用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用 ...
樓主: khmama
go

升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用資料)   [複製鏈接]

回覆 khmama 的帖子

khmama:
小女屬沙田區,唔系好叻果種人,來緊要呈第二次分,有小小問題向你請教。
小女冇乜獎項,只系參加朗誦節、校內乖乖地而已,根本冇乜特長,除了鋼琴。而成績中文有90分,英文剛剛A左右的水平,數學好飄忽,估計80-90分水平,上次就大失手75。常識就穩定A。操行A-,普通話有滿分。自行報沙蘇會否太進取?(因我看見好多同學仔入沙蘇)
沙蘇care普通話,我囡是否有優勢呢?如果自行兩間1B,會否太進取?
自行:
1.沙蘇 2.沙循/其它band1b or 1c
甲部:
1.沙蘇 2.留空或band1b
乙部:
1.沙蘇 2.same of 甲2 3.郭得勝 4.聖若瑟 5.馬崇
有冇咩問題?另我囡系資優(跳級),可否比建議我?佢會系band2嗎?
Sorry,so many question.
Please PM me.Thank you so much!

Candy's mum
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

請問屯門何日東小学全级第十名應該點選呢?

Khmama請幫忙

小囡是全級30名東區小學,可跨區灣仔嘉肋撒聖芳濟各同民生嗎?但她組織能力比較差,請指教?

係邊到可能找到最新的直資BANDING...

Khmama
     你好!想請問家住觀塘區,想請問有否 band2 頭直資小學介紹, 唔同區可以, 謝謝!

Khmama
     你好!小兒成績全級25/105,就讀沙田區,臨近選校,正巧看到你的大作,真是雪中送炭!因見你所著沙田學校名次是幾年前,不知現在是否有更改?沙蘇,沙培,林漢光應是我們比較喜歡的學校。因小兒參加普通話朗誦比賽及學校話劇團外並無其他特長,選面試及一,二志願該如何填寫?或許你可有其他賜教?期待回覆

回復 khmama 的帖子

khmama,

你好! 小兒今年p.6,家住及上學於港島東區,成績全級頭5名內,現煩緊升中問題。小兒是學校及區際游泳代表、乒乓球校隊、學校奧數隊隊員、朗誦校隊隊員,有担任服務生隊長,曾獲得東區傑出模範生,除此之外,沒有什麼強項了。可否建議幾間直資(2至3間)及津貼中學(4至5間)以作參考(地區不限)。

謝謝!

khmama 發表於 13-10-9 22:34
你仔仔已經很多強項啦. 直資英華同聖保羅書院都可以, 但係你選o的學校天南地北, 你間小學係邊區?  ...

謝謝你的意見,小兒讀書不是十分好,所以很担心。我家住TKO,小學係深水埗,所以煩緊。直資英華同聖保羅書院,兩間都不易入啊。哪一間會較重視學生全人發展? 哪一間報考時有體育表現及服務項目會著數少少?

khmama  我會比較喜歡英華. 建議你去學校open day瞭解多o的, 睇下仔仔喜歡邊間. 住將軍澳返聖保羅似乎山長水遠咗o的.  發表於 13-10-14 16:20

Delete

lai_123 發表於 13-7-28 04:10

khmama, 小兒是band 1B,9月會升小六,現煩緊升中問題,小兒是學校的排球、游泳、普通 ...

你仔仔已經很多強項啦. 直資英華同聖保羅書院都可以, 但係你選o的學校天南地北, 你間小學係邊區? 你住邊區? 如果港島區直資可以考慮港同及中華基金. 你仔仔運動叻, 自行可以考慮聖芳濟同長天. 迦密主恩o係西貢區, 係區內考生首選, 成績唔錯. 自行九華成功率未必高, 反而抽獎機會大, 九華近年備受爭議, 入去讀好唔好都好睇小朋友性格.

謝謝!

Thx  

太厲害了

khmama, 小兒是band 1B,9月會升小六,現煩緊升中問題,小兒是學校的排球、游泳、普通話朗誦校隊,有担任服務生,除此之外,沒有什麼強項了。下列是心儀中學,請問可否給點意見及排位。

直資:
1. 英華書院
2. 聖保羅書院

津貼:
1. 迦密主恩中學
2. 中華基督教會銘賢書院
3. 華仁書院(九龍)
4. 聖芳濟書院

謝謝。

回復 hinhin.mami 的帖子

第一頁已加上下載方法.

我都係DOWNLOAD 唔到呀...一入去有好多個DOWNLOAD 字樣, 試過晒都係彈o左個版面要你login.... o甘係咪要做member 先可以download 到 d file 呢???

Sorry

How to download the files?
齊齊媽咪

唔係好明, 有事請教, 我見攻略話填誇區同BAND 中學直到尾執雞, 再填幾間BAND-1 中學, 我想問, 乙部可以誇區的嗎??? 定係無分甲乙部??
‹ 上一主題|下一主題