用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇15分入左聖保祿天主教(跑馬地)? ...
go

有冇15分入左聖保祿天主教(跑馬地)? [複製鏈接]

如題

0    0    0    0

是呀, 仲要一年上午, 一年下午, 如此類推...不過, 我都依然好想囡囡入到...

原帖由 Little_cy 於 08-12-9 10:19 發表
st paul is it half day school?

st paul is it half day school?

原帖由 zr1010 於 08-11-27 00:28 發表
其實,15pt 入sppcs 應該不太難,因大部份人有20p想選免費英文小學.所以, 我想..sppcs 的competition 主要是15pt 之爭.... 那不是很好嗎? 在香港, 能用15pt可以入到優質學校, 競爭不太高,但學術水平高,有好好的直屬英中,  ...

絕對同意,所以我侄女都係15分抽中呢間,佢係net 12架但佢父母係穩陣派話自行入到呢間已好滿意唔想大抽獎搏MPS咁提心吊膽媧。咁st paul's 真係好學校所以我都好鄧佢地開心。

對呀, 我是st. paul's secondary school畢業, 我知道st. paul's 真係一間好學校, 那裡的學生比較純樸, 我喜歡!!!希望我的女兒都能在這所好學校讀書及畢業.....

原帖由 zr1010 於 08-11-27 00:28 發表
其實,15pt 入sppcs 應該不太難,因大部份人有20p想選免費英文小學.所以, 我想..sppcs 的competition 主要是15pt 之爭.... 那不是很好嗎? 在香港, 能用15pt可以入到優質學校, 競爭不太高,但學術水平高,有好好的直屬英中,  ...

其實,15pt 入sppcs 應該不太難,因大部份人有20p想選免費英文小學.所以, 我想..sppcs 的competition 主要是15pt 之爭.... 那不是很好嗎? 在香港, 能用15pt可以入到優質學校, 競爭不太高,但學術水平高,有好好的直屬英中, 我想, 只有Net 12 才找到的.....其實,有20pt or 25pt有什麼意義呢? 并不代表學生的水平..
雖然sppcs 是十分好的穩健選擇, 但如果不是心儀她,卻又要同其他15pt的人爭,令到心儀她的同學抽不到,好像又不太好耶...
btw, mps真的那麼好嗎?我中學時代,升不上中六的同學才往mss找中六的....

有冇人知道St Paul 天主教自行總共收左幾多張表?

原帖由 jojoliu 於 08-11-26 14:34 發表
Marymount小學同中學唔係一條龍,佢地已經無關係

According to http://psp.proj.hkedcity.net/chi/parser.php?file=chi/detail_sch_basic.htm&school_id=32

They are 直屬小學.

Marymount小學同中學唔係一條龍,佢地已經無關係

回覆 # 的文章

Marymount, St Francis' and SPPCS 均是有直屬中學的女子小學,即中學可 reserve 80% seating for its 直屬小學,20% for government allocation。詳見小學概覽。

原帖由 Little_cy 於 08-11-26 00:14 發表
咁想問挿班既, 係係學期尾至寄信去, 咁會吾會太遲呢

如小朋友現在正讀一年級, 可以在大考之後, 暑假前寫信,通常會在放暑假前有筆試同interview, 同小一叩門時間差不多。如有意插班, 最重要是現校的校內成績, 成績標青機會大好多。

其實我覺得"好"定義係咩?有D人會用成績黎介定間學校好唔好,有D人會用品行黎介定好唔好,有D人會用多唔多狀元黎介定好唔好. 其實我覺得兩間中學都ok,但成績就好似sppc個間中學好D,而且marymount小學同中學唔係一條龍

我想問點解SPSS中學會好過Marymount?如果可以的話,我想小學同中學都係同一間學校,所以依家都要考慮埋中學的問題.

depend on which kindergarten, for K2  or K3,
they have interview already. May be call them first/now.

原帖由 Little_cy 於 08-11-26 00:14 發表

For government school or 津校, 1 st round , or second round (lucky draw). They don't care which kindergarten.
If you apply for private or DSS, which kindergarten is very important.  特別是有教會背景幼稚園, 聖公會 的比較容易入聖公會系的學校. 個人意見.

原帖由 wongpsv 於 08-11-25 17:17 發表
想問問大家既小朋友係讀邊間幼稚園呢....會唔會讀邊間幼稚園係第一round都有影響呢???希望各位mami可俾下意見,因明年輪到我煩....
thanks a lot!!!

想問問大家既小朋友係讀邊間幼稚園呢....會唔會讀邊間幼稚園係第一round都有影響呢???希望各位mami可俾下意見,因明年輪到我煩....
thanks a lot!!!

原帖由 leunglokyiu 於 08-11-24 10:11 發表
啱啱上網睇到result.. 我都係15分..都入到呀..真係難似相信.. 宜家實在好煩惱

我住34網, 本來想博協恩的, 唸住15分試下spcc..

咁仲博吾博協恩好呢??? 我有德望同聖芳濟各兩間私校back up ...

Hi,
唔好意思! 是否每間學校都要親自交表架?! (因為出年要幫囡囡做啦)!

原帖由 JustinJustin 於 08-11-25 16:05 發表
囝囝的同學, 15 points OK 咗, location is net 14. Really, very lucky.
當天, 北官小要make appointment , 很多人排隊, 冇時間等,要返工. 123 就坐上的士, 去到聖保祿排咗3個人,就得咗. 開心到眼哭都來了.  

...
Don't worry!Be happy![/color purple]

as i know St paul catholic's secondary is better due to acadamic etc....and i saw that the girls from st paul catholic is more polite and decipline...

few weeks ago i saw few Marymount Secondary students in MTR station behave not very good....

anykind of school has good students and bad students depends amount.  None of the school is perfect.

But we have train our own child and go to the positive way.

囝囝的同學, 15 points OK 咗, location is net 14. Really, very lucky.
當天, 北官小要make appointment , 很多人排隊, 冇時間等,要返工. 123 就坐上的士, 去到聖保祿排咗3個人,就得咗. 開心到眼哭都來了.  

原帖由 gmammama 於 08-11-25 15:05 發表

I'm not in location 12 & 15 pt.
‹ 上一主題|下一主題