教育王國

標題: 3X還是2X [打印本頁]

作者: MariaTsui    時間: 16-4-21 11:14     標題: 3X還是2X

囝囝現讀中二,老師開始講解選科事宜,學生可自由選讀2X或3X,囝囝偏向選讀2X,這對入讀大學的機會有否影響。

另囝囝想讀Phy和Chem或選讀Phy和Geography,請問兩者出路有何分別。

請高人指點。

Thx.

作者: LingChiBaBa    時間: 16-4-21 12:40     標題: 回覆:MariaTsui 的帖子

我女今年S3選科,需留意將來在大學想讀的科目有沒有prefer subject。

另外,有些大學學科是需4C+2X。如祇揀2X,可能是破斧沉舟。

如心儀Physics,何不多選M2?

作者: MariaTsui    時間: 16-4-21 14:20     標題: 引用:我女今年S3選科,需留意將來在大學想讀的科

原帖由 LingChiBaBa 於 16-04-21 發表
我女今年S3選科,需留意將來在大學想讀的科目有沒有prefer subject。

另外,有些大學學科是需4C+2X。如祇 ...
囝囝想讀M2,可惜學校沒有開M2,只有M1,聽囝囝說M1,一定要讀,請問Maths和M1是否同一科,還是兩科?

作者: TwinWong    時間: 16-4-21 14:48

MariaTsui 發表於 16-4-21 14:20
囝囝想讀M2,可惜學校沒有開M2,只有M1,聽囝囝說M1,一定要讀,請問Maths和M1是否同一科,還是兩科?

...
https://www.facebook.com/note.php?note_id=105220167325
334新高中學制數學科延伸部分 (M1 及 M2)

作者: MariaTsui    時間: 16-4-21 14:54

TwinWong 發表於 16-4-21 14:48
https://www.facebook.com/note.php?note_id=105220167325

這個很有用,THX

作者: TwinWong    時間: 16-4-21 14:57

MariaTsui 發表於 16-4-21 14:54
這個很有用,THX
好似HKU
其中BBA&LLB 工商管理學學士(法學)及法學士 (雙學位課程) 要求
四核心 + 最佳兩科選修科
(如有修讀M1 / M2而且等級比數學高的話,M1 / M2的成績會取代數學,否則不會計算M1 / M2的分數)

作者: yuyumon    時間: 16-4-21 15:12

TwinWong 發表於 16-4-21 14:48
謝謝........
作者: dobbybabie    時間: 16-4-21 15:13     標題: 回覆:3X還是2X

有能力,讀3X啦,我大仔當年選科,我怕佢讀唔掂,力勸2x,佢話大學己開始睇4c+2x了,死都選三科,pHY仲要有5O%機會會俾出咗名教唔掂既老師教,最尾3x都死唔去,仲要靠這三科叫糊。讀唔掂中五先drop一科,努力的,追得切架

作者: TwinWong    時間: 16-4-21 16:28

MariaTsui 發表於 16-4-21 14:54
這個很有用,THX
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3231381&extra=page%3D1&ordertype=1
有時間爬下以条LINK

作者: MariaTsui    時間: 16-4-21 16:35     標題: 引用:有能力,讀3X啦,我大仔當年選科,我怕佢讀

原帖由 dobbybabie 於 16-04-21 發表
有能力,讀3X啦,我大仔當年選科,我怕佢讀唔掂,力勸2x,佢話大學己開始睇4c+2x了,死都選三科,pHY仲要有 ...
明白,會嘗試跟囝囝說

作者: MariaTsui    時間: 16-4-21 16:37     標題: 引用:Quote:MariaTsui+發表於+16-4-21+14:54+這

原帖由 TwinWong 於 16-04-21 發表
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3231381&extra=page%3D1&ordertype=1
有時間爬 ...
看了這個post,現在明白了,現在選科複雜了很多,煩完升中,又到選科,好似沒完沒了。

作者: TwinWong    時間: 16-4-21 16:50

MariaTsui 發表於 16-4-21 16:37
看了這個post,現在明白了,現在選科複雜了很多,煩完升中,又到選科,好似沒完沒了。

...
加油呀

作者: pineapple0983    時間: 16-4-21 17:34

MariaTsui 發表於 16-4-21 11:14
囝囝現讀中二,老師開始講解選科事宜,學生可自由選讀2X或3X,囝囝偏向選讀2X,這對入讀大學的機會有否影響 ...
建議先報3x,到S5真係讀唔惦先 drop 一科
我在高中教育也po 了各科拿 5 (或以上)的百份比。m2 是最高的一科,拿 5(或以上)有4成人!
math (core) 只得 15%
考phy chem 的多人,chem 是理科生的膽,必考。勁人亦唔少。
goeg 一般弱生才報,如果小朋友中上,拿高 grade 會較易
讀咩科,如以入 U 為目的,應選易拿高 grade 的科!JUPAS 不會理你考咩科,夠分就入到U!
只有部份學系才指定某科是必需!
m1/m2在JUPAS 在某些學系是必需,有些可取代 elective:
例如 4C+2X,即4科 core + 2 科 elective
可用 4C+1X+(m1/m2) 計
想入神科最好報7科,甚至8科(多一科m1/m2)。以準備炒一科時都仲有7科!

作者: ANChan59    時間: 16-4-22 10:20

不同人有不同意見,但你孩子要先搞清楚主次。

香港一般家長好實用主義,看成績選擇科目,可能多一兩分,入到大學,但讀乜,將來做乜亦唔知!

你問我,我建議中三一開學就去大學的資訊日,聽聽有什麼學院,學科,讀乜,入學要求,出路等等!有基本概念,再看自己能力選擇較接近的大學學科,按指定要求選擇新高中科目!

修多少科同時要考慮時間分配,科目中有多少有興趣及能力,不要選科為 drop 科!浪費時間。但我亦建議過小朋友選多一科,因為兩科都有興趣及成績好接近,他亦有信心應付得來!

數據好有用,但要小心數據背後的真相!例如數學 Core的摘星率低過M1/2,但一考慮考生人數就知道差好多倍,同時甚麼人會讀M1/2,一定Core考得好那一批!摘星要拉 Curve,5分或以下是水平對照,小心,不要亂套!
作者: MariaTsui    時間: 16-4-22 11:36

ANChan59 發表於 16-4-22 10:20
不同人有不同意見,但你孩子要先搞清楚主次。

多謝係的意見,孩子不喜歡死讀書,喜歡數字多一點,他仍未為將來的路訂下目標,參觀大學是一個不錯的提議.

孩子讀書成績一般,最近UT,看見他用心溫習,暫時派回來的成績都有進步,但孩子卻說自己未盡全力,我鼓勵他再努力一點,希望成績更進一步,就可以選讀自己喜歡的科目.

作者: LingChiBaBa    時間: 16-4-22 12:38     標題: 回覆:3X還是2X

孩子們除了父母的職業,一般祗知道的是醫生,律師及教師。我女也是今年(S3)到大學資訊日,對她來說真的大開眼戒。復活節也參加了HKU的taster program,了解更多。現已按不同的成績,選擇了不同學科,中四選科也確定了。

作者: pineapple0983    時間: 16-4-23 16:03

參觀大學開放日不能說沒用,但作用始終不大
通常小朋友都是被那些學系吸引,來來去去都是熱門科,朋輩的影響長輩的期望也很重要
如果小朋友夠尖,就選咩科都得,因為考得好(例如33分或以上)自然是「人揀科」
最怕是marginal得21/23分又想入3大的那些學生,有時唔好話心儀科冇得傾,連水泡科都唔得;這時候就是「科揀人」!
選一些易拿高grade的科就是令自己有籌碼去「人揀科」。
出來社會,有神科學位當然好,但沒有就一般是以邊間大學先行。中大同嶺大已經有分別(我絕無貶低嶺大之意!),職場現實就是這樣。
回應anchan,讀得m2/m1的都是學校容許的,說明這學生具備了這種資格! 如果連學校都唔比讀,還考慮來幹什麼??
我不明白點解你總是反對別人選讀延伸數,有什麼根據?
既然拿到了入場券,應考的人有4成人拿5+,選擇考這科有何不妥??
作者: ANChan59    時間: 16-4-23 23:17

回覆 pineapple0983 的帖子

I didn't against student to take M1 or M2, where I said that ???

In different posts, I suggested student who want to take Engineering and Science better take M1 or M2.

I just highlight your % of M1 and M2 > 5 or  above and the synergy are misleading. Don't twisted my remarks to cover your mistakes.

作者: ABC-DAD    時間: 16-4-23 23:33

參觀大學開放日,是實際又有須要,好過道聽途說
作者: Marians    時間: 16-4-24 00:13

建議先修3x, F5吾掂就drop 一科, 因CUHK 是 4c +2x, 有些校會把M1, M2 當半科, 要問清楚學校, 亞仔讀F2, 還有時間想

當你仔仔讀到higher form , 他可能喜歡的大學學科有preferred subject, 到時才發覺少修一科 少左choice 就麻煩,  當然發覺吾掂就不能勉強

作者: ANChan59    時間: 16-4-24 09:37     標題: 引用:參觀大學開放日,是實際又有須要,好過道聽

原帖由 ABC-DAD 於 16-04-23 發表
參觀大學開放日,是實際又有須要,好過道聽途說
道聽途說咪冇市場囉?!

作者: ABC-DAD    時間: 16-4-24 09:55

ANChan59 發表於 16-4-24 09:37
道聽途說咪冇市場囉?!
唔知哩,不過大學開放日就好有巿場重要早啲去,唔好等到高中先開始,遲咪自誤囉。
作者: ABC-DAD    時間: 16-4-24 10:02

而且家長同學生一齊親身瞭解,升(高中)時有共識,小好多煩惱,有左一定基礎,再上EK攞料,都事半工倍。
呢啲工夫唔慳得呀!
高中選科,一張白紙咁,上到EK求問,人地好難畀咁多時間解釋咁多,同埋,啲數據分析幫到幾多?誤導就未必係有心,誤會就難講,心照啦
作者: pineapple0983    時間: 16-4-24 12:57

ANChan59 發表於 16-4-23 23:17
回覆 pineapple0983 的帖子

where was my mistake?
Did I quote something wrongly?
What you highlight was the point Iargued with a guy who tried to mislead somebodies else last year. I'm happy to quote that post if necessary whereas you just kept silent and tried to stay away. now you use my point to argue against me? what a joke!

作者: pineapple0983    時間: 16-4-24 13:38

M1 m2
在這個po,我已經有講,讀m1/m2的學生是經過篩選,屬數底比較好的學生。
另一位(cow)試圖用數據誤導其它人,忽略「延伸數考生是經過篩選」這個關鍵因素。
在15-10-14 10:54 Anchan 只拋出一句“重拗緊!?”,但不表示任何立場。
在半年後的今天,竟然用我的理據來說我有錯誤!
好了,有錯我必認,但我錯在什麼地方?理據何在??我不要信口雌黃的指控!
作者: miriam    時間: 16-4-24 15:16

我囡 S.1, 星期五返左學校聽選科講座.

聽完有個 concept 點去選科, 以咩排名行先, 要選 M1/M2 以數學科排名優先選讀, 其中一個 X3 學位有幾多.

有朋友係前 B1 中學教師, 佢講 4C+2X 已經足夠, 除非讀醫或某專科先要 4C+3X+M1/M2, 可以咁揀既必定名列前茅個批.

作者: ABC-DAD    時間: 16-4-24 15:41

回覆 miriam 的帖子

讀醫唔使M1/2
作者: miriam    時間: 16-4-24 16:34     標題: 引用:回覆+miriam+的帖子 讀醫唔使M1/2

原帖由 ABC-DAD 於 16-04-24 發表

讀醫唔使M1/2
我朋友講係某 d 專科先要。

點都好知點選科,到時再睇收生資格,最終都要睇我囡興趣同成績先再決定,讀既係佢嘛!

作者: emmafish    時間: 16-4-24 17:35     標題: 回覆:LingChiBaBa 的帖子

taster program 好似好難被選中,學生是否平時在校成績出眾及有特別achievement才有機會參加?

謝謝!

作者: pineapple0983    時間: 16-4-24 18:40

ABC-DAD 發表於 16-4-24 15:41

讀醫唔使M1/2
甚至不用 bio!

作者: LingChiBaBa    時間: 16-4-24 18:50

回覆 emmafish 的帖子

應該唔駛啩。我女成績衹是above average,有參加校隊但無乜成績果D。

作者: ABC-DAD    時間: 16-4-24 19:19

pineapple0983 發表於 16-4-24 18:40
甚至不用 bio!

事實,3X揀 Phy:Chem : Econ 係幾受歡迎嘅組合, 唔收(修)M1/2。估計係有信心入U後有須要時自修啩,不同叻人都有不同選擇。
作者: miriam    時間: 16-4-24 19:42

pineapple0983 發表於 16-4-24 18:40
甚至不用 bio!
呢樣 S.1 開學初期已知

作者: dse2017    時間: 16-4-24 19:55

作者: ABC-DAD    時間: 16-4-24 22:27

啱,能早啲預備,知己知彼,有難關都會堅持過去。
作者: miriam    時間: 16-4-25 01:15

ABC-DAD 發表於 16-4-24 22:27

啱,能早啲預備,知己知彼,有難關都會堅持過去。
岩岩睇左中大其中一個學系既 MAS 係 4.7666, 要求好高.

作者: fion6406    時間: 16-4-25 07:43     標題: 引用:Quote:ABC-DAD+發表於+16-4-24+22:27+回覆+

原帖由 miriam 於 16-04-25 發表
岩岩睇左中大其中一個學系既 MAS 係 4.7666, 要求好高.
什麼是MAS ?

作者: miriam    時間: 16-4-25 07:59     標題: 引用:Quote:原帖由+miriam+於+16-04-25+發表岩岩

原帖由 fion6406 於 16-04-25 發表
什麼是MAS ?
median admission score 入學分數中位數

MAS 每個學系都唔同,要自己慢慢睇

作者: pineapple0983    時間: 16-4-25 10:45

ABC-DAD 發表於 16-4-24 19:19
事實,3X揀 Phy:Chem : Econ 係幾受歡迎嘅組合, 唔收(修)M1/2。估計係有信心入U後有須要時自修啩:happy ...
其實我真不理解,沒有bio也可讀醫?
可能是醫學院覺得收的都是天才吧,無論是什麼,憑天才過目不忘的本領都能學識吧,人家讀幾年的東西,天才1年就得了。
我倒是有些耽心那些考試,能否把關把不適合的醫生淘汰出來,否則我們廣大的基層市民就慘了。

作者: ABC-DAD    時間: 16-4-25 11:10

pineapple0983 發表於 16-4-25 10:45
其實我真不理解,沒有bio也可讀醫?
可能是醫學院覺得收的都是天才吧,無論是什麼,憑天才過目不忘的本領都 ...
唔…我估你去大學開放日,聽下醫學院點收生,問下院長,瞭解一下課程內容,我聽左幾次,天唔天才,叻唔叻唔係最關鍵,關鍵係醫學院係用七年去培訓學生成為合資格醫生,唔係去淘汰,再者,醫科學生會明白,這專業是關係生命與健康,再有天份嘅“學生”,都要謙卑落嚟…
題外話,世姪讀酒店管理,畢業去左大摩做,讀英國文學嘅又入左金融業;好多人、事、物都係我地知識層面以外,我一個普通人/門外看「」又點識咁多

作者: fion6406    時間: 16-4-25 13:49

miriam 發表於 16-4-24 15:16
我囡 S.1, 星期五返左學校聽選科講座.

聽完有個 concept 點去選科, 以咩排名行先, 要選 M1/M2 以數學科排 ...有朋友係前 B1 中學教師, 佢講 4C+2X 已經足夠, 除非讀醫或某專科先要 4C+3X+M1/M2, 可以咁揀既必定名列前茅個批.

睇完各位分享之後,我反而有另一睇法。
M1/M2 加上工程系是水泡組合,係語文弱(中英文有3要酬神那一種)數學叻嘅學生嘅水泡。

不過前提係數要叻,M1/M2 摘星率高前提是學校已經預先篩選咗那批去考M1/M2 嘅學生。我已經見到有家長話學校唔俾讀M1/M2 就自修都要去考。

作者: miriam    時間: 16-4-25 14:00

fion6406 發表於 16-4-25 13:49
M1/M2 加上工程系是水泡組合,係語文弱(中英文有3要酬神那一種)數學叻嘅學生嘅水泡。

不過前提係數要叻,M1/M2 摘星率高前提是學校已經預先篩選咗那批去考M1/M2 嘅學生。我已經見到有家長話學校唔俾讀M1/M2 就自修都要去考。

睇自己學校收生要求都知 M1/M2 數學唔強既都讀唔到.

今年新修訂下至少有四間大學係可以用 3322+1X+M1/M2, 港大就真係要 3322+2X, 剩餘既係 3322+1X.

同感係水泡科, 用黎頂一科弱項既分數, 好似我囡數差既幾難用到黎做水泡.

作者: October.    時間: 16-4-25 14:15

miriam 發表於 16-4-24 15:16
有朋友係前 B1 中學教師, 佢講 4C+2X 已經足夠, 除非讀醫或某專科先要 4C+3X+M1/M2, 可以咁揀既必定名列前茅個批.
中學老師朋友咁講有d險, 萬一2X有一科唔好彩DSE衰咗, 咁就哭都無用。

我女讀B1A中學(已畢業), F3選科學校要求每個學生都要3X, 到咗F5如果讀唔掂, 會俾drop科,

講真, F3讀得好既,高中未必得, 讀多一科當買個保險.

作者: miriam    時間: 16-4-25 14:22

October. 發表於 16-4-25 14:15
中學老師朋友咁講有d險, 萬一2X有一科唔好彩DSE衰咗, 咁就哭都無用。

我女讀B1A中學(已畢業), F3選科學校 ...
睇左我囡鍾意既學系都知 4C+2X 係好危, MAS 已經要 4.7333, 4C+3X 先可以去到安全線.

個科暫時理大同城大都無, 當真朝著港大同中大做目標, 一定係要 4C+3X.

依家都未合我囡係點, 佢立定目標自然會知要點做, 依家只係紙上談兵, 我都做唔到 d 乜野.

作者: 活出彩虹    時間: 16-4-25 14:36     標題: 引用:囝囝現讀中二,老師開始講解選科事宜,學生

原帖由 MariaTsui 於 16-04-21 發表
囝囝現讀中二,老師開始講解選科事宜,學生可自由選讀2X或3X,囝囝偏向選讀2X,這對入讀大學的機會有否影響 ...
我仔也是中二,我聽他學校的選科座談會,學校規定全級名次首100名才可選3X(全級約200人),其餘就只可選2X, 老師說其實選2X已夠,寧願集中火力讀好兩科,除非要入大學神科除外

作者: pineapple0983    時間: 16-4-25 14:52

ABC-DAD 發表於 16-4-25 11:10
唔…我估你去大學開放日,聽下醫學院點收生,問下院長,瞭解一下課程內容,我聽左幾次,天唔天才,叻唔叻唔 ...
對,這個世界就是天外有天人外有人;醫學院定下這樣的收生條件,總有他們的理由。
有另一些醫學院,講到明要bio,又有他們的理由。
入讀相應的醫學院,只能相信該院的課程,最終能培養出合格的醫護人員。
作為基層市民,能做的只有相信政府,相信這個醫療體制~
大摩收一個讀酒店管理的人,也有他們的理由。一個酒店管理的人竟然去大摩求職,也是異數,可能在大學時是星級少年股神都未定;要明白的是這不是常態,投行還是偏好金融背景的多一些吧~
作者: ccj2008    時間: 16-4-25 15:27

請問各位高手,小兒S3,B1a校,學校規定要揀3X,他數強,也有資格揀M2,他的目標是土木工程,他決定揀phy+chem+m2,好嗎?Thx
作者: TwinWong    時間: 16-4-25 15:30

miriam 發表於 16-4-25 14:00
睇自己學校收生要求都知 M1/M2 數學唔強既都讀唔到.

今年新修訂下至少有四間大學係可以用 3322+1X+M1/M2 ...
每年都有可能有少少修訂, 到時又可能再有提高

作者: miriam    時間: 16-4-25 18:15     標題: 引用:Quote:miriam+發表於+16-4-25+14:00+睇自己

原帖由 TwinWong 於 16-04-25 發表
每年都有可能有少少修訂, 到時又可能再有提高
所以依家知左選科安排係好事,簡單講左畀個囡知等佢諗下先。

作者: LingChiBaBa    時間: 16-4-25 19:38     標題: 回覆:ccj2008 的帖子

3X是包括M2了嗎?

作者: 黃巴士    時間: 16-4-25 20:41

有些中學在S.3時教的PHY, BIO, CHEM課本是S.4教的上學期書, 好使S.3想捒理科的同學先接觸課本初階, 而知道自己有否興趣或能力捒這些科??  
但眼見有些男同學, 在S.3 理科及數學成績只是一般, 在男生一面倒捒理科的情況下, 在S.4讀PHY CHEM BIO時, 很多都覺得十分難讀, 而聽回來很多"這類"同學都覺得此3科中PHY.較難, 想S.5 DROP.  
作者: Kittymummy    時間: 16-4-25 20:52     標題: 回覆:3X還是2X

我個女4X ( incl M2).
原因吾係要佢讀咩神科,而係進可攻退可守. 一般講咩興趣第日想有咩出路而簡科又係晒氣。你問大部分15 yrs 學生,我諗冇咩邊個答到你。眼見某d同學只有2X, 攪吾掂elective, 真係企左係度冇得郁。亦有同學第一個terms 已經申請立即轉科。因為中四課程同佢係中三時想像係另一回事. 而我個女,一心都係打算hea 讀phy, 經過差不多一年中四課程,要drop 其中一科的話,依家佢答我既然吾係phy 而係Econ 囉!所以一開始簡多少少科其實都吾係壞事黎. 好多野,係真要讀落先知的!

作者: ANChan59    時間: 16-4-25 21:13     標題: 引用:請問各位高手,小兒S3,B1a校,學校規定要

原帖由 ccj2008 於 16-04-25 發表
請問各位高手,小兒S3,B1a校,學校規定要揀3X,他數強,也有資格揀M2,他的目標是土木工程,他決定揀phy+c ...
The electives are fine.

作者: dobbybabie    時間: 16-4-25 21:27     標題: 引用:有些中學在S.3時教的PHY,+BIO,+CHEM課本是S

原帖由 黃巴士 於 16-04-25 發表
有些中學在S.3時教的PHY, BIO, CHEM課本是S.4教的上學期書, 好使S.3想捒理科的同學先接觸課本初階, 而知道 ...
其實男仔大部分是在語言和寫作技巧麻麻,沒麼天賦。又掛住打機,打波。選理科是正常不過的行為,正常理科努力操下,想DSE 4以上應唔難,而佢地遇到Phy難既課題,又唔努力去搞通佢,學習是一環扣—環,稹下積下未稹勞成疾,唯有引刀一快。大仔中三時phy是全級四十幾,我都唔想佢選。而佢而家分享都話phy唔易讀,佢有個課題,操咗二三百條數先通。

作者: ccj2008    時間: 16-4-25 22:41

回覆 LingChiBaBa 的帖子

是的,M2可當一科elective,不過數成績要經挑選
作者: ANChan59    時間: 16-4-26 07:05

fion6406 發表於 16-4-25 13:49
M1/M2 加上工程系是水泡組合,係語文弱(中英文有3要酬神那一種)數 ...
水泡科有兩個條件:
1。取錄分數較低,及或
2。學位數目較多

自從DSE之後,三大工程及理科收生不一定是最低分,但學位數目是較多!

作者: LingChiBaBa    時間: 16-4-26 07:46     標題: 回覆:ccj2008 的帖子

目標清晰,OK喎。

作者: ccj2008    時間: 16-4-26 11:38

回覆 LingChiBaBa 的帖子

其實我是想他phy+chem+西史,因為他西史成績吾錯,最終都要成績好才入到U,不過他好有自己想法,他中意M2同埋有信心讀好,所以我都會尊重他,由他自己決定,書是他讀的
作者: LingChiBaBa    時間: 16-4-26 13:13     標題: 回覆:ccj2008 的帖子

M1/2係HKU Engg嘅preferred subject. 揀M2係正路。

作者: YanKanMom    時間: 16-4-26 14:37

請問各大學的資訊日一般在每年的那個月份舉行呢?
作者: waiwai1224    時間: 16-4-26 14:38     標題: 回覆:3X還是2X

作者: TwinWong    時間: 16-4-26 14:42

YanKanMom 發表於 16-4-26 14:37
請問各大學的資訊日一般在每年的那個月份舉行呢?
http://www.jupas.edu.hk/en/events/
留意左下角有EVENTS AND INFO DAYS
大約每年10月開始

作者: YanKanMom    時間: 16-4-26 15:08

回覆 TwinWong 的帖子

謝謝啊!
作者: KT0603    時間: 16-4-27 06:52     標題: 回覆:3X還是2X

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5