用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 治療自閉症
樓主: hystericland
go

治療自閉症   [複製鏈接]

回覆:amanda.dwh 的帖子

你仔仔除咗言語障礙同眼神接觸少,有冇睇轉野,玩車轆,自我刺激自轉,玩眼玩手,固執行為?

請問我想了解乙酼肉鹼,你睇左邊個醫生,可唔可以pm多d資料比我。我既仔仔二歲五個月,上星期去中九龍兒童智力體能中心測試左,有語言障礙,智力只達到18至24個月程度仲話佢係自閉症譜系,建議轉介瑪利兒童精神科,我心好受打擊,平時自己唔覺佢有咩唔正常,只系講話能力差d,比較少同人眼神接觸,前幾日去瑪麗醫院,姑娘話四個月後先知見醫生期,我唔想等公立,但唔知搵邊個私立機構,

回覆:治療自閉症

Hystericland,

Pls pm me the details. Thank you!

回覆 hystericland 的帖子

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/924.html

http://autismweb.com/forum/viewtopic.php?t=24015

十分支自然療法,請參考以上,niacinamide 對腦部細胞明顯有幫助。

先再說一說天然食品,其實當初系無心插柳才給囝囝食,因為當初常看信報見到顧小培博士的文章後因為自己想買洋葱,山竹素減肥,順便問埋才發現有健康食品可幫助自閉症。現在囝囝已九歲,雖然天然療法一向比較大爭議,但我自己認為囝囝食後的確對他有幫助,當然各種訓練都好重要,但綜合我們的成果,天然食品的確發揮到減輕自閉病徵的功効。而且天然食品有個最大的好處,就系無効都吾驚,起碼吾會有副作用

這幾年,除了天然食品外。我們還和囝囝做了語言冶療,天然療法及剛開始了RDI人際關係介入法。會逐一和大家分享下。

引用:新年快樂!工作家庭兩忙抱歉很少再更新!趁

原帖由 hystericland 於 15-02-26 發表
新年快樂!工作家庭兩忙抱歉很少再更新!趁近來比較清閒,想和大家更新下仔仔的近況及這幾年間我們接受過的 ...
期待你嘅update

回覆:hystericland 的帖子

你好,可以pm我詳細資料嗎?謝謝

新年快樂!工作家庭兩忙抱歉很少再更新!趁近來比較清閒,想和大家更新下仔仔的近況及這幾年間我們接受過的冶療,也希望大家分享下自己小朋友吃天然食物品很的反應及情況。為同路人造福。

回覆 poleidog 的帖子

我的兒子有自閉症!請PM自然療法的資料給我參考・可以嗎?

From心急的媽媽

引用:Quote:hystericland+發表於+09-2-15+18:18+

原帖由 hamburgeer 於 14-12-09 發表
Hi Hystericland,can u pm me the info pls?  thanks.
Can u pls pm me the shop details as well, thanks

Can have detail?

hystericland 發表於 09-2-15 18:18
我兒 3 year + 4 month, 2 year 確定為自閉症, 現在沒有任何言語。最近我和一位有名的藥理 Doctor 指教 ,  ...
Hi Hystericland,can u pm me the info pls?  thanks.

Can you pm the info to me, please. Need that urgent!

Hi hystericland,

Could u pm me too? Many thx.

Hi, Hystericland"
請問可否pm我知,確實名稱及在那裡買到呢?thank you

引用:乙醯肉鹼+(Acetyl-Carnitine),+一般大型天

原帖由 hystericland 於 09-02-17 發表
乙醯肉鹼 (Acetyl-Carnitine), 一般大型天然食品店有售,一瓶大約三百元,食半個月左右。

我仔仔食了二星 ...
可否PM埋D資料俾我啊?我都想買俾亞囝試下,THX

我大仔食apple pectin會嘔返晒食過既野,請問有無啲咩方法可以令佢食到? 有無家長可分享餵食經驗?

引用:Quote:原帖由+schoischoi+於+14-09-26+發表

原帖由 Destination121 於 14-10-02 發表
請問會有什麼side effects?
有些補充品是有side effect 的,如ALA,可排走腦部的重金屬(DMSA不能),但通常在chelation phase2才用,否則從腦排出的重金屬非但不能排出體外,還會走入其他組織。
又如B12,口服很難吸收的。而且B12其中一個目的是啟動新陳代謝,但無其他supplements (如magnesium,zinc 等 )配合是很難啟動的。
有些如calcium 太多是會防外其他supplements 的吸收。

‹ 上一主題|下一主題