教育王國

標題: 英華定搏九華 [打印本頁]

作者: vincenthim2004    時間: 16-3-16 18:00     標題: 英華定搏九華

英華已收,17/3要註冊,阿仔較鍾意九華,係19/3 IN,但未必收,大家會點揀?
作者: BallBallMaMa    時間: 16-3-16 18:54     標題: 引用:英華已收,17/3要註冊,阿仔較鍾意九華,係

原帖由 vincenthim2004 於 16-03-16 發表
英華已收,17/3要註冊,阿仔較鍾意九華,係19/3 IN,但未必收,大家會點揀? ...
Take yingwa offer and knock wyk door in July la.
But you must attend WYK's interview

作者: mymflove    時間: 16-3-16 20:03     標題: 回覆:英華定搏九華

那所學校比較接近家?

作者: BallBallMaMa    時間: 16-3-16 20:27     標題: 引用:那所學校比較接近家? +

原帖由 mymflove 於 16-03-16 發表
那所學校比較接近家?
近都冇用架,九華又唔知收唔收,點博?

作者: chan803    時間: 16-3-16 21:08     標題: 引用:英華已收,17/3要註冊,阿仔較鍾意九華,係

原帖由 vincenthim2004 於 16-03-16 發表
英華已收,17/3要註冊,阿仔較鍾意九華,係19/3 IN,但未必收,大家會點揀? ...
大抽獎有得揀九華嗎?

作者: mymflove    時間: 16-3-16 22:57     標題: 引用:Quote:原帖由+mymflove+於+16-03-16+發表那

原帖由 BallBallMaMa 於 16-03-16 發表
近都冇用架,九華又唔知收唔收,點博?
都是!假如我是樓主,我一定選英華!英草怎好已不用多說,最重要現在有學位,不用冒險,不用擔心!
至於有建議照去面試但又選擇放棄學位再去叩門,我有些保留。因有老師說過有類似情況,再去叩門學校已不再考慮,相反曾有面試機會但最終說出合理原因,反觀學校會予以機會考慮。
當然視乎樓主意願和搏還是不搏,畢竟英華學位比九華競爭好像更大更難得!祝樓主順利!

作者: ms.giggle    時間: 16-3-17 00:02     標題: 回覆:英華定搏九華

可會先register英華,之後拿扣九華呢

作者: lovemusiclove    時間: 16-3-17 00:16     標題: 回覆:ms.giggle 的帖子

作者: BallBallMaMa    時間: 16-3-17 08:39

mymflove 發表於 16-3-16 22:57
都是!假如我是樓主,我一定選英華!英草怎好已不用多說,最重要現在有學位,不用冒險,不用擔心!
至於有 ...
當年叩門時WYK, 表格上(其實只是一張紙仔)確有問有沒有來過自行面試,
交表時只見一座portfolio山, 若沒有來過自行面試,portfolio根本不會有機會見天日

作者: hkpapa852    時間: 16-3-17 08:49

vincenthim2004 發表於 16-3-16 18:00
如果大抽獎可抽九華, 呈三後仍然係B1生 (考咗呈三未?) 咁不妨搏吓大抽獎.

作者: 王家爸爸    時間: 16-3-17 09:14

lovemusiclove 發表於 16-3-17 00:16
比我就唔博
如果係我,我會博九華。
作者: mcl203    時間: 16-3-17 09:31

hkpapa852 發表於 16-3-17 08:49
如果大抽獎可抽九華, 呈三後仍然係B1生 (考咗呈三未?) 咁不妨搏吓大抽獎.
我就揀註冊左先....見埋九華...最好等埋呈3派卷
信心再大D....先去英華抽飛...多幾日好D
BTW...我都係揀搏九華

作者: kaifu    時間: 16-3-17 09:41

I would pick Ying Wa
作者: SONIALAI    時間: 16-3-17 09:41

如果是我, 100% go to 英華, 學術水平高, 體與藝也表現出色, DSE 也相對好
九華只是校舍大, 傳統

另外一提, 大抽獎也要跟隨機編號, 我自己就絕不冒險, 六年的中學很重要

但是小朋友的意願不可埋沒 , "有興趣就有動力" 這就是年輕人的心態 , 最緊要 "唔好後悔, 唔好埋怨"

作者: ppmmbb    時間: 16-3-17 10:01     標題: 回覆:英華定搏九華

仔間小學往積多人入WYK嗎?

若小就不博。

作者: ppmmbb    時間: 16-3-17 10:07

但我會揀英華。
作者: chingchingfa    時間: 16-3-17 10:15

Of course Yan Wah.
WYK may have risk. 3xx fight for 48 seats. Not guarantee.
作者: ys_ka    時間: 16-3-17 10:52

根據這表比較(http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D6) , 兩間中學2015年最新DSE成績如下:

頁2                5級或以上        4級或以上        33222級或以上 (%)        3大學士學位入學率        8大學士學位入學率        8大入學率
                 人均        4主科平均 (%)        所有科目(%)        人均        4主科平均 (%)        所有科目(%)                               
英華書院        #658                24.85%                        59.40%                72.30%                <63%         
九龍華仁書院        #324                                        62.6%(約)                <73.8%(約)                <54.2%       

剛過去全港中學學界田徑(Division 1)成績:

HONG KONG SCHOOLS SPORTS FEDERATION
Inter-school Athletics Competition 2015/2016
(HK Island and Kowloon)
Division One 26/02/2016

Boys Overall          Day 3
======================================================================================
   School                                                  A       B       C     Total
--------------------------------------------------------------------------------------
1 DIOCESAN BOYS' SCHOOL                        DBS       208.50  189     143     540.50
--------------------------------------------------------------------------------------
2 LA SALLE COLLEGE                             LSC        76.50  169     159     404.50
3 WAH YAN COLLEGE (KOWLOON)                    WYK       102      36      85     223   

YWC則於球類運動明顯優於WYK。

音樂及其他非學術情況留待其他網友補充

YWC基本學校資料(校舍/宗教/科目)及直資收費情況: http://applications.chsc.hk/ssp2 ... id=2&sch_id=418

WYC 基本學校資料(校舍/宗教/科目)情況: http://applications.chsc.hk/ssp2 ... id=2&sch_id=125

實際選校操作情況可見其他網友分享。
作者: yuyueng    時間: 16-3-17 11:17

其實九華近年無以前甘難入,易考左好多。我仔好多踢波既隊友或前輩成績一般,但都系因為xx足球學校代表隊成員而收左。
作者: ek49    時間: 16-3-17 11:23     標題: 引用:+本帖最後由+SONIALAI+於+16-3-17+09:53+編

原帖由 SONIALAI 於 16-03-17 發表

如果是我, 100% go to 英華, 學術水平高, 體與藝也表現出色 ...
我都會㨂英華,九華成績唔係咁好,好多都出曬國讀書,唔值得等,除非你一心想比小朋友出國讀書

作者: elbar    時間: 16-3-17 12:24

vincenthim2004 發表於 16-3-16 18:00

先註冊英華,19/3照 IN,7月放榜後去叩門
作者: cancanmama    時間: 16-3-17 13:26

扯遠少少, 如何比較ying wah vs wah yan kowloon vs st paul boys呢?

距離和學費不是考慮因素. band 1中, 可抽油尖旺區.

作者: 王家爸爸    時間: 16-3-17 16:26

mcl203 發表於 16-3-17 09:31
BTW...我都係揀搏 ...
見埋九華再決定去唔去英華抽飛都比你諗到!
作者: 王家爸爸    時間: 16-3-17 16:28

cancanmama 發表於 16-3-17 13:26
扯遠少少, 如何比較ying wah vs wah yan kowloon vs st paul boys呢?

距離和學費不是考慮因素. band 1中,  ...
WYK>SPC>YWC
作者: ericby    時間: 16-3-17 16:46

英華
作者: 王家爸爸    時間: 16-3-17 17:11

cancanmama 發表於 16-3-17 13:26

距離和學費不是考慮因素. band 1中,  ...
揀得呢三間,小朋友應該都係比較好動,成績亦都唔差,但係需要比較自由既學習環境,所以WYK最適合。
當然外區想入WYK比較難,你可以抽油尖旺區,當然係揀WYK。
SPC既好處係除左動態活動外,比較靜態既活動(辯論,Public Speaking等)都好強,所以其實SPC都唔容易。

作者: 5kin    時間: 16-3-17 17:41

如果樓主一早有plan過邊間直資收就要/都唔要,
咁開post擺明係晒緊;

如果佢無諗過,人報佢又報,
咁呢個處境係佢自已攞嚟煩,
外人無得幫佢諗亦唔應該幫佢諗,
唔係第時比人係度怨有人教錯路

衰d講,
樓主揀直資少個對手,
其他人自行同抽到嘅機會率大咗dd

作者: Ipapa    時間: 16-3-17 17:45

王家爸爸 發表於 16-3-17 17:11
揀得呢三間,小朋友應該都係比較好動,成績亦都唔差,但係需要比較自由既學習環境,所以WYK最適合。
當然外 ...
funny reasons but not convincing...

作者: hkpapa852    時間: 16-3-17 17:55

今年升中人數仲係偏低, 自己又心儀九華既話, 如果係油尖旺網都話唔政去抽九華, 咁我都唔知有咩好講了!
讀中學唔同讀小學, 小學B1人數受制於前人, 中學入U率無受限制, 只要你有能力, 讀B3中學一樣有機會入3大, 中學既入U率其實只可以參考.
當然如果一間中學入U率長期維持低水平, 或者每況愈下, 咁自己都要諗吓.
作者: jackjackwin    時間: 16-3-17 18:15

回覆 hkpapa852 的帖子

純分享 :

我校老師同我講, 今年比上年少咗約十人TAKE直資OFFER去搏大抽獎, 應該係因為認為出生率低可以搏D.......咁大家覺得如果多咗人都咁諗嘅話, 今年係咪真係容易D搏入第一志願呢?

我女其實心儀英華女, 聽完老師咁講, 我地都諗梗係咪TAKE直資OFFER穩當D

作者: mcl203    時間: 16-3-17 18:52     標題: 回覆:王家爸爸 的帖子

我以前都係咁諗,雖則無做過

作者: YmOra    時間: 16-3-17 19:03

mcl203 發表於 16-3-17 09:31
BTW...我都係揀搏 ...

....先去英華抽飛... , 請教,詳叫"抽飛"?

作者: chingchingfa    時間: 16-3-17 20:07

版主, 你結果有無去YWC註冊?
作者: 奥脫福    時間: 16-3-17 21:31

hkpapa852 發表於 16-3-17 17:55

今年升中人數仲係偏低, 自己又心儀九華既話, 如果係油尖旺網都話唔政去抽九華, 咁我都唔知有咩好講了!
讀中 ...

我唔知以前九華有無人文憑試考八科,不過來年中四就會俾同學選第四個X
(音樂,夥拍協恩;宗教,夥拍港華/瑪利曼),另外M1M2亦提前在中
四開始教。

似乎校方有意在自由的風氣下不自由地加強緊學術。

作者: 王家爸爸    時間: 16-3-18 09:09

奥脫福 發表於 16-3-17 21:31
我唔知以前九華有無人文憑試考八科,不過來年中四就會俾同學選第四個X
(音樂,夥拍協恩;宗教,夥拍港 ...
SPC都係開始「不自由地加強緊學術」。
作者: 王家爸爸    時間: 16-3-18 09:13

YmOra 發表於 16-3-17 19:03
....先去英華抽飛... , 請教,詳叫"抽飛"?
"抽飛"意思係向學校取回學生註冊表。
作者: ivantissue    時間: 16-3-18 13:22

學校一直都俾中四學生揀音樂或宗教作為第四個X, 到中五下學期係可以drop科嘅。 如果M1M2改提前中四教好事呀, 因為中五先開始真係好趕。

作者: elbar    時間: 16-3-18 13:46

(音樂,夥拍協恩;宗教,夥拍港華/瑪利曼),另外M1M2亦提前在中
四開始教。

似乎校方有意在自由的風氣下不自由地加強緊學術。

所以近年升大學率持續進步中
作者: Soundervolt    時間: 16-3-18 13:50     標題: 引用:根據這表比較(+http://www.edu-kingdom.com

原帖由 ys_ka 於 16-03-17 發表
根據這表比較(http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3092735&extra=page%3D6) , 兩間 ...

純粹過路,如果想行體藝之路,LSC未必係最佳選擇,因為就算係Sportsman,LSC全部學生到高中時都要收哂韁,全神貫注去準備公開試。所以好明顯見到喺學界上嘅比賽(尤其田徑及游泳)只係喺B及C Grade成績較突出,到A Grade時就被拋離。

作者: Soundervolt    時間: 16-3-18 13:59     標題: 引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-3-17+17:55+今

原帖由 奥脫福 於 16-03-17 發表
如果深入了解到九華(包括港華)近年喺各方面嘅改革及資源實力一定會100%揀九華!

作者: hkpapa852    時間: 16-3-18 14:46

jackjackwin 發表於 16-3-17 18:15
回覆 hkpapa852 的帖子

純分享 :
純粹估計:
直資第一輪offer, 少人入, 老師將情況告訴學生家長

部份學生家長又開始諗:少人入直資競爭又大番, 唔著數喎! 所以一收到call waiiting或考到之後的, 就仆到咁去註冊

結果, 之後直資收番既學生, 可能和上年同期一樣甚至更多
就算抽獎係101個人爭100個位, 成功率好高, 但你亦可能係最不幸個第101個

選直資同搏抽奬, 一向都係搏奕遊戲, 肯搏咪有機會囉! 最緊要自己甘心

作者: austism    時間: 16-3-18 14:49     標題: 引用:Quote:lovemusiclove+發表於+16-3-17+00:16

原帖由 王家爸爸 於 16-03-17 發表
如果係我,我會博九華。
Me too. 英華同九華,個人喜歡九華多d

作者: 王家爸爸    時間: 16-3-18 15:16

hkpapa852 發表於 16-3-18 14:46
純粹估計:
直資第一輪offer, 少人入, 老師將情況告訴學生家長
直資收生策略,都可能係學校同家長之間既心理戰。
作者: hkpapa852    時間: 16-3-18 15:18

王家爸爸 發表於 16-3-18 15:16
直資收生策略,都可能係學校同家長之間既心理戰。
如果自問有本事, 不妨同直資學校講: 我會註冊, 但我依家唔會交份學生資料表俾你, 到7月7/8日我先會交.

你估得唔得呢?

作者: mymflove    時間: 16-3-18 15:20     標題: 回覆:英華定搏九華

如果心儀九華就照搏,最重要要有最壞打算,萬一搏不到都不後悔! good luck!

作者: 王家爸爸    時間: 16-3-18 15:21

Soundervolt 發表於 16-3-18 13:50
純粹過路,如果想行體藝之路,LSC未必係最佳選擇,因為就算係Sportsman,LSC全部學生到高中時都要收哂韁, ...
LSC好多玩得又讀得既人,所以初中可以認真玩,高中可以認真讀書。
作者: mcl203    時間: 16-3-18 15:22

hkpapa852 發表於 16-3-18 15:18
如果自問有本事, 不妨同直資學校講: 我會註冊, 但我依家唔會交份學生資料表俾你, 到7月7/8日我先會交.

你 ...
去講一定得....係佢地會否應承你

又或...乜都可以遲D....先交留位費

作者: jeremyphlam    時間: 16-3-18 19:26

我只信一鳥在手,樓主這時候問呢個問題有幾多別有用心的回覆樓主小心分辨吧。
作者: chan803    時間: 16-3-18 20:27     標題: 引用:+本帖最後由+jeremyphlam+於+16-3-18+19:27

原帖由 jeremyphlam 於 16-03-18 發表
何必咁陰謀論睇版友的回應.....

唔少都係過來人,已經唔使再玩呢個遊戲.....

作者: mymflove    時間: 16-3-18 20:47     標題: 引用:Quote:原帖由+jeremyphlam+於+16-03-18+發

原帖由 chan803 於 16-03-18 發表

作者: cancanmama    時間: 16-3-18 22:09

chan803 發表於 16-3-18 20:27

唔覺得有哪個留言有"陰謀論"...

作者: 5kin    時間: 16-3-18 22:23

唔啱聽嘅就一定係靠害,
啱聽嘅就一定係仙丹

又或者係

同我諗法類似嘅一定係推敲完跣我一鑊,
相反意見先係真嘢

作者: ipanna    時間: 16-3-18 23:35     標題: 回覆:英華定搏九華

別人比的是意見,最終決定都是自己吧!

作者: TSUNTINGMA    時間: 16-3-19 07:57

英小同英中係兩回事,千祈唔好撈埋一齊諗。去搏九華啦!
作者: austism    時間: 16-3-19 10:22     標題: 回覆:英華定搏九華

樓主,如果你 accept YW offer,七月叩WYK, 你要有心理準備好似要考paper,份卷一d都唔淺。

我識人現在讀九華高中,佢話果時佢有去九華 interview, 那時呈2後佢考全級頭五(觀塘區一線小學),放榜後九華冇收,佢叩門(呈三全級第一)考試,佢話份卷好深,最後入左。

我覺得學校比得你考入學試,一定有反咁上下,所以如果貴公子有實力,accept左英華先,再叩九華。

作者: 奥脫福    時間: 16-3-19 23:14

austism 發表於 16-3-19 10:22

樓主,如果你 accept YW offer,七月叩WYK, 你要有心理準備好似要考paper,份卷一d都唔淺。

我識人現在讀 ...

如果佢今日無去面試就講乜都無用。。。

作者: austism    時間: 16-3-20 12:01     標題: 引用:Quote:austism+發表於+16-3-19+10:22+樓主

原帖由 奥脫福 於 16-03-19 發表
如果佢今日無去面試就講乜都無用。。。
係呀!樓主,希望貴公子有冇去interview 九華,咁就有入場卷去叩門了

作者: hkmelody    時間: 16-3-22 16:56

想問下, 九華收幾多人, 自行比率如何?
作者: mcl203    時間: 16-3-22 23:55

九華

https://www.schooland.hk/ss/wyk
作者: chun媽    時間: 16-3-23 10:13     標題: 回覆:英華定搏九華

我都想知樓主最後有無in九華?去年侄仔同樓主的case一樣,英華收了。但侄仔喜歡九華多D,所以等九華,放棄英華,不是所有學生能in九華,能in九華,即有1/2的機會入閘,當時侄仔是in校長,見完校長後,說welcome to Wah Yah, 之後,當然收左。
不過,侄兒的成績甚佳,小學就讀屯門直資小學,全級第一名,且是辯論隊成員

作者: chun媽    時間: 16-3-23 10:23     標題: 引用:Quote:cancanmama+發表於+16-3-17+13:26+扯

原帖由 王家爸爸 於 16-03-17 發表
WYK>SPC>YWC
我都想知你排位次第的原因,除了free的原因外,還有什麼原因?我個人較喜歡九華,除了免費外,都見到九華的改革,還有,我見到不少直資中學,學生到高中時跳船,去外國升學,唔考DSE,對於沒能力往外國升學的學生家長如我,都係壓力,眼見不少好同學升外國學校,對原校生,會否有壞影響 ?一般的band one津貼中學如旅港,迦密,多在原校升到中六,大家並肩作戰,對DSE,有破釜沉舟的精神,所以,揀直資都要有長遠的考慮

作者: Argan    時間: 16-3-23 12:12     標題: 回覆:vincenthim2004 的帖子

九華有冇second in的?

作者: hellojoyce    時間: 16-3-23 20:23

Argan 發表於 16-3-23 12:12
九華有冇second in的?
有呀,剛收到電話通知。唔知㨂幾多人2nd in 呢
作者: JasperMelody    時間: 16-3-23 20:33     標題: 回覆:hellojoyce 的帖子

係什麼字頭電話?

作者: JasperMelody    時間: 16-3-23 20:37     標題: 引用:Quote:Argan+發表於+16-3-23+12:12+九華有

原帖由 hellojoyce 於 16-03-23 發表
是幾點打電話?

作者: hellojoyce    時間: 16-3-23 20:42

下午四點幾,2193xxxx
作者: mymflove    時間: 16-3-23 21:46     標題: 引用:Quote:Argan+發表於+16-3-23+12:12+九華有

原帖由 hellojoyce 於 16-03-23 發表
即是有second in才有機會收?

作者: hellojoyce    時間: 16-3-23 21:54

回覆 mymflove 的帖子

我都想知個遊戲點玩
作者: 小Monkey    時間: 16-3-23 22:21

回覆 TSUNTINGMA 的帖子

Yes, the best YW Primary students are accepted by DSS.
作者: mymflove    時間: 16-3-23 22:29     標題: 引用:回覆+TSUNTINGMA+的帖子 Yes,+the+best+YW

原帖由 小Monkey 於 16-03-23 發表
回覆 TSUNTINGMA 的帖子

Yes, the best YW Primary students are accepted by DSS.
我都想知

作者: 小Monkey    時間: 16-3-23 22:45

聽聞由前年YW Primary 第一屆宜直資畢業起, 名直資中學每年都cherry picking , offer位給他們
作者: 小Monkey    時間: 16-3-23 22:47

結論是有一大籃cherry送走了
作者: 12355    時間: 16-3-24 14:25

YWC 同小學係2個世界, 中學
作者: kctsang    時間: 16-3-24 14:28     標題: 引用:YWC+同小學係2個世界,+中學

原帖由 12355 於 16-03-24 發表
YWC 同小學係2個世界, 中學
WYC真的咁差,之前已註冊,小兒有另一個offer正在煩惱中

作者: 12355    時間: 16-3-24 14:32

如只見到小學的燦爛就相信書院都一樣, 絕對後悔. 普通中學一間
作者: hippoo    時間: 16-3-24 14:33     標題: 回覆:英華定搏九華

Up

作者: 雲牛    時間: 16-3-24 14:37

回覆 kctsang 的帖子

講緊 YWC 定 WYC?

作者: kctsang    時間: 16-3-24 14:38     標題: 引用:回覆+kctsang+的帖子 講緊+YWC+定+WYC?+

原帖由 雲牛 於 16-03-24 發表
回覆 kctsang 的帖子

講緊 YWC 定 WYC?
Sorry應該YWC

作者: kctsang    時間: 16-3-24 14:41     標題: 引用:如只見到小學的燦爛就相信書院都一樣,+絕對

如只見到小學的燦爛就相信書院都一樣, 絕對後悔. 普通中學一間
請問如你所知這幾年直資升上的同之前都一樣?

作者: 12355    時間: 16-3-24 14:51

學術程度? 學生頑皮程度?
個人覺得直資仔更曵, 成績更差, 因沒分精英班. 小兒便是其一收害者.
老師唔得, 學習氣氛好差.

作者: ppmmbb    時間: 16-3-24 15:19

12355 發表於 16-3-24 14:51
個人覺得直資仔更曵, 成績更差, 因沒分精英班. 小兒便是其一收害者.
老師 ...

你小朋友中幾?

作者: kctsang    時間: 16-3-24 18:54     標題: 引用:學術程度?+學生頑皮程度?個人覺得直資仔更

老師 ...
請可否講多一些老師點唔得?

作者: ppmmbb    時間: 16-3-24 20:34     標題: 引用:Quote:原帖由+12355+於+16-03-24+發表學術

原帖由 kctsang 於 16-03-24 發表
請可否講多一些老師點唔得?
我都想知! 今屆中一(原校小六生直升果批)的表現先睇到Snoopy當年揀小一生的成績。

作者: ppmmbb    時間: 16-3-24 20:38     標題: 回覆:英華定搏九華

重有,上年小六頭廿名好以比其他公司收購左,包括星展.....

作者: 小小莉    時間: 16-3-24 22:57     標題: 引用:Quote:原帖由+kctsang+於+16-03-24+發表請

原帖由 ppmmbb 於 16-03-24 發表
我都想知! 今屆中一(原校小六生直升果批)的表現先睇到Snoopy當年揀小一生的成績。

...
好似唔係今屆中一喎!係咪舊年果屆已經係啦

作者: ppmmbb    時間: 16-3-25 00:20     標題: 引用:Quote:原帖由+ppmmbb+於+16-03-24+發表我都

原帖由 小小莉 於 16-03-24 發表
好似唔係今屆中一喎!係咪舊年果屆已經係啦
舊年果屆(即現時中二)小一時有20%學生另類方法入學,當年校務報告話該批學生成績較差,唔知是否抽獎入呢?  而唔係校長自己揀?

作者: evacalbee    時間: 16-3-25 01:39     標題: 引用:Quote:原帖由+小小莉+於+16-03-24+發表好似

原帖由 ppmmbb 於 16-03-25 發表
舊年果屆(即現時中二)小一時有20%學生另類方法入學,當年校務報告話該批學生成績較差,唔知是否抽獎入呢?: ...

作者: ppmmbb    時間: 16-3-25 08:22     標題: 引用:Quote:原帖由+ppmmbb+於+16-03-25+發表舊年

原帖由 evacalbee 於 16-03-25 發表
得罪講句,要揀過先識教得好,教「好學生」,一定易過「教好」學生啦。用咁嘅原因來解說學校成績唔亮麗,實 ...
唔緊要,每個人都有自己的睇法!

不過,教好「學生」不等如能教好「學生」的成績,同樣,教「好學生」亦不能保證「好學生」的成績一定好!    都要睇小朋友自己的能力!

作者: evacalbee    時間: 16-3-25 11:12     標題: 引用:Quote:原帖由+evacalbee+於+16-03-25+發表

唔緊要,每個人都有自己的睇法!

不過,教好「學生」不等如能教好「學生」的成績,同樣,教「好學生」亦 ...

作者: wbmom    時間: 16-3-25 17:20

揀完咪又係死谷,結果,中學水準冇變,升班千揀萬揀的上去又點?根本銜接唔到!
作者: ppmmbb    時間: 16-3-25 17:34     標題: 引用:揀完咪又係死谷,結果,中學水準冇變,升班

原帖由 wbmom 於 16-03-25 發表
揀完咪又係死谷,結果,中學水準冇變,升班千揀萬揀的上去又點?根本銜接唔到! ...
邊方面銜接唔到?      你是小學升書院的用家?請分享。

作者: kctsang    時間: 16-3-25 17:43     標題: 回覆:ppmmbb 的帖子

之前好似都無聽過英華有咁多負面野,突然間學校好似變咗band 2/3

作者: ppmmbb    時間: 16-3-25 19:43     標題: 引用:之前好似都無聽過英華有咁多負面野,突然間

原帖由 kctsang 於 16-03-25 發表
之前好似都無聽過英華有咁多負面野,突然間學校好似變咗band 2/3
另類叫人放位法!

作者: samuellor    時間: 16-3-25 20:23     標題: 引用:Quote:原帖由+kctsang+於+16-03-25+發表之

作者: 小小莉    時間: 16-3-26 00:55     標題: 引用:Quote:原帖由+kctsang+於+16-03-25+發表之

另類叫人放位法!
葡萄

作者: kctsang    時間: 16-3-26 01:26     標題: 引用:Quote:原帖由+kctsang+於+16-03-25+發表之

另類叫人放位法!
明白,不過真心問YWC 同 SPC兩間學校比較學術上那間比較好

作者: ppmmbb    時間: 16-3-26 01:42     標題: 引用:Quote:原帖由+ppmmbb+於+16-03-25+發表另類

原帖由 kctsang 於 16-03-26 發表
明白,不過真心問YWC 同 SPC兩間學校比較學術上那間比較好
現時SPC好似好d d,但我睇好YWC幾年後的表現。  我識幾個仔YWC唔收,但SPC收左。

作者: BallBallMaMa    時間: 16-3-26 02:29     標題: 引用:Quote:原帖由+kctsang+於+16-03-26+發表明

原帖由 ppmmbb 於 16-03-26 發表
現時SPC好似好d d,但我睇好YWC幾年後的表現。  我識幾個仔YWC唔收,但SPC收左。

...
SPC收成90人,YWC只收4、50人,YWC唔收,唔等於小朋友唔叻。

作者: 王家爸爸    時間: 16-3-26 10:33

kctsang 發表於 16-3-26 01:26
SPC好啲
作者: ppmmbb    時間: 16-3-26 10:55     標題: 引用:Quote:原帖由+ppmmbb+於+16-03-26+發表現時

原帖由 BallBallMaMa 於 16-03-26 發表
SPC收成90人,YWC只收4、50人,YWC唔收,唔等於小朋友唔叻。
我無話果啲仔唔叻(佢地係小六級1、2名),只是YWC揀仔與SPC唔同。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5