教育王國

標題: 【IB放榜】IB 2018港誕最少8名滿分狀元 男拔7狀元 [打印本頁]

作者: kiov    時間: 18-7-6 07:29     標題: 【IB放榜】IB 2018港誕最少8名滿分狀元 男拔7狀元

【IB放榜】IB 2018港誕最少8名滿分狀元 男拔7狀元

https://topick.hket.com/article/2108813/?r=mcsdfb

作者: hkpapa852    時間: 18-7-6 08:41

kiov 發表於 18-7-6 07:29

https://topick.hket.com/article/2108813/?r=mcsdfb

DBS舊年有一個狀元8個榜眼,平均分都係41,今年平均分不變,多咗狀元,即係高分既人少咗,低分既多咗,是好事還是壞事呢?

作者: LinusYip    時間: 18-7-6 08:45

hkpapa852 發表於 18-7-6 08:41
DBS舊年有一個狀元8個榜眼,平均分都係41,今年平均分不變,多咗狀元,即係高分既人少咗,低分既多咗,是 ...

DBS俾偉大既前校長攪到彎哂
要回復正軌真係要唔少時間

作者: hkpapa852    時間: 18-7-6 08:52

LinusYip 發表於 18-7-6 08:45

人地依家忙緊借殼辦學,邊會理舊校。不過會繼續用舊校名氣賺盡一分一毫。

作者: cherrieshum    時間: 18-7-6 09:00

hkpapa852 發表於 18-7-6 08:52
人地依家忙緊借殼辦學,邊會理舊校。不過會繼續用舊校名氣賺盡一分一毫。
...
我記得幾年前有一則訪問,就是訪問舊校長,內容我已經忘記,最印象深刻的是他說以140元買了很多匯豐股票。
作者: MrBeast    時間: 18-7-6 09:24

23歲的丁文翰2014年畢業於漢基國際學校,其後赴劍橋大學(University of Cambridge)主修政治學畢業,再在羅兵咸永道(PwC)工作近一年,現準備赴倫敦政治經濟學院修讀管理學碩士課程。

入讀劍橋,丁坦言港生其實沒甚麼優勢,「你IB滿分,人家也是,天外有天。」他分析,中國經濟高速發展,識中文就可以成為中間人,成為更多企業的招聘對象,認為如果荒廢中文是抹殺自己的獨特性。

作者: josewing    時間: 18-7-6 11:08

LinusYip 發表於 18-7-6 08:45
前校長衰佐咩? 之前訪問講到好似好受學生愛戴既。
作者: hkpapa852    時間: 18-7-6 11:46

josewing 發表於 18-7-6 11:08
前校長衰佐咩? 之前訪問講到好似好受學生愛戴既。
佢一定話自己受學生愛戴嫁

咁事實上學生對佢無乜嘢, 係家長, 舊生, 甚至辦學團體睇佢唔順眼啫!

作者: cattz288    時間: 18-7-6 11:47

MrBeast 發表於 18-7-6 09:24
23歲的丁文翰2014年畢業於漢基國際學校,其後赴劍橋大學(University of Cambridge)主修政治學畢業,再在 ...

咁叫果d proud of自己仔女唔識中文既家長, 情何以堪?

作者: miriam    時間: 18-7-6 11:52

...
係孖住讀左兩年既 "舊生" 丫

作者: adriantai    時間: 18-7-6 12:07     標題: 回覆樓主:

7個好犀利

作者: Soundervolt    時間: 18-7-6 12:11     標題: 回覆樓主:

唔少有開辦IB課程嘅學校都會從其他冇Ib課程嘅學校收中五高才插班生讀校內IB課程。

作者: siden    時間: 18-7-6 12:12

cattz288 發表於 18-7-6 11:47
咁叫果d proud of自己仔女唔識中文既家長, 情何以堪?

作者: b3410    時間: 18-7-6 12:33

好勁!

作者: kiov    時間: 18-7-6 12:55     標題: 回覆樓主

拔萃男書院今年共有7個45分滿分狀元、6個44分榜眼,成績驕人。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180706/bkn-20180706095515497-0706_00822_001.html

作者: SCboy    時間: 18-7-6 12:57

Soundervolt 發表於 18-7-6 12:11
唔少有開辦IB課程嘅學校都會從其他有Ib課程嘅學校收中五高才插班生讀校內IB課程。

...

oh, 重點!
拔他人之萃,各取所需。

作者: NeoMom    時間: 18-7-6 12:58

hkpapa852 發表於 18-7-6 08:41
DBS舊年有一個狀元8個榜眼,平均分都係41,今年平均分不變,多咗狀元,即係高分既人少咗,低分既多咗,是 ...
其實狀元對平均分的影響不是很大, 假設呢7位同學只攞43分, 平均分只下跌0.26

作者: hkpapa852    時間: 18-7-6 14:41

kiov 發表於 18-7-6 12:55
拔萃男書院今年共有7個45分滿分狀元、6個44分榜眼,成績驕人。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180706 ...

SPCC今年亦不見得比DBS差:

5個狀元, 10個榜眼..... 係咪IBDP易咗攞滿分?

http://www.spcc.edu.hk/academic/culture-of-excellence/public-exams

IB Results

[size=18.018px]

SPCC

Worldwide*
(May 2017)

7.9%

0.4%

44 or above

23.8%

1.3%

40 or above  

69.8%

10.1%

Average Score  

40.5

29.9

作者: hkpapa852    時間: 18-7-6 14:58

SCboy 發表於 18-7-6 12:57
oh, 重點!
拔他人之萃,各取所需。
DBS G11 年年都公開招生, 所以入咗DBS考得好, 都唔代表一定有機會讀IBDP

http://ib.dbs.edu.hk/admission/application

作者: RunningPig    時間: 18-7-6 15:02

hkpapa852 發表於 18-7-6 11:46

咁事實上學生對佢無乜嘢, 係家長, 舊生, 甚至辦學團體睇佢唔順眼啫!

我識的經歷過兩任校長的舊生,對前任都好不滿。

作者: Moonlight819    時間: 18-7-6 15:08

RunningPig 發表於 18-7-6 15:02
我識的經歷過兩任校長的舊生,對前任都好不滿。

為什麼呢?

作者: RunningPig    時間: 18-7-6 15:10

SCboy 發表於 18-7-6 12:57
oh, 重點!
拔他人之萃,各取所需。

其實有唔少狀元都係由細係 DB 上的。

作者: hkpapa852    時間: 18-7-6 15:30

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 9473&extra=page%3D1

今年香港至少有31個IB狀元........ IBDP狀元量化寬鬆乎?

咁攪法呢, 過幾年IBDP考得差少少 (唔夠40分), 可能連入3大既機會都無

大家繼續去追捧IBDP吧!
作者: Smarcoy    時間: 18-7-6 15:40

hkpapa852 發表於 18-7-6 15:30
https://www.edu-kingdom.com/foru ... 9473&extra=page%3D1

今年香港至少有31個IB狀元........ IBDP狀元 ...

有冇統計每年嘅IB 狀員嘅去向

作者: RunningPig    時間: 18-7-6 17:05

Moonlight819 發表於 18-7-6 15:08
為什麼呢?

一個謙謙君子,一個市井XX

作者: Soundervolt    時間: 18-7-6 17:12

RunningPig 發表於 18-7-6 17:05

作者: RunningPig    時間: 18-7-6 17:16

hkpapa852 發表於 18-7-6 14:58
DBS G11 年年都公開招生, 所以入咗DBS考得好, 都唔代表一定有機會讀IBDP

http://ib.dbs.edu.hk/admission/ ...

不是 DB 獨有,亦有其他直資都一樣

作者: hkpapa852    時間: 18-7-6 17:25

RunningPig 發表於 18-7-6 17:16
不是 DB 獨有,亦有其他直資都一樣
我都知, SPCC, SSGC, 真道等全部一樣, NPL第一屆IBDP畢業生, 更加全部係"外援"

作者: HM168    時間: 18-7-6 17:39

...

今早收音機先爆MK 校舍未註冊,違規收註冊費

作者: LittleButter    時間: 18-7-6 17:57

RunningPig 發表於 18-7-6 17:05

作者: hkpapa852    時間: 18-7-6 17:59

HM168 發表於 18-7-6 17:39

當年大埔校舍都係未有牌就收生收錢,只係今次問題更複雜
作者: RunningPig    時間: 18-7-6 18:00

HM168 發表於 18-7-6 17:39

Shame

作者: kiov    時間: 18-7-6 18:16     標題: 回覆樓主

DBS results

圖片附件: myimage.jpg (18-7-6 18:16, 341.79 KB) / 下載次數 15
/forum.php?mod=attachment&aid=MjM3OTczfDJhYWVkYWIxfDE3MTcyMzc5NjJ8MA%3D%3D

作者: Junko    時間: 18-7-6 18:36

今年香港至少有31個IB狀元........ IBDP狀元 ...

國際文憑組織最新公布資料顯示,香港今年有2285名學生考國際文憑大學預科課程(IBDP),取得40至45分的學生共有586人,當中有38名IB狀元,取得45分滿分佳績,較去年多出5個。香港今年IB考生考獲的平均分為35.96,合格率為96.81%。

今年全球IB考生達163,511人,平均分為29.78分,全球IB學生的合格率為77.71%,全球狀元人數是186人,單是香港已佔20.4%

作者: aidan08    時間: 18-7-6 19:02

cattz288 發表於 18-7-6 11:47

以我所知,現在根本好少proud of 自己仔女唔識中文的家長。我仔讀IS,我未曾見過有家長會為自己仔女唔識中文而自豪!現在根本大部分IS本地家長只會為點樣令仔女中文好d而煩惱!所以我都好奇怪點解會有人話見好多家長會proud of 仔女唔識中文。其實會唔會係有D IS家長,只係向其他人表達佢哋d仔女中文唔係咁好,而令人誤會佢哋覺得仔女唔識中文好威呢?老實講,呢個只係事實的陳述,一d都無自豪成份,有時我仔去d活動係中文為主的,我都會同主辦方或d導師講︰我仔中文麻麻,可能有d會唔明白,麻煩可唔可以佢有唔明時用簡單英文單字提吓佢。我係度諗,會不會又令人誤會我好proud of 我仔唔識中文呢?

實情係我都唔知幾想我仔中文叻D!

作者: cattz288    時間: 18-7-6 19:06

aidan08 發表於 18-7-6 19:02
以我所知,現在根本好少proud of 自己仔女唔識中文的家長。我仔讀IS,我未曾見過有家長會為自己仔女唔識中 ...

明顯唔係講你呢類喇!

作者: SCboy    時間: 18-7-6 19:35

hkpapa852 發表於 18-7-6 11:46

但前任整左間primary division 小學出來留名後世喎

作者: 978212    時間: 18-7-6 20:12

Junko 發表於 18-7-6 18:36
國際文憑組織最新公布資料顯示,香港今年有2285名學生考國際文憑大學預科課程(IBDP),取得40至45分的學 ...
華人嘅應試能力真係強
作者: dreamdream081    時間: 18-7-6 23:01

kiov 發表於 18-7-6 07:29

全港至少有33人滿分

作者: dreamdream081    時間: 18-7-6 23:08     標題: 回覆樓主:

國際預科文憑(IB)今日放榜,本港幾間名校誕生多名45分滿分狀元,狀元總人數暫時錄得33人,跟去年相同。香港去年有33人考獲IB滿分,較前年的18人大增。

作者: RunningPig    時間: 18-7-6 23:27

SCboy 發表於 18-7-6 19:35

但前任整左間primary division 小學出來留名後世喎

他任内有不少唔好的收生政策,更幾年先撥亂反正

作者: josewing    時間: 18-7-7 09:26

kiov 發表於 18-7-6 18:16
DBS results
很亮麗的成績,真係出類拔萃^^
作者: supermom1    時間: 18-7-7 10:13     標題: 回覆樓主

聽講DB每年只公佈IB成績!真的嗎?

作者: poonseelai    時間: 18-7-7 10:19

supermom1 發表於 18-7-7 10:13
聽講DB每年只公佈IB成績!真的嗎?
dse results only in annual school report
作者: supermom1    時間: 18-7-7 11:36

poonseelai 發表於 18-7-7 10:19
dse results only in annual school report

DSE成績好嗎?

作者: supermom1    時間: 18-7-7 11:36     標題: 回覆樓主

Shatin College 公佈左有6位45分

作者: poonseelai    時間: 18-7-7 11:55

supermom1 發表於 18-7-7 11:36
DSE成績好嗎?
I can't really tell based on information provided in the report:

DBS Summary of 2017 HKDSE

Results is as follows:
No. of candidates sat: 162
No. of subjects per student: 6.5
No. of Level 5* or above: 174 (1.1 Level 5* or above per student) (equivalent to distinction)
No. of Level 4 or above: 687 (4.2 Level 4 or above per student) (equivalent to distinctionand credit)

Number (Percentage) of DBS (2017) All candidates (2017)
Level 5** 46 (4.4%) (1.3%)
Level 5* or above 174 (16.5%) (5.0%)
Level 5 or above 359 (34%) (12.4%)
Level 4 or above 687 (65.1%) (35.0%)

Percentage of students met the entrance requirements for Bachelor degree programmes= 85.5%Percentage of students met the entrance requirements for sub-degree programmes and otherfurther studies pathways= 14%

http://www.dbs.edu.hk/administration/2016%20-%202017%20School%20Report.pdf

作者: 星西部    時間: 18-7-7 17:30

作者: yghgwong    時間: 18-7-8 18:02

2018 各校IB狀元人數
英基學校協會(7間學校)English Schools Foundation (7 schools)

拔萃男書院Diocesan Boys' School

聖保羅男女中學St. Paul's Co-educational College

保良局蔡繼有學校 Choi Kai Yau School

滬江維多利亞學校Victoria Shanghai Academy

聖士提反書院St. Stephen's College

弘立書院The ISF Academy

加拿大國際學校Canadian International School

作者: kiov    時間: 18-7-8 20:42

yghgwong 發表於 18-7-8 18:02

作者: hkpapa852    時間: 18-7-9 12:15

kiov 發表於 18-7-8 20:42

請問DBS個IBDP成績係咪未公開發佈?

佢今年有幾多人IBDP畢業?

作者: 星西部    時間: 18-7-10 16:56

作者: dreamdream081    時間: 18-7-10 17:08

poonseelai 發表於 18-7-7 11:55
I can't really tell based on information provided in the report:
just so-so

作者: dreamdream081    時間: 18-7-10 17:23

poonseelai 發表於 18-7-7 11:55
St Joseph College

https://www.sjc.edu.hk/academic.php?content=result

There are 136 students sitting for the HKDSE Exam this year, and they have achieved very pleasing results. Our distinction rate (5* or above) and credit rate (4 or above) in all subjects are at 22.7% and 73.1% respectively

Queen's College

https://www.qc.edu.hk/

Our Secondary 6  students reaped another year of impressive results in the 2017 Hong Kong  Diploma of Secondary Education Examination (HKDSE).   With 133 students at Queen's College sitting  the HKDSE Examination in 2017, there were 126 Level 5**s, 203 Level 5*s and 206  Level 5s.

La Salle College

https://www.lasalle.edu.hk/eng/home.php?t=achievement&newspage=9#tab

The College is pleased to announce that our F6 students have done very well in the 2017 DSE examination. There are a number of students scoring 42 points or more (best 7 subjects). Yu Hoi Wai got 5** (6) 5*(1).

作者: Soundervolt    時間: 18-7-10 17:29

今日同朋友食晏,佢話俾我知佢囝仔今年IB攞到43分,朋友之中都知佢位公子平時讀書OK但又未去到特別標青,唔通讀咗IB真係會特飛猛進?最後餐晏當然係佢找數。

作者: hkpapa852    時間: 18-7-10 17:33

Soundervolt 發表於 18-7-10 17:29
今日同朋友食晏,佢話俾我知佢囝仔今年IB攞到43分,朋友之中都知佢位公子平時讀書OK但又未去到特別標青, ...
DBS, SPCC, IB科目選擇少, 方便集中資源.

加上IBDP, 大部份科目校內評分佔30%, 部份更佔50% (音樂), 所以名校會著數D

作者: Soundervolt    時間: 18-7-10 17:35

hkpapa852 發表於 18-7-10 17:33
DBS, SPCC, IB科目選擇少, 方便集中資源.

加上IBDP, 大部份科目校內評分佔30%, 部份更佔50% (音樂), 所以 ...

Um.....咁可能我都要諗諗同囝仔轉校鳥!

作者: kyliema2006    時間: 18-7-10 18:27

Soundervolt 發表於 18-7-10 17:35
Um.....咁可能我都要諗諗同囝仔轉校鳥!

請問你仔仔讀緊邊種學制呢?

作者: Soundervolt    時間: 18-7-10 18:31

kyliema2006 發表於 18-7-10 18:27
請問你仔仔讀緊邊種學制呢?

普通津校,本地課程嘅學校。

作者: kyliema2006    時間: 18-7-10 18:36

Soundervolt 發表於 18-7-10 18:31

普通津校,本地課程嘅學校。

IB係咪真係咁易呢?不如妳搵下考IB既學生,睇下佢地的assignment才判斷,可能會更合適呢~

作者: Soundervolt    時間: 18-7-10 18:38

kyliema2006 發表於 18-7-10 18:36
IB係咪真係咁易呢?不如妳搵下考IB既學生,睇下佢地的assignment才判斷,可能會更合適呢~
...

多謝您嘅Advice!我已經識得大量讀IB嘅學生,當中包括GSIS、DBS、SPCC and the others~

作者: dbchu    時間: 18-7-10 20:15     標題: 回覆樓主

其實好多學校轉IB都要成績top果班先可以轉,唔係一句話轉就轉...

作者: 978212    時間: 18-7-10 20:19

適合讀IB同適合讀DSE嘅係兩類唔同嘅人
作者: retriever    時間: 18-7-31 17:19

RunningPig 發表於 18-7-6 23:27
他任内有不少唔好的收生政策,更幾年先撥亂反正

譬如什麼不好的收生政策?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5