用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人放棄培僑P.1?
go

有無人放棄培僑P.1? [複製鏈接]

Hi,大家好。我是新會員,想知多唔多人放棄培僑同理由。我比我的女入讀,有d忐忑 。請各位分享下!
   0    0    0    0

唔該晒你嘅資料 , 好有用
原帖由 happyrain 於 08-12-18 10:49 發表
Actually, parents don't need to interview with the kids. But I do like the interview schedule of Pui Kiu. Firstly, they would asked you to come a bit earlier so your kids can join some activities like ...

Actually, parents don't need to interview with the kids. But I do like the interview schedule of Pui Kiu. Firstly, they would asked you to come a bit earlier so your kids can join some activities like drawing in groups to get familiar with the environment. Then the kids will be interview as a group. My daughter said the teachers will read some story to them and asked them questions regarding the stories. After ward, they will play some games. The "interveiw" lasted for around 45mins.
My daughter said she really enjoy that and that's also makes her like the school very much.
When will your kids having the interview?
Hope this will help.

原帖由 manicheung 於 08-12-17 22:49 發表
請問你哋點樣同小朋友面試 ga , 我咩都唔識 , 但又好想報培僑 , 可否指點吓我呢 ? thx

Yes, wish to see you soon! We may share information here too!  

原帖由 mamapapaca 於 08-12-17 14:36 發表

好高興可以在此先跟妳認識, 希望日後有機會在家長會跟妳見面

請問你哋點樣同小朋友面試 ga , 我咩都唔識 , 但又好想報培僑 , 可否指點吓我呢 ? thx

原帖由 happyrain 於 08-12-16 17:38 發表
我的女咪有機會同你的女兒同學校?

好高興可以在此先跟妳認識, 希望日後有機會在家長會跟妳見面

我的女咪有機會同你的女兒同學校?

原帖由 mamapapaca 於 08-12-16 10:59 發表
[quote]原帖由 happyrain 於 08-12-15 17:29 發表
Mamapapaca,
你好像很喜歡培僑,你有小朋友在培僑讀嗎?
我的女兒09年都會入讀。
很緊張 ,唔知有沒有揀 ...

[quote]原帖由 happyrain 於 08-12-15 17:29 發表
Mamapapaca,
很緊張 ,唔知有沒有揀錯!
[/quote

沒錯呀~~ 我覺此校的教育方法很配合我細女的性格, 她是明年會升讀此校.
她兩位姐姐是由傳統小學畢業, 也已升讀英文中學, 但是在小學過程中離不開背誦及死記課文,每次考試好像打仗一樣....好痛苦... 因此我不想細女和我再戰沙場

Mamapapaca,
很緊張 ,唔知有沒有揀錯!
原帖由 mamapapaca 於 08-12-15 14:43 發表

基本上是直升的, 除了自行放棄外, 中學部由開校起至今約4年也是收外生, 沒有由小學部升讀的, 直至明年度為止才有第一批由小六畢業升上中學部, 但也只有2班, 尚需收多幾班外生, 因此現時未可反映出學校的水平, 也未 ...

原帖由 冰紫嫣 於 08-12-14 18:31 發表
培僑小學好唔好?是不是中學會直升培僑中學? 但培僑中學是不是才一般?

基本上是直升的, 除了自行放棄外, 中學部由開校起至今約4年也是收外生, 沒有由小學部升讀的, 直至明年度為止才有第一批由小六畢業升上中學部, 但也只有2班, 尚需收多幾班外生, 因此現時未可反映出學校的水平, 也未有會考成績可參考. 但我個人認為如果由小一裁培直至中學, 成績一定不錯~~~~

培僑小學好唔好?是不是中學會直升培僑中學? 但培僑中學是不是才一般?

PK is a good school. I like their way of teaching--creative but not as loose as international school. Although I did not apply it even I lived in Shatin area, I really like this school. I did not apply this school because I want my girl to enter a girl school instead.

是否指沙田的直接資助一條龍中小學培僑書院? 同小西灣培僑小學有咩唔同?

原帖由 deedeegogo 於 08-12-9 10:07 發表
我女雅桓都入了培僑 , 明年大家就做同學啦!

係呀~~  太好啦..她們可以12年同學
明年在家長會見......

我女雅桓都入了培僑 , 明年大家就做同學啦!

原帖由 mamapapaca 於 08-12-5 14:46 發表
基實現時通識教育,是要求將來的學生仔要靈活,不可再一味靠死背誦, 我認為培僑的概念跟將來大學收生走勢很接近, 所以我才放棄資助學位而報讀培僑~所以我認為不用太擔心 ...

agree!!!
HK D教育成日都變早幾年都無諗過會無左會考, 而家又取消母語教學所以我都覺得唔需要太擔心.

之前都有睇過報章嘅報導,話活動教學對3-3-4嘅學制銜接會俾現時傅統為佳,因為過往'死讀書'已經過時, 所以我想培僑應會是個不錯嘅選擇.

基實現時通識教育,是要求將來的學生仔要靈活,不可再一味靠死背誦, 我認為培僑的概念跟將來大學收生走勢很接近, 所以我才放棄資助學位而報讀培僑~所以我認為不用太擔心

新界區既直資學校唔多, 加上培僑又真係唔錯, 資源GOOD, 校舍GOOD, 校長既理念都VERY GOOD, 廿年後的小孩, 唔應該同我地呢代咁, 不停抄寫背默, 仲有一條龍唔理煩升中問題, 不過佢都有一個唔好處, 就係升中後未必能接受香港式的教育, 因為12年來都活動慣, 要有出國或回內地讀大學的理念先好考慮!!!!

培僑一直都是我們心儀的學校,小兒很幸運被取錄。
其實世界上沒有“最好”的學校,正如上面的朋友所說,有人因為孩子性格較文靜, 怕她不習慣太活動教學而不選培僑,另一位家長卻不想孩子太文靜而選擇培僑,到底誰對誰錯?我相信兩位家長都作出正確的選擇,其實試問還有誰比你更了解你孩子的性格,強項和弱點?還有誰比你自己更清楚孩子適合怎樣的教育模式。

從孩子的角度出發,相信自己的直覺,你必定可為孩子選出合適的學校.你不想有一天,你的子女質問你為什麼要為他選一間根本不適合他的學校時,你的回答會是:

“我見BK度都好多人話會放棄個間丫嗎,咪同你報左弟二間囉..."

‹ 上一主題|下一主題