教育王國

標題: 九龍灣聖若瑟英文小學 [打印本頁]

作者: rithue    時間: 23-11-14 22:06     標題: 九龍灣聖若瑟英文小學

請問有冇人知去觀塘校車車費大約約多,同埋學校會有咩雜費
作者: lovetea1314    時間: 23-11-15 00:32     標題: 回覆樓主:

2021-22年校車費約$1500(陽光巴士), 同將軍澳學生同車。星期五學校自選活動約$2000-$2500不等,午飯$28/餐,每年一次書薄美勞什費~$1500。我仔現時P.6

作者: babyjjj    時間: 23-11-15 01:28

lovetea1314 發表於 23-11-15 00:32
2021-22年校車費約$1500(陽光巴士), 同將軍澳學生同車。星期五學校自選活動約$2000-$2500不等,午飯$28/ ...

介唔介意分享下呢幾年對學校嘅感想,例如學術上?英文係唔係真係咁好?升中上成績如何。

收到今年小一offer,想知多少少,謝謝

作者: rithue    時間: 23-11-15 08:44

lovetea1314 發表於 23-11-15 00:32
2021-22年校車費約$1500(陽光巴士), 同將軍澳學生同車。星期五學校自選活動約$2000-$2500不等,午飯$28/ ...
請問自選係一個月定一個學期?
作者: cherrieshum    時間: 23-11-15 11:36

babyjjj 發表於 23-11-15 01:28
介唔介意分享下呢幾年對學校嘅感想,例如學術上?英文係唔係真係咁好?升中上成績如何。

收到今年小一off ...
我阿仔今年中一,就讀聖若瑟英文小學六年,我不清楚其他科目成績與一般學校的差異,但我很肯定,聖若瑟的英文很好,我阿仔能夠講到一口流利的英語,英文電視或電影,全部聽得明白(無須看字幕),在校期間,他很自然與同學以英語交談,在沒有準備的情況下,考劍橋英語試都能考到Pass With A。但是阿仔中文比較弱。
作者: littlemaco    時間: 23-11-15 12:35

我想問下你上課時間?係咪多興趣班?

作者: littlemaco    時間: 23-11-15 12:36

band 1大概幾%?

作者: Kathying416    時間: 23-11-15 15:16

cherrieshum 發表於 23-11-15 11:36
我阿仔今年中一,就讀聖若瑟英文小學六年,我不清楚其他科目成績與一般學校的差異,但我很肯定,聖若瑟的英 ...
本身仔仔幼稚園的時候,英文都係唔錯?因為我怕我仔跟唔上,謝謝分享
作者: Poyau    時間: 23-11-15 18:31

littlemaco 發表於 23-11-15 12:36
band 1大概幾%?

SJACPS SSPA Result 2021/2023
--------------------------------------------------------
SJACS 27.5%
EMI 66.7%
CMI 5.8%
--------------------------------------------------------
Total 100%

https://www.sjacps.edu.hk/awards/awards_2223.pdf

作者: cherrieshum    時間: 23-11-16 07:23

littlemaco 發表於 23-11-15 12:36
band 1大概幾%?

我不知道,估計23年是超過80%
作者: cherrieshum    時間: 23-11-16 07:29

Kathying416 發表於 23-11-15 15:16
本身仔仔幼稚園的時候,英文都係唔錯?因為我怕我仔跟唔上,謝謝分享
阿仔同學也有很多並非出自英文幼稚園,但也是跟得上的,毋須擔心!
作者: chanki483    時間: 23-11-16 09:06

cherrieshum 發表於 23-11-16 07:29
阿仔同學也有很多並非出自英文幼稚園,但也是跟得上的,毋須擔心!

請問多唔多人中途插其他學校?thanks

作者: cherrieshum    時間: 23-11-16 12:27

chanki483 發表於 23-11-16 09:06
請問多唔多人中途插其他學校?thanks

多呀!但不是很多。
作者: chanki483    時間: 23-11-16 14:30

cherrieshum 發表於 23-11-16 12:27
多呀!但不是很多。

請問會係幾年級轉校?同埋會轉咩學校為主呢?多謝抽空解答

作者: cherrieshum    時間: 23-11-16 16:07

chanki483 發表於 23-11-16 14:30
不清楚,應該是成績名列前茅的學生,之前認識的去了DBS。
作者: siucheng2000    時間: 23-11-16 16:37

chanki483 發表於 23-11-16 14:30

St jo 好多人轉校架,上年我仔個班低小都近10個轉校,唔好講全級幾多人轉。學校新老師英文差gamma讀音都錯,校長又冇禮貌對家長,
有事投訴校長叫家長轉校,落雨又唔俾家長入學校接送,你認為校長關心小朋友嗎?簡直差到不得了。好多科目都家長教同跟,考試前幾日仲教緊書同趕功課,温習時間都冇。所以轉校唔少,因為學校冇愛心,學術又唔掂。

作者: cherrieshum    時間: 23-11-16 18:41

cherrieshum 發表於 23-11-16 16:07
不清楚,應該是成績名列前茅的學生,之前認識的去了DBS。

有一些家長超級小氣,心腸好差,經常咬着舊校不放,周圍講學校的壞話。既然兒子也離開了學校就應該放手,專注在兒子新的學校上。但是偏偏死咬不放!!!我替學校感到悲哀!!!只要是有家長講少少聖若瑟的好處,那家長就認為留言是打手,真無知!!!如果聖若瑟學移成績不好,為何有那麼多學生入到英中呢?
作者: babyjjj    時間: 23-11-16 18:53

cherrieshum 發表於 23-11-16 18:41
有一些家長超級小氣,心腸好差,經常咬着舊校不放,周圍講學校的壞話。既然兒子也離開了學校就應該放手, ...

簡介會見到校長好似幾nice,自己一個講足全場,都算有誠意。

作者: chanki483    時間: 23-11-16 19:19

siucheng2000 發表於 23-11-16 16:37
St jo 好多人轉校架,上年我仔個班低小都近10個轉校,唔好講全級幾多人轉。學校新老師英文差gamma讀音都錯 ...

請問你仔仔轉咗去邊呀?

作者: Goodluck2022    時間: 23-11-16 19:23

幾多% 升上原本中學? band 2C 嗎 中學
作者: siucheng2000    時間: 23-11-16 19:43

cherrieshum 發表於 23-11-16 18:41
有一些家長超級小氣,心腸好差,經常咬着舊校不放,周圍講學校的壞話。既然兒子也離開了學校就應該放手, ...
每間學校都有好有唔好! 你覺得好,不等於我覺得好!!
你講學校好係你的事,不能夠阻止人講事實。你講到學校點好我亦冇質疑你。EK 有你呢啲家長也十分不辛,只可以係度讚揚,等其他EK家長以為真的好好,不知學校實況。EK不是一言堂,應該讓所有家長知道情況,不是只有讚賞。
你仔咪一樣離開左小學,你都係度發言,更可況你仔已經中一,低小你清楚嗎?不清楚就不要在此講。
你其實咁大反應,我相信你肯定覺得我講事實,驚其他EK家長知。
請你尊重自己,因為EK有你這種家長,好多家長有不滿都不敢發言。
總之,你讚係你既事,好同唔好大家最清楚。

作者: siucheng2000    時間: 23-11-16 19:47

chanki483 發表於 23-11-16 19:19
請問你仔仔轉咗去邊呀?
PM 你
作者: babyjjj    時間: 23-11-16 20:18

siucheng2000 發表於 23-11-16 19:47
PM 你

我反而想知道咩事喎

作者: Poyau    時間: 23-11-16 21:35

Goodluck2022 發表於 23-11-16 19:23

#9 SJACPS 2023 SSPA 直中 27.5%

作者: Vivmama    時間: 23-11-16 23:10

siucheng2000 發表於 23-11-16 19:47
PM 你

我都想知發生咩事呀,因為收到Offer仲諗緊交唔交留位費

作者: Juneli333    時間: 23-11-17 01:07

cherrieshum 發表於 23-11-15 11:36
我阿仔今年中一,就讀聖若瑟英文小學六年,我不清楚其他科目成績與一般學校的差異,但我很肯定,聖若瑟的英 ...

想問呢間係12月定出年6月先會call waiting?

作者: Juneli333    時間: 23-11-17 01:08

siucheng2000 發表於 23-11-16 19:43
每間學校都有好有唔好! 你覺得好,不等於我覺得好!!
你講學校好係你的事,不能夠阻止人講事實。你講到學校 ...

想知x2

作者: siucheng2000    時間: 23-11-17 07:53

Juneli333 發表於 23-11-17 01:08
想知x2
pm你
作者: Kathying416    時間: 23-11-17 08:14

siucheng2000 發表於 23-11-16 16:37
St jo 好多人轉校架,上年我仔個班低小都近10個轉校,唔好講全級幾多人轉。學校新老師英文差gamma讀音都錯 ...
請問係咩事?
作者: Goodluck2022    時間: 23-11-17 08:27

回覆 Poyau 的帖子

80 % band 1 學生, 但有27.5 % 升一間band 2C 中學。
計錯數。

作者: kl2010    時間: 23-11-17 09:14

回覆 Goodluck2022 的帖子

80% + 27.5% = 107.5% 應該計錯了吧
作者: Poyau    時間: 23-11-17 12:32

Goodluck2022 發表於 23-11-17 08:27

80 % band 1 學生, 但有27.5 % 升一間band 2C 中學。

數字上 如 EMI 全B1 及 直中有半數B1
EMI 66.7% + 直中 27.5% × 50% = 80%
實際上 EMI 有無B2 而 直中收多少B1?

作者: Poyau    時間: 23-11-17 13:18

Goodluck2022 發表於 23-11-16 19:23

SJACS 2023年成績應有 B2B 水平

SJACS 2023年文憑試成績
考生 [·]
3322 [·] (+14.7%)
3222+44 >日校 24.1%
22+222 93.1%
本地大學學位取錄 44.5%

中文2+ 95.1%
英文2+ 98%
數學2+ 98%
CEM2+ 97.0%
通識2+ 99%
主科2+ 97.5%

2023-2024 Plans & Reports
https://www.sjacs.edu.hk/n
php?&cid=37&wid=555&page=3

School Annual Report 2022-2023 (Teaching & Learning) (p.1-2)
https://www.sjacs.edu.hk/attachment/news/1696314603vNyWm.pdf

作者: Yikyikmatiff    時間: 23-11-17 13:25

可唔可pm我? 我重1516俾唔俾留位費
作者: matthewfXXX    時間: 23-11-17 14:12

回覆 siucheng2000 的帖子

考慮留位費中,想知咩事x3
作者: siucheng2000    時間: 23-11-17 16:39

matthewfXXX 發表於 23-11-17 14:12

考慮留位費中,想知咩事x3
pm 你
作者: cacathepanda    時間: 23-11-18 08:53

一個讀了六年的同學,一個讀了不夠一年,並且心懷恨意地離開的家長,她仍然地執著,苦了的是她自己,何苦呢?

我們畢業了的家長就慶幸阿仔有個愉快的童年。

作者: cacathepanda    時間: 23-11-18 09:58

cacathepanda 發表於 23-11-18 08:53
一個讀了六年的同學,一個讀了不夠一年,並且心懷恨意地離開的家長,她仍然地執著,苦了的是她自己,何苦 ...

那有一間學校唔谷,還天天有體育堂的?應該找不到。

唔谷那來成績?只是程度能否接受得到,家長能否接受得來,要家長自問,就不要只怪責學校。

其實預備考直私的,小朋友已經有一定程度,尤其是英文,starter程度已經有了,所以由小二教起就差不多,不要忘記,剛升小六已經是中學面試日子,機會是留給有準備的人。

從我的前人起,小一小二走十幾個人是經常的,向上走的多,當然也有因為讀唔掂的走,但不會多,始終是挑選過的。這2年移民潮,走的人更多。

男校因為沒有異性同學,所以玩得比較放肆,因此讀得開心。

要知道學校是學習的地方,不是托兒所,落差便不會太大。

作者: cherrieshum    時間: 23-11-18 16:38

cacathepanda 發表於 23-11-18 08:53
一個讀了六年的同學,一個讀了不夠一年,並且心懷恨意地離開的家長,她仍然地執著,苦了的是她自己,何苦 ...
係呀!真的渡過了一個既充實又愉快的小學生涯。有時仍有與家長出來聚會,都好自然,不約而同的讚揚小學。
作者: 73662710    時間: 23-11-18 18:12

恨學校的通常自己小朋友成績唔好!見過有個老師很好人,見個學生數學成績麻麻,老師話小息幫他補習,那個家長自尊心細,話老師[single out] 佢個囝,落佢囝面,要complain 個老師..........

不是發生在SJACS, 但大同小異。

相信SJACS是一間有要求而嚴謹的學校。

作者: rithue    時間: 23-11-18 21:12

請問一下有無人申請過學費減免,成功率高嗎?
作者: Goodluck2022    時間: 23-11-18 21:23

這是22 年成績, 非23
作者: Cmyin    時間: 23-11-19 14:16

想知🙏🏻請pm了解下
作者: Yungalice13    時間: 23-11-22 13:28

我仔仍然在校就讀高小,讀咗幾年,感覺英文係程度高,好多同學都講得一口流利英語,暫時教過亞仔既老師都關心學生,老師亦有打電話同家長溝通,小一二年級因疫情關係都無點返學,老師只係zoom感覺生疏,但開始正常面授課後發現班主任好盡責,其他科目老師大多都教學熱誠,落雨係會唔俾送小朋友入校,雨唔太大校工老師都有擔遮護送小朋友,包括校長,如雨太大會請家長入室內操場接小朋友,另外我有個親身經歷,一次中午放學去附近麥當勞買杯咖啡,等緊既時候有位男士向我打招呼問好並主動自我介紹,原來係校長,大家閑談幾句,跟我分享剛去另一間學校攞獎,所以係麥當勞急趕吃午餐,稍後再有另一行程,我當時覺得校長有禮友善,因為佢本來是背向我面向玻璃坐的,沒有必要食緊午餐都行過來跟我打招呼。好感恩亞仔呢兩年遇上既班主任都好好,不斷鼓勵,建立自信,當然呢間學校亦係有不足,校舍較細,管教嚴,最近臨近考試課程的確教得急,幸好平時習慣預習,但家長要跟貼少少。
作者: Juneli333    時間: 23-11-23 13:40

Yungalice13 發表於 23-11-22 13:28
我仔仍然在校就讀高小,讀咗幾年,感覺英文係程度高,好多同學都講得一口流利英語,暫時教過亞仔既老師都關 ...

想問功課量多嗎?
我見佢2022-23 都有94percent 升到上英中,英文教得深?

作者: Juneli333    時間: 23-11-23 13:44

cacathepanda 發表於 23-11-18 09:58
那有一間學校唔谷,還天天有體育堂的?應該找不到。

唔谷那來成績?只是程度能否接受得到,家長能否接受 ...

我見學校fb 小六都好多人,應該唔係走得好勁?

https://www.facebook.com/share/dtE8wppWrKsxqJZ8/?mibextid=WC7FNe

圖片附件: myimage.jpg (23-11-23 14:46, 274.14 KB) / 下載次數 2
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY5NzE1fDU2YjIxN2I3fDE3MTU5Nzk5NzB8MA%3D%3D

作者: cacathepanda    時間: 23-11-24 14:10

Juneli333 發表於 23-11-23 13:44

的確小一小二是走得最多的,郭校長時代已經是這樣,在我們眼中是平常事。過了小二才穩定下來,並且是小朋友不肯轉校,因為讀得開心。

我仔小一是大約12x人,最後畢業是10x,有人走是常態,只能說,什麼事情也能放大來說。

至於校長為人,清者自清,我認識的校長是他把學生當仔看顧。

作者: cherrieshum    時間: 23-11-24 17:46

cacathepanda 發表於 23-11-24 14:10
的確小一小二是走得最多的,郭校長時代已經是這樣,在我們眼中是平常事。過了小二才穩定下來,並且是小朋 ...
我阿仔和相熟同學仔對聖若瑟英文小學很有歸屬感,讀得很開心,以至於他們只想選直屬中學,只是我們家長不允許。
作者: Juneli333    時間: 23-11-24 20:30

cacathepanda 發表於 23-11-24 14:10
的確小一小二是走得最多的,郭校長時代已經是這樣,在我們眼中是平常事。過了小二才穩定下來,並且是小朋 ...

校長是老師升上去我都覺得校長應該會唔差所以我地今日都去註冊左

想問功課大概一日幾多左右?

作者: Juneli333    時間: 23-11-24 20:31

cherrieshum 發表於 23-11-24 17:46
我阿仔和相熟同學仔對聖若瑟英文小學很有歸屬感,讀得很開心,以至於他們只想選直屬中學,只是我們家長不允 ...

小學應該會幫打好英文底子 再上其他英文中學 希望無選錯:)

作者: cherrieshum    時間: 23-11-24 20:48

Juneli333 發表於 23-11-24 20:30
校長是老師升上去我都覺得校長應該會唔差所以我地今日都去註冊左

想問功課大概 ...
功課量不多,很多時候在學校已完成大半,而中文比較弱,所以家長要用較多時間為阿仔溫習中文默書和測考。
作者: cherrieshum    時間: 23-11-24 20:53

Juneli333 發表於 23-11-24 20:31
我覺得阿仔英文底子很好,但他在校是中等成績,在三四年級已開始看 Harry potter ,看完又看,看足幾年,現在也拿出來看。所以其他同學的英文底子應該更好!在聖若瑟,學到一口流利英語,我覺得這學費值得繳交。
作者: cherrieshum    時間: 23-11-24 20:55

Juneli333 發表於 23-11-23 13:44

這個座檯月曆很精緻,很可愛!
作者: Juneli333    時間: 23-11-24 21:16

cherrieshum 發表於 23-11-24 20:48
功課量不多,很多時候在學校已完成大半,而中文比較弱,所以家長要用較多時間為阿仔溫習中文默書和測考。 ...

我仔幼稚園都係中文弱 希望唔多抄寫

作者: Juneli333    時間: 23-11-24 21:18

cherrieshum 發表於 23-11-24 20:53
我覺得阿仔英文底子很好,但他在校是中等成績,在三四年級已開始看 Harry potter ,看完又看,看足幾年,現 ...

係呀都係為左英文底 同埋男校又多課外活動所以選呢間希望阿仔學術同體育都可以發展

作者: Juneli333    時間: 23-11-24 21:18

cherrieshum 發表於 23-11-24 20:55
這個座檯月曆很精緻,很可愛!

係呀同埋同學仔拍既片都好得意

作者: Juneli333    時間: 23-11-24 21:20

cherrieshum 發表於 23-11-24 20:53
我覺得阿仔英文底子很好,但他在校是中等成績,在三四年級已開始看 Harry potter ,看完又看,看足幾年,現 ...

其實睇網上comment都擔心 但睇佢地既相同同學仔作品都feel到佢地對老師同學校既喜愛,所以最後都決定take offer

作者: cherrieshum    時間: 23-11-24 23:24

Juneli333 發表於 23-11-24 20:31
先留位,再找到更合適的才做最後決定
作者: Juneli333    時間: 23-11-24 23:54

cherrieshum 發表於 23-11-24 23:24
先留位,再找到更合適的才做最後決定

Yes 希望小朋友讀得開心

作者: babyjjj    時間: 23-11-25 09:29

Juneli333 發表於 23-11-24 21:20
其實睇網上comment都擔心 但睇佢地既相同同學仔作品都feel到佢地對老師同學校既喜愛,所以最後都決定take  ...

我都留咗位,知唔知有冇group?thank you

作者: Kathying416    時間: 23-11-25 17:13

回覆 babyjjj 的帖子

有啊!可以pm我
作者: Juneli333    時間: 23-11-25 22:29

Kathying416 發表於 23-11-25 17:13

有啊!可以pm我

我都想要呀thanks

作者: cacathepanda    時間: 23-11-26 08:59

Juneli333 發表於 23-11-24 21:20
其實睇網上comment都擔心 但睇佢地既相同同學仔作品都feel到佢地對老師同學校既喜愛,所以最後都決定take  ...

我認識的師兄,甚至已經年屆6O,已經結婚生仔的,都喜歡學校,但亦都有人不停唱衰學校, 只能說鹹魚青菜各有所愛。

有人辭官歸故裡,有人漏夜趕科場;從古到今,這是現實,要知道這里是私校,學費不便宜,若果是像網上所言,我想已經一早殺校,不用再問好不好交留位。

最主要係問下家長自己想要的是什麼?家長又能付出什麼?

英文程度,能聽能寫能講,從小一起,上堂對答必定是英語,老師問問題一定有小禮物,所以小朋友性格都比較主動,當然有例外的。

課程已經很緊密,小朋友要玩,只能參加課"後"活動,學校不能安排每日也有體育堂,我想也不能怪責學校不能接納家長者要求。其實親子活動亦不能假手學校。

若果學校如此不堪, 這是私校要交學費的,應該早已經殺校了。

想要中英文好,但不要中英文堂,要多上體育堂,自己讀書時也這樣想,但能嗎?

當年小一也有家長投訴功課多,學校都有減少功課,合理的,能做的,學校都會改善。

作者: yyteam    時間: 23-11-26 10:35

我仔讀過一年,老師當年都真係幾好(老師好唔好個人感受)當年班主任教英文,見家長時,教定小朋友入課室介紹自己爸爸媽媽,又介紹返老師比學生家長(用英文)幾好,佢哋功課手冊一行行長寫,另到小朋友多啲抄寫,到現在雖然轉左校都寫筆記好齊,其實每年都有小朋友插出去更上一層樓嘅學校。

不過如果家長一心諗住放個小朋友入學校,自己唔跟一跟,我覺得唔好選直資私小,佢哋一定唔會好似資助學校迫住佢哋做。

個人感受,有錯或改變咗,請糾正。

作者: Kathying416    時間: 23-11-26 20:01

回覆 Juneli333 的帖子

我pm左你,你睇下收唔收到
作者: happyshalalala    時間: 23-11-27 18:41

回覆 Kathying416 的帖子

Can pm me please?
作者: Kathying416    時間: 23-11-27 21:02

回覆 happyshalalala 的帖子

Hi, pm左
作者: kennethky    時間: 23-11-27 22:33

Hi, pm 你,thanks
作者: vaio827    時間: 23-11-27 23:40

我都想要呀thanks
作者: vaio827    時間: 23-11-27 23:41

Kathying416 發表於 23-11-25 17:13

有啊!可以pm我
我都想要呀thanks
作者: dinggua    時間: 23-11-28 13:17

可以PM我吗? Thank you!
作者: Yungalice13    時間: 23-11-28 17:38

Juneli333 發表於 23-11-23 13:40
想問功課量多嗎?
我見佢2022-23 都有94percent 升到上英中,英文教得深?
平時功課正常,每日4-5份,正常2個鐘內可完成,主要以英文上課,會深少少,但小朋友都好快適應。
作者: Kathying416    時間: 23-11-28 18:06

回覆 dinggua 的帖子

PM左啦
作者: Juneli333    時間: 23-11-29 21:24

Yungalice13 發表於 23-11-28 17:38
平時功課正常,每日4-5份,正常2個鐘內可完成,主要以英文上課,會深少少,但小朋友都好快適應。 ...

咁就好啦:)考試係一年兩次嗎?

作者: Heiman_1402    時間: 23-11-29 21:48

可以pm 我嗎?thank you
作者: Kathying416    時間: 23-11-30 16:21

回覆 Heiman_1402 的帖子

已PM
作者: Yikyikmatiff    時間: 23-12-2 11:35

可否pm埋我呀?
作者: Kathying416    時間: 23-12-4 08:19

回覆 Yikyikmatiff 的帖子

已pm
作者: Juneli333    時間: 23-12-5 10:36

yyteam 發表於 23-11-26 10:35
我仔讀過一年,老師當年都真係幾好(老師好唔好個人感受)當年班主任教英文,見家長時,教定小朋友入課室介 ...

想問課外活動係星期五上堂時間上?如果想學游水要等小三?

作者: Cala25    時間: 23-12-5 12:44

Hello, 可以PM我嗎?
作者: Kathying416    時間: 23-12-5 17:43

回覆 Cala25 的帖子

已PM
作者: littlemaco    時間: 23-12-5 21:20

kennethky 發表於 23-11-27 22:33

Hi, pm 你,thanks

可以pm我嗎?

作者: Bonnie@myk    時間: 23-12-6 00:44

你好,我也take offer ,可以pm我入group 嗎?謝謝
作者: littlemaco    時間: 23-12-6 16:37

Kathying416 發表於 23-12-5 17:43
回覆 Cala25 的帖子

已PM

hi,俾左錢,可以入group ma?

作者: konachoy    時間: 23-12-6 18:23

我仔由小一讀到今年小六,學校教英文真係好好(P1開始已經好重視英文的Intonation and stress)。我仔小五升小六暑假考PET 已經A 左。

一年三考,功課及默書量跟很多學校比,其實唔多。 起碼我仔有好多時間睇課外書,同埋呈分都仲可以晚晚9:30PM追劇集。。。。

私校最大唔好就係學費貴。程度都唔算深,P1-3唔洗補習,P4下學期,我仔中文搞唔掂先開始補習。

英文小學學生的普遍通病係中文唔好。我仔話佢地同學之間很多都自稱自己科英文克住左科中文。

作者: Kathying416    時間: 23-12-8 10:00

回覆 littlemaco 的帖子

已pm
作者: Kathying416    時間: 23-12-8 10:00

回覆 Bonnie@myk 的帖子

已pm
作者: littlemaco    時間: 23-12-8 10:19

konachoy 發表於 23-12-6 18:23
我仔由小一讀到今年小六,學校教英文真係好好(P1開始已經好重視英文的Intonation and stress)。我仔小五升 ...

使唔使做project?

作者: konachoy    時間: 23-12-15 08:55

回覆 littlemaco 的帖子

有d STEM ge report~

今年養聖甲蟲,之前有一年養black soldier fly(我仔話畢生難忘)
作者: 冬菇    時間: 23-12-16 15:01

請問可pm我入group嗎?

作者: Kathying416    時間: 23-12-17 00:58

回覆 冬菇 的帖子

已pm
作者: Yungalice13    時間: 23-12-18 17:55

Juneli333 發表於 23-12-5 10:36
想問課外活動係星期五上堂時間上?如果想學游水要等小三?
每個年級都有不同活動,小三游水,小四哥爾夫球,星期五的活動是午飯後進行,放學時間不變。
作者: Yungalice13    時間: 23-12-18 17:56

Juneli333 發表於 23-11-29 21:24
咁就好啦:)考試係一年兩次嗎?
一年3個學期,考3次試
作者: Baji    時間: 24-1-11 13:30

小兒也是24/25學年小一新生,我也想入Group, please PM. thanks
作者: Kathying416    時間: 24-1-15 22:54

回覆 Baji 的帖子

已pm
作者: dinggua    時間: 24-1-17 14:11

回覆 Yungalice13 的帖子

可否告知历年升中派位的具体学校和人数吗?
作者: 兔兔媽咪    時間: 24-1-20 00:03

dinggua 發表於 24-1-17 14:11
回覆 Yungalice13 的帖子

可否告知历年升中派位的具体学校和人数吗?

23/24 年度,基本上好多小朋友自行階段已經有offer, 有迦密、黃笏南、喇沙、聖芳濟等,直資有播道、赤堤、真道、福中、st Paul co-edu 等。直升自己中學大約十個學生以內,全部出去band 1 中學

作者: kulumiwumi    時間: 24-1-20 07:24

可PM 我嗎? 謝謝
作者: cherrieshum    時間: 24-1-20 11:04

我仔由小一讀到今年小六,學校教英文真係好好(P1開始已經好重視英文的Intonation and stress)。我仔小五升 ...
三考真的好很,現在阿仔中一是兩測兩考,因為預備考試,就像失去了聖誕假期
作者: cherrieshum    時間: 24-1-20 11:06

就是因為小朋友英文好,中文弱,所以要讓小朋友升讀英中呀!否則中文不好,英文也退步。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5