用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收到SFA信
go

收到SFA信 [複製鏈接]

剛收到信
Date of registration : 22 Nov 2008
Registration Fee $800

0    0    0    0

原帖由 Reximom 於 08-11-14 18:08 發表

話時話, 比我揀都最想入Marymount, 又唔使錢, 有朋友個女係到讀,都讀得幾輕鬆, 之前有人話多應酬, 都係無野搵野呢講既姐, 我個女都多應酬, 成日要去老麥生日party!
  ...

係人都知Marymount好啦......入到的話.

The School notice

post the Full English name

Hi nicoleccn,

咁你快D寫信去SFA request for waiting list 啦, 因為都有頗多人唔去SFA註册架, 你仲有機會架, 唔好灰心la!!! 最worst ge 係P.2再去試做插班生lor!! 積極D la!  Cheers!

原帖由 nicoleccn 於 08-11-14 09:25 發表
新手, 請多多指教, 好唔開心, 今早到SFA沒有收小女

我都係咁諗, 應該都係standard letter, 嗰日interview, 見啲童軍都係speak 廣車話啦.
我諗佢為表自己係英文小學至咁寫啫!

原帖由 BBR 於 08-11-16 09:13 發表
i think it is a standard letter

i think it is a standard letter

原帖由 khyc 於 08-11-16 01:15 發表
For those who rec'd the acceptance letter, does the letter say your kid is a talent in languages and must speak with the teacher and classmates in English?  Is it a standard wording for every accepted ...

For those who rec'd the acceptance letter, does the letter say your kid is a talent in languages and must speak with the teacher and classmates in English?  Is it a standard wording for every accepted candidate?

唔落啦,費事阻住人地個位,我响小學一覽SFA個topic見到D家長個個話讀到癲左,功課又多,米攪我,比人插都係咁話,要住GH先,橫掂大把人爭住入SFA比個位人地啦,我除左聖心,DGS and Marymount會諗之外,其他都唔諗住,我重有九龍塘小同St. Clare's之外無考其他,不過佢地收我都算,費事阻住人地D位

原帖由 meowross 於 08-11-15 22:26 發表
我個囡都有講要計xx + xx + xx = xx  好彩我個囡計數都ok, 佢學過珠心算, 双位+ - 數都識啫...可能因為咁, 都收左...

bbr, 您落唔落訂?? 我地唔落多lor, 我揀gh

...

我個囡都有講要計xx + xx + xx = xx  好彩我個囡計數都ok, 佢學過珠心算, 双位+ - 數都識啫...可能因為咁, 都收左...

bbr, 您落唔落訂?? 我地唔落多lor, 我揀gh

原帖由 BBR 於 08-11-14 18:47 發表
個個都係咁寫,Standard Letter, 但令我感覺有"殺"氣 , 之前interview已經要做45分鐘test考好多野,可想而知學校課程有幾深,我個女出黎話我知老師問佢 ( )+( )+(  )=?,個答案係=10幾, 3個數加喎,好彩佢識,你諗 ...

你個仔可能响數學好有天份 ,我個女就記野比較好,D英文望兩三次就識串,中文字都係,最鍾意作句子,自己重作左幾本英文Story book出黎,重要每頁都有圖畫 ,反而數學就要解釋好多次至明,好似乘數都講左好多次至明乘數點變返做+數 ,+數點變乘數,不過要借位進位個D+-數就好快明,我個女初初返學時都有唔留心,因為佢話老師教D野佢識,跟住我米同佢講可能我會教錯佢,叫佢留心聽老師講如果我錯左就返黎話比我知,不過宜家開始大個情況改善左好多,老師話佢上堂好留心.
咁你個仔宜家考到邊間?

原帖由 silvia_ng 於 08-11-15 01:11 發表
天有眼....唔收我個仔!  因為我地係為左個仔要入去行一轉而考(我地兩母子真係好鬼無聊)!

BTW, 我個仔都識加減乘, 未識除呀! 我唔敢比佢學得太快, 一陣係學校老師教時佢識哂, 佢係樹攪攪震就死火:-x 不過 ...

天有眼....唔收我個仔!  因為我地係為左個仔要入去行一轉而考(我地兩母子真係好鬼無聊)!

BTW, 我個仔都識加減乘, 未識除呀! 我唔敢比佢學得太快, 一陣係學校老師教時佢識哂, 佢係樹攪攪震就死火:-x 不過呢D野都唔係我教佢, 係佢自己自學架。自己睇埋哂D九因歌簿仔, 自己記得哂。去買野要2XX蚊, 我比500蚊人地, 佢都識同我計要找幾多錢, 識埋D婆乸數

不過中文好差.....學過寫過既中文字好快就唔記得, K2開始已經教得深, 今年仲深...真係驚佢上到小學變左文盲數痴

個個都係咁寫,Standard Letter, 但令我感覺有"殺"氣 , 之前interview已經要做45分鐘test考好多野,可想而知學校課程有幾深,我個女出黎話我知老師問佢 ( )+( )+(  )=?,個答案係=10幾, 3個數加喎,好彩佢識,你諗下4歲幾要計3個數加法,唔係=個位,係10位喎,唔係1+1+1,係4+6+8=?, 你話課程唔深?GH都係傾下問下picture講下story, 我無話SFA唔好,但响我角度唔係教得深就好,如果SFA唔好我都唔會比個女考,而且學費重平過GH成千tim, 但接觸過之後我比較喜歡GH姐

原帖由 wynma 於 08-11-14 18:23 發表
Hi Bernicechan,

我封信都有這句: ".... Please also be informed that our school lays great emphasis on the Gifted Education and Information Technology Education.  According to the interview, your child ...

係,所謂應酬米小朋友birthday party,咁小朋友玩下無所謂,去又得唔去又得,我個女幼稚園D小朋友都成日開party,我得閒米去唔得閒米唔去,我個女表組响Marymount讀都話好輕鬆,見佢讀得好開心,所以都好想抽到

原帖由 Reximom 於 08-11-14 18:08 發表

話時話, 比我揀都最想入Marymount, 又唔使錢, 有朋友個女係到讀,都讀得幾輕鬆, 之前有人話多應酬, 都係無野搵野呢講既姐, 我個女都多應酬, 成日要去老麥生日party!
  ...

Hi Bernicechan,

我封信都有這句: ".... Please also be informed that our school lays great emphasis on the Gifted Education and Information Technology Education.  According to the interview, your child has been accepted for being proficient in languages and possessing high potential in receiving the Gifted Education in our school ...."

我諗應該每封信都有這句的, 因為係standardize 咗ge.

原帖由 Bernicechan 於 08-11-14 00:57 發表
Hi parents,

For those of you having received the letter, does your letter contain the following:-

".... Please also be informed that our school lays great emphasis on the Gifted Education and Inform ...

原帖由 BBR 於 08-11-14 17:44 發表
我同你諗法一樣,但唔知點解我要比人話mouth:" /> .
你個小朋友都可以做1,2年級D野,只要你肯教

The main problem is
"個小朋友無哂童年生活,無哂童真", I think.

But most people will choice GH as her secondary school.

我同你諗法一樣,但唔知點解我要比人話 .
你個小朋友都可以做1,2年級D野,只要你肯教

原帖由 Reximom 於 08-11-14 17:15 發表

咁SFA同GH 揀, 我都揀Gh wor . GH學校硬件同外面環境都好d啦, 兩間都唔會讀得輕鬆, 但係聽講SFA辛苦d tim. 仲有就係將來GH有直屬中學打底, SFA個中學校網女仔呢講普通姐!

“高班就做緊小一,二的功課, 又識+,-, ...

講真點解會覺得SFA課程深過GH?可能我係C奶好鍾意聽人講野,我不停响BK見D mami話佢地課程好深但GH就好小有人咁講,我相信互比之下好多媽咪都係咁講,咁我無理由間間都比個女讀,我唯有綜合大家意見,加上我睇完佢地封取錄信你就感到個種壓力(我相信收到信個D家長見到封信就知佢地內容同其他學校D取錄信唔同),我普通話唔叻,我點同佢溫書?就係因為我唔想個女讀小學時咁大壓力所以我提早兩年同佢做小學D野,因為我有兩年時間,佢唔識我可以慢慢教,我個女唔係叻,只係佢早過其他小朋友學野,個個都得,只要肯花時間. 其實就算GH同SFA一樣課程我都會揀GH,因為有新校舍,周圍無咁雜,兩間學校實地視察過真你GH好過SFA(今次唔係聽人講). 我地D阿媽上黎都係想大家交流下,但一講親自己意見就比人 ,真係頭都痛
如果DGS收我個女我仆倒去啦,我唔覺學校收我個女就代表佢叻,佢都係好彩,但我唔相信佢好彩到入到DGS,我都等緊消息,講真到時上到小學個個都係咁讀,佢一早識個D野到時個個都會識,所以我唔覺佢叻,只係早左學定姐,係叻就唔駛我教佢讀書

原帖由 onon 於 08-11-14 16:35 發表
哦...早d講丫~~原來你個女咁叻!!咁讀邊間都無問題啦!! 但有一點好奇怪,你憑什麼覺得SFA程度重要高D呢?或者你睇左佢D書本,功課...你會覺得不外如是啫 .講真...你個女咁勁,無邊間應付唔到啦,應該去DGS啦 ...

哦...早d講丫~~原來你個女咁叻!!咁讀邊間都無問題啦!! 但有一點好奇怪,你憑什麼覺得SFA程度重要高D呢?或者你睇左佢D書本,功課...你會覺得不外如是啫 .講真...你個女咁勁,無邊間應付唔到啦,應該去DGS啦,DGS專收叻女,唔駛點做功課,又唔駛死讀書,實開心呀!!

原帖由 BBR 於 08-11-14 14:35 發表
其實我個女宜家响屋企已經學/做緊1,2年級作業,响出面學野經過評估都係同1,2年級的小朋友一班,+-x除都ok,所以佢响德望應該應付到,但SFA程度重要高D,我只係唔想佢童年生活得讀書兩個字唔通都有錯?我亦從來無眨過任何一 ...
‹ 上一主題|下一主題