用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 青衣學之園PN召集處
樓主: AC9
go

青衣學之園PN召集處 [複製鏈接]

大家尋日去左學校既pre-visit, 小朋友開心嗎?

我個女可能返開playgroup都有類似既野玩, 去到都見到啲玩具都冇咩興趣, 我覺得個pre-visit對於佢返新學校既適應好似唔係好大幫助, 我意思係到要佢自己一個人返個日, 都一定會喊餐飽, 不過, 去下當有個indoor地方俾佢玩下。

因為住得近, 會盡量返哂...當落去玩囉...

唔著校服喇, 咁麻煩...佢之前日日跟姐姐湊哥哥返學放學, 應該適應到啩...

原帖由 o-kiddo 於 10-7-26 18:26 發表
我諗唔會啦....等開學先著.....因為下星期番去都係玩...
你地哩....我仲心大心細....

你地第一日番唔番呀 ?

我第一日返呀~不過應該唔會著校服lu~

我會同個囡返, 但唔會去足甘多堂, 因為上緊其他暑期班, 唔知著唔著校服好, 著左就好似俾個心理準備佢, 但好怕個日個個都唔著, 得佢一個著好似好怪甘。

我諗唔會啦....等開學先著.....因為下星期番去都係玩...
你地哩....我仲心大心細....

你地第一日番唔番呀 ?

原帖由 Kailey 於 10-7-26 17:52 發表
我都會返, 等佢適應下個環境, 但你地會唔會著校服呢?

醒目開學勳章

我都會返, 等佢適應下個環境, 但你地會唔會著校服呢?

原帖由 o-kiddo 於 10-7-23 18:45 發表
我會...比佢有d安全感....
你地哩...

我會返但應該返唔哂咁多堂~

我會...比佢有d安全感....
你地哩...

原帖由 ilovejanwong 於 10-7-23 18:14 發表

係呢...你哋會唔會返嗰6日試堂呀~

原帖由 puffpuff 於 10-7-23 18:03 發表
做媽媽當然緊張小朋友, 係好正常。

我都有緊張, 因為始終係新環境唔知囡囡會有咩反應, 不過我唔想俾佢知我緊張, 因為小朋友好sensitive, 我哋既緊張會"過"到俾佢, 我依家日日都同個囡講佢就黎去一間有好大個playgro ...

係呢...你哋會唔會返嗰6日試堂呀~

做媽媽當然緊張小朋友, 係好正常。

我都有緊張, 因為始終係新環境唔知囡囡會有咩反應, 不過我唔想俾佢知我緊張, 因為小朋友好sensitive, 我哋既緊張會"過"到俾佢, 我依家日日都同個囡講佢就黎去一間有好大個playground同有sir滑梯玩既學校返學, 希望日日同佢洗下腦, 等佢自己都有心理準備。

原帖由 o-kiddo 於 10-7-23 17:36 發表
我老公都叫要對個仔有信心......

可能我又要照顧兩個仔又要工作,所以比較緊張....

我老公都叫要對個仔有信心......

可能我又要照顧兩個仔又要工作,所以比較緊張....

原帖由 puffpuff 於 10-7-23 14:04 發表
唔好甘擔心, 教nursery既老師都見慣見熟唔同類型既兩歲小朋友, 我諗佢地有足夠經驗handle到, 家長同小朋友都要一齊加油!

唔好甘擔心, 教nursery既老師都見慣見熟唔同類型既兩歲小朋友, 我諗佢地有足夠經驗handle到, 家長同小朋友都要一齊加油!

原帖由 o-kiddo 於 10-7-22 22:55 發表
唉...真擔心佢自己一個人....上學....佢係一個好自我...out of control的小朋友... 又好易哭.....
希望老師會有耐性對佢啦.....

對小朋友要有信心, 最初一定會喊餐飽, 不過只會係過渡期, 交低左小朋友就唔好再留係學校靜靜雞雞望佢, 到放學準時接返佢, 好快小朋友就會適應到。

學校咁有經驗, 應該唔駛擔心嘅

依家為有....一2同佢努力.....同時朋友說一定要唔好心軟...

大家一起努力吧... !!!!

原帖由 AC9 於 10-7-22 23:07 發表
我都好迷惘!自己囝囝真係可以自己返學?我個囝囝係非常要attention的小孩子,希望佢可以適應一個大家要share所有野的地方!

唉...真擔心佢自己一個人....上學....佢係一個好自我...out of control的小朋友... 又好易哭.....
希望老師會有耐性對佢啦.....

原帖由 puffpuff 於 10-7-22 22:05 發表
我都準備好晒所有物品, 我個囡囡都未介片, 只可以係屋企唔著片, 一出街就會掛住玩唔記得去WEEWEE, 所以要著片, 唔知學校會唔會有姐姐同佢地換片? 因為學校又冇要求要拎片片返學。 ...

我都準備好晒所有物品, 我個囡囡都未介片, 只可以係屋企唔著片, 一出街就會掛住玩唔記得去WEEWEE, 所以要著片, 唔知學校會唔會有姐姐同佢地換片? 因為學校又冇要求要拎片片返學。
‹ 上一主題|下一主題