用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網灣仔區家長,你地派到邊間呀?
go

12網灣仔區家長,你地派到邊間呀? [複製鏈接]

我仔派到第一志願,聖公會聖雅各小學,你地呢?
   0    0    0    0

原文章由 wen2wen 於 08-6-16 23:35 發表

請問,你系跨區第1志願,HENNESSY GOVT AM ,定系本區第1志願?

wen2wen,
跨區第1志願同本區第1志願都填HENNESSY GOVT AM!

回覆 #78 mwtang 的文章

我阿仔又是蘇浙去聖james, are they classmates ? K3C?

原文章由 yuenlingcheung 於 08-6-10 21:33 發表

我仔派到第1志願,HENNESSY GOVT AM.

請問,你系跨區第1志願,HENNESSY GOVT AM ,定系本區第1志願?

原文章由 prissyue 於 08-6-9 21:25 發表
我仔派到第1志願,HENNESSY GOVT AM.

因不太想找太勁的學校,中間就可以

same location get 95% chance, because st.james at net 12 is not no.1 hot.

原文章由 lingchuling 於 08-6-16 21:38 發表
HI,

我想請問各位如我只得首名子女分,及甲一選聖雅各,應該有冇機會呀,大定少呀,因我是誇區,因現在煩緊是否一定需要搬去12區住,在12區我只是想入聖雅各,其他都不太想去,請問以各位聽聞回來或親身經驗,我不搬12區是否有機會,

另如自 ...

HI,

我想請問各位如我只得首名子女分,及甲一選聖雅各,應該有冇機會呀,大定少呀,因我是誇區,因現在煩緊是否一定需要搬去12區住,在12區我只是想入聖雅各,其他都不太想去,請問以各位聽聞回來或親身經驗,我不搬12區是否有機會,

另如自由分配選及甲一都選,但不去12區住,請問叩門有冇機會呀

請幫忙賜教。

thank you....
成日聽人講第1階段係唔計分, 原來係錯.
明白晒.
原文章由 intuitif 於 08-6-12 15:06 發表
第一階段自行收生才計分,只能選一間學校,這個遊戲去年11月底已結束。

第一階段未能入到心儀學校的,在今年一月底,第二階段入表申請統一派位,統一派位分甲乙兩部份,甲部跨區可選三個志願,乙部本區(你居住的地址)可選三十個志 ...

原文章由 holokmom 於 08-6-13 00:32 發表
唉!明唔明架?

唔通 SFA 即係 MPS ?

撞鬼囉...佢可能以為嘉諾撒聖方濟各=SFA都未定呀.....真係要做多d功課囉

唉!明唔明架?

唔通 SFA 即係 MPS ?

原文章由 TingKaMum 於 08-6-12 22:38 發表

If you don't get what i meant, forget it then, I don't wanna waste too much time on this topic anymore. Thanks

唓..............咁好聲氣都咁無耐性架

原文章由 Sindy 於 08-6-12 22:37 發表

你呢個case咪即係將sf放係第一/二都入梗囉....你想講乜?

If you don't get what i meant, forget it then, I don't wanna waste too much time on this topic anymore. Thanks

原文章由 TingKaMum 於 08-6-12 20:31 發表

Message #16
ccoll asked: "but you put St. Francis as 3rd choice but still can be allocated to it?"
Message #17
Cats answered: "Yes"

In this case may be he/she is a liar then, since in your theory, no one should able to entre SF if not put in first choicce.

你呢個case咪即係將sf放係第一/二都入梗囉....你想講乜?

原文章由 YongXin 於 08-6-12 17:53 發表
上0黎小雜/小選之前, 自己要做功課, 上吓EDB/各學校既網頁; 上0黎睇post, 都要識分堅定流 .

我從我的女兒k2時已開始買書(e.g. 小一選校 etc....)及上EDB/各學校既網頁. 我很清楚自己有做多少功課.......

原文章由 holokmom 於 08-6-12 17:18 發表
聖公會聖雅各小學 vs 聖約瑟小學http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1436119&extra=page%3D3
聖公會聖雅各小學 vs 聖約瑟小學

這位家長的仔仔第三志願: 聖公會聖雅各小學

上述家長的1st choice 是S ...

嘉諾撒聖方濟各學校 VS 聖保祿http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1435378&extra=page%3D6

Message #16
ccoll asked: "but you put St. Francis as 3rd choice but still can be allocated to it?"
Message #17
Cats answered: "Yes"

In this case may be he/she is a liar then, since in your theory, no one should able to entre SF if not put in first choicce.

In my mind, this forum is for us to discuss the matter of our children's education. I really don't think someone will be so mean to lie in here, of course I can not say all people are saying the truth, but I think most the parents here are good to say the truth.

原文章由 holokmom 於 08-6-12 17:07 發表

經常有,好多人post 出來話: 朋友個仔15分入咗,点
解BK 上有人20分入唔到?係咪朋友講大話?
實情係有啲人將每人都有的適齢分唔加,
其實大家都係20分。

人地第二都得 ?
重點係講邊間,係甲部定乙部。
不同學校因供求不同所以result 不同。

除左呢d,仲有其他既因素........所以posting真係要分析過先好入腦

原文章由 YongXin 於 08-6-12 17:53 發表
上0黎小雜/小選之前, 自己要做功課, 上吓EDB/各學校既網頁; 上0黎睇post, 都要識分堅定流 .

係啦............

醒目開學勳章

‹ 上一主題|下一主題