用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 40網既媽咪 - 入黎傾下 2
go

40網既媽咪 - 入黎傾下 2 [複製鏈接]

之前個topic post 唔到了,開了個新的

40網既媽咪 - 入黎傾下1
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1014677&extra=page%3D8&page=1

========
yy13

其實40綱有很多選擇,你揀定了沒有?

法子

我同你都互不相識
但我對你係有印象
因為我舊年已經開始留意小學資料
亦都知道當初你係好鍾意sa
而後期亦都從另1 topic 知道你只係讀左半年就走
雖然我唔知道個事實
但我亦都感受到你o個份失望 (由好鍾意至唔讀)
所以sa 我都唔會考慮

[ 本文章最後由 法子 於 07-7-7 02:05 編輯 ]
   0    0    0    0

唉~0岩傾咪傾,
正所謂道不同;不相為謀

呢家D人真係無家教......

原文章由 suki112 於 07-7-9 00:11 發表
長期糧尾:
如果有病就去看醫生啦,不知所為.

你自己由頭睇一次, 睇吓邊個揾交鬧先啦! 我都係發表個人意見, 叫佢兩個收聲, 係你鍾意答散.... 一隻手拍唔響.

原文章由 suki112 於 07-7-9 00:11 發表
長期糧尾:
第一,我無講過你同法子係同一人.
第二,你都識講呢個係大家傾既4O區,點解唔可以發表個人意見,同講句公道說話,原來新加入係到講話會比人話鬧交,咁以後重有人係到講?原來係要老臣子先無人話鬧交,OK, ...

長期糧尾:
第一,我無講過你同法子係同一人.
第二,你都識講呢個係大家傾既4O區,點解唔可以發表個人意見,同講句公道說話,原來新加入係到講話會比人話鬧交,咁以後重有人係到講?原來係要老臣子先無人話鬧交,OK,明白.
第三,我都無話係呢間校既家長,法子亦唔係呢間校既家長,你又張佢加入去,係唔係對間校唔公平,咁積係話佢教出黎既細路都有問題,似乎要鬧交既係你,我亦都唔敢想像你所教出黎既細路係點,如果有病就去看醫生啦,不知所為.
唉!以後都唔回應啦,你開心啦

你要出賣都係你0既事,與我何干?

依個重點係想讓人知道,
就算係唔係班長也好;係唔係節奏樂也好,老師中唔中意佢也好;
每個人都有每個人轉校0既原因,
佢0既原因未必係我0既原因,
間學校0岩我未必0岩你~

出賣?sorry...我唔會出賣朋友law~(包括錢)

原文章由 揚莉煒媽咪 於 07-7-7 17:50 發表
法子:
「咁我現在告訴大家,
一位SA小朋友,
sa時佢係班長,
sa時佢係節奏樂,
sa時老師仲好中意佢架....
不過..
個位小朋友同我一樣,讀左半年就轉校了!
咁你地話佢點解要走呢???」

我無估錯
呢位小朋友o既媽媽我同你都識
你明知人地點解要走
你要我o係度講我朋友點解要轉校∼即係要我出賣朋友
sorry∼我唔會

.................

你鍾意點講都好...我唔再回應

法子:
「咁我現在告訴大家,
一位SA小朋友,
sa時佢係班長,
sa時佢係節奏樂,
不過..
咁你地話佢點解要走呢???」

我無估錯
呢位小朋友o既媽媽我同你都識
你明知人地點解要走
你要我o係度講我朋友點解要轉校∼即係要我出賣朋友
sorry∼我唔會

.................

你鍾意點講都好...我唔再回應

[ 本文章最後由 揚莉煒媽咪 於 07-7-7 17:51 編輯 ]

suki112,

第一, 你唔好誤會. 我唔係法子, 亦都唔識佢....
我只係覺得呢個topic 係大家傾下40區學校, 唔係比你地d無謂人係到鬧交. 你都係過路人, 都唔明你地講完又講, 煩唔煩? 咁你都唔明我點解講"我唔會比我仔仔讀呢間學校, 因為有你地呢班家長" ?作為家長竟然公開在Internet鬧交, d家長都係咁. 都唔敢想像教出嚟d細路....

原文章由 suki112 於 07-7-7 03:16 發表
法子,長期糧尾:
我都係過路人,從來只看唔參加意見都有半年,亦都有上聖安德烈既網,對法子同揚莉焯媽咪既事略知.
我而家先加入講,係因為看到法子所講既,令到好多媽咪唔會喱間學校.而一班學校既校長、老師、主任 ...

我唔覺得有咩唔會~我只知如果一早就話"SA 好好SA 非常好SA 無得頂 "就唔會有唔會~~係咪?~
我都想請各位用個心去想一想,如果一間學校連普通討論;都話會對佢印像差0既....咁即係等於要一味"唱好"???

"我而家先加入講,係因為看到法子所講既,令到好多媽咪唔會喱間學校.而一班學校既校長、老師、主任、家長、同工一路以來盡心盡力為學生創造一間美好校園,但係我諗而家可能白費了.
我想請各位用個心去想一想,自從那些話後,有很多媽咪原對這間校
既印像唔差.但係而家就......"

如果發表意見,就令學校前功盡廢?
咁學校會重視家長之意見嗎?依間學校經得起風吹雨打嗎?

"法子,我亦唔係你口中所講那位很擁護SA媽咪,我諗你唔會了!我仔今年升中四好煩,同你一樣葵青青區."

我只係發表意見,沒想到意見一出,就被人"針對",
對"出言針對"之人又看法如何~如果你被人"針對"有咩感受~
擁護與否,,,, 大家都看到的~

大家做人真係要憑"良心"!

原文章由 suki112 於 07-7-7 03:16 發表

法子,長期糧尾:
我都係過路人,從來只看唔參加意見都有半年,亦都有上聖安德烈既網,對法子同揚莉焯媽咪既事略知.
我而家先加入講,係因為看到法子所講既,令到好多媽咪唔會喱間學校.而一班學校既校長、老師、主任、家長、同工一路以來盡心盡力為學生創造一間美好校園,但係我諗而家可能白費了.
我想請各位用個心去想一想,自從那些話後,有很多媽咪原對這間校
既印像唔差.但係而家就......
講真你地於心何忍,做人要朋良心,唔好人講你就信,要用眼去看.唔係要你一定話間校好,始終係要時間去正明.
法子,我亦唔係你口中所講那位很擁護SA媽咪,我諗你唔會了!我仔今年升中四好煩,同你一樣葵青青區.
長期糧尾,你都係路過,點解你話話(因為有你地呢啲家長,唔會比你仔仔讀SA.)你又唔會咗,第一法子唔係SA家長,第二呢到係40網唔係SA既媽咪網,而家係你攪到好似去街市咁,路過都禁激?好似有啲問題.

[ 本文章最後由 法子 於 07-7-7 11:55 編輯 ]

法子,長期糧尾:
我而家先加入講,係因為看到法子所講既,令到好多媽咪唔會喱間學校.而一班學校既校長、老師、主任、家長、同工一路以來盡心盡力為學生創造一間美好校園,但係我諗而家可能白費了.
既印像唔差.但係而家就......
講真你地於心何忍,做人要朋良心,唔好人講你就信,要用眼去看.唔係要你一定話間校好,始終係要時間去正明.
法子,我亦唔係你口中所講那位很擁護SA媽咪,我諗你唔會了!我仔今年升中四好煩,同你一樣葵青青區.
長期糧尾,你都係路過,點解你話話(因為有你地呢啲家長,唔會比你仔仔讀SA.)你又唔會咗,第一法子唔係SA家長,第二呢到係40網唔係SA既媽咪網,而家係你攪到好似去街市咁,路過都禁激?好似有啲問題.

法子,長期糧尾:
我想請各位用個心去想一想,自從那些話後,有很多媽咪原對這間校既印像唔差.但係而家就......

"你觀點角度都係認為班主任針對你個女
揀唔到做班長又唔鍾意
揀唔到入節奏樂又話針對"

咁我現在告訴大家,
一位SA小朋友,
sa時佢係班長,
sa時佢係節奏樂,
不過..
咁你地話佢點解要走呢???
===

揚莉煒媽咪

"如果好似joycewong311咁
講出有乜原因失望及感受
我當然接受∼"

你的話講得咁好聽!!
你不是一來己話我是"抹黑"sa的嗎?!
如果好似joycewong,我唔知又會被你加上什麼罪名law...

"法子你用暗示~講d唔講d
令其他家長多疑~我覺得咁唔係咁好"

請問當你加罪於人時,你有冇覺得咁唔係咁好?!
我點解唔想咁直接講,係我覺得bk仲有你地班sa媽媽,
我講得直接好似唔係咁好啦....
我依家知道,根本直接又好;間接又好都係會比人用唔同藉口針對..
所以我決定唔會講!!!

我已早講,
其實每間學校都冇100%好的,100%差,
我覺得係咁,唔代表各人都覺得係
我喜歡的學校,,唔一定你喜歡
大家發表意見,,大家討論下,無問題...
0岩傾咪一齊傾,唔0岩傾咪唔講law...

講完~

原文章由 揚莉煒媽咪 於 07-7-6 13:52 發表
如果好似joycewong311咁
講出有乜原因失望及感受
我當然接受∼
但法子你用暗示~講d唔講d
令其他家長多疑~我覺得咁唔係咁好
法子∼你對學校有乜不滿請講出

如果好似joycewong311咁
講出有乜原因失望及感受
我當然接受∼
但法子你用暗示~講d唔講d
令其他家長多疑~我覺得咁唔係咁好
法子∼你對學校有乜不滿請講出

唔需要某唔某人既,依度個個都知你同我講嫁la...

"你觀點角度都係認為班主任針對你個女
揀唔到做班長又唔鍾意
揀唔到入節奏樂又話針對"

針對?? 依家似乎係你針對住我喎..
你喜歡猜度,創作,,,,,隨你la,
冇人比自己更清楚自己的子女..
如果你認為係咁,我冇辦法.....

另外有位"sa轉校家長"都話sa唔難入嫁喎,
好似唔見你針對佢
係喎..你冇同佢"唔o岩"...
"某人"都唔係佢law,佢得仔仔之麻...

每間學校小一學生都大執位..
你一路覺得sa 好好,,,
咁就得喇...

最緊要大家找間自己合適的~

原文章由 揚莉煒媽咪 於 07-7-6 10:40 發表

某人:

你觀點角度都係認為班主任針對你個女
揀唔到做班長又唔鍾意
揀唔到入節奏樂又話針對
到轉校後在此topic說sa唔好
又話sa易入
你入到唔代表易入
sa小一收6班學生
當然易入過只收4/5班o既學校
你朋友同你一齊自選入sa
只收左你女女~無收你朋友~到大抽獎都係入唔到
你又唔講
每間學校小一學生大執位~我諗無乜家長唔知

我只係路過, 睇到咁樣, 我一定唔會比我仔仔去讀sa. (因為有你地呢d家長!) 唔該你地d私人恩怨唔好放係到. 攪到好似去街市咁.

原文章由 揚莉煒媽咪 於 07-7-6 10:40 發表
某人:

揀唔到做班長又唔鍾意
揀唔到入節奏樂又話針對
又話sa易入
你入到唔代表易入
sa小一收6班學生
你 ...

某人:

揀唔到做班長又唔鍾意
揀唔到入節奏樂又話針對
又話sa易入
你入到唔代表易入
sa小一收6班學生
你朋友同你一齊自選入sa
只收左你女女~無收你朋友~到大抽獎都係入唔到
你又唔講
每間學校小一學生大執位~我諗無乜家長唔知

新國民suki112,,

亦正如你所說,一間學校係點,唔係聽人"唱好",就叫做好..
好與否;觀點與角度吧~
況且我說是實話,如果遇到係好,真是遠遠都唔會走的~
我只是講講sa意見而已,已經被人話我"抹黑",又話我玩"暗示",什麼"好野, 高張".......

OK la~~我不說sa便是了....

各位媽媽自行判斷...

我知你很擁護SA的~各位媽媽知的了
各位媽媽一路都會留意sa的~~好吧,,你大可放心了

原文章由 suki112 於 07-7-6 00:43 發表

各位40網既媽咪,你地好:
好多媽咪都問法子關於聖安德烈學校的事,一開始法子話佢囡囡讀咗半年就轉校,唔係單一因為遠,而係有很多原因.但佢又無講原因,重有又話係一時盲目,當局者迷,還有這句令人心淡的話(如果學校係好既,佢遠遠都唔會轉校.)就係喱一句說話而令到好多媽咪唔會間學校唔好.好唔好唔可以聽一兩個人講就話唔好,當每位媽咪看到這些說話都唔會考慮入讀這校,法子;好野 高張 玩暗暗示 其實,毎間學校都要比時間去適應,何况係兩間校合併.各位請用眼睛去看,用時間去正明間學校係唔係禁差.身边都有朋友仔女係聖安德烈讀,話好開心:D :D

各位40網既媽咪,你地好:
好多媽咪都問法子關於聖安德烈學校的事,一開始法子話佢囡囡讀咗半年就轉校,唔係單一因為遠,而係有很多原因.但佢又無講原因,重有又話係一時盲目,當局者迷,還有這句令人心淡的話(如果學校係好既,佢遠遠都唔會轉校.)就係喱一句說話而令到好多媽咪唔會間學校唔好.好唔好唔可以聽一兩個人講就話唔好,當每位媽咪看到這些說話都唔會考慮入讀這校,法子;好野 高張 玩暗暗示 其實,毎間學校都要比時間去適應,何况係兩間校合併.各位請用眼睛去看,用時間去正明間學校係唔係禁差.身边都有朋友仔女係聖安德烈讀,話好開心:D :D

mic_mic,

你可以睇下呢個web-site,可能幫到你!!!

http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

媽媽話我知唔係, 實情應該係點呢? 請幫幫忙~
(ps. 點解打極都係post後唔見左
‹ 上一主題|下一主題