用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(小學部) 08/09年小一至小二之家長, 請進~
go

08/09年小一至小二之家長, 請進~ [複製鏈接]

各位,

我仔仔已於10/6註冊入讀小一, 交cheque, 拿校服和運動褲(運動衫遲些才可以拿, staff話要編社: 紅黃紫綠)

7月10日晚要帶仔仔返去>> 小一課前各項能力評估, 支援需要評鑑暨同樂日. 和購買新學期用書.

請多多指教呀~

[ 本文章最後由 helenjoe 於 08-8-4 15:08 編輯 ]

0    0    0    0
vip no. 分享:
menard 85折, 可代買.
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

係呀!我都聽我個仔講過…MS NANCY去年教我個仔英文…

原帖由 CYMCYM 於 09-4-3 13:32 發表

Ms Nancy移民加拿大, 祝福佢一家幸福快樂

各位小一家長,

時間過得很快, 小朋友升小二lu.....

明天回校取成績表和買小二新書.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

原帖由 haowon168 於 09-6-23 09:43 發表
Where do U go? 200012, helenjoe,......?

SORRY...前陣子, 忙於仔仔和他學校事情....
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

Where do U go? 200012, helenjoe,......?

HI

他們6月1日開始評估了....
剛完了測驗不久.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

hi 各位,

好耐沒有入來傾啦...
大家小朋友好嗎?
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 CYMCYM 於 09-4-3 13:32 發表

同意....祝福她一家.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 helenjoe 於 09-4-3 12:48 發表

diane,

ms nacy走得甘急? 無法啦, 人各有志, 可能佢有因由.

原帖由 Diane俊俊媽 於 09-3-31 00:14 發表

係ar....ar仔佢今日拿miss nacy 送的玩具, 同我講好唔捨得miss nacy喎.... 仲話miss 因為要返加拿大所以走, 以後唔返來....唉, 少了個好老師....不過班主任哩個位就由MISS WU接管, 在俊俊口中MISS WU都好好 ...

diane,

ms nacy走得甘急? 無法啦, 人各有志, 可能佢有因由.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 Anissawan 於 09-3-26 14:37 發表
Hi Helenjoe

嘩, 好開心呀, 我哋小學時, 4-5年級以上才去這些地方, 他們真幸福.   我越來越覺得崇小唔錯, 我老公成日話最要緊是她開心.    我也問過囡囡, 她話都好中意.    不好意思, 唔記得, 你仔仔好似讀 P1, 對 ...

hi anissawan,

對....小學讀書最緊要係開心.....身心都健康呀!
我仔仔現p.1, 9月升p.2 lu....時間真快....
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

甘突然,佢上年教我仔 eng

原帖由 200012 於 09-3-30 17:11 發表

係ar....ar仔佢今日拿miss nacy 送的玩具, 同我講好唔捨得miss nacy喎.... 仲話miss 因為要返加拿大所以走, 以後唔返來....唉, 少了個好老師....不過班主任哩個位就由MISS WU接管, 在俊俊口中MISS WU都好好, 經常開導佢, 咁我就放心LA
www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

原帖由 CYMCYM 於 09-3-30 13:47 發表
Ms Nancy要走了...做得太辛苦??

Ms Nancy要走了...做得太辛苦??

非常同意, 小朋友的語言天份一流, 但一定不可以給壓力, 要他們在輕鬆愉快的情況下學習, 因此, 為何他們學電視剧及廣告那麼利害.

我囡囡入K1前, 多數同工人姐姐講簡單英文和看英文益智DVD, 較少接觸普通話, 開學時, 有點抗拒, 但接觸多了又參加合唱團後, 雖然未至於很叻, 但起碼不抗拒和喜歡.

原帖由 helenjoe 於 09-3-25 16:43 發表

初時我都擔心仔仔在學習上如何, 初時佢話全部用普通話和西人用英語上課, 他不明白, 過了一段日子, 佢d普通話仲叻過我添....嘻...嘻..

放心.....啦...你要放手比佢學習呀.....
小朋友學語言真係好厲害, 好容易學到 ...

Hi Helenjoe

嘩, 好開心呀, 我哋小學時, 4-5年級以上才去這些地方, 他們真幸福.   我越來越覺得崇小唔錯, 我老公成日話最要緊是她開心.    我也問過囡囡, 她話都好中意.    不好意思, 唔記得, 你仔仔好似讀 P1, 對嗎?

原帖由 helenjoe 於 09-3-25 16:40 發表

p1-2, 第1-2日在學校, 不用上課, 有programme給他們學習, e.g. 跳舞等.

第3日學校有旅遊巴士送他們在鳥溪沙青年新村, 有家長義工幫手照顧, 仔仔返黎話學做了一頂太陽帽比自己戴.

整個學習過程,  ...

1/4 - 運動會

好難得拿到假, 我報左做義工呀....

有無mami / daddy報左義工呀?
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 joejoeau 於 09-3-20 11:36 發表
My daughter will study p1 at TT on 09.  Would any parents advise me how is the level of putonghua at TT.  Is it difficult in P1 ?  What are they study in P1 ?

初時我都擔心仔仔在學習上如何, 初時佢話全部用普通話和西人用英語上課, 他不明白, 過了一段日子, 佢d普通話仲叻過我添....嘻...嘻..

放心.....啦...你要放手比佢學習呀.....
小朋友學語言真係好厲害, 好容易學到掌握到....(好似校長話).
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 Anissawan 於 09-3-23 22:58 發表
Hi helenjoe

你好, 很高興在另一個話題見到你.

想請教一下大家是什麼東東來的呢?

謝謝.

p1-2, 第1-2日在學校, 不用上課, 有programme給他們學習, e.g. 跳舞等.

第3日學校有旅遊巴士送他們在鳥溪沙青年新村, 有家長義工幫手照顧, 仔仔返黎話學做了一頂太陽帽比自己戴.

整個學習過程, 佢話好開心.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價
‹ 上一主題|下一主題