用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 到現階段什麼都沒有
樓主: fc1668
go

到現階段什麼都沒有 [複製鏈接]

回復 29# nnmama 的帖子

回復 29# bluefriend 的帖子

SKH我知谷所以唔岩囉、不過唔到我選擇啦、乜刀剎

回復 10# fc1668 的帖子

葵涌好果幾間都係skh, 勁谷,其中何澤芸係比較平均而如果係我小朋友我會考慮。唔好擔心,6月時我相信有好多私小都有唔少位放返出來,大不了到時再戰!加油!

回覆 1# fc1668 的文章

啟基好似無deadline.

原帖由 fc1668 於 11-11-16 17:07 發表
多謝大家既提點呀,TT我今日打左去問喇,佢話可以接受呀,福小我就唔知係咩黎,全名係咩呀?

福建
聽聞中學部搞得有聲有息,年年增值中,我覺得都可以考慮

多謝大家既提點呀,TT我今日打左去問喇,佢話可以接受呀,福小我就唔知係咩黎,全名係咩呀?
原帖由 marcuscyrus 於 11-11-16 17:02 發表

有d小學可能係全年都接受報名的,又會唔會考慮?
tt/福小好似都係的(not sure, have to check)

原帖由 fc1668 於 11-11-16 16:59 發表
:D ,一定係佢睇漏眼,我成日都係咁諗!:D  

有d小學可能係全年都接受報名的,又會唔會考慮?
tt/福小好似都係的(not sure, have to check)

:D ,一定係佢睇漏眼,我成日都係咁諗!:D
原帖由 marcuscyrus 於 11-11-16 16:53 發表

其實都唔一定係有d咩輸比其他小朋友,有時可能只輸運氣/眼緣,間間都2-3千人考,除左最top o個堆間間爭住收的學生之外,其他o個d,可能都係大家叮噹馬頭 ...

原帖由 fc1668 於 11-11-16 16:05 發表
um...知道喇,學術我再補補先,謝謝.

至於不足,我真係唔太知道,發現唔到佢有什麼問題,佢話自己主動去答,去參與又有禮貌架.雖然可能答錯左,咁唔通所有小朋友都真係咩岩晒:tongue:  ...

其實都唔一定係有d咩輸比其他小朋友,有時可能只輸運氣/眼緣,間間都2-3千人考,除左最top o個堆間間爭住收的學生之外,其他o個d,可能都係大家叮噹馬頭

TSL我知道呀,仲有無呀
原帖由 catyoyo 於 11-11-16 15:41 發表
PLK TSL also

um...知道喇,學術我再補補先,謝謝.

至於不足,我真係唔太知道,發現唔到佢有什麼問題,佢話自己主動去答,去參與又有禮貌架.雖然可能答錯左,咁唔通所有小朋友都真係咩岩晒:tongue:
原帖由 qoo_pooh 於 11-11-16 15:52 發表
我覺得你唔好理學校有幾多位,
總之教小朋友全力以赴, 之後再打算
聽聞宣小面試考得好學術,
或者你可以趁這幾星期再幫小朋友加強一下............

另外, 你覺得小朋友有什麼不足要改進呀?
還是你都不是太清楚呢?

...

醒目開學勳章

我覺得你唔好理學校有幾多位,
總之教小朋友全力以赴, 之後再打算
聽聞宣小面試考得好學術,
或者你可以趁這幾星期再幫小朋友加強一下............

另外, 你覺得小朋友有什麼不足要改進呀?
還是你都不是太清楚呢?

我覺得小朋友要改善不足先有機會再考到6月第二輪,
因聽聞可能得幾個位, 但幾百人去爭

原帖由 fc1668 於 11-11-16 15:26 發表
宣小都有呀,不過佢有宣幼,位小啦,叻既相信今日都唔會心思思出呢個post !

知道你小朋友有好啲2nd In既機會,有無秘訣呀!

六月仲有咩學校可以再博呀,知既通知我,謝謝. ...

PLK TSL also

原帖由 fc1668 於 11-11-16 15:26 發表
宣小都有呀,不過佢有宣幼,位小啦,叻既相信今日都唔會心思思出呢個post !

六月仲有咩學校可以再博呀,知既通知我,謝謝. ...

好呀,謝謝你.我會再留意下
原帖由 marcuscyrus 於 11-11-16 15:32 發表

我覺得凡有說6月可以再向學校查詢的都可以一試哦,唔試過又點知
以我知,kts同st jo都有呢個statement 在其面試信上,其他學校冇考唔知道

原帖由 fc1668 於 11-11-16 15:30 發表
東九龍太遠了:tongue: 不過人家不要,都未至於學校會接受我吧,我們沒有申請呀!

你意思係6月可以申請?

我覺得凡有說6月可以再向學校查詢的都可以一試哦,唔試過又點知
以我知,kts同st jo都有呢個statement 在其面試信上,其他學校冇考唔知道

東九龍太遠了:tongue: 不過人家不要,都未至於學校會接受我吧,我們沒有申請呀!

你意思係6月可以申請?
原帖由 marcuscyrus 於 11-11-16 15:25 發表

你個是仔仔嗎?觀塘st jo o岩唔o岩?尋日剛出offer就已見好多家長唔要了

六月仲有咩學校可以再博呀,知既通知我,謝謝.
原帖由 qoo_pooh 於 11-11-16 15:08 發表
樓主報的學校見晒未呀? 有無報宣道呀?

我覺得樓主首要係要排好大抽獎的學校次序, 就算你幾唔想都要搵間區內比較好的小學給小朋友作準備

其次就找找那些直資和私校6月後有得第二輪報考的名單

再者我諗你要分析一下 ...

原帖由 fc1668 於 11-11-16 15:23 發表
知道喇,加緊油架喇,6月果幾間,相信一樣好多人同我搶,我知既好似得3間,有無介紹呀?MS , TSL, KTS,不過都係啲好熱既學校呢~仲有無呀

你個是仔仔嗎?觀塘st jo o岩唔o岩?尋日剛出offer就已見好多家長唔要了
‹ 上一主題|下一主題