用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 想問下有冇咁o既情形呢?
go

想問下有冇咁o既情形呢? [複製鏈接]

醒目開學勳章

教囝囝計數, 佢而家已經係中一生, 開始計正負數, 當我用傳統數式計法教佢時, 佢會突然用另外一個數式話返俾我聽可以咁計, 而事實真係計得出相同答案, 但哩個數式係冇人教過佢(我亦從來冇諗過), 佢係腦裏突然叮出嚟, 其實哩個情形喺小五, 小六已經發生過, 計分數, 百分率, 用傳統計法教佢時佢又係會有佢自己諗出嚟o既數式, 又係可以計得到個答案, 哩啲全部都唔係書本上o既數式.

我捉摸唔到佢o既思路, 但又唔可以否定佢o既想法, 會唔會佢有啲talent係我發現唔到o既呢? 因為我大嗰個計數不嬲都係因循軌道, 同囝囝唔同, 唔會有哩啲情況發生. 但囝囝喺其他方面唔算太突出, 尤其是要死記死背嗰啲科目.  想問下大家身邊多唔多咁o既情形出現呢? 還是只係好普遍o既事呢?
   0    0    0    0
[img][/img]

醒目開學勳章

原文章由 babyoush 於 07-10-5 19:38 硐表

佢唔係咁無聊呀.....

BK無聊人多的是, 我仲要多謝佢帶挈我哩個topic咁多發表數, 本來應該沉底好耐啦! 仲有都可以俾人多面睇下佢扮人扮烈士虛假包裝之下o既真面目

[ 本文章最後由 DoReMi媽媽 於 07-10-6 16:53 編輯 ]
[img][/img]

原文章由 DoReMi媽媽 於 07-10-5 18:57 硐表
唔記得講, 扮高人o既真身雖然被封殺咗, 但佢又開咗個2號借屍還魂, 大家小心~小心!

佢唔係咁無聊呀.....

醒目開學勳章

唔記得講, 扮高人o既真身雖然被封殺咗, 但佢又開咗個2號借屍還魂, 大家小心~小心!
[img][/img]

醒目開學勳章

原文章由 babyoush 於 07-10-5 17:51 硐表

人地鍾意標榜自己level高, 我鍾意標榜自己level低呀, 我唔怕羞唔介口唔得咩
C未~

不過我真係想知喎, 有冇計呀, 我唔想到佢大時先惡補, 好辛苦啦~ ...

你講得啱 不過佢已經俾人封殺咗個a/c, 唔係因為冇品哩件事, 係喺小學雜談扮正義大俠, 聲討版主, 所以俾人封咗, 諗起佢o既品格仲行出嚟聲大大扮正義就想嘔! :tongue::tongue::tongue:

你想知有冇方法去提升maths, 不如試下開topic問吓人啦! 而家冇咗個扮高人, 應該唔會有人咁乞人憎嘞啩!:)
[img][/img]

原文章由 DoReMi媽媽 於 07-10-5 11:59 硐表

c啦! 你一開始就話咗自己level低, 人哋好難標榜到自己level高個喎!

人地鍾意標榜自己level高, 我鍾意標榜自己level低呀, 我唔怕羞唔介口唔得咩 C未~

不過我真係想知喎, 有冇計呀, 我唔想到佢大時先惡補, 好辛苦啦~

[ 本文章最後由 babyoush 於 07-10-5 17:53 編輯 ]

醒目開學勳章

原文章由 babyoush 於 07-10-5 10:08 硐表

我自問maths level極低, 講開maths我都想問下有冇方法可以培養到小朋友對maths有興趣, 我有少少感覺我大女好似對maths冇咩反應, 同我一樣

c啦! 你一開始就話咗自己level低, 人哋好難標榜到自己level高個喎!
[img][/img]

醒目開學勳章

原文章由 77777 於 07-10-5 07:16 硐表
DoReMi,

我覺得你個小朋友好聰明, 可能係資優, 如果人地要以成人的level同個中一的小朋友比, 可以不理啦, 有d人係好唔抵得人架.......

謝謝你的支持, 其實我小朋友喺其他方面冇咩突出之處(哩點我一開始已經講咗), 所以我亦從來冇showoff o既心態, 只係想問吓佢哩方面算唔算係一種talent, 如果算, 當然希望為佢發展, 但估唔到會惹到啲人唔抵得. 真係始料不及
[img][/img]

原文章由 77777 於 07-10-5 07:16 硐表
DoReMi,

我覺得你個小朋友好聰明, 可能係資優, 如果人地要以成人的level同個中一的小朋友比, 可以不理啦, 有d人係好唔抵得人架.......

我自問maths level極低, 講開maths我都想問下有冇方法可以培養到小朋友對maths有興趣, 我有少少感覺我大女好似對maths冇咩反應, 同我一樣

醒目開學勳章

原文章由 yukohey 於 07-10-3 21:32 硐表
究竟d人攪咩呀, 個問題係有冇人咁o既情形嘛?
我想話我個仔今年7yrs.佢計數都係用佢自己個腦諗d答案,佢既諗法(計法)同一般我哋教佢既唔一樣,總之就係佢自己既一套,唔理咩計法,計啱咪得囉,而我個仔6yrs曾去過屯門醫院地下果間兒童智能咩咩中心(forgetthe name)心理學家比份卷佢做定同佢單獨咗兩粒鐘,評估完就我講佢是資優一族,攪到我有d飄飄然感覺,but資唔資優,做父母都是比最好既比仔女架啦, 同埋小朋友都會有壓力架,總之比多d野佢學,發掘佢既潛能,因我覺得後天培養比先天資優更重要, 你們同意嗎?

我都想知嗰個扮人搞咩? 家陣喺bk問問題要俾人話level低? 佢level扮晒都一樣有問題要問人啦! 佢自己作為父母咁樣講說話, 亦已經可以睇到佢o既質素, 仲要喺度死纏爛打, 只會自暴其短, 自取其辱.

你講得啱, 作為父母梗係想俾最好o既小朋友, 希望可以發掘佢o既潛能, 發揮佢o既所長, 所以我個topic都只係處於"想問下有冇咁o既情形呢?", 諗住得到回覆再作打算, 但有人好似被剌中要害一樣, 哈哈 ~ 唔知有咩剌中佢呢? 喺度肆意批評各位父母, 似乎只有得佢一個先有資格為人父母一樣(幾自大) bk o既和諧就係俾哩啲人破壞得體無完膚!
[img][/img]

究竟d人攪咩呀, 個問題係有冇人咁o既情形嘛?
我想話我個仔今年7yrs. 佢計數都係用佢自己個腦諗d答案,佢既諗法(計法)同一般我哋教佢既唔一樣,總之就係佢自己既一套,唔理咩計法,計啱咪得囉,而我個仔6yrs曾去過屯門醫院地下果間兒童智能咩咩中心(forget the name)心理學家比份卷佢做定同佢單獨咗兩粒鐘,評估完就我講佢是資優一族,攪到我有d飄飄然感覺,but資唔資優,做父母都是比最好既比仔女架啦, 同埋小朋友都會有壓力架,總之比多d野佢學,發掘佢既潛能,因我覺得後天培養比先天資優更重要, 你們同意嗎?

醒目開學勳章

原文章由 CHUCHU 於 07-9-25 13:22 硐表
DoReMi媽,

咩事咩事 冇嚟bk幾日姐!
你個topic有咩問題呀?咁都比人inch!
你呀仔好適合學奧數喎.:idea:

CHUCHU
bk無聊的人多的是, 哩度就見到個自以為特別人一等o既人啦, 咁唔知醜o既所謂我都第1次見, 叫開眼界囉!

[ 本文章最後由 DoReMi媽媽 於 07-10-3 14:03 編輯 ]
[img][/img]

醒目開學勳章

原文章由 bettylam 於 07-9-25 22:20 硐表
真係好心你啦!英文又吾掂, 中文又吾識打晒成篇,又中又英,都吾知你打乜,叻就全部打英文,打中文一係用倉頡,再吾係用速成,仲有好多手寫版,打埋的野都吾怕比人笑...

見到唐人講番話,見到鬼佬口啞啞.

就係你呢類人啦! 睇完你的又吾英又吾中篇野,真係笑到口都大埋,吾好意思都要講句,都吾知你係邊樹返黎..

christf 於 07-9-24 17:32 硐表
You had mentioned that we were in 網絡世界 but not the real world.  Why dowe have to put on a mask like in the real world in order to pretend tohave such high eq?

From the several feedback from you ...

吓? 乜佢係中國人嚟ga? 我仲以為佢係鬼佬tim, 三不像, 唐人當佢係鬼佬, 鬼佬當佢係唐人, 但無人當佢係同類喎!
中文又唔識打, 自己又以為自己好. 一句講晒 : 嘔!:tongue::tongue:

[ 本文章最後由 DoReMi媽媽 於 07-10-3 18:35 編輯 ]
[img][/img]

醒目開學勳章

原文章由 叮鈴 於 07-9-25 11:17 硐表
中國人的傳統,係要你扁低自己及你的孩子,別人才會看得順眼架 小朋友叻叻係唔見得光,否則就會遭白眼和無晒朋友。但話佢STUPID、頑皮就無問題喇﹗
大家都見,即使剛出世的BABY都被自己父母或別人踩到一文不值....一出世就要告訴別人,自己有幾蠢、幾醜、幾曳,咁先長得大﹗

唉 ~ 要讓全世界人看得順眼是多累人的事啊! 面對一些無價值的人我是不屑一顧, 亦不會上心, 牠對我的生活起不了任何影響.

[ 本文章最後由 DoReMi媽媽 於 07-10-3 14:02 編輯 ]
[img][/img]

醒目開學勳章

原文章由 preciousstone 於 07-9-24 23:45 硐表
我只是路過,見到你的言行真係忍唔住要出聲。你自己是不是別人父母?如果是,我就替你的兒女可憐。做人父母就算真係showoffo下有什麼問題?兒女在我們心目中永遠都是最好的,如果連我們做父母的都不欣賞自己的兒女,兒女向誰學習做一個懂得欣賞別人欣賞自己的人呢?

謝謝你的體諒, 說實在我只是想尋求答案, 看看我所說的是否普遍情況再決定是否需要做些甚麼, 文中我亦沒有沾沾自喜的言詞, 不明白為何會惹起自謔人如斯反應, 正如閣下所言, 就算真是要showoff又如何? 自己的兒女永遠都是最好的!
[img][/img]

醒目開學勳章

原文章由 babyoush 於 07-9-24 18:24 硐表

睇下你宜家幾激動就知邊個eq低啦, 你咪即管批評我囉, 我冇乜所謂, 我係我, 我洗乜理你講咩o者, 傻豬嚟架~

咪就係, 又唔會因為佢講就會被貶低, 只有啲係現實生活中冇乜價值o既人先會喺度扮o既啫
[img][/img]

醒目開學勳章

原文章由 christf 於 07-9-24 17:45 硐表
So poor of all your 小魔怪 to have such low B, naive and low EQ mothers

咁我都要恭喜你o既大魔怪, 有啲咁b白痴o既大媽定小爸呢?

[ 本文章最後由 DoReMi媽媽 於 07-10-6 21:04 編輯 ]
[img][/img]

醒目開學勳章

原文章由 christf 於 07-9-24 17:43 硐表
Where are your 品? I only wrote a simple feedback but received so many attacks!!!  All of you can only see a small wooden stick in other's eyes but not the lumber in yours!!!

Poor little women!!!

...

咁你就要檢討吓你自己啦! 仲問? 唔通人係蠢啲o既?

[ 本文章最後由 DoReMi媽媽 於 07-10-6 21:03 編輯 ]
[img][/img]

醒目開學勳章

原文章由 christf 於 07-9-24 17:39 硐表
As I had said before, that all of you also don't have high EQ too!!!  

As a reminder to all of you "eq低同人相處唔到都好難成功, 難道一生人就活在自己的世界裏嗎? 待後世o既人嚟發掘你o既成就?"

...

都話咗係咯, 係得你一個人咁ga咋! 都叫你c得遠啲咯!

[ 本文章最後由 DoReMi媽媽 於 08-2-18 21:32 編輯 ]
[img][/img]

醒目開學勳章

原文章由 christf 於 07-9-24 17:37 硐表
From your posting, you are also a 狂妄之人!  However, from the content your wrote, you have no valuable knowledge in your mind, it is really  誠可憐亦可笑更可悲!

實在你睇唔睇得明我講o既嘢ga, 知唔知點解呀? 唔好扮喎!

[ 本文章最後由 DoReMi媽媽 於 07-10-3 14:04 編輯 ]
[img][/img]
‹ 上一主題|下一主題