用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 大家都好有高見!!利害利害!!
go

大家都好有高見!!利害利害!! [複製鏈接]

其實我只係想通知大家2007-2009有個比往年淺的考試歌,大家考唔考試,點樣去考試,點樣去學琴,各家長小朋友都有唔同意向,考唔考,有冇需要去考呢D問題,大家一定係同自己MISS商討,呢個三年時間,大家小朋友點去應該考試,點去學琴,只可以定一個目標,但好多因素都可以轉變好野,點都好啦!!社會係點…不同的家長有不同的睇法及要求,仔女永遠係自己,每個家長都想自己仔女的路都會唔一樣!冇一個準則可以話對與錯的!!

[ 本文章最後由 BABY.QQ 於 07-7-17 16:55 編輯 ]
   0    0    0    0

個人意見

原文章由 purplewan 於 07-7-17 02:19 發表
babyq,

list以外?

咁即係邊首淺?邊首深?

A:6
B:5
C:4

totally agree!
有個家長搵我教琴....佢想佢仔仔考3級....但其實佢只係得1級程度左右........如果一定要佢考......我就寧願選擇唔教佢了.......
有時同d家長唔岩channel.......真係寧願唔教.......我唔想我d學生考完出黎都唔識彈其他歌......
foundation 真的緊要!為人老師的應該堅守忠旨!~

原文章由 Annmum 於 07-7-15 20:30 發表
FOUNDATION IS MORE IMPORTANT THAN CERT.

FOUNDATION IS MORE IMPORTANT THAN CERT.

EDMOND MOM

原文章由 miss_chow 於 07-7-14 12:22 發表
umm.......個社會要求咩就跟住去追....唔係辦法.....咁就唔駛咁多人上街遊行啦.....
中大音樂系........試過即使你有演奏級文憑都唔收.......反而收左一個7級既.......點解?..........人地唔係睇你張cert..... ...

我都有呢種感覺!!無奈.......每個家長觀點角度唔同!!

[ 本文章最後由 BABY.QQ 於 07-7-14 14:34 編輯 ]

umm.......個社會要求咩就跟住去追....唔係辦法.....咁就唔駛咁多人上街遊行啦.....
中大音樂系........試過即使你有演奏級文憑都唔收.......反而收左一個7級既.......點解?..........人地唔係睇你張cert.......係睇實力.....當然仲有好多野......

Edmond Mom,
totally agree,除非到了8級或以上程度.....要多好多時間練好一首pieces and detail things, 否則....唔應該叫個小朋友彈成半年都係彈個3首歌.......眼見有好多家長叫小朋友考試....d歌根本就唔係適合佢既程度......d音仲要慢慢數......真係好可憐.....第時佢唔鐘意彈琴.......都唔可以怪佢......
只是個人的少少感慨......

原文章由 BABY.QQ 於 07-7-14 00:10 發表

2007-2008係三首考試歌淺,係書本以外揀的,當幾其他scale, sight-reading,aural都年年一樣啦!!
其實我好贊成你講呢句
我可以話教妳的老師都好有壓力!但無奈都有好多家長要求證書去見學校,依家好多家 ...

BABY.QQ>>

明白妳既善意!
我細仔今年都考gr.7,老師認為佢有能力(佢2年前已通過gr.5),揀左A1, B6 & C4.  A1 & C4 比較容易, C4 Bartok's Jack-in-the Box 係上屆校際gr.5比賽曲目。B6 Schumann's Traumerei最難掌握,尤其是小朋友。
我不認同家長/老師選擇谷左張cert先.,之後再慢慢學番轉頭,自欺欺人之餘,犧牲基本功,要學生passed左gr.7/8, 再學番gr.5/6, 會扼殺興趣,浪費時間/$$$,不值得鼓勵!

[ 本文章最後由 JP 於 07-7-14 10:52 編輯 ]

原文章由 BABY.QQ 於 07-7-14 00:31 發表

課程2009年都可以考,如果你希望想小六前考六or七級,你小朋友可能會感到壓力,我唔了解佢.,我唔知佢咩情況,練琴勤力嗎?認真嗎?有時間練琴嗎?等等.....如果你話我知你要張證書去見學校,要志在必得的話 ...

Thanks for your advices. 作為母親,當然希望為小孩預備一條好行啲嘅路,現在小朋友讀書競爭都幾大,我見過会考7A入不到中大
Medic(尖子計划),因有很多人拿9A、10A、8A1B、8A2B,所以若有能力,應盡量表現,你看前兩日升中放榜的情況可知一、二,多張cert當然优勝些,of course,要追求有真材實學,不能高分低能,但自古無「不入試場的狀元」,有能力也耍有證據,大家努力吧!

唉......多謝你!!

原文章由 femme 於 07-7-13 14:43 發表
其實, 不同人有不同的原因, 可能有急要張cert 用呢 ....

係好多人都急要張cert用,做miss只可以解釋好與壞比家長聽,分析各種問題,但最終決定權我一定會留比家長都做,因為仔女始終係佢地自己,我冇權去阻止!:-|

其實大家要討論唔係應唔應該為個譜淺而去考七級

其實倒不如討論下點解咁多家長會為左仔女見學校而不斷去考試啦!!唔係只係琴試,學好多野都係為證書,將來見學校多張紙囉!!根本依家社會吹向係咁,唉!好多媽咪都怕人地小朋友有,佢自己小朋友冇,會冇咁好!!有時我都明,做人媽咪個個都希望盡量比小朋友增加多d知識!!學多d野…但有時見到自己小朋友辛苦大壓力個陣又會問自己會唔會逼得佢地d仔女好緊!!好矛盾:cry: 可以點啊?

[ 本文章最後由 BABY.QQ 於 07-7-14 01:22 編輯 ]

純粹個人意見...大家商討下!

原文章由 mingangel 於 07-7-13 08:26 發表

今年的課程会last到幾時?08年?09年?我囝囝(小三)去年考了三級piano.九月考4級cello,十月考五級樂理(但樂理現在只上了四堂,都唔知考唔考倒),都稔住小六前考六或七級piano,可否給些意見?

課程2009年都可以考,如果你希望想小六前考六or七級,你小朋友可能會感到壓力,我唔了解佢.,我唔知佢咩情況,練琴勤力嗎?認真嗎?有時間練琴嗎?等等.....如果你話我知你要張證書去見學校,要志在必得的話,咁你可以朝著呢個目標去努力,我當你2009考,你要知道當中你要經過三個報分試?你要有心理準備去顧及.咁多野,但如果係其他原因,你可以同你鋼琴miss商量下,因為佢會知你小朋友情況,你地夾下應該點好,你想點,你可以講出黎,咁你再聽下你miss意見,再作決定對大家都會比較好!

原文章由 Y123 於 07-7-13 10:45 發表

BABY QQ. 大家交流下吧, 你選了邊幾首歌.
有沒有選 A1?

我揀個三首歌都係考試書以外的!

我明白

原文章由 JP 於 07-7-13 10:54 發表

BABY.QQ>>
今年七級鋼琴考試點淺法呢?係咪同五、六級(3 exam pieces)差不多呢?除左exam pieces, sight reading,aural 應該會深架喎!

考gr.7要過左gr.5 theory始得, 太匆忙對大人/細路都有壓力!

2007-2008係三首考試歌淺,係書本以外揀的,當幾其他scale, sight-reading,aural都年年一樣啦!!
其實我好贊成你講呢句<太匆忙對大人/細路都有壓力!>
我可以話教妳的老師都好有壓力!但無奈都有好多家長要求證書去見學校,依家好多家長都會不斷去比緊壓力d仔女,人有佢有心態!
其實我開呢個topic,我只係想通知大家2007-2008較淺,講真,往年你想有呢d咁淺的歌都唔洗指意!當然一定要睇好多野去決定去考幾多級啦!!呢樣野係小朋友、家長連同miss一齊去商量!

[ 本文章最後由 BABY.QQ 於 07-7-14 00:14 編輯 ]

hihi

原文章由 jkml 於 07-7-13 23:13 發表
我都好贊同你的意見...明明得五級料子....但勉強因為七級易考....而去學那一級....咁其實即係無學到五級及六級的東西....
唔係話唔可以跳級....但需知道少彈2年歌曲...對sight reading,aural及音樂的體驗都會小 ...

其實呢個香港,真係好多人求張cert.架!!係人都知浸出黎永遠係最好,但有幾多個家長明啊??又有幾多個家長做到呢?好多都選擇谷左張cert先.,之後再慢慢學番轉頭!!:-|

[ 本文章最後由 BABY.QQ 於 07-7-14 01:25 編輯 ]

我都好贊同你的意見...明明得五級料子....但勉強因為七級易考....而去學那一級....咁其實即係無學到五級及六級的東西....
唔係話唔可以跳級....但需知道少彈2年歌曲...對sight reading,aural及音樂的體驗都會小左....就算今次考到七級pass....第日亦很難上八級...甚至文憑級!!

原文章由 miss_chow 於 07-7-13 10:28 發表
其實唔應該因為個級淺就去考個級......如果係咁.....考完出黎你都未有個級既程度......咁考黎仲咩呢.......你淨係識彈個三首考試歌......又有咩用.......?!
學琴唔係淨係為左考試的.......
考試只不過是一個目 ...

其實, 不同人有不同的原因, 可能有急要張cert 用呢 ....
‹ 上一主題|下一主題