,唔好以為大熱二、三、四、五、六校你會有機會中,果D位會比選佢哋為乙一嘅先,到處理乙二、三、四、五、六都一定無你份,因為大熱一到六校在第一輪處理乙一時已經無哂位,咁情況下,你好大機會食三寶。

作者: lauwingtai    時間: 14-6-25 13:21     標題: 引用:所以No.+1如果選ge學校,+就算大熱順排,+佢

所以No. 1如果選ge學校, 就算大熱順排, 佢因為no. 前都好大機會ga, 俾左學校佢先到No. 2 ge抽, 跟住No. 2有 ...
你應該get錯咗

作者: louiseter    時間: 14-6-25 13:52     標題: 回覆:48網填表策略分享

在如此惡劣情況,在大抽獎時唔想中三寶,惟一可做,就是在乙二or三set保險線,揀一間在乙三or四還有機會派位的學校。我今年乙一油基法,乙二聖安當,乙三陳呂,我覺得算保守,目的只為唔去三寶。

作者: MVH    時間: 14-6-25 14:02

回覆 louiseter 的帖子

咁結果去左邊間?
作者: MVH    時間: 14-6-25 14:03

原來係咁, 多謝各位寶貴意見~~
作者: louiseter    時間: 14-6-25 14:18     標題: 引用:回覆+louiseter+的帖子 咁結果去左邊間?

咁結果去左邊間?
呀女隨機no.應該好前,派了甲一的跨區學校。

作者: MVH    時間: 14-6-25 14:29

作者: lauwingtai    時間: 14-6-25 16:35

MVH 發表於 14-6-25 12:27
希望你睇得明, 唔明再問。

http://www.myschool.hk/education-2-1.php

作者: MVH    時間: 14-6-25 16:43

明白, 謝謝!
作者: cobymama    時間: 14-6-26 00:41

回覆 samanthalht 的帖子

咁你派咗邊間啊?
作者: samanthalht    時間: 14-6-26 09:51     標題: 回覆:cobymama 的帖子

派了閩x,  但我有私小back up, 叩唔到只心儀一間的油基法,所以最後都讀私小了。

作者: 奥脫福    時間: 14-6-26 10:07

2boba 發表於 14-6-24 17:04
填表要小心,官塘區呢幾間學校好易搞亂:

聖若瑟英文小學(私)

應該無人填到佢的四位數 school code 吧。。。  

作者: 2boba    時間: 14-6-26 21:16     標題: 引用:Quote:2boba+發表於+14-6-24+17:04+填表要

原帖由 奥脫福 於 14-06-26 發表
應該無人填到佢的四位數 school code 吧。。。
有個C9新搬來,聽朋友個朋友講官塘區坪石邨附近,有間聖若瑟小學幾好,小朋友英文了得,升中派位都唔錯,於是佢搭地鐵去彩虹,走咗上清水灣道,見到有間聖若瑟,好似幾新幾大幾好,於是番去就甲乙一都填佢,點知眼花花,見到清水灣道就填咗4606,到最後,當然比佢抽中甲一!原來佢朋友個朋友講緊"聖若瑟英文小學(私)",佢走去睇見"彩雲聖若瑟小學(45)",到最後抽中"聖若翰天主教小學(48)"

以上故事,全屬虛構,如有雷同,實屬巧合!

作者: 2boba    時間: 14-6-27 14:17

各位過來人,可可以報吓派咗邊間,同係第幾志願,由其是唔中第一志願的,可以幫吓後人,功德無量!
作者: sundae525    時間: 14-6-28 11:44     標題: 回覆:48網填表策略分享

第一志願  油基法
第二志願  聖愛德華
第三志願  秀明

派第三  秀明小學

作者: woochai    時間: 14-6-28 13:58     標題: 回覆:48網填表策略分享

聖愛德華第二都唔得?

作者: 2boba    時間: 14-6-28 14:29     標題: 引用:聖愛德華第二都唔得? +

原帖由 woochai 於 14-06-28 發表
聖愛德華第二都唔得?
有人得,要抽,第二輪應該得番好少位!

作者: bidbid20052005    時間: 14-7-14 12:08

聖安當 , 陳呂, 秀明小學 , 呢3 間, 你地會點排?   如小朋友唔谷得
作者: 奥脫福    時間: 15-7-11 16:21

原來48網有家長今年柏德乙三唔中!  
作者: jkhn1234    時間: 15-7-11 18:22     標題: 回覆:48網填表策略分享

我覺得秀明小學不錯,為何很多人放乙四五,求解説?

作者: hagupit    時間: 15-7-12 10:24     標題: 引用:我覺得秀明小學不錯,為何很多人放乙四五,

原帖由 jkhn1234 於 15-07-11 發表
我覺得秀明小學不錯,為何很多人放乙四五,求解説?
今年秀明放乙三已有人唔入。

作者: jkhn1234    時間: 15-7-12 12:59     標題: 回覆:48網填表策略分享

我打算愛德、安當、堅樂、秀明,其中之一,放乙二,請指教

作者: zanezane    時間: 15-7-12 15:14

聖愛乙1都有人唔入
作者: zanezane    時間: 15-7-12 15:50

聖愛今年乙1有唔入,在你的options中,相信乙2聖安當係最好的選擇
作者: sweeticandy    時間: 15-7-12 16:59     標題: 回覆:48網填表策略分享

朋友乙二放聖當當入唔到,最後派3寶..

作者: zanezane    時間: 15-7-12 17:46

回覆 sweeticandy 的帖子

聖安當係值搏下乙2。係會有人乙2唔入ga.

真的甘心放比聖安當弱的學校在乙2?

如選乙2聖安當搏下,乙3放得小心點就唔會派得後,有人傻豬,放乙3陳呂,秀明,咁就有好大危機了

作者: zanezane    時間: 15-7-12 17:55

經過一年折磨,有幾點可分享。

1。如小朋友係扣門格,不妨甲123乙12填盡心儀,咁扣都多幾個目標,至少有4,5間好學校開宗明義扣下。 (藍循就要小心放,因佢係堅111. )

2。 唔怕扣門的,只要在乙3,乙7關口放安全線,就可避寶。 (e.g. 乙3樂華基樂/(樂天就未必入),乙7秀天。。。。。其餘位置隨心放。。。。

3。 唔好只選一區域,好似乙1至3放3間油塘,咁就好易死。
作者: sweeticandy    時間: 15-7-12 21:41     標題: 引用:回覆+sweeticandy+的帖子 聖安當係值搏下

原帖由 zanezane 於 15-07-12 發表

聖安當係值搏下乙2。係會有人乙2唔入ga.
我自己就唔甘心..但總有人要保險..

我派得差都費事去聖當當叩門..

作者: jkhn1234    時間: 15-7-12 23:50     標題: 回覆:48網填表策略分享

最近我有上網留意一些48網小學,我不知道是不是錯覺,發現安當課室燈光比較暗,不知道有沒有用家糾正我。

作者: zanezane    時間: 15-7-13 07:01

我未真係入過聖安當,純睇升中成績唔係弱,地點算方便,d教學計劃都周全。
可否講下有什麼原因唔想扣?
如果唔係首選,咁有d野唔啱心水係正常的,但好奇為什麼在你心中係廢事扣。
(我其實都堅持唔選,但只純因信仰問題, 但唔覺有其他衰野)

作者: zanezane    時間: 15-7-13 07:06

回覆 jkhn1234 的帖子

燈光暗。。。我都見有d學校係比較暗,樂華基樂個ground floor的房, 係舊式小學的cover playground劏出黎,走廊要長開燈,感覺上都暗。

樂天近樹和中學,走廊我都覺唔太光猛。

作者: sweeticandy    時間: 15-7-13 08:53

zanezane 發表於 15-7-13 07:01

我未真係入過聖安當,純睇升中成績唔係弱,地點算方便,d教學計劃都周全。
其實好大黎至個人觀感..

一黎宗教原因..
二黎係佢網頁做得不好..網頁是對外的形象..
三黎其實我唔係叩左好多間.. 真係無咁多時間請假去叩..

所以我就放棄了.

作者: zanezane    時間: 15-7-13 08:59

咁講清楚好好多。。。原來都係因呢d原因而唔扣啫。

如果睇校務報告,我覺得課程設計都有系統,其實教學唔會差。

作者: sweeticandy    時間: 15-7-13 09:03

zanezane 發表於 15-7-13 08:59

咁講清楚好好多。。。原來都係因呢d原因而唔扣啫。
哈哈... 昨晚快手打.....這個我同意的..

作者: hahais    時間: 15-7-15 15:14

我見聖安當派位都唔差,其實我現在都諗緊點好,我是九聖舊校生及天主教徒,自行有廿五分,但見13年柏德(33.77%)派位也沒有聖安當(40%)好, 今年見到暫時,聖安當仍然是40%..

而在46網柏德又比九聖睇高一線... 所以其實聖安當都好似唔係好差?
我還在想自行怎樣決定, 因為我聖安當也有廿分的...而且我是48網的....
作者: yinyinying    時間: 15-7-15 16:06

我已經填111報聖安當小學,但都派唔到,點解會有人話乙二都入到,我是否要打去教育署問吓
作者: 2boba    時間: 15-7-15 16:08     標題: 引用:我見聖安當派位都唔差,其實我現在都諗緊點

原帖由 hahais 於 15-07-15 發表
我見聖安當派位都唔差,其實我現在都諗緊點好,我是九聖舊校生及天主教徒,自行有廿五分,但見13年柏德(33.77%) ...
25分九聖可以講係穩入,20分聖安當都好大機會,有無了解過小朋友適合邊間多D?試吓了解多D,例如幾測幾考,測考範圍多唔多,有無番抄,默書功課多少,計唔計平時分,課外活動有乜選擇,仲有一項好重要,交通距離時間,如果我住油塘,我會1-1-1選擇聖安當,入到機會都唔細。

作者: hkpapa852    時間: 15-7-15 16:12

yinyinying 發表於 15-7-15 16:06
我已經填111報聖安當小學,但都派唔到,點解會有人話乙二都入到,我是否要打去教育署問吓 ...
111聖安當唔入? 咁最後入咗邊間?

請問你甲123填咗乜?

作者: yinyinying    時間: 15-7-15 16:30

回覆 hkpapa852 的帖子

入到乙二陳呂,我都好意外,以為十拿九穏,去叩門都只係後補,我諗個仔抽到號碼真的好後,見聖安當貼出今年五班共收135人,但教署不是列出應該只限125人嗎?

作者: hkpapa852    時間: 15-7-15 16:34

yinyinying 發表於 15-7-15 16:30

入到乙二陳呂,我都好意外,以為十拿九穏,去叩門都只係後補,我諗個仔抽到號碼真 ...
小班25人一班, 最多可收至27人一班. 佢只係收咗上限人數啫, 無違規.

請問你甲1甲2同甲3點填?

作者: yinyinying    時間: 15-7-15 16:39

無填甲二三

作者: yinyinying    時間: 15-7-15 16:43

我打錯了,應該每班各28人才對,共收了140人,咁都不是違規嗎?
作者: angel503    時間: 15-7-15 17:02     標題: 回覆:yinyinying 的帖子

想問平田/德田兆強係咪差唔多?

作者: hkpapa852    時間: 15-7-15 17:07

yinyinying 發表於 15-7-15 16:43
我打錯了,應該每班各28人才對,共收了140人,咁都不是違規嗎?
唔知觀塘區仲係咪容許強制每班加位?
如果唔係, 超收係違規.
但學校無理由咁做, 因為多出嚟既學生唔會收到政府資助

作者: longyiuma    時間: 15-7-15 17:31     標題: 引用:我打錯了,應該每班各28人才對,共收了140

原帖由 yinyinying 於 15-07-15 發表
我仔果間話小班都30人一班

作者: iphoenix    時間: 15-7-15 18:20

2014 年 48區所有小班 加 5 個 應乎 急增的需求。 所以 上年 48 區 其實係無小班。

作者: zanezane    時間: 15-7-15 18:26

聖安當乙1入唔哂。。。。實在反映左人口爆棚的威力。
估唔到又一間升格。

今年聖愛和聖安當都順勢升呢,下年競爭恐怕更烈。
似乎111二線頭求和呢招唔係太穩陣。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5