用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部)2009/10小一家長請入黎報到!!! ...
樓主: LS+MCS
go

瑪利諾修院(小學部)2009/10小一家長請入黎報到!!! [複製鏈接]

all,

30/4 - 中文小測.... 今次咁早嘅???

6月先考試, 我以為5月先有quiz ???

醒目開學勳章

好,我呢頭附近都有公文,一陣走去八吓,上門私家唔諗住,因為屋企仲有兩個2歲 & 4歲嘅妹,仲係好噪果隻,我冇辦法提供一個安靜嘅環境,所以寧願出去補。

原帖由 mmak 於 10-4-16 01:00 發表
kumon D Oral 好少.... 間中要讀課文俾老師聽...

阿囡全靠平日在家做公文工作紙時聽CD + 讀...(自修)
每星期一次上堂@30mins, 仲唔係每次要讀, 有時只係做堂課.... 師生比例 1:1
MISS 係用普通話同我交談, 但kumon  ...

kumon D Oral 好少.... 間中要讀課文俾老師聽...

阿囡全靠平日在家做公文工作紙時聽CD + 讀...(自修)
每星期一次上堂@30mins, 仲唔係每次要讀, 有時只係做堂課.... 師生比例 1:1
MISS 係用普通話同我囡交談, 但kumon 係自學自習, 好多時入到佢課室, 都係自己交功課, 自已聽CD, 自己做堂課&改正, MISS 無理佢,  大家打個招呼就算, 所以我囡D讀音唔係好準 (但普通話科 都有EX)...

學拼音都好重要, 想普通話好, 一定要多聽多講....

我鐘意公文可以日日讀, 日日寫... 其他課程, 最多一星期上2堂, 而且多數一大班學生, 你有無讀老師都唔知...
私人上門1對1會好D, 但1個學生上堂, 可能會悶, 有時D老師都希望有2個程度差不多的學生一齊上堂, 會有交流 喎...???

kumon - 最近有 free trial
我記得初學 level 5A, 功課只係每日聽CD 讀吓字咭, 唔使寫字, 齋讀...
workload 唔大, 而且你可以要求減功課量, 正常每一日都要做功課, 每次約10張....

如果減到每日做2張工作紙, 係好少嘢架咋...  
我囡試過 1次做3日功課 = 2+2+2, 咁其實1星期做2次功課咋嘛.... 唔辛苦架 (Kumon D老師, 唔準咁做, 要日日做喎 , 忙起上嚟..都無辦法~~)
初學時主要係學讀音, 照睇對你囡囡都有幫助.... 遲D壓力大嗰時咪停咗佢囉.... 可以諗吓

原帖由 lola2008 於 10-4-15 23:28 發表
默書範圍係咪班班一樣呢?今次多咗本 reading,但阿囡又冇話咩喎!

係呢 mmak, 你上次話你囡囡响公文讀普通話中文,老師教用普通話,咁上堂多唔多要同學用普通話對答,我囡其實中文幾好,上次學校份測驗卷都攞貼紙,佢話全班得三個 ...

醒目開學勳章

E+ 入到喇!不過阿囡瞓咗,頭先阿囡都話入唔到,連尋日果份都未做,公司話由尋日開始 upgrade server 所以可能較難 login.

原帖由 Europa 於 10-4-15 22:28 發表
英文8寶箱今日好難入,入到做咗都save唔到,攪到我囡等等吓瞓咗!

醒目開學勳章

默書範圍係咪班班一樣呢?今次多咗本 reading,但阿囡又冇話咩喎!

係呢 mmak, 你上次話你囡囡响公文讀普通話中文,老師教用普通話,咁上堂多唔多要同學用普通話對答,我囡其實中文幾好,上次學校份測驗卷都攞貼紙,佢話全班得三個同學攞到,不過今日班主任 call 我話 PTH 科老師話阿囡上次嘅 PTH Oral 麻麻,要阿囡 lunch 後上堂,唉!不過得3 堂 (我其實想有多幾堂),所以我想幫阿囡揾出面D 專攻普通話嘅,最好仲係專攻 oral ,公文好似話有好多練習,但阿囡已經好忙,你仲有冇其他呢方面資料。

原帖由 mmak 於 10-4-15 20:47 發表
all,

今次 English dictation 難度高咗........ 成班同學大多數都係得 8X 分咋....

放完長假... 我個囡hea 到心都散晒~~~

英文8寶箱今日好難入,入到做咗都save唔到,攪到我囡等等吓瞓咗!

all,

今次 English dictation 難度高咗........ 成班同學大多數都係得 8X 分咋....

放完長假... 我個囡hea 到心都散晒~~~

咁靜嘅 ~~~~~~~~

mmak,
thank you very much.

$340 for Apr-May, 2010

payable to 盈信膳食天地

原帖由 do-re-me 於 10-3-26 23:31 發表
請問今期訂飯幾錢和支票台頭寫什麼? 我未寫支票我女就交左張form. thx

請問今期訂飯幾錢和支票台頭寫什麼? 我未寫支票我女就交左張form. thx

lola,

you're welcome...

得閒俾D普通話歌仔俾個囡聽, 最好陪佢唱吓...

朋友介紹我買依隻CD.... "唱歌學普通話" 小人国制作中心出品, 有 初, 中, 高級... 我只買了初級, 另圖書館也有, 你可往借來試聽, 聽講很多普通話老師也用這些歌謠作教材..

原帖由 lola2008 於 10-3-24 00:13 發表
好有用,thank you.

醒目開學勳章

好有用,thank you.

原帖由 mmak 於 10-3-23 21:36 發表
lola,

普通話http://resources.edb.gov.hk/~chi/frontpage.html 選"漢語拼音板", 輸入聲母同韻母就會教你讀, 幾好架!

lola,

普通話http://resources.edb.gov.hk/~chi/frontpage.html
 選"漢語拼音板", 輸入聲母同韻母就會教你讀, 幾好架!

原帖由 lola2008 於 10-3-18 23:23 發表
多謝!有冇好介紹?

all,

今日學校旅行取消了...... 有點失望 !!
聽我囡講: P.6  去camping 都取消了....

好介紹?... 唔敢介紹你, 要睇小朋友性格..

上到高年班, PTH要考拼音.. 小心呀!
我囡讀開公文式- 中文, 用普通話教, 我覺得都幾好, 幫到中文... 唔使額外再做補充練習.
學校 PTH 即頭唔使溫書, 我囡PTH有Ex 架.... 不過佢聽&講嘛嘛, D讀音唔係太準...
公文式- 中文 每日要聽CD做功課都好忙, 有壓力... 有D悶tim ar....
佢K2開始讀, e+ 啱啱升 level B, 先叫平學年(=追到學校課程)...
如果你囡囡e+先去讀, 由低讀起, 你要自己衡量吓~~
$500個月, 一次過搞掂2科, 又抵又方便..

原帖由 lola2008 於 10-3-18 23:23 發表
多謝!有冇好介紹?

醒目開學勳章

多謝!有冇好介紹?

原帖由 mmak 於 10-3-18 23:11 發表
lola,

科科都好高分, 恭喜你....

PTH 最好搵D教埋拼音....

lola,

科科都好高分, 恭喜你....

PTH 最好搵D教埋拼音....

原帖由 lola2008 於 10-3-18 22:05 發表
今日阿囡派番好多測驗卷,科科都好高分 ,唯獨普通話「掹車邊」吖 ,死喇!萬一下次真係 fail,使唔使留班架?

有冇邊間教普通話出名,我想畀阿囡齋補普通話。

...

醒目開學勳章

今日阿囡派番好多測驗卷,科科都好高分 ,唯獨普通話「掹車邊」吖 ,死喇!萬一下次真係 fail,使唔使留班架?

有冇邊間教普通話出名,我想畀阿囡齋補普通話。

原帖由 mmak 於 10-3-17 17:29 發表
其實我都唔理計唔計分, 但唔話係考試, 個囡唔肯練字???

不過成績表上, 又確係有"handwriting"嘅分數???
佢D字真係"肉酸D"....

上次考試 有英文書法, 我之後收到張評估紙, 話:我囡D姿勢唔得???
所以今次主要想借機 ...

其實我都唔理計唔計分, 但唔話係考試, 個囡唔肯練字???

不過成績表上, 又確係有"handwriting"嘅分數???
佢D字真係"肉酸D"....

上次考試 有英文書法, 我之後收到張評估紙, 話:我囡D姿勢唔得???
所以今次主要想借機, 要佢練字 & 執"正"個坐姿...

mouth:" />
原帖由 Felicia726 於 10-3-17 13:01 發表
Oh, need to practice and prepare for the Chinese calligraphy competition? I didn't ah... I just told my daughter to write some Chinese words for leisure yesterday afternoon. Is that this Chinese Calli ...

‹ 上一主題|下一主題