教育王國

標題: 自行 MCS vs HKUGA [打印本頁]

作者: Devoted    時間: 24-4-1 09:59     標題: 自行 MCS vs HKUGA

自行有 MCS offer,HKUGA 都有 offer,集思廣益,謝謝各位。
作者: mcl233    時間: 24-4-1 10:06

Devoted 發表於 24-4-1 09:59
自行有 MCS offer,HKUGA 都有 offer,集思廣益,謝謝各位。

有MCS,可以考慮唔使比學費,除非,港同返學方便啲~

作者: bettyay    時間: 24-4-1 10:07

除非住港島,勁like男女校!就港同
否則相信大家大多數都係投MCS, 包括我

作者: Devoted    時間: 24-4-1 10:18

回覆 bettyay 的帖子

謝謝回覆,本身住九龍,小朋友性格內向,港同應該對小朋友性格有幫助?
作者: Devoted    時間: 24-4-1 10:19

回覆 mcl233 的帖子

謝謝意見
作者: mcl233    時間: 24-4-1 10:23

Devoted 發表於 24-4-1 10:18

謝謝回覆,本身住九龍,小朋友性格內向,港同應該對小朋友性格有幫助? ...

唔會瓜,MCS都係傳統好外向型㗎喎,MCS一樣係活躍於各項學界活動,自己求做隱形人者例外~

作者: Holam920    時間: 24-4-1 10:33     標題: 回覆樓主:

以歷史、地點位置,我投MCS

作者: tiffanysiuyu    時間: 24-4-1 11:06

一定係MCS

作者: Charlotte_mom    時間: 24-4-1 14:10

大路會揀MCS, 除非你鍾意男女校,或者睇好港同IAL前景

作者: Chan2015    時間: 24-4-1 15:27

自行入到MCS 咁叻,好難捨得放棄,除非唔鐘意傳統名校

作者: cafeva    時間: 24-4-1 15:30

比我一定揀mcs
作者: tpmon    時間: 24-4-1 16:44     標題: 回覆樓主:

I vote for MCS。

作者: mimiffy    時間: 24-4-1 16:51

Vote for MCS
作者: dreamdream081    時間: 24-4-1 20:14

Devoted 發表於 24-4-1 10:18

謝謝回覆,本身住九龍,小朋友性格內向,港同應該對小朋友性格有幫助? ...

住九龍就MCS

性格的不易變

作者: boboapril    時間: 24-4-1 20:23

樓主問完又問,決定唔到

作者: catf2    時間: 24-4-2 07:45     標題: 回覆樓主:

MCS - 入讀邊間學校同性格有幫助係兩樣野嚟,想教好孩子性格自己教,兩間學校比較MCS 強好多

作者: 786    時間: 24-4-2 07:49

請放MCS,讓給更珍惜的學生。

作者: f00130    時間: 24-4-2 07:56

俾我會選HKUGA  
原因係對傳統名校無特別喜好及鍾意男女校
作者: 10090    時間: 24-4-2 08:24

786 發表於 24-4-2 07:49
請放MCS,讓給更珍惜的學生。
咁又係呀,要考慮即係唔適合
作者: jiljill    時間: 24-4-2 10:52     標題: 回覆樓主:

MCS 傳統一線名校,好難放手。

HKUGA 近幾年 DSE 成績全港頭五,增值能力超凡,入讀三大有保障。

住邊區揀邊間。

作者: 0030    時間: 24-4-2 11:19

MCS
作者: lot888    時間: 24-4-2 13:25

我都投票,MCS
作者: adriantai    時間: 24-4-2 13:41     標題: 回覆樓主:

我都出一分力, MCS

作者: MacaronMum    時間: 24-4-2 14:26     標題: 回覆樓主:

我都投MCS

作者: kirstyau    時間: 24-4-2 14:31

兩者好難唔投MCS, 樓主去抽飛未?

作者: PTL_L    時間: 24-4-2 14:42

kirstyau 發表於 24-4-2 14:31

兩者好難唔投MCS, 樓主去抽飛未?
樓主應該prefer 港同多啲,所以問完又問再問
作者: kirstyau    時間: 24-4-2 14:43

PTL_L 發表於 24-4-2 14:42
樓主應該prefer 港同多啲,所以問完又問再問

咁EK 好難搵到認同

作者: PTL_L    時間: 24-4-2 14:47

kirstyau 發表於 24-4-2 14:43
咁EK 好難搵到認同
去Facebook 應該有
作者: vestzs    時間: 24-4-2 15:08

MCS 一定
作者: catf2    時間: 24-4-2 16:44

PTL_L 發表於 24-4-2 14:47
去Facebook 應該有
可能太多人等緊MCS, 當然鼓勵要港同啦..MCS 根本係全九龍區域至TOP 嘅女津, 我諗唔到放棄嘅理由
作者: lot888    時間: 24-4-2 16:59

係呀,九龍就MCS,港島就BPS。MCS叩門日,山頭滿佈人群就知道佢幾勁。
作者: dreamdream081    時間: 24-4-2 17:34     標題: 回覆樓主:

MCS

作者: PTL_L    時間: 24-4-2 17:36

catf2 發表於 24-4-2 16:44
可能太多人等緊MCS, 當然鼓勵要港同啦..MCS 根本係全九龍區域至TOP 嘅女津, 我諗唔到放棄嘅理由 ...
我認知上都覺得係,但另一media 始終有另一班人run,我都係做CD rom只睇,不便多言,不過有時真係離譜咗少少,成日話唔只睇成績,但發現某直資家長或疑似工作人員就成日攞成績嚟講,「xx完勝yy 」、「xx明顯比zz好喎」「xx創高峰」等等!
作者: catf2    時間: 24-4-2 17:41     標題: 回覆樓主:

xx 的家長太愛自己學校-只可唱好

作者: mcl233    時間: 24-4-2 17:46

PTL_L 發表於 24-4-2 17:36
我認知上都覺得係,但另一media 始終有另一班人run,我都係做CD rom只睇,不便多言,不過有時真係離譜咗少少 ...

勇呀!衝呀!碰呀!~

作者: Rpp    時間: 24-4-2 17:51

catf2 發表於 24-4-2 17:41

網友真係聰明。

作者: lot888    時間: 24-4-2 17:53

PTL_L 發表於 24-4-2 17:36
我認知上都覺得係,但另一media 始終有另一班人run,我都係做CD rom只睇,不便多言,不過有時真係離譜咗少少 ...
係咪好似D投豬group呢?必賺,瞓身,最後咪bye bye攞。輸錢當買教訓,冇問題,但每個小朋友升中只有一次,冇得再玩。自己賴,唔分析,只睇寫手亂吹,做錯決定就真係愧對子女。其實每次看到單一性說話,如遠勝,全勝...就要小心,問吓點解有這個單一結論,對方話網上有數字,你可追問數字如果形成,中間有冇陷阱,漏洞?
作者: PTL_L    時間: 24-4-2 17:55

catf2 發表於 24-4-2 17:41

佢會應你,當你一隻手指指住人哋嘅時候,同時四隻手指指住自己或雙重標準或前言不對後語或護校使者
作者: Rpp    時間: 24-4-2 18:00

入去港同都容易過MCS,MCS英文又好太多。除非一定要男女校另論。

作者: PTL_L    時間: 24-4-2 18:02

mcl233 發表於 24-4-2 17:46
勇呀!衝呀!碰呀!~
呢個就係唔係好理解呢個做法?!成功當然好,但50/50咋喎,成功與失敗都係自己承受,點解要為特別而特別呢?
作者: PTL_L    時間: 24-4-2 18:16

lot888 發表於 24-4-2 17:53
係咪好似D投豬group呢?必賺,瞓身,最後咪bye bye攞。輸錢當買教訓,冇問題,但每個小朋友升中只有一次, ...

仲有一個point,見到有人將兩間學校show dse 形式嚟比較,話睇吓邊間show得detail就識揀邊間好自己睇法係,間學校其實可能只得成績可以show呢?始終太新,要突圍而出,就要從最快捷既方法話俾人聽,我係得既,呢個做法冇錯,但就唔好話人地唔出完整就話人地唔得先得㗎,人地學校咁耐歷史,幾十年,甚至過百年嘅成績已經話哂俾你聽,人地係得既,咁咪唔洗以成績嚟sell學校囉,人地sell 歷史sell文化sell傳承,幾十年畢業生嘅成就都夠哂啦,仲洗成日攞成績嚟講?
作者: Szetimmy0225    時間: 24-4-2 18:18     標題: 回覆樓主:

我路過都忍唔住來投MCS 一票。

作者: PTL_L    時間: 24-4-2 18:19

Szetimmy0225 發表於 24-4-2 18:18
我路過都忍唔住來投MCS 一票。
冇用㗎,愈多人認同就會覺得呢班人係烏合之眾,好似小朋友咁,你越叫我做就偏偏唔做!
作者: Szetimmy0225    時間: 24-4-2 18:22

PTL_L 發表於 24-4-2 18:19
冇用㗎,愈多人認同就會覺得呢班人係烏合之眾,好似小朋友咁,你越叫我做就偏偏唔做! ...

我都係憑過來人經驗/良心提出自己的個人意見比佢哋參考下。  末必個個人啱聽。

作者: PTL_L    時間: 24-4-2 18:24

Szetimmy0225 發表於 24-4-2 18:22
我都係憑過來人經驗/良心提出自己的個人意見比佢哋參考下。  末必個個人啱聽。
...
我明呀,亦理解呀,但人地會話,嚟嚟去去都係呢班人講嘢㗎啦,成班名校生家長
作者: 10090    時間: 24-4-2 18:25

我老了,想像唔到有人要將MCS要同新派直資作比較

作者: Szetimmy0225    時間: 24-4-2 18:27

PTL_L 發表於 24-4-2 18:24
我明呀,亦理解呀,但人地會話,嚟嚟去去都係呢班人講嘢㗎啦,成班名校生家長 ...

我哋吾係名校生   

作者: mcl233    時間: 24-4-2 18:28

10090 發表於 24-4-2 18:25

歷久常新~

作者: Szetimmy0225    時間: 24-4-2 18:29

唉! 我都估吾到香港教育環境竟然攪到甘田地先忍唔住出下聲。

作者: mcl233    時間: 24-4-2 18:29

PTL_L 發表於 24-4-2 18:16
仲有一個point,見到有人將兩間學校show dse 形式嚟比較,話睇吓邊間show得detail就識揀邊間好 ...

乜今日飲甘多呀,6點幾乍喎~

作者: bettyay    時間: 24-4-2 18:29

PTL_L 發表於 24-4-2 18:16
仲有一個point,見到有人將兩間學校show dse 形式嚟比較,話睇吓邊間show得detail就識揀邊間好 ...
MCS DSE 5*只出 4年 average,連什麼 5+排名榜都入唔到⋯⋯ 一定有古惑!
作者: mcl233    時間: 24-4-2 18:30

bettyay 發表於 24-4-2 18:29
MCS DSE 5*只出 4年 average,連什麼 5+排名榜都入唔到⋯⋯ 一定有古惑!

有道理,就叫佢永遠4年啦~

作者: PTL_L    時間: 24-4-2 18:31

唔只tim ,差在未敢dgs spcc 好似已經有qc 喇,已經比較咗有spc ywgs Lsc ssgc sjc mcs mss smcc yw wyhk wyk spcs ghs hy dbs….
作者: tiffanysiuyu    時間: 24-4-2 18:35

MCS的3322率低過同區的HFCC,不如vs埋HFCC

作者: lot888    時間: 24-4-2 18:36

抽飛前各直脂都係咁嘅,搶人,及防止被搶,只要唔好太過份就ok啦。官津最佛系,全被動,睇吓最後理班係乜料再決定策略。抽飛期後就靜啦。(其實越嘈得勁,就代表收人不足,所以要出盡洪荒之力,不同角度攻擊對家,迷惑家長,太功利。)
作者: mcl233    時間: 24-4-2 18:37

PTL_L 發表於 24-4-2 18:31
唔只tim ,差在未敢dgs spcc 好似已經有qc 喇,已經比較咗有spc ywgs Lsc ssgc sjc mcs mss smcc yw wyhk w ...

咁大抽學校,冇份VS好冇面啊!加加加~

作者: PTL_L    時間: 24-4-2 18:39

mcl233 發表於 24-4-2 18:37
咁大抽學校,冇份VS好冇面啊!加加加~
剛剛又加咗兩間
作者: hiuching8    時間: 24-4-2 18:45

lot888 發表於 24-4-2 18:36
抽飛前各直脂都係咁嘅,搶人,及防止被搶,只要唔好太過份就ok啦。官津最佛系,全被動,睇吓最後理班係乜料 ...

今年龍年情況唔太嚴重,2025年升中一人數會跌五千人,搶學生一定仲癲,我預期下年會見到「基崇vs MCS」

作者: mcl233    時間: 24-4-2 18:46

PTL_L 發表於 24-4-2 18:39
剛剛又加咗兩間

情況又惡劣左!冇份VS好橙橙朱!~

作者: PTL_L    時間: 24-4-2 18:47

lot888 發表於 24-4-2 18:36
抽飛前各直脂都係咁嘅,搶人,及防止被搶,只要唔好太過份就ok啦。官津最佛系,全被動,睇吓最後理班係乜料 ...
迷惑家長係手法之一,但家長咁大個人,識分析㗎其實唔係話新派唔好,咁人地成績又真係做到出嚟,但講明係新派,大家sell嘅理念應該唔同㗎?點解去到最後又去嚟同傳統學校vs呢?
作者: mcl233    時間: 24-4-2 18:48

hiuching8 發表於 24-4-2 18:45
今年龍年情況唔太嚴重,2025年升中一人數會跌五千人,搶學生一定仲癲,我預期下年會見到「基崇vs MCS」
...

E,有EK專家話潮已退,今年唔可以太搏架喎~

作者: hiuching8    時間: 24-4-2 18:53

PTL_L 發表於 24-4-2 18:47
迷惑家長係手法之一,但家長咁大個人,識分析㗎其實唔係話新派唔好,咁人地成績又真係做到出嚟,但 ...

唔係個個識分析,識嘅話就唔會有電騙黨呃幾百萬

作者: mcl233    時間: 24-4-2 18:53

mcl233 發表於 24-4-2 18:48
E,有EK專家話潮已退,今年唔可以太搏架喎~

學位冇減,潮起,大家哈皮,潮退,回復舊觀(如果真係退)。咁何來今年橙過以前?最多super 啫,乜道理?~

作者: PTL_L    時間: 24-4-2 18:55

hiuching8 發表於 24-4-2 18:53
唔係個個識分析,識嘅話就唔會有電騙黨呃幾百萬
咁咪聽下人講囉一個講唔信,兩個講唔信,三個講烏合之眾,咁456789呢?
作者: catf2    時間: 24-4-2 19:10     標題: 回覆樓主:

咁HKUGA 又的確係好勁,短短廿年已經有咁好成績,不過最衰我住得太遠同當年我女去考都一定唔會收 所以我C撐唔係我女杯茶,心儀男女校地點又啱嘅我都揀喇

作者: PTL_L    時間: 24-4-2 19:13

catf2 發表於 24-4-2 19:10
咁HKUGA 又的確係好勁,短短廿年已經有咁好成績,不過最衰我住得太遠同我女去考都一定唔會收  所以 ...
原來差唔多20年,由2006起
作者: kiwi2007    時間: 24-4-2 19:15

PTL_L 發表於 24-4-2 18:19
冇用㗎,愈多人認同就會覺得呢班人係烏合之眾,好似小朋友咁,你越叫我做就偏偏唔做! ...
何東道 A vs 南風道 B

空氣清新指數: B
創新指數: B
靚仔指數: B
宗教指數: A
Heritage 指數: A
地道美食指數: A
近水樓台指數: A
行街睇戲指數: A
偶遇發哥指數: A

作者: lot888    時間: 24-4-2 19:17

從DAY1,人哋一路出手,明顯呢班PR唔係流㗎,呢個係商業玩法,跟本就當一盤生意做。大家應該睇睇人哋背後高手出招,點樣用平台洗走你對傳統名校嘅認知。家長,你睇唔睇倒呀。
作者: catf2    時間: 24-4-2 19:17

PTL_L 發表於 24-4-2 19:13
原來差唔多20年,由2006起

冇廿年,原來18歲卜卜脆

作者: PTL_L    時間: 24-4-2 19:19

lot888 發表於 24-4-2 19:17
從DAY1,人哋一路出手,明顯呢班PR唔係流㗎,呢個係商業玩法,跟本就當一盤生意做。大家應該睇睇人哋背後高 ...

你又飲大咗?
作者: lot888    時間: 24-4-2 19:22

PTL_L 發表於 24-4-2 19:19
你又飲大咁?
係呀,平時唔敢講,清醒後要唔要delete 個留言?
作者: Rpp    時間: 24-4-2 19:41

衰當年唔識港同老師又無叫報漏咗呢間,好奇三面係考咩野,係EK真的好火爆。

作者: Misaki88    時間: 24-4-2 21:06

MCS
作者: tavia_yy    時間: 24-4-3 08:31     標題: 回覆樓主:

我揀MCS

作者: HK-MAN    時間: 24-4-3 09:04

從DAY1,人哋一路出手,明顯呢班PR唔係流㗎,呢個係商業玩法,跟本就當一盤生意做。大家應該睇睇人哋背後高 ...
就係所謂得EK得天下....
作者: liverpool2023    時間: 24-4-3 09:35

直資marketing 係勁既!

但的確是有一批家長喜歡新派教學,佢哋一係讀過傳統又高壓既名校,一係就認為傳統教學培養既特質唔及將來既需要(讀IS又太貴太自由)

港同仲有一個優點,就是男女B1直資!SPCC難考,赤柱貴又遠,所以會吸引到一些不喜歡齋校既家長。

作者: ucw    時間: 24-4-3 09:43

回覆 liverpool2023 的帖子

好奇一問,港同唔高壓咖?
作者: mcl233    時間: 24-4-3 09:46

HK-MAN 發表於 24-4-3 09:04
就係所謂得EK得天下....

唔知過多10年,仲係咪用新潮呢張包裝紙呢~

作者: RainyRice    時間: 24-4-3 09:58

mcl233 發表於 24-4-3 09:46

仲可以用EK常見”真理”:「錢唔係問題,官津vs直資同級一定要直資」,話資源、同學/家長質素、選科什麼都好。
雖然,同學和家長質素這點我反對,資源和選科亦不可一概而論。而且每個人想要都不一樣。除咗錢、課程、學制,其他我覺得都不可一概而論,不是每一間直資都比官津好。

作者: mcl233    時間: 24-4-3 10:03

RainyRice 發表於 24-4-3 09:58
仲可以用EK常見”真理”:「錢唔係問題,官津vs直資同級一定要直資」,話資源、同學/家長質素、選科什麼都 ...

仲有,直資唔使補習費~~~

作者: mcl233    時間: 24-4-3 10:12

RainyRice 發表於 24-4-3 09:58

仲可以用EK常見”真理”:「錢唔係問題,官津vs直資同級一 ...

以前都分享過,自己小朋友係某傳統小學讀~

升中過程,老師分享案例,係形容自己學生去考某新派直資,去考既近乎全部係懷疑人生既同學。老師話曾經該校安排佢地幾位同學同組英文討論,結果係直資老師要叫停佢地,因為其他組員根本入唔到隊。唔係同學搶答為爭表現,而係佢地係自己學校就係咁,project, presentation and free discussion, 根本就係日常。边個話呢啲係新派模式?~

作者: PuffyBobby    時間: 24-4-3 10:23

回覆 Devoted 的帖子

本身住九龍, 自行MCS有offer, 我諗唔到乜嘢理由唔要囉.  如果係MCS vs SMCC或者vs DGS就有討論空間啫
MCS係九龍區其中一間最top既女校, 大把人求之不得, 你話唔要??! 不如你講個理由點解

作者: HK-MAN    時間: 24-4-3 10:28

ucw 發表於 24-4-3 09:43
回覆 liverpool2023 的帖子

好奇一問,港同唔高壓咖?
讀書從來都係家長自己高壓!...港同好happy,家長冇壓力的(點解我知,因為我睇咗宣傳文章係咁講的)
作者: HK-MAN    時間: 24-4-3 10:33

mcl233 發表於 24-4-3 09:46
過多10年...其實佢同TKO真道有乜分別? ...係宣傳部勁啲咁話囉
作者: Greylay    時間: 24-4-3 10:51

其實港同有幾多中一位?好似咁多人有港同offer 咁嘅?!
今年vs 港同嘅post 真係好多

作者: catf2    時間: 24-4-3 10:51

直資唔使補習費>> 補習費更多, 呀女補習班圍繞的全部是直資名校學生
作者: mcl233    時間: 24-4-3 10:51

HK-MAN 發表於 24-4-3 10:33
過多10年...其實佢同TKO真道有乜分別? ...係宣傳部勁啲咁話囉

新派真道?~

作者: ucw    時間: 24-4-3 10:53

回覆 HK-MAN 的帖子

港同係咪真係咁fantasy,就有保留

事關識教過嘅人就唔係咁講的

都係跑業績做起個朵

不過以EK 呀,__老師啲whatsapp/fb 免費zoom 講座呀咁,係可以諗吓提名傑出市場策劃獎。

作者: mcl233    時間: 24-4-3 10:53

Greylay 發表於 24-4-3 10:51
其實港同有幾多中一位?好似咁多人有港同offer 咁嘅?!
今年vs 港同嘅post 真係好多
...

宜家200友架~

作者: mcl233    時間: 24-4-3 10:54

ucw 發表於 24-4-3 10:53

港同係咪真係咁fantasy,就有保留

學校新派,老師唔係?~

作者: PuffyBobby    時間: 24-4-3 10:55

回覆 Greylay 的帖子

不如咁諗, 真係有港同offer既家長會唔會上EK問?! 唔知點解我覺得呢類post係水軍...
作者: cafeva    時間: 24-4-3 10:57

mcl233 發表於 24-4-3 10:51
新派真道?~
真道IB有幾年都好似好勁, 之後就無聽聞

作者: HK-MAN    時間: 24-4-3 10:57

mcl233 發表於 24-4-3 10:51
新派真道?~
應該係..
作者: Greylay    時間: 24-4-3 10:57

咁都真係唔少。同埋我見佢收生似乎好闊,因為啲post 分別係同一線B1A vs.  又同二線B1A vs.

作者: PuffyBobby    時間: 24-4-3 10:59

我好朋友係港同家長, 佢三個仔女都係讀呢間學校, 我又唔覺得我好朋友無壓力, 更加唔覺得佢啲仔女無壓力....... 最大壓力係財政壓力! 佢話一個細路既課外活動費用 (包括補習同埋學呢樣嗰樣) 要萬幾蚊/月, 仲話呢個價位好普遍, 有啲"要求高"既家長係每月駛兩萬幾
作者: PTL_L    時間: 24-4-3 11:02

PuffyBobby 發表於 24-4-3 10:55

不如咁諗, 真係有港同offer既家長會唔會上EK問?!  唔知點解我覺得呢類post係 ...
EK仲有班老XX起度,但Facebook 呢?風向帶到所向披靡
作者: HK-MAN    時間: 24-4-3 11:04

PuffyBobby 發表於 24-4-3 10:59

我好朋友係港同家長, 佢三個仔女都係讀呢間學校, 我又唔覺得我好朋友無壓力, 更加唔覺 ...
錢唔係問題,壓力唔係問題..入得港同將來有HKU強大網絡支援,一定賺得返的.
作者: RainyRice    時間: 24-4-3 11:06

PTL_L 發表於 24-4-3 11:02
EK仲有班老XX起度,但Facebook 呢?風向帶到所向披靡

請問是什麼FB Page or group? 已有潘sir 遵理。想見識吓準備下。謝謝。

作者: Ayaya    時間: 24-4-3 11:07

聽講中一有200個,扣除港同小學直上,外校生約有80+個位
作者: PTL_L    時間: 24-4-3 11:07

mcl233 發表於 24-4-3 10:12
以前都分享過,自己小朋友係某傳統小學讀~

升中過程,老師分享案例,係形容自己學生去考某新派直資,去 ...
某小學,每年都有人問我有offer轉唔轉好?!我話差唔多嘢喎,轉嚟為咩?佢哋話成績好啲,中文好啲,大佬呀,人地間中小,中小中文比英小好有幾奇?入小學時已經知一唔讀上去一定會有出現呢個情況,咁係咪應該自己捉緊啲呢?自己中文成績唔又賴呢賴路!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5