教育王國

標題: 完成呈分試之家長感想分享。 [打印本頁]

作者: yovin    時間: 19-3-20 10:22     標題: 完成呈分試之家長感想分享。

4月7日(中作基本功找數了)P.39

Finally,我完成人生最後一次呈分試(第9次)
考試其間我大爆壓力瘡,仲要生耳背,含哂燶又痛。咋日考完粒瘡即謝好番,可想而知壓力好大。
细仔都温到膊頭腰骨痛,要刮痧出火。
謝謝细仔配合,肯做練習卷,聽哂我教哂方法技巧。
大家盡哂力!
(呈一飲奶力、 呈二洪荒之力、呈三回天之力)
升中大個仔,媽媽要放手俾你自己讀,自己找出方法技巧,不要依賴媽媽了!我只負責出愛。
老公:
我要找回自己的人生另一階段,多D享受生活,多陪老公遊玩, 補償12年對你的忽略。雖然你成日話,鐘意老婆let me alone.但我就是喜歡「折磨」你。玩完兩個仔,輪到你啦。哈哈…第一砲,我睇中CC手袋,明白嗎?

圖片附件: 1554627201561_sign.JPEG (19-4-7 16:53, 109.5 KB) / 下載次數 45
/forum.php?mod=attachment&aid=MjkxNTE5fDI0NmE4YjNhfDE3MTYxODQzODd8MA%3D%3D

圖片附件: 1554627201579_sign.JPEG (19-4-7 16:53, 112.58 KB) / 下載次數 39
/forum.php?mod=attachment&aid=MjkxNTIzfGQ2NDdhNDQyfDE3MTYxODQzODd8MA%3D%3D

圖片附件: 1554627201594_sign.JPEG (19-4-7 16:53, 77.88 KB) / 下載次數 38
/forum.php?mod=attachment&aid=MjkxNTI3fGZjYmFiNzRjfDE3MTYxODQzODd8MA%3D%3D

圖片附件: 1554627201604_sign.JPEG (19-4-7 16:53, 102.37 KB) / 下載次數 38
/forum.php?mod=attachment&aid=MjkxNTMxfGQ3ZWM3ZjM0fDE3MTYxODQzODd8MA%3D%3D

作者: Cliokohonda    時間: 19-3-20 10:27

yovin 發表於 19-3-20 10:22
考試其間我大爆壓力瘡,仲要生耳背,含哂燶又痛。咋日考完粒瘡 ...

放閃呀。。     

作者: daddadmum    時間: 19-3-20 10:35

考試其間我大爆壓力瘡,仲要生耳背,含哂燶又痛。咋日考完粒瘡 ...

快到呈一已經開始有壓力。阿仔成績中上,現在每天要阿仔溫習老師教的課程和做少少練習。不知是否足夠迎接呈一?請問可否分享你怎樣跟孩子準備呈一考試備戰?祝孩子能考上心儀中學

作者: gracelam    時間: 19-3-20 10:46

幾年前經歷完阿女, 得三個字: 平常心  

6月到阿仔呈一, 只要佢盡力做返平時成績, 就等待天父安排。

作者: LOVELY-BABE    時間: 19-3-20 10:54

我們也考完呈三了,盡了力已足夠!幸好我仲食得瞓得
可能樓主比了自己也太大壓力,要放鬆一下呀!加油

作者: 奥脫福    時間: 19-3-20 10:54

呢間出版社的常識/GS每課都有總結,唔錯!

作者: ilmsc    時間: 19-3-20 11:16     標題: 回覆樓主:

還有幾天都可以脫苦海,星期六過後所有面試也完成,真正有「放監」的感覺。

不過6年陪讀書、做功課、趕project、預備考試、面試真係好難過,但又好難忘,是想快點可以「放監」,但到真的要放手一刻又有點不捨得。

作者: bbvenkel    時間: 19-3-20 11:34

已開始有點不捨⋯之前想他快些自主自理,
但現在又開始捨不得他離開你太遠

作者: sawn    時間: 19-3-20 11:44     標題: 回覆樓主:

睇完好感動。
我仔好快就呈一喇,前幾年太忙都凈陪玩無陪讀嘅時間,好內疚。今年要好好陪伴他行好升中呢一段路,下一步先可以放心咁慢慢放手。

作者: goodboy1    時間: 19-3-20 11:44

作者: goodboy1    時間: 19-3-20 11:50

作者: Yanamami    時間: 19-3-20 11:51

我只記得細女當年唔知第幾呈,仲係度追紧武則天定咩之类既古裝片。
作者: ilmsc    時間: 19-3-20 11:58

bbvenkel 發表於 19-3-20 11:34
已開始有點不捨⋯之前想他快些自主自理,
但現在又開始捨不得他離開你太遠

同感

作者: ilmsc    時間: 19-3-20 11:59

goodboy1 發表於 19-3-20 11:50
陪太子讀書,雖然辛苦,但只要懂得享受當中過程,到自己日後老咗,一定回味在心頭。
...

好難忘的經歷

作者: mch411    時間: 19-3-20 12:02

我算好彩, 五年級放手比亞仔自己溫,
測一衰左一科, 考一已回復, 跟住到呈一呈二Keep到Band1,
昨日考完呈三, 佢輕鬆晒
作者: goodboy1    時間: 19-3-20 12:11

作者: bb鼠    時間: 19-3-20 12:13     標題: 回覆樓主

我都上年玩完呈分啦,力保到b1,不過最後還是number 唔靚去咗b2今年繼續努力,食全餐,自行、大抽獎、叩門乜都玩哂

作者: pinkyyip    時間: 19-3-20 12:21     標題: 回覆樓主

這六年陪太子讀書真係好辛苦,呈分更是折磨,我自己都有情緒困擾,終於考完呈分了,真係輕鬆哂,現在等天父安排一間合適的中學給他,任務就完成了

作者: b3410    時間: 19-3-20 12:30

(呈一飲奶力、 呈二洪荒之力、呈三回天之力)

作者: LOVELY-BABE    時間: 19-3-20 12:30

bb鼠 發表於 19-3-20 12:13
我都上年玩完呈分啦,力保到b1,不過最後還是number 唔靚去咗b2今年繼續努力,食全餐,自 ...

最驚就係No唔靚
咁你們之後有冇去扣門?

作者: bb鼠    時間: 19-3-20 12:56

LOVELY-BABE 發表於 19-3-20 12:30
最驚就係No唔靚
咁你們之後有冇去扣門?

有呀,不過都用連面試機會都無

作者: LOVELY-BABE    時間: 19-3-20 12:59

bb鼠 發表於 19-3-20 12:56
有呀,不過都用連面試機會都無

咁現在仲留返喺派到嗰間學校?讀得開心嗎?

作者: yovin    時間: 19-3-20 13:00

奥脫福 發表於 19-3-20 10:54
呢間出版社的常識/GS每課都有總結,唔錯!

以前用塗改帶好麻煩。
而家有手機, 已經方便好多, 油咗白色打印就可以了。

圖片附件: IMG-20181119-WA0058.JPEG (19-3-20 13:00, 110.62 KB) / 下載次數 35
/forum.php?mod=attachment&aid=Mjg4Njc1fDI5NzE5ZDZhfDE3MTYxODQzODd8MA%3D%3D

作者: bb鼠    時間: 19-3-20 13:01

LOVELY-BABE 發表於 19-3-20 12:59
咁現在仲留返喺派到嗰間學校?讀得開心嗎?

都開心嘅不過始終b2學校讀書氣氛無咁好

作者: bb鼠    時間: 19-3-20 13:02

yovin 發表於 19-3-20 13:00
以前用塗改帶好麻煩。

睇返你呢個常識,真係6年來最惡頂基本法

作者: yovin    時間: 19-3-20 13:03

Cliokohonda 發表於 19-3-20 10:27
放閃呀。。

重獲自由嘅感覺。

當然要閃爆大家……

唔知考完呈分試嘅父母係咪都同我一樣,如釋重負了!

只要過程中自己同兒子盡咗力, 後面大抽獎已經唔係可以控制範圍之內, 那就隨緣吧了!

作者: LOVELY-BABE    時間: 19-3-20 13:04

bb鼠 發表於 19-3-20 13:01
都開心嘅不過始終b2學校讀書氣氛無咁好

作者: bb鼠    時間: 19-3-20 13:05

LOVELY-BABE 發表於 19-3-20 13:04

所以今年繼續努力,考插班

作者: LOVELY-BABE    時間: 19-3-20 13:06

bb鼠 發表於 19-3-20 13:05
所以今年繼續努力,考插班

預祝你們成功

作者: pccw2017    時間: 19-3-20 13:09

mch411 發表於 19-3-20 12:02
我算好彩, 五年級放手比亞仔自己溫,
測一衰左一科, 考一已回復, 跟住到呈一呈二Keep到Band1,
昨日考完呈三, ...
你小朋友識自己溫, 好叻呀 !  
作者: LOVELY-BABE    時間: 19-3-20 13:09

yovin 發表於 19-3-20 13:03
重獲自由嘅感覺。

當然要閃爆大家……

之後嘅路仲好漫長,大抽獎又不是自己掌握,惟有學你話隨緣好了!

作者: yovin    時間: 19-3-20 13:11

LOVELY-BABE 發表於 19-3-20 10:54
我們也考完呈三了,盡了力已足夠!幸好我仲食得瞓得
可能樓主比了自己也太大壓力,要放鬆一下呀! ...

兒子唔係 天資聰敏明記書傳嘅精英!

自然要將勤補拙。

由级100上到级1O內, 始終要靠媽媽。

阿媽飛刀 例不虛發。

所以有啲小朋友完全靠自己, 可以考得好成績。 我會加倍加倍欣賞!

以前年代仲可以靠自己, 呢個年代比較難。
淨係常識嘅字數 比較以前 係多出50倍。

作者: IloveJJ    時間: 19-3-20 13:12

作者: LOVELY-BABE    時間: 19-3-20 13:15

yovin 發表於 19-3-20 13:11

你好厲害,可以帶領兒子由一百去到級十,嚟緊去到邊間中學都一定掂

作者: bb鼠    時間: 19-3-20 13:15

LOVELY-BABE 發表於 19-3-20 13:06
預祝你們成功

作者: bb鼠    時間: 19-3-20 13:17

阿媽飛刀真係於我心有戚戚焉

作者: IloveJJ    時間: 19-3-20 13:17

作者: pccw2017    時間: 19-3-20 13:18

重獲自由嘅感覺。

當然要閃爆大家……
雖然後面大抽獎可以講係靠運氣,不過簡甲一、乙一、乙二....等等都有一定技巧不可忽視
作者: yovin    時間: 19-3-20 13:18

IloveJJ 發表於 19-3-20 13:12

你竟然睇中CC手袋?我記得你話唔鐘意名牌袋架喎!

我冇去bk.
EK都夠野學。

vintage.
識玩玩古董袋。

老佛爺過咗身, 日後應該未必有貓咪款。

圖片附件: Screenshot_20190320-131702_Gallery.JPEG (19-3-20 13:18, 106.14 KB) / 下載次數 35
/forum.php?mod=attachment&aid=Mjg4Njc3fGJmNmJkNGYyfDE3MTYxODQzODd8MA%3D%3D

作者: IloveJJ    時間: 19-3-20 13:20

作者: IloveJJ    時間: 19-3-20 13:20

作者: yovin    時間: 19-3-20 13:21

bb鼠 發表於 19-3-20 13:02
睇返你呢個常識,真係6年來最惡頂基本法

仲有歷史嗰個呢!

由秦朝去到明朝…… 要識得比較全面,才能應付, 課外嗰一part。

作者: bb鼠    時間: 19-3-20 13:24

yovin 發表於 19-3-20 13:21
仲有歷史嗰個呢!

由秦朝去到明朝…… 要識得比較全面,才能應付, 課外嗰一part。

咩對外貿易一樣,真的背到講粗口
我記得我女仲要背基本法幾多條咩特區護照,仲有三司邊個,十幾局我估連d立法局議員都未必識

作者: ilmsc    時間: 19-3-20 13:25

仲有歷史嗰個呢!

課課都咁難頂

但難關難過,但係關關都過了,祝各小朋友入讀適合自己的學校,家長找回自己的美好生活。

作者: yovin    時間: 19-3-20 13:27

IloveJJ 發表於 19-3-20 13:20
我响呈一既時候已覺得自己任務完成!雖然我仔無你仔咁叻,只有B1B,但我當時已覺得,以佢既資質,B1B就係反 ...

所以我仔咪唔算叻。

我真心覺得你教子有方。

我都係嗰句→ 唔識教仔!

好多謝EK呢度嘅爸爸媽媽, 交流心得, 醒我懸崖勒馬。
讓我知道男仔嘅心理多一些, 唔好將仔當女去教。

Thank you so much!

作者: yovin    時間: 19-3-20 13:34

sawn 發表於 19-3-20 11:44
睇完好感動。
我仔好快就呈一喇,前幾年太忙都凈陪玩無陪讀嘅時間,好內疚。今年要好好陪伴他行好升中呢一 ...

同你一樣。

四年级才開始跟。

三年級之前 盡量唔理佢, 睇佢靠自己可以去到邊!

如果小孩子自己搞得掂( 如同中六合彩大獎), 做阿媽嘅就唔使理學業啦,印印腳 等派彩咪得囉。

作者: 奥脫福    時間: 19-3-20 13:39

yovin 發表於 19-3-20 13:00

以前用塗改帶好麻煩。

掃描入電腦,用小畫家裁走d字,之後打印就得,快夾爽!

作者: Taclrig    時間: 19-3-20 13:43     標題: 回覆樓主:

入嚟睇完令人好多感足,6年的小學生涯(係媽媽的6年小學生涯),真係那麽瘋癲過,那麼珍惜過,那麽一轉眼就過...     未完時日日嗌生嗌死問幾時先捱完,到一切塵埃落定,又有點不捨... 而家望住個仔,一諗到佢升中後好快就會有自己嘅世界,個心就戚戚然咁,好想攬住佢錫佢幾啖,話佢知我好多謝佢一直以來嘅努力...     

祝福各位準備升中嘅小朋友同家長,一切順順利利!入到心儀嘅中學!

作者: yovin    時間: 19-3-20 13:46

goodboy1 發表於 19-3-20 11:50
陪太子讀書,雖然辛苦,但只要懂得享受當中過程,到自己日後老咗,一定回味在心頭。
...

雖然好難忘.

但係已經成為咗我嘅「中年陰影」。

對「湊孫」說不, 唔好意思啦,未來新抱。

作者: bbeasy25    時間: 19-3-20 13:49

IloveJJ 發表於 19-3-20 13:20
我响呈一既時候已覺得自己任務完成!雖然我仔無你仔咁叻,只有B1B,但我當時已覺得,以佢既資質,B1B就係反 ...

"我响呈一既時候已覺得自己任務完成!"  ---我都有呢種感覺!! 呈二已經無甘緊張, 之後有學校收咗, 呈三直情無理, 阿仔仲問我點解唔問考試分數, 哈哈

復活節佢跟學校去交流, 我和老公終於可以二人去旅行

作者: sawn    時間: 19-3-20 13:51

仲有歷史嗰個呢!

我哋係呈一前呢次測考中國歷史,從細見仔講歷史一輪嘴咁有文有路,但尋日我拎住本書問竟然答到一舊舊……興趣同應試填空真係兩回事,阿媽唔出飛刀都唔得囉

作者: yovin    時間: 19-3-20 13:52

bb鼠 發表於 19-3-20 13:24
我記得我女仲要背基本法幾多條咩特區護照,仲有三司邊個 ...

係……係…… 貿易嗰個都好恐怖。
今次呈三 常識
我教個仔 律政司係袁國強。

阿仔話:鄭若驊。

真失禮。

作者: bbeasy25    時間: 19-3-20 13:54

Taclrig 發表於 19-3-20 13:43
入嚟睇完令人好多感足,6年的小學生涯(係媽媽的6年小學生涯),真係那麽瘋癲過,那麼珍惜過,那麽一轉眼就 ...
係好想 "好想攬住佢錫佢幾啖,話佢知我好多謝佢一直以來嘅努力."

今天佢係學校影畢業相, 好似突然大個咗好多, 希望佢可以好好享受餘下的小學生活!!

祝福各位準備升中嘅小朋友同家長,一切順順利利!入到心儀嘅中學!

作者: yovin    時間: 19-3-20 13:58

daddadmum 發表於 19-3-20 10:35
快到呈一已經開始有壓力。阿仔成績中上,現在每天要阿仔溫習老師教的課程和做少少練習。不知是否足夠迎接 ...

呢幾年人頭多。

除咗要成績好, 一定要參加 校際 (大型嘅)比賽。

我大仔有參加校際比賽及港區賽 (有獎),雖然成績冇前级十, 相對唔肯參加比賽嘅細仔 ,大仔係吃香D, 好多學校會主動招手。

收到!謝謝你的祝福。

作者: yovin    時間: 19-3-20 14:03

gracelam 發表於 19-3-20 10:46
幾年前經歷完阿女, 得三個字: 平常心   

係,我也要平常心了。

圖片附件: Screenshot_20190320-140046_WhatsApp.JPEG (19-3-20 14:03, 38.92 KB) / 下載次數 40
/forum.php?mod=attachment&aid=Mjg4Njg1fGQ5OTNlY2VhfDE3MTYxODQzODd8MA%3D%3D

作者: IloveJJ    時間: 19-3-20 14:03

作者: bb鼠    時間: 19-3-20 14:04

yovin 發表於 19-3-20 13:52
係……係…… 貿易嗰個都好恐怖。
今次呈三 常識
我教個仔 律政司係袁國強。

我女成日搞亂財政司同政務司
學校仲衰,呈二呈三都考呢三課,驚你唔死咁,考2次

作者: yovin    時間: 19-3-20 14:05

ilmsc 發表於 19-3-20 11:16
還有幾天都可以脫苦海,星期六過後所有面試也完成,真正有「放監」的感覺。

不過6年陪讀書、做功課、趕pro ...

加油!努力。

到時上嚟talk下、呻下。 輕鬆愉快地吹吹水。

作者: IloveJJ    時間: 19-3-20 14:06

作者: jeffreychuchu    時間: 19-3-20 14:07

[size=1.25em]請問各位, 怎樣知道大抽獎Number唔靚 ?

什麼Number才是靚 ?

作者: yovin    時間: 19-3-20 14:07

Yanamami 發表於 19-3-20 11:51
我只記得細女當年唔知第幾呈,仲係度追紧武則天定咩之类既古裝片。

同人唔同命。

你哋D叻叻囡囡, 羨慕死我喇!

作者: mch411    時間: 19-3-20 14:14

pccw2017 發表於 19-3-20 13:09
你小朋友識自己溫, 好叻呀 !
佢1B成績, 但只係佢考試比讀書叻, 所以自行只敢報1B 同1C學校大抽獎諗住報1C 同 2A學校

作者: lojo11    時間: 19-3-20 14:15

見到常識書好有親切感, 不過我未試過印出來比仔咁溫習, 因為佢唔願寫野.... 經歷左三次呈分, 我覺得都係靠仔自己, 我緊張都幫唔到D咩... 所以個過程係我黎講唔算有壓力, 只係等分數時會緊張....
作者: bbeasy25    時間: 19-3-20 14:17

IloveJJ 發表於 19-3-20 14:06
你得一個?我仲有個細既,不過經歷完大仔升中,已好清楚點同細仔跟。細仔比大仔獨立同專心,小二下學期已全 ...
係一個, 現在好輕鬆!! 你應該唔洗担心細仔, 佢自動波
作者: yovin    時間: 19-3-20 14:18

IloveJJ 發表於 19-3-20 13:12

你竟然睇中CC手袋?我記得你話唔鐘意名牌袋架喎!

你記錯喇。 我係超鍾意包包。

只係就唔鍾意錫住嚟用,因為粗用適合我 style。

我都同啲仔講 第日大個 要送禮物畀媽咪 唔使諗得咁煩 : 包包就得啦。 別無他選!

作者: COE1205    時間: 19-3-20 14:24

重獲自由嘅感覺。

當然要閃爆大家……

作者: ksli312    時間: 19-3-20 14:26

yovin 發表於 19-3-20 13:34
同你一樣。

四年级才開始跟。

我呀二小姐就係係四年級上學期派成績考全級八十幾九十, 就知大鑊
一路係咁追趕, 呈一又考得唔靚, 直資全軍覆沒

衣家要繼續努力, 考好呈三, 還要考好畢業試, 希望到時叩門仲可以有生機

作者: COE1205    時間: 19-3-20 14:28

我記得我女仲要背基本法幾多條咩特區護照,仲有三司邊個 ...

呢個我記得,真係背到喊

作者: bb鼠    時間: 19-3-20 14:33

COE1205 發表於 19-3-20 14:28
呢個我記得,真係背到喊

我宜家都可以放閃啦,三個呈分簡值是想跳樓

作者: IloveJJ    時間: 19-3-20 14:54

作者: hohoho36    時間: 19-3-20 14:55     標題: 回覆樓主

我仔黎緊呈一,佢成績好飄忽,感覺佢小五開始跌,我真係好擔心唔知我既情緒狀況頂唔頂到佢呈三

作者: IloveJJ    時間: 19-3-20 14:55

作者: gigi1227    時間: 19-3-20 15:15

有一種依依不捨和放監的感覺......

作者: b3410    時間: 19-3-20 15:20

好勵志,100追到前10 !!偶像

作者: daddadmum    時間: 19-3-20 15:26

yovin 發表於 19-3-20 13:58

呢幾年人頭多。

有參加公開比賽,不過沒有獎。所以希望用成績比人看。請問你有無溫習心得分享一下,你是自己教,有無操練,謝謝

作者: JHsbb    時間: 19-3-20 15:30

我仔校個6本常識唔跟次序教, 基本法個堆野, 會係6月先考, 唔計呈分,幾正, 不過一定背死

作者: JHsbb    時間: 19-3-20 15:33

bbeasy25 發表於 19-3-20 13:54
係好想 "好想攬住佢錫佢幾啖,話佢知我好多謝佢一直以來嘅努力."

今天佢係學校影畢業相, 好似突然 ...
我仔校10月頭已經影畢業相, 11月尾拎返黎, 我望住直頭想喊

作者: bbeasy25    時間: 19-3-20 15:40

JHsbb 發表於 19-3-20 15:33
我仔校10月頭已經影畢業相, 11月尾拎返黎, 我望住直頭想喊
今日影, 見到已經好感觸想喊, 畢業禮應該
作者: aptcan    時間: 19-3-20 15:41

3月初考完呈三後,真係如釋重負,補習也停埋,自行也在2月底和3月初完成了,近日派回來的分數也見得吓人,希望7月有好消息!

現在星期六日才真正有放假感覺,之前呈分時只想著要溫習邊科,仲辛苦過返工!
作者: JHsbb    時間: 19-3-20 15:41

hohoho36 發表於 19-3-20 14:55
我仔黎緊呈一,佢成績好飄忽,感覺佢小五開始跌,我真係好擔心唔知我既情緒狀況頂唔頂到佢呈三:igive ...
我仔往時係頭20名內, 第5都試過, 小五第1次考試, 中文衰左得73, 名次大跌去到30幾, 我仔直頭喊左半個鐘, 好在第2次考試中文科追到, 考級21-25, 去到第3次考試即係呈一, 及係呈二兩次都級13, 成績返晒黎, 呈二考考得最好, 比份中作功課離題, (記住係功課), 無左6分落成績表, 如果唔係考頭幾名呀(因為佢老友考級7, 但我仔考試係考得好過佢, 原來功課都好重要...)

作者: bb鼠    時間: 19-3-20 15:44

JHsbb 發表於 19-3-20 15:30
我仔校個6本常識唔跟次序教, 基本法個堆野, 會係6月先考, 唔計呈分,幾正, 不過一定背死
...

咁咪好囉,我女竟然要考兩次

作者: IloveJJ    時間: 19-3-20 15:44

作者: JHsbb    時間: 19-3-20 15:45

bbeasy25 發表於 19-3-20 15:40
今日影, 見到已經好感觸想喊, 畢業禮應該
我仔小一時有份去當年6年級畢業禮表演, 都唔關我事, 我睇時已經覺得好感動流晒眼淚, 自己仔的話......2包紙巾啦

作者: IloveJJ    時間: 19-3-20 15:49

作者: sawn    時間: 19-3-20 16:02

JHsbb 發表於 19-3-20 15:41
我仔往時係頭20名內, 第5都試過, 小五第1次考試, 中文衰左得73, 名次大跌去到30幾, 我仔直頭喊左半個鐘, 好 ...

我仔都插過水到級30,平時大多十前,3 4 5都試過,未到五年級唔覺得緊張,到咗五年級一諗到有可能插水就覺得心跳加速

作者: goodboy1    時間: 19-3-20 16:11

作者: sawn    時間: 19-3-20 16:18

goodboy1 發表於 19-3-20 16:11
你仔已經好好。我仔呈二又痾又嘔;呈三大傷風!
真係願主保祐!

我仔未考呈一啊,仰望下各位前輩心路歷程又偷下私,希望跟住落來順順利利

作者: goodboy1    時間: 19-3-20 16:27

作者: la5711    時間: 19-3-20 16:30

每次呈分前兩個禮拜,就唔准阿囝食生冷/油炸/辣野了,腸胃好啲,無咁易病。尤其是喉嚨,喉嚨痛好易變發炎/ 發燒/咳
作者: nillnill    時間: 19-3-20 16:38

小兒6月才考呈一,留名學習
作者: sawn    時間: 19-3-20 16:42

goodboy1 發表於 19-3-20 16:27
一至三月份,係季節性流感高鋒期,首要注意小朋友身體健康。

哇,多謝指教!你唔講我都唔會諗呢D。最近的確好多人病,呈一時六月份應該好D。

作者: JHsbb    時間: 19-3-20 16:45

呢2年考試前一星期至考試, 兩兄妹日日飲滴雞精補補
作者: gigi1227    時間: 19-3-20 17:20

la5711 發表於 19-3-20 16:30
每次呈分前兩個禮拜,就唔准阿囝食生冷/油炸/辣野了,腸胃好啲,無咁易病。尤其是喉嚨,喉嚨痛好易變發炎/  ...
我地都係, 基本都係怕喉嚨痛, 唔係唔俾食, 食少D,

作者: sawn    時間: 19-3-20 17:34

JHsbb 發表於 19-3-20 16:45
呢2年考試前一星期至考試, 兩兄妹日日飲滴雞精補補

咁補?考曬三呈會唔會下巴生須㗎哈哈哈哈

作者: la5711    時間: 19-3-20 17:46

還有11月打定流感針,無咁易中招,就算中流感,病徵會輕微好多。每年12月至3分都是流感高峰期,橫跨了兩次呈分。
作者: goodboy1    時間: 19-3-20 18:15

作者: nicolemummy    時間: 19-3-20 19:26     標題: 回覆樓主:

唔。最後一次呈分已兩年前玩完。但DSE尚未結束,媽媽仍需努力。

作者: nc2000    時間: 19-3-20 19:29

我都以為考埋呈三就如釋重負,但呈三有d失手,而家擔心會跌band所以都無咩心情去玩或慶祝,要等埋個排位至真係安心d,真係只想快d完成個升中,折磨

作者: bbforever    時間: 19-3-20 19:39

我呈一時好緊張 , 額外搵咗份補習俾我仔 , 點知我仔應該比我更緊張 , 因為佢中英數都有做唔切卷, 到呈一出結果知道係band one , 真是一額汗!跟住呈二要轉變 ,  唔再出去補習 , 結果做得哂卷仲進步咗 , 我到呈三又緊張返, 因為要keep住唔可以跌出Band one , 但我今次冇額外再加補 , 都係順其自然咁溫 , 結果暫時派返嚟啲卷都唔錯!
作者: yovin    時間: 19-3-20 19:44

daddadmum 發表於 19-3-20 15:26
有參加公開比賽,不過沒有獎。所以希望用成績比人看。請問你有無溫習心得分享一下,你是自己教,有無操練 ...

你想聽邊一科?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5