用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 太多教材需要看電視, 究竟應不應該比BB看電視 ...
go

太多教材需要看電視, 究竟應不應該比BB看電視 [複製鏈接]

0    0    0    0

我不認為educational videos 係 educational. 小朋友用五官學習, 特別是BB 需要大量觸覺感. 坐電視机前面是passive learning, 同flashcard 冇分別, 像催眠. 孩子剛出世時,有朋友送了些baby einstein video 給我, 記憶中冇用過.

回覆 1# slammama 的文章

i agree. They should not view TV programme but should view educational videos.

by the way, 我的孩子已上幼稚園. 佢3歲前都不看電視的.BB 真的不應看電視.

我是週末才讓孩子看電視. 雖然周边的朋友都有意見, 怎麽益智卡通學英文好, 小時多看電視大了不會沈迷, 看電視才令孩子朋友間有話提等等. 不過孩子在家不看電視/ 不玩遊戲机有个好處是孩子變得充滿ideas. 佢會主動制作玩意, 家中有甚麽拿起就用. 例如上星期遊水河有uncle釣魚, 他回家便用玩具棒+姐姐的褲繩+廚房掛勾做了一个魚杆. 自得其樂咁玩了好耐. 我明白孩子喜歡看卡通是很正常, 我自己也喜歡一齐看. 不過真係要有節制. 我孩子一星期看34个鐘電視. 他還小不用做功課. 平日在家就是玩玩具或看故事書. 最重要是大人不要一時一样, 有明確的規舉, 養成習慣便ok.

agree!  --我唔會認為tv係萬惡不赦的東西,做每樣事都太過極端反而會有反效果,只要做到中庸之道,即是不放縱孩子睇tv,又能引導他們培養其他興趣,我覺得ok喎!

如何加強與小寶貝的互動

醒目開學勳章

我都是在亞囡兩歲前不大開電視, 只會在亞囡瞓時睇! 所以朋友講既熱門劇集我都唔知係咩野! 不過亞囡真係專注力都幾好! 仲鍾意睇書添!  依家兩歲啦, 就會比佢睇BARNEY, 唱歌....VCD 大約20分鐘, 通常係我整緊野食比佢時睇, 到我整完叫佢食啦! 佢就會主動話關電視! SO我覺得暫時比佢睇少少都OK!

你盡力而為都好好,你可以再了解多d,到你認為真係要視之嚴重嘅時候,你自然會重視多d!
但我見太多小一生,個個都有唔同背景,我了解多咗,我都係選擇唔睇,但有時到我媽屋企,都無刻意要求關電視,但宜家我媽見到我哋d小朋友幾好,佢都好支持,我哋返去,佢都會關電視,就係因為我立場清楚,但當然要有技巧,唔係太高姿態令佢反感!
努力!

原帖由 cmfckyccl 於 10-3-17 09:41 發表
我好欣賞你地真係好偉大,為子女犧牲自己既娛樂,我個人都可以,如果係我湊個仔,例如放假之類,我都可以完全唔睇tv,但平日老人家湊,加上晚飯係大家庭一齊食飯,所以就根本不能做到,不過算啦,我自己惟有盡力而為 ...

醒目開學勳章

我個仔由細到大(雖然都唔係好大)都好頑皮,以前上親playgroup會係個班房四圍走追都追唔到,走走下仲會開門走人,講真playgroup裏面都係同齡既小朋友,我咁驚係因為無一個細路好似佢咁(係走都無佢咁快),大部份都識坐定定聽導師講野
後來除左戒電視,我地都專登幫佢報個學習社交專注力小組,係呢段時間亦有上普通playgroup,好慶幸無耐佢已經唔係班上最頑劣個個,個pat pat識黐住張凳:)
有人可能話係大左識多左野所以行為有改進,但如果睇電視無乜特別益處,又何必比個仔睇?我無後悔唔比個仔睇電視,但如果我繼續比佢睇,我怕我將來會好後悔

我好欣賞你地真係好偉大,為子女犧牲自己既娛樂,我個人都可以,如果係我湊個仔,例如放假之類,我都可以完全唔睇tv,但平日老人家湊,加上晚飯係大家庭一齊食飯,所以就根本不能做到,不過算啦,我自己惟有盡力而為

睇電視對我哋呢一輩真係有好多好嘅回憶,一家人食飯睇電視,呢個都係一個普通家庭接受咗嘅生活一部份。
但如果可以對小朋友更好,我都會選擇較好嘅,不過有時係大人覺得好大犠牲多d。如果佢哋無電視睇,但有大人同佢哋玩,佢哋都好接受,但人大真係好辛苦!
自從小朋友出世後,我都無咩睇電視,但宜家見到佢哋嘅學習成果,真係覺得值得!
可能响學校真係見到太多case,所以我都一定唔會搏!

我唔係話睇電視絕對無問題,但以你囝囝既case,會唔會除咗因為無睇tv外,仲有其他原因,例如囝囝大了,自然會定性咗,無咁坐唔定?我個仔歲半前玩playgroup或是出街食野時都係坐唔定,成日要四圍走,但歲半後慢慢見佢有轉變,而家佢玩playgroup時可以專心聽人指示,出街食野可以同大人一齊坐足全程,但我是沒有特別刻意做些什麼的

醒目開學勳章

好同意樓上講法,我個仔歲半前間唔時會開電視,雖然1日唔超過半個鐘,但我地發覺佢既專注力差同脾氣好大,食飯時要脅要睇電視,上playgroup時四圍走無時停。。。後來開始interview n1就知衰,完全唔可以坐定定又扭計
後來我地索性收埋條電視電線,連大人都無得睇,攪攪下佢都無話要睇電視,而家返playgroup起碼大部份時間唔再四圍走(雖然玩得耐都會唔耐煩),係屋企識坐定定睇書,仲學識好多野。。岩岩2歲再去interview N1,雖然人好多學校安排幾混亂,佢居然無扭計四圍走,可以坐定定答問題。。。所以我覺得先前做既決定都係無錯既 :)

無錯, YES~~

我唔會認為tv係萬惡不赦的東西,做每樣事都太過極端反而會有反效果,只要做到中庸之道,即是不放縱孩子睇tv,又能引導他們培養其他興趣,我覺得ok喎!

係囉, 都要睇父母點教 , 如果睇TV, 同時間又會教佢其它事物, 取得平衡就可以啦

唔好話細路一定鐘意睇卡通, 我個細路就無乜興趣LU

原帖由 cmfckyccl 於 10-3-8 15:21 發表
我唔會完全禁止開電視,但會有節制,我間中會開芝麻街比個仔睇,每次我拎隻DVD出黎,佢都會笑得好可愛,仲會一路睇,一路跟住D歌黎唱,我覺得OK喎!此外,我個仔都鍾意睇書,成 日捉住我隻手,然後要我指住D字讀比佢聽,又鍾意聽 ...
‹ 上一主題|下一主題