教育王國

標題: 真道話自己唔係Happy school? [打印本頁]

作者: luckybaby2011    時間: 19-3-19 10:03     標題: 真道話自己唔係Happy school?

我有點驚訝,一直以為佢係Happy
作者: hkpapa852    時間: 19-3-19 10:10

luckybaby2011 發表於 19-3-19 10:03

要用11年讀時間讀人地覺得12年都嫌唔夠時間既課程, 你認為真係可以好happy?

真道校長都唔係第一年話自己唔係happy school啦!

作者: hkpapa852    時間: 19-3-19 10:12

luckybaby2011 發表於 19-3-19 10:03

要用11年讀時間讀人地覺得12年都嫌唔夠時間既課程, 你認為真係可以好happy?

真道校長都唔係第一年話自己唔係happy school啦!

作者: muimui2    時間: 19-3-19 10:16

聽聞 (即係朋友嘅朋友話),課程真係幾緊湊,功課小測都不少,絕不輕鬆

作者: 焦糖媽    時間: 19-3-19 11:13

真道唔係主打 happy 吧, 多數家長鐘意佢有得讀 IB

我都有親戚覺得直私 = 唔谷 / happy
作者: boojiji    時間: 19-3-19 14:47

我都有親戚, 話真道係happy school, 話考到就搬去tko 方便返學
作者: luckybaby2011    時間: 19-3-19 14:59

hkpapa852 發表於 19-3-19 10:12

真道校長都唔係第一年話自己 ...

我而家先有留意、更加唔明點解要用11年去讀完

作者: lovelywowwow    時間: 19-3-19 15:44

小朋友讀緊一年級,功課量唔多,但課程緊湊是事實.......默書多但範圍少,有通知的測驗得兩次,無通知的唔少,考試得兩次.......
作者: mimibama    時間: 19-3-19 16:29     標題: 回覆樓主:

我都有朋友分別讀小一和小三, 她們也說功課比預期中多

作者: Soundervolt    時間: 19-3-19 18:06

hkpapa852 發表於 19-3-19 10:12

部份家長直覺認為有IB課程嘅學校就等於係Happy School。

作者: chloe_b    時間: 19-3-20 08:48

luckybaby2011 發表於 19-3-19 14:59
我而家先有留意、更加唔明點解要用11年去讀完
我當年,我親戚極力sell我讀(佢d仔女係真道學生),咁我去完個簡介會就覺得唔適合自已同個女,我都係唔明點解個課程要縮短由12年,用11年去完成,我記得個校長類似話係幫我地慳左一年,仔女讀完大學,都比其他同學後生1年。
作者: Elenalan    時間: 19-3-20 09:05

chloe_b 發表於 19-3-20 08:48
我當年,我親戚極力sell我讀(佢d仔女係真道學生),咁我去完個簡介會就覺得唔適合自已同個女,我都係唔明點 ...

"比人後生一年"竟然係辦學宗旨 ,唔係以學習成效為先? 真係預左個個學生都要密集式學習,如果稍為滯後就慘,追到死。。。

作者: luckybaby2011    時間: 19-3-20 09:59

回覆 chloe_b 的帖子

報唔到簡介會,不過佢講法好好笑,享受多年學生生活仲好啦,又唔係趕住要佢幫補家計政府又比佢咁做既,全港獨有?

作者: luckybaby2011    時間: 19-3-20 10:01

回覆 Elenalan 的帖子

係喎,已經話而家課程多同深左,仲要少一年,真係唔明
作者: YanKanMom    時間: 19-3-20 10:02

曾聽真道創校丘校長說11年學制背後的理念,由2、5、4學年三個階段組成,頭兩年基礎階段最主要是讓學生適應小學教學模式,大約是小學5年,中學6年之分。因學校是中小學一條龍,全部學生(除成績爭太遠需留班外)皆可直升中學。丘校長說由於其他學校,中一生來自不同小學,第一年教學是調適期,但真道中小學是同一批學生,可免了中學第一年的適應期,加上每天上課時間較其他學校長些,故認為11年完成中小學是可行的。
我是真道家長,覺得11年的編排是可行的,但要孩子keep住進度,不是說要好叻,但不能因開頭功課量不多或輕鬆時便掉以輕心,沒有好好地打好基礎,讀上去便會吃力的了。其實這原則在其他學校也一樣的,只不過真道比起其他小學輕鬆,讓人容易放鬆了。

作者: mcl203    時間: 19-3-20 10:25

luckybaby2011 發表於 19-3-20 10:01
回覆 Elenalan 的帖子

係喎,已經話而家課程多同深左,仲要少一年,真係唔明 ...

真道教學模式11年,若中途想轉校,係有D難度,見過例子升中轉校都要讀番中一~~~

作者: wwwong712    時間: 19-3-20 10:43     標題: 回覆樓主

我聽朋友講 (佢係用家), IB 課程嘅學位有限, 結果係成績好嘅學生先可以選擇IB, 不過讀書壓力應該比較其他學校細

作者: luckybaby2011    時間: 19-3-20 11:00

回覆 wwwong712 的帖子

我諗咩公開試都有壓力,學校唔俾咁多人讀IB係咪想整靚IB既成績?定唔係個個啱讀卦?

作者: OP妮歌    時間: 19-3-20 11:20

luckybaby2011 發表於 19-3-20 11:00

我諗咩公開試都有壓力,學校唔俾咁多人讀IB係咪想整靚IB既成績?定唔係個個啱讀卦 ...

教育局限制

作者: deco99    時間: 19-3-20 11:22

luckybaby2011 發表於 19-3-20 11:00

我諗咩公開試都有壓力,學校唔俾咁多人讀IB係咪想整靚IB既成績?定唔係個個啱讀卦 ...

教育局規定直資學校必須有一大半考dse

我覺得如果課程安排合理,小朋友醒目,少讀一年係好小事,但可能唔係個個人都handle到。

作者: chloe_b    時間: 19-3-20 13:14

Elenalan 發表於 19-3-20 09:05
"比人後生一年"竟然係辦學宗旨  ,唔係以學習成效為先? 真係預左個個學生都要密集式學習,如果 ...
係呀!其實個校長當年唔止講呢個point令我唔鍾意間學校,不過唔o係度講喇!其實我小朋友依家都小4,我當年去過好多學校既簡介會,對呢間特別印象深刻!
作者: chloe_b    時間: 19-3-20 13:15

luckybaby2011 發表於 19-3-20 09:59
回覆 chloe_b 的帖子

報唔到簡介會,不過佢講法好好笑,享受多年學生生活仲好啦,又唔係趕住要佢幫補家計 ...
唔知個校長今時今日會唔會再咁講呢??因我都5年前既事
作者: 星星的後裔    時間: 19-3-20 13:32     標題: 回覆樓主:

有d 學校雖然讀12年,會考GCSE及DSE. 我認為這些學校都唔算讀12年,不過人地成績得。但真道學生考出黎成績不論是IB 或DSE 成績都有進步空間。應該考慮拉長至12年。

留意前者是同一個學生不同年份考GCSE 及DSE. 但真道學生是IB 或DSE ,二選一。

作者: hkpapa852    時間: 19-3-20 13:51

星星的後裔 發表於 19-3-20 13:32
有d 學校雖然讀12年,會考GCSE及DSE. 我認為這些學校都唔算讀12年,不過人地成績得。但真道學生考出黎成績 ...

真正雙學制直資, IBDP或GCE-AL/IAL, 都係S6先考, 不過會係S4以IGCSE (水平大約以前HKCEE) 去作課程分流 (決定是否有能力讀IBDP/GCE-AL), 唔會係同DSE不同年學期考

作者: poonseelai    時間: 19-3-20 13:52     標題: 回覆樓主:

在EK見到真道家長普遍認為成績並不重要,追求成續不应選真道,我們傍人意見,算把啦

作者: Forgetmenot999    時間: 19-3-20 14:07

poonseelai 發表於 19-3-20 13:52
在EK見到真道家長普遍認為成績並不重要,追求成續不应選真道,我們傍人意見,算把啦
...

有同感,不過相信真道DSE考得好,佢地又唔會講呢番說話。

作者: mcl203    時間: 19-3-20 14:14

hkpapa852 發表於 19-3-20 13:51
真正雙學制直資, IBDP或GCE-AL/IAL, 都係S6先考, 不過會係S4以IGCSE (水平大約以前HKCEE) 去作課程分流 ( ...

修GCE AL,部分科目S5已要考~~~

作者: hkpapa852    時間: 19-3-20 14:18

YanKanMom 發表於 19-3-20 10:02
曾聽真道創校丘校長說11年學制背後的理念,由2、5、4學年三個階段組成,頭兩年基礎階段最主要是讓學生適應 ...
以2-5-4去分拆課程, 本身其實就唔配合大部份學生需要

香港所有直資龍校, 中學部必須提供額外15%學位俾街外學生入讀.

咁真道到底係邊年會收呢班人呢? 咁街外人, 又如何銜接呢?

作者: Soundervolt    時間: 19-3-20 14:57

poonseelai 發表於 19-3-20 13:52
...

朋友囝仔讀另一標榜Happy唔追求成績嘅直資學校,但到開家長會時,朋友話家長最關心係學校點樣提升公開試成績.....

作者: poonseelai    時間: 19-3-20 14:58

mcl203 發表於 19-3-20 14:14
修GCE AL,部分科目S5已要考~~~

A level 近年改制,好似申請大學時S5 考的成績不会計

作者: mcl203    時間: 19-3-20 15:02

poonseelai 發表於 19-3-20 14:58
A level 近年改制,好似申請大學時S5 考的成績不会計

唔記得清楚了,聽完即忘,因無打算行GCE呢條路。但學校S5同學係已經準備考S5要考既paper,分2年所以輕鬆D~~~

作者: bbtwm    時間: 19-3-20 15:08

Soundervolt 發表於 19-3-20 14:57

朋友囝仔讀另一標榜Happy唔追求成績嘅直資學校,但到開 ...
其實係香港既家長真心有邊個可以無視成績, 至於HAPPY定唔HAPPY亦唔可以一概而論。有人讀真道讀得好開心, 亦有人讀到喊晒口, 好睇小朋友夾唔夾到間學校。
作者: Soundervolt    時間: 19-3-20 15:59

bbtwm 發表於 19-3-20 15:08
其實係香港既家長真心有邊個可以無視成績, 至於HAPPY定唔HAPPY亦唔可以一概而論。有人讀真道讀得好開心, 亦 ...

喺EK經常見到尐搵happy school嘅帖,通常都會理性話唔追求成績,但問多兩句唔追求成績嘅定義只係唔使考5**,考5*都收貨,唔使入HKU,CUHK都OK。

作者: fadgare    時間: 19-3-20 16:02

hkpapa852 發表於 19-3-19 10:10

其實唔明點解要堅持十一年, 尤其公開試成績仲有進步空間

作者: YanKanMom    時間: 19-3-20 16:07

hkpapa852 發表於 19-3-20 14:18
以2-5-4去分拆課程, 本身其實就唔配合大部份學生需要

香港所有直資龍校, 中學部必須提供額外15%學位俾街外 ...
我也不太清楚只知第六學年(DS4)為中一我見每年級均有插班生但又不覺得DS4那級特別多插班生喎
作者: Soundervolt    時間: 19-3-20 16:20

fadgare 發表於 19-3-20 16:02

就算成績OK,但少咗一年,就少咗一年校園生活嘅時間。

作者: hkpapa852    時間: 19-3-20 16:22

YanKanMom 發表於 19-3-20 16:07
我也不太清楚,只知第六學年(DS4)為中一。我見每年級均有插班生,但又不覺得DS4那級特別多插班生喎。 ...
呢一點就更突顯出學校不能和本地學制銜接既問題.

不論本地學制, 海外學制以至近年受追捧既IB學制, 都係有明確既小學, 初中和高中三階段

DS1-5涵蓋高小至初中, 本身已奇怪, 初中一組課程, 但中間讀兩年又要再分NSS/IBDP (實制上1年後已經要分, 因為NSS係讀3年), 更加奇特

作者: YanKanMom    時間: 19-3-20 16:35

公開試成績好唔好與學校好唔好未必完全掛鉤,只是一項較容易用來比較的元素。暫時來說,成績較好的同學多數讀IB(但也有個別叻人揀DSE的),故真道IB成績可以,DSE成績有進步的空間是事實,但以其不汰弱留強的辦學原則,這個結果也是合理的。學校不是完美,也不是所有老師皆可敬可愛,但整體來說,她是一間有良心有愛心以學生為本的學校。當孩子包括自己的孩子發生問題時,學校如何處理對待,棄之如敝屣抑或盡量挽回保護學生,便能更全面地領會她到底是一所怎麼樣的學校了。
作者: YanKanMom    時間: 19-3-20 16:46

hkpapa852 發表於 19-3-20 16:22
呢一點就更突顯出學校不能和本地學制銜接既問題.

不論本地學制, 海外學制以至近年受追捧既IB學制, 都係有 ...
我們讀緊又唔覺得問題很大,如要分,可大致這樣分吧:頭兩三年是初小,第四五年是高小,第六至八年是初中,第九至十一年是高中。
作者: sunflower2000    時間: 19-3-20 16:49

fadgare 發表於 19-3-20 16:02
對於一間一條龍,升中沒有篩選的學校,也不可能以B1A、B1B學校(那些中一全收B1生的學校)的公開試成績作比較,不公平吧。
作者: hkpapa852    時間: 19-3-20 16:54

sunflower2000 發表於 19-3-20 16:49
對於一間一條龍,升中沒有篩選的學校,也不可能以B1A、B1B學校(那些中一全收B1生的學校)的公開試成績作比 ...

當大部份學生 (讀NSS考DSE個班) 既公開試表現每況越下, 上年仲跌到去只有聖道迦南既水平, 咁又是否完全無問題呢?

對的, 我呢D不追求學習態度既人係唔會明白的.

作者: MrBeast    時間: 19-3-20 17:06

sunflower2000 發表於 19-3-20 16:49
對於一間一條龍,升中沒有篩選的學校,也不可能以B1A、B1B學校(那些中一全收B1生的學校)的公開試成績作比 ...
咁咪同其他一條龍直g比
身邊有朋友在logos, 的確,成績麻麻一樣照上中學,咁可以看為有承擔,但既然課程少一年,點解唔留一年比較弱的學生catch up

作者: miujoey    時間: 19-3-20 17:14

功課少,程度深, 如學生不自律的話會好大鑊,所以校長再三強調真道不是happy school, 上到小三跟不上進度的明顯多左.  
作者: belgiumchoco    時間: 19-3-20 17:22

好著重成績既家長,的確唔應該揀真道,無謂錯配。

作者: mcl203    時間: 19-3-20 17:34

belgiumchoco 發表於 19-3-20 17:22
好著重成績既家長,的確唔應該揀真道,無謂錯配。

唔著重成績既學校,咁又真係可以叫happy school喎~~~

作者: belgiumchoco    時間: 19-3-20 17:42

mcl203 發表於 19-3-20 17:34
唔著重成績既學校,咁又真係可以叫happy school喎~~~

其實有好多著重成績既學校,如aps, kts, sfa, ,真道唔係同一類,唔洗諗真道啦

作者: mcl203    時間: 19-3-20 17:49

belgiumchoco 發表於 19-3-20 17:42
其實有好多著重成績既學校,如aps, kts, sfa, ,真道唔係同一類,唔洗諗真道啦
...

真道校長係咪都係咁認為?~~~

作者: hkpapa852    時間: 19-3-20 17:52

mcl203 發表於 19-3-20 17:49
又唔係Happy School,又唔重視成績,咁其實點定位好呢?
作者: mcl203    時間: 19-3-20 18:00

hkpapa852 發表於 19-3-20 17:52
又唔係Happy School,又唔重視成績,咁其實點定位好呢?

推理念囉,反正真道家長們都唔著重成績~~~

作者: belgiumchoco    時間: 19-3-20 18:02

mcl203 發表於 19-3-20 17:49

我唔敢代佢答,但我所認識既用家,相信都認同真道唔係果類學校

作者: fadgare    時間: 19-3-20 18:03

我並沒有比較, 而且真道小一也有篩選, 也不易入. 我只是不明白為什麼要堅持十一年教學, 就算真道家長對學術沒要求( 其實不可能完全沒有吧), 也寄望孩子們能升大學吧. 所以補底是重要的, 尤其現在行11年出來成績有進步空間, 為什麼不能給多一年學生長大, 打好基礎?

作者: OP妮歌    時間: 19-3-20 18:13     標題: 回覆樓主

年年呢個時間,就是真道批鬥會

作者: wongszehang    時間: 19-3-20 18:37

真道轉左由曹校長帶領只有兩三年,
相信校長的理念是否可行(Dse performance),要幾年後先見到

在呢段期間暫時間k3家長都只能憑信心去選擇真道,不過ek確是好少真道中學部家長談論真道係點achieve Dse 成績

利申:本人很喜歡真道的

作者: MrBeast    時間: 19-3-20 20:22

mcl203 發表於 19-3-20 17:34
幾年前有位網友話之前在logos 教,轉左校長後,唔記得what exact word used, 大至上是比以前谷,當然咁都唔代表是分數行先,但若校長話唔係happy school,其實都好make sense, 反而我好奇家長們在簡介接收到什麼信息
作者: 1998Ruby1998    時間: 19-3-20 20:25

其他學校 12 年都追課程追到氣咳,又補課又留堂,讀 11 年點會輕鬆呢(或者係老師教得輕鬆,學生追到氣咳)。

真道小學課程係深啲啲,但有其他學校課程仲深。
作者: mcl203    時間: 19-3-20 20:38

MrBeast 發表於 19-3-20 20:22
幾年前有位網友話之前在logos 教,轉左校長後,唔記得what exact word used, 大至上是比以前谷,當然咁都唔 ...

一個訊息,各自表述~~~

作者: hkpapa852    時間: 19-3-21 08:40

wongszehang 發表於 19-3-20 18:37

真道轉左由曹校長帶領只有兩三年,

因為DSE成績無嘢值得講

作者: deco99    時間: 19-3-21 10:29

我覺得唔好話唔重視成績,準確來講係成績唔係唯一嘅追求。真道係寬容度比較高嘅學校,唔會話小朋友成績唔好就放棄你。呢幾年校長講咗幾次唔係happy school,係話學業都有要求,只係成績仲差強人意。

利申:真道唔係我first choice,但我都明點解好多家長鍾意。同aps果d比較,我情願小朋友讀真道,唔係個個家長都追求成績,唔知點解咁多人都唔明。

作者: luckybaby2011    時間: 19-3-21 10:29

Soundervolt 發表於 19-3-20 16:20
就算成績OK,但少咗一年,就少咗一年校園生活嘅時間。

係囉、我無研究係咪真道獨有、如果講涵接問題、其他一條龍都無變11年、梗係做多年學生開心點

作者: luckybaby2011    時間: 19-3-21 10:36

YanKanMom 發表於 19-3-20 16:07
我也不太清楚,只知第六學年(DS4)為中一。我見每年級均有插班生,但又不覺得DS4那級特別多插班生喎。 ...

連班級名都唔同

作者: luckybaby2011    時間: 19-3-21 10:38

咁先受歡迎一網打盡慢慢揀

作者: retriever    時間: 19-3-21 10:43

1998Ruby1998 發表於 19-3-20 20:25
其他學校 12 年都追課程追到氣咳,又補課又留堂,讀 11 年點會輕鬆呢(或者係老師教得輕鬆,學生追到氣咳) ...

曹校長有上電台解釋過, 大致係, 因為直資收生, 學生差異較少特別語文方面, 所以係少左昇小後一般學校要預留較長既適應期, 加上每天學時較一般長, 所以係可以11年完成囉!

作者: bj1315    時間: 19-3-21 11:02     標題: 回覆樓主:

我見到公司summer intern 有真道畢業生,也有海外也有熱棒直資畢業生,得到的comment真道的英文佳無論寫和講,醒目 social skills 好 做野有朝氣 有交帶。對的,sadly 確不是學位大學生,表現不代表遜於大學生,也好過出狀元直資(雖則可能嗰別例子).

真道未必達到「市場」標準的目標,但是如果達到培育有幹勁對自己目標有熱情的年輕人,真道未算做不到。

當然在小一呢一刻無乜家長會預自己小孩不是band 1 或入不到大學。

作者: belgiumchoco    時間: 19-3-21 11:30

deco99 發表於 19-3-21 10:29
我覺得唔好話唔重視成績,準確來講係成績唔係唯一嘅追求。真道係寬容度比較高嘅學校,唔會話小朋友成績唔 ...

講得好好。
德,智,體,群,美,靈。
人生除左考試成績,仲有好多方面可以追求。
如果只係睇DSE成績,真道係比不上好多好多學校。但真道有好多其他既理念,係受到另一批家長歡迎。

作者: mcl203    時間: 19-3-21 12:13

我覺得唔好話唔重視成績,準確來講係成績唔係唯一嘅追求。真道係寬容度比較高嘅學校,唔會話小朋友成績唔 ...

學業都有追求,同 學業成績 有無某程度上既直接関係呢?~~~

作者: fadgare    時間: 19-3-21 12:18

如果追求全人發展不是12年更理想嗎

作者: aaqq_mom    時間: 19-3-21 12:20

fadgare 發表於 19-3-21 12:18

agree

作者: deco99    時間: 19-3-21 12:40

我覺得如果小朋友有能力少讀一年都唔係壞事,我有幾個同事,都唔係local,小學中學真係少讀1、2年,睇佢d都幾優秀,悭到時間讀grad school都幾好,當然可能唔係個個都適合

作者: miujoey    時間: 19-3-21 12:40

bj1315 發表於 19-3-21 11:02
我見到公司summer intern 有真道畢業生,也有海外也有熱棒直資畢業生,得到的comment真道的英文佳無論寫和 ...
小兒真道初小,  我覺得歸於以下幾點:1. 課堂上有好多需要分組完成, 小朋友習慣自己組隊, 討倫, 表達, 所以溝通能力良好.
2. 英文程度,小三開始轉全英, 英交程度大致良好  
3. 學校風氣比較open, 學生上學無咩壓力, 師生關係好好
4. 學校太多活動, 校園生活多姿多彩, 唔係只是讀書, 多同學有幾個校隊在身, 學校給予學生的自由度好高

作者: mcl203    時間: 19-3-21 12:50

deco99 發表於 19-3-21 12:40
我覺得如果小朋友有能力少讀一年都唔係壞事,我有幾個同事,都唔係local,小學中學真係少讀1、2年,睇佢d ...

個別學生有能力讀少一年,和 全級學生課程少左一年,似乎係有分別~~~

作者: OP妮歌    時間: 19-3-21 13:26

mcl203 發表於 19-3-21 12:50
個別學生有能力讀少一年,和 全級學生課程少左一年,似乎係有分別~~~
...

所以真不是個個小朋友都適合

作者: MrBeast    時間: 19-3-21 13:43

[阿囡小一上學記]

http://www.school-dad.com/catego ... b8%e8%a8%98/page/3/
作者: MrBeast    時間: 19-3-21 13:45

真道

http://www.school-dad.com/category/%e7%9c%9f%e9%81%93/
作者: fadgare    時間: 19-3-21 13:53

deco99 發表於 19-3-21 12:40
我覺得如果小朋友有能力少讀一年都唔係壞事,我有幾個同事,都唔係local,小學中學真係少讀1、2年,睇佢d ...

咁如果咁講其實要特別叻先適合讀11年

作者: hkpapa852    時間: 19-3-21 14:18

回顧創校校長既講法:

https://www.sobem.org.hk/edm/pdf/SingPao20170406.pdf

似乎係仿校國內制度, 不過減少國內以一年去操試題既時間

不過創校校長係工作狂, 工作狂認為可行既嘢, 一般員工都未必做到, 何況學生?

作者: fadgare    時間: 19-3-21 14:28

hkpapa852 發表於 19-3-21 14:18
回顧創校校長既講法:

https://www.sobem.org.hk/edm/pdf/SingPao20170406.pdf

「回望這段經歷,有兩件事情給我很大鼓勵。第一,這學校的畢業生,可在十六歲
左右便進到世界級名校,例如劍橋、牛津、史丹福、加州大學柏克萊分校,甚至
有學生考進麻省理工。他們很優秀,給我很大的鼓舞。」

校長咁講, 16歲考到當然是好的, 咁其他學生又點呢

作者: fadgare    時間: 19-3-21 14:30

hkpapa852 發表於 19-3-21 14:18
回顧創校校長既講法:

我覺得重複教學/ 操練公開試題 係有佢嘅意義存在,如skip可能弊多於利

作者: hkpapa852    時間: 19-3-21 14:34

fadgare 發表於 19-3-21 14:28
「回望這段經歷,有兩件事情給我很大鼓勵。第一,這學校的畢業生,可在十六歲
左右便進到世界級名校,例如 ...
留班再戰囉!

作者: fadgare    時間: 19-3-21 14:47

hkpapa852 發表於 19-3-21 14:34
留班再戰囉!

咁就算留班都係同出面啲人一樣時間畢業姐, 甘可以考兩次公開試又好似ok喎

作者: hkpapa852    時間: 19-3-21 14:50

fadgare 發表於 19-3-21 14:47
咁就算留班都係同出面啲人一樣時間畢業姐, 甘可以考兩次公開試又好似ok喎
...

重考係咪一定得呢?

DSE重考生「翻身」率創歷年新低 僅3.6%達入大學門檻

如果諗住Combine Cert, 更加要諗清楚, 前各間大學對Combine Cert要求不一, 3大部份學科仲講明會打折計

作者: fadgare    時間: 19-3-21 15:15

hkpapa852 發表於 19-3-21 14:50
重考係咪一定得呢?

DSE重考生「翻身」率創歷年新低 僅3.6%達入大學門檻

原來會打折?多謝指教

作者: hkpapa852    時間: 19-3-21 15:33

fadgare 發表於 19-3-21 15:15
原來會打折?多謝指教
DSE combine cert/重考既討論/資料

http://www.beagazine.com.hk/hot-topics/%E9%87%8D%E8%80%83dse%E9%BB%9E%E8%A8%88%E5%88%86/

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3679118

作者: bbtwm    時間: 19-3-21 15:48

OP妮歌 發表於 19-3-20 18:13
年年呢個時間,就是真道批鬥會
係~!
好多人中意佢既教學理念, 亦好多人唔中意佢課程縮短左一年.....好爭議性的一間學校
作者: poonseelai    時間: 19-3-21 15:54

fadgare 發表於 19-3-21 14:47
...

未必考兩次,有考 dse的覺得自己未ready而repeat year 12, 這是一位真道家長告訴我的

作者: hkpapa852    時間: 19-3-21 16:35

poonseelai 發表於 19-3-21 15:54
未必考兩次,有考 dse的覺得自己未ready而repeat year 12, 這是一位真道家長告訴我的
...
咁repeat完有冇好結果呢?

作者: poonseelai    時間: 19-3-21 16:51

hkpapa852 發表於 19-3-21 16:35
咁repeat完有冇好結果呢?

朋友孩子IB班,已畢業佢話其中一班dse一半人repeat,講清楚係佢話其中一班dse,佢無講真道共有幾班dse

作者: heisonmama    時間: 19-3-21 16:58

其實呢個帖幾好, 可以比準備考或有offer的小朋友長家再認真考慮一下。

11年, 相信真道家長在入學時都知和有一定心理準備。  其實IB/DSE成績是因為讀11年或全部直升中學所引致, 都好難定斷。 成績不是不重要, 更不應忽視, 但自己比較著緊係小朋友點睇自己成績和學校對小朋友成績差異的取態。

其實, 香港應該要有多幾間類似真道的學校, 講真五歲人仔都很難咁早決定將來適合考IB定DSE。

作者: hkpapa852    時間: 19-3-21 17:07

heisonmama 發表於 19-3-21 16:58
其實呢個帖幾好, 可以比準備考或有offer的小朋友長家再認真考慮一下。

11年, 相信真道家長在入學時都知 ...

講真五歲人仔都很難咁早決定將來適合考IB定DSE。

現實係, 除非小朋友天賦異品能力超強, 或者家長有大把錢仲一定有方法安排到一間有辦心儀學制既學校俾小朋友讀, 否則最後小朋友要面對邊個學制, 最後決定權都係喺學校手上.

作者: luckybaby2011    時間: 19-3-21 17:26

mcl203 發表於 19-3-21 12:50
...

咁睇的確係急進左d

作者: luckybaby2011    時間: 19-3-21 17:29

heisonmama 發表於 19-3-21 16:58

11年, 相信真道家長在入學時都知 ...

其實我都唔知IB係咩但都覺得有多個選擇既學校係較好、唔怪得咁多人揀、只係少一年的確太趕、回望過去、讀書時間真係最開心架

作者: luckybaby2011    時間: 19-3-21 17:31

poonseelai 發表於 19-3-21 16:51
朋友孩子IB班,已畢業佢話其中一班dse一半人repeat,講清楚係佢話其中一班dse,佢無講真道共有幾班dse
...

半班repeat , 有咁多位咩
咁都有好處既、起碼學校無迫人升班
突發奇想、如果有個細b又入左真道咪比人細兩年畢業

作者: hkpapa852    時間: 19-3-21 17:38

真道書院公開試成績統計

畢業年度

DSE 3322率

DSE畢業生人數

IB平均分

IBDP畢業生人數

2012 -  2013

75.30%

38.30

2013 -  2014

51.46%

38.40

2014 -  2015

54.64%

38.50

2015 -  2016

63.28%

37.60

2016 -  2017

56.31%

36.10

2017 -  2018

37.25%

36.70

我知, 小朋友在校就讀既家長覺得成績唔重要, 不過對想搵合適小學既家長, 係咪真係唔重要呢? 等佢地自己衡量吓啦!

作者: NeoMom    時間: 19-3-21 17:52

坊間成日以真道IB做賣點, 但佢IB成績其實一路下跌緊

作者: heisonmama    時間: 19-3-21 17:59

hkpapa852 發表於 19-3-21 17:07
講真五歲人仔都很難咁早決定將來適合考IB定DSE。

現實係, 除非小朋友天賦異品能力超強, 或者家長有大把錢 ...

這不是更應該有更多不同類型的學校存在嗎?

作者: magnitique    時間: 19-3-21 18:04

hkpapa852 發表於 19-3-21 17:38
真道書院公開試成績統計

我知, 小朋友在校就讀既家長覺得成績唔重要, 不過對想搵合適小學既家長, 係 ...

我一路覺得睇真道dse成績去評價真道學生學術能力唔公平,因為佢係有IB嘅,雖然無話最好成績嘅就考晒IB, 但某程度上,成績好嘅應該可以有機會選先,情況就似當年我哋揀文科/理科,成績好嘅大部分會揀理科。

所以只睇dse成績,就好似小學有精英班,我哋唔睇精英班嘅成績,只睇其餘三班非精英班成績去評價全級學生嘅能力。

再者,真道IB嘅成績係唔錯嘅,佢嘅IB成績甚至好過勁多家長熱捧嘅國際學校!

所以家長只留意真道dse成績時,係好易被誤道嘅。

我相信類似情況慢慢會出現喺其他有得考IB嘅直資度,例如優才。

作者: hkpapa852    時間: 19-3-21 18:09

magnitique 發表於 19-3-21 18:04
我一路覺得睇真道dse成績去評價真道學生學術能力唔公平,因為佢係有IB嘅,雖然無話最好成績嘅就考晒IB, 但 ...

只睇IBDP成績,只會更易被誤導

真道IBDP成績好過CKY已經係歷史故事了!

作者: poonseelai    時間: 19-3-21 18:11

NeoMom 發表於 19-3-21 17:52
坊間成日以真道IB做賣點, 但佢IB成績其實一路下跌緊
Both DSE and IB成績其實一路下跌緊
作者: Diversifyedu    時間: 19-3-21 18:16

回覆 magnitique 的帖子

如果以小學比喻, 真道係咪可睇成 30% BAND1 (IBDP) + 25% BAND2 (DSE PASS) + 45 % BAND3? 呢個水平極其量係地區二線小學

再者, 真道只係部份成績好學生可以選修IB同CKY大部份學生都要選修IB情況下比較, 真道要檢視下教學同學生水平.

網上資料:

作者: poonseelai    時間: 19-3-21 18:17

magnitique 發表於 19-3-21 18:04
我一路覺得睇真道dse成績去評價真道學生學術能力唔公平,因為佢係有IB嘅,雖然無話最好成績嘅就考晒IB, 但 ...

單看IB 平均分?咪講笑啦。真道公布首届ib成績時話全部bilingual diploma, 引起討論,係事實,只同大家期望學生中英文皆考母語水平有出入

作者: magnitique    時間: 19-3-21 18:22

hkpapa852 發表於 19-3-21 18:09
只睇IBDP成績,只會更易被誤導

真道IBDP成績好過CKY已經係歷史故事了!

講cky會引起更多誤會,其實我係想講真道IB成績唔差,仲好過好多國際學校!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5