用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好激氣, 要交成3千幾蚊電話費.
go

好激氣, 要交成3千幾蚊電話費. [複製鏈接]

好激氣, 要交成3千幾蚊電話費, 我個女都唔知點用電話, 打左5千幾分鐘, 月结單返我先知, 我話佢, 佢一點悔意都冇,仲覺得我好煩,好長氣,  而家D細路點解咁難教? 係唔係個個細路到了青春期都係咁.
   0    0    0    0

原帖由 dder 於 09-8-9 13:12 發表
佢地再大d,中二打後, $50 卡 根本不夠.
(治標不治本)
月費係最好,起碼父母打去比小朋友唔駛限住.
佢亦無籍口話無分鐘唔打返屋企類....
最好係同佢約法三章. 基本之後佢比$,但唔表示可任佢超出. 都要管住佢.不可太鬆. ...

人人都知食煙 / 吸毒的壞處 . 但越來越多年青人食 . 原因就是他們自控能力未夠 . 不是不教 . 只是我們吾想駁 . 要慢慢看情況來放手 . 而且電話咭可隨時增值 . 隔幾天查一查 . 打個電話便可增值. 很方便 . 不會到收到帳單時才知驚 .

佢地再大d,中二打後, $50 卡 根本不夠.
(治標不治本)
月費係最好,起碼父母打去比小朋友唔駛限住.
佢亦無籍口話無分鐘唔打返屋企類....
最好係同佢約法三章. 基本之後佢比$,但唔表示可任佢超出. 都要管住佢.不可太鬆.
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

原帖由 20091 於 09-7-28 10:36 發表

最后發覺是打了一些收費電話 ( $1 / 6秒 ). 係什麼電話?

是那些聽人講野的電話錄音 . 她會一路帶您聽下去 . 不知不覺就聽很久 .  , eg : #933X . 93XX . 或者 download 電話 . 您在年青人最愛看 Yes , 后頁買晒這類電話的廣告 . 收費 d 字細到您看不到 .

我都係比個囡用儲值咭, 試過有一次我老爺唔知, 入多咗一倍錢, 我囡半個月都唔洗就用完, 重叫我再入錢, 於是我就計比佢睇, 一分鐘幾錢, 我每個月入幾多錢, 你可以打幾多分鐘, 再同佢講你咁用法, 多多都唔夠, 咁佢果個月用完, 我一直堅持唔再加錢比佢, 等佢自己無得用, 覺得好麻煩, 下個月真係用少咗, 雖然返到屋企都會用屋企部機煲粥, 但都明顯少咗。

有時, 一定要同呢D青春期既怪獸訂立規矩, 規矩要reasonable, 但係佢一過底線, 我一定罰, 我囡好衰, 成日挑戰我同老公既底線, 但係佢知道一定要守規矩, 咁下次就唔敢亂嚟, 有時, 真係比佢激到我c
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

原帖由 manysy 於 09-7-29 09:48 發表
check過賬單, 真係傾左5千多分鐘, 事隔幾日仍然覺得自已冇錯, 仲叫我加大分鐘比佢, 我話絕對唔會加, 你要自已控制用量.
因為還有約在身, 所以我利用呢段時間希望佢學會控制自已的事, 另方面我會check住佢用量, 當比 ...

不如 check 邊個同學係傾得最多,留意下都要架 ....

check過賬單, 真係傾左5千多分鐘, 事隔幾日仍然覺得自已冇錯, 仲叫我加大分鐘比佢, 我話絕對唔會加, 你要自已控制用量.
因為還有約在身, 所以我利用呢段時間希望佢學會控制自已的事, 另方面我會check住佢用量, 當比個機會佢改過.

原帖由 20091 於 09-7-28 10:36 發表

最后發覺是打了一些收費電話 ( $1 / 6秒 ). 係什麼電話?

有冇睇過詳細賬單, 係唔係真係傾咗5000分鐘? 會唔會用咗黎上網?

原帖由 Carmen2004121 於 09-7-26 02:10 發表
我阿女試過$1300 , 她初時不認 . 我是用以下方式解決 :
1) 先打電話到電訊公司了解 .
2) 上網 download 詳細帳單 . 了解是打了那些電話 .
3) 最后發覺是打了一些收費電話 ( $1 / 6秒 ). 再打往這找這些收費公司電話 ...

今個月我個女因升中一的問題周圍同朋友及同學講電話因她心儀的中學還要她等所以電話費成五百元哎哎

原帖由 20091 於 09-7-25 13:37 發表

我仔升f1時,我俾佢用儲值卡,$50用半年到了,到了升f2時,要我轉月費,我堅持不肯,現在$50=2-3月到,用儲值好,佢不會成日煲電話粥.其實自己有時會不覺,不覺超時啦.你有冇到電迅公司查核一下傾談的時間,(上學時,不正常用 ...

我個囝都係用儲值卡, $50蚊用好耐, 方便佢出街用, 係屋企佢會用屋企電話.

我阿女試過$1300 , 她初時不認 . 我是用以下方式解決 :
1) 先打電話到電訊公司了解 .
2) 上網 download 詳細帳單 . 了解是打了那些電話 .
3) 最后發覺是打了一些收費電話 ( $1 / 6秒 ). 再打往這找這些收費公司電話了解收費過程  . 確定是阿女問題 . 便拿住帳單找阿女計數 . 吾到佢吾認 .(但要平心靜氣 )
4) 收了她的電話咭 ( $ 35 / 月 ) . 改用 $ 50 / 張 . 同阿女講明因她有這樣行為引至我現在要多付貴些電話費 . 但如用超了 ( 一張 / 一月 ) , 就沒辦法 . 電話會終止服務 . 最終是她沒電話用 . 等好自已想 .

找機會再解釋給好聽 . 打這些電話引至的后果 . 再慢慢問她打電話原因 . 等她知道我是知她因好奇才打這些電話 , 我會給她機會改過 .

初時第一個月 . 半個月已打了 $ 50 . 我同她講我會幫她補入 $ 50 . 因是第一次 , 但如再扣清就會停服務 , 之后我再教好 check 餘下用量方法 . 等她自已 check. 當然我也要常常不在意地提提她 check 用量 , 現在平均 1.5 ~ 2月 才用完 $ 50 .

最重要是我會有覺好訓 . 因改了電話咭后 . 頂多只是每月 $ 50 電話費 .不會收到帳單才知費用 .

還有一般女仔電話費是會比男仔多 . 因女仔社交圈是比較活躍 . 尤其是這個年紀 . P. 6 時阿女完全沒有煲電話情況出現 .

完全同意, 我都係出儲值卡俾個女用, 好彩兩年來半年都用唔到 $50
原帖由 20091 於 09-7-25 13:37 發表

我仔升f1時,我俾佢用儲值卡,$50用半年到了,到了升f2時,要我轉月費,我堅持不肯,現在$50=2-3月到,用儲值好,佢不會成日煲電話粥.其實自己有時會不覺,不覺超時啦.你有冇到電迅公司查核一下傾談的時間,(上學時,不正常用 ...

我都見過有d11, 12歲既小妹妹好自我, 不如試下扣佢零用$交電話費呀!!
原帖由 manysy 於 09-7-25 11:26 發表
佢12歲啦, 問佢仲乜講咁來電話呀, 佢一口否認,我拿張賬單比佢睇, 呢D電話號碼係邊個呀, 佢話係同學, 係同學打來,話唔係佢打,我話係你打出多過打入呀, 之後仲發脾氣話以後唔講囖, 你哋話點呀, 點同佢講落去呀, 我話唔 ...

認同, 我好少bo電話, 但係都有時會過用量, 點林都唔明~~~
原帖由 1706baby 於 09-7-25 11:22 發表
我都試過收到幾千蚊電話費, 開頭電話公司一口咬定係我用咗. 但我有段時間唔係香港, 就去電信局投訴, 電話公司先承認電腦有問題! 你問清楚小朋友先, 如果真係無, 不防保護自己權益!電話公司不可盡信! ...

一定唔會比佢發生。

原帖由 2bzmummy 於 09-7-25 13:01 發表

樓主要係阿女 12 歲就開始睇佢面色,仲有慢慢長路呀

原帖由 manysy 於 09-7-25 10:54 發表
好激氣, 要交成3千幾蚊電話費, 我個女都唔知點用電話, 打左5千幾分鐘, 月结單返我先知, 我話佢, 佢一點悔意都冇,仲覺得我好煩,好長氣,  而家D細路點解咁難教? 係唔係個個細路到了青春期都係咁. ...

我仔升f1時,我俾佢用儲值卡,$50用半年到了,到了升f2時,要我轉月費,我堅持不肯,現在$50=2-3月到,用儲值好,佢不會成日煲電話粥.其實自己有時會不覺,不覺超時啦.你有冇到電迅公司查核一下傾談的時間,(上學時,不正常用電話的時候)x機了解亞女的fd呀!
今次,你就X機同佢轉儲值啦!

5xxx mins, average 3 hours per day, unbelieveable.

原帖由 88muimui 於 09-7-25 12:36 發表
最好要你女自己比番多出的電話費。  我第一日出電話咭比我女,已經好清楚同佢講明,我只會比基本月費,所有多出都會從佢零用錢扣,而我真係執行,所以佢從來唔過份,最多都係過幾元,而我亦一樣照扣。

...

樓主要係阿女 12 歲就開始睇佢面色,仲有慢慢長路呀

最好要你女自己比番多出的電話費。  我第一日出電話咭比我女,已經好清楚同佢講明,我只會比基本月費,所有多出都會從佢零用錢扣,而我真係執行,所以佢從來唔過份,最多都係過幾元,而我亦一樣照扣。

原帖由 manysy 於 09-7-25 10:54 發表
好激氣, 要交成3千幾蚊電話費, 我個女都唔知點用電話, 打左5千幾分鐘, 月结單返我先知, 我話佢, 佢一點悔意都冇,仲覺得我好煩,好長氣,  而家D細路點解咁難教? 係唔係個個細路到了青春期都係咁. ...
‹ 上一主題|下一主題