用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 25分的部署
樓主: carloslau
go

25分的部署 [複製鏈接]

醒目開學勳章

自行只計分,不論住係邊都沒有影響
反而有一些直資是在10月底前公布收生,你take offer就會沒有機會自行
而25分基本上sure win
根本唔需要煩惱

原帖由 carloslau 於 11-8-3 16:41 發表
小女有25分, 太太為傳統名校舊生, 加埋宗教分

該校在區外, 故會先在自行收生階段申請, 但有一個很矛盾問題, 雖然有25分, 但為保險計都會考幾間直資學校, 但又想到當自行收生失敗後, 要面對選擇直資的offer (假設有) ...

矛盾在於我是否還要去報直資學校? 不報不心安, 報了又可能是reject offer

回覆 3# carloslau 的文章

25 分唔駛 15 16 喇, 一條心直入你太太間小學喇。

如果返學路途遙遠, 甘要 plan 下是否可以搬到學校附近,等阿女唔駛甘辛苦。

過去無聽過25分入唔到,就算瑪利諾、喇沙都有人20分入到,唔好人憂天喇!疊埋心水等買校服啦!
原帖由 carloslau 於 11-8-3 16:41 發表
小女有25分, 太太為傳統名校舊生, 加埋宗教分

該校在區外, 故會先在自行收生階段申請, 但有一個很矛盾問題, 雖然有25分, 但為保險計都會考幾間直資學校, 但又想到當自行收生失敗後, 要面對選擇直資的offer (假設有) ...
‹ 上一主題|下一主題