教育王國

標題: 大學開放日 [打印本頁]

作者: moon88    時間: 14-7-19 21:13     標題: 大學開放日

請問八大開放日大约在幾月?
作者: jclee    時間: 14-7-19 22:49     標題: 回覆:moon88 的帖子

November

作者: pollyannajong    時間: 14-7-21 17:27

作者: EChing    時間: 14-7-21 18:45

這是去年 (2013) 的, 給妳參考吓.

2013年9月28日 香港科技大學資訊日
2013年10月5日 香港理工大學資訊日
2013年10月12日 香港中文大學資訊日
2013年10月19日 香港城市大學及香港浸會大學資訊日
2013年10月26日 嶺南大學及香港公開大學資訊日
2013年11月2日 香港教育學院資訊日
2013年11月9日 香港大學資訊日

請記著, 是去年 (2013) 的!!

作者: 0120    時間: 14-7-22 10:57     標題: 回覆:大學開放日

謝謝分享

作者: moon88    時間: 14-7-22 20:04

謝謝分享
作者: angelfan07    時間: 14-7-26 18:11     標題: 回覆:大學開放日

唔知今年幾時有?

作者: moon88    時間: 14-7-27 11:39

大家知道報下料, 謝謝
作者: zngo    時間: 14-7-27 17:06     標題: 回覆:EChing 的帖子

作者: kennyyctam    時間: 14-7-27 17:21

香港科技大學資訊日 27/9/2014
作者: zngo    時間: 14-7-27 23:14     標題: 回覆:kennyyctam 的帖子

謝謝分享

作者: kitty    時間: 14-7-29 16:13     標題: 回覆:大學開放日

thank you

作者: mamagrace    時間: 14-8-4 11:33

回覆 moon88 的帖子

香港大學本科入學資訊日2014
Date: 8 Nov 2014 (Saturday)

Time: 9:00-18:00

作者: moon88    時間: 14-8-5 23:05

謝謝分享
作者: Bon    時間: 14-8-6 14:35

CUHK       18 OCT 2014
POLY U    11 OCT 2014

作者: 熙媽媽    時間: 14-8-7 07:44

完晒今年JUPAS(2014入學),大概9月到,上JUPAS網->資訊及活動->活動/事項,就會有相關資料。

以下係2013年資料:
http://www.jupas.edu.hk/tc/j4/news-and-events/events

作者: moon88    時間: 14-8-10 11:16

28 Sep 已經有笫一個
作者: EChing    時間: 14-8-12 16:43

純粹個人意見, 該先在升中五之時(甚至乎在升中四時)到訪, 那麼可以先有個概略, 在升中六時(即最後一回)作重點部署, 否則, 太多學系要 看/聽/問 的話, 一怕時間不就, 二怕消化不來.
作者: ANChan59    時間: 14-8-12 19:05

作者: cy.muimui    時間: 14-8-12 22:12

真心請教,如果升中三去會唔會早得濟? 原意想揀科前有個概念。
作者: 杰杰媽媽    時間: 14-8-12 22:40

我都諗住出年F.3帶個仔去1-2間U,等佢決定讀咩科, 宜家問親佢只係話: 都唔想讀書, 揀邊科都一樣  
作者: poonseelai    時間: 14-8-12 23:48     標題: 引用:我都諗住出年F.3帶個仔去1-2間U,等佢決定讀

原帖由 杰杰媽媽 於 14-08-12 發表
我都諗住出年F.3帶個仔去1-2間U,等佢決定讀咩科, 宜家問親佢只係話: 都唔想讀書, 揀邊科都一樣  :an ...
唔洗勞氣,咁細未知想點都正常,只有小部分人初中就話知自己想讀邊科,多數係醫生律師等。早D去感受下都好,去年女兒升中三帶她去見識下,聽完港大英文系介紹內容,她發展原來同學校學的差不多 (當然程度不同),另她喜歡彈結他唱歌,有想過讀音樂,但聽完中文介紹原來音樂系有三年要讀歷史同樂理,立刻 say no

作者: EChing    時間: 14-8-13 12:56

回覆 cy.muimui 的帖子

個人認為, 沒什麼所謂, 建議提早是因為 在升中六時才去, 怕太多太亂, 時間匆匆, 一整天很快便過去, 到時若不幸發覺"一事無成" 或 "成效不彰" 便沒有"下次" 了!!
對小朋友來說, 升中三或許早了點, 怕令其有壓力, 甚或有反感便麻煩了.  但對我們成年人來說, 覺得沒所謂, 但要小心處理, 有需要時更要"守口如瓶", "心中有數"便算了, 否則 .....
另外, 在舉辦之前網上是有 講座的時間表, 地點等資料可以找到的, 先行看過, 計算/計劃 好, 讓時間最有效的運用.

作者: F3F    時間: 14-8-13 13:35     標題: 回覆:moon88 的帖子

Polyu 11/10/2014

作者: Yanamami    時間: 14-8-14 09:51

EChing 發表於 14-8-13 12:56
回覆 cy.muimui 的帖子

個人認為, 沒什麼所謂, 建議提早是因為 在升中六時才去, 怕太多太亂, 時間匆匆, 一 ...
喺呀!早d去,吸收下大學d靈氣都好吖~~

而且早d開始去(我女F3去),一年去一間,時間充足d。慢慢聽慢慢感受下。有左目標對揀科有幫助。而且有左方向,讀書會積極d。當然,一切都喺她自願去,無逼過她,自然無壓力。她拉埋d同學去,柴哇哇的,不知幾好玩。

作者: cy.muimui    時間: 14-8-14 18:57

回覆 Yanamami 的帖子

多謝意見。 唔莫講話靈氣,最好有乜吸乜
作者: moon88    時間: 14-8-15 21:21

升中六先去好像太遲了。
作者: Bow    時間: 14-8-23 20:57

回覆 EChing 的帖子

開放日不是在星期六舉行的嗎? 港大網址寫 11月號啊。
作者: Marco-ma    時間: 14-8-23 21:05

回覆 杰杰媽媽 的帖子

建議帶阿仔去CITI U , 去睇李X基創意媒體中心, 果科叫 CREATIVE MEDIA ~

今年我打算捉我個只愛打機嘅仔去   

作者: 杰杰媽媽    時間: 14-8-24 14:20

Marco-ma 發表於 14-8-23 21:05
回覆 杰杰媽媽 的帖子
點解呢?係睇完唔會再打機/就返佢鍾意打機, 想佢讀COMP?
作者: Marco-ma    時間: 14-8-24 17:15

回覆 杰杰媽媽 的帖子

梗係投其所好叫佢去睇新科技課程啦.希望挑起佢條筋想入去讀咁囉.

我無方法可以令佢唔打機架
其實連拉佢去睇大學都未必睬我呀

作者: 杰杰媽媽    時間: 14-8-24 18:32     標題: 回覆:Marco-ma 的帖子

哦! many thx!

等我帶佢去睇下先,佢仲肯同我一齊去既

作者: PCCW2319    時間: 14-8-24 20:32     標題: 引用:回覆+杰杰媽媽+的帖子 梗係投其所好叫佢去

原帖由 Marco-ma 於 14-08-24 發表
回覆 杰杰媽媽 的帖子
或者帶左細佬去家姐間學校參觀先,開左個頭,慢慢再搵機會游說佢去。

作者: TwinWong    時間: 14-8-24 21:51

Yanamami 發表於 14-8-14 09:51
喺呀!早d去,吸收下大學d靈氣都好吖~~

而且早d開始去(我女F3去),一年去一間,時間充足d。慢慢 ...
如每每年去兩間都可以睇八, 到時決定到唔迟, 几好玩
作者: moon88    時間: 14-8-24 23:12

香港科技大學 27 SEP 2014

POLY U    11 OCT 2014
作者: judywan    時間: 14-8-25 01:30

moon88 發表於 14-8-24 23:12
香港科技大學 27 SEP 2014

thanks..
作者: RUOMIKO    時間: 14-8-25 12:13

所有U 須要預先做登記聽講座嗎 ?
作者: cheng4b    時間: 14-8-25 12:35

作者: EChing    時間: 14-8-25 14:18

回覆 Bow 的帖子

過往似乎皆是在星期六, 有否因某些原因變動便不得而知了.
但相信一定是安排在假期舉行的, 校方跟訪客兩相"空閒"嘛.

作者: EChing    時間: 14-8-25 15:58

回覆 RUOMIKO 的帖子

記得是不需要預先登記的, 但遇著熱門的, 可能要早些去排隊, 不單為要找個 好位, 而是遲了可能要坐樓梯甚或冇位!! (有得過隔鄰房間看電視己不錯)
故此, 事先該在網上查看 時間, 地點, 早作 預算, 安排, 如真是沒辦法, 可能要兵分兩路 (錄影下來).

作者: CINDYC    時間: 14-9-4 23:28     標題: 回覆:moon88 的帖子

27/9 HKUST, 11/10 Poly U, 12/10 CU, 19/10 BU, 8/11 HKU

作者: snoopy008    時間: 14-9-5 17:52

回覆 Marco-ma 的帖子

係邵逸夫創意媒體中心才對, 我同阿女上年都有去, like 左 creative media 個 facebook 仲有拉鍊袋送.  XD

作者: snoopy008    時間: 14-9-5 17:57

回覆 Marco-ma 的帖子

上年 BU 同 CityU 同一日, 結果整個又一城都係人. =P

作者: moon88    時間: 14-9-6 10:07

回覆 CINDYC 的帖子

謝謝分享
作者: moon88    時間: 14-9-7 12:31

27/9
科技大學
27/9/2014.      09:00-18:00
可以上以下網睇下其他資料
可以在坑口轉乘11m小巴
作者: moon88    時間: 14-9-7 12:32

infoday.ust.hk

作者: CINDYC    時間: 14-9-7 12:53     標題: 引用:27/9+HKUST,+11/10+Poly+U,+12/10+CU,+19/1

原帖由 CINDYC 於 14-09-04 發表
27/9 HKUST, 11/10 Poly U, 12/10 CU, 19/10 BU, 8/11 HKU
不好意思,阿女說可能看錯了,待 jupas website在9月10日重開再update.另外,看到10月18日的jm, 可share link 嗎?

作者: moon88    時間: 14-9-12 21:14

已經有最新資料http://www.jupas.edu.hk/tc/j4/calendar/important-dates
作者: justinsochifung    時間: 14-9-17 15:23

moon88 發表於 14-7-19 21:13
請問八大開放日大约在幾月?

google la

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5