用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St paul convent /marymount
go

St paul convent /marymount [複製鏈接]

Which one is better in terms of academic performances, teacher standards, homework or test/exam loads and environment? 
   0    0    0    0

CFaHB,

既然兩校相似, SP升中近全部, MMP則只有六成, 那什麽因素幫你決定?
原帖由 CFaHB 於 09-9-29 09:16 發表
在暑假叩門, 有幸2間都收小女,
結果係 take mps

其實兩間教學理念係相似,  
唔駛太早唸太多
到收的時候, 時間不容, 再問下呀女, 唸下 d details 位
發覺原來你心中一早就有答案 ...

多謝你的資料, 我猜SPC的学生給我的印象就是在那種讀書壓力變得cool, 有嚴格的訓練是會出高徒的, 問題是我們父母想自己的女兒在中小學階段被塑造成什麽模樣/個性, 倒轉想, 自己亦要想自己的女兒適合這種學校文化嗎?

原帖由 xxixixx 於 09-9-28 14:01 發表
其實要在這兩間學校讀得好也要花點功夫,看看其中一間學校嘅post大家可能得到一點啟發。

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=674046&extra=page%3D1

在暑假叩門, 有幸2間都收小女,
結果係 take mps

其實兩間教學理念係相似,  
唔駛太早唸太多
到收的時候, 時間不容, 再問下呀女, 唸下 d details 位
發覺原來你心中一早就有答案

其實要在這兩間學校讀得好也要花點功夫,看看其中一間學校嘅post大家可能得到一點啟發。

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1

原帖由 rtam 於 09-9-25 22:41 發表
xxixixx,
請問兩間補習社係邊間,我女宜家讀SPK,就快要預備,可否指教?

兩間補習社的資料妳可以参考這個post:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1215447&extra=page%3D1

不用太擔心, 上中學的比率, 只要成績不是太差, 上MSS一定無問題, 如果小朋友的成績fall off, 勉強上MSS亦有一定的煩惱. 最緊要是保持小朋友在平均水平中(中等). 相信任何一間有直屬中學的學校都一樣唔想收小學最後部份的學生啦.   

MPS 是很好的英文小學, 又是津貼學校, 唔使交學費,家長可以將金錢資源絕對放在課外活動上. 功課又不緊迫, 孩子相當輕鬆, 真正愉快學習.

THnks for your reply.

Your concern is really normal in many school.  They expect students to enchance their reading and get more other knowledge (not only from textbook).  E.g.  For P2 GS, you will find many unexpected questions from the test paper especially from Govt school.  They expect you to watch "NEWS".  Actually it was not that horrible, that is new phenomenon. However all those points are really subjective.  In fact, the syllabus of Chinese is more difficult but GS, Maths and English are in acceptable level in English primary school.  With their mutli assessment system, pass is not that difficult.  If they fail, I think her standard is really really far.  Don't worry!!

Hi Christineyan,

點解我見到她們的樣子好像很徨恐又好似好cool,同其他學校學生有說有笑不同;我問一些家長,她們說老師教得很淺,但考試內容往往意料以外的深,兼課堂上未見過,故家長說好大壓力,小朋友亦唔開心,好擔心留班,故不停補補補,小孩子受得嗎?

原帖由 christineyan 於 09-9-25 00:05 發表
Dear Axxxx and Old sim,

Besides school fees, all the points mentioned by old sim, I want to share with you about those points.  SPCS is training the students to be more confident, responsible, indepe ...

xxixixx,
請問兩間補習社係邊間,我女宜家讀SPK,就快要預備,可否指教?

原帖由 xxixixx 於 09-9-23 19:02 發表
Marymount :
- 津貼,六年唔駛交學費
- 校舍新又夠大,遠離鬧市,空氣好D
- 現任校長教學管理好,家長支持,傳統得嚟亦較開明
- 學生行精英制,只有約5-6成能直上中學
- 跟教署要減每班人數,近30學生一班
- 英語教學
- 整體校風較 ...

原帖由 xxixixx 於 09-9-25 16:39 發表

我明白了,當然每年情況都不同,我只針對每個獨立分數組的發生可能性罷。所以係咪今年攞住25分就實入到呢?我都唔敢肯定。

25分當然有機會入唔到,如果某年25分嘅小朋友多過學額20%,而同時世襲生(即兄/姊同校、父母任職)又用盡30%學額,就有機會入唔到。

原帖由 ziyi 於 09-9-25 16:24 發表
但收生規則是一定要先收分數高的,如果25分的都要抽,因不是100%收的情況下,20分應該一定沒有機會

我想我跟wootaiwai不明白的是這樣

定你說的是不同年度?因為我聽聞聖家等,有些年份15分有機會抽籤入,有些年份要20分 ...

我明白了,當然每年情況都不同,我只針對每個獨立分數組的發生可能性罷。所以係咪今年攞住25分就實入到呢?我都唔敢肯定。

原帖由 ziyi 於 09-9-25 16:24 發表
但收生規則是一定要先收分數高的,如果25分的都要抽,因不是100%收的情況下,20分應該一定沒有機會

定你說的是不同年度?因為我聽聞聖家等,有些年份15分有機會抽籤入,有些年份要20分 ...

同意﹗這是邏輯問題。

其實這樣寫都可以:

25分或以上不用抽,100%入
20分的就大槪有50%機會入選
15分則沒有機會

醒目開學勳章

定你說的是不同年度?因為我聽聞聖家等,有些年份15分有機會抽籤入,有些年份要20分才入到

原帖由 xxixixx 於 09-9-25 16:18 發表

20分不會是0 chance,不過肯定要抽籤。

原帖由 wootaitai 於 09-9-25 16:05 發表
I know. But if 25pts is not 100% then 20 should have 0 chance.

20分不會是0 chance,不過肯定要抽籤。

原帖由 wootaitai 於 09-9-25 15:29 發表

why 25pt only 70-80% and not 100%??
if that is the case the 20% should be 0...

睇嚟妳都唔係好明「自行分配學位」的機制,首先學位會先派左比「甲」部那些「世襲+員工位」,而呢D世襲+員工位係唔駛計分。跟住先會輪到計分位,而計分位最高可以攞到35分。如果我講得唔清楚妳可以去呢到睇吓:
http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/?file=chi/district.htm&district_id=3
所以計分競爭來說,次序會是35分-->30分-->25分-->20分-->15分,以MPS來說第一輪只有55-60個學位,會有幾難?可以自行想想。
(以上難度亦適用於全港其他熱門小學)

A9109494

其實SPC妳已bingo咗,進取D有20分去博MPS亦無可厚非,很多人想報SPC也不得其門而入,妳囡囡由SPK升上SPC已很難能可貴。可能妳有兩個囡囡關係,所以長遠學費因素也需考慮。

以我看第一round報MPS,25分有70-80%,20分有40-50%,15分是0%。

這些政策在我來說完全沒有異議,但我知道真係有家長因所講原因而放棄升讀SPC,所以才提,以免入讀後才不滿或後悔.

原帖由 KK07 於 09-9-25 13:22 發表
"如果”錢”不是考慮因素,又不介意比較專制的學校政策(例如不準送飯/不鼓勵家長間多交流溝通/不準為學生送交漏帶的功課或課本/家校沒有特別交流溝通-i.e no news is good news).為確保升中無煩惱,宜選SPC."

回應oldsim,

...
‹ 上一主題|下一主題