教育王國

標題: 小學全日制, 累死了 [打印本頁]

作者: RuiRui    時間: 14-11-14 10:16     標題: 小學全日制, 累死了

日日放咗學加埋做功課, 有時課後活動, 亞仔又唔係快手既人, 晚晚都趕頭趕命. 温書真係唔駛諗. 佢又攰, 我又攰.   放工番到屋企就好似打仗咁.

以前我地都係半日學, 放完學做埋功課都重可以睇下電視玩下抖下. 而家無呢支歌仔唱. 起碼我亞仔做唔到. 知佢辛苦, 但都無法. 真係唔知佢地呢一代幸福, 定係我地上一代幸福啲.
作者: kenwong888    時間: 14-11-14 10:28

RuiRui 發表於 14-11-14 10:16
日日放咗學加埋做功課, 有時課後活動, 亞仔又唔係快手既人, 晚晚都趕頭趕命. 温書真係唔駛諗. 佢又攰, 我又 ...

Me too!

作者: Olympian    時間: 14-11-14 10:29     標題: 回覆:RuiRui 的帖子

同意。強烈同意!起碼小一至小二都係半日先,太細個點可以做咁長時間。小朋友要多些童年歡樂時光。睇多一兩套卡通,發下呆,跑下走下,做下無聊事,咁先身心健康。真係好痛恨現在的教育。

作者: longlokma    時間: 14-11-14 10:57     標題: 回覆:小學全日制, 累死了

我又觉得半日同一日冇乜大分別,因為半日要回家吃饭,孩子係屋企一定慢慢食;而返全日学校多数会留点做功課时间,拉上補下之後,其實都係差唔多

作者: pooh仔    時間: 14-11-14 10:58     標題: 回覆:Olympian 的帖子

我都認為低小應返半日晝

作者: subb    時間: 14-11-14 11:03

Olympian 發表於 14-11-14 10:29
同意。強烈同意!起碼小一至小二都係半日先,太細個點可以做咁長時間。小朋友要多些童年歡樂時光。睇多一兩 ...

超級同意

作者: RuiRui    時間: 14-11-14 11:09

番全日, 放完學番嚟又話攰, 要抖下先開工. 攪下東攪下西.  番半日時, 佢番到嚟hea住食飯,當抖咗架啦, 食完就要佢開工.
作者: 小玲    時間: 14-11-14 11:09     標題: 引用:同意。強烈同意!起碼小一至小二都係半日先

原帖由 Olympian 於 14-11-14 發表
同意。強烈同意!起碼小一至小二都係半日先,太細個點可以做咁長時間。小朋友要多些童年歡樂時光。睇多一兩 ...
很有同感。根本是提早迫學生抗拒讀書,又令普通家庭因子女教育問題家無寜日。

作者: 小玲    時間: 14-11-14 11:11     標題: 回覆:RuiRui 的帖子

丷,,,,,,,,,

作者: IloveJJ    時間: 14-11-14 11:14     標題: 引用:我又觉得半日同一日冇乜大分別,因為半日要

作者: IloveJJ    時間: 14-11-14 11:17     標題: 引用:日日放咗學加埋做功課,+有時課後活動,+亞仔

作者: sheffield    時間: 14-11-14 11:20

是!如有人照顧小朋友。半日非常好!我女返上午班,小2了,還可小睡一下才做功課!非常好!
作者: PalFan    時間: 14-11-14 11:31

小學返半日, 起碼佢地有得抖下.

返全日已經夠辛苦, 有時聽個仔返來呻, 連休息時間都拎來上堂. 放學又話要延長加鐘上堂. 所以功課時間佢都係轉堂時或小息爭取時間做. 因為佢地係冇功課堂的
作者: JE0608    時間: 14-11-14 11:43

全日沒問題, 但好心學校下午時間全部用來完成功課, 唔好再比功課小朋友回家做, 回家其實都沒多時間, 用來休息+溫習都未必夠時間!
作者: AMAIL    時間: 14-11-14 11:51

完全同意!完全無輕鬆既時間玩&休息。迫得太緊要了,咁細個就要開始接受咁大壓力
作者: Jane1983    時間: 14-11-14 13:01

同意,全日制又加大量功課、幾測幾考,根本係折磨細路,和離間親子感情。

何必咁搞
作者: ac917    時間: 14-11-14 13:04     標題: 回覆:小學全日制, 累死了

同意起碼初小返半日

作者: wan_sosin    時間: 14-11-14 13:25     標題: 引用:我又觉得半日同一日冇乜大分別,因為半日要

原帖由 longlokma 於 14-11-14 發表
我又觉得半日同一日冇乜大分別,因為半日要回家吃饭,孩子係屋企一定慢慢食;而返全日学校多数会留点做功課 ...
邊間學校咁好,有時間係學校做功課?

作者: wan_sosin    時間: 14-11-14 13:26     標題: 引用:同意,全日制又加大量功課、幾測幾考,根本

原帖由 Jane1983 於 14-11-14 發表
同意,全日制又加大量功課、幾測幾考,根本係折磨細路,和離間親子感情。

何必咁搞 ...
最讚成離間親子關係

作者: 120poonbe    時間: 14-11-14 15:28

十分同意,每日要面對繁重的功課和壓力,要他們像大人般過著忙錄的生活,有時覺得他們很辛苦。若能提早放學回家,時間就好分配,休息的時間便能大大改善了。
作者: RuiRui    時間: 14-11-14 15:41

番全日就少番啲功課嘛. 教多啲, 功課又多啲. 我有時唔鬼等佢, 全家去瞓, 佢自己做完就瞓, 一係早啲起身先做. 試過做到12點幾. 鬼叫佢做得慢. 唔好罰埋我.
作者: YolandaTam    時間: 14-11-14 16:00

PalFan 發表於 14-11-14 11:31
小學返半日, 起碼佢地有得抖下.

返全日已經夠辛苦, 有時聽個仔返來呻, 連休息時間都拎來上堂. 放學又話要 ...
我囡學校係完全唔准擅自喺學校做功課, 一係老師講明話可以(通常係校隊出賽日), 如果同學係校隊經常要留校練習就要家長書面申請.
作者: abioole    時間: 14-11-14 16:04

其實D學校成日鼓勵閱讀, 根本放學大約三點 (如果冇課外活動的話), 返到屋企換埋衫都大約四點先可以開始做功課, 快的話做到六點, 食飯沖涼, 7點半到, 如果嗰個星期有點書(根本上個個星期都有), 温下默書, 又要做下網上練習等等. 根本都已經要訓覺.(以上講緊全部順利, 沒有拖慢黎做.) 咁究竟小朋友邊有時間閱讀呢, 連玩玩具既時間都冇呀.  外國D小朋友放學返到屋企就可以玩, 香港小朋友日日都咁辛苦, 最終大家比較下, 我唔覺得香港小朋友既出路又或者學術水平會比外國小朋友好囉.  
作者: PalFan    時間: 14-11-14 16:21

YolandaTam 發表於 14-11-14 16:00
我囡學校係完全唔准擅自喺學校做功課, 一係老師講明話可以(通常係校隊出賽日), 如果同學係校隊經常要留校練 ...

我個仔係好多老師眼中已經成日偷做功課, 試過要佢拎書包出去, 就係怕佢又靜靜做功課.

我知佢好趕好忙, 每日要山長水遠去訓練羽毛球, 返到屋企平均要8:30, 如個日功課多, 試過不停手做到11:30, 又要隔日背默, 功課又多, 教練仲要限定佢屋企做固定體能. 有時眼見都知辛苦, 個仔運動唔算出色. 但已經2邊顧得好辛苦. 所以好佩服運動尖子又讀書好既人. 完全明白個種付出, 真係唔容易

作者: birdbird    時間: 14-11-14 16:26

longlokma 發表於 14-11-14 10:57
我又觉得半日同一日冇乜大分別,因為半日要回家吃饭,孩子係屋企一定慢慢食;而返全日学校多数会留点做功課 ...

我都覺得半日或一日的上學時間不是令小朋友勞累的根源. 問題出在功課量及課外活動的多寡身上.

作者: Obiepapa    時間: 14-11-14 16:30     標題: 回覆:小學全日制, 累死了

Need to find the right school?

作者: cloudkitty74    時間: 14-11-14 16:35

我個女咪又係咁,放學3:30,外母又唔識教功課,尤得佢訓下玩下,等我老婆放工,返到屋企先做功課,做到11:00,12:00 囉。
作者: little_yolky    時間: 14-11-14 16:36

Olympian 發表於 14-11-14 10:29
但係我囡囡番全日, 你列出既嘢, 只有「睇多一兩套卡通」佢無得做(因為我唔俾, 會睇壞眼), 其他全部日日都做齊喎

所以同意樓上講, find the right school係好重要。個人認為, 子女好大部份既壓力, 其實係嚟自家長的。大家唔好見怪。

作者: Rachelmummy2008    時間: 14-11-14 16:42

不是全日制令學生累,是排山倒海的家課,默書,考試令小孩沒有休息和思考的空間。
作者: Rachelmummy2008    時間: 14-11-14 17:23

我選了少功課的小學給囡囡。
我有朋友仔女讀小二和小六,不算一線津校,見面她十分無奈說他們過的是做功課的童年,那兩個小孩又乖又單純,唉…
作者: sososu    時間: 14-11-14 17:40

ME 3

作者: AMAIL    時間: 14-11-14 18:02

如果已經入派左間好多功課又多測考既學校,咁點算
作者: babywoman    時間: 14-11-14 18:44     標題: 回覆:小學全日制, 累死了

難道我地還在蜜月期?
現小二,開學至今都冇乜功課,今日連改正都只係三樣。已在校完成

仔正在看多拉A夢卡通

作者: LOVEnHOPE    時間: 14-11-14 19:25

the worst is there are usually 6-8 pieces of homework per day! 老師要大家交整功課,多閲讀,學琴,學自理,一小時遊玩,10小時睡覺。too much!!When can they listen to our voice?! The curriculum for Chinese is totally ridiculous too. 小一中文聆聽要小朋友take notes!!!! 還要考中文作文......我們何時可以喘息?!總有些說完全沒有問題,the more the merrier this kind of crap.. how can we train up a kid to write and do comprehension if they dont have enough exposure to reading! The education system is targeting those smart ones. The average and the below standard 只能好自為之!
作者: IloveJJ    時間: 14-11-15 09:49     標題: 引用:其實D學校成日鼓勵閱讀,+根本放學大約三點+

作者: Jessy    時間: 14-11-15 13:07

我喜歡全日, 但希望下午是活動/興趣班/功課堂, 跟住放學.
作者: Jessy    時間: 14-11-15 13:13

babywoman 發表於 14-11-14 18:44
難道我地還在蜜月期?
現小二,開學至今都冇乜功課,今日連改正都只係三樣。已在校完成
什麼學校咁幸福的呀??

作者: babywoman    時間: 14-11-15 13:36     標題: 回覆:Jessy 的帖子

舊油天
睇怕都可能蜜月中
學校每天有35分鐘功課堂,今年我仔多數在校做晒。

作者: twk005    時間: 14-11-15 13:57     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-11-14+發表

原帖由 wan_sosin 於 14-11-14 發表
邊間學校咁好,有時間係學校做功課?
你一望就知佢講緊嘅係非本港小學啦

作者: Olympian    時間: 14-11-15 15:02     標題: 回覆:babywoman 的帖子

新油天都係好少功課,抽中就好。

作者: 小玲    時間: 14-11-15 15:31     標題: 引用:the+worst+is+there+are+usually+6-8+piece

原帖由 LOVEnHOPE 於 14-11-14 發表
the worst is there are usually 6-8 pieces of homework per day! 老師要大家交整功課,多閲讀,學琴,學自 ...
你講得好啱。香港的教育制度就是為讀書叻而設。那些成績一般或唔好的就自己靠自己。

作者: se6b03    時間: 14-11-15 16:32

babywoman 發表於 14-11-15 13:36
舊油天
睇怕都可能蜜月中
學校每天有35分鐘功課堂,今年我仔多數在校做晒。

以下節錄自舊油天家課表,我覺得好多好多功課。

作者: babywoman    時間: 14-11-15 17:20     標題: 回覆:se6b03 的帖子

星期五,正常係多啲,呢版功課欄看似好多,但有啲應該堂上老師已教做大部分,如寫作。應該得中文長河及數學補充係難點。其它所花時間唔多。
若我仔做,一個半小時應可完成。但我會俾佢分兩日完成。
我自己暫未覺得有功課壓力。
因為我小一先利用時間培養到仔的閲讀興趣(only  中文)。小一時,我地每天放學去圖書館做功課,4點到圖書館,每天都有差唔多一小時睇書時間(做完功課先睇),六點一定返到屋企開飯——所以平時功課真唔算多。
係小二適應左,多數在校完成功課,先至冇去圖書館

作者: 232    時間: 14-11-15 17:22     標題: 引用:日日放咗學加埋做功課,+有時課後活動,+亞仔

原帖由 RuiRui 於 14-11-14 發表
日日放咗學加埋做功課, 有時課後活動, 亞仔又唔係快手既人, 晚晚都趕頭趕命. 温書真係唔駛諗. 佢又攰, 我又 ...
全日制跟本就吾好,攪到d细路冇時間

作者: se6b03    時間: 14-11-15 17:40

babywoman 發表於 14-11-15 17:20
星期五,正常係多啲,呢版功課欄看似好多,但有啲應該堂上老師已教做大部分,如寫作。應該得中文長河及數學 ...

好多家長覺得星期五或長假期前多d功課做係正常,但我既想法係平時早期一至五已經每日咁多功課,放假就更加唔應該有功課做,要比小朋友全心放假,否則放假仲辛苦過平時番學,同埋有人覺得一星期每日有一至兩樣叫少功課,我以前讀小學,真係一星期有一兩日係放學完全無功課做,有部分係叫堂課,上堂做完即刻交比老師,唔洗番屋企做,呢d先係我既理想教育,試問大人番工都唔鍾意放工拎公司野番屋企做 ? 點解小朋友要咁辛苦 ? 日日放學番屋企要做功課 ?

作者: babywoman    時間: 14-11-15 18:00

回覆 se6b03 的帖子

但冇辦法喎,現今教育係咁
除非讀國際學校

以前半日都有功課返屋企做喎,差別在於,有整個下午慢慢做,同埋冇咁深

作者: siden    時間: 14-11-15 22:59     標題: 引用:日日放咗學加埋做功課,+有時課後活動,+亞仔

原帖由 RuiRui 於 14-11-14 發表
齋睇教育制度,當然係上一代幸福,我覺得。

作者: venicebb    時間: 14-11-15 23:22     標題: 引用:同意。強烈同意!起碼小一至小二都係半日先

作者: lypoon    時間: 14-11-16 10:54     標題: 引用:不是全日制令學生累,是排山倒海的家課,默

原帖由 Rachelmummy2008 於 14-11-14 發表
不是全日制令學生累,是排山倒海的家課,默書,考試令小孩沒有休息和思考的空間。 ...
Agreed

作者: joeyhui622    時間: 14-11-16 20:43

回覆 RuiRui 的帖子

agree with you
作者: Carsonsh    時間: 14-11-20 20:21     標題: 回覆:小學全日制, 累死了

以前都以為全日制好,依家見小朋友返全日小學咁辛苦,顧得功課又冇咁多時間玩,都係讀半日制好D

作者: bb20040225    時間: 14-11-21 07:30     標題: 回覆:小學全日制, 累死了

好似我囡一至四都有課外活動,完全冇時間玩

作者: Bigpig_2007    時間: 14-11-21 09:21     標題: 回覆:abioole 的帖子

我完全同意,香港小學中學都係為考試而逼學生!如果有全港家長會,一定同政府 fight 番半日學!小班活動教學!

作者: wister    時間: 14-11-21 22:14     標題: 回覆:RuiRui 的帖子

同意到不得了,可唔可以聯署要求香港行返半日制。。。。。

作者: mingming2008    時間: 14-11-22 02:16

同意吖辛苦
作者: bbq_swing    時間: 14-11-22 23:52     標題: 引用:我完全同意,香港小學中學都係為考試而逼學

原帖由 Bigpig_2007 於 14-11-21 發表
我完全同意,香港小學中學都係為考試而逼學生!如果有全港家長會,一定同政府 fight 番半日學!小班活動教 ...
舉腳贊成

作者: Fatsa    時間: 14-11-23 00:38     標題: 引用:同意。強烈同意!起碼小一至小二都係半日先

極度同意

作者: marble2004    時間: 14-11-23 21:44

回覆 bbq_swing 的帖子

舉腳贊成,  初 小 高小 都 應 返 半day

作者: nekoneko79    時間: 14-11-25 15:00

wister 發表於 14-11-21 22:14
非常同意!
依家香港全日制根本就係多咗個LUNCH同小息/每堂長少少
違反咗以前推全日制的原意!
咁不如去咗半日制, 小朋友休息又好, 課外活動又好, 溫書又好, 起碼自己控制到時間
唔洗日日等到3點幾放學, 先開始做功課溫書

作者: nekoneko79    時間: 14-11-25 15:07

wister 發表於 14-11-21 22:14
非常同意!
咁不如去咗半日制, 小朋友休息又好, 課外活動又好, 溫書又好, 起碼自己控制到時間
唔洗日日等到3點幾放學, 先開始做功課溫書
作者: jojoplanet    時間: 14-11-25 15:48

RuiRui 發表於 14-11-14 10:16
我個仔小三早幾日先話唔鐘意全日班...
作者: sheffield    時間: 14-11-25 16:31

我囡返半日,上午班,時間真係好好用。小二了,還可以小睡一小時才開工做功課。不用午睡,做功課又快手快腳的朋友仔天天都可4點下午茶同去公園玩或去圖書館。我囡黃昏時段上興趣班,所以星期六日可以不用上興趣班,但星期六就長短週!如有人照顧,我都認為小學應返半日!

作者: babytomhui    時間: 14-11-25 18:27

我以前已經是全日了
作者: kendorisbb    時間: 14-11-25 22:55     標題: 回覆:小學全日制, 累死了

返左一日學,放學時見佢個攰樣好心痛,想俾佢訓陣,又驚夜晚訓唔到,童年(人生)唔應該係咁

作者: colabobo    時間: 14-11-26 01:16     標題: 引用:同意。強烈同意!起碼小一至小二都係半日先

Agreed x 1000

作者: jc2009    時間: 14-11-26 11:49

強烈渴望小學返番半日.
作者: marie貓    時間: 14-11-26 17:17     標題: 回覆:小學全日制, 累死了

非常讚成小學應該半日制...小朋友太苦了...日日都係趕功課 活動同親子時間係零

作者: marie貓    時間: 14-11-26 17:17     標題: 回覆:小學全日制, 累死了

住得遠學校 仲陰公

作者: nekoneko79    時間: 14-11-27 11:55

回覆 sheffield 的帖子

好羨慕~

作者: ms.aeroplane    時間: 14-11-27 15:21

半日真係拖長嚟教....老師,學生,家長都辛苦....!又係要咁早起身
作者: kc_united    時間: 14-11-28 17:53     標題: 引用:Quote:原帖由+Olympian+於+14-11-14+發表同

原帖由 colabobo 於 14-11-26 發表
Agreed x 1000
agreed. 有冇得反应給政府知?

作者: wwsugar    時間: 14-12-3 09:20

極度強烈支持半日制!全日制不是只多個午飯和做功課堂咁簡單。全日制多了三堂,是每日三堂啊,好辛苦的。回家吃飯後自由安排相等於三堂的工作,比硬性在學校做,實在舒服得多!
做個比喻,如果大人可以番工半日,下半日把工作帶回家做,對某些人來說,真的會舒服得多,起碼累了可以伸展吓,煮個麵。
好懷念以往半日制!
作者: wister    時間: 14-12-8 00:09     標題: 回覆:RuiRui 的帖子

圖片附件: 1417968571166.jpg (14-12-8 00:09, 40.48 KB) / 下載次數 4
/forum.php?mod=attachment&aid=Mzc2ODV8ZTM0ZjY5MWZ8MTcxNjM3OTM3OHww

作者: cocokan2004    時間: 14-12-8 01:18

返全日都得, 不過可唔可以食完飯比小朋友自由活動, 打波, 訓覺, 睇TV, 睇書, ....HEA下, 玩下.  1小時, 跟手做功課/溫書一小時.  咁就PERFECT啦.
作者: kenwong888    時間: 14-12-8 07:00

cocokan2004 發表於 14-12-8 01:18
返全日都得, 不過可唔可以食完飯比小朋友自由活動, 打波, 訓覺, 睇TV, 睇書, ....HEA下, 玩下.  1小時, 跟 ...
OK, your proposal is acceptable and approved!

Please proceed!

作者: LeeCC    時間: 14-12-8 07:43

如果全日制,早上晏D上課8:30至8:45,唔使6点幾出門,下午係功課堂做晒功課,課外活動或閱讀堂,咁就好了

作者: Mrs4    時間: 14-12-8 08:59     標題: 引用:如果全日制,早上晏D上課8:30至8:45,唔使6

原帖由 LeeCC 於 14-12-08 發表
如果全日制,早上晏D上課8:30至8:45,唔使6点幾出門,下午係功課堂做晒功課,課外活動或閱讀堂,咁就好了
...
這個proposal都好好

作者: LeeCC    時間: 14-12-8 09:50

Mrs4 發表於 14-12-8 08:59
這個proposal都好好
我小時候有朋友仔返全日,佢係晏D上課,唔明而家全日制要8点前上課?

作者: babypigpig    時間: 14-12-8 09:54

在bk內成日都有人話要選right school,相信這個道理人人明白,但想問問香港的學校真的有那麼多元化可供家長選擇?除非比得起錢,讀國際學校或將來打算出外升學。若不現在連直資小學也十分谷。小學不谷,考不到好中學,中學不谷,怎升上大學,根本現在香港的教育制度,只是為考試,應付制度,而不是讓小朋友有創作及發揮的空間。

同時相信現在如此多青年的社會運動,香港的教育制度更不會讓小朋友有創意及空間發展,政府只想培養一批「聽教聽話」的學生。
作者: violetsareblue    時間: 14-12-8 11:53     標題: 回覆:RuiRui 的帖子

couldn't agree more

作者: nekoneko79    時間: 14-12-9 12:01

LeeCC 發表於 14-12-8 07:43
...
我記得以前推全日制之前係咁構思呀...........
結果.....................唉.......................

作者: LHLMother    時間: 14-12-9 14:35

小朋友同埋大人都太辛苦了!!

作者: wan_sosin    時間: 14-12-9 14:50     標題: 引用:Quote:Mrs4+發表於+14-12-8+08:59+這個prop

我小時候有朋友仔返全日,佢係晏D上課,唔明而家全日制要8点前上課?
這一來是就家長可送仔女返學後再返工,二來是學生早一個鐘返學,交通就唔會撞著9點返工嘅人,而家好多學生都跨區返學,唔似以前多數可行路返學!
我記得我中小學都返好早,小學8點,中學7:50

作者: Carsonsh    時間: 14-12-10 18:40     標題: 回覆:小學全日制, 累死了

其實全日制小學可否減少下午嘅課堂,等老師幫助吓小朋友做家課,另外畀小朋友喺學校操埸盡情玩吓、好好享用吓學校嘅設施,舒展身心,亦可培養小朋友對學校嘅歸屬感

作者: chocolateice    時間: 14-12-13 17:23     標題: 回覆:Carsonsh 的帖子

支持半日制, 而家的小學生太辛苦了,令人心痛。 其實大多數的學校都是多功課,家長真係好少選擇。 不想自己的小朋友有一個做功課,溫習的童年,但是不想咁樣,又可以點樣,又沒有錢讀國際學校,又沒有機會移民。 不喜歡香港的教育制度。

作者: scyauchris    時間: 14-12-13 21:15

最好返半日,我十分支持半日學。還有假期不該有功課做,咁才可以真正有親子活動。學校該改做天天有體育課,減低不必要的抄些功課。

以前半日學都教得切d課題,為何全日教唔切書。話d小朋友肥胖決少運動,什麼培養閱讀興趣,有幾多小朋友有時間?

作者: wwsugar    時間: 14-12-14 13:49

我細個好開心,每日學校都會一齊做早操,檢查手帕和指甲,然後上課,小息玩跳飛機,橡筋繩,埋州,仲會放學時老師叫我去找她,她私人借課外書俾我看。
作者: lilychan    時間: 14-12-14 20:21

半轉全日,話小學生可輕鬆D,點知個仔辛苦,我又辛苦
作者: sexymami    時間: 14-12-14 20:57     標題: 回覆:小學全日制, 累死了

如果全日制,但下午係做功課同玩,加埋溫書,返屋企唔洗再煩學校野,咁就perfect!

作者: scyauchris    時間: 14-12-14 21:54

回覆 sexymami 的帖子

如果係便一定無問題。問題連上課,老師教完比小朋友即堂做一條問題,之後d問題係返屋企才准做,如果小朋友做得快做多了,老師發現便要佢地擦左去。
作者: scyauchris    時間: 14-12-14 22:02

如果返左學全日,之後都要補習真係唔知返學做乜!另外基本上小一同小二,我真係唔多覺英文科有教過去式,不過我見阿女eng lit 和答數學題都有用到,如果唔係佢本身英文不差又肯睇書,我真係唔知其他小朋友要否家長幫手教。

只是呻吓,因為我女近視太深,我已盡力安排每天有45 mins 戶外活動,d書話每天2至3個鐘戶外活動!
作者: licpd    時間: 14-12-15 20:02

看來呈分試已逼到學校越教越深以便提高升band 1生的比重,如成績不好,沒家長報讀就有殺校威脅。
政府有責任保護小學生的童年,有必要考盧規范小學下午指可以是課外活動和功課班,校外功課要限制,否則學校爲了生存,指顧操學生的成績,放學后也要學生做大量功課,到最后,老師,學校和學生都會成爲輸家!
作者: licpd    時間: 14-12-15 20:52

不過如果政府這樣做,家長會否私下自己谷呢?
最后都系回到呈分試是否要改革
作者: skkeung    時間: 14-12-16 17:58     標題: 回覆:小學全日制, 累死了

問吓上一代家長,他們全日制對學生有利云云!

作者: Elisecherry    時間: 14-12-16 19:55     標題: 引用:如果全日制,早上晏D上課8:30至8:45,唔使6

...
Agree , 舉腳贊成,唔使六點幾起身,依家好似每日半夜就起身,因天未光。

作者: balj    時間: 14-12-17 12:00

作者: thexfiles1000    時間: 14-12-18 08:59

其實可以點反映? 全日制真係痴線, 最慘係有班學生跟唔上進度, 仲要人留堂補課, 返到屋企5點鐘咩功課都未做
第2日又有課外活動, 晚晚11點幾訓點搞
作者: Doray    時間: 14-12-19 13:27

回覆 scyauchris 的帖子

唔係啩?駛唔駛咁rigid?!
作者: kkkkkkk2    時間: 14-12-21 01:06

個人覺得返全日只是比以前返半日每堂多10分鐘,真的看不到學習成效比以前多而且累人想這制度出來的真是靠害
作者: kkkkkkk2    時間: 14-12-21 01:15

nekoneko79 發表於 14-11-25 15:00
非常同意!
說得好~~~~拍手

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5