教育王國

標題: 3月9日中提琴初級, 聯署投訴, 是日小提琴2級(青年廣場)請入 [打印本頁]

作者: Sindy    時間: 15-3-9 22:39     標題: 3月9日中提琴初級, 聯署投訴, 是日小提琴2級(青年廣場)請入

有無人想要投訴, 已經有幾個家長JOIN我地

有無人係3月9日二級小提琴(青年廣場)都有奇遇? 我唔係呢場, 都想知下, 謝謝

作者: marcuscyrus    時間: 15-3-9 22:42     標題: 引用:有無人想要投訴,+已經有幾個家長JOIN我地

原帖由 Sindy 於 15-03-09 發表
願聞其詳?

作者: Sindy    時間: 15-3-9 22:46

marcuscyrus 發表於 15-3-9 22:42
願聞其詳?
十幾年都無乜聽過全場最高分係79囉(我唔沒殺曾經有過既可能).. 有幾個真係值再高D的, 佢心中唔頒獎, 就要襟低晒D分, 仲有, 呢首係五級考試歌, 放係初級, 我見好多都係二三四年級, 可能唔知定, 佢地都付出努力, 聽聞有人係零分.. 好打擊細路仔真係
另外, 五級歌放係初級, 我覺得個會都有問題, 舊年就三級, 今年就五級? 儍左呀?

作者: marcuscyrus    時間: 15-3-9 22:51     標題: 引用:Quote:marcuscyrus+發表於+15-3-9+22:42+願

十幾年都無乜聽過全場最高分係79囉(我唔沒殺曾經有過既可能).. 有幾個真係值再高D的, 佢心中唔頒獎, 就要襟 ...
唔,投訴,都只是會話評判口味,早6,7年前都有個賓藉評判,個人口味奇特,首歌寫哂tempo佢話唔鍾意呢個速度,於是全人類低分,冇甩冇錯,連cert都無張,我同協會反映過啦,佢回應,呢個都係學習過程

作者: marcuscyrus    時間: 15-3-9 22:57     標題: 引用:Quote:marcuscyrus+發表於+15-3-9+22:42+願

十幾年都無乜聽過全場最高分係79囉(我唔沒殺曾經有過既可能).. 有幾個真係值再高D的, 佢心中唔頒獎, 就要襟 ...
評判是邊位?

作者: titibaby    時間: 15-3-9 22:58     標題: 回覆:3月9日中提琴初級, 聯署投訴

乜名?

作者: marcuscyrus    時間: 15-3-9 23:01     標題: 引用:Quote:marcuscyrus+發表於+15-3-9+22:42+願

弦樂選曲成日都係咁離奇

作者: Sindy    時間: 15-3-9 23:05

maureen yuen

所以我都知係咁回覆, 我當面禮貌咁話到佢口黑面黑 今次我醒呀
作者: marcuscyrus    時間: 15-3-9 23:07     標題: 引用:maureen+yuen所以我都知係咁回覆,+我當面禮

所以我都知係咁回覆, 我當面禮貌咁話到佢口黑面黑 今次我醒呀 ...
佢如何反應?我仔都仲未拉琴,驚驚

作者: Sindy    時間: 15-3-9 23:10

有時口味還口味, 但技巧還技巧丫麻, 好多人唔like gem, 但都有人欣賞佢有技巧夠氣, 底我覺得一定有囉, 唔啱你口味就等於唔得? 無道理
作者: marcuscyrus    時間: 15-3-9 23:13     標題: 引用:有時口味還口味,+但技巧還技巧丫麻,+好多人

有時口味還口味, 但技巧還技巧丫麻, 好多人唔like gem, 但都有人欣賞佢有技巧夠氣, 底我覺得一定有囉, 唔啱 ...
我認為,可以唔比獎,但如果能完成演出,起碼都比75分有張證書

作者: Sindy    時間: 15-3-9 23:16

marcuscyrus 發表於 15-3-9 23:13
我認為,可以唔比獎,但如果能完成演出,起碼都比75分有張證書
無錯, 走少少音都可以接受, 如果全首走晒音, 唔比cert都無問題.. 跟本就無準則, 伴奏話我仔果級, 上星期有場, 仲衰過我仔, 都有八十一分... 唯有講句我仔唔好彩囉
作者: Sindy    時間: 15-3-9 23:22

marcuscyrus 發表於 15-3-9 23:07
佢如何反應?我仔都仲未拉琴,驚驚

佢咪叫我去協會投訴囉, 好多年前阿女時, 有投訴過啦.. 咪官方回覆囉, 我條氣一路都唔順架喇, 所以今次醒, 當佢面問佢, 你知唔知呢首係五級考試歌放左係初級?我指住D 120cm既小朋友, 佢地需要鼓勵架, 將5級考試歌放係初級, 佢地完成到已經好叻, 我諗多數七八歲既都只有二三級, 咁佢地唔駛拎比賽經驗呀? 小提琴都有分一二三四五六七八啦.. 而家得初中高.. 初級仲要係五級考試歌黎, 都唔make sense既, 佢口黑面黑咁囉... 今次順晒條氣, 我仔就無乜野呀, 有D真係拉得好好, 剛好五級架咋佢都係, 佢(評判)想點呀? 六七八級落黎拉初級呀? 有無搞錯左呢
作者: marcuscyrus    時間: 15-3-9 23:27     標題: 引用:+本帖最後由+Sindy+於+15-3-9+23:24+編輯+\

勁!!!

作者: Sindy    時間: 15-3-9 23:32

marcuscyrus 發表於 15-3-9 23:27
勁!!!

有經驗丫麻..當面出左啖氣.... 唔駛等協會D官方回覆, 不過有班媽咪就想聯署投訴, 咁咪一齊囉.. 人多, 等佢地知道, 唔駛出年害人害物呀
作者: cherry_bb    時間: 15-3-9 23:56     標題: 引用:有無人想要投訴,+已經有幾個家長JOIN我地

Join

作者: miss321    時間: 15-3-10 00:07     標題: 引用:+本帖最後由+Sindy+於+15-3-9+23:24+編輯+\

其實選曲唔係評判,首歌難,初級組拉5級歌,應投訴協會,不關評判事。再者,hksmsa都唔想咁多人參加,投訴都懶理。

作者: cherry_bb    時間: 15-3-10 00:07     標題: 引用:Quote:marcuscyrus+發表於+15-3-9+22:42+願

阿女初小第1年轉戰中提琴,真係另我好失望,阿女係冇分,爸爸俾阿女問到口啞點解冇分,我知同場多位冇分,而老師都覺得奇怪,最怪係冇人拎1,2,3連同場女DG,Spcc有參賽都冇任何名次

阿女皇家小提琴係拎丁135,心想唔係差到咁,好影響小朋友心裡的感覺,好彩阿女都係樂天派

作者: marcuscyrus    時間: 15-3-10 00:09     標題: 引用:+本帖最後由+Sindy+於+15-3-9+23:33+編輯+\

咁評判比comments時係講到啲同學好差咁阿?

作者: marcuscyrus    時間: 15-3-10 00:09     標題: 引用:Quote:原帖由+Sindy+於+15-03-09+發表本帖

原帖由 miss321 於 15-03-10 發表
其實選曲唔係評判,首歌難,初級組拉5級歌,應投訴協會,不關評判事。再者,hksmsa都唔想咁多人參加,投訴 ...
佢地一向唔理投訴

作者: cherry_bb    時間: 15-3-10 00:10     標題: 引用:Quote:marcuscyrus+發表於+15-3-9+22:42+願

有幾位真係拉得好好都不知道她什麼口味

作者: cherry_bb    時間: 15-3-10 00:12     標題: 引用:maureen+yuen所以我都知係咁回覆,+我當面禮

所以我都知係咁回覆, 我當面禮貌咁話到佢口黑面黑 今次我醒呀 ...
我知上午小提琴2级是同一評審,一樣咁慘

作者: Sindy    時間: 15-3-10 00:26

cherry_bb 發表於 15-3-10 00:12
我知上午小提琴2级是同一評審,一樣咁慘
都係最高79分呀?
作者: Sindy    時間: 15-3-10 00:29

今日最少兩個應該有80分以上的, 一個係白色裙個女仔, 我知佢能力, 一定拉得唔錯(伴奏有伴上半場, 都話有個女仔拉得唔錯, 就係佢), 佢係我仔前同學(音統), 另一個係老師另一個學生, 同我仔下半場的.. 佢地都無80分, 離譜
作者: cherry_bb    時間: 15-3-10 00:32     標題: 引用:+本帖最後由+Sindy+於+15-3-10+00:29+編輯+

原帖由 Sindy 於 15-03-10 發表

今日最少兩個應該有80分以上的, 一個係白色裙個女仔, 我知佢能 ...
我知你仔仔是那位,他拉得好好,你仔仔出來有講分數我聽到

作者: Sindy    時間: 15-3-10 00:33

cherry_bb 發表於 15-3-10 00:32
我知你仔仔是那位,他拉得好好,你仔仔出來有講分數我聽到

係? 肥仔喎, 有無認錯人? 佢最尾果行走左音...
作者: 四隻貓    時間: 15-3-10 10:12

好驚喎....我女聽日比賽violin 都係呢個場....會唔會又撞到呢位殺手評判呢?

都唔太明殺手評判既心態, 有要求係好, 但校際比賽都係旨在推廣音樂學習, 比機會小朋友互相觀摩, 有個目標努力練習. 又唔係咩國際比賽要一決高下比個世界冠軍. 俾下鼓勵d小朋友就得啦, 唔駛去到唔俾分數0甘絕既.

作者: flower9    時間: 15-3-10 10:51

作者: 小佳    時間: 15-3-10 10:51

Sindy 發表於 15-3-9 22:46
雖沒參加昨天的比賽, 但聽到後真令人震驚, 冇可能幾十個人中一個都冇叻人.   校際的宗旨是培養小朋友對音樂的興趣, 但連分數都冇而且評分要求過高,  等於間接抹剎小朋友的興趣.   

作者: cherry_bb    時間: 15-3-10 11:06     標題: 引用:Quote:Sindy+發表於+15-3-9+22:46+十幾年都

原帖由 小佳 於 15-03-10 發表
雖沒參加昨天的比賽, 但聽到後真令人震驚, 冇可能幾十個人中一個都冇叻人.   校際的宗旨是培養小朋友對音樂 ...
係多位冇分,我亦見多位家長立即去問評審,我見最尾出場DG媽都走去問。
去考皇家差極都有分數,而今次呢首係5級考試歌放係初级,我估都有小朋友係降grade 比賽,如果小朋友已經有7,8級去拉都唔會差到1位第三名都無,而上午小提琴比分亦非常手緊

作者: JeremyBB    時間: 15-3-10 11:09     標題: 回覆:Sindy 的帖子

我昨天在下半塲,聽完那位maureen tong 的評語,覺得太離譜,嬲到即刻帶阿仔走咗。

作者: titibaby    時間: 15-3-10 11:11     標題: 引用:Quote:原帖由+Sindy+於+15-03-09+發表十幾

原帖由 cherry_bb 於 15-03-10 發表
阿女初小第1年轉戰中提琴,真係另我好失望,阿女係冇分,爸爸俾阿女問到口啞點解冇分,我知同場多位冇分, ...
distinction?那點都有個譜掛

會否是DQ 之類?
首歌有沒有特別要求?

作者: titibaby    時間: 15-3-10 11:11     標題: 引用:我昨天在下半塲,聽完那位maureen+tong+的

原帖由 JeremyBB 於 15-03-10 發表
我昨天在下半塲,聽完那位maureen tong 的評語,覺得太離譜,嬲到即刻帶阿仔走咗。

...
說什麼?

作者: JeremyBB    時間: 15-3-10 11:14     標題: 回覆:JeremyBB 的帖子

雖然小兒未到攞獎的level, 但眼見有幾位小朋友真的拉得好好,連merit都冇,這位評判要求實在太高。

作者: JeremyBB    時間: 15-3-10 11:19     標題: 回覆:JeremyBB 的帖子

寫錯,是Maureen yuen

作者: JeremyBB    時間: 15-3-10 11:22     標題: 回覆:cherry_bb 的帖子

Cherry_bb, 真的嗎?她給多位小朋友冇分?!怎可能!!

作者: cherry_bb    時間: 15-3-10 11:26     標題: 引用:Quote:原帖由+cherry_bb+於+15-03-10+發表

原帖由 titibaby 於 15-03-10 發表

會否是DQ 之類?
係小提琴

作者: JeremyBB    時間: 15-3-10 11:28     標題: 回覆:Sindy 的帖子

Sindy, 你好正,當佢面話鬼佢!小兒就是120cm 二年級,多謝你幫手出口氣

作者: cherry_bb    時間: 15-3-10 11:30     標題: 引用:雖然小兒未到攞獎的level,+但眼見有幾位小

雖然小兒未到攞獎的level, 但眼見有幾位小朋友真的拉得好好,連merit都冇,這位評判要求實在太高。

...
阿女雖然未到攞獎level,都唔會去到冇分,上年小提琴2級都有80分

作者: cherry_bb    時間: 15-3-10 11:33     標題: 引用:Sindy,+你好正,當佢面話鬼佢!小兒就是12

Sindy, 你好正,當佢面話鬼佢!小兒就是120cm 二年級,多謝你幫手出口氣

...
多謝 Sindy,我眼見多人圍評判及冇諗過有人開post 同一命運,我亦好少係ek 發言,今次真係

作者: titibaby    時間: 15-3-10 11:43     標題: 引用:Quote:原帖由+titibaby+於+15-03-10+發表di

原帖由 cherry_bb 於 15-03-10 發表
係小提琴
我相信都唔會太差的!

希望小朋友細個好快忘記

加油

作者: Sindy    時間: 15-3-10 11:46

JeremyBB 發表於 15-3-10 11:28

...
我係當時有感而發, 我行到埋去, 見到有幾個120CM既小朋友, 我知我仔唔係最慘果D, 心諗佢地咪仲慘, 真係鄧你地唔抵, 諗住比個經驗個細路, 參加初級, 點知首歌5級, 頂盡拉到晒出黎好好睇睇, 點知一D鼓勱都唔比個細路, 係一個慘痛既經歷, 個評判一味講埋咩要用arm, 係呀, 鬼唔知咩, 要浸架麻, 點可以係初級比賽, 要求佢地有高級組水準得架
作者: Sindy    時間: 15-3-10 11:48

四隻貓 發表於 15-3-10 10:12
好驚喎....我女聽日比賽violin 都係呢個場....會唔會又撞到呢位殺手評判呢?

都唔太明殺手評判既心 ...
佢當正國際高級賽事咁黎評囉, 真係多謝佢咁睇得起各位小朋友
作者: Sindy    時間: 15-3-10 11:51

cherry_bb 發表於 15-3-10 11:06
係多位冇分,我亦見多位家長立即去問評審,我見最尾出場DG媽都走去問。
去考皇家差極都有分數,而今次呢首 ...

最尾出場DG小朋友, 佢D同學都睇好佢架, 事實佢都拉得幾好, 佢唔只五級架喇.....皇家可能考埋
作者: cherry_bb    時間: 15-3-10 11:57     標題: 引用:Quote:cherry_bb+發表於+15-3-10+11:06+係

係DG小朋友拉得好好,阿女認得佢,因上星期choir比賽同組

作者: Sindy    時間: 15-3-10 11:57

其實我好想知評判口味係咪可以亂咁黎, 一句唔鐘意, 就可以一分都唔比....無標準架咩? 有無高人可以答到我?
作者: Sindy    時間: 15-3-10 11:59

cherry_bb 發表於 15-3-10 11:57
係DG小朋友拉得好好,阿女認得佢,因上星期choir比賽同組
早幾日未比賽我已經收到風呢個女仔, 老師的門生都係, 另一個佢同學話佢好勁, 同組就唔駛拎獎囉(佢話佢)
作者: Sindy    時間: 15-3-10 12:03

titibaby 發表於 15-3-10 11:11

會否是DQ 之類?
tambourin, 你search下youtube, 有小提琴底, 應該唔難判斷呢首咩難度歌
作者: cherry_bb    時間: 15-3-10 12:10     標題: 引用:Quote:titibaby+發表於+15-3-10+11:11+dist

tambourin, 你search下youtube, 有小提琴底, 應該唔難判斷呢首咩難度歌
http://youtu.be/jaYD-f_nIQI

作者: KH    時間: 15-3-10 13:00

我朋友的仔仔都參加咗今次比賽, 今朝仲問番我點投訴, 話俾我聽點JOIN, 我話俾佢知啊...

仲有...SINDY..你好野啊, 唔當面講番咗屋企仲嬲啊
作者: TwoKidsFamily    時間: 15-3-10 13:53

回覆 Sindy 的帖子

Join

作者: TwoKidsFamily    時間: 15-3-10 14:01

我家有兩個小朋友,每年他們都會參加校際音樂節,今次都係第一次見連一個奬都设有。阿仔雖然未到獲獎級數,但要向當局反影一下評分上出現了問題。
初級組的比賽歌曲越來越難,以前由三級到現在的五級,遲些可能要八級了。
作者: Sindy    時間: 15-3-10 14:36

KH 發表於 15-3-10 13:00
我朋友的仔仔都參加咗今次比賽, 今朝仲問番我點投訴, 話俾我聽點JOIN, 我話俾佢知啊...

仲有...SINDY..你 ...
經驗丫麻.... 上次咪返左屋企自己嬲餐飽囉....
作者: Sindy    時間: 15-3-10 14:36

想投訴可以PM我
作者: marcuscyrus    時間: 15-3-10 16:05     標題: 引用:想投訴可以PM我

想投訴可以PM我
可否recap呢位評判同大圍講comments時講啲咩

作者: Candy925    時間: 15-3-10 18:41

我女前年都中過招, 3級, 都係青年廣場, 但唔係呢個評判, 係男人, 同場都有頒1,2,3, 我聽足全場, 貼中1,2,3, 我自己都有同個女一齊學violin, 又有幾樣樂器音樂底, 所以都叫識聽, 其他細路真係唔係拉到差到唔值比張cert, 不過大部份人分數都差到嚇親人, cert都攞唔到, 沿路等lift見唔少6字頭嘅分紙, 我見有細路出到來冇哂自信, 仲同亞媽傾考唔考級試(我估4月考), 都唔知點解, 唔鼓勵細路, 仲打擊佢哋自信, 我睇見都心up.

今日見呢個post, 令我想起當年, 歷歷在目, 我女明天再戰, 希望唔好遇上呢d評判, 問題唔係輸唔輸得起, 而係洗唔洗比你搞到冇哂自信, 比賽係練習同進步嘅過程之一, 觀摩切磋參加者點樣演繹同一首作品都係學習, 但比完賽冇哂自信真係唔知點解囉. 久唔久呢d事就會發生, 大會真係好應該每年比所有評判briefing, 比分數要有guideline, 唔好亂來, 即使表現未如理想, 都要有鼓勵成分嘅安慰分.

Sindy, 你真係好嘢!
作者: miaochan    時間: 15-3-10 20:31     標題: 回覆:3月9日中提琴初級, 聯署投訴, 是日小提琴2級(青年廣場)請入

我都為Sindy的敢言致敬

比我只識返屋企喊

作者: pmjleung    時間: 15-3-10 20:39     標題: 引用:+本帖最後由+Candy925+於+15-3-10+18:42+編

原帖由 Candy925 於 15-03-10 發表

我女前年都中過招, 3級, 都係青年廣場, 但唔係呢個評判, 係 ...
我仔正正都係前年Y劇場三級violin, 好多小朋友都拉得唔差,但分數確實嚇一跳,6x,伴奏老師都唔相信...

作者: Sindy    時間: 15-3-10 20:44

marcuscyrus 發表於 15-3-10 16:05
可否recap呢位評判同大圍講comments時講啲咩
'呢個評判勁呀, 有晒準備, 佢聽完下半場, 唔駛五分鐘就講野, 講野來來去去, 都係D初級要浸既野, 大概我聽到係話小朋友要用ARM既力去拉動支弓, 無幾分鐘, 就話NO merit today, 咪即係無獎囉所有人, 後尾伴奏哥哥話佢有睇過本大會regulations, 大概睇清楚佢咁係咪得囉我諗....今日中提琴好好彩呀... 又係佢, 最高91分... 老師話可能我話完佢, 比分鬆手左...

作者: Sindy    時間: 15-3-10 20:50

miaochan 發表於 15-3-10 20:31
我都為Sindy的敢言致敬

比我只識返屋企喊
佢今次實在離譜, 我本來要趕住車伴奏哥哥的, 但都要佢等等我, 實在忍唔住, 我行埋去時好心平氣和的, 但咁啱有幾個120cm既小朋友係度... 我好唔忍心, 所以決定比說話佢聽, 而我講既係事實, 咁細個拉5級, 想點喎, 拎八級水準出黎呀? 話明係初級, 搵八級水平黎度佢地, 都發神經既.... 聽日我再打去協會, 問佢地點解初級會揀隻5級歌? 音統呀, 都係分E1E2係初級(一級同二級), I1I2I3係中級(三四五級)啦...
作者: Jane1983    時間: 15-3-10 22:19

中提琴個班,真係多得你。
我小朋友今年無參加,睇完咁既場面,出年都未必參加。音樂藝術本身已經主觀,得一個評判,仲分分鐘整個咁mean的,真攞命。

作者: Sindy    時間: 15-3-10 23:19

Jane1983 發表於 15-3-10 22:19

中提琴個班,真係多得你。
真係罕見咁mean....其實對住自己學生可以咁mean架, 但呢個唔係課堂, 係比賽, 比D鼓勵好似要佢銀包拎錢出黎咁..我仔好鐘意而家個老師, 因為從未鬧過佢一句, 從未話過佢有咩做得唔好.. 因為人地真係做野的, 唔好唔駛講, 只要你再做, 做到啱為止, 咁先係路架麻...要鬧要話, 係張評分紙就可以講啦.. 不過話時話, 佢D評語, 反而無乜鬧喎.. 仲讚我仔呢樣好, 果樣好咁喎, 以佢呢D評語, 以我既經驗.. 至少有八十分以上...
作者: bebebe12345    時間: 15-3-11 09:18

一、二、三名的位置一位也沒有、確有點那個!
至於不給分數的相信也不止這位評判吧!
作者: kititiiwhite    時間: 15-3-11 10:00

經歷過今年的賽事, 真係忍唔住要破戒呻下。

其實評判係咪有必要咁MEAN呢?尤其响較初級的賽事入面, 唔係應該俾多一點鼓勵嗎?抑或評判覺得初級組別的參賽者應該要具備高級甚至專業級的水準和資格?就算評判唔鍾意讚人, 亦無必要寫得太盡囉。

縱然我認同面對不同的評語亦係一個好好的學習過程, 但小朋友見到幾個月努力所換來的,竟然係一面倒的批評的時候, 事實係會好難過同好打擊佢地的自信。

作者: papaof2    時間: 15-3-11 10:23

作者: titibaby    時間: 15-3-11 10:58     標題: 引用:+本帖最後由+bebebe12345+於+15-3-11+09:19

原帖由 bebebe12345 於 15-03-11 發表

喔原來不給分是會發生的?

作者: Sindy    時間: 15-3-11 11:13

bebebe12345 發表於 15-3-11 09:18
至於不給分數的相信也不止這位評判吧! ...
係初級組賽事拉中級組歌, 要求高級組水準, 而不給分, 我覺得是過份的
作者: bebebe12345    時間: 15-3-11 11:18

也不是只有Strings才發生丶
沒分之外俾個6x你又如何!

作者: Sindy    時間: 15-3-11 11:26

bebebe12345 發表於 15-3-11 11:18
你都講得啱...唉.. 比D鼓勵唔得既.. 唉, 我係鄧佢地D細既唔抵.. 我仔就抵死的, 尾行走左音.. 但有cert. 佢係睇基本功黎比分...
作者: Sindy    時間: 15-3-11 11:44

kititiiwhite 發表於 15-3-11 10:00
經歷過今年的賽事, 真係忍唔住要破戒呻下。

其實評判係咪有必要咁MEAN呢?尤其响較初級的賽事入面, 唔係應 ...
有好多評判, 都係老式教育方法訓練出黎, 其實同而家係有D脫節.. 好harsh....
作者: titibaby    時間: 15-3-11 11:56     標題: 引用:也不是只有Strings才發生丶沒分之外俾個6x

原帖由 bebebe12345 於 15-03-11 發表
比我覺得有別

係差同人地覺得一文不值的分別

作者: Jane1983    時間: 15-3-11 12:00

回覆 bebebe12345 的帖子

60幾分,加埋指出錯誤地方的評語,係可以接受。小朋友如果拉得吾好,自己都知,知錯能改,下次再努力,捲土重來。
完成賽事,但攞0分,係羞辱,無需要咁絕。

作者: bebebe12345    時間: 15-3-11 12:04

0分????.....沒有吧!
沒分=0分!
明白6x分比沒給分數好!

作者: Sindy    時間: 15-3-11 12:08

係斜劃左個格, 無分, 唔係零分... 就好似遲到左, 帶唔啱紙咁, 唔比分.... 不過其實可以理解為佢唔想比低分傷害左個小朋友, 情願唔比分掛
作者: kititiiwhite    時間: 15-3-11 12:17

Sindy 發表於 15-3-11 11:44
有好多評判, 都係老式教育方法訓練出黎, 其實同而家係有D脫節.. 好harsh....

其實我自己都係受呢一套大的, 心底裡好明白部分評判的做法, 只係當代入父母角色後, 心態有所轉變, 會變得唔忍心, 同埋因為每一位評判, 每一場的評分準則並唔一致, 所以會替部份小朋友們不值...

評判再MEAN, 畢竟寫的亦全部有事實根據, 無計, 呻完之後正面去睇, 希望今次事件可以令小朋友們的心理質素及演奏技巧都有所提昇啦!

作者: Sindy    時間: 15-3-11 12:29

kititiiwhite 發表於 15-3-11 12:17
其實我自己都係受呢一套大的, 心底裡好明白部分評判的做法, 只係當代入父母角色後, 心態有所轉變, 會變得 ...
我明白, 我都係過來人, 阿女有次鋼琴拎左獎, 雄心壯志.. 點知再參加, 個評判改晒樂譜既彈法, 無獎都唔跟要, 仲要低分, 自此之後就不再參加比賽, 打擊都仲係度, 不過佢好鐘意音樂, 而家仲會彈琴... 所以評判好緊要, 不過講返轉頭, 都係睇個別小朋友既心理質素, 阿仔今次係有唔開心, 不過一部3DS就可以撫平佢傷口, 佢對呢D野唔係好緊要.. 對得失亦都唔係睇得好重..
作者: NewSnoopy    時間: 15-3-11 12:39     標題: 回覆:3月9日中提琴初級, 聯署投訴, 是日小提琴2級(青年廣場)請入

我很少上ek, 剛巧看到這topic, 有種欲哭無淚感覺!

請問mean評判是否都是同一位MY女士,全都在青年廣場?

我的兒子下星期才比賽,實在不想跟他説有這樣極端的情況,怕影響心情。

但不説又怕沒心理準備

作者: Sindy    時間: 15-3-11 12:47

NewSnoopy 發表於 15-3-11 12:39
你唔駛咁驚住, 佢琴日果場已經有改善.....我諗佢開始識做呢D比賽既評判架喇...
作者: marcuscyrus    時間: 15-3-11 12:48     標題: 引用:Quote:原帖由+bebebe12345+於+15-03-11+發

原帖由 titibaby 於 15-03-11 發表
比我覺得有別

係差同人地覺得一文不值的分別
如果發生在較高級別我又接受到多啲

作者: marcuscyrus    時間: 15-3-11 13:24     標題: 引用:Quote:原帖由+titibaby+於+15-03-11+發表比

原帖由 marcuscyrus 於 15-03-11 發表
如果發生在較高級別我又接受到多啲
我多年前去過一場6級piano,評判講comments時都係好惡,會話冇expect6級水準咁低,話好多參賽者balance同pedal都處理唔好,但佢寫了好詳細的評語比每位參賽者,入面除了指出問題,還提議了改善方法,日後如何練習等

作者: Candy925    時間: 15-3-11 13:27     標題: 引用:我很少上ek,+剛巧看到這topic,+有種欲哭無

原帖由 NewSnoopy 於 15-03-11 發表
我覺得最好唔講,其實佢唔須要知,會加重心理壓力,但如不幸遇上呢個待遇,就比佢知,可幫佢減低不快。

我女今日下午比賽,我提都冇提過,因為佢經歷過,唔想佢冇心機,萬一再遇上mean嘅評判,嘆唔好彩啦,但有經驗會易接受好多。

作者: marcuscyrus    時間: 15-3-11 13:28     標題: 引用:Quote:原帖由+NewSnoopy+於+15-03-11+發表

原帖由 Candy925 於 15-03-11 發表
我覺得最好唔講,其實佢唔須要知,會加重心理壓力,但如不幸遇上呢個待遇,就比佢知,可幫佢減低不快。

我 ...
我仔都是今午拉琴

作者: Candy925    時間: 15-3-11 14:07     標題: 引用:Quote:原帖由+Candy925+於+15-03-11+發表我

我仔都是今午拉琴
咁啱!唔知會唔會同場呢?

作者: Susanna0323    時間: 15-3-11 14:15

我嗰女都係9号柴灣嗰場中提比賽, 攞79分......
之前參加其它校際音樂比賽,咁多年重來都未試過冇1,2,3名...
今年第一次參加中提比賽,遇著個殺手,真係o晒嘴,唉!!
事實上,今次用5級考試歌來做初級比賽歌有一定難度。當日每位小朋友都能完整地完成首歌,評判不單止唔鼓勵,重用一把唔適當尺來量度,對小朋友來說是否公平?

作者: marcuscyrus    時間: 15-3-11 14:34     標題: 引用:Quote:原帖由+marcuscyrus+於+15-03-11+發

咁啱!唔知會唔會同場呢?
是福不是禍,是禍擋不過,有分爛贏啦今次

作者: marcuscyrus    時間: 15-3-11 14:41     標題: 引用:Quote:原帖由+Candy925+於+15-03-11+發表咁

是福不是禍,是禍擋不過,有分爛贏啦今次
typo有分當贏

作者: Candy925    時間: 15-3-11 15:16     標題: 引用:Quote:原帖由+marcuscyrus+於+15-03-11+發

typo有分當贏

作者: marcuscyrus    時間: 15-3-11 15:22     標題: 引用:Quote:原帖由+marcuscyrus+於+15-03-11+發

拉完就走左,冇眼睇

作者: cookiegg    時間: 15-3-11 15:33     標題: 回覆:3月9日中提琴初級, 聯署投訴, 是日小提琴2級(青年廣場)請入

小提琴亞sir剛提起,佢話個學生今日遇到殺人王,個名就是mxxxxx
佢學生得7x

作者: marcuscyrus    時間: 15-3-11 15:34     標題: 引用:小提琴亞sir剛提起,佢話個學生今日遇到殺

原帖由 cookiegg 於 15-03-11 發表
小提琴亞sir剛提起,佢話個學生今日遇到殺人王,個名就是mxxxxx
佢學生得7x

...
我地剛剛就是佢啦,冇眼睇

作者: Sindy    時間: 15-3-11 15:58

Susanna0323 發表於 15-3-11 14:15
我嗰女都係9号柴灣嗰場中提比賽, 攞79分......
之前參加其它校際音樂比賽,咁多年重來都未試過冇1,2,3名...
...
咪就係囉,唉
作者: Sindy    時間: 15-3-11 15:59

cookiegg 發表於 15-3-11 15:33
佢學生得7x

...
七十幾當嬴左啦同佢講...
作者: Candy925    時間: 15-3-11 17:09     標題: 引用:Quote:原帖由+cookiegg+於+15-03-11+發表小

我哋應該同場,一入去見佢已大獲!
結果下半場全軍覆沒,亞女80,差一分第三,伴奏都認得個評判,話佢手上有80已好。

作者: NewSnoopy    時間: 15-3-11 17:44     標題: 回覆:3月9日中提琴初級, 聯署投訴, 是日小提琴2級(青年廣場)請入

我同我阿仔講咗,佢話如果遇到咁咪全場一齊低分咯~不過,實激死老師

作者: enbutter    時間: 15-3-11 17:49     標題: 引用:Quote:原帖由+cookiegg+於+15-03-11+發表小

請問幾多級?

作者: yuengooluk    時間: 15-3-11 17:50

沒想過在今日下午在六國遇上她,79分,嗚嗚,之前三年都三甲.

作者: Candy925    時間: 15-3-11 17:53     標題: 引用:沒想過在今日下午在六國遇上她,79分,嗚嗚,

原帖由 yuengooluk 於 15-03-11 發表
沒想過在今日下午在六國遇上她,79分,嗚嗚,之前三年都三甲.
請問你上半場定下半場?

作者: yuengooluk    時間: 15-3-11 18:07

上半場
你呢?
作者: Candy925    時間: 15-3-11 18:25     標題: 引用:上半場你呢?

原帖由 yuengooluk 於 15-03-11 發表
上半場
你呢?
下半場。
冠亞季都上半場,冇得聽。
老實講,下半場真係唔掂,伴奏(佢係小交樂團小提琴手)話,得我個女同另一個女仔可以完成極首,佢以為我女會有獎,但結果兩個女仔都係80分,即係下半場最高80,上半場季軍嗰位81,聽唔到佢哋拉真係可惜。伴奏都聽聞呢位評判,所以佢都話評判手緊,往年第2,3名好多都有兩位,不過佢早兩日試過最高79,我哋已覺得今日個成績好僥倖,可能Sindy罵過佢所以好咗d.

作者: Candy925    時間: 15-3-11 18:55     標題: 引用:Quote:原帖由+marcuscyrus+於+15-03-11+發

原帖由 enbutter 於 15-03-11 發表
請問幾多級?
4級

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5