用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 馬鞍山主風小學一問
go

馬鞍山主風小學一問 [複製鏈接]

各位媽咪 :

想請教你地呀 ! 仔仔今年升小四, 我知道要分班, 是否最差的真係編在尾班, 老師會否不放太多時間去教這一班的, 我聽人講, 好似係, 這令我好担心呀 ! 1-3 年級沒有太多功課做, 4年級是否好多功課做 !
   1    0    0    0

THANKS

原帖由 cat503 於 08-9-22 15:10 發表

光碟叫是商務印書館出的,是同學校課文一樣,上年是學校出通告問買唔買的,今年未有通告,你可以留意吓!

原帖由 ada_pmlo 於 08-9-21 22:50 發表
喺邊度可以買呀, 同埋光碟個名係咩呀?

光碟叫<學好普通話>是商務印書館出的,是同學校課文一樣,上年是學校出通告問買唔買的,今年未有通告,你可以留意吓!

醒目開學勳章

原帖由 香香 於 08-9-22 11:42 發表
有無覺得主風校務處的人態度麻麻地呢!!

係咪因為學校勁. 所以咁呢!! 好似好唔耐煩咁. 我打4次去都係咁既態度. 我唔知係咪同一人.

今年我地想揀呢間學校時都遇到咁既問題, 交表,想問野都好似比人白眼, 去過幾次都唔多見d老師/校工有笑容,可能佢地真係好勁.

喺邊度可以買呀, 同埋光碟個名係咩呀?

原帖由 cat503 於 08-9-21 00:47 發表

有得買普通話光碟的,可以同阿囡溫習書上的內容,而上堂我個囡只靠自己,好彩佢一年班個普通話老師好好,佢好鍾意上,希望今年都鍾意啦!

想問大家阿仔出年升小一,想選主風,屋企近瀝源嗰間,但校舍太舊,想選馬鞍山,你地會點選,要89定91, 唔該

原帖由 ada_pmlo 於 08-9-17 22:04 發表
死啦, 自己普通話唔多得, 只係可以簡單溝通, 更加唔識佢哋嘅拼音, 真係唔知點教囡囡好, 有冇家長會有好似我咁嘅情況? 睇完囡囡嘅功課, 都完全唔識聽........... ...

有得買普通話光碟的,可以同阿囡溫習書上的內容,而上堂我個囡只靠自己,好彩佢一年班個普通話老師好好,佢好鍾意上,希望今年都鍾意啦!

回覆 # 的文章

各位媽咪 :

有沒有聽過 moment and future educational 這間補習社呀, 我想知佢補習是否 ok, 聽聞是否有兩間中心, 一間在大水坑, 一間係啟新隔離呀 !

死啦, 自己普通話唔多得, 只係可以簡單溝通, 更加唔識佢哋嘅拼音, 真係唔知點教囡囡好, 有冇家長會有好似我咁嘅情況? 睇完囡囡嘅功課, 都完全唔識聽...........

Hi,妳地好,我有個朋友家住馬鞍山,佢仔仔明年要揀小學,但佢仔仔輕度弱聽,唔知主風會唔會收or大家可否給我朋友一點意見,或者是否有其它可學選擇.謝謝!

我無特別買參考書比佢,只係比佢去多些圖書館!如果有好提意請分享啊!
原帖由 VikiChan 於 08-9-15 17:16 發表
各位媽咪 :

四年級開始要寫週記, 作文開始多, 你地買甚麼參考書, 教亞仔寫作 !

Vivien

交支票當日都已經收到收據, 所以唔知道係唔係真係收咗!

原帖由 貓大姐 於 08-9-15 16:56 發表
你有冇收到 收據啊....  

版主

係咩, 要寫週記咩, 亞女冇講 o既.....
四年級好多功課, 常識又要寫詞語, 又要寫毛筆小字(抄書), 佢寫鉛筆字都寫好似鬼禁, 寫毛筆就好似 畫符禁, 我真係冇眼睇

原帖由 VikiChan 於 08-9-15 05:16 PM 發表
各位媽咪 :

四年級開始要寫週記, 作文開始多, 你地買甚麼參考書, 教亞仔寫作 !

回覆 # 的文章

各位媽咪 :

版主

你有冇收到 收據啊....  

原帖由 ada_pmlo 於 08-9-13 09:36 AM 發表
你好呀, 我想問吓你, 你係幾時收到退票呢? 係寄返張票比你, 定係學校退返比你呢? 因為我到依家都未收到通知收唔收我個囡囡呀?

咁你有冇另外再選擇其他課外活動呀?

...

你好呀, 我想問吓你, 你係幾時收到退票呢? 係寄返張票比你, 定係學校退返比你呢? 因為我到依家都未收到通知收唔收我個囡囡呀?

咁你有冇另外再選擇其他課外活動呀?

原帖由 smallworld 於 08-9-12 23:19 發表
I got a returned cheque because the swimming class was full. we also submited application for PingPong class, cheque was returned too.

anyway, we can submit application next time.

I got a returned cheque because the swimming class was full. we also submited application for PingPong class, cheque was returned too.

anyway, we can submit application next time.

好多謝你哋嘅意見呀!

原帖由 Vivianyip 於 08-9-11 20:48 發表
加多件保暖衣應該夠暖,妳可試試
‹ 上一主題|下一主題