教育王國

標題: 讀computer science 會選擇美國、加拿大定英國大學? [打印本頁]

作者: SinCnai    時間: 24-3-1 12:14     標題: 讀computer science 會選擇美國、加拿大定英國大學?

各位前,如果小朋友大學major incomputer science, 會選擇美國、加拿大定英國大學? 優如何?

背景: 自grade 9 在英讀boardingschool。只有HK passport, 沒其它國籍,亦沒計劃/決定將來工作地區。英國、加拿大已收 co offer, 美國只一間收offer,其它的應該三、四月才知,暫時的offer大學都出名的。

考完gcse就話大學想去美國讀CS, 問過佢原因,但佢只給很簡單原因如 CS 美國勁d 呀, d人 nice d之類。想聽聽大家意見,感謝!

作者: Radiomama    時間: 24-3-1 21:09

SinCnai 發表於 24-3-1 12:14
各位前輩,如果小朋友大學major incomputer science, 會選擇美國、加拿大定英國大學? 優劣如何?背景: 自gra ...

如果讀CS, 會揀美國。

因為美國在電腦科技的發展、課程設計、課外活動、科研項目,以至就業機會都是較為領先。

So far我仔在美國第二年,學校生活充實、同學們各式人種都有,相處不錯。當日也是美、英、加之間的選擇,佢覺得無揀錯。

作者: SinCnai    時間: 24-3-1 22:47

回覆 Radiomama 的帖子

多謝你,我也認同你的觀點,但據聞這幾年,美國很多洲份治安越來越差,未知你小朋友感覺日常生活如何?
作者: Radiomama    時間: 24-3-1 22:56

SinCnai 發表於 24-3-1 22:47

多謝你,我也認同你的觀點,但據聞這幾年,美國很多洲份治安越來越差,未知你小朋友感 ...

我的孩子所在位置較簡單,就算今年搬咗出嚟住都ok, 半夜三更由campus 行夜路回住所都可以。

作者: iamderek    時間: 24-3-2 01:52

可以從幾點考慮:
1. 年期:英國3年,美加4年
2. 學費(一般):美 > 加 = 英
3. 就業前景:(?)美 > 英 = 加 > 香港
4. Working Visa難度:?

名大學畢業都只是揾好工的入場券,小朋友要衡量多花時間多花金錢是否值得
作者: twhkleung    時間: 24-3-2 07:33

各位前輩,如果小朋友大學major incomputer science, 會選擇美國、加拿大定英國大學? 優劣如何?背景: 自gra ...

我会睇埋邊間大學再决定, e.g.,
1. US一线 vs. UK一线, e.g., MIT/Stanford ( vs. Oxbridge/ICL)===> US
2. US一线 vs. UK二线===> US
3. US/CA二线 vs UK一线===> UK
4. US/CA二线 vs UK二线===> US/CA

或号一角度如会再讀PhD, 咁我會 undergraduate ===> UK, graduate ===> US/CA

Remark: 當top 10係一线, 11 致50係二线

作者: Radiomama    時間: 24-3-2 09:01     標題: 回覆樓主:

其實從帖主個題目來看,已有preference, 至少孩子已有喜好。

如果家庭經濟不是問題,學費不應成為障礙。以下是參考:美國大學的學費雜費大概 /- HKD 70萬,生活費就睇個細路,我仔今年搬咗出嚟住,住食&facilities HKD 10萬。

孩子報名時心中已有一把尺,多聽他的心聲。

作者: monsterparentss    時間: 24-3-2 10:27     標題: 回覆樓主:

對,我仔揀學校只揀英國。佢話朋友多啲同佢覺得治安好啲。

作者: ckmammy    時間: 24-3-2 10:27

回覆 SinCnai 的帖子

我小朋友都打算讀 computer science,但近呢幾年個個都爭住入, 會唔會擔心五年後呢一行會飽和,將會有大量畢業生揾唔到工?
作者: SinCnai    時間: 24-3-2 12:20

回覆 iamderek 的帖子

頭兩點,如以一輩子計好像分別不太大😜,反而美國working visa現在競爭非常激烈,唔知到有冇家長有多些資訊提供?
作者: SinCnai    時間: 24-3-2 12:32

回覆 twhkleung 的帖子

我都問過阿仔會否繼續讀上去,因為英國4年就拎master,真係好鬼抵,但佢就話未決定,雖然而家英國的offer是4年master,但應該可以轉3年degree畢業就算.至於大學排名,真係冇認真睇過,唔知有冇邊個機構的排名較受大眾認知?

作者: twhkleung    時間: 24-3-2 12:39

SinCnai 發表於 24-3-2 12:20
回覆 iamderek 的帖子

頭兩點,如以一輩子計好像分別不太大😜,反而美國working visa現在競爭非常激 ...
個人覺得
- CS 这行只会越來越大, AI出現只会令这 行更大, 當由Wintel 開始係個爆發点, 無論經濟周其高定低, 对这行的影响只是growth得怏d同慢d之別, 從未萎縮过
- 經濟下行周期時, 只是末端淘汰, 但其实这行依然爭緊d叻人

返而, CS有d areas算係敏感野, 过两年唔重可唔可以讀, Working Visa更是一個大問题

作者: twhkleung    時間: 24-3-2 12:44

SinCnai 發表於 24-3-2 12:32

我都問過阿仔會否繼續讀上去,因為英國4年就拎master,真係好鬼抵,但佢就話未決定,雖 ...
ranking依家野, 人人睇法唔同, 一般这幾個多人参考, e.g., HK Gov, UK gov的人材計劃都要求这些list的top100, 什致top 50
https://www.topuniversities.com/university-subject-rankings/computer-science-information-systems

https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2024/subject-ranking/computer-science

https://www.shanghairanking.com/rankings/gras/2022/RS0210

https://www.usnews.com/best-colleges/rankings/computer-science-overall

作者: SinCnai    時間: 24-3-2 12:46

Radiomama,多謝你!孩子確實較有主見,我也很欣賞佢呢點.佢有priority,最後決定權亦係佢手,我哋父母只係提供金錢😜仲希望從多d唔同角度俾多的資訊佢做決定,所以係呢度同各位伸手.
另外,我想問清楚你兒子住宿及食飯等一年10萬港元嗎?比想像中平😄

作者: SinCnai    時間: 24-3-2 13:06

回覆 ckmammy 的帖子

老實說我哋冇擔心過工種飽和呀,被AI淘汰呀呢d個人意見,大學不是職業先修,讀個科major不一定做個一行,畢業後做IT,也不一定一世做IT.而家係神科,幾年後又未必係,世事常變,要對佢哋有信心!
所以阿仔考完gcse就話想大學讀CS,我哋都幾開心,係因為佢咁快就揾到自己方向,反而驚佢想像同現實有不同,幫佢揾咗份 summer job,體驗下,後來揾到網上有好多大公司的online program 體驗,試過後佢依然話大學想讀

作者: ckmammy    時間: 24-3-2 14:46

SinCnai 發表於 24-3-2 13:06

老實說我哋冇擔心過工種飽和呀,被AI淘汰呀呢d個人意見,大學不是職業先修,讀個科major ...
咁就好,聽完你咁講都有返啲信心。 我都係考慮美國一線>英國一線>加大學, 不過都有啲擔心美國治安問題。 或者到時邊間收先再上黎問吓有無其他家長嘅仔女讀緊
作者: SinCnai    時間: 24-3-2 17:24

你小朋友幾時入大學呀?
作者: Radiomama    時間: 24-3-2 17:37

SinCnai 發表於 24-3-2 12:46

Radiomama,多謝你!孩子確實較有主見,我也很欣賞佢呢點.佢有priority,最後決定權亦 ...

如果西岸或紐約,生活水平同租金會貴啲,佢所在城市,房租較平;另外佢大部分時間在campus 食飯和活動,有時自己煑,所以花費不多。

作者: ckmammy    時間: 24-3-2 17:49

SinCnai 發表於 24-3-2 17:24

你小朋友幾時入大學呀?
2026年先入
作者: Radiomama    時間: 24-3-2 18:27

SinCnai 發表於 24-3-2 13:06

老實說我哋冇擔心過工種飽和呀,被AI淘汰呀呢d個人意見,大學不是職業先修,讀個科major ...

最近在「美國升大學」嗰個帖正在討論在US搵summer intern / 搵工作等情況,可參考。

作者: Radiomama    時間: 24-3-2 22:52

SinCnai 發表於 24-3-2 12:46

Radiomama,多謝你!孩子確實較有主見,我也很欣賞佢呢點.佢有priority,最後決定權亦 ...

去美國讀書,其中一個問題是香港過去的同伴一定較英國少;同大學的更是少之又少。
相比英國,大部分中同都在倫敦,就算上咗去愛丁堡也可以去倫敦玩和跟同學相聚,社交聯繫緊密。
因此,到美國讀書的孩子要有開拓新領域、走出comfort zone的心理準備。

作者: iamderek    時間: 24-3-3 04:59

你小朋友grade 9已經去英國,讀咗幾年英國課程,仲有G5嘅Master CO,如果都prefer美國,應該心意堅決,準備定錢可能實際啲,四年美國學費(4x700K)比較三年英國學費(3x410K)多一倍
作者: barque    時間: 24-3-3 10:03

去美國讀CS會比UK/CA好好多。
美國暫時在科技,金融,Biotech 等等好多行業都處於領導地位,好多大型公司都係美國公司,將來發展的機會都廣闊和多。

同學在學期當中除咗讀書之外,同時參與課外的research projects, 外面公司的projects, 自己攪Startups 都普遍。在另一post 有講在美國做summer intern的情況,可以參考。

作者: ckmammy    時間: 24-3-3 10:36

barque 發表於 24-3-3 10:03
去美國讀CS會比UK/CA好好多。
美國暫時在科技,金融,Biotech 等等好多行業都處於領導地位,好多大型公司 ...
請問如果將來係想返香港或大灣區工作,喺邊度讀有無分別?
作者: Radiomama    時間: 24-3-3 17:11

ckmammy 發表於 24-3-3 10:36
請問如果將來係想返香港或大灣區工作,喺邊度讀有無分別?

其實將來工作生活會在哪兒無人預計得到,去外地讀書係希望孩子開眼界及學會生活更獨立吧了。

作者: ckmammy    時間: 24-3-3 17:56

Radiomama 發表於 24-3-3 17:11
其實將來工作生活會在哪兒無人預計得到,去外地讀書係希望孩子開眼界及學會生活更獨立吧了。
...
我都係咁諗。 去外國讀書係一個體驗 。不過之前問過同一個問題, 有人答我: 喺香港工作點解唔喺香港讀? 唔知佢意思係香港做嘢冇前途, 無謂嘥錢去外國讀。定係香港嘅公司鍾意香港嘅畢業生多啲。 還是讀 computer science 去邊度讀都冇分別
作者: barque    時間: 24-3-3 23:23

ckmammy 發表於 24-3-3 17:56
我都係咁諗。 去外國讀書係一個體驗 。不過之前問過同一個問題, 有人答我: 喺香港工作點解唔喺香港讀? 唔 ...

其實這些問題沒有一定的答案,每人的情況都有些不同,我覺得按自己實際情況和孩子的興趣,挑選合適自己的學校就可以了。

例如去外國讀書增廣一些另外的體驗的益處,但係費用相比香港讀書昂貴好多倍。是否值要考慮負擔能力,每人都唔同。覺得香港的大學CS課程都好好,唔一定要去外國讀。

亦都非常之同意無需將讀大學的課程和將來的工作的關係看得太重。現在和將來的社會只會越嚟越重視STEM,  讀CS將來怎會沒有前途呢?根本不用擔心。

作者: LeeCC    時間: 24-3-4 06:27

謝謝各位分享

請問如果打算讀cs,加拿大vs香港,哪一個較好?(金錢方面,學費不是考慮因素,分別只是住宿和機票)

有人話香港的理工科目是水泡科,cs 是否都是水泡?相對來講,加拿大的cs競爭都幾大,如果成績夠都入到加拿大和香港的cs, 是否不應該留港讀?

我地考慮到係加拿大讀,有Co op,有個邊的工作經驗,將來係個邊搵工應該易過無當地經驗的。係香港讀完,可能香港或內地易搵工,但過去加拿大就難搵工,唔知這個想法是否正確

請大家畀d建議,謝謝

作者: LeeCC    時間: 24-3-4 08:26

Radiomama 發表於 24-3-3 17:11
...

同意,我地情況係兩地學費分別不大,金錢方面只係住宿和機票,不過朋友話,就算係香港讀書,好多大學生都住宿舍,餐餐出街吃,所以伙食零用都唔會少好多。再者,香港娛樂多姿多彩,家人經驗話係個邊讀書,如果唔係去溫哥華,通常都專心讀書,因為無嘢好做

出去讀書就學到獨立,見識開眼界,和體驗外國生活,作為將來考慮定居的考量

作者: Radiomama    時間: 24-3-4 08:38

LeeCC 發表於 24-3-4 06:27
謝謝各位分享

請問如果打算讀cs,加拿大vs香港,哪一個較好?(金錢方面,學費不是考慮因素,分別只是住宿 ...

加拿大的co op program做得好好,讀完書之後有return offer 嘅機會亦相對提高。
目標是Waterloo 或UoT都值得一試;但要有好chur 嘅心理準備。相對,香港的大學生活較輕鬆。

作者: dlam141231    時間: 24-3-4 12:18

LeeCC 發表於 24-3-4 08:26
同意,我地情況係兩地學費分別不大,金錢方面只係住宿和機票,不過朋友話,就算係香港讀書,好多大學生都 ...

CS在加拿大, 是熱門學科, 起碼過去20多年來也是如此, 本地生競爭也很大, 尤其要要申請U of Waterloo或U of T的話, 要有心理準備. 你網上搜一下便知, U of Waterloo CS 的GPA要求是90%, 但大部申請者是95%.  FYI, 去年多倫多公校狀元, 两個都滿100分, 其一是印度裔, 志向讀醫, 另一個是華裔, 進入的正是U of Waterloo CS, 而據聞U of Waterloo的software engineering 比computer science更難進.  
作者: LeeCC    時間: 24-3-4 12:27

dlam141231 發表於 24-3-4 12:18
CS在加拿大, 是熱門學科, 起碼過去20多年來也是如此, 本地生競爭也很大, 尤其要要申請U of Waterloo或U of ...

謝謝資訊

如果bc或alberta個邊的大學cs,競爭是否無咁激烈?
作者: SinCnai    時間: 24-3-4 12:33

同意到外國升學能擴闊學生視野,培養獨立自主解決問題能力等等,這些因素,因不能量化,往往被忽略或輕視。不過一切建基於小朋友意願及家長財力,不能/會勉強。因為留港升學,亦不代表不可訓練以上種種。

我自己個人認為,會在美國生活,便在美國升大學,喜歡加拿大生活,便於加拿大升學,英國亦如是。可惜我小朋友冇任何頭緒將來會定居於那。

最著重大學排名的,是華人社會/華資公司,(個人意見炸),但當然,排名較好的大學,教授出名的,學生能力平均勁些就係事實。香港CS係我年代係神科,反而牙醫係水抱,到現在風水輪流轉,十年人事幾番新。所以只要小朋友鐘意,一世流流長,揀個自己喜歡及強項做起點,將來的事,隨機應變吧!

作者: twhkleung    時間: 24-3-4 13:03

LeeCC 發表於 24-3-4 12:27
謝謝資訊

如果bc或alberta個邊的大學cs,競爭是否無咁激烈?

加有5間CS很不錯的大學, UofT, UW, UBC, McGill, Uof Montreal.

- UofT同UBC, 两間基本上已佔據差不多一半每年的政府研究經费
- UW 個Coop program, 就算去到Silicon Valley, 一样頗有名气
- McGill應算係佬三, 基本想讀佢乜科都唔差得去边
- Uof Montreal, 名气上雖比唔上以上四間, 但有位世介公認的AI之父(还有两位, 一位在UofT, 一位在NYU), 所以它的CS Dept也是特別有名

致於Uof Alberta, 其实一d都唔差, 佢CS Dept的AI research也是好高rating, 應該是緊除其後.

不过在英美加的CS唔似HK, 响HK, 就算3大CS收分都唔算高, 入到3大未必入到UofT, UW, McGill,同UBC. 已去年UofT為例, UofT有两個極难入的Degree Programs, 其中一個係CS, 难入成点? requirements比scholarship还高, 这兩個Programs的學生係100%都有scholarship, 差別只是多定少, UW同UBC情况一样也差不多.

还有我估入到UofT同UW, 應該好大机会也入到UK的ICL同UCL (Oxbridge就唔咁講), 但UK係3年, 所以, 如果入到UofT/UW, 不仿也考慮ICL/UCL.

US果边讀CS, 要入到UofT/UW同级別的U讀CS, 恐怕会重难. Anyway, 盡加而為 and Good Luck!

作者: SinCnai    時間: 24-3-4 13:11

咁請問 Cambridge, Imperial, UoT, Waterloo 的CS, 又如何比較?
作者: monsterparentss    時間: 24-3-4 13:25

SinCnai 發表於 24-3-4 13:11

咁請問 Cambridge, Imperial, UoT, Waterloo 的CS, 又如何比較?

比較埋Oxford 可以嗎?

作者: twhkleung    時間: 24-3-4 13:32

SinCnai 發表於 24-3-4 13:11

以undergraduate泥講, 除Cam外, 另外3間都唔太大差別, 大家都係响自已国時最top, Cam另類原因係唔洗太大班上堂, 又有faculty做tutor. UofT/UW的CS一年收成千人以上, 上親堂, 堂堂都四五百人, 要得到個Prof賞式較困难, 同學有野唔明都係問TA, 而TA都係學生, 有d更加只係year 3, year 4學生only.
不过入到U, 其实靠自己多d.

top u同非top u分別可能係教d乜, top u d year 3 year 4教既通常係自己dept的最新研究成果, 而CS哩類degree program, 進化得快, 三五年前的year 4 courses, 三五年后己變成year 3 courses, 而非研究形的u, year 3 year 4 的courses可能会update得慢d, 因d materials要出哂journal后, d faulty 才可加d新野入去佢地個courses.

作者: monsterparentss    時間: 24-3-4 13:40

twhkleung 發表於 24-3-4 13:32
以undergraduate泥講, 除Cam外, 另外3間都唔太大差別, 大家都係响自已国時最top, Cam另類原因係唔洗太大班 ...

比較埋Oxford 可以嗎?想知多啲

作者: twhkleung    時間: 24-3-4 13:45

monsterparentss 發表於 24-3-4 13:25
比較埋Oxford 可以嗎?呀仔將會入讀

Oxford 同Cam 差不多.
但從CS dept 教學內容泥講, 通常分理論形同实踐形. 向加通常听到既comments係, UW既學生, 一坐低就識行識走, 而UofT d 學生就Theory好強, 但pick up 速度就慢d.

相对重理論: Oxbridge, UofT
相对重实踐: ICL, UW

如果走research条路, 理論形好d, 但如一畢業就只想去Microsoft, Google的話, 实踐形会好d.

只係"相对"性, 其实埋幾間出泥, 只要成績好, 又有Co-op experience, 乜大公司都会願意In 下先啦

作者: monsterparentss    時間: 24-3-4 13:55

twhkleung 發表於 24-3-4 13:45
Oxford 同Cam 差不多.
但從CS dept 教學內容泥講, 通常分理論形同实踐形. 向加通常听到既comments係, UW既 ...

謝謝回覆,唔該晒!呀仔都話oxford 理論性重啲,希望佢無揀錯學校喇!

作者: LeeCC    時間: 24-3-4 14:04

twhkleung 發表於 24-3-4 13:03
加有5間CS很不錯的大學, UofT, UW, UBC, McGill, Uof Montreal.

- UofT同UBC, 两間基本上已佔據差不多一 ...

謝謝你的分享

英國那邊應該唔會考慮,一來成績唔夠好,二來去英國就係國際生,學費比香港和加拿大貴幾倍,所以我地集中比較加拿大和香港的大學

我地研究緊UBC,SFU,UA,,會再explore下西岸其他大學

聽人說Victoria都唔錯,但我地未開始研究

作者: twhkleung    時間: 24-3-4 14:23

選大學時可比較幾個參數
1. 有幾多知名Professor, e.g., 国家级既research head 或chair
2. 個dept总共有幾多faculties, 有幾多Adjunct prof, Affiliated同Emeritus Prof, 有幾多Post-doc (一般top cs dept, 通常都在300人以上)
3. 有幾多個research groups
4. 有幾多PhD學生
5. 多唔多scholarship, 通常錢多先多scholarship, 而成果通常同錢同人數成正比
作者: SinCnai    時間: 24-3-4 20:41

多謝你詳細資料,我想問清楚,我知uot收人多,畢業率亦唔高,但上堂4/5百人一齊上?
作者: twhkleung    時間: 24-3-4 22:03

SinCnai 發表於 24-3-4 20:41

多謝你詳細資料,我想問清楚,我知uot收人多,畢業率亦唔高,但上堂4/5百人一齊上? ...
以上提及的幾間u或US tier-1 的u, CS每年收生都近千人, 加上4年制, Year 1有好多credits係讀d common科, e.g., Math, 基本上由pure sci, business, engineering 同CS都要take的, 所以, 哩d 班大到好跨張, 好多時要开几班, 但都唔係個個學生收得晒, 收唔晒就要下個semester再簡过, 簡到有位為止.
畢業率唔高, 睇數句係真, 原因听講係有幾個版本.
1. 易入难出, 想多人學生入到心儀學科,但又唔想sacrifice個水平, 所以好多人中途讀唔惦要轉科
2. Uoft既畢業率係最低, 聽講因响市中心, 太多野玩, 而且d學生好proud 自己入到UofT, 角得自己好勁, 一定畢到業, 返而冇G12時咁努力, 結果衰左要轉校或轉科

但呀仔常常响library overnight, 佢話好多人同佢一样, 成日响library温書到天光(library 1致5开24小時)

所以, 我估两睇, 有努力也有不太努力的學生, 而哩d大學, 特別UofT, 有成八九万學生, 一定有d科小人报, 易d畢業, 例如讀唔惦CS, 咪轉去果d讀.

所以畢業率唔高有两個解讀, e.g.,
讀CS, 入10人, 畢業得番5個係有可能(另外5人轉了科), 業率就算幾低,
但, 入UofT 10人, 畢業有9人, 人成間大學來睇,業率就唔算低

最终要睇下個學生自己了, 我估International student成功率高d, 因比較勤力, local high school上果d, 比較自我...

作者: SinCnai    時間: 24-3-4 22:23

你意思係咪即係有d科有成4/5百人要修,但其實係分開唔同professor,唔同班上課?不是同一個professor 同一班教4/5有人?
作者: twhkleung    時間: 24-3-4 22:43

SinCnai 發表於 24-3-4 22:23

你意思係咪即係有d科有成4/5百人要修,但其實係分開唔同professor,唔同班上課?不是 ...

4/5百係個平均數,或者舉個實例.
year 1, 要讀2個math courses,基本上大部份degree programs 學生都要take , 所以总共有幾千人,但最大個lecture theatre都只可生400人,所以要分幾班同分开两個semester,同分幾個prof來教.

作者: SinCnai    時間: 24-3-4 22:49

又真係好誇張!我估可能cs自己core的科不會相同情況呀?!
作者: twhkleung    時間: 24-3-4 23:29

SinCnai 發表於 24-3-4 22:49

又真係好誇張!我估可能cs自己core的科不會相同情況呀?! ...

CS自己courses會好d,但year1係compulsory,而且也有近千人,所以仍然好多人同要爭,如果抽輸咗就要下個semester先可以讀.

這點亦都係我覺得唔係咁好的地方,一般UK同HK大学d師生比会好d,好少有個degree program, 一個年级有一千個学生咁多

作者: cyruswu88    時間: 24-3-5 00:26

iamderek 發表於 24-3-2 01:52
可以從幾點考慮:
1. 年期:英國3年,美加4年
2. 學費(一般):美 > 加 = 英
3. 就業前景:(?)美 > 英 = 加 > 香港
4. Working Visa難度:?

非常錯誤,本人是科技從業人員,可以提供下看法。

美國的科技行業以及薪酬的確是 top水準這點無錯,但係香港相比英國加拿大而言,好很多。

香港的科技行業薪酬基本上可以達到英加的兩倍,甚至不少人移民到加拿大之後發現人工只有香港的三分一,甚至還不一定找到工作

作者: cyruswu88    時間: 24-3-5 00:27

就業的話

美國 >> 香港 >> 英國 > 加拿大

加拿大的待遇應該最低,應該只有香港三分一

英國好點,可以達到香港一半水準。
作者: twhkleung    時間: 24-3-5 02:55

cyruswu88 發表於 24-3-5 00:27
就業的話

按去年資料顯示(如下), 多大CS學生如果升Year 4前出去做一年Co-op, 人平最高係CAD 140k / year, 平均约62k /year (稅前).
按以下website 計算, 當CAD 62k 計, 税後靜可得到 CAD 44k 多少少

https://ca.talent.com/tax-calculator?salary=85000&from=year&region=Ontario

不过我個friend個仔, 考唔到UofT CS, 去左Ryerson  讀(唔識唔緊要, 係一間只有當地人識的大學), 佢去年开始Co-op,今年8月完, 佢話佢salary係CAD 85k年薪(稅前).

我都知HK IT人工高, 如果Canada 人工只及HK 三分一,咁真係好吸引禾.

以始friend 個仔為例, 税後年身有约CAD 60k, 即在香港Intern年薪得 CAD 60k * 3 = CAD 180k , 當CAD对HKD 1:5, 起馬HK 900k以上, 以一個只讀完大學year 3(还未畢業)來講, 九十万港子年薪真係好收引.

呀仔後年CO-op, 你可否介绍下HK的Internship job比我仔呀? 唔洗900k, 600k我都好滿意的! Thanks!

作者: Radiomama    時間: 24-3-5 08:48

其實無論選學校定揀工,沒有絕對誰比誰強,最緊要揀啱自己。不如睇下AI 點講。
Determining which country is better in terms of job opportunities and salary depends on various factors and individual circumstances. Each country has its own unique job market, economic conditions, and policies that can impact employment prospects and salaries. Here is a general overview of the four countries you mentioned:

United States (US): The US is known for its strong job market and diverse employment opportunities, particularly in technology and innovation hubs like Silicon Valley. Salaries in the US can be competitive, but they also vary significantly depending on factors such as industry, location, qualifications, and experience. However, it's worth considering that the US has specific visa requirements for working, and obtaining work authorization can be a complex process for international individuals.

United Kingdom (UK): The UK has a well-established job market, particularly in sectors such as finance, technology, and creative industries. Salaries in the UK tend to be relatively high, but they can vary depending on the region and profession. It's important to consider that the UK's job market may be influenced by factors such as Brexit and changing immigration policies.

Hong Kong (HK): Hong Kong is a major financial and business hub in Asia. It offers numerous job opportunities, particularly in finance, banking, and professional services. Salaries in Hong Kong can be competitive, especially in certain industries. However, it's worth noting that the cost of living in Hong Kong is generally high.

Canada: Canada is known for its strong economy and welcoming immigration policies. It offers a range of job opportunities, particularly in sectors like technology, engineering, healthcare, and natural resources. Salaries in Canada can be competitive, although they may be slightly lower compared to the US. However, it's important to consider that the cost of living in Canada can vary depending on the city and region.

It's crucial to conduct thorough research and consider factors such as your skills, qualifications, industry trends, cost of living, work-life balance, and personal preferences when evaluating job prospects and salary potential in any country. Additionally, economic conditions and policies can change over time, so it's advisable to consult up-to-date sources and seek professional advice when making career decisions.

條條大路都有機會通羅馬,最緊要孩子知道自身的條件同方向。

作者: supermum    時間: 24-3-5 09:13

cyruswu88 發表於 24-3-5 00:27
就業的話

唔好意思各位前輩,請問可以比較埋澳洲CS 嗎?讀書及就業前景!
先行謝謝各位.

作者: twhkleung    時間: 24-3-5 23:29

supermum 發表於 24-3-5 09:13
唔好意思各位前輩,請問可以比較埋澳洲CS 嗎?讀書及就業前景!
先行謝謝各位.
...
顺個人睇法, 可能錯的
從就業前景, 澳只能靠自已的三千多万人口, 但另外果幾個係
1. Canada + US = NA
2. UK + others = EU
3. HK + AP 係一個大部份的Asia market = East Asia (EA)
4. Aust = Aust

不过, CS对这4塊經濟體是必须的, 只是層面唔同, 如
1. NA 对CS需求会係 "产品"相对多於"應用", 因"vendors" 相对多, 而且塊餅大.
2. EU 对CS需求会係 "應用"相对多於"产品", 因"用家"相对多, 而且塊餅大.
3. EA 对CS需求会係 "應用"和"产品"都差不多, 因"vendors"同"用家"都差不多, 但塊餅亦大.
4. Aust 对CS需求会係 "應用"和"产品"都差不多, 因"vendors"同"用家"都差不多, 但塊餅细了些.

作者: twhkleung    時間: 24-3-6 14:01

twhkleung 發表於 24-3-5 02:55
按去年資料顯示(如下), 多大CS學生如果升Year 4前出去做一年Co-op, 人平最高係CAD 140k / year, 平均约62k  ...

見網友分享HK IT 人工高, 所以上網google一下, 有錯請指正

CS Internship in US:

https://www.ziprecruiter.com/Salaries/Computer-Science-Internship-Salary

CS Internship in UK:

https://uk.jooble.org/salary/computer-science-intern/London

CS Internship in HK:

https://www.glassdoor.ca/Salaries/hong-kong-intern-salary-SRCH_IL.0,9_IC2308631_KO10,16.htm

似乎UK最高, US/Canada差不多, HK最少, 唔知有冇網友有囝囝囡囡向这些区有internship 人工經驗分享下? thx

作者: dlam141231    時間: 24-3-6 16:29

twhkleung 發表於 24-3-6 14:01
見網友分享HK IT 人工高, 所以上網google一下, 有錯請指正

其他國家的, 我不知道, 美國的, 你給的連結, 不合理.
我仔2016年大三intern, 十週, 每週35工時, 時薪是44美元, 加班X1.5倍, 那是八年前的價位, 他還不算是CS, summer intern是DS方面, 他在紐約, 大城市, 工资高些, 但紐約工资還及不上矽谷.
莫非現在美國summer intern工資大不如前?
阿仔公司今年有請summer intern, 有機會我問問佢, 究竟時薪多少?
作者: barque    時間: 24-3-6 18:55

dlam141231 發表於 24-3-6 16:29
我仔2016年大三intern, 十週, 每週35工時, 時薪是44 ...

朋友的仔大二將會今年6月開始在Microsoft 做Summer Intern.  時薪55美元,加班x1.5. 每星期40小時。 如果大三會再高啲。

作者: twhkleung    時間: 24-3-6 23:54

dlam141231 發表於 24-3-6 16:29
我仔2016年大三intern, 十週, 每週35工時, 時薪是44 ...
多謝指正, 我都角得奇, 我直覺覺得US的IT業工資應比過website顯示的高很多才对, 但我又未去过, 所以請教大家. Thx.

作者: twhkleung    時間: 24-3-7 00:04

barque 發表於 24-3-6 18:55
朋友的仔大二將會今年6月開始在Microsoft 做Summer Intern.  時薪55美元,加班x1.5. 每星期40小時。 如果 ...
你朋友仔仔好叻叻!!! 係咪去Bellevue HQ?
請問係咪要top u的cs program又高GPA才有机入果幾間大野做Intern? 我知UofT去年Year1 升Year2 有個CS華裔女同學summer去左Microsoft HQ做左4個月, 佢share比d師弟, 話大开眼介, 呀仔聽完流哂口水, 好恨去做summer intern, 但她是加籍, 唔知International student会唔会难d呢?

作者: LeeCC    時間: 24-3-7 07:14

twhkleung 發表於 24-3-7 00:04
請問係咪要top u的cs program又高GPA才有机入果幾間大野做Intern? ...

曾經聽過一個加拿大升學講座,話某大學Co op program大約有25%係國際生參與,但我唔知這是加拿大大學普遍%,還是只係該大學情況,top大學%是否這樣也不清楚

作者: twhkleung    時間: 24-3-7 08:36

LeeCC 發表於 24-3-7 07:14
曾經聽過一個加拿大升學講座,話某大學Co op program大約有25%係國際生參與,但我唔知這是加拿大大學普遍 ...

咁非常好禾, 因加大學國際生比例一般20幾30%左右

作者: LeeCC    時間: 24-3-7 08:46

twhkleung 發表於 24-3-7 08:36

個間只是普通綜合大學,唔係research 大學,所以top大學情況是怎樣也不清楚

作者: cyruswu88    時間: 24-3-7 08:52

twhkleung 發表於 24-3-6 14:01
見網友分享HK IT 人工高, 所以上網google一下, 有錯請指正

唔清楚這些數據的source, 可不可以代表就業市場的整體面貌. 我個人估計,internship 的話,香港的確會比較少,因為少大科技公司。internship 的機會少,大多無 internship 的概念,一來就直接上正式工作。
我已經在香港科技行業工作多年,最近幾年身邊朋友同事很多移民英美,我本身亦都考慮過移民,所以關注過美英加職業薪酬情況,也和當地獵頭聯繫過。 移民的朋友同事雖然找到新工作無問題,但是大多同等職位稅前薪酬已經低過香港一大截,再加上當地高額稅率,其實香港的科技行業收入是相當不錯。

做個簡單的比較,以 10 年經驗的senior software engineer為例,這是我綜合得出的印象

如果美國有120w ,香港就 80w, 英國 60w, 加拿大最多也就 40w  如果稅後還有生活開銷,可能就得到我之前的說法,英國 1/2, 加拿大 1/3
講返香港的情況,以前大家口中一直講IT IT香港無前途,其實時代已經唔同,以前的IT講的是公司內部的cost centre用來做支援的部門,工資低是自然,現在科技行業已經不是這樣,科技很多已經是公司的重要盈利部門,香港雖然無大公司,但是近 10 年有非常多科技初創中型企業 ,工資待遇非常不錯。

個人看法:
- 如果追求嚴肅讀書+高薪就業,美國一定唔錯,大世界。
- 如果考慮讀書順便輕鬆拿移民身份,hea 生活,加拿大
- 如果考慮性價比(學費比美國低好多),英國

學術氛圍就 美國> 英國> 加拿大 (但如果是加拿大的top 學校,也是很不錯!)

作者: twhkleung    時間: 24-3-7 09:02

cyruswu88 發表於 24-3-7 08:52
唔清楚這些數據的source. 我的估計是來源於跨國公司在唔同地區的 internship 工資。 我個人估計,internsh ...
"唔清楚這些數據的source"

果個係UofT的Co-op學生2022 to 2023人工统計. 咁可能果过真係几苦都唔定.

作者: cyruswu88    時間: 24-3-7 09:12

twhkleung 發表於 24-3-7 09:02
"唔清楚這些數據的source"

果個係UofT的Co-op學生2022 to 2023人工统計. 咁可能果过真係几辛苦都唔定.

我忘了補充,我的加拿大印象是基於溫哥華,所以也未必全面。溫哥華可能科技行業就業市場遠不如多倫多,溫哥華的科技行業以中小型企業為多(似香港的公司生態)但待遇比較低
多倫多 比較多 big tech,big tech很容易開出天價 offer,如果是本地讀書,英文 native,同埋好大學畢業的話,就容易進入這個勝利組。但如果不是進 big tech,進中小企業,那待遇就很大機會要落後香港一大截

作者: twhkleung    時間: 24-3-7 09:15

cyruswu88 發表於 24-3-7 09:12
我忘了補充,我的加拿大印象是基於溫哥華,所以也未必全面。溫哥華可能科技行業就業市場遠不如多倫多,溫 ...
都有可能, IT業人工個standard deviation可能都不小
作者: LeeCC    時間: 24-3-7 10:21

cyruswu88 發表於 24-3-7 09:12
我忘了補充,我的加拿大印象是基於溫哥華,所以也未必全面。溫哥華可能科技行業就業市場遠不如多倫多,溫 ...

溫哥華現在的生活指數高左好多,尤其租金,唔少人要做多一份工才養到一家幾口,唔似以前個個唔會做多一份工,唔ot,驚交稅嘛

如果不介意去無咁繁華的城市,人工係少d,但生活指數低d,反正係溫哥華會因為消費貴都少去娛樂,咁同去山卡啦無娛樂,生活都係一樣啦

作者: LeeCC    時間: 24-3-7 12:43

twhkleung 發表於 24-3-7 08:36

搵返講座資料,個間大學國際生%唔夠20%,UT有34%國際生

作者: twhkleung    時間: 24-3-7 12:55

LeeCC 發表於 24-3-7 12:43
搵返講座資料,個間大學國際生%唔夠20%,UT有34%國際生
謝謝資料

作者: LeeCC    時間: 24-3-7 13:12

LeeCC 發表於 24-3-7 10:21
溫哥華現在的生活指數高左好多,尤其租金,唔少人要做多一份工才養到一家幾口,唔似以前個個唔會做多一份 ...

再者,要過璀璨熱鬧的生活,唔會揀加拿大定居啦

做IT,又要熱鬧的,不如去大灣區,唔洗飄洋過海

作者: barque    時間: 24-3-7 13:45

twhkleung 發表於 24-3-7 00:04
請問係咪要top u的cs program又高GPA才有机入果幾間大野做Intern? ...

係去Microsoft HQ(另外有3000美元travel allowance)應該都唔易考,但係見都招收唔少人。

作者: mizuho    時間: 24-3-9 02:27

科技類一定選擇美國大學,而且會選擇intern機會比較好嘅學校,譬如東西兩岸會比中部容易、選擇多。如果去美國就要考慮US News嘅ranking,配合年輕人嘅性格、習慣搵合適而且喜歡嘅大學,學校氣氛好重要
利申:自己做高科業多年

作者: barque    時間: 24-3-9 08:29

twhkleung 發表於 24-3-5 02:55
按去年資料顯示(如下), 多大CS學生如果升Year 4前出去做一年Co-op, 人平最高係CAD 140k / year, 平均约62k  ...

軟件工程師薪資報告2023, 點解北美CS大熱

https://www.levels.fyi/assets/pdfs/2023Report.pdf

作者: twhkleung    時間: 24-3-9 09:11

barque 發表於 24-3-9 08:29

wooo ...
1. 估唔到US的人工高得咁跨張
2. 好意外Vancouver 的人是第二高,比London 还高,真意外

感謝你的資料

作者: twhkleung    時間: 24-3-9 09:30

barque 發表於 24-3-9 08:29

睇完你果個pdf, 令我相信, 以下果位CS CAD140k 的同學仔, 極有可以是去US完成佢果一年Co-op的, 加同US真的差太远了

作者: barque    時間: 24-3-9 10:14

twhkleung 發表於 24-3-9 09:30
睇完你果個pdf, 令我相信, 以下果位CS CAD140k 的同學仔, 極有可以是去US完成佢果一年Co-op的, 加同US真的 ...

這個還是暑期工的薪金,畢業之後正式員工會另外加bonus 和 股票。

作者: mizuho    時間: 24-3-9 12:19

ckmammy 發表於 24-3-3 17:56
我都係咁諗。 去外國讀書係一個體驗 。不過之前問過同一個問題, 有人答我: 喺香港工作點解唔喺香港讀? 唔 ...

CS 一定唔會香港讀
香港欠缺核心研發工作機會和專才,學生就更加冇落手經驗。試過同科大傾internship,但面了幾個CS同學,基本功底弱,architect建議放棄香港學生。我自己面software design能力,真係慘不忍睹。CS/IS類建議都係美國為首選,但若非讀STEM,美國性價比好低,國際生就業更加困難。

作者: mizuho    時間: 24-3-9 12:27

twhkleung 發表於 24-3-9 09:11
wooo ...
1. 估唔到US的人工高得咁跨張
2. 好意外Vancouver 的人是第二高,比London 还高,真意外

呢啲係TC,total compensation,包含股票和花紅
股票vesting係4年,golden handcuffs嚟㗎
譬如Amazon睇TC,annual review時就考慮股票升值,升多了個bonus就減低嚟控制公司成本,所以好多人係做4年vest噻就走了。另外工作嘅location都好重要,加州繳完稅➕401K,份人工肯定冇一半了,去Washington State起碼可以省State Income Tax,但公司就會喺base salary做adjustment,表面好睇唔一定好食哈

作者: LeeCC    時間: 24-3-9 16:20

mizuho 發表於 24-3-9 12:19
CS 一定唔會香港讀
香港欠缺核心研發工作機會和專才,學生就更加冇落手經驗。試過同科大傾internship,但 ...

如果想讀cs,加拿大的綜合大學(非top幾間大學)vs留香港,是否都應該選加拿大呢?

作者: ckmammy    時間: 24-3-9 16:45

mizuho 發表於 24-3-9 12:19
CS 一定唔會香港讀
香港欠缺核心研發工作機會和專才,學生就更加冇落手經驗。試過同科大傾internship,但 ...
如果有得揀都唔會想香港讀,除非真係惨到考唔入英美加嘅大學。 不過聽你講完, 更加可以疊埋心水唔考慮香港讀
作者: LeeCC    時間: 24-3-9 18:32

ckmammy 發表於 24-3-9 16:45
如果有得揀都唔會想香港讀,除非真係惨到考唔入英美加嘅大學。 不過聽你講完, 更加可以疊埋心水唔考慮香港 ...

睇完上面幾個前輩所分析,我都有同感

作者: mizuho    時間: 24-3-9 19:38

LeeCC 發表於 24-3-9 16:20
如果想讀cs,加拿大的綜合大學(非top幾間大學)vs留香港,是否都應該選加拿大呢?

如果非UoT和Waterloo,加上年輕人嘅目標係想認真做吓R&D,個人建議去美國Top50。美國嘅學校有好多network,我第一份工作,作為國際生就是professor嘅referral,否則可能因為visa連面都冇機會,當時係1% hiring rate。當然現在嘅情況比以前難太多倍,但即便再難,叻嘅學生一樣有offers。只要個hiring manager願意個cost,HR唔可以override business decision。

作者: LeeCC    時間: 24-3-9 22:21

mizuho 發表於 24-3-9 19:38
如果非UoT和Waterloo,加上年輕人嘅目標係想認真做吓R&D,個人建議去美國Top50。美國嘅學校有好多network ...

謝謝你意見,但我地只考慮加拿大和香港,因為其他地方都要畀幾倍的國際生學費,太貴啦,畀唔起

再者,以佢成績,應該唔洗唸什麼top大學,所以我地加拿大都只係考慮綜合大學

作者: mizuho    時間: 24-3-9 23:42

LeeCC 發表於 24-3-9 22:21
謝謝你意見,但我地只考慮加拿大和香港,因為其他地方都要畀幾倍的國際生學費,太貴啦,畀唔起

...

會唔會考慮國內大學? 北清上復都係絕頂優秀嘅電腦課程,可以留錢出去讀master。呢啲學府喺美國嘅大軟件公司全部有alumni,好多支持。
現在讀大學可能需要考慮畢業就業嘅選擇,國內都有唔同嘅科技公司,但工作文化確實跟美國非常唔一樣

作者: LeeCC    時間: 24-3-9 23:45

mizuho 發表於 24-3-9 23:42
會唔會考慮國內大學? 北清上復都係絕頂優秀嘅電腦課程,可以留錢出去讀master。呢啲學府喺美國嘅大軟件公 ...

就係文化問題,佢唔想留香港,更加唔洗講去國內讀書

留香港讀書只係爸爸的想法,個年輕人唔太想

我想法是讓小朋友出外讀書,鍛鍊獨立,和體驗下外地生活和工作,再考慮在哪裡定居

作者: SinCnai    時間: 24-3-10 00:56

回覆 LeeCC 的帖子

咁會唔會考慮中學就返加讀,加中學應該較香港中學容易
作者: twhkleung    時間: 24-3-10 03:17

LeeCC 發表於 24-3-9 23:45
就係文化問題,佢唔想留香港,更加唔洗講去國內讀書

留香港讀書只係爸爸的想法,個年輕人唔太想

SinCnai 講得岩嫁, 不过唔單只只係易d, 重要個大學個制度係favor 本省中學畢業生, e.g., 安省大學分左2条queues, 1条係比本省中學畢業生, 包括international 的中學畢業生. 另一系就係非本省畢業生(包括外省同international 畢業生).

本省条queue会有75%學格, 剩下的25%才比非本省所有申請人爭.

即使加藉學生在HK中學畢業, 如去安省讀U, 都係要排25%果条queue.

作者: LeeCC    時間: 24-3-10 08:12

SinCnai 發表於 24-3-10 00:56
回覆 LeeCC 的帖子

咁會唔會考慮中學就返加讀,加中學應該較香港中學容易

佢好中意現在的中學,好想讀完中學先走

作者: LeeCC    時間: 24-3-10 08:15

twhkleung 發表於 24-3-10 03:17
SinCnai 講得岩嫁, 不过唔單只只係易d, 重要個大學個制度係favor 本省中學畢業生, e.g., 安省大學分左2条q ...

明白,謝謝你

但我地應該唔會考慮安省,因為親戚朋友九成都係BC,和亞省

爸爸話現在的加拿大已經唔同佢細個時的加拿大咁純樸和安全,佢話細個時最大安全問題只係有homeless 會係街伸手問途人要錢,而家大麻合法已經差d令爸爸反對畀年輕人自己過去讀書,所以爸爸的底線係要近家人和親戚的BC和亞省,容易照應。

作者: ckmammy    時間: 24-3-10 10:26

LeeCC 發表於 24-3-10 08:15
明白,謝謝你

但我地應該唔會考慮安省,因為親戚朋友九成都係BC,和亞省
咁你個範圍已經縮窄咗好多, 比較好既剩番 UBC, SFU, U Vic, Alberta
作者: LeeCC    時間: 24-3-10 10:36

ckmammy 發表於 24-3-10 10:26
咁你個範圍已經縮窄咗好多, 比較好既剩番 UBC, SFU, U Vic, Alberta
就係囉
成績又唔係好好,ubc,sfu,ua,都驚機會唔大,所以睇埋u vic,u calgary, 再數落去,睇下仲有邊幾間

作者: ckmammy    時間: 24-3-10 11:08

LeeCC 發表於 24-3-10 10:36
就係囉
成績又唔係好好,ubc,sfu,ua,都驚機會唔大,所以睇埋u vic,u calgary, 再數落去,睇下仲有 ...
UBC, SFU  而家要考TOEFL? 我記得當年 (30年前) 都要好高分先得。 其他嗰啲都唔係咁難考。否則考慮 BCIT 或者其他 community college 再 transfer
作者: LeeCC    時間: 24-3-10 11:15

ckmammy 發表於 24-3-10 11:08
UBC, SFU  而家要考TOEFL? 我記得當年 (30年前) 都要好高分先得。 其他嗰啲都唔係咁難考。否則考慮 BCIT 或 ...

而家香港學生多數考IELTS,

讀college,再transfer係我地再下一個選擇

佢唔係唔勤力,睇到佢好努力,但能力問題,真係出晒力都係成績一般,我地覺得最緊要精神健康,什麼努力d就得既說話,對佢來講係推佢去牆角

作者: LeeCC    時間: 24-3-10 11:30

ckmammy 發表於 24-3-10 10:26

請教下,u vic 好嗎?

我唔識人讀呢間,反而係英國親戚叫我睇下呢間,我睇comprehensive 大學排名,佢排sfu 之後

謝謝

作者: ckmammy    時間: 24-3-10 12:00

LeeCC 發表於 24-3-10 11:30

我唔識人讀呢間,反而係英國親戚叫我睇下呢間,我睇comprehensive 大學排名,佢排 ...

BC 省好大學唔多,U Vic 都 ok 㗎,排 SFU 之後。 起碼佢環境唔錯,唔喺大城市可以專心讀書。 我只係識得一個舊同學喺呢度讀, 讀完穩穩定定搵份工喺加拿大生活
作者: twhkleung    時間: 24-3-10 12:15

LeeCC 發表於 24-3-10 11:30

我唔識人讀呢間,反而係英國親戚叫我睇下呢間,我睇comprehensive 大學排名,佢排 ...
或者我個另類小小想法, 可能直得睇睇.
1. e.g., 當UBC offer 讀Math, 同U Vic offer係CS, 咁應該選U定選科? (我会選U)

2. 因為CS响北美真係好熱門, 好多同學仔入唔到CS , 都会選Math或Statistics, 因為個Degree結講係credit. 所以有3种可選擇
i. 所有credit 讀晒同一科, e.g., 全部CS,咁個degree会寫Computer Science (Specialist)
ii) 大部份credit讀一科, 小部份credit讀另一科, 咁個degree会寫, e.g., Math (major) and CS (minor)
iii) 讀多d credit, 令到夠credit for兩個majors, 咁個degree会寫, e.g., Math (major) and CS (major). 好多時一入U時都唔係CS, 之后再選CS d credit來讀

3. 因為CS畢業(Specialist/Major)生唔夠,好多時d junior IT工都会考慮非CS畢業生, 只要有好的programming低. 而有所幾年IT working experience, 下間公司基本上唔理你係咪CS畢業, 做得好件工作就得

4. 可以先讀個好高分GPA degree, 之后再補個CS master, 相对CS undergraduate, cs master 会易dd, 而且过常唔洗CS undergraduate, 其它都得, e.g., Math, Statistics, engineering, etc. 重有, e.g., UofT收graduate, 收好多first degree係Math同Statistics, 因為依就d大學, 個個都話AI乜AI物, 但AI其实係Math同Statistics多过CS, 所以大學d CS dept, 好中意收好GPA的Math/Statistics讀cs graduate.

作者: LeeCC    時間: 24-3-10 12:17

ckmammy 發表於 24-3-10 12:00
BC 省好大學唔多,U Vic 都 ok 㗎,排 SFU 之後。 起碼佢環境唔錯,唔喺大城市可以專心讀書。 我只係識得 ...

我都係但求佢專心讀書,之後有份工作,養活自己,繼續佢的興趣,身體心理健康,唔好學壞,我地唔洗佢去咩大公司搵幾多錢

係個邊喜歡平淡生活,有自己興趣的,能自得其樂,唔洗一定要大城市,一樣可以過得好開心,唔洗好似係香港,要面對咁大競爭比較,壓力好大

作者: LeeCC    時間: 24-3-10 12:30

twhkleung 發表於 24-3-10 12:15
或者我個另類小小想法, 可能直得睇睇.
1. e.g., 當UBC offer 讀Math, 同U Vic offer係CS, 咁應該選U定選科? ...

謝謝你的意見,我地要再好好消化下
這裡各位前輩實在太好了,畀到好多idea我地

我地屋企親戚多數係BC的college,sfu或亞省畢業(最近一個都20年前),年輕一代的親戚,個個都讀得書,有人拿獎學金去東岸名大學,甚至美國/英國都有,我個呢d唔咁叻的,無人可以畀到意見,聽到你問sfu?UA?佢地話無乜睇過wor,當時報大學只係睇過McGill, waterloo個d咋

作者: ckmammy    時間: 24-3-10 12:39

LeeCC 發表於 24-3-10 12:17
我都係但求佢專心讀書,之後有份工作,養活自己,繼續佢的興趣,身體心理健康,唔好學壞,我地唔洗佢去咩 ...
我2個親戚喺加拿大都係讀唔到書, 最後去 Nanaimo 讀大學, 讀到廿幾歲先畢業。 其中一個就喺加拿大教書,而家生活好好。另一個去咗魚市場賣魚,假日同朋友踩單車遊山玩水好開心。
作者: mizuho    時間: 24-3-10 16:19

LeeCC 發表於 24-3-10 12:30
謝謝你的意見,我地要再好好消化下
這裡各位前輩實在太好了,畀到好多idea我地

首先唔好因為好多人讀CS/IS就覺得自己仔女必須讀相關課程,冇興趣讀coding會好辛苦。明白大部份家長都希望仔女畢業可以有更多工作選擇,能夠enjoy大學生活反而係個人覺得最重要嘅目的。
如果有機會,不如帶個年輕人去campus tour,等佢自己為自己做選擇。申請大學好多anchor大學排名,或者anchor主修,個人建議睇埋大學嘅環境、文化。大學同學會係一生嘅朋友,人以群聚、耳濡目染,環境影響價值觀,價值觀影響將來行事作風、命運和職途。我喺飛去目標學校睇過透切,了解學生環境才安心些,畢竟遠水不能救近火。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5