用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會聖三一堂曾肇添幼稚園 聖三一堂中心幼稚園 08/09 K1 家長入黎傾吓啦 !!! ...
樓主: LLK
go

聖三一堂中心幼稚園 08/09 K1 家長入黎傾吓啦 !!! [複製鏈接]

我個仔都係咁, 獨仔...無計,
尤其是病完一排都係脾氣差d,
因為成日要食葯, 胃口又唔好, 心情係差d,
加油!

[quote]原帖由 alexmum 於 09-2-5 11:02 發表
我個仔昨晚聲淚俱下咁同我講:
我好掛住xx[你個仔],嘩, 我地好好朋友, 嘩
我好掛住佢呀....嘩...
喊得鬼咁淒涼....希望你仔仔可以快d 返學啦!

你個仔真係好,換轉我個牛王仔,真係不懂這樣記掛別人.
基本上他已OK,但仍是常很多啖在喉嚨,令到他久不久cam cam聲.醫生話他有初期哮喘,要吸氣.不知是否藥力影響,脾氣很大,真的要花點時間訓練他的脾氣.
相信星期一可上學了.
多謝大家關心.

原帖由 alexmum 於 09-2-5 11:02 發表

好似我個女咁, 一路喊, 一路講掛住人地

希望daniel 仔快d好番, 可以日日同同學仔玩

原帖由 danielmorris 於 09-2-3 11:08 發表

多謝!
明天開學,還要看情況才讓他上學.基本上他現在只是啖較多,但爸爸說下星期才返學,好讓他扺抗力強點較好,但仔仔每天早也說要返學呢!

原來你仔仔病得咁慘, 真係替你心痛,
辛苦哂, 個仔病亞媽仲辛苦, 自己都要小心身體.

原帖由 danielmorris 於 09-2-3 11:08 發表

多謝!
明天開學,還要看情況才讓他上學.基本上他現在只是啖較多,但爸爸說下星期才返學,好讓他扺抗力強點較好,但仔仔每天早也說要返學呢!

多謝!

睇你之前o既 post , 真係好赤好心痛...
依家 d 菌/病毒真係好利害...
希望你仔仔好快可以打低 d 病菌, 開開心心返學....

今日先得閒上o黎...
補祝大家 ... 牛年蒙福 、笑口常開... (囝囝成日講依兩句)...

今早返學, 真係好多野拎... 唔知天氣係咪開始轉暖呢 ? 我已經將冬天厚被, 轉左薄被俾囝囝拎回校囉....

原帖由 貓頭鷹3號 於 09-2-3 00:43 發表
唔至肉赤, 直程心痛啦.  希望你囝囝快 d 好番哂, 食番多 d 嘢同埋多 d 休息, 增強抵抗力, take care !

多謝!

唔至肉赤, 直程心痛啦.  希望你囝囝快 d 好番哂, 食番多 d 嘢同埋多 d 休息, 增強抵抗力, take care !

原帖由 danielmorris 於 09-2-2 17:24 發表
假期完了,我好像沒過年一樣.
個仔由上次我講話發燒,燒足6天,食了退燒藥,藥力生效時沒有燒,藥力一過又燒過.
初二早上6時咳到啖有血,鼻哥兩行血.十分驚嚇,拿拿林同佢去仁安睇急症.
醫生說取藥回家也很安全,但他說最好 ...

假期完了,我好像沒過年一樣.
個仔由上次我講話發燒,燒足6天,食了退燒藥,藥力生效時沒有燒,藥力一過又燒過.
初二早上6時咳到啖有血,鼻哥兩行血.十分驚嚇,拿拿林同佢去仁安睇急症.
醫生說取藥回家也很安全,但他說最好留醫查出持續發燒的原因較好.我們決定留醫,因為報紙一個星期前才報導有個兩歲小童在家發燒兩天走了.看多了這些新聞,心都驚.
故此我與仔仔在醫院過了年初二至四,化驗報告說是甲型流感.在醫院護士說,很多小童留醫都是甲型流感.
出院後,還須服藥,所以那裡也沒去.
好肉「呎」個仔由開始病至今,都沒胃口,瘦了2.5kg.
我原本初四要上班.順勢同老闆請假至今天才開工.

祝大家新年快樂 ! 身體健康 ! 心想事成 ! 笑口常開 !

原帖由 LLK 於 09-1-23 15:16 發表

啊, 12月尾病過, 一月又病
我阿囡都係啊
今日無返學, 咁被同pillow 要假期後洗囉?

願祝各人身體健康
同祝學校教阿囡嗰句 - 牛年蒙福

今早回校取回了.

原帖由 danielmorris 於 09-1-23 14:30 發表
我個仔星期三同我講話響學校行花市.甘我問佢你無錢,點買野.佢話老師比2個我羅(即兩蚊).甘我問你帶返來之花花,幾多錢,他說1蚊.份砌圖都係1蚊.
星期四朝早他咳,沒帶他回校,點知下午開始發燒,昨晚訓訓下又 . ...

啊, 12月尾病過, 一月又病
我阿囡都係啊
今日無返學, 咁被同pillow 要假期後洗囉?

願祝各人身體健康
同祝學校教阿囡嗰句 - 牛年蒙福

我個仔星期三同我講話響學校行花市.甘我問佢你無錢,點買野.佢話老師比2個我羅(即兩蚊).甘我問你帶返來之花花,幾多錢,他說1蚊.份砌圖都係1蚊.
星期四朝早他咳,沒帶他回校,點知下午開始發燒,昨晚訓訓下又 .今日也沒上學.

因為放假仲忙過返工.
同大家拜過早年先!
祝大家老少平安,今年搵多D!
P.S. 今日六合彩獎金好勁!有興趣記得去投注!

我日日都問亞仔: 今日學校有咩玩?
佢都答唔到我什麼特別的, 只話火車lor...
這兩日中國民間藝坊, 應該有d唔同才對,
真係比佢激死...

以前返工仲夜 d, 而家算早咗訓啦.  

原帖由 LLK 於 09-1-22 11:24 發表

你真係貓頭鷹黎喎, 咁夜仲未訓

原帖由 貓頭鷹3號 於 09-1-22 01:47 發表
好番哂你就安樂囉.

你真係貓頭鷹黎喎, 咁夜仲未訓

好番哂你就安樂囉.

原帖由 LLK 於 09-1-21 15:08 發表

有同班同學既媽咪打電話通知了我, 阿囡今日可以返學喇
佢一著便服, 個人精神哂, 佢好貪靚架

原帖由 貓頭鷹3號 於 09-1-21 00:32 發表
係星期一晚先收到字條話 Tue, Wed and Fri 着華服 / 便服.

阿仔話今日佢有份打鼓同舞獅.  

希望你女女快 d 好番哂 !  Take care !

有同班同學既媽咪打電話通知了我, 阿囡今日可以返學喇
佢一著便服, 個人精神哂, 佢好貪靚架

係星期一晚先收到字條話 Tue, Wed and Fri 着華服 / 便服.

阿仔話今日佢有份打鼓同舞獅.  

希望你女女快 d 好番哂 !  Take care !

原帖由 LLK 於 09-1-20 14:40 發表

點解呀? 老師無同我講呀!
我個女哩兩日都無返學, 病了, 雖然好生猛, 都唔係咁好, 無謂傳染比其他小朋友, 就黎新年嘛 !
佢係發低燒, 感冒, 昨天已經看了醫生, 但都繼續發低燒
:;pppp: 宜家只有比佢多點休息, 訓吓覺 ...
‹ 上一主題|下一主題