教育王國

標題: 東涌ymca港青基信 [打印本頁]

作者: bear2014    時間: 19-1-15 16:30     標題: 東涌ymca港青基信

有無人已經交左留位費?
頭先啱啱見到舊post 話有寄宿請問今年有冇?

其實都唔知自己有冇揀錯?我小朋友成績推算係Band1,全級頭十,參觀完呢間學校之後非常之鍾意,特別知道將來會用Macbook上堂,所以知道收咗之後即刻交錢。

已經冇機會再去政府派位,一心一意等八月中開學。

如果有讀緊嘅家長可唔可以分享下,學校嘅氣氛環境同埋對學生嘅包容唔度?英語環境係咪真係咁好?雖然已經揀咗但係都想聽多啲資料

作者: bbeasy25    時間: 19-1-15 17:29

bear2014 發表於 19-1-15 16:30
有無人已經交左留位費?
巳交留費,小朋友十分喜歡這間學校, 又是band1a生.  不過老師和其他家話應該有更好選擇, 有d困惑.
作者: Amy12    時間: 19-1-15 19:36

有無人已經交左留位費?

好多唔國家學生讀

作者: 小時了了    時間: 19-1-15 19:45

bbeasy25 發表於 19-1-15 17:29
巳交留費,小朋友十分喜歡這間學校, 又是band1a生.  不過老師和其他家話應該有更好選擇, 有d困惑. ...
有無報其他直資?呢幾日會唔會交自行?
作者: bbeasy25    時間: 19-1-15 20:00

小時了了 發表於 19-1-15 19:45

有報其他直資,不過小朋友暫時最喜歡

作者: bear2014    時間: 19-1-15 20:56

小時了了 發表於 19-1-15 19:45

無報自行,交左留位費等如放棄自行啦!

我小朋友英文英文叻過中文,佢鍾意ymca。有報其他直資,但面試完佢最鍾意呢間。同佢商量完都覺得呢間學校適合佢多啲。

我見到有人話中英數分細班上,唔知係根據能力定係就咁random分?

作者: bear2014    時間: 19-1-15 20:59

巳交留費,小朋友十分喜歡這間學校, 又是band1a生.  不過老師和其他家話應該有更好選擇, 有d困惑. ...

係,其實小朋友已經決定,只係身邊老師同埋朋友都俾意見,叫小朋友揾band 1 學校。但我自己本身就唔重視Band幾,係咪適合小朋友重要啲。

作者: bbeasy25    時間: 19-1-15 21:00

bear2014 發表於 19-1-15 20:59
係,其實小朋友已經決定,只係身邊老師同埋朋友都俾意見,叫小朋友揾band 1 學校。但我自己本身就唔重視Ba ...

我們的想法一樣,遭遇也一樣

作者: bbeasy25    時間: 19-1-15 21:01     標題: 回覆樓主

我見到有人話中英數分細班上,唔知係根據能力定係就咁random分?
係跟能力分班

作者: bear2014    時間: 19-1-15 21:50

bbeasy25 發表於 19-1-15 21:01
係跟能力分班
...

Thanks (emoji)

好想了解多d學校!

作者: bear2014    時間: 19-1-15 21:51

bbeasy25 發表於 19-1-15 21:00
我們的想法一樣,遭遇也一樣

我小朋友經過兩次interview 之後就話好鍾意學校!希望選擇正確

作者: bbeasy25    時間: 19-1-15 21:52

bear2014 發表於 19-1-15 21:51
我小朋友經過兩次interview 之後就話好鍾意學校!希望選擇正確

我也有相同希望

作者: 小時了了    時間: 19-1-15 22:18

唔係東涌港基唔好,但如果你小朋友B1A就讀旺角大球塲對面間私小而又有報其他直資的話,俾小朋友考埋其他直資後再決定都未遲。
作者: virgokaren    時間: 19-1-16 01:21

bbeasy25 發表於 19-1-15 21:01
係跟能力分班
...

中英數跟能力分班上課。

作者: bbeasy25    時間: 19-1-16 08:36

小時了了 發表於 19-1-15 22:18
唔係東涌港基唔好,但如果你小朋友B1A就讀旺角大球塲對面間私小而又有報其他直資的話,俾小朋友考埋其他直 ...

謝謝提點。小朋友不是讀那間私小,是曾經想入讀,現在係一間直資。其實小朋友只是參觀過東涌,SPC和李國寶。三間之中,佢最like東涌。睇下in完其他有無改變

作者: bbeasy25    時間: 19-1-16 08:37

virgokaren 發表於 19-1-16 01:21
中英數跟能力分班上課。

你是用家嗎?

作者: 小時了了    時間: 19-1-16 08:47

bbeasy25 發表於 19-1-16 08:36
謝謝提點。小朋友不是讀那間私小,是曾經想入讀,現在係一間直資。其實小朋友只是參觀過東涌,SPC和李國寶 ...
明白. 你報嘅3間中學直資中, 我個人喜好首選 SPC

作者: bbeasy25    時間: 19-1-16 10:11

小時了了 發表於 19-1-16 08:47
明白. 你報嘅3間中學直資中, 我個人喜好首選 SPC

其實我個人首選係港同,呢間收就要再傾

作者: 小時了了    時間: 19-1-16 10:35

bbeasy25 發表於 19-1-16 10:11
其實我個人首選係港同,呢間收就要再傾
閱讀理解睇清楚喇, 你 "小朋友只是參觀過東涌,SPC和李國寶。三間之中,佢最like東涌", 申請直資卻是東涌港青、港同、SPC...?  我第一眼睇仲以為只係申請東涌港青,SPC和李國寶三間

作者: bbeasy25    時間: 19-1-16 10:48

回覆 小時了了 的帖子

唔緊要.  當然SPC 係一間好好的學校, 記得校長係簡介會講過: 你可以唔同意, 但唔可以質疑我, 我真係覺得我d仔好靚仔.  哈哈, 估唔到一間傳統名校校長會甘有趣! 學校比我感覺係有活力衝勁, 可惜阿仔唔係好鍾意男校
作者: biffkwok    時間: 19-1-16 11:51

呢間論校舍設施真係好好,鬼多過人,成間國際學校咁,幾千蚊學費,抵到不得了,我都十分鐘意,但成績有排都未得,除非肯定有能力送出國,否則要想清楚,打算本地升學的1A生,搵間成績好一點會安心啲。
作者: bear2014    時間: 19-1-16 13:26

biffkwok 發表於 19-1-16 11:51
呢間論校舍設施真係好好,鬼多過人,成間國際學校咁,幾千蚊學費,抵到不得了,我都十分鐘意,但成績有排都 ...

謝謝意見!其實大學係會去外國讀書,所以想佢學到中文之外,英文打好個底。

作者: bbeasy25    時間: 19-1-16 14:07

回覆 biffkwok 的帖子

謝謝意見! 大學出唔出國會比佢自己選擇, 學制上可以揀孝DSE or GCE, 有彈性也是賣點.
作者: virgokaren    時間: 19-1-16 21:48

bbeasy25 發表於 19-1-16 08:37
你是用家嗎?

我未係用家,只係 YMCA小學用家,所以略知一二。

作者: josephbaba    時間: 19-1-16 23:40

有無人已經交左留位費?

我都好想好想申請不過太遠、很可惜!所以target 啟思, 亦計劃了出國讀高中及大學。

作者: bear2014    時間: 19-1-16 23:41

bbeasy25 發表於 19-1-16 14:07
回覆 biffkwok 的帖子

謝謝意見! 大學出唔出國會比佢自己選擇, 學制上可以揀孝DSE or GCE, 有彈性也是賣點 ...

我都係咁諗,就算係香港讀都可以選擇,唔使一定DSE

作者: siulili    時間: 19-1-17 02:27

中英數係分能力分組 中文仲分兩種。 主流中文給華語學生 elementary Chinese 給非華語學生。

spc 同 yhkcc 係完全兩個世界喎。
作者: siulili    時間: 19-1-17 02:29

回覆 bear2014 的帖子

未聽過佢有寄宿喎。
作者: bear2014    時間: 19-1-17 08:48

siulili 發表於 19-1-17 02:27
中英數係分能力分組 中文仲分兩種。 主流中文給華語學生 elementary Chinese 給非華語學生。

spc 同 yhkcc ...

請問是否有小朋友在校讀?因想了解多d學校,謝謝

作者: bear2014    時間: 19-1-17 08:52

biffkwok 發表於 19-1-16 11:51
呢間論校舍設施真係好好,鬼多過人,成間國際學校咁,幾千蚊學費,抵到不得了,我都十分鐘意,但成績有排都 ...

點幾成績有排都未得?係因為課程問題定係因為收嘅小朋友能力?

作者: siulili    時間: 19-1-17 08:52

曾經,剛離校往外地升學了
作者: bear2014    時間: 19-1-17 08:56

siulili 發表於 19-1-17 08:52

曾經,剛離校往外地升學了

Thanks
請問可唔可以分享下學校嘅情況?

想知道學校英語環境是否足夠?因為我嘅目標都係想小朋友出國讀書所以希望係近似國際學校嘅環境但係又有得學中文。

是否一個外籍同埋一個中國人老師做班主任?

老師對小朋友包容嗎?

小朋友嘅品行如何?

Thanks a lot

作者: bear2014    時間: 19-1-17 08:57

siulili 發表於 19-1-17 02:29

未聽過佢有寄宿喎。

喺討論區見到上年學校因為人數不足所以取消寄宿,所以以為之前有。

作者: siulili    時間: 19-1-17 09:07

bear2014 發表於 19-1-17 08:56
Thanks
請問可唔可以分享下學校嘅情況?
1. 低年級係2. 相比主流學校嘅老師,包容很多
3. 都算乖

學生唔夠? 唔係卦,近年越來越多人報喎。 係咪其他ymca學校?  我真係諗唔到佢可以係邊度整個宿舍喎。 佢球場就多啫,校舍都唔係特別大得過份。

作者: bear2014    時間: 19-1-17 09:12

siulili 發表於 19-1-17 09:07
1. 低年級係2. 相比主流學校嘅老師,包容很多
3. 都算乖

唔好意思呀,我表達得唔好,學生唔夠嘅意思係唔夠人住宿舍。我都知道學校一年比一年多人報名。上次去聽簡介會都坐滿禮堂,我哋都只能夠喺課室聽。

謝謝你分享

轉左嚟呢間學校對我小朋友最吸引係英語環境,所以希望知道多啲資料。謝謝你分享

作者: siulili    時間: 19-1-17 09:15

bear2014 發表於 19-1-17 09:12
唔好意思呀,我表達得唔好,學生唔夠嘅意思係唔夠人住宿舍。我都知道學校一年比一年多人報名。上次去聽簡 ...
英語環境無得輸,但亦要小朋友本身有一定水平先好讀。
外藉老師無可能雙語教學, 唔明就出事架啦。

作者: bear2014    時間: 19-1-17 09:17

siulili 發表於 19-1-17 09:15
英語環境無得輸,但亦要小朋友本身有一定水平先好讀。
外藉老師無可能雙語教學, 唔明就出事架啦。
...

明白,聽到你話英語水平冇得輸就安樂,將來希望小朋友出去讀書所以希望佢可以適應到英語環境!

感謝您分享(emoji)

作者: bakusensei    時間: 19-1-17 09:18

siulili 發表於 19-1-17 02:29

未聽過佢有寄宿喎。

S1 boys since last year

作者: bear2014    時間: 19-1-17 09:21

josephbaba 發表於 19-1-16 23:40
我都好想好想申請不過太遠、很可惜!所以target 啟思, 亦計劃了出國讀高中及大學。
...

就係考慮小朋友會出國讀書,所以希望佢又可以喺英語環境下盡量學到中文先。本身我地我住得非常之遠,而家考慮緊搬唔搬入東涌。

作者: siulili    時間: 19-1-17 09:21

bakusensei 發表於 19-1-17 09:18
only boys? discrimination where is it located?
我果個係女,又高班,所以0資訊。 咁係咪實行緊?

作者: siulili    時間: 19-1-17 09:23

bear2014 發表於 19-1-17 09:21

就係考慮小朋友會出國讀書,所以希望佢又可以喺英語環境下 ...
音樂? yhkcc喎? 音樂學中文係咪應選 spc?
作者: bear2014    時間: 19-1-17 09:23

bakusensei 發表於 19-1-17 09:18

最終係咪因為唔夠人寄宿所以冇?

因為我哋真係住得好遠,冇校車,如果有寄宿真係可以考慮

作者: bakusensei    時間: 19-1-17 09:25

siulili 發表於 19-1-17 09:23

You may refer to the post "港青基信寄宿計劃” for details discussed.

作者: bear2014    時間: 19-1-17 09:25

siulili 發表於 19-1-17 09:23

錯字,英語環境先岩,因為我鍾意YMCA有英語環境之外,仲可以學到繁體中文。希望佢適應左係唔同國籍嘅環境生活,去到外國會容易適應啲。

不過就算唔去外國,我都喜歡雙語語文環境

作者: siulili    時間: 19-1-17 09:26

bear2014 發表於 19-1-17 09:17
明白,聽到你話英語水平冇得輸就安樂,將來希望小朋友出去讀書所以希望佢可以適應到英語環境!

感謝您分 ...
我女去加拿大升中,要經中央入學機構評核能力, 英語會話被評級為 Native. 即當地人水平。
作者: bear2014    時間: 19-1-17 09:27

bakusensei 發表於 19-1-17 09:25
You may refer to the post "港青基信寄宿計劃” for details discussed.

剩係得S1,仲要男仔,我驚冇人睬我討論

作者: siulili    時間: 19-1-17 09:28

ic thx
作者: bear2014    時間: 19-1-17 09:29

siulili 發表於 19-1-17 09:26
我女去加拿大升中,要經中央入學機構評核能力, 英語會話被評級為 Native. 即當地人水平。 ...

本新屋企係英語環境?

定係喺YMCA學到好嘅英文?

見到學校話有四成都係英語外國人老師是真的嗎?

因為我屋企講廣東話除咗同工人姐姐講野之外,我小朋友英文都可以,不過就未至於外國人口音

作者: bear2014    時間: 19-1-17 09:29

Anyway,thanks (emoji)

作者: siulili    時間: 19-1-17 09:38

bear2014 發表於 19-1-17 09:29
本新屋企係英語環境?

定係喺YMCA學到好嘅英文?
本身佢地英文都好,但並非家中講英文,我同佢地講中文架。全中,只係ws用英文,因為打得比較快。 係yhkcc 日日講,當然唔會退步係首要,而我女亦常比鬼佬老師'罰', 又有另一番得著,哈哈。
同埋佢又玩sports, 同team 全鬼  得佢一個中國妹,又係全英,佢fd嘅同學又不分國藉,英廣普都要講。所以會話能力都唔錯架。

至於老師比例,我都一段時間無返去,但以我以前嘅觀察,除去行政級多中國藉老師,真係入班房教嘅外藉老師應該多過40%喎。 如有現任家長,可以update下

作者: josephbaba    時間: 19-1-17 10:08

bear2014 發表於 19-1-17 09:21

就係考慮小朋友會出國讀書,所以希望佢又可以喺英語環境下 ...

搬入東涌我都有考慮過但吾近大人返工、weekend 出入又遠又貴、又吾近四大長老所以放棄呢個option .

作者: biffkwok    時間: 19-1-17 12:01

bear2014 發表於 19-1-17 08:52
點幾成績有排都未得?係因為課程問題定係因為收嘅小朋友能力?
老實,我冇報佢,原因就正如之前所說。記得兩年前,去聽talk時,校長有飛過一張入U的資料,show 咗幾秒就冇咗,我記得有個around 10 的數字,睇唔切喺人數定比率,總之喺好低嘅數值,當時有D shock,但亦有機會喺睇錯嘅!
我小朋友間學校,考到的都是成績一般的學生,冇乜top students會報。但如果我有錢送外國,我唔mind的,佢收就會讀,衰在我家貧,講完!

作者: ol_bb    時間: 19-1-17 12:20

biffkwok 發表於 19-1-17 12:01
老實,我冇報佢,原因就正如之前所說。記得兩年前,去聽talk時,校長有飛過一張入U的資料,show 咗幾秒就冇 ...

入U數字冇咁低,其實上網已經有曬資料!
我覺得學校一年比一年好,不用太擔心!

作者: ol_bb    時間: 19-1-17 12:33     標題: 回覆樓主

英文語境一定好,因為本身有大量外籍老師,大量外籍學生,仲有好多本身由國際學校學生轉過去讀!

作者: EPB    時間: 19-1-17 13:15

ol_bb 發表於 19-1-17 12:33
英文語境一定好,因為本身有大量外籍老師,大量外籍學生,仲有好多本身由國際學校學生轉過去讀!
...
係呀有好多外籍學生由愉景灣啲國際學校轉過去。
作者: ol_bb    時間: 19-1-17 13:19

EPB 發表於 19-1-17 13:15
係呀有好多外籍學生由愉景灣啲國際學校轉過去。

CAIS , ESF 都唔少,我朋友孩子是讀ESF (Beacon Hill)

作者: virgokaren    時間: 19-1-17 14:12

bear2014 發表於 19-1-17 09:23
最終係咪因為唔夠人寄宿所以冇?

因為我哋真係住得好遠,冇校車,如果有寄宿真係可以考慮

有冇搞得成真係唔知,可以打去 office 問下。
個 idea 係幾好,可惜規模細,又吾係住係學校內(所以  boys only),可能因為咁就吾多人申請。
若學校起到獨立宿舍,我諗都好受歡迎!

作者: bakusensei    時間: 19-1-17 15:35

ol_bb 發表於 19-1-17 13:19
CAIS , ESF 都唔少,我朋友孩子是讀ESF (Beacon Hill)

其實學費真係好吸引(除非一心一意想考IB)

作者: virgokaren    時間: 19-1-17 20:39

bakusensei 發表於 19-1-17 15:35
其實學費真係好吸引(除非一心一意想考IB)

同學仔家姐讀開 CAIS ,上年轉入去讀 S1, 話平靚正啊!

作者: 小時了了    時間: 19-1-17 21:40

ol_bb 發表於 19-1-17 13:19
CAIS (歌手Kelly 個仔嗰間?)聽聞學校都幾亂。我有朋友嘅仔係CAIS 讀小五,上星期我先 whatsapp 叫佢出年考慮考直資中學轉出嚟,我又唔知港青有咁多國際學校學生轉去呢間讀,我都轉告我朋友知,等佢多一個選擇
作者: bear2014    時間: 19-1-18 10:36

virgokaren 發表於 19-1-17 14:12
有冇搞得成真係唔知,可以打去 office 問下。
個 idea 係幾好,可惜規模細,又吾係住係學校內(所以  boys ...

問左個group 友仔,佢話東涌有ymca 營地,如果搞宿舍就會喺嗰度,喺學校附近獨立building

但上年冇乜反應,所以攪唔成。

作者: bear2014    時間: 19-1-18 10:41

小時了了 發表於 19-1-17 21:40
CAIS (歌手Kelly 個仔嗰間?)聽聞學校都幾亂。我有朋友嘅仔係CAIS 讀小五,上星期我先 whatsapp 叫佢出年考 ...

有個用家pm我話裏面讀書好似國際學校咁,外國人仲多個有d本地人多嘅國際學校。真係好多外籍老師。

但功課會比國際學校多,同埋對成績有要求。

作者: bbeasy25    時間: 19-1-18 11:01

bear2014 發表於 19-1-18 10:41
有個用家pm我話裏面讀書好似國際學校咁,外國人仲多個有d本地人多嘅國際學校。真係好多外籍老師。

但功課 ...
對成績有要求, 我見今年收生也嚴格咗.
作者: virgokaren    時間: 19-1-18 13:16

bbeasy25 發表於 19-1-18 11:01
對成績有要求, 我見今年收生也嚴格咗.

可以講下點解你會覺得嚴格左?

作者: penp0319    時間: 19-1-19 07:44

Brand 1 生, 去邊間學校繼續努力都可以係top 果批!Ymca 基信有出 IGSC 狀元!

圖片附件: myimage.jpg (19-1-19 07:44, 1.36 MB) / 下載次數 38
/forum.php?mod=attachment&aid=MjgyOTU3fDNmYjEwZTEyfDE3MTcxOTI4NjN8MA%3D%3D

作者: bbeasy25    時間: 19-1-19 07:56

penp0319 發表於 19-1-19 07:44
Brand 1 生, 去邊間學校繼續努力都可以係top 果批!Ymca 基信有出 IGSC 狀元!

...

正確,很鼓舞

作者: bear2014    時間: 19-1-19 20:18

penp0319 發表於 19-1-19 07:44

...

請問邊度可以睇晒全個報道?thanks

作者: ol_bb    時間: 19-1-19 20:29

bear2014 發表於 19-1-19 20:18
請問邊度可以睇晒全個報道?thanks

學校website有,呢條link

https://www.yhkcc.edu.hk/filemanager/ymcacc_newsclipping/en/upload/120/Smart%20Parents_combined.pdf

作者: bear2014    時間: 19-1-19 22:37

ol_bb 發表於 19-1-19 20:29
學校website有,呢條link

https://www.yhkcc.edu.hk/filemanager/ymcacc_newsclipping/en/upload/120/Sma ...

Thanks

作者: apple000    時間: 19-1-21 12:11

37.59%入大學率,擔心低左D
作者: bbeasy25    時間: 19-1-22 09:31

回覆 apple000 的帖子

其實入大學率, 校長講過有d同學會gap year or 其他原因, 有d令到入大學率有所偏差. 不過低也是事實
作者: ol_bb    時間: 19-1-22 09:34

bbeasy25 發表於 19-1-22 09:31
回覆 apple000 的帖子

其實入大學率, 校長講過有d同學會gap year or 其他原因, 有d令到入大學率有所偏差. ...

之前嗰年44%,不過剛剛嗰年有20位take gap year相比之前有11位!外國學生或者國際學校學校學生好興take gap year, 同local culture 好唔同!

作者: virgokaren    時間: 19-1-22 14:30     標題: 回覆樓主:

我有興趣想知學校的運動,屬 division 幾? 可以在那裏找到資料?

作者: bakusensei    時間: 19-1-23 09:32

virgokaren 發表於 19-1-22 14:30
我有興趣想知學校的運動,屬 division 幾? 可以在那裏找到資料?

ymca 足球隊上年是打精英賽的。

https://www.sportsroad.hk/archives/tag/%E5%85%A8%E6%B8%AF%E5%AD%B8%E7%95%8C%E8%B6%B3%E7%90%83%E7%B2%BE%E8%8B%B1%E8%B3%BD

作者: apple000    時間: 19-1-23 10:17

我是第二輪報名,已2nd in,現等緊消息。有朋友大女讀緊,細女第一輪報名,2nd in之後waiting  list,仲要係混血兒。估計我個小朋友入到機會都微
作者: bear2014    時間: 19-1-23 10:19

apple000 發表於 19-1-23 10:17
我是第二輪報名,已2nd in,現等緊消息……等……等

咁你小朋友如果收咗會唔會讀?

作者: bear2014    時間: 19-1-23 10:19     標題: 回覆樓主

我決定今個星期搵一日放學時間去睇下學校同埋學生嘅情況

作者: apple000    時間: 19-1-23 10:24

小朋吾係咁有條件,若收,都會讀
作者: apple000    時間: 19-1-23 10:33

樓主個小朋友都好叻,成績咁好,我個小朋友成績一般咋,平時用廣東話溝通,有2nd in已好好。
作者: virgokaren    時間: 19-1-23 11:26

bear2014 發表於 19-1-23 10:19

睇完上來分享下! Thanks!

作者: apple000    時間: 19-1-24 11:14

我上網見到2015年的大痳蛋糕新聞,吾知道現在校風如何?
作者: virgokaren    時間: 19-1-24 12:30

apple000 發表於 19-1-24 11:14
我上網見到2015年的大痳蛋糕新聞,吾知道現在校風如何?

當年大麻蛋糕一事,好多人讚校長果斷噃!即刻報警,絕不姑息。

不過,我也不是中學家長,都想用家分享下。

作者: kaatt    時間: 19-1-24 13:04

bear2014 發表於 19-1-23 10:19

想知校風好唔好呢??

作者: apple000    時間: 19-1-24 15:11

回覆 virgokaren 的帖子

我都覺得學校處理得好好,吾係收埋件事,大事化小就算
作者: conniewktang    時間: 19-1-24 15:56

有無人已經交左留位費?

這間也收b3喎!

作者: bbeasy25    時間: 19-1-24 16:36

conniewktang 發表於 19-1-24 15:56
這間也收b3喎!
今年band 3唔收, band 2都有reject.  收生嚴格咗好多.
作者: conniewktang    時間: 19-1-24 16:36

bbeasy25 發表於 19-1-24 16:36
今年band 3唔收, band 2都有reject.  收生嚴格咗好多.

越來越好喎

作者: bear2014    時間: 19-1-24 21:51     標題: 回覆樓主:

去左學校門口啦!

到達學校門口3:20未放學,冇乜家長喺門口,亦都冇閑雜人。

作者: bear2014    時間: 19-1-24 21:51     標題: 回覆樓主

放學嘅時候第一班出嚟嘅學生應該係學校嘅校隊跟住老師一齊出嚟上咗校巴,全部小朋友都係講英文同好高大,老師係外籍老師,唔知係咪去訓練或者比賽?

之後其他學生陸續放學,從外型睇就真係所有國籍嘅學生都有,不過就全部都係講英文,就算望落似香港人嘅都係講英文,如果唔知道佢係直至學校真係會以為係國際學校。我見啲學生有啲就兩三個兩三個咁行去逸東村嗰邊,我就行去巴士站同啲學生一齊搭巴士,等巴士同埋上咗巴士去聽下佢哋傾計,我自己就覺得好正常冇乜特別嘅學生,又唔覺得佢哋特別嘈。學生看似都純樸。

我見到嘅就係以上。

作者: bbeasy25    時間: 19-1-24 21:58

bear2014 發表於 19-1-24 21:51
放學嘅時候第一班出嚟嘅學生應該係學校嘅校隊跟住老師一齊出嚟上咗校巴,全部小朋友都係講英文同好高大,老 ...

媽媽好有心,希望仔仔讀得開心

作者: bear2014    時間: 19-1-24 22:06

bbeasy25 發表於 19-1-24 21:58
媽媽好有心,希望仔仔讀得開心

主要睇下學生出左校門之後,同埋學生風氣。

作者: virgokaren    時間: 19-1-24 23:02

bear2014 發表於 19-1-24 22:06
黎咁遠讀書,要睇清楚

主要睇下學生出左校門之後,同埋學生風氣。

我係小學部家長,知道有D同學仔的哥哥,家姐在 YHKCC 讀,我都會探下軍情,佢地大多回應係正面的。
自己的體驗就係每年的 international fun fair, 校園氣氛同國際學校好相似。
個人認為YHKCC係香港直資中學裏,最貼近國際學校語境的。
因為要返工又住得遠,未試過放學時間觀察學生。但我都有問過常搭 37 bus 的朋友,佢話D學生都係講英文,舉止亦都好正常。
所以,真係多謝樓主的親身體驗和分享,等我可以印証各方面收到的信息。
NET 除左帶俾學校良好語境,他們一般都是多讚賞,少責罰。小朋友返學開心都好緊要,希望佢地有個快樂又充實的青少年期嘛!

作者: apple000    時間: 19-1-25 13:12

band 3連in都無得in, band 2若有拿過獎項,會收
作者: 201102    時間: 19-1-25 14:36

apple000 發表於 19-1-25 13:12
band 3連in都無得in, band 2若有拿過獎項,會收
請問,如果學生某些學科跟不上,學校有沒有補底班?
你們子女放學後要不要上外間的補習班?

作者: bigheadshan    時間: 19-1-25 15:19

有無人已經交左留位費?

第二語言新S1家長點揀?

作者: bigheadshan    時間: 19-1-25 15:21

201102 發表於 19-1-25 14:36

新生好似入學前八月就會開始補㡳。

作者: ol_bb    時間: 19-1-25 15:23

201102 發表於 19-1-25 14:36

中英數有分set上堂,有照顧學習差異!

作者: virgokaren    時間: 19-1-25 15:53

bigheadshan 發表於 19-1-25 15:19
第二語言新S1家長點揀?

apply 時巳經要揀。
基本上如果讀香港課程主流中文的,就要繼續讀番 Local Chinese (係教育局規定的)

LOCAL CHINESE
Target Group: This subject is designed for(a) students who studied the local Chinese language curriculum in primary school, and(b) the primary language spoken at home is Chinese.(Please note that the Education Bureau has specific requirements regarding the language thatstudents learn in secondary school. Students who have studied the regular local Chinese languagecurriculum for 6 years or more in primary school must study the local Chinese languagecurriculum in secondary school.)

作者: 201102    時間: 19-1-25 15:55

回覆 ol_bb 的帖子

Thanks!

作者: bigheadshan    時間: 19-1-25 16:04

virgokaren 發表於 19-1-25 15:53
apply 時巳經要揀。
基本上如果讀香港課程主流中文的,就要繼續讀番 regular Chinese (係教育局規定的)
...

Thx

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5