用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡
樓主: mmak
go

09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡 [複製鏈接]

meowross,

學多種樂器,咪搞我!而家算鐘意左彈琴,我已經好安慰.

mmak,

個日Tom Lee老師比左份form我,係咪紫紅色+白色架,參加彈琴比賽,不過係比$100,係咪??無$100現金卷,係咪同一比賽??

原帖由 meowross 於 10-1-17 21:08 發表
但係亞囡真係好想學cello...最近我係yahoo bid 左個2 手既...我要佢d 學習時間管理得好d 就批准佢學 ~ .佢日日望住但又無得學....呢個方法都幾work, 幾有源動力架! 佢一懶嗰日我又攞個cello 出嚟摸下佢, 佢又會乖番. ...

但係亞囡真係好想學cello...最近我係yahoo bid 左個2 手既...我要佢d 學習時間管理得好d 就批准佢學 ~ .佢日日望住但又無得學....呢個方法都幾work, 幾有源動力架! 佢一懶嗰日我又攞個cello 出嚟摸下佢, 佢又會乖番....

我搵緊老師, 青苗收我一堂45mins $180, 我想搵上門既... 有個開得好貴, 要$400一堂, 真係要諗諗... 如果唔係拖到暑假睇下報唔報到音統處lor!

大家有無cello 老師轉介???

原帖由 fyeung 於 10-1-15 18:17 發表
meowross,

kumon最麻煩係要mark時間,又要pass左level先可以升班.唔日日清,到weekend真係趕住做kumon就煩死.開學個時就係啦,有時weekday做唔完,weekend做多2份.搞到周身唔得閒.
Rochelle個schedule咁full,上cello邊 ...

meowross,

kumon最麻煩係要mark時間,又要pass左level先可以升班.唔日日清,到weekend真係趕住做kumon就煩死.開學個時就係啦,有時weekday做唔完,weekend做多2份.搞到周身唔得閒.
Rochelle個schedule咁full,上cello邊有時間??!!

原帖由 meowross 於 10-1-15 11:32 發表
fyeung

我囡雖然都唔抗拒做kumon...但都無以前做得咁開心, 要叫先做.....esp 家下level b d 雙位+ - 數, 做20紙個量都真係唔細, 萬一miss 左一日要追番真係追c 人, centre 又開始谷佢乘數表, 要背埋11同12....真係 ...

小熊媽咪,

kumon老師??
我係Lam Tin個ctr,係Miss唔係亞sir.

原帖由 小熊媽咪 於 10-1-13 13:51 發表

係"峰"sir呀?

mmak,

Zoe上緊JXC,係沙田??你都要入埋去??
我都諗左一輪,不過而家學1:1,見佢好過上JMC,而且半個鐘比較啱佢,上JMC,我見佢上左40分鐘之後,表現直線下跌,唔係郁黎郁去,就唔放對手去彈琴,又話要坐住對手 (都唔知佢要坐住對手做咩).雖然上Book 3之後比較Book 1坐耐左.不過對於一group人上,我都係怕怕.而且,TKO ctr無JXC,要去TST or Mega Box,搞到我更加唔使諗.
我唔知有比賽,等我去問下先.thanks!

原帖由 mmak 於 10-1-12 21:07 發表
fyeung,

cut左kumon 都好正常, 無理由讀2科"數"架....
我囡坐唔定, 無 學私人彈琴, e+ 上緊 JXC 啦.. 都幾好玩唔悶又可以有彈琴,唱歌, 作曲, 合奏 樣樣有D,  暫時好似幾好 阿囡開心, 練琴無咩壓力, 以前 1:1 真係要 ...

fyeung

我囡雖然都唔抗拒做kumon...但都無以前做得咁開心, 要叫先做.....esp 家下level b d 雙位+ - 數, 做20紙個量都真係唔細, 萬一miss 左一日要追番真係追c 人, centre 又開始谷佢乘數表, 要背埋11同12....真係人都癲....

數研我endup 無報...亞囡d 數都ok, 理解都勉強可以應付....唔上la, 都無時間上....

佢仲話要學埋cello, 我想c....我要佢, manage 得個timetable再好d 先俾佢學...連琴都無時間練習, 學咩鬼吖!

原帖由 fyeung 於 10-1-12 13:01 發表
mmak & meowross,

Kumon我已經放棄左啦!
9月仲有上,不過我發現,weekend要黎追番kumon架功課,雖然話可以3,3,4咁做,每星期2 set,即20張,咁又搵自己笨,升班又長左時間,本來想搞掂埋C level乘數,我見佢B level都慢吞吞, ...

9月仲有上,不過我發現,weekend要黎追番kumon架功課,雖然話可以3,3,4咁做,每星期2 set,即20張,咁又搵自己笨,升班又長左時間,本來想搞掂埋C level乘數,我見佢B level都慢吞吞, ...

係"峰"sir呀?

fyeung,

cut左kumon 都好正常, 無理由讀2科"數"架....
我囡坐唔定, 無 學私人彈琴, e+ 上緊 JXC 啦.. 都幾好玩唔悶又可以有彈琴,唱歌, 作曲, 合奏 樣樣有D,  暫時好似幾好 阿囡開心, 練琴無咩壓力, 以前 1:1 真係要"日日"練琴... 我都好驚架

噚日去Tom Lee 上堂, 有個音樂比賽, 參加就有$100現金劵???... 好似幾 so ??? 你有無??

9月仲有上,不過我發現,weekend要黎追番kumon架功課,雖然話可以3,3,4咁做,每星期2 set,即20張,咁又搵自己笨,升班又長左時間,本來想搞掂埋C level乘數,我見佢B level都慢吞吞,加上上左so-in,所以cut左kumon.

sun我基本上只有游水,可以調時間,有時調朝早,下午仲可以去玩,好似今個星期日,我就會去玩半日,考完試要鬆一鬆啦!!

sat我已經有3樣,都唔想加,朝早畫畫(附近),下午香兒+半小時Tom Lee彈琴(TKO).蒑蒑又重拾彈琴架興趣,唔知係咪1:1,無得偷懶 而家會主動話練琴,比較起上JMC時好好多.而且個老師又會氹細路,佢上得好開心,都唔想轉到樓下學....

9月仲有上,不過我發現,weekend要黎追番kumon架功課,雖然話可以3,3,4咁做,每星期2 set,即20張,咁又搵自己笨,升班又長左時間,本來想搞掂埋C level乘數,我見佢B level都慢吞吞,加上上左so-in,所以cut左kumon.

sun我基本上只有游水,可以調時間,有時調朝早,下午仲可以去玩,好似今個星期日,我就會去玩半日,考完試要鬆一鬆啦!!

sat我已經有3樣,都唔想加,朝早畫畫(附近),下午香兒+半小時Tom Lee彈琴(TKO).蒑蒑又重拾彈琴架興趣,唔知係咪1:1,無得偷懶 而家會主動話練琴,比較起上JMC時好好多.而且個老師又會氹細路,佢上得好開心,都唔想轉到樓下學.

原帖由 mmak 於 10-1-11 15:07 發表
咁又係~~ 通常 sat/sun D班都full 晒, 我囡嗰D 都係我用埋人事(扮熟 ),   在暑假時一早霸定位, 如果唔係咁, 就算返開都要排waiting list ar....
真係ar...

...

小熊媽咪,

到時見!!

Karen8888,

咁快就110年紀念,好似前兩年先100年紀念,原來時間過得咁快.

原帖由 Karen8888 於 10-1-8 15:06 發表
fyeung:

我都想返去聚吓, 但係小學於6/2慶祝110th anniversary, 真係要度度先.

咁又係~~ 通常 sat/sun D班都full 晒, 我囡嗰D 都係我用埋人事(扮熟 ),   在暑假時一早霸定位, 如果唔係咁, 就算返開都要排waiting list ar....
真係ar...

原帖由 meowross 於 10-1-11 10:05 發表
係la, 無咩時間溫書...

但大部份都係屋企樓下....thu kumon ai, mon 學琴ai 咁, 都係半個鐘, 所以返而想分散d...

係嚟緊下個月開始既英文班就真係甘d, 講緊上個半鐘, 所以揀左fri, 都想sat/sun 但full 晒吖!

ball ...

係la, 無咩時間溫書...

但大部份都係屋企樓下....thu kumon ai, mon 學琴ai 咁, 都係半個鐘, 所以返而想分散d...

係嚟緊下個月開始既英文班就真係甘d, 講緊上個半鐘, 所以揀左fri, 都想sat/sun 但full 晒吖!

ballet wed 係加堂, 因5月要考試, 無得揀, 所以wed 係最辛苦....但亞囡堅持要考試, 無辦法....

原帖由 mmak 於 10-1-9 23:24 發表
你囡唔使溫書咩, ECA 返得咁密???
我盡量調晒D ECA 去 sun & sat..

你囡唔使溫書咩, ECA 返得咁密???
我盡量調晒D ECA 去 sun & sat..

原帖由 meowross 於 10-1-9 21:44 發表
mmak, fyeung

我打算兩日都去, 我都要調ballet d 堂...

查實亞囡除出tuesday 一個week 返足6日eca....都好忙下...

遲d 可能連tue都無埋, omg!

mmak, fyeung

我打算兩日都去, 我都要調ballet d 堂...

查實亞囡除出tuesday 一個week 返足6日eca....都好忙下...

遲d 可能連tue都無埋, omg!

原帖由 mmak 於 10-1-8 13:54 發表
好呀.... 係咪2日都去, 幾點???
我囡D ECA 要調堂..

我囡今個月尾有中文quiz , 3月中先有Exam.
新年假期都可以鬆一鬆卦????

OK, 我無問題...

原帖由 fyeung 於 10-1-8 14:41 發表
meowross & mmak,

咁要朝早去,無咁多人,10:00 am或早d??
我去1日咋,星期六朝早有畫班,聖誕+考試呢排比我調到七國咁亂,到時我去norfolk個邊.essex個日唔調堂啦~

...

fyeung:

我都想返去聚吓, 但係小學於6/2慶祝110th anniversary, 真係要度度先.

原帖由 fyeung 於 10-1-8 09:44 發表
mmak,

一齊返去咯!
蒑蒑下個星期考試,新年假期可以鬆一鬆!

原帖由 mmak 於 10-1-7 12:18 發表
之前我見有家長報料, 你最好confirm 吓..??

Refer to school calendar, parents' day are on
30 Jan 2010 (Essex campus) and
6 Feb 2010 (Norfolk campus)

confirm呀

到時阿daddy or 我會看檔做義工, 負責畫面.....哈哈, 有d驚添!

meowross & mmak,

咁要朝早去,無咁多人,10:00 am或早d??
我去1日咋,星期六朝早有畫班,聖誕+考試呢排比我調到七國咁亂,到時我去norfolk個邊.essex個日唔調堂啦~

原帖由 mmak 於 10-1-8 13:54 發表

原帖由 fyeung 於 10-1-8 09:44 發表
mmak,

一齊返去咯!
蒑蒑下個星期考試,新年假期可以鬆一鬆!

喂, mmak/ flora

我諗住兩日都去喎....一齊吖!

原帖由 mmak 於 10-1-7 12:18 發表
之前我見有家長報料, 你最好confirm 吓..??

Refer to school calendar, parents' day are on
30 Jan 2010 (Essex campus) and
6 Feb 2010 (Norfolk campus)
‹ 上一主題|下一主題