用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想講小小野.不喜勿插
go

想講小小野.不喜勿插 [複製鏈接]

見到好多人留言把唔同學校比較

講真啦 間間學校都有人話好有人話唔好.
我覺得呢 最好先明白自己想要d咩 同埋你願意付出幾多 (包括金錢,時間,心血,精神...etc)
有咩係岩你小朋友有咩係唔岩
即係你唔鍾意食西餐人地間西餐廳d野點好食
都係唔岩你口味
人地覺得超值你會話唔值
而且係呢個時候比較都無咩意思,
因為都唔一定收你既小朋友 (即係你去餐廳都唔一定有位)
不如報左 in 完人地收先再決定

.不喜勿插
   0    0    0    0

回覆 26# NICOLE123 的文章

醒目開學勳章

所以咪話問人都好煩,其實有時不過係想聽多d人的意見,但好多時人地就會話你自己入到去咪知,名校未必係最好。

Thanks for your sharing about interview experiences!

原帖由 Nov 於 09-10-21 10:38 發表
同大家分享囡囡(活躍型)在上年interview的經驗, 第一間係SC, 如此類推...

1. SC - 準時入學校, 遊花園後到班房與另一小朋友玩玩具, 老師從旁比分, 因為對方小朋友大喊, 跟本考唔到佢識唔識同人玩, 只係不停叫我同佢 ...

我認同st.cat及kv, 尤其是kv, 我仔表現好d (沒不停找我), 不過in完後話: 以後唔好再帶我黎呢度....(真的好搞笑)

原帖由 Nov 於 09-10-21 10:38 發表
同大家分享囡囡(活躍型)在上年interview的經驗, 第一間係SC, 如此類推...

1. SC - 準時入學校, 遊花園後到班房與另一小朋友玩玩具, 老師從旁比分, 因為對方小朋友大喊, 跟本考唔到佢識唔識同人玩, 只係不停叫我同佢 ...

1. SC - 準時入學校, 遊花園後到班房與另一小朋友玩玩具, 老師從旁比分, 因為對方小朋友大喊, 跟本考唔到佢識唔識同人玩, 只係不停叫我同佢一齊玩. 接著到另一班房, 內有三組老師個別面試, 在班房內等候時間, 小朋友一般不耐煩, 要坐定定真不容易呢! (千萬不要早到, 門口多人多車, 小朋友情緒不穩定, 好多小朋友成日叫走, 唔去入面玩).

2. KV - 一位家長陪同, 是爸爸帶, 只知道過程好快, 不用15分鐘已完成. 最令我意外是囡囡面試後的表現, 眼紅紅, 沒精打采, 好似生意失敗咁, 我從未見她如此樣子, 爸爸話佢十問九唔應, 不停要搵我.

3. HY - 家長帶小朋友入班房後, 要先行離去, 小組型式面試, 只知道首先要自行拉椅子, 聽老師指令, 例如: 玩玩具, 排隊等... 過程不足10分鐘.

4. SRL - 在小學禮堂進行(已拆), 在十多組老師同時進行, 一對二型式, 家長不能陪同, 今次的對手又係大喊型, 多少影響了囡囡分數, 因老師要用多些時間takecare對手的情緒, 所以實際面試時間短了.

5. 宣道 - 好密集, 容許兩位家長陪同, 一般對話及玩玩具, 從中測試.

幸好有前九間的經驗, 在第十間表現最好, 很成熟, 因她不怕陌生地方, 有沒有家長陪都不怕, 有小朋友喊的時候, 懂得上前安慰, 有幸被最心儀的KG取錄. 當然爸爸/媽媽面試經驗亦取得不少分數.

**小朋友/家長同樣需要面試經驗, 加油!
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

I agree...at least you give chance to yourself (your kid) when you apply more....competition is so great this year...so do the interview first and see how it goes!

醒目開學勳章

回覆 4# siufafa 的文章

絕對同意.聽完你地講之後我都覺得要多報幾間

>>不如報左 in 完人地收先再決定

Agree,  之前有個post 會In 幾間.  我一報咗差唔多20間.  $30一間都係$1000 摟下.  收先再決定.. KG 冇take 2

完全同意你們的講法. 有好多事係父母控制唔到, 要睇小朋友當時臨場表現, 總之順其自然, 盡了力便算, 大家一起努力啦!!!!!希望大家都考到心儀的幼稚園.

我好同意你呢番說話. 起碼做咗同有做. 唔好後悔冇做.

原帖由 NICOLE123 於 09-10-14 17:44 發表

我就係咁啦.
人家話我報咁多係唔係太緊張
我話報左慢慢決定讀邊間
好過到時後悔當初唔報多幾間

絕對贊成啊~!
為了這類比較鬧得面紅耳赤, 又何必呢

況且諗深一層, 其實大部份家長都只係讓小朋友讀過一間幼稚園, 正如一個人只係食過西餐, 未食過中菜, 日本菜, 泰國菜....etc. 就一味係咁話 " 西餐最最最好食架! " 其實有試過幾多呢??

正如樓主所講, 都係口味問題啫....

我都同意.

不過如果預備好的話, 可以in少幾間.

講得好啱呀,好似有d未in or 未收,就已經好煩,咁咪好辛苦.
我都係 in哂先算,唔收都冇辦法.一切順其自然.最緊要小朋友happy

total agree, my strategy is also apply many schools & decide after they give the offer.

I believe most of the parents are doing this. So eventhough kid doesn't get offer in the first round, may still get a seat finally.

Still remember when my daughter applied Four N1 last year, only 1 accept & 3 on waiting list & , finally 2 wait list gave her the seat.

So take it easy la.

是的. 大家努力

原帖由 maywaibb 於 15-10-2009 10:54 發表
其實小朋友去interview 時都唔知佢當時心情好唔好....好的話...咩都講..仲唱歌仔tim....唔好的話...就成日痴住mami....

所以各位mami.....辛苦你地啦.....relax d....當去playgroup....參觀下visit下不同幼稚園都好 ...
做父母好要不斷學習, 感覺極像要從新開始讀幼稚園一次--> 小學--> 中學........真是學海無涯.

其實小朋友去interview 時都唔知佢當時心情好唔好....好的話...咩都講..仲唱歌仔tim....唔好的話...就成日痴住mami....

所以各位mami.....辛苦你地啦.....relax d....當去playgroup....參觀下visit下不同幼稚園都好....

In my opinion, applying 10+ kindergartens is not for 'spare', it's for 'practice'. Let kids try more, experience more, they will perform better in later interview --- it's good if your 'best choice' held interview later.

One more thing is you can observe diff management from diff school, giving you a glance of how 'good' and how 'caring' are those schools.

Kids don't feel tired, only parents are very tired and nervous for interviews.
原帖由 siuFatMom 於 09-10-14 23:37 發表

同意呀, now is too many debat which one is good/bad.  Meaningless if the school not accept.  I have apply over 10 KG and I will think of this question seriouly later next year.
‹ 上一主題|下一主題