用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34網- 基道小學家長聚一聚...^o^
go

34網- 基道小學家長聚一聚...^o^ [複製鏈接]

派到第六志願, 心大心細,
請問學校德育好唔好, 老師有無愛心, 功課量多唔多?
請大家比一些意見.

[ 本文章最後由 AAma 於 08-6-16 09:57 編輯 ]
   0    0    0    0

回覆 #1 virginia_chau 的文章

恭喜你,農圃道官小都幾好, 有這間backup都放心好多啦.^o^, 咁你係咪唔讀基道呢?
我知兩間官小已安排面試, 但我沒收到通知, 我會讀基道了, 活動教學亦適合我女.

[ 本文章最後由 AAma 於 08-6-20 10:31 編輯 ]

回覆 #1 AAma 的文章

暫時農圃道收了阿囡, 但我們想睇埋其他結果先決定

回覆 #1 virginia_chau 的文章

你叩邊幾間呢?
我都有去叩門, 兩間官小, 因為近我屋企, 不過都未有回音, 唔知幾時安排面試, 所以我會順其自然.

我覺得每間學校的學生質素實有參差, 只在乎家長怎樣教, 點配合學校的方針.  但坦白說自己都有考慮到升中問題, 所以都有叩其他小學, 依家心情都係15/16.

回覆 #1 dleelm 的文章

係呀, 我聽完家長會對基道改觀, 因為佢不是我首三個志願. 我見校長同老師都好有熱誠, 我放心比囡囡入讀, 至於banding, 我又唔覺得特別差, 覺得是一間讀得開心的學校及會一路進步, 始終由ymt搬遷來, 要時間建立校譽的.

我同老公一齊去聽, 我也感到校長和老師對學校的熱誠, 我老公給學校的評分頗高, 我們之前去過數間直資小學聽過簡介會, 所以有所比較, 覺得學校無hard sell, 而重點是注重小朋友各方面發展, 不會只重學術,也培養好品格和各方面的興趣..
但我自己有些擔心派位, 因為只有接近4成上英中, banding不是好理想, 另外, 學生質素比較參差, 不知會否真的做到校長所說的一個也不能少” ?? 大家又有無其他觀點?

我和爸爸都有去家長會呀!我們感覺校長和老師有善,有愛心和有熱誠.  雖然校舍細, 但我留意到他們將柱角位包好, 咁小朋友咪冇咁容易撞倒.  唔知其他家長點睇呢?

hi,

聽完小一家長會, 我覺得學校各方面都幾平均, 課程ok, 老師幾nice.   大家覺得如何?  交流下啦.

有沒有基道家長可分享多些學校資料??

回覆 #30 sayuri 的文章

是否家長管教不力??

我都會出席家長會.
請問有無家長可以分享校園生活?

Hi,

我都派到基道, 註冊時d嬸嬸 & staff 都幾好人, 印象ok, 明天開小一家長會, 到時再了解下.

中華基督教會灣仔堂基道小學(九龍城)是一所由中華基督教會灣仔堂辦理、政府全資津貼的學校,於1968年開校,當年稱為灣仔堂基道學校(下午),在得到教統局批准並津貼更新一曾為中學的校舍後,2005年9月遷至九龍城靠背壟道,校舍可容納18班,即每級最多可以有3班。
??????

原文章由 cclbaby 於 08-6-8 15:10 發表
在此校網內亦有提及此校係由WANCHAI 下午校分拆出來的。請看此LINK  http://ktw.hkcampus.net/

2005年9月遷至九龍城靠背壟道

sayuri,

請問你侄子是不是由基道小學直升基道中學呢?

原文章由 sayuri 於 08-6-10 14:55 發表

基道中學是band 3, 我侄子讀緊f.1, 日日唔做功課, 淨係打機同埋同同學講電話, 話佢仲要惡過你, 我一定唔會比我個仔讀基道小學

原文章由 AAma 於 08-6-9 09:32 發表
Hi, 21520826 & katelam

你們會不會註冊?
基道中學是band 3, 就算讀都唔想上佢中學, 如果小學各方面ok, 會安心d. 我認為最緊要校風好, 唔好學壞.
有無基道家長可分享? ...

基道中學是band 3, 我侄子讀緊f.1, 日日唔做功課, 淨係打機同埋同同學講電話, 話佢仲要惡過你, 我一定唔會比我個仔讀基道小學
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

多謝各位媽咪的資料.
我己註冊了, 希望囡囡及各位小朋友開開心心上小一.
我知基道是活動教學, 唔知功課量如何? 程度如何?

我是住黃大仙區的, 之前去過土瓜灣基道參觀,
我覺得唔錯, 只可惜太遠了, 雖然有校車,
但我驚用了很多時間坐車, 小朋友會好幸苦.

前幾日, 未放榜, 我預備定資料, 如果萬一結果太差時,
會去那些學校叩門, 基道是其中一間.
不過, 現在第二志願, 所以才不去這校叩門,

我睇過佢地返得晏d, 8:30,
所以應該可以同返8:00既學校差唔多咁上下時間搭車便可.
佢地可以最多開三班.
[img align=left][image]http://users.pandora.be/eforum/emoticons4u/angels/teu20.gif[/image][/img]

原文章由 memomama 於 08-6-9 21:32 發表
那一間獻主會?我打算明天再到天光道那一間look look !

呢兩日考試日,直至11/06

原文章由 LLY1103 於 08-6-9 17:36 發表

是呀是呀,我都是了解清楚,需要多少雜費,校巴費,搭校巴時間長短等等拿來同私校比較一下先.而且這間學校都不差,離我們家又近,不用天天搭一個鍾校巴,來回都兩個鍾了.有都數計,一年到尾都花不少時間在校巴上.謝謝各位的 ...

其實如果間學校ok而又近屋企係最好,因為坐校巴真係要好早起身,大人小朋友都好辛苦,6點幾要起身,所以你都要考慮呢一點
‹ 上一主題|下一主題