用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 很不好受
go

很不好受 [複製鏈接]

我都失落於英華, 心情比起自己當年失落會考強很多. 但我知道跟著來看到一間又一間失敗時的現實心情. 很不好受. 1. 因為我相信這批參加者大多同時出現其他學校(包括成功的一批). 但有些更包括女孩子. 女孩子一般比男孩成熟.
2. 考題大至相近但這批兒童IQ及EQ相對不變.

a. 自己又不是舊生
b. 又沒有人士關係
c. 更加沒有宗教信仰
d. 不是醫生或律師

(不要問我給孩子考來作麼,這不是退縮的原因)
得著:知道自己孩子的能力.
加油吧!
   1    0    0    0

說真的,我也很累,報了7間,11月兩間,12月in一間,很想快些完結.

Also agree that no need to give pressure to our lovely kid. No need to tell them they fail at the interview.  Everytime after interview I will give him a hug and buy him snacks. So he enjoys the process very much. Only we are the one who face the pressure. I hate those parents who always blame on their kids's bad performance in interview etc.  It's already very brave for a 5 yr kid to face strangers for hours.
8-)

我會交託給神,彼此勉勵.

原帖由 010 於 08-10-29 10:19 發表
我已經係小二家長!

兩年前都同你地經歷過一樣的過山車心情,
我(仔仔)比較好彩,因為一心諗住大抽奬,
只幫仔仔報左一間”名校”可能我係抱住姑且一試,
所以當收到不接納信時,係有失落-但無太大失望!
(但都有不服氣嫁-係我心目中,仔 ...

010 >> 完全同意你的講法, 同樣情況, 上年亦發生在我地一家身上, 申請左 over 5 間私小 & 直資, 但只有一間 on waiting, 呢間亦係我地最想個仔入果間, 其他私小亦都交晒留位費.......當然整個過程 (由個仔出世開始) 亦有不住祈禱, 我地亦無將得與失話比仔仔知, 因為一個五歲人仔面對的, 似乎比我地大人還要大, 他這樣合作去 interview, 我已好安慰 ! 我地亦好 appreciate ! 在佢咁細個人仔黎講, 佢可能都唔知為咩, 只係知道爹地媽咪帶得我去見, 呢間一定係好學校, 但究竟有幾好呢 ? A 好 d 定 B 好 d 呢 ?

最後, 仔仔亦在最後入左間我地認為係最 top 的津小, 計落, 真係可以慳番唔少 !

醒目開學勳章

我已經係小二家長!

兩年前都同你地經歷過一樣的過山車心情,
我(仔仔)比較好彩,因為一心諗住大抽奬,
只幫仔仔報左一間”名校”可能我係抱住姑且一試,
所以當收到不接納信時,係有失落-但無太大失望!
(但都有不服氣嫁-係我心目中,仔仔點都係叻嫁嘛!

回想當年,我地兩公婆真係好為仔仔的表現驕傲,
因為係老師評語中,佢係一個內向少言的小朋友,
加上我地特別無同佢”加強訓練”
所以當問返佢面試情況時,見佢應付得紋有路,
真係感到佢好叻囉!(當時我同佢講我比佢一百分嫁!

自己係基督徒,所以我常常認為
若孩子未為一間家長好心儀學校取錄,
唔係因為小朋友唔叻唔精靈唔可愛得體,
唔係因為家長職業唔夠高尚,家底唔夠厚,
口才唔夠好,誠意唔夠分.只係因為
神 正為他/她預備了另一所更更適合的學校吧了!

其實位位家長原來都係想d仔囡好啫.
但就比個教育制度搞到顛晒...
好多時不知不覺就會鑽左牛角尖啫!
要緊記要相信人生真係有好多機會嫁-
就算今日/今次未能成功,
未入讀到最最心儀的學校,
唔等同就會斷送小朋友的前途嫁!

既然位位都是關心子女的家長,
咁小朋友點會唔得到最好的培養呢!
記住比正面的信訊小朋友,
唔好比佢地有太多太大的挫折壓迫,
如果家長能輕鬆看待面試,相信小朋友表現會更好,
如果家長能輕鬆面對成敗,相信小朋友將來學懂會更多!

大家加油!共勉之!

P.S.
神愛每一位小孩,唔會單單只為有宗教的家庭預備,
而是為每一位小朋友作祝福.願平安!

原帖由 loy211 於 08-10-28 13:15 發表
11月啟基及培正,12月宣小

我都有報宣小, 而啟基和培正就無報. 12月可能會和你刷身而過.

加油吧!

11月啟基及培正,12月宣小

原帖由 loy211 於 08-10-28 09:17 發表
我今日夜表,11月及12月in完便鬆一口氣,還有三間未in,我壓力很大,因至今仍未有offer.

介唔介意講下係邊三間? 點解咁遲in的呢?
不如趁這段時間同阿仔模擬一下面試, 當玩遊戲囉! 還有可以再教佢認下字咭, 好多學校都考認字.

我今日夜表,11月及12月in完便鬆一口氣,還有三間未in,我壓力很大,因至今仍未有offer.

Don't feel sad. It's very true that 柳暗花明有一村. My daughter only got to our dream school in the very last round of lucky draw last year. So, there's always hope !

I belong to catagories c and d also but my son also failed.  I already knew my son would fail when he told me the principle asked him to tell her a story.  Hy son just said, 'I don't know how to tell stories.'  Story telling is his weakest.  

The mosting frustrating of all was that the principle said if the boy didn't greet during the interview, his parent must have failed to teach his child that in their daily life.  Such preconception is totally not fair to parents:-x .  As the boy knows he is being interviewed, he surely is nervous   and may therefore forget to greet.  After all, I am sure most of the parents' children must have at least one bad habit or two.  Whatever you say and no matter how many times you say, your child just cannot get rid of the bad habit.  

原帖由 skygame 於 08-10-11 21:13 發表
我都失落於英華, 心情比起自己當年失落會考強很多. 但我知道跟著來看到一間又一間失敗時的現實心情. 很不好受. 1. 因為我相信這批參加者大多同時出現其他學校(包括成功的一批). 但有些更包括女孩子. 女孩子一般比男 ...

經過今次一連幾個月搵小學的過程,我發覺有中學是很重要的,所以一定會揀一間有中學的小學,實在不想三數年後又再歷史重演,真係c唔少細胞。

原帖由 loy211 於 08-10-27 14:41 發表
坦白說:這幾個月真的很顛,由上網找各間學校資料,至索取表格,聽講座,填問卷,面試,試過一天走兩間,等消息,失敗,又等消息,那份無奈,無助非筆墨可以形容.我真的很累,很累...... ...

上星期in了三間學校, in完真係鬆一口氣, 現在只係等result, 應該只有12月再in一間就可以了, 不過都已放軟晒手腳了.  經過這次小一面試過程, 知道阿仔弱項, 諗住定立大計, 如果幫助他提升語文和說話能力. 我個仔似乎考筆試好一點, 面試可能係要操操, 不過我無後悔無讓他去上面試班, 因為我想如果我比錢他去上了面試班, 唔得時一定比現在更失落, 或者等結果時更緊張, 現在無抱期望, 所以心情ok!

坦白說:這幾個月真的很顛,由上網找各間學校資料,至索取表格,聽講座,填問卷,面試,試過一天走兩間,等消息,失敗,又等消息,那份無奈,無助非筆墨可以形容.我真的很累,很累......

我的情況一樣,自己區的網不大好,始終有間私小在手就安心.
大抽獎好難講,唔怕一萬最怕萬一.

其實都試過叫自己順其自然, 但當學校供佈結果後始終都發覺放唔低, 不過現在都已經要想定大抽獎抽邊幾間好, 最怕就是亞仔入了些不太好的學校(因為自己住嗰區的校網不是太好)

醒目開學勳章 王國長老

唔好咁啦, 其實中文係難學過英文的, 上左小學, 你就知唔會後悔
信我啦, 揀學校係matching game, 入唔到唔代表佢唔叻, 千祈唔好怪小朋友, 你睇佢已經開始有壓力了, 咁對佢interview係有影響的
唔好俾小朋友覺得自己俾人揀緊, 感覺真係幾差的, 你自己都心痛啦, 當interview係大家俾個機會認識大家, 得就最好, 唔得, 盡左力總叫無遺憾, 如果係有實力既, 出年插班lor
relax & good luck!
有無考d二線學校做back up呀, 有個offer o係手, 個心定好多架
原帖由 Hubert媽 於 08-10-23 09:32 AM 發表
失落完英華再失落smc, 真係好唔開心并開始埋怨自己點解幼稚園唔幫佢搵間英文好d比佢讀......間接將自己情緒放咗亞仔身上, 佢知道星期五六同星期六都要去interview, 亞仔問如果佢唔識咁點, 見到佢好似知道我唔開心,  ...

原帖由 Hubert媽 於 08-10-23 09:32 發表
失落完英華再失落smc, 真係好唔開心并開始埋怨自己點解幼稚園唔幫佢搵間英文好d比佢讀......間接將自己情緒放咗亞仔身上, 佢知道星期五六同星期六都要去interview, 亞仔問如果佢唔識咁點, 見到佢好似知道我唔開心,  ...

我阿仔in左陳守仁, 發覺佢的英文唔係好得, 令我都諗緊我細女好唔好讓她讀國際班的幼稚園. 但我hb反對, 佢認為幼稚園唔洗讀咁貴的, 真係煩惱.
‹ 上一主題|下一主題